Jump to content

Festivalul de Comedie 2010


dcp100168

Recommended Posts

Festivalul de Comedie 2010 nu se va desfăşura

Anul trecut, Dramaticul "Fani Tardini" a organizat cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului de Comedie, iar în acest an, după cum a anunţat viceprimarul liberal Mircea Răzvan Cristea, festivalul nu se va mai organiza, din lipsă de fonduri.

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” a fost primul teatru din ţară care a organizat un Festival al Comediei, în 1976. Ulterior a fost întrerupt şi reluat după 1990. Cea de-a XIX-a ediţie a fost în pericolul de a se suspenda, teatrul fiind la acea dată în renovare, însă atunci Casa de Cultură a Studenţilor şi-a deschis porţile, găzduind cea mai mare parte a festivalului, întrucât la Teatrul Muzical nu fusese găsită înţelegerea pentru ajutarea confraţilor. Cea de-a XX-a ediţie a fost găzduită în sediul renovat al teatrului, ca şi următoarea.

În această toamnă, în luna octombrie, Galaţiul nu va mai fi capitala românească a comediei. Păcat

http://www.monitoruldegalati.ro/eveniment/dupa-21-de-ani-festivalul-de-comedie-sucomba.html

Link to comment
Share on other sites

Criza loveşte în plin Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi

Speranţele celor de la Teatrul Dramatic "Fani Tardini" de a organiza cea de-a 22-a ediţie a Festivalului Naţional de Comedie sunt din ce în ce mai mici. Dacă până în 1999, festivalul a avut ceva întreruperi, din anul 2000 şi până în prezent, el s-a desfăşurat constant.

Anul acesta, autorităţile gălăţene au anunţat conducerea Teatrului Dramatic „Fani Tardini" că nu mai au bani pentru a susţine organizarea Festivalului de Comedie. „Asta nu înseamnă că noi nu ne facem în continuare treaba. Vizionăm materiale cu piese de teatru, lansăm invitaţii, astfel încât să nu ne trezim că mai spre sfârşitul verii ne anunţă că au făcut rost de bani pentru acest festival şi să n-avem cu cine să-l organizăm", spune purtătorul de cuvânt al Teatrului Dramatic Fani Tardini, Mona Sandu.

De altfel, aceasta îşi aminteşte că de 13 ani de când lucrează la „Dramaticul" gălăţean, în fiecare an s-a spus că nu sunt bani pentru acest festival şi, spre fericirea publicului iubitor de teatru, în fiecare an evenimentul a fost organizat.

Dacă anul trecut conducerea teatrului gălăţean a făcut o conexiune fericită între Festivalul de Comedie şi marele dramaturg Eugen Ionescu, acum ar trebui să aibă un caracter general.

Potrivit spuselor directorului Teatrului Dramatic „Fani Tardini", Vlad Vasiliu, Festivalul de Comedie a fost programat în acest an pentru perioada 3-10 octombrie 2010.

"Dramaticul" gălăţean a fost primul teatru din ţară care a avut iniţiativa de a organiza în 1976 un festival de comedie.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Criza_loveste_in_plin_Festivalul_National_de_Comedie_de_la_Galati_0_299370105.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Vom avea, totuşi, Festival de Comedie

Festivalul Naţional de Comedie se va ţine, totuşi, anul acesta, chiar dacă nu va mai fi o ediţie de lux cu multe trupe, ci va însemna doar o săptămână de reprezentaţii cu puţini invitaţi. Astfel, evenimentul se va desfăşura în perioada 3-9 octombrie şi va avea pe afiş, pe lângă spectacole ale Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, reprezentaţii ale trupelor din Constanţa, Iaşi, de la Universitatea „Babeş Bolyai” din Cluj Napoca şi de la Teatrul de Comedie Bucureşti.

În plus, în seara festivităţii de premiere veţi mai putea viziona, în afara concursului, o piesă a Teatrului Odeon din Bucureşti.

Programul complet al Festivalului de Comedie

* Duminică, 03.10, ora:19,00 - Deschiderea oficială a Festivalului Naţional de Comedie

* Duminica, 03.10, ora:19,30 - Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi - 55 ani de la înfiinţare (spectacol aniversar); Invitaţi speciali: Alexandru Jula, Maria Crăciun, Florina Cercel, Emil Hossu; Regia: Catalin Vasiliu

* Luni, 04.10, ora 19,00 - Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galaţi, „Hora iubirilor”, de Arthur Schnitzler; Regia: Ţino Geirun

* Marţi, 05.10, ora 19,00 - Teatrul National „Vasile Alecsandri” Iaşi, „Natură moartă cu nepot obez”, de Ion Sapdaru: Regia: Ion Sapdaru

* Miercuri, 06.10, ora 19,00 - Teatrul de Comedie Bucureşti, „Elling”, de Axel Hellstenius; Regia: Vlad Massaci

* Joi, 07.10, ora 11,00 (sala studio) - Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca, „M-am întors de la supermarket şi i-am tras o mamă de bătaie fiului meu”, One-woman-show cu / de Adina Lazăr

* Joi, 07.10, ora 17,00 (sala studio) - Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca, „Eden”, spectacol non-verbal

* Joi, 07.10, ora: 19,30 - Universitatea Babeş Bolyai Cluj Napoca, „Exit”

* Vineri, 08.10, ora 19,00 - Teatrul Dramatic Constanţa, „Bolnavul închipuit”, de J.B.P. Moliere; Regia: Cristian Gheorghe

* Sâmbătă, 09.10, ora 19,00 - Festivitatea de Închidere a Festivalului Naţional de Comedie

* Sâmbătă, 09.10, ora 19,30 - Teatrul Odeon Bucureşti, „Pyramus & Thisbe 4 you”, după William Shakespeare; Regia: Alexandru Dabija.

http://www.viata-libera.ro/articol-Vom_avea_totusi_Festival_de_Comedie_2.html

post-2782-056101400 1285450509_thumb.png

Link to comment
Share on other sites

Festivalul Naţional de Comedie, sub semnul austerităţii

Festivalul Naţional de Comedie organizat de Teatrul Dramatic 'Fani Tardini' din Galaţi şi care va începe pe 3 octombrie se va organiza cu fonduri la jumătate faţă de anul trecut, a anunţat directorul teatrului, actorul Vlad Vasiliu. Potrivit lui Vasiliu, municipalitatea gălăţeană a alocat 30.000 lei, Ministerul Culturii urmează să aloce încă 30.000 lei, la care se vor adăuga sume de bani primite de la sponsori.

Din cauza fondurilor reduse, la acest festival nu va fi nici juriu, conducerea Teatrului Dramatic considerând că nu ar fi corect ca un anumit teatru să fie marele câştigător, dat fiind numărul mic al celor prezente în festival. 'Până acum mai puţin de o lună, nu ştiam dacă putem să avem sau nu, sub o formă sau alta, acest festival de tradiţie, primul festival naţional de comedie care datează din 1976. Nu se putea să nu îl ţinem. Am găsit înţelegere, ni s-a dat o sumă foarte mică, dar posibilitatea, supapa de a face în continuare acest festival... A trebuit să balansăm între calitatea spectacolelor şi costurile cât mai mici pentru deplasări, cazare şi onorarii. Eu consider că echipa care a fost alături de mine a analizat bine şi cred că am balansat destul de bine, aducând spectacole bune, dar puţine', a spus Vlad Vasiliu, într-o conferinţă de presă.

În cele şapte zile ale festivalului, din care prima este rezervată sărbătorii a 55 de ani de la înfiinţarea teatrului gălăţean, vor fi puse în scenă opt spectacole în care vor evolua actori ai Teatrului de Comedie din Bucureşti, Teatrului 'Odeon' din Bucureşti, Teatrului Naţional 'Vasile Alecsandri' din Iaşi, Teatrul din Constanţa, ai Teatrului Dramatic 'Fani Tardini', dar şi studenţi la teatru din Cluj. Vlad Vasiliu a spus că este vorba despre piese de teatru interesante, în ciuda bugetului mic de anul acesta alocat de municipalitate şi de Ministerul Culturii pentru organizarea festivalului.

În ceea ce priveşte preţurile biletelor, acestea variază între 8 şi 30 lei.

Festivalul Naţional de Comedie de la Galaţi se va desfăşura în perioada 3-9 octombrie.

http://www.agerpres.ro/media/index.php/cultura/item/31705.html

Link to comment
Share on other sites

Se deschide festivalul de comedie

Fără secţiune competiţională, renumita manifestare culturală va purta în acest an „urmele" crizei. Sunt invitate două teatre din Bucureşti, câte unul din Iaşi şi Constanţa, o trupă din Cluj şi evident gazdele de la "Fani Tardini".

Festivalul va începe cu un moment aniversar: 55 de ani de la înfiinţarea Teatrului "Fani Tardini". "Aşa cum era normal, am invitat în acest spectacol cel mai tânăr şi cel mai vârstnic artist al Galaţiului. Este vorba despre Alexandru Jula şi Maria Crăciun, cea mai recentă câştigătoare a Festivalului Cerbul de Aur pentru copii. De asemenea, o altă mare artistă a Galaţiului, Marga Georgescu, şi-a trimis emisarul la spectacolul de duminică seara: şcoala de dans Corason Latino", ne-a povestit secretarul artistic al Teatrului Dramatic, Mona Sandu.

Luni va urca pe scenă trupa Teatrului Dramatic Fani Tardini, cu cea mai nouă premieră - Hora Iubirilor - de Arthur Schnitzler.

Marţi este rândul celor de la Teatrul Naţional din Iaşi să-i binedispună pe gălăţeni. Piesa aleasă este o produţie 100% românească marca Ion Sapdaru: Natură moartă cu nepot obez!

A patra zi a festivalului programează spectacolul Elling, jucat de Teatrul de Comedie din Bucureşti.

Joi va veni la Galaţi trupa Universităţii Babeş Bolyai din Cluj, cu trei spectacole: un one-man-show, un spectacol non-verbal şi o comedie.

Vineri vor urca pe scenă actorii Teatrului de stat din Constanţa cu spectacolul "Bolnav închipuit".

Sâmbătă, după festivitatea de închidere a festivalului vor juca cei de la Teatrul Odeon din Bucureşti.

Preţul biletelor variază între 8,4 şi 31,5 lei, iar cei care doresc abonamente le pot obţine pentru 140 de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Maine_seara_se_deschide_festivalul_de_comedie_0_346165455.html

Link to comment
Share on other sites

A început Festivalul de Comedie

Aseară, la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, a avut loc deschiderea oficială a celei de-a XXII-a ediţii a Festivalului Naţional de Comedie. Prima seară din festival a fost una specială, dedicată aniversării a 55 de ani de la înfiinţarea instituţiei de cultură. Mai mulţi invitaţi speciali - Alexandru Jula, Maria Crăciun, Florina Cercel, Emil Hossu - au marcat momentul într-un spectacol aniversar, regizat de Cătălin Vasiliu.

În această seară, de la ora 19,00, este programat un spectacol al teatrului-gazdă, „Hora iubirilor”, de Arthur Schnitzler, în regia lui Ţino Geirun, spectacol a cărui premieră a avut loc în urmă cu două zile.

http://www.viata-libera.ro/articol-A_inceput_Festivalul_de_Comedie_2.html

Link to comment
Share on other sites

Vlad Vasiliu: “Am făcut un festival de câţi bani am avut!”

Directorul Dramaticului mărturiseşte că a adus la Galaţi doar trupe „din vecini", pentru reducerea cheltuielilor. În schimb, prestaţia din această seară a Teatrului Odeon a cosumat jumătate din tot bugetul alocat pentru manifestare

Deşi s-a aflat la un pas de anulare din cauza problemelor financiare, Festivalul de Comedie de la Galaţi s-a ţinut şi în acest an şi iată, a ajuns la final. Primul care a dat un semnal pozitiv pentru susţinerea festivalului a fost primarul Dumitru Nicolae, care, în stilu-i caracteristic, i-a spus lui Vlad Vasiliu cam prin luna mai a acestui an: "Lasă, dom'le, că se rezolvă!". Apoi, a fost rândul lui Gheorghe Bugeac, preşedintele Comisiei Buget-finanţe din cadrul Consiliului Local Galaţi ca să-l încurajeze pe directorul teatrului să nu abandoneze ideea organizării acestui festival.

La finalul unei noi ediţii de criză, Vlad Vasiliu recunoaşte că a făcut un festival "de câţi bani a avut"! "Am făcut un artificiu, pe care n-ar fi trebuit să-l fac, dar nu aveam încotro: am luat şi eu lista cu piesele vizionate de domnul Marius Zarafescu (n.r. - directorul Festivalului) şi propuse pentru acest festival şi am selectat! Am tăiat, fără milă tot ce ne-ar fi costat mult, în special legat de transport şi recuzită. Am adus doar teatre din jurul nostru", mărturiseşte Vlad Vasiliu.

Actorul a făcut rabat de la această regulă doar pentru trupa Teatrului Odeon, cea care joacă în această seară ultima piesă din Festivalul de Comedie. "M-a costat o avere: jumătate din cât mi-a dat Consiliul Local, dar eu zic merită!", mai spune actorul şi directorul Dramaticului gălăţean.

L-am întrebat pe Vlad Vasiliu ce s-ar fi întâmplat dacă această sărbătoare a comediei nu s-ar fi ţinut în acest an.

"În primul rând, ni l-ar fi «furat» altcineva şi apoi, s-ar fi întrerupt o tradiţie de aproape 40 de ani", spune actorul.

La bruma de cultură care se mai face în oraşul de la Dunăre (deja se zvoneşte prin ţară că Galaţiul este "varză" la cultură) era păcat să pierdem acest festival anual. "O spun cu tristeţe: gălăţenii se îngrămădesc la orice afiş pe care scrie «mari actori din Bucureşti». Nu prea înţeleg de ce, pentru că şi noi avem spectacole bune... Dar chiar şi aşa, să zicem că au dreptate, i-aş fi lăsat fără acest festival prin care să ia contact cu alte teatre", explică Vlad Vasiliu.

Ca să facă un festival pe măsura celor din anii anteriori, când veneau 15 trupe şi se jucau câte două spectacole pe zi, Vlad Vasiliu spune că ar avea nevoie de 150.000 de lei. Anul acesta Primaria a dat 30.000 de lei, iar Ministerul Culturii încă 30.000.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Teatrul_galatean-_-Am_facut_un_festival_de_cati_bani_am_avut_0_350365013.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.