Jump to content

Isărescu: Banii nu pică din cer. Este nevoie de muncă


dcp100168

Recommended Posts

Isărescu: Banii nu pică din cer, iar societatea trebuie să înţeleagă că realitatea este cinică

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că societatea românească trebuie să înţeleagă că "realitatea este cinică", că banii nu pică din cer şi că este nevoie de muncă şi de un efort major "al întregii colectivităţi umane" pentru a se ajunge la bogăţie. "Adevărul financiar poate fi cinic, nemilos, dar apare şi tendinţa cealaltă, de a se vorbi ca imperativă despre nevoile sociale şi să nu se vorbească despre aspectul financiar. E foarte periculos acest aspect. Banii nu pică din cer. Banii adevăraţi nu pică din cer, nici nu apar din tiparniţă aşa cum cred unii", a spus Isărescu, la o dezbatere cu tema "România 2010: constrângerile economico-financiare şi imperativele sociale".

Isărescu a atras atenţia asupra importanţei părţii financiare, precizând că nu doar o lege poate conduce la corecţiile care trebuie realizate în economie, fiind nevoie de muncă şi un efort al întregii colectivităţi. "Bogăţia nu se face prin decrete. De 200 de ani cităm din cartea lui Adam Smith despre bogăţia naţiunilor şi, probabil, nici acum nu o înţelegem. Bogăţia se face prin muncă, printr-un efort major al colectivităţii umane", a spus Isărescu.

http://www.mediafax.ro/economic/isarescu-banii-nu-pica-din-cer-iar-societatea-trebuie-sa-inteleaga-ca-realitatea-este-cinica-6648438

Isărescu: România va ieşi din recesiune prin aplicarea unor constrângeri bugetare tari

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat, miercuri, că România va ieşi din recesiune doar prin aplicarea unor constrângeri bugetare tari, arătând că absenţa acestora duce la relaxare şi o înclinaţie spre protecţia socială. "Mi-aduc aminte că în anii '90-'91 constrângerile bugetare tari erau un termen central în ceea ce priveşte programele de redresare economică. Pare paradoxal, constrângerile bugetare tari, acelea ajută economia", a spus Isărescu. Guvernatorul BNR a explicat că în funcţie de politica bugetară adoptată se poate stimula munca, rigoarea în cheltuirea banului, şi nu numai public, dar şi privat, eficienţa, productivitatea.

La întrebarea "Cum se poate ieşi din recesiunea economică", şeful băncii centrale a răspuns că prin adoptarea unor constrângeri bugetare tari. "Dacă avem constrângeri bugetare slabe descurajăm în continuare munca, nu avem cum să ieşim, nu se iese aşa din recesiune, iar creşterea economică nu este un dat în jurul căruia se învârt toate celelalte, ci este un rezultat", a mai spus Isărescu.

http://www.mediafax.ro/economic/isarescu-banii-nu-pica-din-cer-iar-societatea-trebuie-sa-inteleaga-ca-realitatea-este-cinica-6648438

Isărescu: Se conturează conflicte sociale

Finanţarea deficitelor structurale ale României întâmpină dificultăţi din ce în ce mai evidente, tendinţele acestor dezechilibre ridică îngrijorări şi se conturează conflicte sociale, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a arătat că în prezent bugetele sunt "în suferinţă", nu numai în România, şi se conturează conflicte sociale. "În România vedem aceeaşi situaţie. Nu facem deloc excepţie, chiar dacă unele dintre cifre, cum sunt cele legate de datoria suverană, nu sunt deloc dramatice prin mărimea lor (...) şi aceste cifre, inclusiv datoria suverană, ridică îngrijorări în ceea ce priveşte tendinţa", a spus guvernatorul băncii centrale.

El a arătat că îngrijorarea nu este legată numai de mărime, chiar dacă aceasta este mare, dar şi de structura deficitelor. "Sunt deficite structurale, de durată, greu de corectat. (…) Simpla creştere economică nu corectează un deficit structural", a spus Isărescu.

El a arătat că apar dificultăţi din ce în ce mai evidente legate de finanţarea acestor deficite, dând ca exemplu creşterea dobânzilor. "Şi toate acestea pot să fie preludiul unui cerc vicios, care se manifestă prin neîncrederea şi reţinerea pieţelor de a finanţa anumite costuri şi, în ultimă instanţă, poate să apară şi evitarea finanţării", a mai spus Isărescu.

http://www.mediafax.ro/economic/isarescu-dificultati-tot-mai-evidente-privind-deficitele-structurale-se-contureaza-conflicte-sociale-6648036

Link to comment
Share on other sites

Cata dreptate are omul asta! Automat la " societatea românească trebuie să înţeleagă că "realitatea este cinică", că banii nu pică din cer şi că este nevoie de muncă şi de un efort major "al întregii colectivităţi umane" pentru a se ajunge la bogăţie " vor fi discutii pentru cei care au muncit 1-2-3 decenii. Ideea e ca au muncit, pana acum au avut unde, au avut pe ce cheltui banii dar cu generatiile de acum ce facem? E normal sa vrei sa muncesti si sa nu ai unde?

Link to comment
Share on other sites

Dar e normal să muncești iar alții să se facă stăpâni pe câștigul tău?

„Sarcina fiscala a firmelor este enorma. Ele nu bazaie, nu vor besc aiurea, sunt exact pe subiect. Toa te se plang de nivelul exagerat al imp zitarii, de fiscalitate, de parafiscalitate, de birocratie”

Link to comment
Share on other sites

Nu i-e rusine jegului asta sa vina, dupa 20 de ani in care a lucrat asiduu la ingroparea economiei romanesti, sa ne spuna ca e nevoie sa muncim? Asta e primul si cel mai mare vinovat, dupa adormitul popor roman, pentru starea deplorabila in care am ajuns si pentru haosul spre care ne indreptam.

Link to comment
Share on other sites

Ete, fleosc. Isarescu e cel mai mare vinovat. Gata, le-am rezolvat pe toate, am gasit ticalosul care a distrus frumusete de "gura de rai" si "picior de plai".

La urma-urmei, Isarescu a spus doar ceea ce indivizii din guvern si, in general, de la conducere tarii, ar fi trebuit sa stie. Si mai ales sa faca.

Link to comment
Share on other sites

Asta e primul si cel mai mare vinovat, dupa adormitul popor roman, pentru starea deplorabila in care am ajuns si pentru haosul spre care ne indreptam.

Riaji, parerea mea este ca omul acesta pe care il blamezi a fost din contra, unul dintre cei care au fost in locul potrivit la momentul potrivit.

Cred ca politica BNR (din punctul meu de vedere si nu numai) a fost condusa in mod foarte profesionist.

Link to comment
Share on other sites

Nu stiu in ce masura a fost Isarescu vinovat dar deja nu mai conteaza nu? trecutul e trecut, viitorul e viitor. Relu, altii se fac stapani pe castigul tau pentru ca repet a o mia oara, romanul nu stie ce e ala drept la replica. Stapani pe castigul nostru s-au facut de vreo 20 de ani, si ce? nu s-a simtit pana acum 2-3 ani pentru ca mergea economia. Acum ca au supt tot, economia s-a cam dus la vale si facem imprumuturi in loc sa vedem cine se face vinovat de gaura care este in buget..

Si ca sa fie si treaba buna, mai facem si greve ca deh.. Deci am prieteni care din 8 ore muncesc maxim 3 si fac panarama daca nu isi au banii pe 15 si 30, iar cand a fost vorba de greva erau primii. Pai munceste neica ca sa poti avea gura mare la salariu.

Link to comment
Share on other sites

... Si ca sa fie si treaba buna, mai facem si greve ca deh.. Deci am prieteni care din 8 ore muncesc maxim 3 si fac panarama daca nu isi au banii pe 15 si 30, iar cand a fost vorba de greva erau primii. Pai munceste neica ca sa poti avea gura mare la salariu.

Pai da...

Iar aia de muncesc doar 3 ore in loc de 8 de ce crezi ca se intampla acest lucru? Pentru ca sunt prea multi si pentru ca isi permit ( li se permite) . Exista un echilibru si ar trebui sa existe si niste parghii de actionare.

PS

In eventualele restructurari bugetare ... care angajati credeti ca vor fi restructurati (concediati)? Raspuns: aia fara pile, aia care muncesc 8 ore si peste... in nici un caz cei care muncesc 3 si plimba o hartie.

Link to comment
Share on other sites

Da Mikka, eu l-am cautat si sunt demult lamurit; e doar parerea mea si nu dau 2 bani pe ce a spus sau a facut maimutoiul ala in cei 20 de ani pe care i-a petrecut la BNR, timp in care, apropos, chiar a fost ascultat de toata lumea, indiferent ca vorbim de Iliescu & Nastase, Constantinescu & Radu Vasile, Basescu & Boc; cat despre politica lui, katman, am deasemenea numai pareri de <bine>: este de departe una dintre cele mai netransparente "domnii" din istoria unei institutii de calibrul asta in toata Europa de Est. Intotdeauna la locul si momentul nepotrivit in calea deciziilor cretine cu care s-a aratat de acord, iar cand a avut nevoie de capital popular, a fost mereu prezentat ca fiind lupul moralist care vine si ne arata incotro trebuie mers, pentru ca mai apoi, dupa "lasarea presei", sa ia masuri in directia pe care a abolit-o initial.

Vine el si ne sfatuieste sa muncim (ma intreb pe unde naiba si cu ce), pentru ca sunt "deficite structurale greu de corectat"? Pai ce mama naibii a pazit pana acum, cand numai el ar mai fi putut schimba ceva si n-a facut-o in toata perioada asta? Si pun pariu ca el a muncit asiduu, toata viata, minim 8 ore pe zi, pentru a-si prezenta la fiecare inceput de exercitiu bugetar in fata Parlamentului un salariu pe care si l-a imaginat.

Dar asta cum va suna, oameni buni: "Bogăţia nu se face prin decrete. De 200 de ani cităm din cartea lui Adam Smith despre bogăţia naţiunilor şi, probabil, nici acum nu o înţelegem. Bogăţia se face prin muncă, printr-un efort major al colectivităţii umane"? Mie-mi pare a dracului de comuna ideea asta si desi n-am interactionat din plin cu ea cum au facut-o majoritatea de pe-aici, sunt satul pana peste cap de ea.

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.