Jump to content

Un gălăţean a murit şi un altul a fost rănit în Afganistan


dcp100168

Recommended Posts

Un gălăţean a murit şi un altul a fost rănit în Afganistan

Un militar român a murit şi un altul a fost rănit în Afganistan, informează Ministerul Apărării. Conform unui comunicat al Ministerului Apărării, un militar din Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei", dislocat în Afganistan, a fost ucis şi un altul, rănit, joi, în jurul orei 15.00, la nord de Qalat. Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a decedat, iar caporalul Silviu Atanasiu a fost rănit la piciorul stâng, când autovehiculul Humvee în care se aflau a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat. La momentul producerii exploziei, militarii îndeplineau o misiune de patrulare în provincia Zabul. Conform procedurilor standard de operare în astfel de situaţii, zona a fost imediat securizată, iar militarul rănit a fost evacuat de urgenţă la spitalul din baza Langman, unde beneficiază de asistenţă medicală specializată.

Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu, în vârstă de 29 de ani, era căsătorit şi avea doi copii. Caporalul Silviu Atanasiu are vârsta 26 de ani şi este necăsătorit. Ambii militari sunt încadraţi la Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" din Galaţi, erau la a doua misiune în Afganistan. Împrejurările producerii evenimentului sunt cercetate de o comisie condusă de comandantul batalionului.

La a doua misiune în Afganistan

Militarul decedat şi cel rănit, joi, în Afganistan, erau de cinci ani în cadrul Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" din Galaţi şi au mai fost în misiune în acestă ţară în urmă cu trei ani. Colegii din Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" din Galaţi deplâng moartea fruntaşului Ionuţ Cosmin Sandu, care a murit joi, după ce vehiculul în care patrula a trecut peste un dispozitiv exploziv improvizat, în urma accidentului fiind rănit la piciorul stâng şi caporalul Silviu Atanasiu. "Cei doi sunt de cinci ani în cadrul batalionul gălăţean şi au mai participat în urmă cu trei ani la o misiune tot în Afganistan. E o grea pierdere, vom susţine familia îndoliată", a declarat maior Corneliu Pavel, purtătorul de cuvânt al Batalionului 300 Infanterie "Sfântul Andrei" din Galaţi.

Ceremonial special şi decoraţii la aducerea în ţară

Militarul român care a murit, joi, în Afganistan, va fi adus în ţară sâmbătă sau duminică, Ministerul Apărării urmând să organizeze un ceremonial special, a declarat Andreea Dumitru, purtător de cuvânt al MAp. Potrivit sursei citate, fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu va fi decorat post-mortem. Familia acestuia va primi 80.000 de euro, bani de asigurare, precum şi o sumă echivalentă cu o sută de solde lunare brute, în valoare de circa 73.000 RON. De asemenea, Ministerul Apărării va plăti înmormântarea şi va oferi măsuri sociale membrilor familiei.

Militarii români ucişi până acum în Afganistan

În 11 noiembrie 2003, în Afganistan a fost ucis sergentul major Silviu Iosif Fogoraşi, în vârstă de 33 de ani. Era pentru prima dată când România pierdea un militar în misiuni internaţionale. Sergentul major a murit într-un atac asupra unei coloane de TAB-uri.

După trei zile, un alt militar român, rănit în timpul aceluiaşi atac, a decedat. Sergentul major Mihail Anton Samuilă a murit la spitalul din Bagram.

În 24 aprilie 2005, sergentul Narcis Şonei şi-a pierdut viaţa în Afganistan. Un număr de şapte militari se aflau într-un transportor amfibiu blindat de cercetare (primul dintr-o coloană de cinci autovehicule), care se întorcea la bază după executarea unei misiuni de patrulare.La aproximativ 60 de kilometri de Kandahar, transportorul a trecut peste un mijloc exploziv. Deflagraţia, produsă în dreptul punţii din spate, a provocat un incendiu care a declanşat explozia unor elemente de muniţie din interiorul vehiculului blindat, în urma căruia sergentul a decedat. Acesta avea 26 de ani.

În noaptea de 19 spre 20 iunie 2006, caporalul Ionel Gheorghiţă Drăguşanu, în vârstă de 38 de ani, încadrat la Batalionul 341 Infanterie din Topraisar din anul 2001, a murit, iar alţi patru au fost răniţi, în Afganistan, când se întorceau dintr-o misiune de patrulare. Militarul care a decedat se afla în primul transportor amfibiu blindat, dintr-o coloană de patru autovehicule, care efectua o misiune de patrulare. În jurul orei 3.00 (ora României), la aproximativ 20 kilometri de Kandahar, transportorul a declanşat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma deflagraţiei, caporalul a decedat, iar alţi patru militari au fost răniţi. Caporalul Drăguşanu era căsătorit şi avea un copil.

În 6 septembrie 2007, sergentul major Aurel Marcu a decedat în provincia Zabul din Afganistan, după ce un transportor amfibiu blindat a trecut peste un dispozitiv exploziv. Alţi patru militari din cadrul Batalionului 33 Vânători de Munte "Posada", dislocat în Afganistan, au fost răniţi. Sergentul major Aurel Marcu avea 31 de ani, era căsătorit şi avea un copil.

Link to comment
Share on other sites

Plecase să strângă bani de apartament

Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu, mort joi în Afganistan, plecase în misiune cu speranţa că va strânge bani de o locuinţă, deoarece în Galaţi stătea, împreună cu soţia, cei doi copii şi socrii, într-un apartement de două camere. Două maşini ale Batalionului 300 Infanterie "Sfântul Andrei" din Galaţi, batalion din care făcea parte şi Ionuţ Cosmin Sandu, se aflau, vineri dimineaţă, în faţa scării blocului unde locuieşte familia celui căzut la datorie. Extrem de discreţi, au refuzat să spună în ce anume constă ajutorul pe care îl vor oferi, promiţând în schimb că vor face totul public după ce trupul neînsufleţit al camaradului lor va fi coborât în pământ. "Armata ne asigură tot pentru înmormântare, noi nu trebuie să facem nimic. Ştiu că va fi adus duminică, aştept să mă sune cei de la minister să-mi spună ora. Înmorântarea este marţi", spune, printre lacrimi, Ionelia Sandu (23 de ani), soţia decedatului. Tot ea a povestit şi de ce soţul ei a acceptat să meargă pentru a doua oară în Afganistan. "A plecat să stângă bani să cumpere un apartament. Avem doi copii, de fapt avea doi copii. A plecat şi nu s-a mai întors", mai spune Ionelia Sandu.

Extrem de afectaţi de cele întâmplate erau şi părinţii ei. Socrul militarului decedat recunoaşte că nu a fost de acord cu cea de-a doua plecare a ginerelui său. "Chiar i-am şi spus: mai bine mă duceam eu să muncesc, să stea el acasă. Mi-a spus lasă, poate luăm şi noi o casă. Asta-i viaţa. Am făcut cerere şi la primărie deoarece aici, în apartamentul ăsta cu două camere, stăm şapte persoane, şi i-a trecut pe locul 1020 pentru ANL. Dacă avea casă, poate nu se ducea şi nu se întâmpla nimic... Asta-i viaţa, ăsta-i norocul, soarta", consideră Păvălache Bucuioc.

Vecinii tânărului îl caracterizează pe militar drept o persoană model, care nu le-a făcut niciodată probleme. "Un băiat liniştit, la locul lui, respectuos, foarte, foarte de treabă. Păcat de tinereţea lui", a declarat Ştefania Neamţu, vecina fruntaşului.

Familia caporalul Silviu Atanasiu, care a scăpat doar cu o rană la piciorul stâng, a refuzat orice discuţie cu presa.

Link to comment
Share on other sites

Sandu Ionuţ Cosmin, înaintat la gradul de sublocotenent post-mortem

Militarul român decedat joi, în Afganistan, a fost înaintat la gradul de sublocotenent post-mortem, informează MAp, precizând că ministrul Meleşcanu i-a transmis lui Traian Băsescu propunerea de decorare a acestuia. Ministrul Apărării a semnat, vineri, la propunerea şefului Statului Major General, ordinul de înaintare la gradul de sublocotenent post-mortem a fruntaşuluierou Sandu Ionuţ Cosmin, decedat, joi, în Afganistan, informează MAp. Sandu Ionuţ Cosmin, născut în 1979 la Piscu, judeţul Galaţi, era operator artilerie şi rachete la Batalionul 300 Infanterie "Sfântul Andrei" din Galaţi.

2_bbed325d07723b45c424e07d27749460_thumb

Link to comment
Share on other sites

Sublocotenentul (post-mortem) Ionuţ Cosmin Sandu, ucis joi, în Afganistan, va fi adus în ţară cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Române, duminică, în jurul orei 13.00, la Baza Aeriană de la Bobocu. Un ceremonial militar-religios se va desfăşura după sosirea aeronavei la Baza Aeriană de la Bobocu, judeţul Buzău. În cadrul acestuia va fi prezentat ordinul ministrului apărării, Teodor Meleşcanu, privind înaintarea la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ionuţ Cosmin Sandu. Funeraliile sublocotenentului (p.m.) Sandu vor avea loc marţi, la Cimitirul Eternitatea din Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

Sublocotenentul (post-mortem) Ionuţ Cosmin Sandu, ucis, joi, în Afganistan, a fost adus cu o aeronavă militară aparţinând Forţelor Aeriene Române, duminică, la Baza Aeriană de la Bobocu, unde va avea loc un ceremonial militar-religios în prezenţa ministrului Apărării Teodor Meleşcanu.

Un ceremonial militar-religios se va desfăşura la Bobocu, judeţul Buzău, în prezenţa rudelor şi a colegilor militarului ucis. În cadrul ceremonialului, ministrul Apărării, Teodor Meleşcanu, va citi ordinul privind înaintarea la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ionuţ Cosmin Sandu. După acest ceremonial, sicriul cu trupul neînsufleţit al militarului va fi dus la Galaţi, după ce va trece prin satul Piscu, unde s-a născut militarul. Acesta va fi înmormântat, marţi, la Cimitirul Eternitatea din municipiul Galaţi.

Sicriul cu trupul sublocotenentului post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu, ucis în Afganistan şi care a fost adus, duminică, cu o aeronavă militară la Baza Aeriană de la Boboc, a fost îmbarcat într-un autovehicul pentru a fi transportat la Galaţi. Ionuţ Cosmin Sandu a fost adus la Boboc în jurul orei 13.30, cu o aeronavă Hercules C 130, pe aerodrom aflându-se familia militarului ucis în Afganistan, colegi ai acestuia şi ministrul Apărării Teodor Meleşcanu. În cadrul ceremonialului militar-religios a fost citit ordinul privind înaintarea la gradul de sublocotenent post-mortem a lui Ionuţ Cosmin Sandu, dar şi dispoziţia preşedintelui Traian Băsescu de acordare a ordinului Steaua României în grad de cavaler. "În aceste momente, singurul sentiment care ne încearcă este cel al neputinţei. Ce poate fi mai nedrept decât moartea unui camarad? Aş fi vrut să-i strâng mâna bărbăteşte şi să-i mulţumesc pentru modul excepţional în care şi-a îndeplinit misiunile. Dumnezeu nu a vrut însă aşa. Este o grea încercare pentru noi toţi. Ionuţ, la fel ca toţi militarii, şi-a asumat în mod conştient pericolele din teatrele de operaţiuni. Ionuţ nu a vrut să fie erou al României, ci a dorit să-şi facă datoria pe câmpul de luptă. Dumnezeu a avut însă alte planuri şi l-a chemat la el”, a spus ministrul Apărării. La finalul ceremonialului militar religios, sicriul cu trupul sublocotenentului post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu a fost urcat într-un vehicul al Armatei, care a plecat spre Galaţi, urmând să treacă prin Piscu, localitatea natală a tânărului.

Link to comment
Share on other sites

Sicriul a ajuns la Galaţi

Sicriul cu trupul sublocotenentului post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu ucis în Afganistan în timp ce se afla în misiune a ajuns la Galaţi, duminică seară, şi va fi depus la o biserică din localitate, urmând ca tânărul să fie înmormântat, marţi, la cimitirul "Eternitatea" din municipiu. Cortegiul funerar a ajuns, în jurul orei 18.00, la Spitalul Militar din Galaţi, unde corpul militarului este pregătit pentru înmormântare. Duminică seara, în jurul blocului în care locuieşte familia sub-locotenentului post mortem se adunaseră peste 1.500 de persoane ce aşteaptă să-i aducă militarului un ultim omagiu. Trupul militarului va fi depus la biserica Sfântul Dumitru, situată în imediata vecinătate a blocului familiei Sandu.

Câteva sute de persoane s-au strâns, duminică după-amiază, şi în Piscu, comuna natală a lui Ionuţ Cosmin Sandu. Cortegiul funerar a avut aici două opriri scurte, de câteva minute, în faţa casei părinţilor săi şi cea a soţiei sale, timp în care trei preoţi au oficiat o slujbă de pomenire.

Link to comment
Share on other sites

De veghe la căpătâiul lui Sandu

Aproximativ o sută de persoane au vegheat, în noaptea de duminică spre luni, la căpătâiul sublocotenentului post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu ucis în Afganistan, la Biserica "Sfântul Dumitru" din oraşul Galaţi, unde se află sicriul cu trupul neînsufleţit. Aproximativ 1.500 de gălăţeni i-au adus militarului un ultim omagiu duminică seara, iar episcopul Dunării de Jos, PS Casian Crăciun, a oficiat la Biserica "Sfântul Dumitru" o slujbă de pomenire. În cursul nopţii, aproximativ o sută de persoane, rude şi prieteni, au rămas la căpătâiul militarului. Luni dimineaţă, în biserică mai erau câţiva membri ai familiei şi patru militari de la Batalionul 300 Sfântul Andrei, din care făcea parte şi Ionuţ Cosmin Sandu. La biserică continuă să sosească gălăţeni care vor să îi aducă militarului un ultim omagiu.

Link to comment
Share on other sites

Cetăţean de onoare

Sublocotenentul post mortem Ionut Cosmin Sandu, ucis joia trecuta in Afganistan va primi titlul de cetatean de onoare al municipiului Galati. De asemenea, primaria orasului de pe Dunare va oferi familiei militarului roman, impreuna cu societatea de constructii Vega '93, un apartament de doua camere. Primarul Dumitru Nicolae a mai anuntat ca municipalitatea va suporta toate cheltuielile de inmormantare, care va avea loc marti, la cimitirul Eternitatea, din oras. Edilul Galatiului va propune Consiliului Local sa imparta cu societatea de constructii Vega '93 jumatate din costurile apartamentului de doua camere, a carui constructie va fi gata la finele acestui an. Patronul firmei, Cormeliu Istrate, a confirmat informatia. "Am vazut ca motivul care l-a determinat sa faca aceasta deplasare in Afganistan a fost acela de a strange bani pentru a cumpara o locuinta pentru familia sa. Consideram ca aceste apartament pe care vrem sa il oferim familiei, impreuna cu administratia locala, ar fi o mica, mica usurare", a declarat Istrate. Familia lui Ionut Cosmin Sandu va mai primi 80.000 de euro, banii din asigurarea de viata, si o suma echivalenta cu o suta de solde lunare, de aproximativ 75.000 de lei.

Link to comment
Share on other sites

Pelerinaj în miros de grătar

Cu flori în mână, singuri sau însoţiţi de copii ori prieteni, sute de gălăţeni au trecut, luni, prin faţa sicriului în care odihneşte sublocotenentul postmortem Ionuţ Cosmin Sandu, căzut la datorie în Afganistan. Au aprins o lumânare şi s-au rugat pentru liniştea celui care, la 29 de ani, a lăsat în urmă o soţie şi doi copii prea mici să înţeleagă de ce tatăl lor stă întins pe catafalc, în biserica din spatele blocului. Dovedind că viaţa şi lipsa de respect merg, orice-ar fi, înainte, un vecin încingea lângă intrarea în lăcaşul de cult un grătar, luni după-amiază, în timp ce altul asculta, din când în când, hip-hop cu boxele date la maxim. Ascunsă printre blocuri, biserica "Sf. Dumitru" arăta oricui trecea luni pe acolo că găzduieşte un eveniment important: un cort militar mare trona în centrul curţii, acoperind mesele pe care urma să fie dată pomana. Pe uşa bisericii, poza eroului Ionuţ Cosmin Sandu îi întâmpina pe toţi cei care veneau să-i prezinte un ultim omagiu. Şi nu au fost puţini. După ce peste 1.500 s-au înghesuit duminică seară, când a fost adus, câteva sute de gălăţeni, în mare parte femei, au ţinut să-i aducă luni flori şi să-i aprindă o lumânare celui care s-a stins departe de casă, pe când patrula pe o şosea din Afganistan. În timp ce, în curte, colegii din Batalionul 300 "Sf. Andrei", din care făcea parte şi sublocotenentul post-mortem, pregăteau mesele pentru pomană, rudele mortului se odihneau, istovite după o noapte şi o zi de priveghi, pe cele două bănci ce străjuiau intrarea în biserică. Împietrite de durere, se mulţumeau doar să-i urmărescă cu privirea pe gălăţenii care veneau să-i aducă un ultim omagiu celui răpus departe de casă. Prăbuşite în suferinţă, nimic din ce se întâmpla în jurul lor nu părea să le mai atragă atenţia. Nici măcar fumul făcut de un vecin, ce-şi instalase grătarul în curtea blocului, chiar în faţa intrării în biserică. Sau refrenele hip-hop necenzurate, ascultate din când în când cu volumul la maxim de un alt vecin. Se gândeau doar că, în mai puţin de 24 de ore, Ionuţ Cosmin Sandu va porni pe un ultim drum. În onoruri militare.

Link to comment
Share on other sites

Patru pe loc pentru frontul din Afganistan

* În ciuda riscurilor foarte mari, sute de soldaţi îşi doresc să plece „la război“ ca să se întoarcă cu câteva mii de euro.

Militarii gălăţeni se înghesuie să fie selecţionaţi pentru misiunile de luptă din Afganistan, în ciuda faptului că doi colegi de-ai lor şi-au pierdut deja viaţa pe front, iar alţii s-au întors acasă cu răni grave. Potrivit reprezentanţilor unităţilor militare gălăţene, numărul solicitărilor este de patru ori mai mare decât efectivul pe care îl are un batalion desemnat să plece în Afganistan. Asta pentru că un soldat român primeşte în jur de 12.000 de euro pentru o misiune de şase luni, iar marea majoritate a tinerilor militari văd în asta o şansă de a-şi cumpăra o locuinţă.

Cererea depăşeşte oferta

Comandantul Centrului Militar de Recrutare Galaţi spune că solicitările de angajare în armată au crescut considerabil după ce primul batalion gălăţean a plecat pe teatrele de operaţiuni din străinătate. „Avem solicitări care ne acoperă cu mult nevoile. Nu putem spune cu exactitate câţi vor să plece în misiuni externe pentru că asta se pune la punct între unităţile armatei, după ce facem noi recrutarea“, explică comandantul Florin Iftode.

Pe de altă parte, surse din interiorul unităţilor militare gălăţene susţin că, atunci când este anunţată o misiune externă, numărul cererilor de transfer este de patru ori mai mare decât cel al militarilor care trebuie să plece. Astfel, un batalion are între 400 şi 600 de soldaţi, iar numărul celor care vor să fie transferaţi în batalionul respectiv poate depăşi 1.600.

„Eu altă soluţie nu am“

Fiecare soldat român din Afganistan primeşte 70 de euro pe zi, iar misiunile durează şase luni. În schimb, un ofiţer câştigă în jur de 16.000 euro, iar comandanţii încasează peste 30.000 euro pentru aceeaşi perioadă de timp. „Şi eu am vrut să fac parte din contingentul care a plecat anul acesta, dar n-am putut din cauza unor probleme familiale. De ce vor soldaţii să plece? După şase luni te întorci şi ai nişte bănuţi pentru un avans la un apartament sau pentru o maşină mai bună. Eu altă soluţie nu am acum pentru casă sau maşină“, mărturiseşte soldatul Ion Carp, în vârstă de 27 ani. Chiar şi cei care s-au confruntat cu ororile din Afganistan ar fi dispuşi să mai plece o dată. „Viaţa este teribilă acolo, după prima misiune îţi vine să vomiţi când vezi un cadavru sau felul cum arată. Însă ce alternativă avem în ţară? Trebuie să am salariu de 1.000 de euro lunar pentru ca să fac un credit imobiliar“, susţine soldatul Cătălin I., în vâstă de 26 ani, care a fost deja într-o misiune externă. Potrivit maiorului Corneliu Pavel, de la unitatea de infanterie „Sântul Andrei“, pentru misiunile externe sunt preferaţi mai ales tinerii din mediul urban, pentru că sunt consideraţi mai rezistenţi din punct de vedere psihic.

Doi morţi şi peste zece răniţi

Astăzi, în jurul prânzului, va avea loc slujba de înmormântare a soldatului Ionuţ Cosmin Sandu, tânărul de 29 de ani care a murit săptămâna trecută în Afganistan. Militarul plecase pe front pentru a face rost de bani pentru a-şi cumpăra un apartament, unde să locuiască împreună cu soţia şi cei doi copii. În 2005, un alt militar din Galaţi, Narcis Şonei, şi-a pierdut viaţa în misiune. În cei trei ani de prezenţă pe frontul din Afganistan, cel puţin zece militari gălăţeni au fost răniţi. Ultimele două cazuri s-au înregistrat chiar luna aceasta, când plutonierul Constantin Sbughea şi caporalul Gheorghe Vasluianu au fost răniţi într-o explozie.

http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... fganistan/

Link to comment
Share on other sites

Peste 1.000 de oameni s-au strâns, marţi, în faţa Bisericii "Sfântul Dumitru" din Galaţi, acolo unde s-a desfăşurat slujba de înmormântare a sublocotenentului post mortem Ionuţ Cosmin Sandu, decedat săptămâna trecută în Afganistan. Mai bine de 1.000 de gălăţeni, majoritatea tineri, au asistat, la orele prânzului, la slujba de înmormântare a sublocotenentului p.m. Ionuţ Cosmin Sandu, oficiată de vicarul Daniel de la Episcopia Dunării de Jos. Oamenii care nu au mai avut loc în curtea bisericii au ocupat aleile din jurul lăcaşului de cult. De asemenea, principala stradă din cartier a fost blocată la ambele capete de echipaje ale Poliţiei Rutiere, ale Armatei şi ale Jandarmeriei, care vor însoţi cortegiul furnar în drumul către Cimitirul Eternitatea din municipiu, acolo unde militarul va fi înmormântat. Sicriul cu trupul sublocotenentului Ionuţ Cosmin Sandu a fost deja scos din biserică şi va fi transportat până la cimitir de un autovehicul al armatei. Câteva zeci de oameni s-au adunat deja la poarta Cimitirului Eternitatea, aşteptând sosirea cortegiului funerar.

Link to comment
Share on other sites

Sublocotenentul post-mortem Ionuţ Cosmin Sandu, ucis în Afganistan, a fost înmormântat, marţi după amiază, la cimitirul Eternitatea din Galaţi, pe Aleee Eroilor, în prezenţa a aproximativ trei mii de persoane. Slujba de înmormântare a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu episcopul vicar Daniel Olteanu, după care soţia militarului a primit de la colegii acestuia un tricolorul cu care fusese înfăşurat până atunci sicriul. Au fost trase apoi trei salve de pistol mitralieră, iar cosciugul a fost coborât în groapă. La slujbă au luat parte şi Teodor Frunzetti, şeful Statului Major al Forţelor Terestre şi Corneliu Dobriţoiu, secretar de stat în Ministerul Apărării, precum şi câteva zeci de militari, colegi de la Batalionul de Infanterie 300 Sfântul Andrei, din care făcea parte Ionuţ Cosmin Sandu, dar şi poliţişti şi jandarmi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Comemorare la Batalionul 300 Infanterie "Sf. Andrei"

Cei patru eroi ai Batalionul 300 Infanterie "Sf. Andrei" din Galati au fost comemorati, vineri, in prezenta rudelor si colegilor de arme. Sublocotenentii post-mortem Iosif Ghimboasa, cazut in decembrie 1989 la Bucuresti, Narcis Sonei, ucis in aprilie 2005 in Afganistan, Ionut Cosmin Sandu, cazut la datorie in martie 2008 in Afganistan si Claudiu Marius Covrig, ucis in iunie 2008 in Afganistan sunt cei patru eroi ai Batalionului 300 Infanterie Galati. Colegii de arme au ridicat in memoria lor, in urma cu cateva luni, in incinta unitatii, un monument. Conducerea unitatii si-a dorit o comemorare doar a lor, fara fast si pas de defilare, de aceea au fost invitate doar rudele celor cazuti. Sotia si fratele lui Claudiu Marius Covrig au depus o coroana de flori si s-au recules in fata monumentului. La ceremonial a participat si sergentul major Ionelia Sandu, sotia lui Ionut Cosmin Sandu, militarul care a murit in luna martie a acestui an in Afganistan. Ionelia a fost angajata in armata in primavara acestui an si spune ca si-a dorit aceasta cariera pentru a respecta memoria sotului sau mort la datorie si pentru a asigura un viitor mai bun celor doi copii ai sai. Daca batalionul va pleca din nou in misiune in Afganistan, Ionelia va ramane acasa, pentru ca nu poate sa riste ca micutii sa ramana fara niciun sprijin pe lume.

Militarii Batalionului 300 Infanterie privesc misiunile in Afganistan ca pe o necesitate. Niciun soldat nu se bucura cand pleaca la razboi, dar nimeni nu da inapoi.

"Este o datorie de onoare iar riscurile ti le asumi in momentul in care te inrolezi in armata", a declarat purtatorul de cuvant al unitatii, capitanul Sorin Constantinescu, care a fost in toate misiunile de lupta ale batalionului.

Militarii galateni au participat la doua misiuni in Afganistan, in cadrul "Enduring Freedom VI", in 2005 si ca parte a Fortei Internationale de Asistenta pentru Securitate in Afganistan (ISAF), in 2008. In timpul celor celor doua misiuni din Afganistan, Batalionul 300 Infanterie a fost greu incercat, inregistrand trei morti si noua raniti. Drapelul unitatii a fost decorat prin decret prezidential, cu Ordinul ''Virtutea Militara'' in grad de Cavaler cu insemn de razboi.

Cei trei galateni morti in Afganistan au fost omagiati fara fast si defilare

Eroii Batalionului 300 infanterie mecanizata Sf.Andrei Galati, cea mai incercata unitate militara din tara in misiunile din Afganistan, au fost comemorati ieri, intr-o ceremonie simpla. Totul s-a petrecut dimineata trecuta in curtea batalionului in fata monumentului ridicat de putina vreme in cinstea eroilor. Sublocotenentii, Narcis Sonei , cazut in aprilie 2005 in Afganistan, Ionut Cosmin Sandu,mort in martie 2008 si colegul lui Claudiu Marius Covrig, doborât in iunie 2008 sunt cei trei eroi din ai misiunilor din Afganistan ai Batalionului 300 Infanterie Galati . Acestora li se adauga Iosif Ghimboasa, militar al aceluiasi batalion cazut in decembrie 1989 in Bucuresti. Valentina Covrig si Ionelia Sandu, sotiile ultimelor victime ale razboilului din Afganistan au stat umar lânga umar la ceremonia, fara fast si pas de defilare din curtea unitatii. Ambele femei au spus ca nu pot trece peste durerea suferita. “Durerea e prea mare si nimic nu o face suportabila. Am intrat in armata ca sa lupt pentru cei doi copii ai mei ramasi fara tata. Dar nu as putea pleca in misiune in Afganisatan. E prea riscant si trebuie sa ma gândesc la copii care si acum ma intreaba unde e tata si când se intoarce acasa. Si eu nu pot sa le spun nimic”, spunea sergentul major Ionelia Sandu, sotia lui Ionut Sandu, militarul care a murit in luna martie a acestui an in Afghanistan. Ionelia a fost angajata in armata in primavara acestui an dupa moartea sotului.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... ilor-.html

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Când cealaltă jumătate moare

Văduva unuia dintre militarii români ucişi pe front, în Afganistan, demonstrează că există viaţă şi după moartea partenerului. Războiul din Afganistan a lăsat-o văduvă, cu doi copii mici de crescut. Rudele şi prietenii au ajutat-o să înveţe să meargă cu paşi mărunţi către un nou viitor.

Ionelia Sandu era la muncă, la cofetăria din Galaţi unde lucra, atunci când au venit s-o caute colegii soţului ei de la unitatea militară. Fuseseră întâi la casa părinţilor ei, unde locuiau şi ea, şi soţul, şi cei doi copii ai lor. Au găsit-o doar pe mama ei, aşa i-au dat prima vestea: fata ei rămăsese văduvă.

Soţul Ioneliei, Ionuţ Cosmin Sandu, a murit la 20 martie 2008, la vârsta de 29 de ani, în timp ce executa o misiune de patrulare în provincia Zabul din Afganistan. Maşina în care se afla a trecut peste un dispozitiv explozibil improvizat, „arma“ care a ucis 7 din cei 11 soldaţi români căzuţi la datorie în acest teatru de operaţiuni.

L-a cunoscut la 15 ani

Ionelia îl cunoscuse în 2000, când avea doar 15 ani, iar el 21. Ea spune că s-au iubit din prima clipă şi au aşteptat ca ea să împlinească 18 ani pentru a se căsători. Au rămas şi după nuntă în casa părinţilor ei, chiar şi după ce s-au născut cei doi copii, Marina şi Bogdan - şapte oameni în două camere, la periferia Galaţiului. Cei doi se înscriseseră pe listele Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe, dar aproape fără şansă, pentru că cererea lor era pe locul 1.400, îşi aminteşte văduva. Soluţia pe care a găsit-o Ionuţ pentru a-şi putea permite o casă numai a lor a fost să plece pe front. Prima dată în 2005, ultima dată în 2008. „A plecat pentru bani. Cine pleacă acolo pleacă pentru bani, nu pentru cariera militară“, spune Ionelia. Şi ştia exact ce-l aşteaptă pe front. Înainte de a pleca i-a spus: „Pot să mor aici sau pot să mai merg în alte şapte misiuni şi, dacă mi-e să mor, mor acolo.“

Copiii au aflat vestea de la prieteni

Prima reacţia a Ioneliei la aflarea veştii a fost una de respingere. Îşi aminteşte că pur şi simplu nu-i venea să creadă că s-a putut întâmpla. A vrut să întârzie cât mai mult momentul în care trebuia să le spună şi copiilor că rămăseseră orfani de tată. Fetiţa avea aproape cinci ani, iar băiatul nu făcuse patru. „La început chiar m-am ferit să le spun copiilor. Am încercat să-i ţin puţin mai retraşi, ca să nu li se întâmple ceva“, îşi aminteşte Ionelia. Dar au aflat de la prieteni. „Le-au spus ceilalţi copii din faţa blocului. Când au venit în casă, am început să le povestesc eu ce se întâmplase.“ Nici acum însă, la mai bine de un an şi jumătate de la moartea soţului, Ionelia nu ştie exact ce s-a întâmplat în misiunea din care Ionuţ nu s-a mai întors. „Din câte am înţeles, cu câteva minute înainte să se întâmple, a schimbat locul cu un alt coleg, pentru că avea probleme cu spatele. După 50 de metri… s-a întâmplat ce s-a întâmplat.“ Ionelia spune însă că a ţinut legătura cu alte văduve ale soldaţilor români decedaţi în teatrele de operaţii. Se întâlnesc periodic la Bucureşti să stea de vorbă despre un război care nu e al lor. Cel mai greu spune că i-a fost în momentul în care a realizat că, la 24 de ani, a rămas singură, cu doi copii mici de crescut.

Ajutor de la rude, prieteni şi colegi

N-a fost însă nevoită să se descurce doar prin forţele sale pentru că rudele, prietenii şi colegii lui Ionuţ i-au sărit imediat în ajutor. Cu sprijin de la autorităţile locale şi de la o firmă privată, Ionelia şi copiii au reuşit să se mute din casa părintească într-una nouă, în care locuiesc din luna decembrie 2008. Acolo au făcut şi primul Crăciun fără Ionuţ, de care copiii s-au bucurat. Ionelia nu a putut. A reuşit însă să-şi găsească un loc de muncă mai bun, la fosta unitate a lui Ionuţ, Batalionul 300 Infanterie „Sfântul Andrei“, întors acasă în iulie 2008, după o misiune de şase luni în Afganistan. Ionelia este sergent-major acum şi spune că lucrează la birourile unităţii. Nu vrea însă să audă de plecări în teatrele de operaţiuni. „Nu mă obligă nimeni să plec şi nici n-am s-o fac, pentru că sunt acasă doi copii. Nu aş accepta să rămână singuri.“ Copiii sunt totul pentru ea, spune Ionelia, şi pentru ei vrea să-şi refacă viaţa. De ei va depinde, în principal, dacă va decide să se recăsătorească. Probabil că va face şi pasul ăsta. „Dar trebui să fie cineva care să mă înţeleagă şi să înţeleagă situaţia în care sunt“, explică ea.

Decorat post-mortem

Fruntaşul Ionuţ Cosmin Sandu a fost avansat post-mortem la gradul de sublocotenent şi decorat cu Ordinul Naţional „Steaua României“ în grad de Cavaler pentru militari, cu însemn de război. În misiunea în care Sandu şi-a pierdut viaţa a fost rănit şi caporalul Silviu Atanasiu, din acelaşi batalion. Ambii erau la a doua misiune în Afganistan.

http://www.adevarul.ro/articole/cand-ce ... moare.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.