Jump to content

42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului!


dcp100168

Recommended Posts

42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului!

Un studiu ne spune ceva foarte important nu numai despre noi ca popor dar si despre viitorul nostru (sau lipsa noastra de viitor) intr-o lume care se schimba economic, tehnologic si institutional cu o rapiditate fara precedent istoric. Desi nu are si nu va avea cum sa atraga acoperirea mediatica pe care o merita, problema asupra careia ne atrag atentia profesorii Lazar Vlasceanu, Adrian Dusa si Cosima Rughinis, coordonatorii studiului "Publicul romanesc si stiinta" (pentru detalii aici), finantat de Autoritatea Nationala pentru Cercetare stiintifica din Romania, este de fapt o problema cruciala pentru noi toti.

Cel putin unul din trei romani, prin raspunsurile date la intrebarile puse, probeaza a fi: creationist, geocentrist si cu cunostinte precare de genetica, fizica sau medicina. Chiar daca sunt majoritari cei care raspund ca Pamantul se invarte in jurul Soarelui (52%), este remarcabil faptul ca pentru 42% dintre romani Soarele se invarte in jurul Pamantului.

Cunoasterea stiintifica redusa a publicului larg se regaseste si in domeniul sanatatii. In 2005, doar aproximativ un sfert dintre romani raspundeau corect ca antibioticele nu distrug virusii, fata de trei sferturi in Suedia. Aceasta situatie este cu atat mai ingrijoratoare cu cat publicul din Romania se situeaza in 2009 pe primul loc in privinta celor care au cumparat antibiotice de la farmacie fara reteta medicala, si anume 16% - fata de o medie EU27 de 3%

60% dintre romani exprima acordul cu afirmatia conform careia "Ne bazam viata prea mult pe stiinta si nu destul pe credinta", aproximativ 4 din 5 romani cred ca "Exista miracole, fenomene ce nu pot fi explicate de stiinta", si 2 din 3 romani cred ca biserica nu greseste niciodata in ceea ce spune.

22% dintre romani considerau in 2005 ca horoscopul este "foarte stiintific", aceasta fiind cea mai ridicata rata din tarile europene, dupa Cipru. De asemenea, Romania se situeaza printre primele societati europene in ceea ce priveste proportia adultilor care cred in existenta unor numere norocoase: aproximativ jumatate dintre romani erau de acord in 2005 cu afirmatia ca "unele numere sunt deosebit de norocoase pentru anumiti oameni", fata de media EU29 de aproximativ o cincime.

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-7641636-romania-stiinta-ingrijorator-scandalos-sau-trivial-pentru-42-dintre-romani-soarele-invarte-jurul-pamantului.htm

- 35% dintre români sunt convinşi că dacă beau apă după o persoană infectatată cu HIV se pot îmbolnăvi.

- 34% nu ştiu că genele tatălui sunt cele care influenţează sexul copilului nou-născut.

- peste 40% cred că „unele numere sunt deosebit de norocoase pentru anumiţi oameni”.

- jumătate cred că norocul este mai important pentru succesul în viaţă decât şcoala

- jumătate ţin cont de zicala "dacă te mămâncă palma stângă vei primi bani" sau "cine nu are noroc în dragoste are noroc la cărţi."

- 50% cred că deochiul poate fi prevenit cu ajutorul culorii roşii.

- 50% merg cel puţin o data pe lună la biserică

- 4 din 5 români nu cred în teoria evoluţionistă şi cred că Dumnezeu a creat toate fiinţele, aşa cum sunt ele astăzi.

http://www.realitatea.net/peste-40prc-dintre-romani-cred-ca-soarele-se-invarte-in-jurul-pamantului_725853.html

Chiar aşa de proşti suntem? :-?

Link to comment
Share on other sites

Nu pot crede... 106.gif e un procent parca prea mare! 39.gif

Ba nu, de fapt cei care au raspuns asa s-au gandit mai bine ... si au ales ca sistem de referinta chiar Pamantul... sau pe ei insisi. Au avut in vedere ca totul e relativ si ca marimea nu conteaza. 24.gif

Link to comment
Share on other sites

22% dintre romani considerau in 2005 ca horoscopul este "foarte stiintific", aceasta fiind cea mai ridicata rata din tarile europene, dupa Cipru. De asemenea, Romania se situeaza printre primele societati europene in ceea ce privette proportia adultilor care cred in existenta unor numere norocoase: aproximativ jumatate dintre romani erau de acord in 2005 cu afirmatia ca "unele numere sunt deosebit de norocoase pentru anumiti oameni", fata de media EU29 de aproximativ o cincime.

Pai e vorba de numerele castigatoare de la Loto... e explicabil.1.gif

Link to comment
Share on other sites

Întrebările studiului

- 42% dintre repondenti cred ca soarele se invarte in jurul pamantului, nu invers. Spre comparatie, in 2002 procentul era de 24%, iar in 2005 de 27%, ceea ce inseamna ca ne indreptam in directia... “corecta”. La nivel european, doar Turcia si Letonia stau mai prost decat noi, cu procente de 56%, respectiv 44%.

- suntem unul dintre cele mai religioase popoare in Europa: 54% dintre repondenti au declarat ca se roaga zilnic, in timp ce doar 8% dintre germani, 9% dintre cehi si 11% dintre francezi sau danezi fac acelasi lucru. Mai mult, 72% dintre romani cred in Rai si doar 50% in Iad (cum se explica diferenta?);

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-7650058-studiu-roman-din-trei-crede-stramosii-omului-trait-aceeasi-perioada-dinozaurii.htm

post-2782-094749900 1280650259_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Românii au cel mai mic IQ: Suntem pe ultimul loc din Europa la capitolul inteligenţă

Mai nou, românii stau prost şi la capitolul inteligenţă. Un studiu efectuat recent în mai multe ţări îi plasează pe români pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveşte numărul de oameni cu performanţe ridicate la testele de inteligenţă. Rezultatele comparative au fost prezentate de conf. univ. dr. Anca Dobrean în cadrul unui simpozion în Viena, după cum anunţă şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie UBB, Cluj, Daniel David. "Suntem pe ultimele locuri şi în ceea ce priveşte Inteligenţa! Inteligenţa evaluată cu Testul RAVEN - unul din cele mai riguroase şi mai utilizate teste de inteligenţă la nivel internaţional - se referă la inteligenţa generală nonverbală (factorul G), adică la aptitudinea (1) de a opera simultan cu mai multe variabile complexe şi cu concepte mai abstracte care facilitează o mai bună rezolvare a situaţiilor cu care ne confruntăm şi (2) de a stoca şi reproduce informaţii", notează Daniel David pe blogul său. "Capacităţile intelectuale, inclusiv inteligenţa, reprezintă un rezultat al interacţiunii unor factori genetici cu cei de mediu. Deoarece se presupune că factorii genetici sunt relativ egal distribuiţi în populaţia globului, diferenţele în inteligenţă se pot datora mai ales factorilor de mediu, care, în interacţiune cu cei genetici, pot potenţa sau inhiba expresia şi dezvoltarea acestora", adaugă profesorul. Acesta nu precizează, însă, care este coeficientul mediu de inteligenţă al românilor şi nici ordinea actuală a ţărilor din clasament.

99% dintre români sunt analfabeţi ştiinţific

Un alt studiu internaţional, ale cărui rezultate au fost publicate în urmă cu circa două luni, a încercat să scoată la iveală cât de multe cunoaşte poporul român despre lumea în care trăim şi care este ponderea între ştiinţific şi religios. Rezultatele vorbesc de la sine. Aproape jumătate dintre români (42%) cred că Soarele se învârte în jurul Pământului, în timp ce 7 procente nu au ştiut ce să spună sau nu au vrut să răspundă.

Acelaşi studiu a relevat faptul că o treime din populaţia ţării noastre crede că laptele radioactiv devine bun pentru consum prin fierberea sa. Totodată, 32% dintre români sunt absolut convinşi că există oameni posedaţi de diavol.

Pe scurt, studiul scoate la iveală faptul că doar 1% dintre români au cunoştinţe serioase în domeniul ştiinţei. Un procent, faţă de 17%, în Franţa sau Germania.

Sondajul respectiv face parte din proiectul intitulat "Ştiinţă şi societate. Interese şi percepţii ale publicului privind cercetarea ştiinţifică şi rezultatele cercetării" (STISOC) şi a fost efectuat la nivel naţional, pe un eşantion de 1.161 de persoane de peste 18 ani.

Inteligenţa românilor, în cădere liberă

În urmă cu patru ani, un studiu similar - realizat de profesorul Richard Lynn (Universitatea din Ulster) - plasa România pe antepenultimul loc în ceea ce priveşte coeficientul de inteligenţă al popoarelor europene şi pe locul 34 la nivel mondial. Cu un IQ de 94, România depăşea atunci în clasament doar de Turcia şi Serbia. Germania se afla pe locul întâi, cu un IQ mediu de 107.

Deşi nu sunt formulate mereu în mod oficial, există câteva motive pentru care românii nu reuşesc să urce în topul inteligenţei. Unul dintre ele îl reprezintă sistemul educaţional precar şi mereu în schimbare, cu profesori slab motivaţi şi dotări inexistente ale şcolilor. Un alt motiv l-ar putea reprezenta numărul foarte mare de români care au ales să emigreze în ultimii ani, în special în ultimii patru - perioada în care am coborât la coada clasamentului. Pe de-o parte, aceştia îşi lasă copiii la diverse rude sau cunoştinţe, care, de cele mai mule ori, nu au timp să vegheze asupra educaţiei lor. Pe de altă parte, printre cei care aleg să plece din ţară se numără tot mai mulţi cetăţeni cu un grad ridicat de inteligenţă. Aceştia părăsesc ţara în căutarea unui loc unde să-şi poată valorifica aptitudinile şi cunoştinţele.

http://www.antena3.ro/romania/romanii-au-ajuns-pe-ultimul-loc-din-europa-la-capitolul-inteligenta_107398.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.