Jump to content

Presa gălăţeană de scandal de acum un secol


dcp100168

Recommended Posts

DOMNIŞOARA JANETTA DANSEAZĂ…DIN BURIC

În 1924, avocatul Virgil Z. Soare din Galaţi a scos revista lunară politică şi socială Sic cogito, cu articole critice la adresa situaţiei economice şi politice a vremii. Proprietarul publicaţiei a fost acuzat de ultraj contra moralei publice, revista fiind confiscată de autorităţi.

Dar nu articolele foarte critice la adresa situaţiei economico-politice determinaseră autorităţile să confişte publicaţia, ci comentariile acide la adresa „elitei“ gălăţene. Şi iată cum:

În fiecare an, în oraş se organiza un bal în folosul orfelinatului marinei militare, la care putea participa oricine dorea. De data aceasta, amiralul Gavrilescu a hotărât să se ţină şi un al doilea bal, numai pentru „lumea bună“. Mai mult, în program a fost inclusă o noutate: dansul din buric! Domnişoara Janette Giurgea, nepoata procurorului Racoviţă de la Curtea de Apel Galaţi, a imaginat o pantomimă. Subiectul: un sultan, sătul de soţiile sale, a cerut să i se aducă o ţigăncuşă pentru a dansa goală în faţa lui. Rolul ţigăncuşei a fost interpretat chiar de domnişoara Giurgea, în compania unui căpitan de marină, a doi elevi de liceu şi a patru domnişoare „din lumea bună.“

Aici a greşit ziaristul Virgil Z. Soare, care în două articole ridiculizase reprezentaţia respectivă. Costumul ţigăncuşei i se păruse „atât de destrăbălat şi de transparent“, încât publicul putuse vedea şi acea „parte a corpului pe care căţelele şi-o ascund cu coada“ şi încheiase cu năduf: „şi, domnişoară Janetta Giurgea – crede-mă –, cu scârbă ţi-am văzut-o!“ Indignarea lui era cu atât mai mare, cu cât prefectul poliţiei, vezi Doamne, pentru apărarea bunelor moravuri, impusese dansatoarelor profesioniste de la Braseria Palace să danseze numai… în costum-taior şi cu pălărie!

Reacţia ziaristului a fost promptă: i-a chemat în judecată penală pe Voicu N. Bosie – prim-procuror pe lângă Tribunalul Covurlui, pe Ion D. Popescu – judecător de instrucţie. „Mă constitui parte civilă cu suma de 1.000.000 lei. Cer să fie citat în acest proces şi Ministerul de justiţie, pe care-l ţin răspunzător solidar cu părţile de mai sus pentru plata sumei de 1.000.000 ca daune materiale şi morale…“

Care va fi fost rezultatul final? Nu ştiu, dar parcă nici nu mai contează… Sfânta făţărnicie!...

http://www.ziarulialomita.ro/index.php?action=view&articol=10960

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.