Jump to content

Două profesoare din Galaţi, cercetate de DNA pentru luare/dare de mită la bacalaureat


dcp100168

Recommended Posts

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări penale faţă de inculpatele:

ONU MARIA ELENA, director al Liceului particular „Dimitrie Cantemir” Galaţi, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi dare de mită, ambele în formă continuată

LAZANU MARIANA, profesor evaluator în cadrul centrului de examen Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, în sarcina căreia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, trafic de influenţă şi dare de mită, toate în formă continuată.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:

În perioada sesiunii de bacalaureat iunie - iulie 2010, inculpata Onu Maria Elena, în calitate de director al Liceului particular „Dimitrie Cantemir” Galaţi, în baza unei înţelegeri prealabile, în mod repetat a pretins şi a primit mai multe sume de bani de la elevii ce urmau să susţină examenul de bacalaureat în cadrul centrului de examinare de la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, sau de la părinţii acestora, pentru a interveni pe lângă alţi profesori, care la rândul lor să influenţeze membrii comisiilor de evaluare, în scopul de a facilita promovarea în mod fraudulos a examenului de bacalaureat de către elevii pentru care s-au făcut intervenţii.

În acest sens, inculpata Onu Maria Elena a oferit diferite sume de bani inculpatei Lazanu Mariana, profesor evaluator la disciplina limba şi literatura română în cadrul acestui centru de examen, pentru a nota lucrările elevilor pentru care s-au făcut intervenţii cu note de trecere sau note mai mari, cât şi pentru a interveni pe lângă alţi profesori evaluatori, în acelaşi scop.

Inculpatelor li s-au adus la cunoştinţă acuzaţiile în conformitate cu prevederile art. 6 alin. 3 Cod de procedură penală. La data de 5 iulie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea acestora pe o perioadă de 24 de ore, iar la data de 6 iulie 2010, Tribunalul Galaţi a hotărât luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpata Onu Maria Elena, iar faţă de inculpata Lazanu Mariana luarea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea.

Procurorii DNA vor declara recurs faţă de această hotărâre.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Direcţia Naţională Anticorupţie

Link to comment
Share on other sites

Profesoarele şpăgare de la BAC au CV-uri impresionante

Profesoara Elena Maria Onu este acuzată că a oferit diferite sume de bani (procurorii DNA au refuzat să precizeze cât) colegei ei Marianei Lazanu, profesor evaluator la disciplina limba şi literatura română în cadrul centrului de examen de la Seminarul Teologic din Galaţi, pentru a nota lucrările unor elevi cu note mai mari decât ar fi meritat. Pentru banii primiţi, Mariana Lazanu urma să intervină şi pe lângă alţi profesori evaluatori, în acelaşi scop: generizatea la notare. Elevii vizaţi de mărirea notei pe bani învaţă la Liceul Particular „Dimitrie Cantemir" din Galaţi, o unitate de învăţământ proapăt înfiinţată care, culmea, este administrată chiar de Elena Maria Onu. Profesoara desfăşoară această activitate în paralel cu activitatea de la CNVA, unde este titulară la catedra de fizică. Liceul Particular „Dimitrie Cantemir" funcţionează, sub oblăduirea fundaţiei cu acelaşi nume, în incinta Şcoalii Generale nr. 8 din Galaţi, unde împarte imobilul cu o grădiniţă şi o şcoală postliceală. Este de remarcat că profesoara Elena Maria Onu, în paralel cu catedra pe care o are la CNVA, este preşedinta fundaţiei care are în patrimoniu liceul particular amintit.

Colegii celor două cadre didactice sunt consternaţi de întâmplare. „Mariana Lazanu este o fire sensibilă, chiar aparte. Scrie cărţi, este preocupată de cultură, îşi implică elevii în proiecte teatrale, chiar zilele trecute a venit de la Iaşi cu nişte premii la un concurs.Nu cred că ar fi putut să facă aşa ceva", spune directorul Colegiului Naţional Vasile Alecsandri din Galaţi, Vasile Ciuchină. Mariana Lazanu este profesoară de limba română, are trei cărţi scrise, iar anul acesta are un elev care a participat la Olimpiada naţională de limba română. Are grad didactic I şi peste 20 de ani vechime în învăţământ.

Elena Maria Onu a fost vreme de câţiva ani inspector de fizică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Galaţi, dar şi directoarea Centrului de Excelenţă. Până în 2008 a fost angajată a Ministerul Educaţiei, în funcţia de consilier. Unii spun că încă mai este angajată, dar că are contractul suspendat. Cu toate acestea există voci care spun că în acea perioadă lipsea cam des de la catedra de fizică de la CNVA şi era înlocuită cu alţi colegi de catedră. Mai mult, elevii nu prea o aveau la suflet şi erau extrem de fericiţi când nu venea la şcoală.

Directorul CNVA are serioase îndoieli că evaluarea elevilor de la licele particulare se face corect. „Învăţământul liceal particular are mari probleme. Acolo se duc elevi care nu reuşesc la liceele de stat. Procentul de promovabilitate de la Bacalaureat la ele este de 37% şi mi se pare cam mare. Acolo procentul trebuie să fie între 10 şi 20%", spune Vasile Ciuchină.

Cele două profesoare nu vrut să declare nimic şi ne-au trântit telefonul în nas.

Anchetă internă

Inspectoratul Şcolar a dispus şi el anchetă internă, paralelă cu cea a DNA. O comisie special constituită a luat la puricat toate cele 71 de teze susţinute de elevii Liceului Particular "Dimitrie Cantemir", punându-se accent în special pe lucrările corectate de Mariana Lazanu. Inspectorul general Doruleţ Resmeriţă spune că dacă se vor sesiza nereguli, acestea vor fi aduse la cunoştinţa organelor de anchetă. „Toate eforturile noastre de a fi cât mai corecţi la Bacalaureat s-au dus, chiar dacă nu se modifică nimic în ierarhia finală de la Bac", spune Laura Marin, inspectorul care s-a ocupat cu organizarea examenului din acest an.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Profesoarele_spagare_de_la_BAC_au_CV-uri_impresionante_0_294570611.html

Link to comment
Share on other sites

„Este supărător că niciun elev şi nici un părinte sau altcineva nu a depus plângere la DNA împotriva acestor profesoare. Dosarul s-a făcut doar în baza interceptărilor telefonice. Doamna Onu a recunoscut la tribunal că a cerut bani de la elevi, dar nu în interes propriu. A vrut doar să-i ajute”.

„Nu a oprit niciun leu pentru ea. Toţi banii au ajuns la profesorii corectori care au cerut mită pentru a le facilita elevilor respectivi promovarea. De altfel, acest lucru s-a putut constata şi în urma percheziţiei la domiciliu făcută de procurorii DNA, de la 6 dimineaţa la 14, când n-au găsit nimic”, declară Boldea.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cazul_fraudei_la_bacalaureat_telefoane_ascultate_teze_modificate_2.html

Interesanta afirmatia lui Boldea...

Link to comment
Share on other sites

Lucrare suspectă la Liceul Particular “Dimitrie Cantemir”

În paralel cu ancheta DNA-ului, a fost declanşată şi o ancheta internă. Inspectoratul Şcolar Galaţi a luat la verificat toate lucrările date de cei 71 de elevi ai liceului particular gălăţean. „Au fost analizate atent aproape toate lucrările. Căutăm indicii care să ne demonstreze că profesoara Mariana Lazanu ar fi însemnat anumite lucrări care urma să fie notate cu note mai mari. Până acum am găsit doar o teză care conţine un cuvânt aruncat undeva pe pagină, dar numai specialiştii în decodificare ar putea să ne spună care este sensul lui", spune inspectorul şcolar adjunct Laura Marin.

Între timp, nici soluţionarea contestaţiilor depuse de elevii de la Liceul Particular „Dimitrie Cantemir" din Galaţi nu a produs modificări ale procentului de promovabilitate. Acesta rămâne 36,68%, în pofida faptului că au fost depuse 12 contestaţii: cinci la limba română, patru la istorie şi trei la geografie. „Notele nu s-au modificat. Rămân 26 de respinşi dintr-un total de 71 de absolvenţi de liceu care au dat vara aceasta bacalaureatul", spune inspectorul şcolar adjunct Onuţ Atanasiu. Toate lucrările celor 71 de candidaţi au fost reanalizate de o echipă de profesori corectori din care nu au lipsit inspectorul şcolar de specialitate.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ancheta_Bac_2010-_Lucrare_suspecta_la_Liceul_Particular_-Dimitrie_Cantemir_0_295170972.html

Link to comment
Share on other sites

Profesoarele acuzate de DNA, în faţa judecătorilor Curţii de Apel pe 12 iulie

Dosarul 6553/121/2010, în care Elena Maria Onu, directoarea de la Colegiul particular „D. Cantemir” şi profesoara Mariana Lazanu sunt acuzate de trafic de influenţă şi că au dat mită, respectiv au primit mită a ajuns pe rolul Curţii de Apel Galaţi.

Dosarul are termen luni, 12 iulie, iar judecătorii gălăţeni trebuie să analizeze dacă măsurile preventive de a nu părăsi localitatea, respectiv ţara, luate la Tribunalul Galaţi sunt corecte.

http://www.viata-libera.ro/articol-Profesoarele_acuzate_de_DNA_in_fata_judecatorilor_Curtii_de_Apel_2.html

Link to comment
Share on other sites

Profesoarele acuzate de dare şi luare de mită, judecate în libertate

Ieri, judecătorii de la Curtea de Apel au judecat recursul formulat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Serviciul Teritorial Galaţi cu privire la măsurile preventive luate împotriva profesoarelor Maria Elena Onu şi Mariana Lazanu. Iniţial, judecătorii de la Tribunalul Galaţi au decis că cele două profesoare pot fi judecate în libertate, singura măsură preventivă luată împotriva lor fiind obligarea de a nu părăsi ţara, respectiv localitatea.

După şedinţa de ieri, judecătorii de la Curtea de Apel au casat în parte sentinţa Tribunalului şi au decis că cele două cadre didactice sunt obligate să nu părăsească ţara. Elena Maria Onu şi Mariana Lazanu nu au voie să ia legătura cu niciun membru al comisiilor de examinare şi nici cu vreun elev care a susţinut bacalaureatul în sesiunea iunie-iulie 2010.

Judecătorii au mai decis şi Elena Onu nu mai are voie să îndeplinească funcţia de director economic la Liceului particular „Dimitrie Cantemir” Galaţi, iar Mariana Lazanu nu mai poate face parte din nicio comisie de evaluare până la finalizarea cercetărilor.

Vă reamintim că Elena Maria Onu este acuzată de trafic de influenţă şi dare de mită, ambele în formă continuată, iar Mariana Lazanu este acuzată de luare de mită, trafic de influenţă şi dare de mită, toate în formă continuată.

http://www.viata-libera.ro/articol-Profesoarele_acuzate_de_dare_si_luare_de_mita_judecate_in_libertate_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Scandalul fraudării bacalaureatului: „Elevii s-au oferit să dea mită, ca să ia examenul”

Curtea de Apel Galaţi i-a interzis să părăsească ţara profesoarei Mariana Lazanu, acuzată că a luat bani la Bacalaureat în schimbul unor note mai bune. Ea este trimisă în judecată pentru trafic de influenţă iar avocatul celeilalte profesoare inculpate în dosar susţine că elevii de la seral i-au cerut să-i promoveze pentru a nu-şi pierde slujbele.

Două profesoare de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri", Elena Maria Onu şi Mariana Lazanu, au fost trimise în judecată de către procurorii DNA Galaţi sub acuzaţiile de trafic de influenţă şi luare de mită. Prima predă Fizica, iar cea de-a doua Limba română. Profesoara Elena Maria Onu este, în paralel, şi preşedinta unei fundaţii în subordinea căreia funcţionează Liceul particular „Dimitrie Cantemir". La această instituţie de învăţământ privată, unde profesoara Mariana Lazanu era cadru didactic evaluator la disciplina Limba şi literatura română, a început tot scandalul.

"Am intervenit pentru cinci elevi"

Procurorii anticorupţie susţin că Elena Maria Onu i-ar fi dat Marianei Lazanu diferite sume de bani pentru a umfla notele elevilor proveniţi de la „Dimitrie Cantemir". Liceul particular „Dimitrie Cantemir" funcţionează în incinta Şcolii Generale nr. 8 din Galaţi, unde împarte imobilul cu o grădiniţă şi o şcoală postliceală. Pentru banii primiţi, Mariana Lazanu urma să intervină şi pe lângă ceilalţi profesori evaluatori în acelaşi scop: acordarea unor note mai mari decât cele meritate la bacalaureatul din 2010. Declaraţia profesoarei Maria Onu în faţa judecătorilor nu mai are nevoie de nici un comentariu: "Am luat legătura personal şi telefonic cu doamna Lazanu şi i-am cerut acesteia ca în calitate de membru al comisiei de evaluare la bacalaureat să determine şi alţi profesori din comisie să promoveze anumiţi elevi la examenul de bacalaureat. Am intervenit pentru cinci elevi de la cursurile serale şi fără frecvenţă şi am primit câte 10 milioane de lei vechi de la fiecare elev, pe care i-am dat în totalitate lui Lazanu Mariana".

În urma percheziţiei efectuate de către DNA Galaţi la locuinţa profesoarei s-au descoperit 8.479 de lei şi 1.165 de euro, dar Maria Onu susţine că o parte din bani îi aparţineau fiicei sale.

"N-am putut să o refuz"

Avocatul profesoarei, Gigel Potrivitu, ne dezvăluie că cele două cadre didactice au fost provocate să ia mită la bacalaureat chiar de către cei care le-au denunţat la DNA. "Doamna profesoară Onu a avut o atitudine sinceră faţă de cele întâmplate iar această poziţie şi-o va menţine şi la judecarea pe fond a dosarului.Trebuie avut în vedere însă cine a fost iniţiatorul acestui trafic de influenţă, cine a sunat şi a cerut să se procedeze de o asemenea manieră la bacalaureat. Aceste lucruri se cunosc. Este vorba de elevi, de fapt sunt oameni în toată firea, la 30 de ani, care se rugau de doamna profesoară să îi promoveze examenul ca să nu rămână fără serviciu. Iată cum sunt oamenii", ne-a declarat Gigel Potrivitu.

Profesoara Mariana Lazanu le-a detaliat judecătorilor de la Curtea de Apel Galaţi cum au stat lucrurile: "Am dorit să o ajut pe doamna Onu. A fost extrem de insistentă, suntem colege de 15 ani şi nu am putut să o refuz".

Inspector şi consilier la Ministerul Educaţiei

Cele două profesoare trimise în judecată pentru fapte de corupţie au cariere impresionante.

Mariana Lazanu are trei cărţi publicate, grad didactic I şi peste 20 de ani vechime în învăţământ.

Elena Maria Onu a fost câţiva ani inspector pentru Fizică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, dar şi directoarea Centrului de Excelenţă. Până în 2008, a fost angajată la Ministerul Educaţiei în funcţia de consilier. Curtea de Apel Galaţi a dispus în cazul profesoarei Mariana Lazanu ca măsura obligării de a nu părăsi localitatea luată iniţial să fie înlocuită cu obligaţia de a nu părăsi ţara.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Scandalul_fraudarii_bacalaureatul-_-Elevii_s-au_oferit_sa_dea_mita-ca_sa_ia_examenul_0_348565251.html

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Profesoarele care au luat şpagă la BAC pot scăpa de proces

Procurorii ezită inexplicabil să le trimită în judecată pe cele două cadre didactice, care au recunoscut că au luat bani de la elevi pentru BAC-ul din 2010. Pe 5 iulie 2010, DNA Galaţi le-a reţinut pentru 24 de ore pe Maria Onu şi Mariana Lazanu, profesoare la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" din Galaţi sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă. Curtea de Apel Galaţi a decis ulterior ca cele două să fie cercetate în libertate, măsura arestării fiind înlocuită cu obligaţia de a nu părăsi ţara.

În ciuda dovezilor evidente, dar mai ales a faptului că cele două profesoare au recunoscut în totalitate acuzaţiile care li se aduc, procurorii anticorupţie nu le-au trimis în judecată încă, deşi au trecut nouă luni de la reţinerea acestora. "Dorim să se ia o măsură, să fie trimise odată în judecată pentru a putea să ne facem apărările", ne-a declarat Radu Lupaşcu, avocatul Marianei Lazanu.

Urmărirea penală a fost începută după mai multe sesizări ale părinţilor elevilor de la Seminarul Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi, conform cărora, în perioada sesiunii de bacalaureat iunie - iulie 2010, Maria Onu, în calitate de director al Liceului particular „Dimitrie Cantemir" Galaţi, a cerut şi a primit diverse sume de bani de la elevii care urma să susţină examenul de bacalaureat, pentru a interveni pe lângă alţi profesori. Aceştia din urmă urma, la rândul lor, să influenţeze membrii comisiilor de evaluare pentru a facilita promovarea în mod fraudulos a examenului de bacalaureat de către elevii pentru care s-au făcut intervenţii.

Maria Onu i-a oferit bani Marianei Lazanu pentru a nota lucrările elevilor pentru care s-au făcut intervenţii cu note de trecere.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/vreme-calda-regiunea-sud-est_0_452354834.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Profesoarele chemate pentru a depune mărturie s-au transformat în învinuite

Potrivit unor informaţii neoficiale, două profesoare care au participat la Bacalaureatul de anul trecut în calitate de supraveghetoare sunt anchetate de DNA. Iniţial, au fost chemate în calitate de martori în cazul „şpăgii de la Bac". Cele două s-au transformat în inculpate după declaratia unei eleve care le-a spus procurorilor că le-ar fi dat profesoarrelor un plic cu 300 de lei. DNA nu a confirmat, dar nici nu a infirmat această informaţie. „Dacă nu luăm o măsură preventivă sau nu dispunem trimiterea în judecată a cuiva, nu putem declara nimic", spune procurorul Gheorghe Ivan, şeful DNA Galaţi.

Profesoarele (a căror identitate n-a fost dezvăluită) au fost supraveghetoare într-o sală de la Liceul de Marină, în care au dat examen elevi de la Liceul Particular „Dimitrie Cantemir".

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Șeful Inspectoratului Școlar Galați face dezvăluiri șoc: „Până acum, diploma de Bac se vindea cu 2000 de euro bucata!”

Doru Rezmeriță, inspectorul general școlar de Galați, este cel care a cerut de fapt introducerea camerelor de supraveghere la examenul de Bacalaureat. El afirmă că această măsură a pus capăt fraudelor.

În această seară, profesorul Doru Rezmeriță, șeful Inspectoratului Școlar Galați, a șocat efectiv prin declarațiile sale legate de examenul de Bacalaureat. „Eu sunt cel care a propus ministrului Funeriu introducerea sistemului, după ce un sondaj de opinie făcut printre candidații de anul trecut a arătat că peste 50% dintre aceștia cred că la Bac se copiază și că rezultatele sunt astfel trucate. Am implementat sistemul de supraveghere la sesiunea din toamna trecută și a avut succes”, a declarat Rezmeriță.

El a vorbit deschis despre șpaga plătită pentru diploma de Bacalaureat în anii trecuți: „Știu că se plăteau între 2000 și 5000 de euro pentru asta!”

Șeful ISj Galați a mai afirmat că la DNA este în curs un dosar de cercetare penală care/i privește pe o serie de profesori care negociau prin mail, cu elevii, tarifele pentru a pune o notă sau alta.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Bacalaureatul de anul trecut, în atenţia DNA Galaţi

„Ştiu că se plătea între 2.000 şi 5.000 de euro pentru asta” (N.R. este vorba despre 2010). Declaraţia îi aparţine şefului Inspectoratului Şcolar Judeţean, Doru Resmeriţă şi a fost făcută pe un post naţional de televiziune, într-o emisiune care dezbătea rezultatele dezastruoase înregistrate la bacalaureatul din acest an. Resmeriţă a vorbit cât se poate de deschis despre şpaga care se dădea în anii trecuţi şi a făcut referire la un dosar în care mai mulţi profesori sunt cercetaţi pentru că negociau prin mail cu elevii pentru a pune o notă bună.

Din informaţiile noastre, la Serviciul Teritorial Anticorupţie Galaţi există un astfel de dosar, care după un an de anchetă se apropie de final. Anul trecut, procurorii gălăţeni s-au autosesizat că mai mulţi profesori îşi negociau sumele prin mail. Dascălii elevilor aflaţi în examen discutau, se spune, cu cei care urmau să corecteze lucrările. Liceanul asupra căruia se înţelegeau profesorii făcea un semn pe lucrare şi „îşi încasa” nota. Se pare că este vorba despre 17 învinuiţi, dintre care 5 sau 6 sunt profesori care au căzut în acest joc.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Anchetă pe 15.000 de teze

Deşi anul acesta, posibilităţile de „fentare” a bacalaureatului au fost minime la Galaţi, din cauză că în toate centrele au fost instalate camere de luat vederi, se vorbeşte încă intens despre fraudele de anul trecut.

Serviciul Teritorial Anticorupţie (STA) din Galaţi a recunoscut că este pe cale să finalizeze un dosar în care sunt inculpate 17 persoane, dintre care 5 sau 6 cadre didactice, care ar fi dat şi ar fi luat mită la bacalaureatul din 2010. Tezele de la centrul unde a fost descoperită frauda sunt luate de multă vreme de procurorii de la STA Galaţi pentru anchetă.

Recent însă, la Inspectoratul Judeţean Şcolar a sosit o nouă solicitare: „Ni s-a cerut să punem la dispoziţie absolut toate tezele de la bacalaureatul de anul trecut. Nu ştim motivele pentru care procurorii de la anticorupţie fac asemenea solicitări, noi avem obligaţia să le punem la dispoziţie materialul şi asta vom face”, a declarat inspectorul general Doruleţ Resmeriţă. Acesta susţine că nu este prima dată când ISJ primeşte o asemenea solicitare. Tot la STA Galaţi se află şi tezele de la bacalaureatul şi examenul de titularizare din 2009.

Arhiva învăţământului se mută la DNA?

Tezele din 2009 sunt la dispoziţia procurorilor DNA de aproape un an şi nu s-au întors la centrele de evaluare, unde le-ar fi locul. Cele din 2010 urmează să fie depozitate şi ele tot la STA Galaţi, nu se ştie pe ce perioadă de timp. În total, procurorii vor avea în grijă peste 30.000 de lucrări, în jur de 20.000 din 2009 şi 15.000 din 2010.

Cu suspiciunile care încă planează în desfăşurarea bacalaureatului – este vorba despre sistemul de corectare - nu este exclus ca tot acolo să ajungă şi lucrările de anul acesta. E posibil ca DNA-ul să fi primit ca sarcină de serviciu păstrarea arhivelor învăţământului gălăţean?

Probele se adună greu

Adevărul este că sistemul fraudării bacalaureatului a fost pus bine la punct în câţiva ani de când se încearcă şi se găsesc tot felul de soluţii. Şi nu toţi oamenii din sistem îşi doresc demascarea acestor trucuri, deşi e clar că nu mai putem continua la nesfârşit să ne furăm singuri căciula.

Numai anul trecut au izbucnit concomitent două scandaluri legate de posibilele fraude la bacalaureat la acelaşi centru de evaluare de la Seminarul Teologic. Întâi a fost depusă sesizarea preşedintelui de comisie de atunci, un profesor de la Universitatea din Iaşi, care a reclamat şi la ISJ şi la MECTS faptul că a descoperit semne şi corecturi pe tezele de la matematică. Iată ce declara lectorul univ. Ciprian Ion, anul trecut: „E foarte greu să păzeşti nişte oameni care fac lucrurile acestea de mult timp. Sistemul este bine pus la punct. Neregulile sesizate de mine la acest centru de evaluare sunt legate de tezele la matematică. Sunt însemnări pe teze. Există martori care au constatat acest lucru. Există oameni din comisie care m-au ajutat să văd aceste lucruri. Cineva s-a hotărât să nu mai tacă. Să ştiţi că sunt mulţi oameni cinstiţi în România”.

Adevăraţii vinovaţi, nepedepsiţi

Cu toate că s-au găsit semne pe teze, care însă nu au influenţat rezultatele, pentru că faptele au fost descoperite în timp util, măsuri concrete nu s-au putut lua. O singură profesoară de matematică a fost sancţionată, iar conducerea ISJ şi-a exprimat atunci regretul că „e trist că nu avem dovezi să-i pedepsim pe cei care au pus la cale întreaga poveste. Aşa, profesoara de matematică, tânără şi neexperimentată, a rămas singura victimă şi nu ştiu dacă e corect să se spargă toate oalele în capul ei”, ne-a declarat atunci inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

Două profesoare au recunoscut că au cerut bani de la elevi

Concomitent cu scandalul legat de tezele de la matematică, procurorii STA Galaţi au descoperit alte cazuri de fraudă, la acelaşi centru de evaluare de la Seminarul Teologic. Două profesoare cu rezultate foarte bune în carieră, Mariana Lazanu, de la CNVA, şi Elena Onu, directoarea Liceului Particular „D. Cantemir”, au fost reţinute 24 de ore sub acuzaţie de trafic de influenţă, luare şi dare de mită. Deşi au fost eliberate, cercetările au continuat timp de un an, cadrele didactice respective recunoscând amândouă că au cerut bani pentru că au încercat să-i ajute pe absolvenţii de la liceul particular să promoveze examenul.

Aşa cum şi inspectorul general declară acum, „tranzacţiile” s-au făcut prin e-mail, la dosar existând probe în acest sens, care conţin inclusiv cuantumul sumelor cerute, care variau între 2.000 şi 5.000 de euro. La vremea respectivă, conducerea ISJ ne-a declarat că cel de-al doilea scandal nu ar fi avut aceeaşi filieră cu cel legat de tezele la matematică, sumele solicitate de cele două profesoare fiind pentru notele de la limba şi literatura română.

Timp de un an de zile, STA Galaţi a preferat să adune probe la dosar, fără să dea publicităţii vreun rezultat, deşi când cele două cadre didactice au fost reţinute pentru 24 de ore, informaţia a fost postată pe site-ul oficial al DNA. Aşa că nu se ştie deocamdată dacă cele două cazuri de fraudă înregistrate la acelaşi centru de evaluare au o pistă comună. Se ştie însă că, în curând, STA Galaţi va trimite 17 persoane în judecată. Dar noile solicitări ale STA Galaţi pentru a ancheta absolut toate tezele de la bacalaureatul de anul trecut ne îndreptăţesc să credem că povestea fraudelor este mult mai complicată.

E clar că instalarea camerelor de luat vederi în sălile de examen nu a pornit întâmplător de la Galaţi. Ideea inspectorului general, aflată, se pare, la baza deciziei naţionale din acest an a pornit de la o realitate tolerată în întregul sistem. Dar, procentele scăzute de promovabilitate din anii anteriori, comparativ cu cele astronomice din alte judeţe, ne îndreptăţesc să credem că neregulile nu se petrec doar la noi. DNA-ul din alte judeţe ce face?

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Mai mulţi profesori din Galaţi, trimişi în judecată de DNA

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a mai multor profesori, în urma săvârşirii mai multor infracţiuni în perioada iunie - iulie 2010, în timpul examenului de Bacalaureat.

Onu Maria Elena, director al Liceului particular "Dimitrie Cantemir" Galaţi a fost trimisă în judecată "pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, instigare la infracţiunea de dare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, dare de mită în formă continuată, instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată".

Lazanu Mariana, membră în comisia de evaluare la proba scrisă de limbă şi literatură română în cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi este judecată pentru infracţiuni de corupţie şi luare de mită.

DNA a mai trimis în judecată profesorii Hogea Geanina-Laura, membră în comisia de evaluare, Dinu Cristina-Elisabeta şi Orban Andreea-Krisztina, supraveghetori şi Bujor Carol, membru în comisia de evaluare, anunţă realitatea.net.

De asemenea, mai mulţi candidaţi la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2010, vor fi judecaţi pentru infracţiunea de cumpărare de influenţă.

jurnalul.ro

”Aranjarea” Baclaureatului de anul trecut, pe masa judecătorilor Curții de Apel București

Directorul Liceului particular ”Dimitrie Cantemir” din Galaţi, doi proferosri, membrii ai comisiei de evaluare la Bacalaureatul de anul trecut, trei profesori supraveghetori, un avocat din București și zece absolvenți de liceu, au fost trimiși în judecată de DNA pentru corupție. Cazul va fi judecat de Curtea de Apel București.

Conform DNA, Maria Elena Onu, director al Liceului particular ”Dimitrie Cantemir” Galaţi, este acuzată de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, instigare la luare și dare de mită, trafic de influenţă, instigare la folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, toate aceste infracțiuni în formă continuată.

Mariana Lazanu, membră în comisia de evaluare la proba scrisă de limbă şi literatură română în cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic ”Sf. Apostol Andrei” Galaţi, este judecată pentru asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, luare și dare de mită, trafic de influenţă, toate în formă continuată.

Geanina-Laura Hogea, membră în aceeași comisie, este trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată.

De luare de mită sunt acuzați și Cristina-Elisabeta Dinu şi Andreea-Krisztina Orban, supraveghetori la limba şi literatura română la Centrul de examen Grupul Şcolar Industrial de Marină Galaţi.

Carol Bujor, membru în comisia de evaluare la proba orală de istorie la Grupul Şcolar ”Anghel Saligny” Galaţi, va fi judecat pentru trafic de influenţă şi dare de mită, iar avocatul bucureștean Roxana Onu, sora directoarei de la ”Dimitrie Cantemir”, pentru complicitate la trafic și cumpărare de influenţă.

Cei zece candidați la Bacalaureat sunt acuzați de DNA de asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, complicitate la trafic și cumpărare de influenţă. Conform Rechizitorului, în perioada iunie – iulie 2010, cu ocazia derulării examenului de bacalaureat, directoarea Onu s-a asociat cu profesoara Lazanu și absolventa Liliana Balcan și au ”aranjat” pe bani ca mai mulți candidați să ia examentul. Astfel, Onu a luat de la 28 de candidaţi suma totală de 166.000 lei, promițându-le că va interveni pe lângă profesorii examinatori de la disciplinele limba şi literatura română, istorie şi geografie pentru a promova în mod ilegal cele trei probe scrise. Din această sumă, directoarea și-a oprit 18.900 lei, restul fiind împărțiți profesorilor trimiși în judecată și fostei eleve Balcan care a ”intermediat afacerea”.

Procurorii au pus sechestru pe mai mulți bani ai directoarei pentru a acoperi prejudiciul.

Prin Rechizitoriu, DNA a solicitat Curţii de Apel Bucureşti arestarea surorilor Onu, directoarea și avocata.

libertatea.ro

COMUNICAT

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor:

ONU MARIA ELENA, director al Liceului particular „Dimitrie Cantemir” Galaţi, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie,

- instigare la infracţiunea de dare de mită în formă continuată,

- trafic de influenţă în formă continuată,

- dare de mită în formă continuată,

- instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată;

LAZANU MARIANA, membră în comisia de evaluare la proba scrisă de limbă şi literatură română în cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie,

- folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată,

- luare de mită, în formă continuată,

- trafic de influenţă, în formă continuată,

- dare de mită în formă continuată;

HOGEA GEANINA-LAURA, membră în comisia de evaluare la proba scrisă de limbă şi literatură română în cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită în formă continuată,

DINU CRISTINA-ELISABETA şi ORBAN ANDREEA-KRISZTINA, supraveghetori la disciplina limba şi literatura română la Centrul de examen Grupul Şcolar Industrial de Marină Galaţi, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de luare de mită;

BUJOR CAROL, membru în comisia de evaluare la proba orală de istorie la Grupul Şcolar „Anghel Saligny” Galaţi, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de trafic de influenţă şi dare de mită;

ONU ROXANA, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi

- complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă;

BALCAN LILIANA, absolventă a Liceului particular „Dimitrie Cantemir” Galaţi şi candidată la examenul de bacalaureat sesiunea iunie – iulie 2010, în sarcina căreia s-au reţinut următoarele infracţiuni:

- asocierea pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie,

- complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă,

- complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă,

- cumpărare de influenţă;

CONDURACHE GINA, ORGHEI VIOREL, ORGHEI NICOLAE, BANU NICUŞOR, GURGUI SORIN, BANEA IONEL, FUIOREA FLORIN-ADRIAN şi NEGREA COSTEL, candidaţi la examenul de bacalaureat, sesiunea iunie – iulie 2010, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de cumpărare de influenţă;

POSTELNICU LUCIA, candidată la examenul de bacalaureat sesiunea iunie – iulie 2010, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

În perioada iunie – iulie 2010, cu ocazia derulării examenului de bacalaureat, inculpata Onu Maria Elena, în calitate de director al Liceului particular „Dimitrie Cantemir” Galaţi, s-a asociat cu inculpatele Lazanu Mariana, profesor la disciplina limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” Galaţi şi membru în comisia de evaluare la proba scrisă de limbă şi literatură română în cadrul Centrului Zonal de Evaluare de la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galaţi şi Balcan Liliana, absolventă a Liceului particular „Dimitrie Cantemir” Galaţi, în vederea săvârşirii mai multor infracţiuni de corupţie având drept consecinţă fraudarea examenului de bacalaureat de către mai mulţi candidaţi.

Astfel, în perioada respectivă, inculpata Onu Maria Elena a pretins de la un număr de 28 de candidaţi suma totală de 166.000 lei, din care a primit efectiv 18.900 lei, şi le-a promis că va interveni pe lângă profesorii examinatori de la disciplinele limba şi literatura română, istorie şi geografie pentru a promova în mod ilegal cele trei probe scrise. Astfel, Onu Maria Elena a pretins şi primit de la inculpaţii Balcan Liliana, Condurache Gina, Orghei Viorel, Orghei Nicolae, Banu Nicuşor, Gurgui Sorin şi Banea Ionel suma totală de 7.000 lei pe care a dat-o inculpatei Lazanu Mariana. Aceşti bani au fost primiţi de Lazanu Mariana pentru ca, în calitatea sa de profesor examinator la disciplina limba şi literatura română, să acorde acestor candidaţi note de promovare sau note mai mari. În plus, Lazanu Mariana i-a dat inculpatei Hogea Geanina-Laura, profesor evaluator în aceeaşi comisie, suma de 2.000 lei pentru a acorda note de promovare inculpaţilor Orghei Viorel şi Orghei Nicolae. În datele de 29 şi 30 iunie 2010, inculpata Lazanu Mariana, la solicitarea inculpatei Onu Maria Elena, i-a comunicat acesteia notele iniţiale sau finale obţinute de mai mulţi candidaţi, deşi, la momentul respectiv, aceste informaţii nu erau destinate publicităţii.

De asemenea, Onu Maria Elena a pretins şi a primit suma totală de 10.000 lei de la inculpaţii Orghei Viorel, Orghei Nicolae, Fuiorea Florin-Adrian, Gurgui Sorin şi Banea Ionel pentru a interveni la profesorii evaluatori de la disciplina istorie în scopul promovării în mod fraudulos a examenului de bacalaureat la această disciplină. În acelaşi scop, în data de 30 iunie 2010, prin intermediul fiicei sale Onu Roxana, Onu Maria Elena a pretins şi a primit de la o denunţătoare suma de 1.500 de lei. Pentru inculpatul Negrea Cornel, a pretins o sumă de bani neprecizată pentru a-l sprijini în vederea promovării examenului la disciplina geografie.

În data de 27 iunie 2010, inculpata Onu Maria Elena le-a cerut mai multor candidaţi la examenul de bacalaureat şi absolvenţi ai liceului pe care îl conducea să colecteze mai multe sume de bani pe care să le dea profesorilor supraveghetori la probele de examen care debutau în ziua următoare. Cu ajutorul inculpatei Balcan Liliana, absolventă a aceluiaşi liceu şi candidată, Onu Maria Elena a obţinut mostre cu scrisul candidaţilor care urmau a fi favorizaţi pentru a li se putea identifica lucrările şi pentru a fi notaţi cu note mai mari de către inculpata Lazanu Mariana.

La rândul lor, inculpatele Dinu Cristina-Elisabeta şi Orban Andreea-Krisztina au primit suma de 300 lei de la candidata Postelnicu Lucia pentru a-i permite acesteia din urmă şi altor candidaţi să copieze şi să comunice între ei la proba scrisă de limba şi literatura română.

Inculpatul Bujor Costel, în calitate de profesor examinator la proba orală de istorie, în schimbul obţinerii unor sume de bani, i-a promis inculpatei Onu Maria Elena că va interveni pe lângă membrii comisiei de evaluare la proba scrisă de la disciplina istorie din cadrul Centrului zonal de evaluare Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei” Galaţi în vederea promovării în mod fraudulos a examenului la această disciplină de către mai mulţi absolvenţi ai Liceul particular „Dimitrie Cantemir” Galaţi. Prin intermediul său, Onu Maria Elena i-a comunicat unui alt profesor examinator la aceeaşi disciplină o listă cu numele unor elevi pentru care a intervenit în scopul obţinerii unor note mari, promiţându-i, totodată, diverse sume de bani.

În schimbul unor sume de bani primite de la candidaţi, inculpata Onu Maria Elena a încercat, fără rezultat, să identifice profesori examinatori la disciplina geografie care să-i promoveze în mod fraudulos.

În vederea confiscării, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra unor sume de bani aparţinând inculpatei Onu Maria Elena.

La data de 5 iulie 2010, procurorii anticorupţie au dispus reţinerea inculpatelor Onu Maria Elena şi Lazanu Mariana pe un termen de 24 de ore iar la data de 6 iulie 2010, Tribunalul Galaţi a hotărât luarea măsurii preventive a obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpata Onu Maria Elena şi faţă de inculpata Lazanu Mariana luarea măsurii obligării de a nu părăsi localitatea. Faţă de Lazanu Mariana, această măsură a fost înlocuită de Curtea de Apel Galaţi cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

Prin prezentul rechizitoriu, procurorii au solicitat Curţii de Apel Bucureşti luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii Onu Maria Elena, Onu Roxana şi Orghei Viorel şi luarea măsurii obligării de a nu părăsi ţara faţă de inculpata Lazanu Mariana.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

pna.ro

Link to comment
Share on other sites

Profesoare de elită, în dosarul „Mită la bacalaureat”

Principalele cadre didactice inculpate în dosarul mitei de la bacalaureatul din 2010 au renume şi realizări notabile în carieră, motiv pentru care gestul lor de a frauda examenul devine de neînţeles. În ciuda activităţii remarcabile desfăşurată la catedră, atât magistraţii tribunalului, cât şi conducerea ISJ şi-au pus problema dacă profesoarele îşi mai pot exercita cariera de formatori de elevi la instituţii de renume.

„În Codul Muncii se stipulează că, la decizia directorilor instituţiilor, angajaţilor care sunt trimişi în judecată pentru fapte penale li se suspendă contractul individual de muncă”, spune inspectorul general Doruleţ Resmeriţă.

„Regula se aplică funcţionarilor publici. În cazul acestor profesoare, inspectorul general are dreptate. Suspendarea contractului individual de muncă ar fi o măsură asiguratorie. Curtea Supremă a decis că nu se încalcă dreptul la muncă. Dacă sunt nevinovaţi, prin decizia instanţei, ei vor prim banii retroactiv din momentul suspendării şi până la repunerea în funcţie”, a spus şi avocatul poporului, Liviu Coman Kund.

Directoarea Liceului „Dimitrie Cantemir”, Elena Maria Onu, a fost profesoară la CNVA, înainte să se pensioneze, a fost o perioadă inspectoare de fizică, după care a fost consilieră în Ministerul Educaţiei. Ne-a promis că va face o declaraţie de presă săptămâna viitoare, după ce se va întoarce din vacanţă avocatul care o apără. „Se încearcă să se arunce cu noroi atât în mine şi în copilul meu, cât şi în liceul pe care l-am înfiinţat. Nu înţeleg de ce suntem atât de incomozi pentru unii”, ne-a declarat, în afara subiectului, directoarea de la „Dimitrie Cantemir”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Şpăgile de la Bac, negociate mai ceva ca la piaţă

DNA cere arestarea mai multor profesori gălăţeni care au încercat să distrugă probe din dosarul fraudei la Bacalaureatul din 2010. Directoarea liceului particular gălăţean „Dimitrie Cantemir“, Maria-Elena Onu, este acuzată de DNA că a făcut o afacere din fraudarea examenului de Bacalaureat.

Maria-Elena Onu, dar şi fiica sa, Roxana, avocată în Capitală, au fost trimise în judecată pentru fapte de corupţie, alături de cinci profesori supraveghetori şi membri ai comisiei de corectură şi de 10 absolvenţi de liceu. Mâine, Curtea de Apel Bucureşti va decide dacă îi arestează pe Maria-Elena Onu, pe fiica sa, Roxana, dar şi pe unul dintre candidaţii care au dat mită pentru a promova examenul de Bacalaureat, în 2010. Aceştia sunt judecaţi în libertate, însă sunt acuzaţi că ar încerca să influenţeze martori şi să distrugă probe pentru a scăpa de ancheta penală.

Elevii, instruiţi în curtea liceului

Maria-Elena Onu a cerut 166.000 de lei (40.000 de euro) unui număr de 28 de absol­venţi ai Liceului „Dimitrie Cantemir", pentru a interveni pe lângă profesorii care se ocupau cu organizarea ­BAC-ului, sesiunea iunie 2010. Probele la care elevii erau nepregătiţi erau cele scrise la Limba şi literatura română, Istorie şi Geografie. Directoarea s-a întâlnit cu absolvenţii, la 27 iunie 2010, în curtea liceului şi i-a învăţat cum să fraudeze examenul. Fiecare elev trebuia să aibă la el între 10 şi 20 de lei, bani care urmau să fie daţi supraveghetorilor „pentru ca aceştia să dea dovadă de indulgenţă şi să-i lase să se inspire unul de la altul sau din materiale de tip copiuţe". În situaţia în care nu ştiau subiectele, iar supraveghetorii erau exigenţi, elevii au fost învăţaţi să nu dea foile de examen albe şi li s-a spus să scrie enunţul subiectului de mai multe ori, pentru ca din cele patru pagini să fie scrise cel puţin trei. Elevii au fost învăţaţi să memoreze ultimele cuvinte scrise, pe ultimul rând, de la prima pagină şi de la ultima. Motivul: lucrarea era identificată mai uşor de către profesorii corectori, iar nota era mărită în funcţie de banii oferiţi.

„Taxa" pentru promovare

Audiaţi la DNA, elevii au povestit care era „mercurialul" BAC-ului. Constantin Popa a explicat că „pentru promovarea examenului suma de bani era variabilă, în funcţie de ceea ce a scris fiecare, ajungând să dea şi o mie de lei pentru fiecare disciplină. Suma exactă pe care trebuia să o dea fiecare elev urma să fie stabilită de profesorii corectori". Silviu Amorţilă şi Tatiana Condurache au declarat că au aflat de la colegi că pentru „intervenţiile" Elenei-Maria Onu l-a proba de Limba şi literatura română trebuia dată o sumă cuprinsă între 800-1.000 de lei. Daniel Cuciurea a povestit la DNA că Onu „le-a spus celor prezenţi că pentru intervenţiile pe care urma să le facă trebuia să dea 2.000 de lei pentru fiecare examen scris".

Note de 3 transformate în 10

Directoarea Maria-Elena Onu a sunat-o pe profesoara Mariana Lazanu, membră în comisia de evaluare la Limba şi literatura română pentru a mări notele unor elevi.

Maria-Elena Onu: Pă fraţii ăia (n.r. Viorel şi Nicolae Orghei), i-ai găsit?

Mariana Lazanu: Da! E unu' care a avut 3,80! Unu dintre ei...

M.E.O.: Da!

M.L.: Unul dintre ei, că nu a fost la mine! Aşa! Imediat, staţi că...mi-am notat....Aşa! deci, eu zic aşa! Deci acela Viorel...

M.E.O.: Da!

M.L.: De la 3,80 are 5...

M.E.O.: Da!

M.L.: A fost la dumneavoastră sau la cealaltă?

M.E.O.: Nu! Nu la mine!

M.L.: Şi....mai trebuie dat?

M.E.O.: Păi, da! Păi, da ­mi-a dat...

M.L.: Da?

M.E.O.: Mi-a dat 5!

M.L.: Da?

M.E.O.: Bine! Da!

M.L.: Aşa! Şi i-a dat 5 şi a rămas acum pentru cealaltă colegă! Cu...

M.E.O.: Şi la celălalt?

M.L.: Iar la celălalt nu vrea să-i dea!

M.E.O.: Cât are?

M.L.: Celălalt are 3 şi ceva! Deci, are mai puţin...Şi a zis că nu! Sub nicio formă! Ia staţi să mă uit, că aveam aici în poşetă!

M.E.O.: Păi băiatu e solvabil! Trebuie să rezolve!

M.L.: Eu i-am zis! Şi a zis că nu!

M.E.O.: Staţi aşa să vă zic! Da!

M.L.: Da, e celălalt...Fratele...

M.E.O.: Şi la celelalte care ­ţi-am dat ai găsit ceva?

M.L.: Aşa! Munteanu N. Mihai. E la colega ei, s-a nimerit tot la doamna asta!

M.E.O.: Da!

M.L.: E la economic! Are 2,70 şi nu! Nu poate!

M.E.O.: Da!

M.L.: Deci e foarte micuţă asta!

M.E.O.: Da!

M.L.: Aşa! Şi acum mai avem pe Gina Angheluţă...Aşa! E de 5!

„Acela îi solvabil!"

Într-o altă discuţie telefonică, profesoara Maria Lazanu i-a promis Mariei-Elena Onu că-i va da nota 10 unui elev care a făcut o lucrare de nota 3.

Mariana Lazanu: A, găsit-o şi pe aia al lu' Banea!

Maria-Elena Onu: Aşa!

M.L.: E de...

M.E.O.: N-aud.

M.L.: E de nota 3!

M.E.O.: Aoleu! Mai lucreaz-o!

M.L.: Da! Bine! La prânz rezolvăm!

M.E.O.: Stai, că nu, se aude cu întreruperi! Ce spuneai?

M.L.: Da! Bine atunci, mă căutaţi în pauză!

M.E.O.: La...când ies bărbaţii!

M.L.: Îhî! Bine!

M.E.O.: Cu 10, da?

M.L.: Da, da, da!

M.E.O.: Bine! Şi pe-a lui Sorin?

M.L.: Nu ştiu, încă nu! Ă, acela, fratele?

M.E.O.: Nu, nu, nu! Care ­n-aveai datele...!

M.L.: De acela nu ştiu.

M.E.O.: Ai caută-le pe-a fratelui, pe Sorin şi Banu Nicuşor şi fratele! Da!

M.L.: Da, bine! Vorbim!

M.E.O.: Şi acela, şi acela şi Banea, Banea Ionel! Acela îi solvabil!

M.L.: Nu ştiu acum. Ce poate...!

M.E.O.: Ai, vezi ce mai găseşti prin agendă! Ne mai trebuie doi!

„Au nişte scoruri de rămâi mort"

Maria-Elena Onu era nemulţumită că profesorii care corectau contestaţiile au ridicat preţul de trecere la 1.000 de lei.

Maria-Elena Onu: Ia zi, la Istorie poţi să afli cine este tot acolo?

Iulia: Azi este?

M.E.O.: Da! Da!

I.: DA! Da' după patru!

M.E.O.: Nu, nu că le-a făcut! Deja s-au fixat şi contestaţiile! Cine-i la contestaţii, se ştie?

I.: A, da?

M.E.O.: Da! Auzi au nişte scoruri de rămâi mort! Nu lucrează...

I.: Ei, lasă!

M.E.O.: Nu lucrează sub zece milioane!

I.: Ei, lasă! Cum mă! Zece?

M.E.O.: Zece, mă! Zece! Zece ca să-i pună 5!

I.: ...Îţi zic e sfărşitul lumii!

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Directorul liceului gălăţean "D.Cantemir" şi alte trei persoane au interdicţie să plece din ţară

Directorul Liceului "Dimitrie Cantemir" din Galaţi, Elena Onu, fiica ei, Roxana Onu, avocat în Baroul Bucureşti, precum şi alte două persoane nu au voie să plece din ţară, a decis Curtea de Apel Bucureşti care a respins propunerea DNA de arestare a lor legat de o fraudă la bacalaureatul din 2010.

Curtea de Apel Bucureşti a respins, vineri, propunerea procurorilor anticorupţie, de a emite mandate de arestare preventivă pe numele Elenei Onu, directorul Liceului "Dimitrie Cantemir", din Galaţi, Roxanei Onu, fiica acesteia, avocat în Baroul Bucureşti şi al lui Viorel Orghei, candidat la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie - iulie 2010, toţi acuzaţi de corupţie în dosarul privind fraduarea examenului de bacalaureat. Propunerea a fost făcută de procurorii anticorupţie după finalizarea anchetei, odată cu trimiterea dosarului în judecată.

La termenul de vineri instanţa a reluat dezbaterile privind arestarea celor trei persoane, iar după deliberări a respins solicitarea procurorilor anticorupţie şi a stabilit interdicţia de a părăsi ţara pe numele celor trei precum şi în cazul Marianei Lazanu, profesor de Limba şi literatura română la Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri" Galaţi şi membru în comisia de evaluare la proba scrisă de profil în cadrul Centrului Zonal de Evaluare de la Seminarul Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi.

Procurorii anticorupţie de la Serviciul teritorial Galaţi o acuză pe Elena Maria Onu de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, instigare la dare de mită în formă continuată, trafic de influenţă în formă continuată, dare de mită în formă continuată şi instigare la infracţiunea de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii în formă continuată.

Alături de aceasta, sunt judecate Mariana Lazanu şi Geanina Laura Hageanu, membre în comisia de evaluare la proba scrisă de limbă şi literatură română în cadrul Centrului Zonal de Evaluare din cadrul Seminarului Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi, acuzate de asociere pentru săvârşirea de infracţiuni de corupţie, folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii, în formă continuată, luare de mită, în formă continuată, trafic de influenţă, în formă continuată şi dare de mită în formă continuată, respectiv, luare de mită în formă continuată.

A mai fost deferit justiţiei Carol Bujor, membru în comisia de evaluare la proba orală de istorie la Grupul Şcolar "Anghel Saligny" Galaţi, acuzat de trafic de influenţă şi dare de mită, precum Elisabeta Cristina Dinu şi Andreea Krisztina, supraveghetori la disciplina limba şi literatura română la Centrul de examen Grupul Şcolar Industrial de Marină Galaţi, acuzaţie de luare de mită.

Avocata Roxana Onu, din cadrul Baroului Bucureşti, a fost şi ea trimisă în judecată în acest caz, fiind acuzată de complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă şi complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă.

Totodată, Liliana Balcan, absolventă a Liceului particular "Dimitrie Cantemir" Galaţi şi candidată la examenul de bacalaureat sesiunea iunie - iulie 2010, va fi judecată pentru asociere în săvârşirea de infracţiuni de corupţie, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de cumpărare de influenţă, cumpărare de influenţă, Gina Condurache, Viorel şi Nicolae Orghei, Nicuşor Banu, Sorin Gurgui, Ionel Banea, Adrian Florin Fiorea şi Costel Negrea, candidaţi la examenul de bacalaureat în sesiunea iunie - iulie 2010, vor fi judecaţi pentru cumpărare de influenţă, iar Lucia Pstelnicu, candidată la examenul de bacalaureat sesiunea iunie - iulie 2010, pentru dare de mită în formă continuată.

Procurorii anticorupţie notează că, în perioada iunie - iulie 2010, cu ocazia derulării examenului de bacalaureat, Onu s-a asociat cu Mariana Lazanu şi Liliana Balcan pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie având drept consecinţă fraudarea examenului de bacalaureat de către mai mulţi candidaţi.

Concret, notează procurorii, în perioada respectivă, directoarea Onu ar fi pretins de la 28 de candidaţi suma totală de 166.000 de lei, din care a primit efectiv 18.900 de lei, şi le-ar fi promis că va interveni pe lângă profesorii examinatori de la disciplinele limba şi literatura română, istorie şi geografie pentru a promova cele trei probe scrise.

Astfel, Maria Elena Onu ar fi pretins şi primit de la inculpaţii Balcan, Condurache, fraţii Orghei, Banu, Gurgui şi Ionel Banea 7.000 de lei pe care ar fi dat-o Marianei Lazanu. Aceşti bani ar fi fost primiţi de Lazanu pentru ca, în calitatea sa de profesor examinator la disciplina limba şi literatura română, să acorde acestor candidaţi note de promovare sau note mai mari.

Mariana Lazanu i-ar fi dat inculpatei Laura Geanina Hogea, profesor evaluator în aceeaşi comisie, suma de 2.000 de lei pentru a acorda note de promovare fraţilor Orghei.

În 29 şi 30 iunie 2010, profesoara Lazanu, la cererea directoarei Onu, i-ar fi comunicat acesteia notele iniţiale sau finale obţinute de mai mulţi candidaţi, deşi, la momentul respectiv, aceste informaţii nu erau destinate publicităţii.

Totodată, directoarea Onu ar fi pretins şi a primit suma totală de zece mii de lei de la fraţii Orghei, Fuiorea, Gurgui şi Banea pentru a interveni la profesorii evaluatori de la disciplina istorie în scopul promovării în mod fraudulos a examenului de bacalaureat la această disciplină.

În acelaşi scop, în 30 iunie 2010, prin intermediul fiicei sale Roxana Onu, avocat în cadrul Baroului Bucureşti, directoarea Maria Elena Onu ar fi pretins şi ar fi primit de la o denunţătoare suma de 1.500 de lei. Pentru inculpatul Negrea, ari fi pretins o sumă de bani neprecizată pentru a-l sprijini în vederea promovării examenului la disciplina geografie.

În 27 iunie 2010, directoarea Onu le-ar fi cerut mai multor candidaţi la examenul de bacalaureat şi absolvenţi ai liceului pe care îl conducea să colecteze mai multe sume de bani pe care să le dea profesorilor supraveghetori la probele de examen care debutau în ziua următoare. Cu ajutorul inculpatei Balcan, absolventă a aceluiaşi liceu şi candidată, directoarea Onu ar fi obţinut mostre cu scrisul candidaţilor care urmau a fi favorizaţi pentru a li se putea identifica lucrările şi pentru a fi notaţi cu note mai mari de către Lazanu.

La rândul lor, Cristina Elisabeta Dinu şi Andreea Krisztina Orban ar fi primit 300 de lei de la candidata Lucia Postelnicu pentru a-i permite ei şi altor candidaţi să copieze şi să comunice între ei la proba scrisă de limba şi literatura română.

Costel Bujor, în calitate de profesor examinator la proba orală de istorie, în schimbul obţinerii unor sume de bani, i-ar fi promis directoarei Onu că va interveni pe lângă membrii comisiei de evaluare la proba scrisă de la disciplina istorie din cadrul Centrului zonal de evaluare Seminarul Teologic "Sf. Apostol Andrei" Galaţi în vederea promovării în mod fraudulos a examenului la această disciplină de către mai mulţi absolvenţi ai Liceul particular "Dimitrie Cantemir" Galaţi.

Prin intermediul său, directoarea Onu i-ar fi comunicat unui alt profesor examinator la aceeaşi disciplină o listă cu numele unor elevi pentru care a intervenit în scopul obţinerii unor note mari, promiţându-i, totodată, diverse sume de bani. În schimbul unor sume de bani primite de la candidaţi, dorectoarea Onu ar fi încercat, fără rezultat, să identifice profesori examinatori la disciplina geografie care să-i promoveze în mod fraudulos.

Procurorii anticorupţie au pus sechesteru asigurător pe mai multe sume de bani ce aparţin directoarei Elena Maria Onu.

În 5 iulie 2010, procurorii anticorupţie le-au reţinut pe Elena Maria Onu şi Mariana Lazanu pentru 24 de ore, însă a doua zi Tribunalul Galaţi a impus interdicţia de a părăsi ţara pentru Onu şi interdicţia de părăsi localitatea pentru Lazanu. Faţă de Lazanu, această măsură a fost înlocuită de Curtea de Apel Galaţi cu cea a obligării de a nu părăsi ţara.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Dosarul „Mită la bac”, din amânare în amânare

Ieri, la Curtea de Apel Bucureşti, dosarul numit de presă „Mită la bac”, în care 6 cadre didactice, o avocată şi 10 elevi sunt acuzaţi de fraudarea bacalaureatului din 2010, a avut un nou termen. „La termenul acesta, cauza a fost amânată pe motiv că una dintre inculpate nu a avut apărător. Dosarul a primit un nou termen pe data de 29 august”, ne-au spus reprezentanţii Curţii de Apel Bucureşti.

Dosarul „Mită la bac” a fost înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti pe data de 11 iulie, avocaţii ridicând de la început o excepţie legată de necompetenţa teritorială a instanţei. „Am ridicat o excepţie privind necompetenţa Curţii de Apel Bucureşti. Dosarul este de competenţa Curţii de Apel Galaţi şi de aceea am şi ridicat această excepţie. Ciudat este faptul că nici la acest termen nu a fost judecată excepţia. Este adevărat că iniţial trebuia judecată propunerea privind măsura arestării preventive, dar până acum trebuia rezolvată şi excepţia”, explică avocatul Gigel Potrivitu.

Dosarul a fost între timp şi la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, unde s-a judecat recursul formulat de Direcţia Naţională Anticorupţie referitoare la măsura arestării preventive cu privire la profesoara Elena Maria Onu, avocata Roxana Onu şi elevul Viorel Orghei: „Recursul DNA-ului a fost respins de magistraţii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, aşa că decizia Curţii de Apel Bucureşti rămâne definitivă. Toate persoanele inculpate în dosar vor fi judecate în libertate, aşa cum s-a decis iniţial”, explică reprezentanţii Curţii de Apel Bucureşti.

Ţinând cont de faptul că cei din conducerea Inspectoratului Şcolar au luat în calcul inclusiv suspendarea din funcţie pentru profesorii implicaţi în acest dosar, amânările, indiferent pe ce motive, reprezintă, cu siguranţă, o problemă. Rămâne de văzut cât se va amâna acest dosar şi când se va obţine un verdict final în cauză.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Avocatul judecat pentru corupţie are învoire să părăsească țara

Curtea de Apel Bucureşti a decis că Roxana Onu, avocat în Baroul Galaţi, poate pleca fără probleme în Austria, în perioada 20.03.2012 – 26.03.2012, la un congres, alături de mama sa, Elena Maria Onu, în condiţiile în care ambele au fost trimise în judecată pentru trafic de influenţă, iar judecătorii le-au interzis să părăsească România. Decizia magistraţilor bucureşteni este inexplicabilă, deoarece aceştia confirmaseră, în aceeaşi şedinţă de judecată, măsura obligării de a nu părăsi ţara pentru cele două femei.

Elena Maria Onu împarte boxa acuzaţilor cu Mariana Lazanu, ambele fiind profesoare la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri", şi alţi 16 inculpaţi în procesul fraudării Bacalaureatului din 2010. Profesoara Elena Maria Onu conducea şi o fundaţie, în subordinea căreia funcţionează liceul particular „Dimitrie Cantemir", de unde a pornit scandalul de corupţie, iar profesoara Mariana Lazanu era cadru didactic evaluator la disciplina Limba şi Literatura Română .

Paşaport în alb să fugă din ţară

Procurorii au aflat că Elena Maria Onu i-ar fi dat Marianei Lazanu diferite sume de bani, pentru a mări nejustificat notele elevilor de la „Dimitrie Cantemir". În schimbul banilor, Mariana Lazanu urma să îi “convingă” şi pe ceilalţi profesori evaluatori să facă acte de caritate faţă de elevi, la examenul de Balacaureat. Anchetatorii au descoperit 8.479 de lei şi 1.165 de euro în locuinţa Mariei Onu, dar profesoara a susţinut că o parte din bani îi aparţineau fiicei sale. Femeia a recunoscut, însă, în Justiţie, că i-a dat bani Mariei Lazanu pentru a acorda elevilor note mai mari, iar aceasta din urmă a confirmat, la rândul său, ca a luat mită.

Avocatul Mariei Onu crede, însă, că, şi în aceste condiţii, plecarea din ţară a clientei sale şi a fiicei nu înseamnă neaparat că cele două vor decide să fugă de răspunderea penală. “Judecătorii au stabilit că nu au voie să părăsească ţara, dar sunt şi excepţii, când instanţa de judecată poate face derogări”, ne-a declarat avocatul Radu Lupaşcu.

nepasadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Curtea de Apel Bucureşti a finalizat "dosarul mită la bac". Condamnări modice, cheltuieli mari

Dosarul „mită la bac 2010” s-a soluţionat prin condamnări cu suspendare, o amendă penală şi achitări în ceea ce priveşte acuzaţia de asociere a inculpaţilor pentru a comite fapte de corupţie. Cele mai dure pedepse le-au primit Maria Onu şi Mariana Lazanu, câte trei ani cu suspendare, restul de 15 inculpaţi, inclusiv avocata Roxana Onu, au primit câteva luni cu suspendare - de la două până la şase luni - sau amenzi penale de câte 500 de lei. Primele două nu au voie să mai ocupe funcţii de conducere sau să participe la comisii de examinare.
Condamnările nedefinitive şi modice vin în contrapartidă cu cei peste 150.000 de lei, bani care trebuie achitaţi de către inculpaţi pentru cercetarea şi judecata acestui dosar. Curtea de Apel Bucureşti, care a dat după mai bine de doi ani această primă soluţie într-un dosar de corupţie care vizează fraudarea examenelor, a dispus confiscări ale unor sume de bani de la Onu, Lazanu, Geanina Hogea şi Ionel Banea, în valoare de 12.400 de lei, în schimb au dispus ridicarea sechestrului de pe un imobil aparţinându-i profesoarei Onu şi a unor sume de bani care fuseseră indisponibilizate în diverse conturi bancare. Atât casa cât şi banii, 8.190 de lei, la care se adaugă alţi 1.165 de euro, se reîntorc în proprietatea inculpatei.
În 2011, procurorii gălăţeni ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au trimis în judecată 17 inculpaţi, profesori, elevi şi o avocată pentru că împreună ar fi fraudat examenul de bacalaureat din 2010, comiţând infracţiuni de corupţie.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 6 months later...

Profesoarele condamnate au liber să părăsească ţara

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins pe 15 aprilie cererea procurorilor anticorupţie de luare a măsurii controlului judiciar faţă de Elena Maria Onu şi Mariana Lazanu, profesoarele acuzate de fraudarea Bacalaureatului din 2010 de la Galaţi. Cele două cadre didactice sunt libere să  plece din România când doresc după ce magistraţii au stabilit că obligaţia de a părăsi ţara a încetat de drept.

Judecătorii Curţii de Apel Bucureşti s-au pronunţat iniţial în dosarul de corupţie ce viza fraudarea Bacalaureatului din 2010 de la Galaţi, protagonistele principale ale scandalului fiind Elena Maria Onu şi Mariana Lazanu, ambele profesoare la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri", alături de acestea ajungând în boxa acuzaţilor şi alte 16 persoane, în special elevi care au oferit mită pentru a promova examenul. Profesoara Elena Maria Onu conducea şi o fundaţie, în subordinea căreia funcţionează liceul particular „Dimitrie Cantemir", de unde a pornit scandalul de corupţie, iar profesoara Mariana Lazanu era cadru didactic evaluator la disciplina Limba şi Literatura Română.

Cele două profesoare au primit câte trei ani de închisoare pentru trafic de influenţă, instigare la dare de mită şi dare de mită, pedeapsele fiind suspendate sub supraveghere. Judecătorii au decis în schimb să le achite pe cele două cadre didactice vizavi de acuzaţia de asocierea în vederea comiterii de infracţiuni de corupţie.
Obligate la plata a 38.000 de lei drept cheltuieli de judecată
Elena Maria Onu are interdicţie de a mai ocupa funcţia de director al unei unităţi de învăţământ pentru o perioadă de trei ani, iar Mariana Lazanu nu mai are dreptul pentru acelaşi interval de timp de a desfăşura activităţi ca membru în comisiile de bacalaureat din centrele de examen, membru în comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare sau în comisiile de contestaţii.
Nici elevii care au dat mită nu au scăpat, aceştia primind pedepse între două şi şase luni de închisoare, cu suspendarea executării. Anchetatorii au descoperit 8.479 de lei şi 1.165 de euro în locuinţa Mariei Onu, dar profesoara a susţinut că o parte din bani îi aparţineau fiicei sale. Femeia a recunoscut, însă, în justiţie, că i-a dat bani Mariei Lazanu pentru a acorda elevilor note mai mari, iar aceasta din urmă a confirmat, la rândul său, că a luat mită. Judecătorii au stabilit ca o parte din sumele indisponibilizate la CEC pe numele celor două profesoare să le fie returnate.

În schimb, acestea, alături de elevii şi profesoarele condamnate în acelaşi dosar au fost obligaţi să plătească sume considerabile la stat drept cheltuieli de judecată. Cel mai mult au de plată Elena Maria Onu (20.000 de lei) şi Maria Lazanu (18.000 de lei). Instanţa supremă se va pronunţa definitiv în acest caz în luna mai 2014.

www.monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Pedeapsă cu executare în dosarul fraudării bacului din 2010

După cinci ani de judecată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat verdictul definitiv la sfârşitul săptămânii trecute în cazul fraudării Bacalaureatului din 2010, stabilind că singura care va ajunge după gratii va fi Elena Maria Onu, profesoară la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri". Judecătorii instanţei supreme au hotărât să îi reducă pedeapsa de la trei la doi ani de închisoare, dar aceasta să fie executată efectiv, acuzaţiile de care a fost găsită vinovată fiind instigare la dare de mită, trafic de influenţă şi dare de mită, toate în formă continuată, dar şi instigare la folosirea în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Mariana Lazanu, şi ea dascăl la aceeaşi unitate de învăţământ, a primit trei ani de închisoare, dar cu suspendarea executării sub supraveghere. Alături de cele două profesoare au ajuns în boxa acuzaţilor şi alte 16 persoane, în special elevi care au oferit mită pentru a promova examenul. Judecătorii le-au achitat pe cele două cadre didactice de acuzaţia de asocierea în vederea comiterii de infracţiuni de corupţie.
Elena Maria Onu are interdicţie de a mai ocupa funcţia de director al unei unităţi de învăţământ pentru o perioadă de doi ani, iar Mariana Lazanu nu mai are dreptul timp de trei ani să desfăşoare activităţi ca membru în comisiile de bacalaureat din centrele de examen, membru în comisiile de bacalaureat din centrele zonale de evaluare sau în comisiile de contestaţii.

Anchetatorii au găsit 8.479 de lei şi 1.165 de euro în locuinţa Mariei Onu, dar profesoara a susţinut că o parte din bani îi aparţineau fiicei sale. Femeia a recunoscut, însă, în justiţie, că i-a dat bani Mariei Lazanu pentru a acorda elevilor note mai mari, iar aceasta din urmă a confirmat, la rândul său, că a luat mită.

Profesoarele de la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri" au fost obligate să plătească sume considerabile către stat cu titlu de cheltuieli de judecată. Maria Elena Onu trebuie să achite 6.000 de lei, în timp ce Maria Lazanu are de plătit 5.000 de lei. Alte 11 persoane au fost obligate să suporte cheltuieli de judecată, ce totalizează 26.000 de lei.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.