Jump to content

Silvia Marcu, "ambasadorul" României în Spania


dcp100168
 Share

Recommended Posts

El Mar Negro - o nouă carte a Silviei Marcu

Volumul Marea Neagra: geopolitica unei regiuni la rascruce de drumuri (El Mar Negro: geopolítica de una región encrucijada de caminos ), necesara pentru familiarizarea cititorului si cercetatorului spaniol cu realitatea Europei Orientale, este o sinteza geopolitica, economica si geostrategica a regiunii Marii Negre in Europa, in contextul unei lumi turbulente, in continua transformare. Aparut la Editura Universitatii Valladolid in 2008, volumul va fi lansat pe 26 martie, la sediul ICR Madrid, in prezenta autoarei, galateanca Silvia Marcu, cercetator la CSIC (Consiliul Superior de Cercetari Stiintifice) din Madrid si a invitatilor sai Guillermo Pérez Sánchez si Ricardo Martín de la Guardia, profesori de Istorie Contemporana, Universitatea Valladolid, Patricia González Aldea, profesor Universitatea Carlos III Madrid si Horia Barna, director ICR Madrid.

Cartea este o cercetare-eseu, ce foloseste Marea Neagra ca simbol al unui bogat amalgam de culturi, etnii si civilizatii care se intrepatrund, prin intermediul coexistentei nu lipsite de tensiuni si conflicte, dar si prin cooperare, internationalizare si integrare a regiunii in lumea de valori occidentale, informeaza ICR Madrid. Regiunea analizata cuprinde tari importante pentru scenariul geopolitic al secolului XXI, cum ar fi Rusia, care incearca sa-si redefineasca rolul de putere la nivel mondial, Turcia “Cal troian” intre Occident si Orient, „cu inima indoita intre pastrarea valorile sale ancestrale si dorinta de integrare in Uniunea Europeana, Romania si Bulgaria, piloni de stabilitate in zona, Armenia, Azerbaijan si Georgia – state caucaziene aflate pe drumul marilor trasee de resurse energetice – sau Ucraina, tara impartita intre tendinte pro-occidentale si pro-ruse... Desi lucrarea este dedicata intregii regiuni a Marii Negre, un rol important in cercetare si analiza il are Romania, tara prin excelenta implicata in noua strategie, cu o politica directa, activa in zona. Cartea este un omagiu adus marii. Si o pledoarie pentru geopolitica, stiinta aflata la jumatate de drum intre strategie si arta, stiinta care, atat de profund studiata in Romania si in celelalte tari din regiunea Marii Negre, din nefericire, nu si-a gasit inca locul in cercetarea spaniola. Si chiar daca marea, adesea, se transforma in pretext, lucrarea doreste ca cititorul sa se bucure de aceasta calatorie, pe o mare sfasiata de istorie, dar splendida, unica: o mare invaluita in amintiri, care uneste Europa de Asia, Occidentul de Orient, intr-o splendida conexiune formata dintr-un bogat amalgam etnic si emotional.

Silvia Marcu, autoarea (Galati, Romania, rezidenta in Spania din 1992), Doctor in Geografie (Universitatea Complutense Madrid, 2000) cu o teza despre Romania in noul context geopolitic european (Rumania en el nuevo contexto geopolítico europeo) s-a specializat in ultimii ani in cercetarea geopoliticii spatiului Europei de Est, a relatiilor internationale si a proceselor migratorii. A fost bursiera la NATO (2001) si mai recent (2007) a fost Visiting Scholar la Institute for European, Russian and Eurasian Studies, George Washington University, SUA. A participat la congrese si seminarii cu caracter international si national si a conferentiat la Banca Mondiala (2007), la Universitatea George Washington din Washington D.C, la Universitatile Complutense din Madrid, Valladolid, Valencia, Salamanca, Elche, Santiago de Compostela, Vitoria, la Institutul Cultural Roman si la Scoala Oficiala de Limbi Straine.

Este autoare a cartilor Rumania, territorio olvidado: procesos de transición e integración: 1989-2005 (Universidad de Valladolid, 2005), si O punte latina peste Europa. Relatiile Spania-Romania (Un puente latino sobre Europa. Las relaciones España-Rumania), Editura ICR, Bucuresti, 2005.

Printre ultimele articole stiintifice publicate in 2007, mentionam:

- La geopolítica de la Rusia postsoviética: desintegración, renacimiento de una potencia y nuevas corrientes de pensamiento geopolítico. Scripta Nova. Revista Electrónica de Geografía y Ciencias sociales. Barcelona: Universidad de Barcelona;

- Estrategias petroleras y rivalidades en la región geopolítica del mar Caspio Revista de Estudios Regionales, nº 80, Universidades de Andalucía

- España y la geopolítica de la inmigración en los albores del siglo XXI, nº. 40 Revista Cuadernos Geográficos, Universidad de Granada

- Dinámica y estructura migratoria laboral de rumanos: 1990-2006. Flujos de emigración hacia España, destino Madrid Migraciones, nº 21.

- Spain a New Country of Immigration in Europe, Anale de Geografie Universitatea Iasi, Rumania, nº 23.

In prezent isi desfasoara activitatea stiintifica si profesionala in cadrul Consiliului Superior

http://www.hotnews.ro/stiri-cultura-262 ... madrid.htm

2_36b9b7d3bf9ce202055f33b3f11067f0_thumb

Link to comment
Share on other sites

  • 7 years later...

O gălăţeancă, invitată de regele Spaniei la întâlnirea cu preşedintele României: "Am simţit că trăiesc româneşte"

Silvia Marcu, gălăţeancă strămutată de ani buni în Spania, unde a atins performanţa în domeniul ştiinţific - este "cercetător spaniol de origine română" pentru Geografie, specialistă chiar în frontiera de est a Europei, în migraţiile caracteristicile acestei epoci - a avut onoarea să fie invitată de regele Spaniei la recepţia de la Palatul Regal din Madrid, pe 13 iulie, cu prilejul vizitei oficiale a preşedintelui României în Spania.
Gălăţeanca a fost acum câţiva ani şi corespondenta din Madrid a „Vieţii libere”, de unde ne trimitea analize politice ale momentului la nivel global şi, desigur, date de la faţa locului privind lumea iberică.
La recepţia de la Palatul Regal, Silvia Marcu a dat mâna cu monarhii spanioli şi cu alţi invitaţi de marcă, la dejunul oficial. În fotografii o putem vedea, în dreapta imaginii, alături de regele Felipe VI, regina Letizia, preşedintele României, Klaus Iohannis, şi prima doamnă, Carmen Iohannis.

"Noroc!", ne-a urat, în româneşte, regele Felipe

Am aflat despre eveniment şi ne-am grăbit s-o întrebăm chiar pe gălăţeanca noastră cum a fost şi ce a simţit în preajma şefilor celor două state. "La dejunul oficial, au participat şeful guvernului spaniol, Mariano Rajoy, şi soţia acestuia, miniştrii de Externe, Apărare, Dezvoltare şi Sănătate din Spania şi preşedinta Comunităţii Madrid", am aflat de la Silvia Marcu. "În acelaşi timp, la dejun au participat, printre alţii, episcopul ortodox din Spania şi Portugalia, Timotei Lauran, Joaquín Garrigós, traducător din limba română, pianistul Josu de Solaun şi Aurel Truţă, primul primar român din Spania - primar al comunei Páramo de Boedo, Palencia. În cadrul discursului său, regele Spaniei a mulţumit comunităţii româneşti pentru contribuţia la dinamismul economiei spaniole, evidenţiind faptul că românii reprezintă grupul de străini cel mai numeros din Spania. Regele Felipe VI a semnalat că sprijină "vocaţia României de a se transforma într-un pol de stabilitate în regiune" şi şi-a terminat discursul ridicând cupa şi rostind "Noroc", în limba română".
Am aflat că onoranta invitaţie i-a fost făcută gălăţencei atât din partea Ambasadei României la Madrid, cât şi din partea Consiliului Superior de Cercetări Ştiintifice din capitala Spaniei şi a Casei Regale spaniole, "ca semn de recunoştinţă pentru întreaga activitate ştiinţifică" realizată de româncă în Spania în ultimii 15 ani, timp în care a contribuit la strângerea relaţiilor internaţionale la nivel ştiintific şi cultural dintre cele două ţări.
"Mărturisesc, pentru mine a fost un moment special, înălţător, în care am simţit că trăiesc româneşte. Pe de altă parte, recunoştinţa Spaniei pentru toate realizarile mele la nivel ştiintific în domeniul geopoliticii frontierei, relaţiilor internaţionale şi mobilităţii umane mă îndeamnă să continui cu forţe reînnoite în cercetarea la cel mai înalt nivel".
Implicată în domeniul fierbinte al mişcărilor transfrontaliere de populaţie (de altfel, unul dintre motivele vizitei preşedintelui Iohannis a fost legat de discuţiile privind dubla cetăţenie a românilor din Spania), gălăţeanca are încă o dorinţă: "De-a lungul traiectoriei mele, mi-ar fi plăcut şi îmi doresc încă o colaborare cu România, la nivel ştiintific".
Dar se vede că… nimeni nu-i profet în satul lui!

Fişă de învingător

Silvia Marcu, cercetator spaniol de origine română, este din 2005 cercetător la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice (CSIC) din Madrid. Este doctor în Geografie (2000), cu diploma obţinută la Universidad Complutense Madrid, unde a susţinut teza "România în noul context geopolitic european: tranziţie politică, integrare economică şi impact teritorial". A fost bursieră la NATO între 2001 şi 2002, cu stagii de cercetare în SUA, la Institute for European, Russian and Eurasian Studies (2003-2004; 2007; 2011), apoi la Academia de Ştiinte din Moscova (2009). Este expertă în geopolítica frontierei Europei de Est şi în mobilitatea transfrontalieră Est-Vest.
În cercetările sale tratează strategiile inovatoare de mobilitate, procesele de reconstrucţie identitară, de revenire pentru dezvoltare productivă a europenilor din Est care circulă între Europa şi ţările lor de origine, în ultimii 25 de ani. Lucrează la realizarea unui nou cadru teoretic al mobilităţii umane de secol XXI. Autoare a cinci cărţi, românca a publicat şi peste 60 de articole ştiinţifice, în reviste recunoscute la nivel international, în engleză şi spaniolă: „Geoforum”, „Geopolitcs”, „Population”, „Space and Place”, „International Planning Studies”, „Southeast European and Planning Studies”, „Cultural Geography”, „Mobilities”, „European Societies”, „Arbor”, „Boletin de la AGE”, „Estudios Geográficos”, „Revista Internacional de Sociología”, „Politica y Sociedad” etc. A susţinut peste 100 conferinţe în universităţi din Spania, SUA (inclusiv la Banca Mondială), Academia de Ştiinţe din Rusia şi a fost chiar profesor de Relaţii Internaţionale pentru American University (2000-2009).

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Silvia Marcu, premiată la Gala ”100 pentru Centenar” de la Madrid. ”De peste 25 de ani, creez punţi între România şi Spania”

"Pentru mine, Galaţiul este rădăcina, este seva care îmi trece prin suflet", ne-a mărturisit Silvia Marcu, una dintre cei zece laureaţi ai Galei "100 pentru Centenar" care a avut loc pe 19 iulie, la Palatul Bauer - sediul Şcolii Superioare de Canto din Madrid. Cercetător titular la Consiliul Superior de Cercetări Ştiinţifice, instituţie a Guvernului Spaniei, gălăţeanca a fost, acum câţiva ani, corespondenta din Madrid a "Vieţii libere", de unde ne trimitea analize politice ale momentului la nivel global şi, desigur, date de la faţa locului privind lumea iberică.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni a considerat că Silvia Marcu merită să facă parte dintre cei 100 de români de pretutindeni, cu activităţi deosebite, promotori ai elitelor româneşti, pe care să-i premieze în cadrul acestei iniţiative dedicate Anului Centenar. "Constituirea unui număr simbol de 100 de români din afara ţării care ne amintesc, acum, la 100 de ani de la Marea Unire, că suntem un popor unit dincolo de graniţe şi distanţe, capabil să conlucreze pentru idealuri comune într-o lume deschisă. Românii din diaspora conturează imaginea poporului nostru în ochii întregii lumi - ca un popor de oameni harnici, inteligenţi, cu putere creatoare, care oferă comunităţii în care trăiesc rodul muncii, minţii şi talentului lor. O astfel de comunitate de români muncitori şi valoroşi regăsim şi aici în Spania", a declarat ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia-Elena Intotero, la Gala "100 pentru Centenar" din capitala Spaniei. După Bruxelles, Lisabona, Roma, Londra, Paris şi Atena, Madridul a devenit cea de-a şaptea capitală în care a fost celebrată excelenţa românească de pretutindeni.

- Doamnă Silvia Marcu, ce reprezintă pentru dumneavoastră distincţia oferită în cadrul Galei "100 pentru Centenar" şi mai cu seamă faptul că aţi fost aleasă printre cei zece români de succes, oameni consideraţi modele de conduită şi implicare în păstrarea şi promovarea identităţii româneşti din Madrid?

- Sunt emoţionată şi fericită pentru această distincţie, care este prima conferită de statul român, şi mă simt profund onorată pentru că am fost aleasă între cei zece români de succes. De mai bine de 25 de ani, creez punţi de uniune între România şi Spania, în domeniile cercetării geopolitice şi mobilităţii umane. Cel mai important lucru pentru mine este simbolul acestui premiu! Anul acesta, România împlineşte 100 de ani de la Marea Unire. A primi în acest an jubiliar un astfel de premiu de excelenţă şi recunoştinţă pentru promovarea identităţii româneşti este cea mai frumoasă distincţie. Felicit Guvernul României şi Ministerul Românilor de Pretutindeni pentru această iniţiativă.

- Ce loc va ocupa acest premiu în panoplia dumneavoastră de realizări profesionale?

- Acest premiu va ocupa, fără îndoială, cel mai important loc în panoplia de realizări profesionale. Toată traiectoria mea profesională am dedicat-o României şi cercetării spaţiului Europei de Est. Sunt convinsă de faptul că recunoştinţa primită din partea ţării mele, la ceas aniversar, este cea mai valoroasă!

- Ce visa să devină, când era copil, Silvia Marcu?

- Visam să fiu scriitoare! Consider că mi-am îndeplinit visul. Am descoperit pasiunea de a scrie când aveam zece ani şi profesoara mea de limba română de la Liceul de Artă din Galaţi mi-a spus: "Scrii frumos şi bine! Scrie, continuă să scrii!". Ulterior, tata mi-a spus şi încă îmi mai spune şi acum: "Scrie, pe tine scrisul te-a salvat şi te salvează". Asta am făcut şi încerc să fac în continuare. Să scriu.

- Care a fost traseul educaţional şi profesional pe care l-aţi urmat? Şi de ce aţi ales tocmai Spania, stabilindu-vă la Madrid în 1992?

- Am terminat Facultatea de Geografie din cadrul Universităţii "Al. I. Cuza", Iaşi, în 1989, anul Revoluţiei, anul când căderea Zidului din Berlin a schimbat lumea... Recunosc că am avut un curaj enorm să o iau de la capăt. A emigra în 1992, când frontierele erau închise, nu reprezenta acelaşi lucru cu liberă circulaţie, cu mobilitatea pe care o practică cetăţenii români în prezent. Este nevoie de multă hotărâre, sacrificii, ambiţie şi dorinţă de a reuşi în viaţă, pentru a o lua de la capăt…

Am ales Spania pentru că era singura ţară (alături de Portugalia) care oferea vize pentru migranţii români. Primii ani au fost foarte dificili, dar cu tenacitatea proprie tinereţii am reuşit să răzbat! M-am înscris la Doctorat în 1996 şi am obţinut titlul de Doctor în anul 2000 - Magna Cum Laudae - la Facultatea de Geografie şi Istorie din cadrul Universităţii Complutense din Madrid, cu o teză despre România, în contextul geopolitic european: tranziţie politică, integrare economică şi impact în teritoriu". Ulterior am fost bursieră la NATO.

- Prin ce alte ţări v-a purtat cariera şi care a fost misiunea dumneavoastră acolo?

- Am fost profesoară de relaţii internaţionale la American University Washington D.C. (SUA) timp de şapte ani. Am avut stagii de Visiting Scholar la Institute for European, Russian and Eurasian Studies (Washington D.C.) în 2007 şi 2011, şi la Academia din Rusia (Moscova) în 2009. Misiunea mea a fost să predau cursuri de relaţii internaţionale (politicile Uniunii Europene) şi să cercetez problematica geopolitică a Europei de Est, cu precădere situaţia şi poziţia României în contextul tranziţiei şi a schimbărilor provocate de căderea sistemului dictatorial şi instaurarea regimului democratic. Ulterior, am dedicat parte din cercetare frontierei de Est, cercetând regiunea Marii Negre, în special, situaţia Moldovei, a Ucrainei şi a Rusiei. Am studiat şi studiez rolul României şi care au fost şi sunt implicaţiile integrării României în structurile europene şi atlantice în contextul geopolitic internaţional.

Cercetarea frontierei m-a condus către cercetarea migraţiei europenilor din Est, mai ales a românilor în Spania. În 2010 am obţinut contractul de excelenţă "Ramón y Cajal", oferit cercetătorilor, de Ministerul Cercetării şi Inovării din Spania, în regim de înaltă concurenţă competitivă. De-a lungul acestui contract de cinci ani, am lucrat la diferite proiecte şi am scris, reuşind să-mi "îmbogăţesc" CV-ul cu numeroase publicaţii. La finalul său, am obţinut titlul de Excelenţă în cercetare, pe care Guvernul Spaniei îl oferă celor mai distinşi cercetători.

Ca o încununare, un moment deosebit din viaţa mea profesională a fost invitaţia pe care am primit-o de la Casa Regală Spaniolă, din partea Majestăţii Sale, Regele Felipe VI, cu ocazia primei vizite de Stat realizată în Spania de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, în iulie 2015.

Recunoştinţa primită din partea autorităţilor spaniole pentru traiectoria mea profesională a fost un premiu minunat, o onoare pentru mine!

- Cât de numeroasă şi de puternică este comunitatea românească din Spania şi cum v-aţi implicat pentru a o sprijini?

- În Spania, în iulie 2018, locuiesc 1.030.054 de români înregistraţi, care practică mobilitatea, şi care, în acelaşi timp, lucrează şi se integrează în societatea spaniolă. Este un fenomen unic. Este o comunitate situată între supravieţuire şi succes… Observ, însă, că oamenii au început să capete mai multă încredere în forţele lor, mai ales în ultimii zece ani, după ce România s-a integrat în Uniunea Europeană. Există o legătură extraordinară stabilită între oameni, este vorba de o comunitate puternică, care îşi menţine limba, tradiţiile, obiceiurile şi care, în acelaşi timp, contribuie la dinamismul economiei Spaniei. Acum, se aşteaptă un salt calitativ de la generaţia a doua şi chiar a treia de români în Spania. Mă gândesc la copii, la tinerii care studiază în universităţile spaniole, care îşi fac doctorate şi care încep să lucreze pe măsura pregătirii lor profesionale. Astfel încât aşteptăm un salt calitativ de la comunitatea românească în Spania, în toate aspectele!

Sprijin şi mă implic în mod continuu în comunitatea românească în Spania, prin intermediul cercetării: al proiectelor realizate şi al publicaţiilor. Proiectele mele constau, în prima fază, din lucrări de teren, adică din realizarea cercetării calitative, cu interviuri în profunzime şi grupuri de discuţii cu migranţii. Mărturisesc că întâlnirea cu oamenii este partea cea mai interesantă a cercetării. Fiecare persoană intervievată este o istorie de viaţă, pentru fiecare mobilitatea are o altă semnificaţie. Experienţa este nepreţuită! Pentru oamenii noştri minunaţi, tot respectul meu!

- Povestiţi-mi, vă rog, mai multe despre activitatea dumneavoastră din prezent. Care sunt cele mai importante realizări profesionale?

- Sunt cercetător titular la Institutul de Economie, Geografie şi Demografie (IEGD), din cadrul Consiliului Superior de Cercetări Ştiinţifice (CSIC), Guvernul Spaniei (Madrid).

În luna iunie 2018, am obţinut proiectul "(Re)conceptualizar el movimiento humano en el siglo XXI: estrategias e impactos de la movilidad de los Europeos del Este en España" (Reconceptualizarea mişcării umane în secolul XXI: strategii şi impact al mobilităţii europenilor din Est în Spania), obţinut la Ministerul de Cercetare şi Inovaţie din Spania. În prezent, lucrez împreună cu echipa pe care am format-o, cu cercetători din Spania şi din ţările Europei de Est, la acest proiect.

În total, de-a lungul traiectoriei mele, am publicat şase cărţi de autor, 35 capitole de cărţi şi mai bine de 60 articole ştiinţifice în reviste internaţionale de specialitate, de mare impact, cotate ISI şi SCOPUS: Transactions of the Institute of British Geographers, Sustainability, Mobilities, Geopolitics, Population, Space and Place sau Geoforum, printre altele.

Ultima carte am publicat-o anul acesta, 2018, în luna iunie. Se numeşte "Geografias de la movilidad humana en el siglo XXI: jóvenes de la Europa del Este en España" (Geografii ale mobilităţii umane în secolul XXI: tineri din Europa de Est în Spania"), publicată de Editura Complutense, serie cercetare.

Cum arată şi titlul, pe lângă conceptele teoretice de specialitate, această carte este un omagiu adus tinerilor din Europa de Est, cu precădere românilor, care au ales Spania pentru a lucra sau pentru a studia. Analizează traiectoriile lor de viaţă, problemele şi realizările lor. Acum am început să lucrez la o nouă carte. Pentru mine, este vital ca în afara articolelor ştiinţifice, să am pe masa de lucru o carte de cercetare.

- Ce vă mai leagă, după atâţia ani, de Galaţi şi de România?

- Pentru mine, Galaţiul este rădăcina, este seva care îmi trece prin suflet. Galaţiul reprezintă familia mea, părinţii mei care m-au susţinut şi mă susţin de când sunt plecată - învăţătorii Georgeta şi George Marcu din comuna Vânători, unde m-am născut, şi surorile mele, Simona Stoica şi Anda-Doinţa Ionescu-Marcu, care sunt mereu alături de mine, în ciuda distanţei…

Galaţi reprezintă şi vecinii mei, pe ce care i-am regăsit pe Facebook, pe unii chiar recent, şi cărora le mulţumesc pentru sprijin!

De Galaţi mă leagă amintirea studiilor la Liceul de Artă, la Liceul de Filologie, prietenii şi colegii mei de atunci... Cenaclul "Flacăra" de pe stadion… Dunărea… Grădina Publică, Teatrul Muzical "Nae Leonard"… Mă leagă tare mult "Viaţa liberă", acest ziar drag, creat de oameni minunaţi cu care am colaborat câţiva ani şi cărora le mulţumesc tare mult!

România este… "ţara mea de glorii, ţara mea de dor", o realitate a sufletului meu, a spiritului meu… sublimată la categorie de simbol, o metaforă care cuprinde limba română - sunetul ei unic - Iaşiul, Carpaţii… Marea Neagra, marea literatura… Oamenii…

Profit de acest context, pentru a mulţumi tuturor oamenilor extraordinari de la Galaţi şi din toată ţara care, cu ocazia obţinerii acestui premiu jubiliar, au găsit un moment să-mi fie alături în cadrul reţelei sociale - Facebook - în ultimele zile. Mulţumesc pentru toate dedicaţiile, cuvintele frumoase şi pentru gândurile transmise! De aceea, distincţia obţinută este un omagiu adus atât lor, cât şi migranţilor români în Spania, care prin muncă, dăruire şi efort au reuşit ca în ultimii aproape 30 de ani să schimbe imaginea României în lume, să creeze o cultură a mobilităţii caracteristice secolului XXI! Lor le dedic acest premiu!

- Unde şi cum vă vedeţi peste 20 de ani?

- O întrebare foarte frumoasă, dar o sfidare în acelaşi timp. Cine ştie? Viaţa este alcătuită din clipe, este "sălbatică" şi imprevizibilă... Nu ştiu ce se va întâmpla peste 20 de ani… Un mare poet spaniol, Antonio Machado, scria: "Se hace camino al andar" - "Drumul se face mergând"… Sau mai clar: viaţa se construieşte trăind… În cazul meu, scriind, realizând, contribuind… Cum ar spune un alt maestru al cuvintelor, de astă dată româneşti, îndrăgitul şi neuitatul Adrian Păunescu: "Numai drumul e interesant. Ţinta e cuprinsă în drum!".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.