Jump to content

Pro sau contra impozitării cultelor?


Recommended Posts

Pro sau contra impozitării cultelor?

Cineva se intreba recent daca ar trebui sa-i ceara si preotului bonul fiscal, asa cum ne indeamna mai nou guvernul, ca sa ajutam la combaterea evaziunii fiscale. Si daca preotul ar fi asa de corect si v-ar da chitanta pentru banii de la nunta/botez/inmormantare tot nu v-ar folosi la nimic. Poate doar sa asezati chitanta in albumul cu poze de la nunta, pentru ca atata vreme cat biserica nu plateste vreun impozit catre stat pentru activitatile economice prestate, nici voi, enoriasii, nu veti capata vreo deducere de la guvern, pentru chitantele adunate in fiecare duminica la slujba.

Saptamana trecuta s-a consumat un schimb de scrisori politicoase intre Asociatia Secular Umanista din Romania (ASUR) si biroul de presa al Patriarhiei Romane. Prima cerea ca in aceste vremuri de criza sa dea si biserica dovada de solidaritate cu poporul si sa plateasca impozite pentru activitatile ei. Patriarhia Romana, singura care s-a simtit jignita de propunere, a ripostat invocand, ca de fiecare data, rolul social istoric pe care biserica l-a jucat de secole in viata poporului. „Cand poporul e sarac si biserica e saraca”, ar fi zis Biserica Ortodoxa Romana.

Cifrele din ultimii 20 de ani le contrazic, insa, pe cinstitele fete bisericesti. Conform datelor publice, fenomenul religios a cunoscut in ultimii 20 de ani o expansiune fara precedent. Peste 4.000 de biserici din cele peste 18.000 cate exista in Romania au fost construite dupa 1989. Numarul teologilor a explodat, de la 1.000 de absolventi cat scoteau cele patru facultati de teologie din tara în 1989, la peste 10.000 cati scolarizeaza azi cele 30 de facultati de teologie. Sumele alocate cultelor, de la bugetul national, au crescut si ele corespunzator, de la 3 milioane de dolari anual pana în 1998, la 10 milioane de dolari în 1999, 40 de milioane de euro in 2007, 100 de milioane de euro în 2008 si tot atatea in 2009. In toata tara, cu precadere în orase, fiecare petic de pamant, spatiu verde sau curte de bloc, a fost exploatat pe principiul “biserica vine aproape de oameni”. Numai în Bucuresti biserica a primit 12 hectare de teren pentru constructia de lacase de cult si pentru deja celebra Catedrala a Mântuirii Neamului.

Fiecare primarie din tara contribuie anual cu sume cuprinse între 1 milion si 9 milioane de ron pentru plata lumanareselor si a tarcovnicilor din biserici.

Biserica Ortodoxa Romana, beneficiara celei mai mari parti din aceasta felie de tort, are azi un trust de presa, pensiuni si hoteluri, monopol pe productia de lumanari si alte obiecte de cult, proprietati imobiliare, terenuri, paduri. Asadar, credinta este o afacere infloritoare de 20 de ani incoace, iar bisericile care continua sa se construiasca cu spor chiar si in anii acestia de criza dovedesc ca frica de Dumnezeu a ramas cea mai buna metoda de stors bani si de la romanul simplu, si de la bugetul de stat.

Desi cultele se considera simple ONG-uri, cu menire sociala si deci indreptatite la scutiri de taxe si impozite, se pune totusi intrebarea daca latura economica propuntata pe care ele o dezvolta n-ar trebui sa se supuna legilor fiscale romanesti. Macar asa, din respect pentru poporul pe care, chipurile, il ajuta sa se mantuiasca. Va propunem, asadar, azi, aceasta dezbatere publica: sunteti pro sau contra impozitarii cultelor?

http://think.hotnews.ro/impozitarea-bisericii-o-forma-de-respect-fata-de-societate.html

Link to comment
Share on other sites

Dar poate cineva ține socoteala banilor ce intră într-un lăcaș de cult?

Cineva cu siguranta o tine. Cine, insa, numai... bunul Dumnezeu stie :ymblushing:

Si unii dintre reprezentantii lui pe Pamant.

Link to comment
Share on other sites

Se poate semna petitia online aici: Petitie impozit

Poate vom vedea si reactii oficiale referitoare la scrisoarea deschisa... eventual pana cand se termina "pauza de gandire" vacanta parlamentara :-$ :^O

Apropo, ce viata, sa poti sa pleci in concediu de odihna "all inclusive" din vacanta "all inclusive"...sau invers! ;;)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.