dcp100168 Posted January 25, 2008 Posted January 25, 2008 Violenta si crimele ne duc din nou pe un loc fruntasCateva zeci de omoruri si tentative la aceasta infractiune ne situeaza din nou printre judetele "fruntase" la faptele indreptate contra vietii. Criminalii pot raspunde pentru faptele lor si dupa 20 de ani, cu o singura conditie: sa fie identificati. Potrivit spuselor sefului Parchetului galatean, judetul nostru are de foarte multi ani acelasi numar de 12-13 crime inregistrate in evidente cu autor necunoscut (AN). "Trebuie sa se inteleaga ca in aceste cifre nu este vorba despre aceleasi crime, ci despre cele care inca nu s-au prescris, dar si despre altele care au mai fost comise. In 1995, cand am intrat eu ca procuror criminalist, am preluat 12 dosare de acest gen si am rezolvat doar doua. Vreme de cinci ani, insa, cat am stat in acest segment, nu am avut inregistrata nicio crima cu autor neidentificatâ€, ne-a declarat procurorul general al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, Dinu Galca.Locul al treilea... la crimeSeful Sectiei Urmarire penala din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Galati, procurorul Virgil Luparu, ne-a facut cunoscute cifrele care ne duc din nou printre primele judete in ce priveste savarsirea crimelor sau tentativelor la omor. "In 2007 au fost comise 66 de omoruri si tentative la aceasta infractiune. Cele 50 de tentative la omor si 16 crime, din informatiile pe care le detin la acest moment, ne situeaza pe locul al treilea intre judete la acest capitol. Pe langa acestea au mai fost inregistrate doua pruncucideri, sapte lovituri cauzatoare de moarte", ne-a spus Virgil Luparu.Ucigasi fara numeIn randul crimelor care au ramas cu autor necunoscut si pe care si le aminteste seful procurorilor galateni se numara una comisa in satul Lungesti, comuna Balabanesti. "A fost un caz inedit tocmai pentru ca era vorba despre un impuscat. Pe vremea comunistilor asa ceva intalneai foarte rar. Fusese impuscat si aruncat in lunca. Cand l-am preluat, cazul era vechi de zece ani, se pierdusera urmele. Un alt caz a fost cel al unei crime comise la Tecuci. O femeie a fost omorata, dar, pana sa ajunga anchetatorii, fusese spalat in casa, iar suspectul reusise sa spele portbagajul. O alta crima foarte veche a fost comisa la Hanu-Conachi. Era vorba despre un barbat, dar, din cauza vechimii cazului, s-au pierdut probele, in sensul ca, tot luandu-se din firele de par in vederea expertizarii, acestea la un moment dat nu mai existau", a povestit Dinu Galca.O pruncucidere atipicaDin amintirile procurorului Virgil Luparu, care a lucrat ca si criminalist intre anii 2000-2005, redam astazi cazul unei pruncucideri... atipice. "Acum trei ani, o tanara, studenta, a nascut acasa si si-a aruncat copilul de la etaj. A fost singurul caz pentru care eu am dat incadrarea de omor calificat. Pe baza declaratiei fetei, dar si a parintilor ei, am concluzionat ca fata luase decizia de a ucide bebelusul inca din luna a sasea de sarcina", a povestit Virgil Luparu.http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=8
Recommended Posts