Jump to content

Preot gălăţean în parohia românească din Siracusa

Recommended Posts

Posted

Parohie românească la Siracusa

In provincia siciliana Siracusa se deschide o parohie romaneasca. Preot paroh este Mihai Gabriel Ichim, din Galati, transmite Romanian Global News, care citeaza Gazeta Romaneasca. Potrivit periodicului Gazzeta del Sud, parintele va fi ghidul spiritual pentru intreaga comunitate romaneasca din provincia Siracusa, iar parohia va avea rezidenta la Floridia unde este prezenta, pe via Ariosto, asociatia Eminescu condusa de Salvatore Zappulla.

La cererea Episcopiei Ortodoxe Romane din Italia, preotul Mihai Gabriel Ichim, din Galati, va asista si ghida spiritual comunitatea romaneasca din provincia Siracusa. Pentru moment parintele Ichim va opera la Catania, in asteptarea unui sediu definitiv in provincia Siracusa, unde insa isi va intalni saptamanal conationalii a caror numar este acum destul de mare.

In acest scop, a intreprins un tur de intalniri cu autoritatile locale, si cu primarii, ale celor 20 de localitati din provincie, pentru a lega relatii de colaborare si interventie reciproca in comunitatea romaneasca. Recent preotul l-a intalnit pe primarul din Canicattini Bagni, Paolo Amenta, pentru a-i prezenta proiectul sau de munca spirituala in zona. Mihai Gabriel Ichim era insotit de sotie si de cele doua fiice, cat si de Isabella Buccheri din Floridia, experta in mediere culturala, de consilierul comunal Massimiliano Ozzo, si acesta mediator cultural care de ani de zile se ocupa de imigratie, si de Santo Carbone, canicattinez, cunoscator al realitatilor romanesti, care a avut rolul de interpret.

La intalnire a fost prezent si preotul catolic Francesco Antonio Trapani. "Colaborarea noastra nu poate sa fie decat una activa - a declarat primarul Amenta - de deschidere fata de comunitatea romaneasca, la fel fata de toate celelalte comunitati, atat apartenente la Uniunea Europeana cat si extracomunitare, care se afla pe teritoriul nostru. Nu am pus niciodata nicio limitare ideologica, de rasa sau de aparteneta, in strangerea raporturilor cu cei care traiesc in Canicattini. Politica noastra, si acesta este un punct ferm al activitatii mele administrative, este una a integrarii si nu a excluderii. Motiv pentru care prezenta unei figuri religioase, in acest caz a unui preot crestin ortodox, care sa sustina si sa asiste din punct de vedere spiritual cetatenii din alte tari, in acest caz romani, nu poate decat sa ne faca placere, pentru ca ne ajuta in acest proces de integrare pe care l-am demarat pe teritoriul nostru. Mi-am aratat intreaga disponibilitate parintelui Ichim, in ce tine de competenta noastra, pentru a facilita apropierea conationalilor sai pentru ca acestia sa nu se simta exclusi din comunitatea in care traiesc".

http://www.rgnpress.ro/content/view/44397/1