Jump to content

Hidrocentrală la Cosmeşti


dcp100168

Recommended Posts

Se va construi o hidrocentrală la Cosmeşti?

* Investiţia, începută în 1993, dar imediat abandonată, ar putea fi reluată din cauza importanţei ei strategice * Costurile estimate: 30 de milioane de euro, adică aproximativ cât 3 kilometri de autostradă *

Aţi auzit vreodată de hidrocentrala de la Cosmeşti? Vă vine sau nu să credeţi, obiectivul a fost inclus, încă din 1991, într-un plan naţional strategic de investiţii care vizează atât sectorul producerii de energie, cât şi irigaţiile, protecţia împotriva inundaţiilor şi construirea unei căi de acces care să decongestioneze şubredul pod de la Cosmeşti. Ei bine, proiectul este din nou în atenţie.

Trebuia să fie „geamănă” cu Movileniul

Potrivit proiectului iniţial, hidrocentrala de la Cosmeşti trebuia să fie „geamănă” cu cea de la Movileni, care a fost dată în folosinţă anul trecut. La ambele obiective, lucrările au început în 1993, dar în 1994 au fost abandonate din lipsă de fonduri. Ulterior, adică prin 2001, lucrările au fost reluate, însă numai la Movileni. Hidrocentrală care acum produce energie şi este primul obiectiv de acest gen din judeţul nostru. La Cosmeşti, treburile au rămas la stadiul la care au fost abandonate în 1994, adică s-au executat circa 6,8 kilometri din cei 10 kilometri de diguri ce urmau dă formeze laturile de est şi de vest ale lacului de acumulare. Mai mult, timpul a arat urme adânci în digurile construite, mai ales că în 2004 Siretul s-a revărsat cu furie peste zona respectivă. De ce nu s-a continuat treaba şi la Cosmeşti? Mister. Cert este că dacă programul iniţial de investiţii ar fi fost respectat, inundaţiile din 2004 nu ar mai fi existat.

Barajul poate fi strategic pentru judeţul Galaţi

Despre necesitatea reluării investiţiei de la Cosmeşti ne-a vorbit, zilele trecute, directorul general al Sucursalei Moldova Sud a Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), inginerul Aurel Zamfir. „Părerea mea sinceră este că finalizarea barajului de la Cosmeşti ar fi mană cerească pentru agricultorii care deţin circa un sfert din suprafaţa arabilă a judeţul Galaţi. Sistemul de irigaţii Terasa Nicoreşti depinde sută la sută de Siret, iar dacă debitul acestuia scade nu se mai poate capta apă. În condiţiile existenţei unui lac de acumulare, toate problemele ar dispărea”, spune Zamfir. Însă nu doar agricultorii ar avea de câştigat. Deloc de neglijat este faptul că acumularea ar rezolva problema viiturilor, intrând într-un sistem complex de protecţie împreună cu barajele de la Călimăneşti şi Movileni. De asemenea, pe coronamentul barajului s-ar putea construi un drum rutier cu patru benzi, care ar simplifica legătura dintre judeţele Galaţi şi Vrancea. Se ştie că podul de la Cosmeşti a ieşit din garanţie, este foarte îngust şi este punctul nevralgic al legăturii dintre Tecuci şi drumul european. În fine, trebuie subliniată şi importanţa economică şi socială a proiectului. Pentru patru ani (durata estimată a finalizării) circa 1.000 de oameni ar avea de lucru, iar furnizorii de echipamente şi materiale ar putea beneficia de o gură de oxigen pe aceste vremuri de criză. Nu intrăm în detalii tehnice, dar putem spune că este nevoie de circa 1,8 milioane de metri cubi de beton, 2,5 milioane de metri cubi de pietriş şi multe altele.

Cât 3 kilometri de autostradă

Costurile realizării investiţiei s-ar ridica, după unele surse, la circa 30 de milioane de euro, asta incluzând şi amenajările suplimentare pentru irigaţii, precum şi joncţiunea cu drumul european. În termeni comparabili, reprezintă contravaloarea a trei kilometri de autostradă. Însă dacă ţinem cont de impactul pozitiv pe care-l poate avea asupra economiei judeţului Galaţi şi asupra populaţiei riverane, credem că efortul merită făcut. „Din câte ştiu eu, la Guvern s-a discutat de acest proiect şi sunt speranţe că se va face”, ne-a mai spus directorul ANIF Galaţi. Bine ar fi să se adeverească!

Datele tehnice ale proiectului

Hidrocentrala Cosmeşti a fost proiectată pentru o putere instalată de 41,8 MW, echipată cu două turbine Kaplan de 20,9 MW; debit instalat 396 mc/s şi o producţie anuală (an mediu hidrologic) între 200-240 GWh, în funcţie de volumul de apă utilizat pentru irigaţii. Lungimea totală a digurilor va fi de 10,1 km, din care sunt finalizaţi deja 6,8 km. Barajul de tip stăvilar este dimensionat la clasa a III-a de importanţă, fiind echipat cu cinci stavile segment (16 x 10m) ce pot evacua un debit de viitură de 4.630 mc/s.

http://www.viata-libera.ro/articol-Se_v ... ti__2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Hidroelectrica a obţinut finanţare pentru centrala de la Cosmeşti

Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie aflat în portofoliul statului, a semnat la începutul acestei luni un contract de finanţare în valoare de 118 mil. euro pentru realizarea lucrărilor de retehnologizare a hidrocentralelor de pe Oltul Inferior. Totodată, compania a mai precizat că la sfârşitul acestei luni va începe lucrările la centrala de la Cosmeşti, în judeţul Galaţi, o investiţie de 130 mil. euro. "La sfârşitul acestei luni vom inaugura o centrală nou-nouţă la Plopi, în judeţul Hunedoara, care a costat 35 de milioane de euro. Toate aceste finanţări au fost obţinute fără garanţii de stat", au mai precizat reprezentanţii companiei.

http://www.zf.ro/companii/hidroelectrica-a-obtinut-o-finantare-de-118-mil-euro-pentru-investitii-6571236

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

O nouă hidrocentrală, la Cosmeşti-Mărăşeşti

Cel de-al treilea mare lac de acumulare din Vrancea se va amenaja incepind de saptamina viitoare in zona Marasesti. La sfirsitul acestei luni Hidroelectrica va începe lucrarile la cea de-a treia hidrocentrala din Vrancea, cea de la Cosmesti – Marasesti, care reprezinta o investitie de 130 milioane de euro din partea statului. La inaugurarea lucrarilor la hidrocentrala de la Cosmesti, care va avea loc pe miercuri, 28 iulie, sint asteptati citiva ministri ai guvernului Boc. «Fiind vorba de un obiectiv important de investitii lansat de actualul Guvern sint asteptati sa soseasca ministrul Economiei, Adrian Videanu si ministrul Mediului, Laszlo Borbely», a precizat prefectul Ion Oprea. Pe riul Siret, in aval de centrala de la Calimanesti, pe teritoriul judetelor Vrancea si Galati, s-a inaugurat in noiembrie 2009 si hidrocentrala de la Movileni – Ciuslea. Cea de-a treia hidrocentrala de la Cosmesti - Marasesti va avea in componenta, ca si predecesoarele construite in Vrancea, alaturi de centrala propriu-zisa, un baraj deversor pentru evacuarea debitelor de viitura precum si diguri de retentie si protectie a localitatilor si terenurilor impotriva inundatiilor. «Se amenajeaza cursul riului Siret. Amenajare care a fost gindita pentru trei hidrocentrale. Calimanesti, cea de la Movileni, inaugurata anul trecut si asta de la Cosmesti. Lacul de acumulare va rezolva multe probleme de inundatii de pe teritoriul judetului fiindca altfel gestionezi inundatiile avind trei lacuri de acumulare. Va mai fi o noua sosea care va trece peste Siret si un nou pod peste calea ferata. Lucrari de perspectiva care vor avea o influenta deosebita pentru orasul nostru», ne-a declarat primarul Constantin Vlase, membru in Comisia guvernamentala de monitorizare a lucrarii.

Salba de lacuri pe Siret

Hidroelectrica a inaugurat in ultima parte a anului trecut o hidrocentrala pe riul Siret, de la Movileni – Ciuslea cu o putere instalata de 33,9 MW, investitia fiind de 650 de milioane de lei. La proiectarea si realizarea acestui obiectiv s-a avut in vedere exploatarea potentialului hidroenergetic al Siretului prin construirea a inca unei noi hidrocentrale la Cosmesti. Noua amenajare hidroenergetica va asigura debitele necesare pentru irigatii, alimentarea cu apa potabila a zonei si va scoate de sub efectul inundatiilor mari suprafete agricole. Cit de benefica a fost construirea centralei de la Movileni s-a putut vedea in vara acestui an, cind inundatiile au ocolit Vrancea prin deversarile controlate ale Siretului. «Prin realizarea centralelor de la Movileni si Cosmesti, Guvernul a inteles importanta investitiilor si a asigurat conditii normale pentru agricultura. La salba de lacuri deja existenta se va mai adauga acum si cel de la Cosmesti. Constructia centralei de la Movileni, si este un lucru dovedit din plin in aceasta vara, a fost un baraj in calea inundatiilor pentru judetul nostru anul acesta », ne-a declarat prefectul Ion Oprea.

Beneficii pentru orasul Marasesti

Pentru orasul Marasesti primul beneficiu atras din aparitia unei noi hidrocentrale va fi crearea unor noi locuri de munca. «Investitia este foarte benefica si pentru orasul nostru din doua motive. Lucrarea necesita foarte multa forta de munca si cei de la Hidroconstructia se vor orienta probabil si spre piata locala de munca. Forta de munca va fi mai ieftina in acest caz», a subliniat Constantin Vlase. De aceeasi parere este si prefectul judetului. “Eu cred ca inceperea lucrarilor la hidrocentrala de la Cosmesti pe linga producerea de energie electrica si asigurarea de apa pentru irigatiile din agricultura va aduce lucruri de bun augur pentru intreaga zona», a spus Ion Oprea. Al doilea beneficiu scos in evidenta de primarul orasului Marasesti este legat de refacerea unei cladiri cum este internatul liceului din localitate, care fiindca de 16 ani a fost abandonat de autoritati s-a degradat. S-a furat tot din el, de la geamuri, tocuri de usi, la parchet, instalatii electrice si sanitare. In acest sens, Primaria Marasesti a reusit sa incheie un contract cu Hidroconstructia prin care se va face reabilitarea cladirii, dar nu pe banii primariei. «Hidroconstructia vrea sa-si cazeze aici in oras vreo 400 de muncitori, de aceea am perfectat un contract si ne-au prezentat un deviz de lucrari de 10 miliarde de lei vechi. Ei vor reface in intregime cladirea incepind de la instalatiile electrice si sanitare, vor monta geamuri termopan si vor pune centrale de incalzire la fiecare etaj. Contractul nostru cu ei este de inchiriere. Chiar daca nu vom lua nici un ban, dar faptul ca ei vor reface complet aceasta cladire, ca 400-500 de oameni vor locui in Marasesti si vor consuma in urmatorii 5-6 ani este foarte important pentru dezvoltarea localitatii », ne-a declarat primarul Constantin Vlase.

Lacuri de acumulare la Suraia si Vadu Rosca

Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie aflat în portofoliul statului, a semnat la începutul acestei luni si un contract de finantare în valoare de 118 milioane de euro pentru realizarea altor lucrari de retehnologizare. Potrivit oficialilor, in judetul Vrancea s-ar mai putea construi doua lacuri de acumulare. «Dupa cite stiu puterea instalata la hidrocentrala de la Cosmesti va fi mai mare decit cea de la Movileni. Este insa foarte posibil ca in urmatorii ani sa mai avem inca doua lacuri de acumulare mai mici pe Siret. La Suraia si Vadu Rosca. Deocamdata s-au finalizat studiile de prefezabilitate», ne-a mai declarat prefectul Ion Oprea. Hidrocentrala de la Cosmesti va avea o putere instalata de 41,8 Mw, va fi echipata cu doua turbine Kaplan de 20,9 Mw; debit instalat 396 mc/s si o productie anuala (an mediu hidrologic) intre 200 - 240 Gwh, functie de volumul de apa utilizat pentru irigatii. Lungimea totala a digurilor va fi de 10,1 km, din care sint finalizati deja 6,8 km. Barajul de tip stavilar este dimensionat la clasa a III-a de importanta, fiind echipat cu cinci stavile segment (16 x 10m) ce pot evacua un debit de viitura de 4630 mc/s.

http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=50246

Link to comment
Share on other sites

S-a semnat autorizatia de construire a hidrocentralei de la Cosmesti

Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a semnat, ieri, autorizatia de construire pentru "Amenajarea Hidrotehnica a raului Siret pe sectorul Cosmesti-Movileni", autorizatie solicitata de catre SC Hidrocentrale SA - Sucursala "Hidrocentrale" Bistrita. Inaugurarea lucrarilor va avea loc astazi, la Cosmesti.

Lucrarile urmeaza sa se desfasoare pe terenuri situate in judetele Vrancea si Galati, respectiv localitatile Garoafa, Movileni, Cosmesti, Nicoresti si Marasesti.

Conform autorizatiei de construire, durata de executie a lucrarilor este de 60 luni, calculata de la data inceperii efective a lucrarilor, iar termenul de valabilitate a autorizatiei este de 12 luni de la data emiterii, interval de timp in care trebuie incepute lucrarile de executie autorizate.

Investitia "Amenajarea Hidrotehnica a raului Siret pe sectorul Cosmesti-Movileni" se situeaza la o valoare de 769.762.209 lei, proiectul facand parte din Planul de management al bazinului hidrografic Siret si se incadreaza obiectivelor specific Strategiei Nationale de management al riscului la inundatii. Investitia va fi finantata de catre Ministerul Economiei, lucrarile urmand sa fie executate de catre Hidroconstructia SA.

Amenajarea hidroenergetica a raului Siret pe sectorul Cosmesti - Movileni este un obiectiv de investitii cu un caracter complex, avand ca scop valorificarea potentialului hidroenergetic al raului Siret, productia de energie electrica din sursa regenerabila si curata, prin realizarea a doua centrale hidroelectrice: CHE Cosmesti si CHE Movileni; apararea impotriva inundatiilor si tranzitarea viiturilor (acumularea Cosmesti asigura scoaterea de sub efectul inundatiilor a 1.100 hectare de teren si a trei localitati).

http://www.monitorulvn.ro/monitorul_de_vrancea-2-93293.htm

Link to comment
Share on other sites

Lucrări întârziate de 20 de ani

Cea mai nouă investiţie a Hidroelectrica, unde lucrările au demarat săptămâna trecută, este hidrocentrala de la Cosmeşti care face parte dintr-un plan mai amplu vizând ame­najarea râului Siret pe sectorul Cosmeşti-Movileni.

Dacă la Movileni, lu­crările au fost terminate la sfârşitul anului trecut, investiţia în cei 34 MW fiind de circa 150 de milioane de euro, la Cosmeşti, judeţul Galaţi, lucrările abia au început pentru hidrocentrala care va avea 37,8 MW.

Cu toate acestea, autorităţile, printre care s-a numărat şi ministrul economiei, Adriean Vi­deanu, au ţinut să fie prezente pentru tăierea unei panglici pe un câmp, pentru că investiţia de 147 de milioane de euro va fi finalizată abia în trei ani şi jumătate. Porţile de Fier 1 au fost construite în opt ani. "Este o investiţie cu multiple valenţe. Dincolo de potenţialul energetic există şi un potenţial de regularizare care, pe de o parte, va pune în siguranţă 11.000 de hectare de teren de riscul viiturilor şi despre potenţialul de irigaţii de peste 1.400 de hectare", a declarat Videanu.

În mod normal, lucrările pe porţiunea Cosmeşti-Movileni ar fi trebuit să înceapă în 1990, de atunci fiind validă autorizaţia de construcţie. "Studiile pentru această hidrocentrală erau făcute încă din anii '70, dar după Revoluţie au fost multe probleme de fonduri", mai spune directorul de dezvoltare al Hidroelectrica. Lucrarea este finanţată exclusiv din surse proprii ale Hidroelectrica, constructorul este Hidroconstrucţia, iar proiectantul este ISPH (Institutul de Studii şi Proiectări Hidro­energetice).

Potrivit reprezentanţilor Hidroelectrica, în acest moment pe Siret sunt 7 hidrocentrale în exploatare, două în execuţie şi una în faza de proiect. În comparaţie cu alte investiţii, investiţiile în hidrocentrale produc efecte mai ales asupra economiei locale. "Pe perioada construcţiei se creează circa 400-700 de locuri de muncă, iar în faza de exploatare vorbim de zeci de angajaţi. Echi­pa­mentele necesare sunt produse în România la Reşiţa", spune Răzvan Cojoc, director de dezvoltare în cadrul Hidroelectrica.

http://www.zf.ro/eveniment/hidroelectrica-are-in-plan-hidrocentrale-noi-de-850-mil-euro-in-urmatorii-cinci-ani-ce-a-realizat-in-ultimele-doua-decenii-6750768

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

140 de milioane de euro pe apa Siretului

* În apropiere de Cosmeşti va fi dată în exploatare, în circa trei ani şi jumătate, o hidrocentrală de 75 MW * Guvernul a alocat bani pentru strămutarea a circa 100 de gospodării, iar lucrările la baraj vor începe în curând

Inundaţii devastatoare, sat distrus, pagube de milioane de euro. Acest calvar s-ar putea încheia peste câţiva ani, pentru că, după un sfert de secol, la Cosmeşti va fi terminată, în sfârşit, hidrocentrala începută în 1990. Printr-o hotărâre de Guvern, dată publicităţii săptămâna trecută, s-au alocat încă 2,8 milioane de lei pentru plata despăgubirilor pentru proprietăţile ce vor fi acoperite de apele lacului de acumulare.
Amenajarea hidroenergetică va avea instalate două grupuri Kaplan, cu o putere totală de 75 de MW şi se va desfăşura pe 1.780 de hectare şi 19 kilometri lungime, mai multe terenuri şi imobile urmând a fi expropriate. Costul final al lucrărilor la hidrocentrală se va ridica la circa 620 de milioane de lei (circa 140 de milioane de euro), iar durata de de finalizare propusă este de trei ani şi jumătate.
“Pentru noi, terminarea acestei investiţii ar reprezenta o mană cerească. În primul rând, nu am mai avea parte de acel gen de inundaţii devastatoare, care ne-au lovit în anul 2005. În al doilea rând, s-ar crea foarte multe locuri de muncă pentru cei din comunitatea locală, ceea ce ar reprezenta un mare plus. De când s-au închis industriile din zonă, avem foarte multă mână de lucru calificată, care nu are de muncă”, a explicat Ion Tuchiluş, primarul comunei Cosmeşti.

În conservare, din lipsă de fonduri

Construcţia hidrocentralei de la Cosmeşti reprezintă o adevărată saga pentru societatea românească. Proiectul a fost conceput în 1990, dar lucrările au început şi s-au oprit de mai multe ori de-a lungul timpului. “Au fost mai multe încercări de construire a acestei hidrocentrale. Până una-alta s-a construit cea de la Movileni. Coada lacului de acumulare se află pe raza comunei Cosmeşti. Acolo s-a făcut o treabă de mântuială. Nu au consolidat suficient unul dintre maluri, iar apa lucreză, mai multe culturi şi case din Cosmeşti fiind în pericol. Hidrocentrala a intrat în conservare în 2012, din cauza lipsei de fonduri. Începuturile au fost în 1990, când s-au făcut primele amenajări. În 1997 a avut loc prima sistare. În 2010 s-au reluat pentru scurt timp lucrările, după care s-au sistat iarăşi”, a mai explicat primarul Cosmeştiului.
Conform datelor tehnice, această nouă hidrocentrală ar trebui să producă 40 MW/h energie şi va asigura sursa de apă pentru localităţile din jur şi pentru irigarea a peste 16.000 de hectare de teren agricol. De asemenea, se va construi un baraj, lung de 130 de metri şi înalt de 25 de metri, prevăzut cu şase deschideri cu stavile. Lacul de acumulare ce se va forma în urma construcţiei acestui obiectiv va avea 20 de milioane de metri cubi de apă.

Scenariul din 2005 nu se va mai repeta

„Sperăm să se mişte ceva, pentru că această zonă începe să moară. Poate cu apariţia hidrocentralei şi a lacului mai vede cineva şi satul ăsta”, ne-a spus locuitor al Cosmeştiului ce s-a recomandat simplu, Ştefan.
„Sunt dispus să merg oriunde ca să văd această hidrocentrală terminată. Nu vrem să se mai repete scenariul din 2005, când apa ajunsese până la acoperişul caselor”, a mai spus primarul din Cosmeşti.
În anul 2005, comuna Cosmeşti a fost cea mai puternic lovită de inundaţiile de pe Siret. Din cauza unei erori umane şi a furiei naturii, un sat întreg a fost practic acoperit de ape. În total, pagubele estimate de autorităţi s-au ridicat la peste trei miliarde de lei vechi.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

2,8 milioane de lei pentru exproprierea unor terenuri şi imobile

Guvernul vrea aloce 2,8 milioane de lei pentru exproprierea unor terenuri şi imobile din câteva sate din judeţele Vrancea şi Galaţi pentru construirea unei hidrocentrale pe râul Siret. Suma de 2,79 milioane de lei pentru exproprieri va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei-Departamentul pentru Energie, potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Departamentul pentru Energie.

Guvernul consideră construcţia hidrocentralei ca fiind de de interes naţional.

Construcţia hidrocentralei de 71 MW a fost aprobată încă din 1990. Lucrările ar urma să fie realizate de compania de stat Hidroelectrica.

Hidroelectrica, controlată de Departamentul pentru Energie, are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.

gandul.info

Link to comment
Share on other sites

2,8 milioane lei pentru exproprierile necesare pentru construirea hidrocentralei de la Cosmeşti
Guvernul va aloca 2,8 milioane de lei pentru acordarea despăgubirilor pentru exproprierea unor terenuri și a 144 de gospodării din câteva sate din județele Vrancea și Galați, aceste exproprieri fiind necesare pentru finalizarea construirii pe Siret a hidrocentralei din zona Cosmești – Movileni. Potrivit notei de fundamentare a unui proiect de hotărâre de guvern, suma stabilită pentru exproprieri va fi asigurată de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei, respectiv prin Departamentul pentru Energie.
Noua hidrocentrală, de 75 de MW, este construită de Hidroelectrica și are două trepte energetice, prima dintre ele, de la Movileni, fiind deja finalizată. Barajul Ciuşlea-Movileni a fost inaugurat în noiembrie 2009. Șantierul celei de a doua trepte, de la Cosmești, a fost inaugurat în iulie 2010. Treapta Cosmeşti este compusă din barajul stăvilar din beton cu înălţimea de 21,5 metri, centrală hidroelectrică, a cărei putere instalată va fi de 37,8 MW (două grupuri), diguri pe cele două maluri, şenal în aval de baraj şi o linie electrică aeriană de 110 kv.
Amenajarea hidroenergetică va avea instalate două grupuri Kaplan cu o putere totală de 75 de MW şi se va desfăşura pe 1.780 de hectare şi 19 kilometri lungime. Centrala va produce 130,1 GWh/an. Construirea hidrocentralei a fost aprobată încă din 1990, dar a fost abandonat până în acest an din cauza lipsei de finanţare. Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, o treime din totalul unităţilor de producţie, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate.
Dezvoltarea exploatărilor hidronergetice pe Siret a fost demarată înainte de 1990, prin construirea hidrocentralelor Galbeni (1983), Răcăciuni (1985) si Beresti (1986) precum și a centralelor de mică putere Bucecea, Rogojești și Poiana Uzului (Uz). A doua etapă a însemnat realizarea centralelor Călimănești (1993) și Movileni (2009).
presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Barajul de la Cosmeşti rămâne doar o promisiune

* Mulţi guvernanţi au jucat cartea promisiunii construcţiei unei hidrocentrale la Cosmeşti * Şantiere s-au  tot deschis aici, pe Siret, dar toate au fost abandonate * La ani distanţă de la primele solicitări, abia se consolidează malurile pe care le roade Siretul, ameninţând sute de gospodăriile ale oamenilor locului

 

Cel mai mare pericol care îi paşte pe cosmeşteni sunt inundaţiile provocate de râul Siret. Nu e om în comună care să fi uitat de prăpădul din 2005, când apa le ajunsese localnicilor până la acoperişurile caselor. N-au suferit atunci un om sau doi, ci mii. Ajuns la al treilea mandat, primarul comunei, Ion Tuchiluş, spune că se luptă cu sistemul de când s-a aşezat în scaunul de edil, doar-doar s-or consolida malurile în care sapă neîncetat Siretul, evitându-se astfel o nouă dramă.

Marea dorinţă a oamenilor locului rămâne însă finalizarea construcţiei barajului din comună. Dacă asta s-ar împlini, atunci cu siguranţă că Siretul n-ar mai avea nicio şansă să-i înece pe gospodarii din Cosmeşti. Bune intenţii sunt, cel puţin la nivel de declaraţie. De-a lungul ultimilor 25 de ani, puţine au fost guvernele care să nu fi promis că ridică baraj cu hidrocentrală la Cosmeşti. Aşa cum era însă şi de aşteptat când vine vorba despre investiţii atât de mari, toate au fost doar manevre politice şi vorbe goale.

Satul Furcenii Vechi n-o să mai cadă în Siret

Mai ales când vântul bate cu putere, apele Siretului lovesc în versanţii dealurilor pe care se află satul Furcenii Vechi. An de an, valurile tot „muşcă” din peretele dealului şi n-ar mai fi trecut mult până când casele de pe culme s-ar putea prăvăli spre râu.

„Din 2010 am cerut să se consolideze malurile. Am făcut o mulţime de adrese. Am intervenit peste tot unde am considerat că pot primi sprijin. Până la Guvern am ajuns, în repetate rânduri. Şi abia acum am reuşit. S-a adus piatră şi se va lucra pentru continuarea consolidării malului pe întinderea a încă două golfuri. Se mai făcuseră lucrări, este adevărat, dar era mare nevoie să se continue”, a precizat primarul Ion Tuchiluş.

La finele săptămânii trecute, SC Hidroelectrica SA începuse lucrările. Sub ochii primarului şi ai comisiei de experţi deplasate la faţa locului, sute de tone de piatră erau descărcate la poalele dealurilor pe care se află satul cosmeştean Furcenii Vechi.

Evident, nevoie de consolidare mai au şi alte maluri, din aval, aşa că lucrările ar trebui, fără doar şi poate, să continue.

Barajul, eterna promisiune electorală  

Primele intenţii de a construi la Cosmeşti baraj şi hidrocentrală datează de dinainte de 1989. În 1991, însă, exista pe hârtie un astfel de plan bine conturat. De atunci, s-au tot inaugurat aici şantiere, cu surle şi trâmbiţe, cu pretenţii şi promisiuni politice de anvergură şi.... atât. Invariabil, după ce s-a mişcat ceva pământ de colo-dincolo, utilajele au dispărut, iar lucrările au fost abandonate. Cel mai recent şantier a fost inaugurat aici în 2010, chiar cu participarea primarului Ion Tuchiluş. Prim ministru era, la acea vreme, Emil Boc, iar ministru al economiei era Adrian Videanu. La scurt timp, lucrările respective au fost abandonate.

În 2013, Executivul începuse, pe hârtie, o nouă serie de exproprieri pentru a continua şi finaliza, în trei ani şi jumătate, lucrările la barajul de la Cosmeşti. Investiţia totală ar fi fost de 620 de milioane de lei, adică de aproximativ 140 de milioane de euro.

În noiembrie 2014, Guvernul susţinea că vrea să exproprieze 14 parcele din comunele vrâncene Mărăşeşti şi Garoafa, 59 de parcele din Cosmeşti, trei parcele din Movileni şi 59 de parcele din Nicoreşti, pentru a putea continua lucrările la hidrocentrală. Pe site-ul Executivului era postat un tabel cu fiecare persoană fizică, instituţie şi agent economic de expropriat, precum şi preţul hectarului după care s-ar face plata. Suma totală maximă care s-ar fi putut cheltui urma să fie de maximum 2.798.969 lei (adică circa 636.129 euro).

Până la acest moment, lucrările nu s-au reluat. Obiectiv, şansele ca aşa ceva să se întâmple în viitorul previzibil sunt foarte  mici.

Iniţial, hidrocentrala Cosmeşti fusese proiectată pentru o putere instalată de 41,8 MW, echipată cu două turbine Kaplan de 20,9 MW; debit instalat 396 mc/s şi o producţie anuală (an mediu hidrologic) între 200-240 GWh, în funcţie de volumul de apă utilizat pentru irigaţii. Lungimea totală a digurilor ar trebui să fie de 10,1 km, din care sunt finalizaţi deja 6,8 km.

Barajul de tip stăvilar este dimensionat la clasa a III-a de importanţă, fiind echipat cu cinci stavile segment (16x10 metri), ce pot evacua un debit de viitură de 4.630 mc/s.

"Ani de zile am ştiut doar baraj!”

Ori de câte ori urcă pe culmea dealului, pe Marian Raţă îl îneacă furia. Unde-s domnule, banii şi utilajele de la barajul la care el a muncit de şi-a rupt oasele?  E om în vârstă acum şi ne spune că a muncit la baraje din tinereţe. Ne arată, în zare, spre Movileni.

“La Movileni, acolo, am muncit. După ce s-a terminat treaba acolo, am venit aici, la barajul de la Cosmeşti şi am muncit. Alta era treaba, atunci. Erau locuri de muncă, aveai ce face. Acum…. n-a mai rămas nimic. Cine a fost atunci la conducere, prin ministere, să spună cum s-au mâncat banii pentru baraj”, spune, cu năduf,  Marian Raţă.

Hidrocentrala de la Movileni, cea la care a lucrat Marian Raţă, a fost dată în folosinţă în anul 2008.

“Dacă am avea barajul aici, am fi siguri: sub nicio formă n-ar mai exista risc de inundaţii. Mi-aş dori mult să-l văd terminat, pentru oamenii din Cosmeşti. Şi poate nu numai pentru ei. Eu am lucrat mulţi ani în îmbunătăţiri funciare. Un lac de acumulare ar putea fi soluţia ca să irigăm până spre mijlocul judeţului. Poate cineva să spună că nu ne trebuie aşa ceva?”, este de părere primarul Ion Tuchiluş.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Calvarul de a fi vecin cu Siretul. Un baraj etern promis şi maluri în pericol de prăbuşire

La zece ani după ce hidrocentrala din comuna vecină, Movileni, a fost dată în folosinţă, Cosmeştiul încă mai visează la un baraj care să îl ferească de nenorociri precum acelea care l-au lovit în 2005. Între timp, se lucrează ca zeci de case construite pe buza unor maluri care se pot prăbuşi oricând, dar şi o porţiune importantă de DN 24 să fie ferite de pericolul surpării.

Cosmeştiul nu a fost tocmai norocos când a venit vorba de măsuri de prevenţie nici chiar în al 13-lea ceas, după de stihiile au lovit crunt comunitatea sub forma unor inundaţii cum nu se mai văzuseră în Galaţi. Viiturile puternice din 2005 au readus în discuţie construirea unor baraje la Cosmeşti şi Movileni, dar pârghiile politice şi cele financiare nu au funcţionat în aceeaşi direcţie şi iată că ultimele demersuri, iniţiate în 2010, sub forma deschiderii unui şantier, au rămas fără finalizare. Pentru Cosmeşti, căci la Movileni, comuna vecină, hidrocentrala s-a putut realiza şi da în funcţiune încă din 2008. 140 de milioane de euro ar fi fost suma alocată pentru realizarea investiţiei, care ar fi trebuit să se materializeze în circa trei ani. Nici în anii următori, când Guvernul anunţa că va trece la exproprierea a zeci de suprafeţe de teren pentru începerea lucrărilor, treburile nu au mers, iar proiectul a fost abandonat. Până de curând, susţine primarul Ion Tuchiluş, "martor" la toate tentativele din ultimele trei mandate de punere pe picioare a proiectului.
"Am luat legătura cu demnitarii din judeţ privind redeschiderea lucrărilor de la barajul de la Cosmeşti. Încercăm a treia oară să reluăm proiectul. S-ar folosi forţa de muncă din comună şi din localităţile limitrofe. Ultima dată s-a sistat proiectul din lipsă de fonduri", argumentează primarul.

Iniţial, hidrocentrala Cosmeşti fusese proiectată pentru o putere instalată de 41,8 MW, echipată cu două turbine Kaplan de 20,9 MW; debit instalat 396 mc/s şi o producţie anuală (an mediu hidrologic) între 200-240 GWh, în funcţie de volumul de apă utilizat pentru irigaţii. Barajul de tip stăvilar este dimensionat la clasa a III-a de importanţă, fiind echipat cu cinci stavile segment (16x10 metri), ce pot evacua un debit de viitură de 4.630 mc/s. Rămâne de văzut dacă planul de reluare a proiectului se va concretiza într-un viitor apropiat sau barajul, atât de necesar localităţii, va rămâne la stadiul de eternă promisiune electorală.

Sat prins între ape şi pereţi de pământ

Este voba de satul Ismail, situat în curba DN 24, spre Cosmeşti Vale. Acolo, riscul de eroziune este imens, la fel ca şi în localitatea vecină, lovită de inundaţii în urmă cu 13 ani. Digurile sunt o prioritate "zero", la fel ca şi malurile care s-ar putea prăbuşi oricând, trăgând cu ele casele.

"Am făcut demersuri la Apele Române, împreună cu conducerea judeţului, Prefectura şi Consiliul Judeţean, pentru a implementa cele două diguri de pe malul drept, în satul Cosmeşti Vale, unde eroziunea este puternică şi dincolo, pe malul stâng, care protejează satul Ismail. Trebuie să obţinem finanţare. În ceea ce priveşte taluzul de pe DN 24, care avea probleme cu alunecările, s-a implementat acum un proiect de către cei de la CNADNR, care este în lucru. Se va face atât taluzul pe partea stângă, cât şi pe partea dreaptă. Necesită consolidări masive", conchide primarul Tuchiluş.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Marius Humelnicu: „Centrala de la Cosmeşti trebuie introdusă pe lista hidrocentralelor ce urmează a fi finalizate”

Criza energetică şi războiul de Ucraina au determinat factorii de decizie să-şi reconsidere planurile şi să ia în calcul reactivarea unităţilor de producere a energiei electrice. Uniunea Europeană şi implicit România caută soluţii pentru independenţă energetică, iar ţara noastră a luat deja măsuri privind finalizarea unor hidrocentrale la care lucrările au fost sistate. Pe lista acestor unităţi de producere de energie ieftină ar putea intra şi o amenajare hidroelectrică din judeţul Galaţi. În localitatea Cosmeşti există o centrală hidroelectrică la care lucrările au fost abandonate deşi se află într-un stadiu avansat de construcţie.

Despre situaţia din teren a acestei amenajări ne-a dat informaţii senatorul Marius Humelnicu. ”Zilele trecute am fost pe şantierul abandonat al amenajării, împreună cu primarul localităţii, Ion Tuchiluş. Când vezi câţi bani au fost investiţi, câtă muncă a fost depusă şi cât de puţin a rămas până la a putea fi pusă în funcţiune, nu poţi să nu te revolţi şi să nu te gândeşti că românii trebuie să plătească facturi enorme la curent, în timp ce sursele de energie ieftină sunt abandonate”, a declarat Marius Humelnicu, care ne-a spus şi istoria acestor lucrări.

”Centrala este de tip baraj, are o putere instalată proiectată de 44,80 MW şi ar produce anual 125,5 GWh de energie verde şi ieftină. Lucrările au fost demarate în 1990, când s-a realizat devierea apelor, digul drept aproape integral (adică 7 km din cei 9,5), centrala, excavaţiile grosiere, În primă fază, lucrările au costat 247,4 milioane lei (valoare actualizată) la care se adaugă cele pentru proiectare, terenuri, avize, etc. A urmat o perioadă de abandon. În 2012, a fost reluată construcţia si au fost refăcute multe dintre obiective. S-au cheltuit 58,4 milioane lei, iar pentru repararea integrală mai trebuiau doar 8,3 milioane lei. Apoi lucrările au fost din nou abandonate”, explică senatorul social democrat.

Pe lângă banii cheltuiţi, abandonarea lucrărilor are consecinţe negative de mare impact. ”Sistarea execuţieii amenajarii de la Cosmeşti, în afară de pierderea unei surse importante de energie, are totodată consecinţe distructive, atât economice, dar şi sociale. Trebuie avut în vedere că proiectarea amenăjarii râului Siret a fost concepută ca un tot unitar. În acest moment, unităţile hidroelectrice de la Bereşti, Călimăneşti şi Movileni funcţionează fără lac de acumulare în aval ceea ce înseamnă pierderi importante de energie produsă şi distrugerea biefurilor aval ale amenajărilor. Neexecutarea restului de 1,5 km din dig face ca orice viitură pe Siret să se constituie în pericol major de inundaţii pentru localităţile Cosmeşti Vale, Suraia şi Vadul Roşca. Să ne amintim că la inundaţiile din 2005 şi-au pierdut viaţa 3 persoane, au fost distruse 389 de case, mii de hectare de teren agricol afectate şi 6 km de reţea electrică a fost luată de ape”, spune Marius Humelnicu.

Punerea în funcţiune a Centralei Hidroelectrice Cosmeşti ar rezolva multe probleme: producere de energie ieftină, sursă importantă de apă pentru irigaţii, locuri de muncă, apărarea împotriva inundaţiilor. ”Este esenţial ca lucrările de la Centrala Hidroelectrică Cosmeşti să fie finalizate! Noi, parlamentarii Partidului Social Democrat ne vom uni forţele astfel încât Centrala de la Cosmeşti să poată deveni funcţională cât mai repede, în condiţiile în care ar fi introdusă pe lista hidrocentralelor la care vor fi finalizate lucrările! Avem nevoie de energie ieftină, avem nevoie de sursă de apă pentru irigaţii, iar oamenii din zonă nu vor mai sta cu teamă că ori de câte ori plouă abundent sunt în pericol”, a subliniat Marius Humelnicu.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.