Jump to content

Fiscul va fi obligat să plătească penalităţi de întârziere


dcp100168

Recommended Posts

Fiscul va fi obligat să plătească penalităţi de întârziere la rambursările de TVA şi accize

Ministerul Finantelor lucreaza la un proiect de lege potrivit caruia Fiscul va fi obligat sa plateasca penalitati catre agentii economici pentru intarzieri la rambursarea taxei pe valoare adaugata si a accizelor, au declarat pentru HotNews.ro surse guvernamentale. "Vrem sa instituim o procedura prin care si Fiscul sa fie penalizat daca nu plateste la timp datoriile, nu numai agentii economici. Trebuie sa existe un raport de corectitudine", au afirmat sursele citate. Cuantumul penalitatilor aplicate pentru stat va fi acelasi ca si in cazul agentilor economici.

Potrivit OUG 39/2010 privind modificarea Codului de Procedura Fiscala, in cazul agentilor economici nivelul penalitatii de intarziere se stabileste astfel:

* daca stingerea se realizeaza in primele 30 de zile de la scadenta, nu se datoreaza si nu se calculeaza penalitati de intarziere pentru obligatiile fiscale principale stinse;

* daca stingerea se realizeaza in urmatoarele 60 de zile, nivelul penalitatii de intarziere este de 5% din obligatiile fiscale principale stinse;

* daca perioada de neachitare depaseste termenul de 90 de zile, penalitatea va ajunge la 15% din obligatiile fiscale principale stinse.

Noul proiect de lege se afla in lucru, urmand sa fie "calculat" impactul asupra bugetului. "Fiscul ar trebui sa plateasca in termen de 45 de zile datoriile catre agentii economici. In realitate, se platesc in cateva luni", au afirmat sursele citate. Agentii economici pot verifica pe portalul ANAF, data la care vor primi TVA datorata de catre stat.

http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7573544-proiect-lege-fiscul-obligat-plateasca-penalitati-pentru-intarzieri-rambursarile-tva-accize.htm

Ideea pare Ok, numai că pare să aibă şi portiţe de genul "cum sa dai un ban de la stat clientelei politice"...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.