Jump to content

Vega'93 a reparat câteva dintre digurile care au cedat


dcp100168

Recommended Posts

Vega'93 a reparat câteva dintre digurile care au cedat

70 de milioane de lei au cheltuit Direcțiile Apelor din zona Moldovei, în 2008 și 2009, pentru a preveni inundații și a reface digurile după viiturile din 2008. Banii au ajuns la trei firme care au legături cu aproape toate partidele aflate la guvernare în ultimii ani. Rezultatele investițiilor se văd foarte bine în 2010: Moldova e iar inundată. Mai mult, unele dintre lucrări n-au rezistat la inundațiile recente.

Constructorul Vega ’93 despre digul de la Hălăucești: „A fost numai o cîrpeală“

Iulie 2008. Inundațiile lovesc Moldova. O viitură formată pe cursul Siretului a lovit mai multe comune din județul Iași. Cea mai afectată a fost Răchiteni, dar lista mai cuprinde și Hălăucești, Lespezi, Mogoșești, Stolniceni-Prăjescu și Siret. Aproximativ o mie de persoane au fost evacuate (și cam tot atîtea animale). Viitura a spart digul de la Hălăucești. Pentru repararea lui, Direcția Apelor Siret Bacău a angajat firma Vega ’93 din Galați. A plasat contractul de aproximativ 720.000 RON, fără licitație, în august 2008. Obiectul contractului: repararea digului pe malul drept al Siretului, de la km 2,6 la km 8,1.

Anul 2009: în toată Moldova a fost cer senin, n-au fost inundații deloc, iar digul a rezistat bine-mersi. Iulie 2010, adică doi ani de la ultima viitură: Siretul atinge cote istorice. De fericire, digul de la Hălăucești se crapă un pic mai mult prin locurile esențiale, punînd în pericol mai multe localități din zonă, printre care Răchiteni, Al. I. Cuza și Luncași. Apoi, autoritățile au dinamitat controlat digul Hălăucești pentru a evita inundarea localităților amintite. Unul dintre directorii Vega ’93 (firma care a reparat digul spart în 2008), Ion Gherasim, ne-a declarat că „atunci (în 2008 – n.r.) a fost numai o cîrpeală. Ulterior trebuia să aibă loc lucrări mult mai ample de consolidare, dar nefiind bani…“.

Vega ’93, vilă și cramă pentru Dan Nica

Administrația Națională „Apele Române“ (ANAR) nu a avut bani pentru reabilitarea integrală a digului de la Hălăucești, dar pentru contracte date firmelor de casă au fost destui. În 2008 și 2009, Direcția Apelor Prut a atribuit contracte în valoare de 65,5 milioane RON pentru reabilitări de diguri sau lucrări de prevenire a inundațiilor. E drept că asta cu prevenirea sună ciudat, în condițiile în care anul ăsta Moldova e iar sub ape. Cea mai mare parte a banilor, 39,2 milioane RON, a mers către Vega ’93, contractele fiind atribuite în perioada noiembrie 2008 – iunie 2009. Cele mai mari proiecte cîștigate de Vega au fost cele pentru „consolidare mal fluviu Dunărea în zona digului de apărare Bădălan“, în valoare de 16,6 milioane lei, și cel pentru „punerea în siguranță a acumulării Tansa Belcești, județul Iași“ de 8,14 milioane RON.

Vega ’93 este firma care i-a dăruit pesedistului Dan Nica o vilă pe faleza Dunării, imobil pe care fostul ministru de Interne nu l-a trecut niciodată în declarația de avere. În afară de viloi, Vega i-a construit tatălui lui Nica o cramă la Panciu, în Vrancea. După aceste cadouri, firma de construcții a început să primească contracte fără număr de la guvernarea PSD din acea perioadă. Aceeași firmă a fost unul dintre cei mai importanți beneficiari ai contractelor ANAR după inundațiile din 2005 și 2006, în timpul guvernării Alianței D.A. De asemenea, în 2010, Vega a cîștigat de la Direcția Apelor Prut contracte de aproximativ 15 milioane RON pentru „punerea în siguranță a bazinului Racova – județul Vaslui“.

Pe locul doi, din punctul de vedere al contractelor de la Direcția Apelor Prut în perioada 2008-2009, este Com Beton Iași, cu 20,5 milioane RON. Cea de-a treia firmă care s-a bucurat la bugetul DAP este Lescaci Com.

http://www.kamikazeonline.ro/2010/07/firmele-de-partid-au-luat-70-000-000-ron-pe-diguri-din-moldova-care-au-cedat/

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.