Jump to content

Arabesque şi Vega '93, printre cei mai puternici antreprenori români


dcp100168

Recommended Posts

Arabesque şi Vega '93, printre cei mai puternici antreprenori români

15 din cele mai mari 50 de companii private româneşti au înregistrat afaceri mai mari cu cel puţin 30% în lei în 2009 faţă de 2008, în primul an de recesiune după nouă ani de creştere. 8 mld. euro rulează cele 50 de companii româneşti, adică 3,2% din cifra de afaceri a companiilor din România. Romcar, importatorul Ford până la 1 august, Ambient Sibiu şi Interagro au înregistrat cele mai drastice scăderi de vânzări, cu un minus de cel puţin 30% faţă de 2008.

...

Vega '93 din Galaţi este o afacere deţinută de omul de afaceri Corneliu Istrate care are activităţi în special în construcţia de clădiri, activitate din care a realizat anul trecut afaceri de 88 mil. euro cu aproximativ 2.000 de angajaţi. Compania a mai derulat activităţi şi în industria berii, ca un business conex pentru care lucrau aproximativ 20 de persoane. Acţionarii companiei au decis să renunţe însă la acest business începând cu prima jumătate a anului 2009.

http://www.zf.ro/companii/cine-sunt-cei-mai-puternici-50-de-antreprenori-romani-constructiile-farma-sau-distributia-asigura-si-in-criza-vanzari-de-sute-de-milioane-de-euro-6744379

post-2782-026795800 1280437986_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Arabesque - a treia mare companie controlată de români

Cele mai mari 100 de companii controlate de oameni de afaceri români, în care lucrează aproape 90.000 de oameni, au avut anul trecut o cifră de afaceri de 45 miliarde de lei (10,6 mld. euro), adică 4% din rulajul tuturor companiilor din România, arată o analiză realizată de ZF. Marile companii aflate încă în mâinile românilor dau de lucru anual la aproape 90.000 de oameni, ceea ce reprezintă 3% din efectivul salarial existent în mediul privat, scrie ZF în ediţia de joi.

Dacă cele mai mari 100 de afaceri româneşti adună într-un an vânzări de 10 mld. euro, cele peste 100 de companii private reunite în Consiliul Investitorilor Străini (CIS) au avut anul trecut încasări de 36 mld. euro, potrivit datelor asociaţiei. Zoltan Teszari, acţionarul grupului telecom RCS&RDS, Ioan Niculae, proprietarul Interagro, şi Cezar Rapotan de la Arabesque Galaţi controlează primele trei companii cu capital majoritar românesc din economia locală. Cei trei au ajuns anul trecut la o cifră de afaceri cumulată de 4 miliarde de lei (sub un miliard de euro), astfel că pragul de business de un miliard de euro cu o singură companie nu a fost atins de niciun business controlat de români.

Ion Ţiriac şi Ioan Niculae, care spun că rulează anual în România afaceri în jurul a un miliard de euro, au pe cea mai mare firmă din grup afaceri de puţin peste 100 mil. euro, respectiv 300 mil. euro, arată datele analizate de ZF. Niculae, spre exemplu, controlează peste 25 de companii în 15 pieţe în industria chimică, în cea alimentară, agricultură sau turism şi are 9.000 de angajaţi.

În ultimul an şase din cele mai mari 100 de companii au intrat în insolvenţă, potrivit datelor ZF, situaţie care arată dificultăţile cu care se confruntă capitalul local în actualul context economic. Spre exemplu, aproape 5.000 de oameni sunt afectaţi de intrarea înincapacitate de plată a celor trei companii controlate de Cristian Burci (Astra Vagoane Arad, Romvag şi Meva), care nu mai au comenzi şi se confruntă cu lipsa de lichiditate.

Cifra de afaceri a tuturor companiilor din România s-a ridicat anul trecut la 1.012 mld. lei (240 mld. euro), faţă de 1.085 mld. lei (294 mld. euro) în 2008, după cum arată datele trimise ieri de către Registrul Comerţului. Potrivit aceleiaşi surse aproape 629.000 de firme au depus bilanţul financiar pe anul 2009, faţă de 665.000 cu un an în urmă.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Arabesque - liderul businessului cu capital majoritar românesc

Petrom a fost şi în 2010 cea mai mare companie din economia românească, dar Dacia a redus distanţa faţă de lider după o creştere de 30% în cei doi ani de recesiune. Astfel, dacă în 2008 cifra de afaceri a Petrom era cu aproape 2,5 mld. euro mai mare decât a producătorului de maşini, în 2010 compania petrolieră mai avea un avans de doar 615 mil. euro.

Companii situate în topul celor mai mari 50 de jucători din economie precum Dacia, Nokia sau Bunge, dar şi afaceri antreprenoriale româneşti - Dedeman Bacău - au reuşit să raporteze creşteri de peste 30% şi să câştige cotă de piaţă.

Anul trecut 12 companii de pe piaţa locală au avut afaceri de peste un miliard de euro, dar niciun business antreprenorial românesc nu a reuşit să se apropie de acest prag. Cu vânzări de 415 mil. euro în 2010 (în România şi pe pieţele externe), grupul Arabesque fondat la Galaţi de Cezar Rapotan a fost anul trecut liderul businessului cu capital majoritar românesc. Zoltan Teszari, Cezar Rapotan şi Dragoş Pavăl sunt singurii antreprenori români din top 50. 2010 a marcat revenirea în siderurgie, ArcelorMittal Galaţi a trecut din nou de un miliard de euro, după ce în 2009 consemnase şi pierderi record de peste 300 mil. euro.

zf.ro

Ataşat - Top50

post-2782-0-61666100-1309299336_thumb.pn

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Vega - printre “greii” din construcţiile româneşti

Topul celor mai mari zece constructori cu capital autohton, care anul trecut au înregistrat afaceri cumulate de 1,3 miliarde de euro, este dominat de companii cu sediul în Bucureşti şi în Moldova. Astfel, firme precum Hidroconstrucţia (deţinută de management şi asociaţia salariaţilor), Tehnologica Radion (Theodor Berna), Delta ACM '93 (Florea Diaconu), Bog'Art (Raul Doicescu) şi Euroconstruct Trading '98 (Dan Beşciu şi Sorin Vulpescu), deşi derulează lucrări în toată ţară, au sediile centrale în Bucureşti. Pe de altă parte, în top sunt prezent şi companii înregistrate în Moldova, aşa cum sunt Spedition UMB, Tehnostrade (ambele controlate de Dorinel Umbrărescu şi cu sediul la Bacău) sau Vega 93 din Galaţi (Corneliu Istrate). În top mai sunt prezenţi şi un constructor timişorean, Confort SA (Georgică Cornu), dar şi unul din Giurgiu, Romstrade (Nelu Iordache).

To­pul celor zece "grei" a suferit modificări ma­jo­re comparativ cu cel din 2009, în condiţiile în care liderul a devenit Hidroconstrucţia, cu afaceri de 232,1 milioane de euro şi care în 2009 ocupa poziţia secundă. Compania, care îşi are ori­ginile în Întreprinderea de Construcţii Hi­dro­energetice, înfiinţată în 1961, este deţinută în pre­zent de management şi de asociaţia salariaţilor. Pe de altă parte, "fruntaşul" din 2010, con­struc­torul Romstrade din Giurgiu, controlat de omul de afaceri Nelu Iordache, a ajuns pe poziţia a cincea după ce şi-a înjumătăţit afacerile la puţin peste 134 de milioane de euro.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

Arcada, Arabesque şi Vega, cele mai profitabile

* Trei mari jucători din piaţa construcţiilor au raportat cele mai mari profituri în 2010, la Galaţi

Constructorul Arcada Company a fost cea mai profitabilă companie gălăţeană anul trecut. Cu un profit net de aproape 9,5 milioane de euro, firma controlată de Spiru Mantu şi Mihai Humă a ocupat locul 74 în «Topul celor mai profitabile 100 de companii româneşti în 2010», întocmit de Ziarul Financiar.

Următorul agent economic local prezent în top este distribuitorul de materiale de construcţii şi finisaje Arabesque. Compania deţinută de Cezar Rapotan s-a clasat trei locuri mai jos, pe 77, cu un profit net de 9,0 milioane de euro.

A treia şi ultima firmă gălăţeană dintre cele 100 cele mai profitabile activează tot în sectorul construcţiilor. Este vorba de Vega *93. Firma lui Corneliu Istrate a realizat anul trecut un profit net de 8,9 milioane de euro şi a ocupat locul 89 în topul 100 ZF.

Lucrurile stau pe dos în topul Forbes

Clasamentul averilor celor care deţin aceste companii, întocmit anul trecut de revista Forbes, arată cu totul altfel. Astfel, cel mai bogat gălăţean era Cezar Rapotan, de la Arabesque, a cărui avere era estimată de publicaţie la 78-80 de milioane de euro. Suma îl plasa pe Rapotan pe locul 65 din primii 500 de miliardari. El era urmat de Corneliu Istrate de la Vega. Cu o avere estimată la 55 de milioane de euro, Istrate era poziţionat pe locul 90. Spiru Mantu şi Mihai Humă de la Arcada Company, a căror companie a scos cel mai mare profit din judeţ anul trecut, nici măcar nu figurau în topul Forbes 500 de miliardari români!

Damen, depăşit de şantierele navale din Tulcea

Şantierul Naval Damen din Galaţi a realizat anul trecut un profit net de 6,1 milioane de euro, dar nu a reuşit să intre în top 100 ZF. Acolo se află, însă, constructorul de nave din Tulcea, deţinut de coreenii de la STX. Şantierul naval tulcean este poziţionat chiar în prima jumătate a clasamentului, pe locul 42, cu un profit de 20,1 milioane de euro, de trei ori mai mare decât cel raportat de Damen.

Cine mai e în top

Pe primul loc în topul 100 ZF se află distribuitorul de produse petroliere OMV Petrom. Compania deţinută de austrieci a încheiat anul 2010 cu un profit de 427,4 milioane de euro.

Înapoi în plan local, o companie importantă cu un profit pe măsură este Mairon, specializată în comerţul cu produse metalurgice. Ea a realizat anul trecut un profit net de aproape 6,4 milioane de euro.

Societatea de construcţii Tancrad a făcut 2,0 milioane de euro, iar fabrica de ulei Prutul a realizat 1,36 de milioane de euro. Profitul Navrom Bac a fost de aproape 770.000 de euro, mai mare decât al surorii ei, Compania de Navigaţie Fluvială Română NAVROM, care a realizat un profit de 524.000 de euro.

Administraţia Zonei Libere şi firma de confecţii Cozamin au realizat profituri aproximativ egale anul trecut: 193.000 şi, respectiv, 191.000 de euro. În apropiere se află fabricantul de produse metalurgice Intfor, cu 188.000 de euro. Aproape 120.000 de euro profit a făcut producătorul de energie electrică şi agent termic primar Electrocentrale Galaţi.

Să mai spunem că bilanţurile pe 2010 ale marilor companii locale, precum combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi, nu sunt afişate pe site-ul MFP, întrucât ele sunt listate la bursă şi joacă după alte reguli. ArcelorMittal a raportat, totuşi, în februarie, pierderi de zece milioane de euro în 2010.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.