Jump to content

69% dintre români au dat şpagă în spitale


dcp100168

Recommended Posts

69% dintre români au dat şpagă în spitale

Asociația pentru Implementarea Democrației prezintă concluziile obținute în urma sondajului național realizat de IMAS la solicitarea AID Romania, în perioada 8–19 aprilie 2010. Cercetarea a avut ca obiectiv investigarea opiniei populaţiei cu privire la corupţia din sistemul medical. Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.042 de persoane, reprezentativ pentru populaţia cu vârsta peste 18 ani din România. Sondajul face parte din proiectul „Promovarea integrității în sectorul de sănătate”, finanțat de Ambasada Statelor Unite ale Americii la București.

Prezentăm, în continuare, concluziile sondajului:

· În ceea ce priveşte corupţia în sistemul sanitar, 91% dintre respondenţi percep acest fenomen ca fiind o problemă fundamentală şi stringentă a sistemului sanitar, și care afectează direct pacienţii, în timp ce 10% dintre ei consideră corupția ca fiind o problemă neimportantă.

· Majoritatea persoanelor intervievate sunt de părere că atât pacientul, cât şi medicul sunt vinovaţi pentru că oferă, respectiv acceptă şpagă (65%). 23% dintre respondenţi acuză mai degrabă medicul pentru că acceptă şpaga, în timp ce 11% consideră că pacientul este vinovat pentru că oferă şpagă cadrului medical.

· Dintre respondenţii care consideră pacientul vinovat pentru că dă bani medicului, mai mult de jumătate (68%) au declarat că au oferit bani cadrelor medicale.

· În ceea ce priveşte legătura dintre modul în care este tratat un pacient şi suma de bani pe care acesta o oferă pentru serviciile medicale, majoritatea subiecţilor (81%) consideră că banii daţi cadrului medical influenţează în mare şi foarte mare măsură serviciile medicale primite.

· Mai mult de jumătate dintre persoanele chestionate (69%) au declarat că au oferit bani cadrelor medicale. Din totalul respondenţilor, 63% au declarat că au oferit medicului specialist din spital o sumă de bani în schimbul serviciilor medicale, precum şi asistentei medicale din spital (51%) şi infirmierei (36%).

· Dintre persoanele care declară că au oferit bani cadrelor medicale (717 din 1.042 de respondenţi), 69% afirmă că au oferit bani fără a li se sugera de către cadrul medical, în timp ce 31% dintre aceştia afirmă că au oferit bani la sugestia cadrului medical.

· Suma anuală cheltuită de către respondenţi pentru mita acordată cadrelor medicale este mai mică de 50 RON pentru 46% dintre respondenţi, între 50 şi 200 RON - 26%, sume mai mari de 200 de RON - 19% dintre respondenţi, în timp ce 7% dintre respondenţi declară că nu au dat niciodată bani cadrelor medicale.

· La ultima consultaţie medicală, 40% dintre respondenţi au declarat că au oferit bani asistentelor medicale. Sume mai mari au fost oferite asistentelor medicale din spital: între 20 şi 40 RON în cazul a 29% dintre persoanele care au dat bani şi peste 40 RON în cazul a 22% dintre aceştia.

· 37% dintre respondenți afirmă că au cunoștință de situații în care cadre medicale au condiționat acordarea serviciilor medicale de oferirea unor sume de bani de către pacient sau familie.

· 81% dintre respondenţi sunt de părere că ar trebui demis cadrul medical în cazul condiţionării serviciilor de o sumă de bani, în timp ce 18% dintre persoanele intervievate cred că oferirea banilor este un act normal ce trebuie acceptat de pacient.

http://www.amosnews.ro/index.php?module=Pagesetter&func=viewpub&tid=29&pid=47135&Nume=Sondaj_IMAS_63_dintre_repondenti_au_dat_spaga_in_spitale

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Cât mai merge şpaga la medic?

* Pacienţii gălăţeni dau şi peste 700 lei pentru o operaţie * Banii se dau deseori înainte de intervenţie şi depinde de doctor dacă primeşte sau nu * „Doar unu sau doi la sută dintre medici condiţionează actul medical”, declară prof. dr. Dumitru Cristea *

Cât spun pacienţii că au dat?

Un bărbat trecut de 50 de ani care a apelat la serviciile unui chirurg cunoscut în Galaţi spune că a dat, în urmă cu vreun an, 700 de lei pentru o intervenţie de îndepărtare a fierii. Pe masa de operaţii nu urma să ajungă el, ci o rudă. Abia mai târziu a aflat că „recunoştinţa” trebuia să valoreze doar vreo 500 sau 600 lei. Plata s-a făcut înainte de operaţie, dar nu la solicitarea chirurgului, ci pentru că pacientul a ţinut să se asigure că lucrurile vor merge bine.

Într-una dintre dimineţile din săptămâna aceasta, un frate şi o soră de vârstă medie se întâlniseră pe holul din faţa unei secţii de chirurgie de la etajele de mijloc ale Spitalului Judeţean şi discutau aşezaţi pe calorifer: „Am vorbit cu medicul şi am pregătit 500 de lei. Mai puţin nu dai. Şi 150 de lei pentru anestezist şi câte 60 de lei pentru fetele care sunt acolo, în sală. Două, trei, vezi cum împarţi banii, că sunt deja schimbaţi. Nu cred că te bagă azi (în sala de operaţii – n. r.), aşa că mâine dimineaţă te duci spre cabinetul lui (al medicului chirurg – n.r.) şi când vine îi dai banii”, spunea femeia. Evident, fratele aproba. Per total, deci, operaţia va costa 710 lei. La această sumă se vor adăuga, probabil, banii daţi asistentelor de pe secţie, cât timp pacientul va sta internat. De obicei, câte 5 sau 10 lei, în funcţie de intervenţie, spun pacienţii.

La montarea unui aparat ghipsat, pacienţii dau şi 30 de lei, iar pentru o naştere normală, sunt şi familii care au lăsat peste 250 lei, în timp ce o cezariană ajunge la 500 de lei. În cabinetul medicului curant, pacientul oferă între 50 lei şi 200 lei sau 300 lei , în speranţa că medicul „îl va ţine minte” şi îl va trata frumos şi data viitoare. Nu trebuie, însă, să generalizăm. Există medici gălăţeni care nu pretind şi nici nu primesc bani, chiar dacă în acest fel nu îşi pot îmbunătăţi prea mult situaţia financiară.

Care sunt sumele în spitalele bucureştene?

Şi în spitalele bucureştene se dau şpăgi, mai ales pentru intervenţiile dificile. Pentru o operaţie complicată şi riscantă de extirpare a unui sân (care a necesitat două săptămâni de spitalizare şi alte câteva tratament continuu post-externare) s-a plătit 1.300 lei, dar numai după efectuarea cu succes a intervenţiei chirurgicale şi la insistenţele pacientei de aproape 60 de ani.

Ca să intri în timp util la consult, la un medic reputat, 20 până la 50 de lei ar putea merge în buzunarul asistentei care ţine fişele şi invită pacienţii în cabinet. Mulţi dintre pacienţi, mai ales cei veniţi din provincie şi care nu au posibilitatea să se cazeze în Bucureşti, sunt dispuşi să dea încă vreo 10 lei în schimbul unei mici intervenţii a registratoarei care scoate fişele personale şi le înmânează asistentei. Nu de alta, dar e bine să ştie toţi că eşti binevoitor. Dacă tot ai bătut atâta drum, măcar să intri la medic şi să te întorci acasă cât mai repede.

„Medicii care condiţionează actul medical sunt puţini”

„Lucrurile ar sta altfel, dacă s-ar adopta o legislaţie asemănătoare altor ţări europene. Dacă medicul ar avea un onorariu legal în funcţie de competenţa sa şi de serviciile suplimentare pe care i le-ar putea oferi bolnavului, lucrurile s-ar normaliza. Din întreaga suma, undeva la 85 la sută ar intra în buzunarul medicului, dar ar fi bani albi, nu daţi la negru. La Colegiu sunt plângeri ale pacienţilor nemulţumiţi de actul medical, nu de faptul că medicul le-a cerut bani. Oricum, în acest moment, procentul medicilor care condiţionează actul medical nu e mai mare de unu sau doi la sută”, precizează secretarul Colegiului gălăţean al Medicilor, prof. dr. Dumitru Cristea.

Din cei circa 450 de medici specialişti din judeţul Galaţi, ar rezulta, din aprecierea sursei citate, că doar maximum 10 ar condiţiona actul medical de primirea unor favoruri. O problemă ar fi dacă printre aceştia 10 s-ar număra medici de top, fără intervenţia cărora s-ar pierde vieţi.

„Unii pacienţi se sperie când li se refuză atenţiile”

„Aici s-a creat un întreg fenomen. Medicii nu primesc atenţii doar în România, ci în întreaga lume. Nu se poate pune problema unei şpăgi, atâta timp cât medicul nu cere bani şi nu condiţionează de aceste sume de bani modul în care tratează pacientul. Iar atenţiile pot fi acceptate la externare, când nu se mai pune problema că recunoştinţa ar afecta în vreun fel actul medical. Sunt şi cazuri în care pacienţii, de regulă cei mai vârstnici, vor să ofere o atenţie medicului şi se sperie atunci când acesta refuză. Se gândesc la faptul că starea lor este gravă şi că medicul nu mai poate face nimic”, precizează dr. Dan Botezatu, şeful secţiei de Gastroenterologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

O plângere pe săptămână la Direcţia de Sănătate Publică

Directorul-executiv al Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea, a declarat că există gălăţeni care vin să se plângă de faptul că medicii le-au solicitat bani. „Au fost persoane care au reclamat cazuri punctuale. Cei mai mulţi, însă, erau nemulţumiţi nu de faptul că medicul le-a cerut bani, ci din cauză că acesta s-a purtat urât. Frecvenţa sesizărilor verbale ar fi cam de una pe săptămână”, susţine dr. Boldea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Studiu al sindicatului “Solidaritatea Sanitară”: Cât mai e şpaga în spitale

* Valoarea medie a “atenţiilor” date de către pacienţi în spitalele din România este de 424 de lei, ceea ce reprezintă aproximativ 95 de euro

O cercetare efectuată pe un eşantion reprezentativ de 2.376 de angajaţi din sistemul sanitar românesc a relevat că numai 6 la sută dintre respondenţi au recunoscut existenţa condiţionării actului medical de o sumă de bani, însă procentul "este mult mai mic decât cel indus de frecvenţa cu care acest aspect este vehiculat”, potrivit studiului.

Medicii, principalii beneficiari

"Proporţia de aproape 6 la sută este îngrijorătoare atunci când vorbim de condiţionarea actului medical, aceste cazuri înscriindu-se în categoria a ceea ce opinia publică desemnează drept şpagă", se afirmă în concluziile studiului. Valoarea medie a sumelor obţinute în cazul condiţionării actului medical (ca medie a valorilor indicate de cei 6 la sută dintre respondenţii care au arătat existenţa condiţionării actului medical) este de 424 de lei.
Pe de altă parte, 37 la sută dintre respondenţi au recunoscut existenţa unor "plăţi informale voluntare făcute de pacienţi către personal", cuantumul mediu al acestora fiind calculat la 166 de lei (aproximativ 35 de euro).
"Marea majoritate (92 la sută) a salariaţilor care au indicat existenţa plăţilor informale consideră inechitabil acest sistem. Principalii beneficiari ai plăţilor informale sunt medicii, urmaţi de asistenţii medicali. Majoritatea medicilor consideră că de aceşti bani beneficiază atât ei, cât şi asistenţii, în timp ce majoritatea asistenţilor consideră că beneficiari sunt în special medicii", evidenţiază cercetarea.

Ce ar putea stopa “flagelul” şpăgii

De asemenea, peste jumătate dintre respondenţi consideră că sistemul plăţilor informale (al şpăgilor - n.r.) trebuie înlocuit de un sistem eficient de asigurări de sănătate, care să genereze finanţarea suplimentară a sistemului sanitar, respectiv posibilitatea unei salarizări corespunzătoare. "Dacă adăugăm şi respondenţii care cred că plăţile informale ar trebui să fie pur şi simplu eliminate, se ajunge la un procent de 72 la sută dintre respondenţi care doresc eliminarea plăţilor informale, sub o formă sau alta. Doar 28 la sută dintre participanţii la studiu consideră necesară oficializarea plăţilor informale, marea lor majoritate indicând însă faptul că o astfel de variantă ar trebui dublată de mecanisme care să asigure distribuirea lor echitabilă", afirmă Lidia Celmare, preşedintele Sindicatului "Solidaritatea Sanitară" Galaţi şi prim-vicepreşedintele Federaţiei "Solidaritatea Sanitară" din România.
În acelaşi timp, 94 la sută dintre salariaţii din sistem care au participat la studiu consideră că mărirea salariilor va conduce la creşterea calităţii serviciilor medicale, iar 78 la sută dintre respondenţi au indicat creşterea discretă sau semnificativă a calităţii serviciilor medicale în cazul introducerii salarizării în funcţie de performanţă.

Veniturile din Sănătate, inechitabile

Nu mai puţin de 46 la sută dintre respondenţi au spus că sunt afectaţi de fenomenul inechităţilor salariale, determinat de incoerenţele legislative din ultimii cinci ani, afirmând că au salariul mai mic decât colegii lor care au acelaşi nivel de pregătire şi lucrează la acelaşi loc de muncă.
În ceea ce priveşte reforma finanţării Sănătăţii, introducerea asigurărilor complementare este privită ca o măsură salutară de către 50,9 la sută dintre salariaţi. Un procent similar indică drept parte a suplimentării bugetului Sănătăţii creşterea nivelului de colectare la bugetul asigurărilor sociale de sănătate. Suportarea de către pacienţi a diferenţelor de cost pentru ceea ce depăşeşte pachetul de bază este indicată de doar 25,8 la sută dintre salariaţi ca fiind o măsură de îmbunătăţire a sistemului sanitar românesc.
Pe de altă parte, în opinia a şapte din zece salariaţi care au participat la studiu, disponibilitatea de plată suplimentară a pacienţilor direct către unităţile sanitare, pentru serviciile nedecontate de CNAS, este foarte mică sau chiar inexistentă.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Clasamentul mitei din spitale. Unde s-a dat de cele mai multe ori spaga in 2019

Spaga in spitale reprezinta una dintre principalele nereguli semnalate in ultimele decenii de catre beneficiarii serviciilor medicale. Anti-Bribery Synergy a publicat prima sinteza a unui indicator utilizat in vederea monitorizarii performantelor operationale in domeniul prevenirii si combaterii mitei in spitalele din Romania. Sinteza are in vedere date colectate prin raspunsul afirmativ la intrebarea nr. 9 “VI S-AU SOLICITAT BANI SAU ATENTII DE CATRE MEDICI SAU ASISTENTE?” din cadrul Mecanismului de Feedback al Ministerului Sanatatii pentru fiecare luna calendaristica in intervalul ianuarie 2019 – iulie 2019. Mecanismul de feedback este un instrument de monitorizare cu privire la calitatea serviciilor a 352 spitale publice din Romania si este reprezentat de un chestionar aplicat prin SMS sau Web (Vi s-au solicitat bani sau atentii de catre medici sau asistente?)

1.SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA – Bucuresti(B) 153
2.SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA BRAILA – Braila(BR) 147
3.SPITALUL CLINIC DE URGENTA SF IOAN – Bucuresti(B) 98
4.SPITALUL CLINIC FILANTROPIA – Bucuresti(B) 95
5.INSTITUTUL DE BOLI INFECTIOASE „Dr. MATEI BALS” – Bucuresti(B) 91
6.INSTITUTUL CLINIC FUNDENI – Bucuresti(B) 87
7.INSTITUTUL ONCOLOGIC PROF DR AL TRESTIOREANU – Bucuresti(B) 83
8.INSTITUTUL NATIONAL PENTRU SANATATEA MAMEI SI COPILULUI ALLESANDRESCU RUSESCU – Bucuresti(B) 80
9.SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PLOIESTI – Ploiesti(PH) 71
10.SPITALUL JUDETEAN ARGES (PITESTI) – Pitesti(AG) 59
SPITALUL JUDETEAN „MAVROMATI” – Botosani(BT) 59
SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA ORADEA – Oradea(BH) 58
SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA ELIAS – Bucuresti(B) 58
SPITALUL MUNICIPAL CAMPINA – Campina(PH) 57
SPITALUL CLINIC DE URGENTA „BAGDASAR ARSENI” – Bucuresti(B) 56
SPITALUL CLINIC MUNICIPAL DE URGENTA TIMISOARA – Timisoara(TM) 53
SPITALUL CLINIC JUDETEAN MURES – Targu Mures(MS) 52
SPITALUL CLINIC COLENTINA – Bucuresti(B) 51
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA SF.IOAN CEL NOU SUCEAVA – Suceava(SV) 51
20.SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII „SF.MARIA” IASI – Iasi(IS) 48
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA DROBETA TURNU SEVERIN – Drobeta-Turnu Severin(MH) 45
Spitalul Judetean de Urgenta Targoviste – Targoviste(DB) 45
SPITALUL CLINIC MUNICIPAL FILANTROPIA CRAIOVA – Craiova(DJ) 43
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA GIURGIU – Giurgiu(GR) 43
SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE SI TROPICALE DR VICTOR BABES – Bucuresti(B) 42
SPITALUL JUDETEAN SLATINA – Slatina(OT) 41
SPITALUL CLINIC JUDETEAN de URGENTA „Pius Brinzeu” Timisoara – Timisoara(TM) 39
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA BACAU – Bacau(BC) 39
SPITAL JUD de URGENTA ZALAU – Zalau(SJ) 38
30.SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „DR CONSTANTIN OPRIS” BAIA MARE – Baia Mare(MM) 38
SPITALUL CLINIC DE URGENTA PT COPII GRIGORE ALEXANDRESCU – Bucuresti(B) 37
SPITALUL CLINIC COLTEA – Bucuresti(B) 35
SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII CLUJ-NAPOCA – Cluj-Napoca(CJ) 35
SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA CLUJ-NAPOCA – Cluj-Napoca(CJ) 35
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA SF PANTELIMON FOCSANI – Focsani(VN) 35
SPITALUL MUNICIPAL DE ADULTI BARLAD – Barlad(VS) 35
SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII MS CURIE – Bucuresti(B) 34
SPITAL JUDETEAN – Bistrita(BN) 32
SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA ” SF. APOSTOL ANDREI” CONSTANTA – Constanta(CT) 31
40.INSTITUTUL DE URGENTA PENTRU BOLI CARDIOVASCULARE PROF DR CC ILIESCU – Bucuresti(B) 30
Spitalul Municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara – Hunedoara(HD) 30
SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA TARGU MURES – Targu Mures(MS) 29
SPITALUL CLINIC MUNICIPAL „Dr Gavril Curteanu” ORADEA – Oradea(BH) 29
SPITALUL CLINIC „NICOLAE MALAXA” BUCURESTI – Bucuresti(B) 28
SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA SIBIU – Sibiu(SB) 28
INSTITUTUL NATIONAL DE ENDOCRINOLOGIE CI PARHON – Bucuresti(B) 27
47.SPITALUL PENTRU COPII „SF. IOAN” GALATI – Galati(GL) 27
SPITALUL DE OBSTETRICA-GINECOLOGIE „CUZA-VODA” IASI – Iasi(IS) 26
SPITALUL JUDETEAN BUZAU – Buzau(BZ) 26
50.SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA BRASOV – Brasov(BV) 26
SPITALUL JUDETEAN RESITA – Resita(CS) 26
SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE „SF. PARASCHEVA” IASI – Iasi(IS) 25
SPITALUL CLINIC DR I CANTACUZINO – Bucuresti(B) 25
54.SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „SF. APOSTOL ANDREI” GALATI – Galati(GL) 25
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA SLOBOZIA – Slobozia(IL) 25
SPITALUL MUNICIPAL SF. IERARH DOCTOR LUCA ONESTI – Onesti(BC) 25
SPITAL JUDETEAN DE URGENTA VASLUI – Vaslui(VS) 24
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA ALBA IULIA – Alba Iulia(AB) 24
SPITALUL CLINIC DE ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE „FOISOR” BUCURESTI – Bucuresti(B) 23
60.SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA ARAD – Arad(AR) 22
SPITALUL CL OG DR P SARBU – Bucuresti(B) 22
SPITALUL JUDETEAN ALEXANDRIA – Alexandria(TR) 21
INSTITUTUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE MARIUS NASTA – Bucuresti(B) 20
INSTITUTUL REGIONAL DE ONCOLOGIE IASI – Iasi(IS) 20
SPITALUL CLINIC DR.C.I.PARHON IASI – Iasi(IS) 19
SPITALUL JUDETEAN MIERCUREA CIUC – Miercurea Ciuc(HR) 19
SPITALUL MUNICIPAL DE URGENTA MOINESTI – Moinesti(BC) 19
SPITAL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII „LOUIS TURCANU ” – Timisoara(TM) 18
SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA ILFOV – Bucuresti(B) 18
70.SPITALUL CLINIC OBSTETRICA-GINECOLOGIE „ELENA DOAMNA” IASI – Iasi(IS) 18
71.SPITALUL MUNICIPAL „ANTON CINCU” TECUCI – Tecuci(GL) 18
SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE SI PNEUMOFTIZIOLOGIE „VICTOR BABES” CRAIOVA NR.3 – Craiova(DJ) 17
SPITALUL MUNICIPAL PLOIESTI – Ploiesti(PH) 17
SPITALUL MUNICIPAL SIGHETU MARMATIEI – Sighetu Marmatiei(MM) 17
INST.REG.DE GASTRO.-HEPATO. „PROF. DR. O.FODOR” – Cluj-Napoca(CJ) 16
SPITALUL CLINIC DE NEUROPSIHIATRIE CRAIOVA – Craiova(DJ) 16
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA TULCEA – Tulcea(TL) 16
SPITALUL MUNICIPAL CARANSEBES – Caransebes(CS) 16
INSTITUTUL DE URGENTA PENTRU BOLI CARDIOVASCULARE SI TRANSPLANT TG.MURES – Targu Mures(MS) 15
80.INSTITUTUL NATIONAL DE NEUROLOGIE SI BOLI NEUROVASCULARE – Bucuresti(B) 15
SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII BRASOV – Brasov(BV) 15
Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice – Bucuresti(B) 15
SPITALUL CL PROF DR T BURGHELE – Bucuresti(B) 15
Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. Obregia – Bucuresti(B) 14
SPITALUL CLINIC MUNICIPAL CLUJ-NAPOCA – Cluj-Napoca(CJ) 14
SPITALUL MUNICIPAL CAMPULUNG – Campulung(AG) 14
SPITALUL MUNICIPAL DOROHOI – Dorohoi(BT) 14
SPITALUL MUNICIPAL ODORHEIU SECUIESC – Odorheiu Secuiesc(HR) 14
SPITALUL ORASENESC BOLINTIN VALE – Bolintin-Vale(GR) 14
90.INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE „PROF.DR. G.I.M. GEORGESCU” IASI – Iasi(IS) 13
SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE CLUJ – Cluj-Napoca(CJ) 13
SPITALUL MUNICIPAL RADAUTI – Radauti(SV) 13
SPITALUL MUNICIPAL VATRA DORNEI – Vatra-Dornei(SV) 13
INSTITUTUL NATIONAL DE GERONTOLOGIE SI GERIATRIE ANA ASLAN – Bucuresti(B) 12
SP. CL. URGENTA „PROF. DR. N. OBLU” IASI – Iasi(IS) 12
SPITALUL DE ORTOPEDIE SI TRAUMATOLOGIE AZUGA – Azuga(PH) 12
SPITALUL MUN.DR. POP MIRCEA – Marghita(BH) 12
SPITALUL DE OBSTETRICA-GINECOLOGIE „DR.ION SBARCEA” BRASOV – Brasov(BV) 11
SPITALUL MUNICIPAL CARACAL – Caracal(OT) 11
100.SPITALUL MUNICIPAL CAREI – Carei(SM) 11
SPITALUL MUNICIPAL ROMAN – Roman(NT) 11
SPITALUL ORASENESC NEGRESTI OAS – Negresti-Oas(SM) 11
SANATORIUL BALNEAR SI DE RECUPERARE TECHIRGHIOL – Techirghiol(CT) 10
SPITALUL CLINIC DE PNEUMOFTIZIOLOGIE IASI – Iasi(IS) 10
SPITALUL DE OBSTETRICA GINECOLOGIE BUFTEA – Buftea(IF) 10
SPITALUL MUNICIPAL CALAFAT – Calafat(DJ) 10
SPITALUL MUNICIPAL MEDIAS – Medias(SB) 10
SPITALUL ORASENESC HOREZU – Horezu(VL) 10
INSTITUTUL NATIONAL DE RECUPERARE, MEDICINA FIZICA SI BALNEOCLIMATOLOGIE – Bucuresti(B) 9
110.SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE CONSTANTA – Constanta(CT) 9
SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE SI PNEUMOFTIZIOLOGIE DR.V.BABES TIMISOARA – Timisoara(TM) 9
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA „Dr. POMPEI SAMARIAN” CALARASI – Calarasi(CL) 9
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA DEVA – Deva(HD) 9
SPITALUL JUDETEAN SF. GHEORGHE – Sfantu Gheorghe(CV) 9
SPITALUL ORASENESC CORABIA – Corabia(OT) 9
SPITAL MUNICIPAL URZICENI – Urziceni(IL) 8
SPITALUL CLINIC DE NEFROLOGIE DR CAROL DAVILA – Bucuresti(B) 8
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA VALCEA – Ramnicu Valcea(VL) 8
SPITALUL MUNICIPAL DEJ – Dej(CJ) 8
120.SPITALUL ORASENESC BUHUSI – Buhusi(BC) 8
INSTITUTUL DE FONOAUDIOLOGIE SI CHIRURGIE FUNCTIONALA ORL PROF DR D HOCIOTA – IFACF – Bucuresti(B) 7
SPITAL MUNICIPAL FETESTI – Fetesti(IL) 7
SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE BRASOV – Brasov(BV) 7
SPITALUL CLINIC DE PEDIATRIE SIBIU – Sibiu(SB) 7
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA PIATRA NEAMT – Piatra Neamt(NT) 7
INSTITUTUL INIMII DE URGENTA PENTRU BOLI CARDIOVASCULARE „NICULAE STANCIOIU” CLUJ-NAPOCA – Cluj-Napoca(CJ) 6
SANATORIUL BALNEAR SI DE RECUPERARE MANGALIA – Mangalia(CT) 6
SPITALUL CLINIC CF IASI – Iasi(IS) 6
SPITALUL CLINIC DE RECUPERARE, MEDICINA-FIZICA SI BALNEOLOGIE EFORIE NORD – Eforie Nord(CT) 6
130.SPITALUL CLINIC JUDETEAN DE URGENTA „SF. SPIRIDON” IASI – Iasi(IS) 6
SPITALUL MUNICIPAL „DR.CORNEL IGNA” CAMPIA TURZII – Campia Turzii(CJ) 6
SPITALUL MUNICIPAL GHEORGHIENI – Gheorgheni(HR) 6
SPITALUL MUNICIPAL GHERLA – Gherla(CJ) 6
SPITALUL MUNICIPAL LUPENI – Lupeni(HD) 6
SPITALUL MUNICIPAL TURDA – Turda(CJ) 6
SPITALUL ORASENESC SFANTA FILOFTEIA MIZIL – Mizil(PH) 6
SPITALUL UNIVERSITAR CF WITING – Bucuresti(B) 6
CENTRUL NATIONAL CLINIC DE RECUPERARE NEUROPSIHOMOTORIE PENTRU COPII DR NICOLAE ROBANESCU CNCRNC – Bucuresti(B) 5
SPITALUL DE BOLI INFECTIOSE SI PSIHIATRIE BAIA.MARE – Baia Mare(MM) 5
140.SPITALUL DE PSIHIATRIE – Braila(BR) 5
SPITALUL DE PSIHIATRIE SI PENTRU MASURI DE SIGURANTA SAPOCA – Sapoca(BZ) 5
SPITALUL DR. ALEXANDRU BORZA ABRUD – Abrud(AB) 5
SPITALUL MUNICIPAL TG. SECUIESC – Targu Secuiesc(CV) 5
SPITALUL MUNICIPAL TURNU MAGURELE – Turnu Magurele(TR) 5
SPITALUL ORASENESC „DR.VALER RUSSU”LUDUS – Ludus(MS) 5
SPITALUL ORASENESC JIBOU – Jibou(SJ) 5
SPITALUL ORASENESC NEHOIU – Nehoiu(BZ) 5
SPITALUL ORASENESC NOVACI – Novaci(GJ) 5
149.SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE „SF.CUVIOASA PARASCHEVA” GALATI – Galati(GL) 4
150.Spitalul de Bolnavi Cronici Si Geriatrie Sf. Luca – Bucuresti(B) 4
151.SPITALUL DE OBSTETRICA-GINECOLOGIE „BUNA VESTIRE” GALATI – Galati(GL) 4
152.Spitalul de Pneumoftiziologie – Galati(GL) 4
SPITALUL DE PSIHIATRIE DR. GH. PREDA SIBIU – Sibiu(SB) 4
SPITALUL JUDETEAN SATU MARE – Satu Mare(SM) 4
SPITALUL MUNICIPAL „EP.N.POPOVICI” BEIUS – Beius(BH) 4
SPITALUL MUNICIPAL SEBES – Sebes(AB) 4
SPITALUL ORASENESC „REGELE CAROL I” COSTESTI – Pitesti(AG) 4
SPITALUL ORASENESC ALESD – Alesd(BH) 4
SPITALUL ORASENESC CAMPENI – Campeni(AB) 4
160.SPITALUL ORASENESC TANDAREI – Tandarei(IL) 4
SPITALUL ORASENESC VALENII DE MUNTE – Valenii de Munte(PH) 4
CENTRUL METODOLOGIC DE REUMATOLOGIE „Dr. ION STOIA” BUCURESTI – Bucuresti(B) 3
INSTITUTUL DE BOLI CARDIOVASCULARE TIMISOARA – Timisoara(TM) 3
SPITAL MUNICIPAL TOPLITA – Toplita(HR) 3
SPITAL ORASENESC „SFINTUL DIMITRIE”TG.NEAMT – Targu Neamt(NT) 3
Spitalul CF Galati – Sectia exterioara CF Buzau – Buzau(BZ) 3
Spitalul de Pneumoftiziologie Sf. Stefan – Bucuresti(B) 3
SPITALUL DE RECUPERARE BRADET – Bradetu(AG) 3
SPITALUL GENERAL CF ORADEA – Oradea(BH) 3
170.SPITALUL MUNICIPAL BLAJ – Blaj(AB) 3
SPITALUL MUNICIPAL MEDGIDIA – Medgidia(CT) 3
SPITALUL ORASENESC MOLDOVA NOUA – Moldova Noua(CS) 3
INSTITUTUL DE UROLOGIE SI TRANSPLANT RENAL CLUJ-NAPOCA – Cluj-Napoca(CJ) 2
SP. CLINIC DE RECUPERARE MEDICALA BAILE FELIX – Baile Felix(BH) 2
SPITALUL „FILISANILOR” FILIASI – Filiasi(DJ) 2
SPITALUL DE BOLI CRONICE SIRET – Siret(SV) 2
Spitalul de Boli Cronice Smeeni – Smeeni(BZ) 2
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE AIUD – Aiud(AB) 2
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE BACAU – Bacau(BC) 2
180.Spitalul de Pneumoftiziologie Calarasi – Calarasi(CL) 2
Spitalul de Psihiatrie Dr. Constantin Gorgos – Bucuresti(B) 2
SPITALUL DE RECUPERARE SF. GHEORGHE – Botosani(BT) 2
SPITALUL MUNICIPAL BRAD – Brad(HD) 2
SPITALUL MUNICIPAL CAMPULUNG MOLDOVENESC – Campulung Moldovenesc(SV) 2
SPITALUL MUNICIPAL DR- AUREL TULBURE FAGARAS – Fagaras(BV) 2
SPITALUL MUNICIPAL MANGALIA – Mangalia(CT) 2
SPITALUL ORASENESC BREZOI – Brezoi(VL) 2
SPITALUL ORASENESC GURA HUMORULUI – Gura Humorului(SV) 2
SPITALUL ORASENESC INEU – Ineu(AR) 2
190.SPIT.JUD.P.N.F.ROSIORII DE VEDE – Rosiori de Vede(TR) 1
SPITAL CLINIC DE PNEUMOFTIZIOLOGIE BRASOV – Brasov(BV) 1
SPITAL CLINIC DE PSIHIATRIE SI NEUROLOGIE BRASOV – Brasov(BV) 1
SPITAL ORASENESC NASAUD – Nasaud(BN) 1
SPITALUL CLINIC DE PNEUMOFTIZIOLOGIE CONSTANTA – Constanta(CT) 1
SPITALUL CLINIC DE RECUPERARE CLUJ-NAPOCA – Cluj-Napoca(CJ) 1
SPITALUL CL URG CHIR PL REP SI ARSURI – Bucuresti(B) 1
SPITALUL DE BOLI PULMONARE BREAZA – Breaza(PH) 1
SPITALUL DE GERIATRIE SI BOLI CRONICE CONSTANTIN BALACEANU STOLNICI STEFANESTI – Stefanesti(AG) 1
SPITALUL DE PEDIATRIE PLOIESTI – Ploiesti(PH) 1
200.SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE – Braila(BR) 1
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE C. ANASTASATU – MIHAESTI – Mihaesti(VL) 1
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE CAMPULUNG – Campulung(AG) 1
Spitalul de Pneumoftiziologie Floresti – Floresti(PH) 1
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SF. ANDREI VALEA IASULUI – Valea Iasului(AG) 1
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SIBIU – Sibiu(SB) 1
SPITALUL DE PSIHIATRIE POROSCHIA – Poroschia(TR) 1
Spitalul de Psihiatrie Voila – Campina(PH) 1
SPITALUL GENERAL CF PLOIESTI – Ploiesti(PH) 1
SPITALUL GENERAL CF SIBIU – Sibiu(SB) 1
210.SPITALUL MUNICIPAL „DR.EUGEN NICOARA” REGHIN – Reghin(MS) 1
SPITALUL MUNICIPAL ADJUD – Adjud(VN) 1
SPITALUL MUNICIPAL DE URGENTA PASCANI – Pascani(IS) 1
SPITALUL MUNICIPAL FALTICENI – Falticeni(SV) 1
SPITALUL MUNICIPAL MOTRU – Motru(GJ) 1
SPITALUL MUNICIPAL OLTENITA – Oltenita(CL) 1
SPITALUL MUNICIPAL SACELE – Brasov(BV) 1
SPITALUL MUNICIPAL VULCAN – Vulcan(HD) 1
SPITALUL ORASENESC BAICOI – Baicoi(PH) 1
SPITALUL ORASENESC BALS – Bals(OT) 1
220.SPITALUL ORASENESC CERNAVODA – Cernavoda(CT) 1
SPITALUL ORASENESC CUGIR – Cugir(AB) 1
SPITALUL ORASENESC MACIN – Macin(TL) 1
SPITALUL ORASENESC OTELU ROSU – Otelu Rosu(CS) 1
SPITALUL ORASENESC STEI – Stei(BH) 1
SPITALUL ORASENESC ZARNESTI – Zarnesti(BV) 1
Centrul Medical de Evaluare, Terapie Educatie Medicala Specifica si Recuperare pentru Copii si Tiner – Buzias(TM) 0
CETTT SF STELIAN – Bucuresti(B) 0
ENDODIABET SRL – Drobeta-Turnu Severin(MH) 0
INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA IASI – Iasi(IS) 0
230.INSTITUTUL NATIONAL DE DIABET NUTRITIE SI BOLI METABOLICE PROF DR.N.PAULESCU – Bucuresti(B) 0
INSTITUTUL NATIONAL DE HEMATOLOGIE TRANSFUZIONALA – Bucuresti(B) 0
INSTITUTUL ONCOLOGIC I CHIRICUTA CLUJ-NAPOCA – Cluj-Napoca(CJ) 0
Sanatoriul de Pneumoftiziologie Brad – Brad(HD) 0
SC AIS CLINCS&HOSPITAL SRL – Bucuresti(B) 0
SC GASTROMED SRL – Constanta(CT) 0
SP. DE PSIHIATRIE NUCET – Nucet(BH) 0
SP. DE PSIHIATRIE SI MASURI DE SIGURANTA STEI – Stei(BH) 0
Sp. Psihiatrie cronici Siret – Siret(SV) 0
SPIT.DE PNEUMOFTIZIOLOGIE ,,DR NICOLAE RUSDEA” – Baia Mare(MM) 0
240.SPITAL DE PSIHIATRIE CAPILNAS – Capalnas(AR) 0
SPITAL DE PSIHIATRIE CAVNIC – Cavnic(MM) 0
SPITAL DE PSIHIATRIE MOCREA – Mocrea(AR) 0
Spital de Psihiatrie si pt.Masuri de Siguranta Padureni Grajduri – Grajduri(IS) 0
SPITAL DE RECUPERARE NEUROPSIHOMOTORIE „DR. CORNELIU BARSAN” DEZNA – Dezna(AR) 0
SPITAL DR. KARL DIEL JIMBOLIA – Jimbolia(TM) 0
SPITAL ORASENESC BECLEAN – Beclean(BN) 0
SPITALUL BOLI PSIHICE CRONICE BORSA – Borsa(CJ) 0
248.SPITALUL CFR GALATI – Galati(GL) 0
SPITALUL CL COMF PROF DR D THEODORESCU – Bucuresti(B) 0
250.SPITALUL CL COPII DR V GOMOIU – Bucuresti(B) 0
SPITALUL CLINIC „SF. MARIA” BUCURESTI – Bucuresti(B) 0
SPITALUL CLINIC C.F. CRAIOVA – Craiova(DJ) 0
SPITALUL CLINIC CF CONSTANTA – Constanta(CT) 0
SPITALUL CLINIC CF NR 2 – Bucuresti(B) 0
SPITALUL CLINIC CF ORADEA- Sectie exterioara CF Satu Mare – Satu Mare(SM) 0
SPITALUL CLINIC CF TIMISOARA – Timisoara(TM) 0
SPITALUL CLINIC DE RECUPERARE IASI – Iasi(IS) 0
SPITALUL CLINIC DE URGENTA FLOREASCA – Bucuresti(B) 0
SPITALUL CLINIC DE URGENTA SF. PANTELIMON – Bucuresti(B) 0
260.SPITALUL DE BOLI CRONICE „SFANTUL IOAN” TARGU FRUMOS – Targu Frumos(IS) 0
SPITALUL DE BOLI CRONICE CALINESTI – Pitesti(AG) 0
SPITALUL DE BOLI CRONICE CAMPENI – Campeni(AB) 0
SPITALUL DE BOLI CRONICE CRASNA – Crasna(SJ) 0
SPITALUL DE CARDIOLOGIE COVASNA – Covasna(CV) 0
SPITALUL DE OBSTETRICA GINECOLOGIE PLOIESTI – Ploiesti(PH) 0
SPITALUL DE PEDIATRIE PITESTI – Pitesti(AG) 0
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE „LEON DANIELLO” CLUJ-NAPOCA – Cluj-Napoca(CJ) 0
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE – Botosani(BT) 0
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE BISERICANI – Alexandru cel Bun(NT) 0
270.Spitalul de Pneumoftiziologie Drajna – Drajna(PH) 0
Spitalul de Pneumoftiziologie Izvoru – Vanatorii Mici(GR) 0
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE LEAMNA – Leamna de Sus(DJ) 0
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE LEORDENI – Pitesti(AG) 0
SPITALUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE SATU MARE – Satu Mare(SM) 0
Spitalul de Pneumoftiziologie T.Vladimirescu Runcu – Runcu(GJ) 0
Spitalul de Psih. Sapunari – Calarasi(CL) 0
SPITALUL DE PSIHIATRIE „EFTIMIE DIAMANDESCU” BALACEANCA – Balaceanca(IF) 0
SPITALUL DE PSIHIATRIE „”SF. NICOLAE” ROMAN – Roman(NT) 0
SPITALUL DE PSIHIATRIE CAMPULUNG MOLDOVENESC – Campulung Moldovenesc(SV) 0
280.SPITALUL DE PSIHIATRIE CRONICI DUMBRAVENI – Dumbraveni(VN) 0
SPITALUL DE PSIHIATRIE CRONICI SCHITU – Schitu(OT) 0
SPITALUL DE PSIHIATRIE DRAGOESTI – Dragoesti(VL) 0
283.Spitalul de Psihiatrie Elisabeta Doamna – Galati(GL) 0
SPITALUL DE PSIHIATRIE GATAIA – Gataia(TM) 0
SPITALUL DE PSIHIATRIE POIANA MARE – Poiana Mare(DJ) 0
SPITALUL DE PSIHIATRIE SF MARIA VEDEA – Pitesti(AG) 0
SPITALUL DE PSIHIATRIE SI PENTRU MASURI DE SIGURANTA JEBEL – Jebel(TM) 0
Spitalul de psihiatrie Tulghes – Tulghes(HR) 0
SPITALUL DE PSIHIATRIE ZAM – Zam(HD) 0
290.SPITALUL DE RECUPERARE BORSA – Borsa(MM) 0
SPITALUL DE URGENTA PETROSANI – Petrosani(HD) 0
SPITALUL GENERAL CF BRASOV – Brasov(BV) 0
SPITALUL GENERAL CF PASCANI – Pascani(IS) 0
SPITALUL GENERAL CF SIMERIA – Simeria(HD) 0
SPITALUL GENERAL CAI FERATE DROBETA TURNU SEVERIN – Drobeta-Turnu Severin(MH) 0
SPITALUL JUDETEAN CLINIC DE URGENTA CRAIOVA – Craiova(DJ) 0
SPITALUL JUDETEAN DE URGENTA TG-JIU – Targu Jiu(GJ) 0
SPITALUL MUNICIPAL „COSTACHE NICOLESCU” DRAGASANI – Dragasani(VL) 0
SPITALUL MUNICIPAL „Dimitrie Castroian” HUSI – Husi(VS) 0
300.SPITALUL MUNICIPAL ” DR.GHEORGHE MARINESCU” TARNAVENI – Tarnaveni(MS) 0
SPITALUL MUNICIPAL „PROF. DR. IRINEL POPESCU” BAILESTI – Bailesti(DJ) 0
SPITALUL MUNICIPAL AIUD – Aiud(AB) 0
SPITALUL MUNICIPAL C. DE ARGES – Curtea de Arges(AG) 0
SPITALUL MUNICIPAL CARITAS ROSIORI DE VEDE – Rosiori de Vede(TR) 0
SPITALUL MUNICIPAL CODLEA – Brasov(BV) 0
SPITALUL MUNICIPAL Dr. TEODOR ANDREI LUGOJ – Lugoj(TM) 0
Spitalul Municipal Moreni – Moreni(DB) 0
SPITALUL MUNICIPAL ORASTIE – Orastie(HD) 0
SPITALUL MUNICIPAL ORSOVA – Orsova(MH) 0
310.SPITALUL MUNICIPAL RAMNICU SARAT – Ramnicu Sarat(BZ) 0
SPITALUL MUNICIPAL SALONTA – Salonta(BH) 0
SPITALUL MUNICIPAL SIGHISOARA – Sighisoara(MS) 0
SPITALUL MURGENI – Vaslui(VS) 0
SPITALUL N N SAVEANU VIDRA – Vidra(VN) 0
SPITALUL ORASANESC „SF. IERARH NICOLAE” BICAZ – Bicaz(NT) 0
SPITALUL ORASENESC „IOAN LASCAR” COMANESTI – Comanesti(BC) 0
SPITALUL ORASENESC”Prof.Dr.Ioan Puscas” SIMLEU SILVANIEI – Simleu Silvaniei(SJ) 0
SPITALUL ORASENESC AGNITA – Agnita(SB) 0
SPITALUL ORASENESC ASEZ.BRANC. DABULENI – Dabuleni(DJ) 0
320.SPITALUL ORASENESC BAIA DE ARAMA – Baia de Arama(MH) 0
SPITALUL ORASENESC BARAOLT – Baraolt(CV) 0
SPITALUL ORASENESC BUMBESTI-JIU – Bumbesti-Jiu(GJ) 0
SPITALUL ORASENESC CISNADIE – Cisnadie(SB) 0
SPITALUL ORASENESC DETA – Deta(TM) 0
SPITALUL ORASENESC FAGET – Faget(TM) 0
SPITALUL ORASENESC FAUREI – Faurei(BR) 0
SPITALUL ORASENESC GAESTI – Gaesti(DB) 0
SPITALUL ORASENESC HARLAU – Harlau(IS) 0
SPITALUL ORASENESC HARSOVA – Harsova(CT) 0
330.SPITALUL ORASENESC HATEG – Hateg(HD) 0
SPITALUL ORASENESC HUEDIN – Huedin(CJ) 0
SPITALUL ORASENESC LEHLIU-GARA – Lehliu-Gara(CL) 0
SPITALUL ORASENESC LIPOVA – Lipova(AR) 0
SPITALUL ORASENESC ORAVITA – Oravita(CS) 0
SPITALUL ORASENESC PANCIU – Panciu(VN) 0
SPITALUL ORASENESC PUCIOASA – Pucioasa(DB) 0
SPITALUL ORASENESC ROVINARI – Rovinari(GJ) 0
SPITALUL ORASENESC RUPEA – Rupea(BV) 0
SPITALUL ORASENESC SANNICOLAU MARE AMBULATORIUL DE SPECIALITATE – Sannicolau Mare(TM) 0
340.SPITALUL ORASENESC SEBIS – Sebis(AR) 0
SPITALUL ORASENESC SEGARCEA – Segarcea(DJ) 0
SPITALUL ORASENESC SG. DE PADURE – Sangeorgiu de Padure(MS) 0
SPITALUL ORASENESC SINAIA – Sinaia(PH) 0
SPITALUL ORASENESC TARGU-CARBUNESTI – Targu Carbunesti(GJ) 0
SPITALUL ORASENESC TARGU LAPUS – Targu Lapus(MM) 0
346.SPITALUL ORASENESC TG.BUJOR – Targu Bujor(GL) 0
SPITALUL ORASENESC TURCENI – Turceni(GJ) 0
SPITALUL ORASENESC URLATI – Urlati(PH) 0
SPITALUL ORASENESC VISEU DE SUS – Viseu de Sus(MM) 0
350.SPITALUL SF SPIRIDON MIOVENI – Mioveni(AG) 0
SPITALUL UNIVERSITAR CF CLUJ – Cluj-Napoca(CJ) 0

wall-street.ro

Link to comment
Share on other sites

Spitalele gălăţene în care s-a dat de cele mai multe ori şpagă

Măririle consistente de salarii ale angajaţilor din sistemul de sănătate nu au reuşit nici măcar să clatine practica şpăgii din spitalele româneşti. O demonstrează un raport publicat de Anti-Bribery Sinergy, potrivit căruia mita din spitale este în continuare una dintre principalele nereguli semnalate de pacienţi. În judeţul Galaţi, conform documentului, în mai bine de jumătate dintre spitalele publice, pacienţii au declarat că au dat şpagă.

De aproximativ trei ani, în Ministerul Sănătăţii funcţionează un mecanism de feedback, prin care pacienţii care au fost internaţi în spitalele de stat sunt chestionaţi, prin SMS sau pe web, despre calitatea serviciilor medicale de care au beneficiat şi despre eventualele nereguli pe care le-au observat pe perioada spitalizării. Aceste date au stat la baza raportului întocmit de Anti-Bribery Sinergy pentru primele şapte luni ale anului.

Mecanismul de feedback monitorizează calitatea serviciilor din 352 de spitale publice din România. În clasament apar şi unităţile sanitare cu paturi din judeţul Galaţi. Conform clasamentului, pe primul loc în judeţul nostru se află Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Ioan”, unde 27 de pacienţi au spus că au dat şpagă. Pe locul al doilea regăsim Spitalul Clinic Judeţean „Sf. Andrei”, unde 25 de pacienţi au răspuns afirmativ la întrebarea „Vi s-au solicitat bani sau atenţii de către medici sau asistente?”. Topul este continuat de Spitalul Municipal „Anton Cincu” din Tecuci, cu 18 răspunsuri afirmative. La Spitalui de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”, la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie „Bunavestire” şi la Spitalul de Pneumoftiziologie Galaţi, câte patru pacienţi au declarat că au dat şpagă. În alte trei unităţi medicale din Galaţi - Spitalul CFR, Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna” şi Spitalul Orăşenesc Târgu Bujor - niciun pacient nu a indicat că i s-a cerut mită, conform Ministerului Sănătăţii.

Ce spun directorii spitalelor

L-am contactat pe managerului Spitalului de Copii Galaţi, pentru a afla dacă există sesizări în legătură cu acest subiect depuse de părinţii sau de aparţinătorii copiilor care au fost internaţi aici. "La conducerea spitalului nu am primit sesizări în care să ne fie aduse la cunoştinţă astfel de situaţii. În cazul în care actul medical este condiţionat, direct sau indirect, de către un angajat al spitalului, îi încurajăm pe părinţi sau pe aparţinătorii copilului să ne aducă la cunoştinţă aceste cazuri", a declarat dr. Victoriţa Ştefănescu, managerul Spitalului de Copii "Sf. Ioan" Galaţi.

La nivel naţional, potrivit wall-street.ro, pe locul întâi în top se alfă Spitalul de Urgenţă Bucureşti, unde au fost primte 153 de răspunsuri afirmative, urmat de Spitalul Judeţean Brăila, cu 147 de răspunsuri, şi de Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Ioan” din Bucureşti. Top zece este completat de mai multe spitale din Capitală, dar şi de Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti şi de Spitalul Judeţean Argeş. Spitalul pentru Copii Galaţi se află pe locul 48 în acest top naţional.

„Mecanismul nu acoperă toată cazuistica”

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP) urmăreşte de mai mulţi ani fenomentul şpăgii din spitalele româneşti. Vasile Barbu, preşedintele asociaţiei, este de părere că mecanismul de feedback al Ministerului Sănătăţii este un instrument benefic, deşi nu trebuie să avem pretenţia că acoperă toată cazuistica. Cu alte cuvinte, în realitate, fenomenul este mult mai des întâlnit decât am putea deduce din cifrele oficiale. În primul rând, nu toţi pacienţii primesc formularul respectiv. Apoi, dintre cei care îl primesc, nu toţi răspund. Astfel, estimările ANPP arată că doar 20-25 la sută dintre pacienţii internaţi răspund întrebărilor din acest formular, aceştea fiind, de regulă, cei foarte nemulţumiţi.

„Este greu de stabilit amploarea reală a fenomenului (mitei din spitale - n.r.), însă el există şi reprezintă cu adevărat o problemă. Din datele de care dispunem, pe diverse specialităţi medicale, cele mai mari şpăgi sunt cerute sau sunt oferite de către pacienţi ori de aparţinători la chirurgia cardiovasculară. Aici, mita poate ajunge şi la 5.000 de lei pe caz. Sume mari se vehiculează şi la ortopedie sau la obstetrică-ginecologie. Însă nici celelalte specialităţi nu sunt străine de fenomen”, a explicat, pentru „Viaţa liberă”, Vasile Barbu.

„În chirurgie, la Galaţi, se câştigă frumos”

Cu referire strictă la judeţul nostru, preşedintele ANPP a afirmat că fenomenul condiţionării actului medical există în mai multe spitale din Galaţi. „În chirurgie, la Spitalul Judeţean Galaţi, se câştigă frumos. Şi ortopedia face bani, la fel cum se întâmplă şi la obstetrică-ginecologie. De fapt, fenomenul este cel mai vizibil la obstetrică-ginceologie. La Spitalul de Copii Galaţi, se ia mai puţin, din informaţiile pe care le avem. La Spitalul de Boli Infecţioase, am înţeles că nu medicii sunt cei care iau mită, ci asistentele şi infirmierele. La Spitalul Militar Galaţi şi la Spitalul de Pneomoftizologie Galaţi, în schimb, nu am găsit niciun caz de luare de mită”, a adăugat Vasile Barbu.
Sunt însă şi situaţii, deloc puţine, în care medicii nu cer şi nici nu primesc şpagă, afirmă preşedintele ANPP. "Mai cu seamă medicii tineri sunt cei care îşi fac treaba fără a condiţiona actul medical. Întâlnim acest comportament mai degrabă la medicii trecuţi de 50 de ani", a concluzionat sursa citată.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Medicii gălățeni, joacă în eșalonul 3 în campionatul de șpăgi!

Șpaga în domeniul medical rămâne o boală greu de vindecat în România. Potrivit ultimelor studii, procentul celor care dau mită a mai scăzut în ultimii zece ani, însă chiar și așa anul trecut țara noastră era fruntașă la nivel european la acest capitol. Frica de a nu avea acces la un tratament corespunzător sau că nu au acces la servicii medicale de înaltă calitate se numără printre motivele pentru care pacienții nu renunță la celebrul plic.

Pe de altă parte sunt medici care le cer oamenilor diferite sume de bani pentru anumite servicii.

La nivel naţional, media pacienţilor care au recunoscut că au dat bani medicilor este de 1,67%. Potrivit datelor, în top se află județul Teleorman cu un procent de 8.11% de pacienți care s-au plâns că li s-a cerut mită. Topul este completat de județele Giurgiu (7,55%), Olt (5,08%), Argeș (4,95%), Brăila (4,5%), Satu Mare (3.36%) și Botoșani (3.25%).
La polul opus, acolo unde corupția nu este agreată, se află județele: Covasna (0,47%), Alba (0,59%), Brașov (0,66%), Cluj (0,71%), Sibiu (0,76%).
Graficul a fost realizat cu ajutorul datelor transmise de pacienţi prin intermediul mecanismului de feedback implementat de Ministerul Sănătăţii.

Procentele afișate reprezintă valori sub și peste media națională – de 1.61%, din luna martie a acestui an.

Ce spune ministrul Rafila despre șpaga din spitale?

La începutul anului, Alexandru Rafila spunea că are „toleranţă zero” faţă de cazurile în care medicii primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienţi. „Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constituie element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacienţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt pacienții oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”.

În ultimele luni în România au apărut numeroase dosare în care sunt implicați nume mari de medici care cereau mită pentru realizarea intervențiilor chirurgicale.

De ce dăm mită?

Grecia, Lituania, România și Polonia sunt țările care consideră că sectorul sănătății este cel mai corupt în comparație cu alte sectoare.

18% dintre români au dat șpagă la doctor, potrivit raportului realizat de Comisia Europenă, în 2022. Cauza este încă neclară. Mita este adesea un simptom al unei guvernanțe deficitare în sistemele de sănătate, în care medicii nu beneficiază de o supraveghere și un control adecvat.

Cum e cu șpaga la medici, la Galați?

Galațiul se află poziționat în acest clasament al șpăgilor în eșalonul 3, alături de județele Bacău, Vâlcea, Vrancea, Ialomița sau Bistrița Năsăud.

Știm cu toții pozițiile luate în timp de președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, la întâlnirile cu medicii de la Spitalul Județean „Sf. Apostol Andrei”, ne aducem aminte și de un fost ministru al sănătății luat cu cătușe pentru mită (Sorina Pintea), avem însă în memorie și destule cazuri de malpraxis la spitalele gălățene.

Din păcate, aceste ilegalități nu le putem pune exclusiv în cârca medicilor. În această țară este un gest al celor aflați în suferință, cumva reflex, ce vine din urmă cu multe decenii.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.