Jump to content

2008 - anul toaletelor


dcp100168

Recommended Posts

Treaba e foarte serioasă, dar...

2008 - anul toaletelor

Peste 40% dintre oameni nu au acces la toalete civilizate, a avertizat, joi, Organizaţia Naţiunilor Unite, care a proclamat 2008 anul internaţional al luptei împotriva lipsei de igienă, care ucide anual două milioane de copii, informează AFP. "Anual, 15 milioane de oameni mor din cauza bolilor infecţioase", a spus asistentul directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), David Heymann, cu ocazia Zilei mondiale a apei. "Dacă avem infrastructuri bune pentru apă şi canalizare, putem reduce rapid cifra de 2 milioane a copiilor care mor anual din cauza diareii", a adăugat acesta, într-o conferinţă de presă organizată la Geneva. Chestiunea toaletelor a rămas neglijată în numeroase ţări, deşi este crucială pentru sănătatea publică: potrivit unui sondaj recent, realizat de British Medical Journal, aproximativ 11.000 de profesionişti din domeniul sănătăţii au fost de părere că este cel mai important pas în dezvoltarea medicinei din 1840, surclasând vaccinurile şi anestezia. Diareea este pe locul al doilea în topul cauzelor deceselor înregistrate în rândul copiilor din ţările în curs de dezvoltare.

În prezent, 41% din populaţia mondială nu are acces la toalete "civilizate", adică, potrivit definiţiei dată de ONU, care să evite contactul dintre om şi dejecţii. În afară de sănătate, absenţa toaletelor are consecinţe în materie de securitate: femeile şi copiii sunt expuşi hărţuirii şi agresiunilor sexuale dacă trebuie să iasă din casă noaptea pentru a-şi căuta un colţ izolat. Lipsa toaletelor are consecinţe şi asupra educaţiei: în şcoli, băieţii şi fetele împart aceleaşi grupuri sanitare. Însă, la pubertate, în cele mai multe ţări, fetele trebuie să renunţe la studii. În ultimii ani, s-au înregistrat unele progrese: între 1990 şi 2004, 1,2 miliarde de persoane au avut acces la un sistem de canalizare îmbunătăţit, însă aproape 2,6 miliarde de oameni nu au acasă toalete civilizate. Până în 2015, numărul acestora ar putea scădea la 2,4 miliarde, obiectivul mileniului fiind reducerea la 1,8 miliarde de persoane.

Educaţia şi măsurile de luptă împotriva lipsei de igienă sunt apanajul statelor, a subliniat ONU. "În lumea întreagă, guvernele au avut abordări greşite", a spus Jon Lane, director executiv al Consiliului pentru schimbul de idei cu privire la aprovizionarea cu apă şi salubrizare. "Au construit toalete pentru persoane care nu doreau acest lucru şi care le-au transformat în garaje", a adăugat el. La acestea se adaugă pierderile de timp provocate de dezbaterile asupra privatizării serviciilor de salubrizare, care nu vor să lucreze în ţările în curs de dezvoltare pentru că nu este rentabil. OMS a calculat că fiecare dolar cheltuit pentru salubrizare permite recuperarea, în medie, a 9,1 dolari. Epidemia de holeră care a izbucnit în Peru, în 1991, a costat 800 de milioane de dolari, cu mult mai mult decât sumele care ar fi fost cheltuite pentru salubrizare şi prevenirea bolii.

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.