poemil Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Cand s-a luat decizia amplasarii si dezvoltarii dincolo de Siret a unui cartier rezidential nu s-au luat in discutie si alti factori, care ar fi necesitat o dezbatere publica mai aprofundata si o abordare mai obiectiva si mai pragmatica. Cele mai importante argumente impotriva amplasarii cartierului Siret sau Dimitrie Cantemir pe actualul amplasament ar putea fi grupate astfel:1. zona este un polder din zona de lunca inundabila a confluentei Siretului cu Dunarea, inconjurat din toate partile de diguri: spre sud digul pe care se gaseste soseaua Galati-Braila, la est digul Siretului si calea ferata a Portului mineralier, spre vest si nord vechea soseaa nationala DN 2B aflata tot pe dig. Aproape tot teritoriul polderului se afla sub nivelul Dunarii si sub nivelul Siretului, zona riscand sa fie inundata aproape din toate directiile.2. nivelul panzei de apa freatica este destul de ridicat data fiind apropierea de Dunare si Siret. Drept urmare a fost necesara suprainaltarea cu 4 metri a zonei construite peste nivelul solului si constructia unui dig de aparare suplimentar, lucrari care au costat foarte mult si nu sunt inca terminate. Pe masura ce cartierul se va extinde si aceste lucrari se vor relua pe bani grei.3. la data inceperii constructiilor in zona nu exista nici-o utilitate si toate au trebuit aduse pe teren prin cheltuili suplimentare: retea de apa potabila, canalizare de ape meteorice si canalizare de ape menajere, electricitate, gaze, drumuri de acces. Numai aceste investitii efectuate in primii doi ani de constructie au consumat de la bugetul Consiliului Local Galati, enorma suma de 44,5 milioane de RON, adica peste 14 milioane de Euro. (Sa ne amintim ca tot proiectul a fost estimat la aceasta valoare, cf. Raport Primar 2004-2005).4. amplasarea cartierului nu a tinut cont de directiile principale ale vanturilor din regiunea de sud a Moldovei, unde vanturile din NV sufla cu o frecventa de 22%, fata de cele din SE cu numai 18%. Pe timpul iernii 57% din vanturile care bat sunt din NV, in timp ce tot ele sunt dominante in timpul verii 41%.Cel mai mare poluator din sud-estul Romaniei, Combinatul Siderurgic Arcelor Mittal Steel, fost Sidex se afla in NV cartierului. Nu exista un studiu de impact asupra sanatatii oamenilor care respira noxele siderurgiei galatene.5. lipsa unei cai de acces racordata la transportul in comun al municipiului, lipsa suplinita mai nou prin extinderea unor trasee de maxi-taxi. Sa ne amintim de anii in care cei din cartier veneu pe jos din Piata MC 19 cu sacul de cartofi in brate.6. necesitatea tranportarii peste raul Siret a intregii suprastructuri de retele (apa, gaze, curent electric, telecomunicatii), cu costuri enorme nejustificate din punct de vedere economic.7. obligativitatea construirii unei statii de epurare locale care sa deverseze apele reziduale epurate in Dunare sau Siret. Datorita amplasarii in apropiere a prizei de apa Sidex care alimenteaza orasul cu apa potabila (Priza Dunarii) amplasarea unei deversari de ape menajere chiar si epurate este interzisa de legislatia sanitara (zone de protectie sanitara), asa ca singura cale de deversare era in Siret, cu necesitatea construirii statiei de epurare intre rau si cartier, intr-o zona inundabila (vezi cum arata zilele astea) si care necesita pomparea apelor peste digurile de aparare ale cartierului si cele de la Siret. Cat va costa statia de epurare nimeni nu stie, insa apele uzate sunt deversate fara a fi epurate in Siret, la cateva sute de metri de gura de varsare si la mai putin de 1 km de zona de agrement de la Turn.8. lipsa unei legislatii auxiliare de aplicare a HG 512/2002: lipsa normelor de aplicare a dus la un balamuc legislativ. Desi investitorul este Consiliul Local al municipiului Galati, toate autorizatiile se elibereaza conform legii de unitatea administrativ teritoriala, in cazul de fata de Braila, locuitorii zonei devenind cetateni ai comunei Vadeni judetul Braila, de unde li se vor elibera actele de stare civila si unde vor vota la alegeri. Numeroase acte eliberate de municipalitatea galateana pentru constructii si amenajari sunt ilegale si nule de drept.9. cand s-a luat decizia construirii cartierului ANL Dimitrie Cantemir-Siret au predominat ratiuni politice si nu economice. In Agenda Locala 21, Plan de dezvoltare durabila a municipiului Galati se estima costul de 14,5 milioane de euro ca fiind acoperit din surse externe Programul ISPA 80% si din bugetul local 20%. In realitate bugetul local a fost cel care a dus greul acestei investitii enorme, numeroase alte programe sau finantari fiind abandonate din lipsa de bani care au fost inghititi pe mastodontul de pe Siret.10. daca Winston Churchill dupa Batalia pentru Anglia din august 1940 a putut sa rosteasca: "Never was so much owed by so many to so few", cu alte cuvinte "niciodata atat de putini n-au facut atat de mult pentru atat de multi", domnului primar Dumitru Nicolae i s-ar potrivi mai mult o zicala inversa:"nicodata atat de multi n-au facut atat de mult pentru atat de putini". 325000 LOCUITORI ai municipiului Galati au fost sacrificati prin privarea de la o amenajare urbana coerenta si riguroasa, in favoarea a 200-300 de familii care locuiesc intr-un cartier de blocuri ANL care a costat pana acum mai mult decat daca era construit la Paris. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikka Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Unele argumente pot fi combatute, chiar destul de usor. Ramane aspectul economic (rentabilitatea) insa si aici pot fi aduse o serie de corectii. Avand in vedere ca nu ati adus in discutie o alta alternativa (amplasament), imi permit sa fac unele remarci.Nu sunt constructor sau arhitect, dar:Vis-a-vis de: punctul 1 - nu e singura zona tip podler din lume in care se construieste;punctul 2 - Venetia a fost construita intr-o laguna pe la anii 800 si inca sta in picioare, in ciuda zecilor si sutelor de valuri si inundatii care au afectat-o;punctul 3 - la fel ca in cazul 1, au fost destule situatii cand orase intregi au fost ridicate de la zero;punctul 4 - "Nu exista un studiu de impact asupra sanatatii oamenilor care respira noxele siderurgiei galatene" - e valabil pentru orice zona in care s-ar fi dezvoltat un cartier.punctul 5 - se poate rezolva cu usurinta, nu cred ca e ceva insurmontabil;punctul 6 - e un punct de vedere rezonabil dar care poate fi aruncat in discutia numai in cazul unei alte propueri de amplasament. "Era mai ieftin/convenabil in zona X decat sa le treci peste Siret". Parerea mea.punctul 7 - ok, dar totusi de-abia acum, cu ISPA si alte incercari poate se va reusi ceva pentru tot orasul;punctul 8 - OK, clar. Insa cred ca in cazul Siret/Dimitrie Cantemir e vor si de multa incapatanare din partea celor care ar trebui totusi sa fie in slujba locuitorilor. Galati&Braila.punctul 9 - probabil ca in urmatorii 100 de ani, oriunde se va construi ceva in Romania, politicul va fi bagat pana in gat;punctul 10 - nu cred ca 200-300 e cifra maxima a locuitorilor pentru care s-au gandit utiitatile, proiectele etc. Daca peste 10 ani acolo vor locui 20.000 de oameni, situatia ar fi cu totul alta. In regula, la fel de bine, s-ar putea sa nu mai locuiasca nimeni nici peste 5 ani... PS: comparatia cu Venetia e doar la nivelul "tehnic", daca pot spune asa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poemil Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 1. nu este singura zona de polder in care se construieste, dar constructiile in polder sunt scumpe si riscante din cauza apei care are tendinta de a se intoarce in vechea locatie2. nu dati exemplul Venetiei ca nu este cazul: orasul are mari probleme legate de inundatii si este aproape parasit de locuitorii ei (vezi National Geographic) Si apoi de ce sa faci o Venetie cand ai mii de hectare la dispozitie?3. suntem prea saraci ca sa ne construim orase scumpe. Lasam generatiei care va veni dupa noi o mare preblema: cum sa demoleze miile de blocuri pe care le-am ridicat4.indiscutabil nu exista studii de impact ca nu se doreste. Dar atunci cand a fost amplasat Sidexul s-a ales o pozitie pentru vanturi dominante care sa nu afecteze populatia. Nu v-a prins niciodata in acesti ani inversiune termica pe digul Galati- Braila?5. de ce sa inventam cand putem folosi ce exista deja in materie de infrastructura?6. raman la ideea ca a construi totul de nou este un lux pe care nu ni-l permitem. puteam sa ne "lipim" de un alt cartier sau sa ne extindem spre nord.7. nu inteleg legatura cu ISPA, zona de peste siret va avea statia ei de epurare proprie, care deocamdata este inundata.8. nu se pot da derogari de la lege! Regimul Nastase a fost singurul care a incalcat legea dupa bunul sau plac. Dar nici ei n-au indraznit sa deschida cutia Pandorei de modificare a legii impartirii administrativ teritoriale.9. aveti dreptate cu o singura observatie; politicienii vin si pleaca (uneori dupa 3 mandate), prostiile raman10. sper sa apucati dumneavoastra sa vedeti acolo 20000 de oameni, eu care sunt mai in varsta sunt pesimist: daca in 6 ani s-au mutat 400, ma indoiesc sa devina funtional in urmatorii 20 de ani. Cat despre capacitatile creeate urmariti licitatiile primariei care a trecut deja la extinderi. Sau credeti cumva ca o conducta de 600 poate deservi 20000 locuitori cu apa potabila?Nu sunt constructor sau arhitect, dar:Vis-a-vis de: punctul 1 - nu e singura zona tip podler din lume in care se construieste;punctul 2 - Venetia a fost construita intr-o laguna pe la anii 800 si inca sta in picioare, in ciuda zecilor si sutelor de valuri si inundatii care au afectat-o;punctul 3 - la fel ca in cazul 1, au fost destule situatii cand orase intregi au fost ridicate de la zero;punctul 4 - "Nu exista un studiu de impact asupra sanatatii oamenilor care respira noxele siderurgiei galatene" - e valabil pentru orice zona in care s-ar fi dezvoltat un cartier.punctul 5 - se poate rezolva cu usurinta, nu cred ca e ceva insurmontabil;punctul 6 - e un punct de vedere rezonabil dar care poate fi aruncat in discutia numai in cazul unei alte propueri de amplasament. "Era mai ieftin/convenabil in zona X decat sa le treci peste Siret". Parerea mea.punctul 7 - ok, dar totusi de-abia acum, cu ISPA si alte incercari poate se va reusi ceva pentru tot orasul;punctul 8 - OK, clar. Insa cred ca in cazul Siret/Dimitrie Cantemir e vor si de multa incapatanare din partea celor care ar trebui totusi sa fie in slujba locuitorilor. Galati&Braila.punctul 9 - probabil ca in urmatorii 100 de ani, oriunde se va construi ceva in Romania, politicul va fi bagat pana in gat;punctul 10 - nu cred ca 200-300 e cifra maxima a locuitorilor pentru care s-au gandit utiitatile, proiectele etc. Daca peste 10 ani acolo vor locui 20.000 de oameni, situatia ar fi cu totul alta. In regula, la fel de bine, s-ar putea sa nu mai locuiasca nimeni nici peste 5 ani... PS: comparatia cu Venetia e doar la nivelul "tehnic", daca pot spune asa. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikka Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 Ok, nu e buna zona. Unde s-ar putea extinde orasul acesta?Intrebarea nu e retorica sau rau-intentionata.Ce alternative viabile sunt? Peste Dunare tot in alt judet picam... Link to comment Share on other sites More sharing options...
poemil Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 Apropos de poluare. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poemil Posted July 15, 2010 Author Share Posted July 15, 2010 Ok, nu e buna zona. Unde s-ar putea extinde orasul acesta?Intrebarea nu e retorica sau rau-intentionata.Ce alternative viabile sunt? Peste Dunare tot in alt judet picam...In nord sincolo de fostele unitati militare. Un cartier de 9-10 blocuri cam cate sunt in siret se puteau face pe teritoriul fostului Hortigan din Micro 13 unde sunt 4,5-5 hectare, dar care sunt ocupate abuziv de mai multi ani. Sau in imensele terenuri ale primariei, mai precis ale lui Transurb unde au functionat garaje de tramvaie sau de autobuze. In Filesti unde pana la satu costi n-ai nimic decat camp. Daca vrei poti, dar trebuie sa te cheme Adidas. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikka Posted July 15, 2010 Share Posted July 15, 2010 In nord sincolo de fostele unitati militareDeci pe langa Sidex? Nu ar fi cam la fel de proasta alegerea?teritoriul fostului Hortigan din Micro 13 unde sunt 4,5-5 hectare, dar care sunt ocupate abuziv de mai multi aniHortigal e in proprietatea cuiva. Iar daca mai sunt si litigii, e cam greu de construit ceva.La fel si Satu Costi - terenurile acelea sunt proprietatea cuiva, iar utilitati - ioc. Despre garajele Transurb: ma refeream la extindere ca suprafata, nu la sporirea inghesuielii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poemil Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 Deci pe langa Sidex? Nu ar fi cam la fel de proasta alegerea?Hortigal e in proprietatea cuiva. Iar daca mai sunt si litigii, e cam greu de construit ceva.La fel si Satu Costi - terenurile acelea sunt proprietatea cuiva, iar utilitati - ioc. Despre garajele Transurb: ma refeream la extindere ca suprafata, nu la sporirea inghesuielii.Sidexul nu este in nord ci in vestul orasului. (vezi roza vanturilor pe google earth).Hortigal este a statului roman. Dar din pacate culoarea politica a primarului coincide cu cea a celor care au ocupat-o abuziv.Garajele Transurb sunt atat cele de la Piata Energiei cat si cele de pe Cosbuc cc Stefan cel Mare si impreuna au 10 ha.Utilitati sunt in cartierele nordice (Arcasilor, Traian Nord) si se pot extinde cu bani mai putini decat peste Siret. In plus este la noi in judet si ferit de fumul combinatului.Revin cu axioma: daca vrei poti! Poti sa dai teren de la primarie la Coca Cola firmei Arabesc, in loc sa faci acolo o piata de gros de exemplu. Poti sa dai terenul de la Coca COla firmei Ecosal in loc sa faci locuinte ANL. Poti sa-i dai aceleiasi Ecosal vechiul depou de tramvaie din Cartier in loc sa faci o piata de cartier. Poti sa stai cu mainile in san la primarie 3 mandate si sa nu intri in posesia terenurilor unitatilor militare desfiintate. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikka Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Eu ma gandeam la UM de pe langa Sidex, scuze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poemil Posted July 16, 2010 Author Share Posted July 16, 2010 A fost desfiintata de 20 de ani si este in paragina. Totusi sunt multe firme acolo care au inchiriat probabil de la IACMRSG.Apropos de terenuri, tot ale ADS sunt si Hortigalul si Zatunul (acum in faliment), asa ca se putea promova o HG care sa nu ne dea dureri de cap. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikka Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 asa ca se putea promova o HG Cineva trebuia sa propuna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
riaji Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Total de acord pana la ultimele amanunte cu poemil: Cartierul Siret este un esec monstruous din toate punctele de vedere; insa din punct de vedere economic va mai reprezenta, pentru o buna bucata de vreme, o mare gaura in buzunarele galatenilor, faurita cu glume de prost-gust de clica lui Neculai. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mikka Posted July 16, 2010 Share Posted July 16, 2010 Ok, e un esec.DAR: TOATE ideile au avut acordul Consiliului Local (care nu a fost niciodata majoritar al unui partid). Cu o veselie demna de o cauza mai buna s-au aprobat TOATE aceste idei in legatura cu Dimitrie Cantemir. Pesedisti, democrati, liberali, conservatori - toti reprezentanti alesi ai galatenilor au votat. Nu tin neaparat sa-l apar pe Nicolae - are suficienti oameni pentru asa ceva, dar in tara asta cand ceva e ok, toti isi cer drepturile, cand ceva merge prost (sau asa pare), raspunde INTOTDEAUNA altcineva.De acord cu poemil - se puteau (sa zicem) gasi alte locatii. Si??? Unde e propunerea pentru alt amplasament? A demisionat vreun consilier in semn de protest? A facut cineva vreun gest (lasand la o parte eventuale luari de pozitie la ani de zile dupa vot)? Nu trebuiau inchiriate sau trebuiau altceva facut - de acord. S-a votat insa cu MAJORITATE in CL. Asta daca nu a fost unanimitate...De ce - retoric din pacate - nu intreaba nimeni pe cei vreo 30-40 de consilieri cum si de ce au votat? Ar mai fi destule de spus, cred. Dar, ok. E un esec. Ar fi misto ca peste vreo 10 ani acolo sa fie cea mai "vie" zona a orasului. Atunci sa te tii pumni in piept si zbierete cu "eu am facut, eu am propus" etc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
riaji Posted July 17, 2010 Share Posted July 17, 2010 Ar fi misto ca peste vreo 10 ani acolo sa fie cea mai "vie" zona a orasului. Atunci sa te tii pumni in piept si zbierete cu "eu am facut, eu am propus" etc.Si daca te-ar auzi Dumnezeu, Mikka, tot o groapa mare cat Siberia luata in plin va ramane pentru Galati, avand in vedere investitiile si realele nevoi ale orasului la momentul la care platile au fost planificate si facute. Link to comment Share on other sites More sharing options...
poemil Posted August 9, 2010 Author Share Posted August 9, 2010 Ok, e un esec.DAR: TOATE ideile au avut acordul Consiliului Local (care nu a fost niciodata majoritar al unui partid). Cu o veselie demna de o cauza mai buna s-au aprobat TOATE aceste idei in legatura cu Dimitrie Cantemir. Pesedisti, democrati, liberali, conservatori - toti reprezentanti alesi ai galatenilor au votat. Nu tin neaparat sa-l apar pe Nicolae - are suficienti oameni pentru asa ceva, dar in tara asta cand ceva e ok, toti isi cer drepturile, cand ceva merge prost (sau asa pare), raspunde INTOTDEAUNA altcineva.De acord cu poemil - se puteau (sa zicem) gasi alte locatii. Si??? Unde e propunerea pentru alt amplasament? A demisionat vreun consilier in semn de protest? A facut cineva vreun gest (lasand la o parte eventuale luari de pozitie la ani de zile dupa vot)? Nu trebuiau inchiriate sau trebuiau altceva facut - de acord. S-a votat insa cu MAJORITATE in CL. Asta daca nu a fost unanimitate...De ce - retoric din pacate - nu intreaba nimeni pe cei vreo 30-40 de consilieri cum si de ce au votat? Ar mai fi destule de spus, cred. Dar, ok. E un esec. Ar fi misto ca peste vreo 10 ani acolo sa fie cea mai "vie" zona a orasului. Atunci sa te tii pumni in piept si zbierete cu "eu am facut, eu am propus" etc.Din pacate in tara noastra nimeni nu are nici un fel de raspundere pentru faptele sale decat eventual in fata electoratului, dar sa nu uitam vorbele lui Brucan despre electorat!Mecanismul votului in Consiliul Local este dupa cum bine stiti generat de interese personale si nu nu de interese generale ale comunitatii: "votez hotararea cutare, daca votezi si tu ce-ti cer eu" si de aici interesul urias pentru a intra in consiliu si a rezolva problemele tale si ale clientelei politice. Daca vrei sa-ti faci o parere poti lua la rand HCL din ultimii ani si vei intelege cu usurinta pentru cine sunt facute. Chiar si in spatele unor hotarari cu caracter social sunt decizii de grupuri de interese si de persoane care au castigat ceva de pe urma lor, de obicei mult, fiindca altfel nu se merita "sa strice orzul pe gaste".Eu cred ca peste 10 ani incolo, adica la 20 de ani de la debutul afacerii nu o sa se bata nimeni cu pumnul in piept ci fiecare se va spala pe maini ca Pilat din Pont aruncand toate in capul primarului "care este" si probabil nu va mai fi atunci. Oricum cineva trebuie sa le ceara socoteala pentru jaful facut in administratia publica si pentru investitiile de "dorul lelii": Cartierul Siret, Centrele de "afaceri", panzarul moldovenesc, Piata Veche, Piata din micro 20, calestile Centrului Cultural, monitorizarea calitatii aerului, sistemul de informatii GIS, centrele de asistenta sociala pilotate de familia Palade etc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts