Jump to content

Detectivi particulari la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Detectivi particulari la Galaţi

Informaţiile bine ascunse, relaţiile secrete, angajaţii bârfitori care toarnă cu betoniera la concurenţă, gineri cu două feţe şi beizadele tocătoare de bani prin discoteci sunt în pericol. Pot fi urmăriţi oricând şi demascaţi de către un detectiv particular. De puţină vreme, mai multe firme de specialitate sau persoane autorizate care fac acest lucru au început să activeze şi în oraşul nostru. Am reuşit să-l contactăm pe unul dintre detectivii particulari gălăţeni care ne-a oferit mai multe informaţii despre cazurile cu care se confruntă, dar şi despre modul în care acţionează.

„Dom’ detectiv, mă înşeală amanta!”

Emisiunile televizate în care o echipă de filaj urmăreşte o persoană infidelă şi o prinde cu mâţa-n traistă au fost un fel de sabie cu două tăişuri pentru detectivii particulari autohtoni. În primul rând, mai toată lumea a asociat munca detectivilor particulari cu ceea ce se vede pe ecran, ignorând şi alte activităţi extrem de importante. Pe de altă parte, breasla a căpătat şi câteva beneficii în sensul promovării.

Trebuie însă ştiut că detectivi nu fac doar filaj pe urmele nevestelor rele de muscă sau ale „holteilor” care îşi neglijează familia pentru cine ştie ce domniţă. Dincolo de cercetările de acest fel, detectivii particulari din Galaţi oferă şi alte servicii, mult mai importante şi mai serioase. Aceştia recunosc însă că au destul de mulţi clienţi care solicită cercetări matrimoniale. „Au venit la noi şi bărbaţi, dar şi femei care îşi bănuiesc partenerii de infidelitate. Poate părea interesant şi oarecum de necrezut, dar mulţi dintre bărbaţii care au apelat la noi nu au făcut-o pentru a-şi verifica soţiile. Nicidecum. Cei mai mulţi ne cer să le verificăm amantele, venind cu ideea că ei investesc în aceste persoane şi doresc să aibă un control asupra relaţiei. Am avut şi cazuri de viitoare soacre care ne-au cerut să îi verificăm pe cei care aveau să le devină gineri sau nurori", ne-a spus unul dintre detectivii particulari care a acceptat să discute cu noi. Acesta a continuat spunând că serviciile oferite persoanelor fizice sunt diversificate şi nu privesc doar infidelităţile în cuplu, sau, după cum aţi văzut, în... cupluri.

Detectivii pot face filaj al persoanelor şi locaţiilor, investigaţii privind persoanele dispărute, verificarea veniturilor realizate cu scopul recalculării pensiei alimentare pentru copii, obţinerea datelor necesare şi a materialelor doveditoare privind bunurile care fac obiectul unor litigii şi care sunt înstrăinate cu scopul creării unor prejudicii, dar şi verificarea activităţii membrilor familiei cu scopul prevenirii unor acţiuni extrem de grave pentru aceştia, dar şi alte acţiuni.

O viziune... occidentală

Pentru persoanele juridice există o altă paletă de servicii. Detectivul cu care am vorbit ne-a explicat faptul că, de regulă, investitorii străini, cei din Occident, sunt cei care apelează la serviciile detectivilor, încercând să obţină astfel informaţii neutre despre concurenţă, despre seriozitatea şi solvabilitatea unor potenţiali parteneri sau despre oportunitate încheierii anumitor relaţii de afaceri. „Suntem solicitaţi şi pentru servicii de contrafilaj pentru protejarea împotriva filajului concurenţei. Uneori asta poate însemna chiar integrarea detectivului în colectivul de muncă pentru ca acesta să poată verifica dacă se scurg informaţii şi cine se face vinovat de acest lucru. Putem face şi verificări ale compatibilităţii unui CV sau verificări ale comportamentului angajatului în raport cu imaginea companiei", am mai aflat de la detectiv.

La acest capitol ar mai trebui spus şi că se colaborează intens cu avocaţi, executori şi chiar notari pentru obţinerea de probe care ar urma să fie folosite în instanţa de judecată, pentru verificarea veridicităţii unor declaraţii, documente, etc.

Cum să devii detectiv

Această activitate este reglementată prin lege (329/2003), iar cei care doresc să devină detectivi trec prin anumite filtre înainte de ajunge să facă investigaţii. Mai precis, pot deveni detectivi particulari acei care au lucrat în structurile MAI sau care au studii superioare. Urmează un curs de specialitate şi apoi o procedură de autorizare şi licenţiere care se face de către Inspectoratul General al Poliţiei Române. Poate părea destul de simplu, însă lucrurile nu stau tocmai aşa. Din cele spuse de către interlocutorul nostru, am aflat că puţini sunt acei care reuşesc să încheie aceste cursuri, pentru că realizează pe parcurs că nu sunt compatibili cu meseria.

Apoi este destul de dificil de intrat în breaslă pentru că detectivii pot lucra abia după ce îşi înfiinţează cabinete individuale sau atunci când reuşesc să se asocieze într-o firmă de profil. Este nevoie însă şi de dotări specifice, de aparate de înregistrare performante şi nu doar atât.

În Galaţi, numărul detectivilor particulari este unul destul de mic, însă potrivit surselor noastre din interior aceştia colaborează permanent. „Nu există concurenţă în acest domeniu. Relaţionăm şi colaborăm permanent pentru că altfel nu ne-am putea îndeplini obiectivele la fel de eficient”, ne-a spus unul dintre detectivi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Detectivi_particulari_in_tinutul_Covurluiului_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Sherlock Holmes de închiriat

S-a înfiinţat prima agenţie de detectivi din Galaţi, care se ocupă de la urmărirea adolescenţilor până la verificarea loialităţii angajaţilor şi asociaţilor. Tarifele pornesc de la 10 euro pe oră pentru un detectiv, dar acestea pot fi substanţial reduse dacă de exemplu un părinte vrea să afle ce anturaj are copilul său ori se droghează.

La Galaţi funcţionează o agenţie de detectivi care este condusă de Doina Geru, profesor de limba engleză şi inspector pentru această disciplină în cadrul Inspectoratul Şcolar Judeţean. Iniţiativa înfiinţării acestei agenţii a fost inspirată de tatăl profesoarei, un fost poliţist, care îi povestea când era mică despre cazurile pe care le rezolva dându-i în vileag şi arestându-i pe răufăcători.

Agenţia de Investigaţii SC Reflector SRL, înfiinţată în 2010, prestează servicii de investigare în special societăţilor comerciale. „Sunt firme care participă la licitaţii şi doresc să ştie dacă angajaţi de-ai lor nu dezvăluie concurenţei preţul pe care sunt dispuse să îl plătească. Au fost cazuri în care administratorii unor societăţi doreau să verifice loialitatea asociaţilor din firmă sau a angajaţilor", ne explică Doina Geru.

Agenţia de detectivi se poate implica şi în altfel de activităţi. De exemplu, supravegherea copiilor de către părinţii lor plecaţi să lucreze în străinătate şi care doresc să ştie ce anturaj au odraslele lor ori dacă se droghează sau încalcă legea.

Preţul, negociabil

Au fost însă şi solicitări ale unor persoane care voiau să afle dacă asistenta angajată pentru a le îngriji părinţii vârstnici îşi face treaba. Patronul unei firme de maxi- taxi a apelat la detectivii agenţiei pentru a afla dacă şoferii pe care îi are angajaţi declară toate veniturile obţinute într-o zi de muncă pe traseele din oraş.

Tarifele percepute de agenţie nu sunt chiar pentru toate buzunarele, acestea pornind de la 10 euro pe oră pentru un detectiv şi putând ajunge până la 25 de euro pe oră în funcţie de resursele necesare pentru investigaţie (logistice şi umane). Totuşi preţurile nu sunt „bătute în cuie". „Tarifele diferă în funcţie de complexitatea cazului, numărul de persoane angrenate, deplasările pe care trebuie să le facem şi perioada de timp a investigaţiei. Am făcut însă rabat la preţ atunci când un părinte ne-a cerut ajutorul pentru a afla ce se întâmplă cu copilul său", ne-a declarat Doina Geru, directorul agenţiei de detectivi.

Nu sunt recuperatori

S-a întâmplat chiar şi ca unii interlopi să încerce să apeleze la detectivi, pentru a-i găsi pe cei cărora le împrumutaseră bani cu camătă sau cărora intenţionau să le facă rău. Fireşte că răufăcătorii au fost refuzaţi. La fel şi clienţii care aveau nevoie de ajutorul investigatorilor agenţiei pentru recuperarea unor sume de bani sau pentru interceptări telefonice. „Nu putem face orice. Nu facem recuperări de bani pentru că asta înseamnă tâlhărie şi nici nu interceptăm convorbiri telefonice pentru că reprezintă violarea secretului corespondenţei", precizează Doina Geru.

Au existat însă cazuri de persoane care doreau să ştie, în perspectiva cumpărării unui apartament, dacă metehnele locatarilor din blocul respectiv ar putea fi un motiv de renunţare la această intenţie. Detectivii au aflat dacă vecinii sunt recalcitranţi sau ascultă manele cu sonorul la maxim.

Una peste alta, serviciile unei agenţii de detectivi se pot dovedi extrem de utile şi necesare atât în viaţa personală, cât şi în afaceri.

Băncile şi societăţile de asigurări, clienţi fideli

Multe solicitări pentru serviciile agenţiei vin din partea băncilor şi a societăţilor de asigurări. Acestea vor să afle dacă clienţii lor sunt solvabili ori dacă daunele provocate maşinilor sunt într-adevăr provocate accidental. Agenţia de detectivi se mai ocupă şi de prevenirea infracţiunilor prin evidenţierea vulnerabilităţilor legate de asigurarea pazei societăţilor comerciale. Există un interes din ce în ce mai mare din partea angajatorilor care doresc să afle dacă certificatele medicale eliberate angajaţilor sun justificate de starea de boală şi dacă aceştia sunt într-adevăr în concediu medical.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/EXCLUSIV-_Sherlock_Holmes_de_inchiriat_0_441555906.html

Link to comment
Share on other sites

  • 12 years later...

Detectivii din sud-estul țării se reunesc la Galați

Zeci de investigatori privați din zona de sud-est a țării se vor reuni la Galați la finele acestei săptămâni cu ocazia Conferinței Regionale a Asociației Naționale a Detectivilor din România. Evenimentul, care va avea loc vineri, 5 mai, la Hotelul "Riverside", va avea ca temă "Investigatorii privați - participanți activi la viața comunității" și va reuni detectivi din Galați şi județele limitrofe, Vrancea, Constanța, Tulcea şi Brăila, oficialități și personalități locale, oameni de afaceri, avocați și investigatori privați invitați din țară. Cu acest prilej, va avea loc și o sesiune de lansare de carte a prof. univ. dr. gen (r) deputat Mircea Chelaru, care își va prezenta volumul "Napoleon Bonaparte în 200 de citate comentate". Evenimentul va fi și un prilej pentru ca Iosif Roca (Galați), detectiv senior al asociației, să țină o prelegere despre cele nouă volume publicate în cariera sa de scriitor și detectiv particular.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.