dcp100168 Posted March 20, 2008 Posted March 20, 2008 Urmaşul lui Enescu şi Lipatti* Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu aniversează 65 de ani de carieră concertisticăPublicul Ateneului Român - prezent acum o săptămână la seria de trei recitaluri cuprinzând “Integrala Sonatelor pentru pian şi vioară de Beethoven”- şuşotea în pauză, contrariat, neîncrezător în datele oferite de programul de sală: părea greu de imaginat că acest pianist extraordinar, ale cărui degete aleargă pe claviatură dezinvoltură şi rafinament, cu o precizie inegalabilă, cu forţă dramatică şi graţie poetică s-a născut cu 80 de ani în urmă!„M-am simţit mesagerul ţării mele”Născut la Galaţi pe 21 martie 1928, Valentin Gheorghiu a început să cânte la pian de la 5 ani. Între 1937 şi 1939 a studiat la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, apoi la Academia Regală din Bucureşti, ca discipol al lui Mihail Jora. În anii celui de-al doilea război mondial, a debutat pe podiumul solistic al Ateneului Român: în 1943 apărea pe afiş ca protagonist al Concertului nr. 1 de Beethoven, sub bagheta legendară a lui George Georgescu.În anii ce au urmat, pianistul apreciat în ţară şi străinătate şi-a consolidat o carte de vizită impresionantă; mărturisea într-un interviu din 2001 că a colindat întreaga lume în turneele sale : “În America de Nord am avut vreo 12 turnee, am străbătut-o din nord până în sud, din est până în vest, Europa toată, Israel, Japonia. Da, am mers destul şi m-am simţit mesagerul ţării mele, pe care am încercat să o reprezint bine”. Şi a făcut-o de fiecare dată, în contexte de mare prestigiu.Când a fost invitat să deschidă stagiunea la Montreal, figurau în program şi Sviatoslav Richter şi Arturo Benedetti Michelangeli, Mstislav Rostropovici şi David Oistrah, cântaseră de curând şi Emil Ghilels şi Artur Rubinstein. Urmaş al lui Enescu şi Lipatti, Gheorghiu s-a întâlnit pe scenă cu mari baghete dirijorale, cu artişti şi colective orchestrale de renume, fiind răsplătit mereu cu elogii de public şi critici.Concert aniversar la AteneuDin multitudinea de înregistrări ale concertelor sale din ţară şi din străinătate (Germania, Marea Britanie, Cehia, Franţa, Suedia, SUA., Israel, Canada, Japonia etc.), câteva pot fi ascultate într-o emisiune aniversară difuzată de Radio România Muzical, astăzi, de la 16.00 la 19.00. Pe 27 şi 28 martie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, Orchestra Simfonică a Filarmonicii “George Enescu” va interpreta câteva dintre creaţiile sale, sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal: “Amintiri din copilărie”, “Concertul pentru pian şi orchestră şi “Simfonia a II-a".http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... i-Lipatti/Ultimul aristocrat al pianuluiValentin Gheorghiu, artistul apreciat de George Enescu, împlineşte astăzi 80 de ani.Pianistul Valentin Gheorghiu, care împlineşte astăzi 80 de ani, “este un talent rar, ce trebuie supravegheat îndeaproape”, scria George Enescu într-o recomandare. Cu generozitatea-i recunoscută, dar poate şi cu oarecare nedumerire, Enescu acceptase să asculte cântând doi... copii: fraţii Ştefan şi Valentin Gheorghiu. Cuvintele entuziaste ale lui Enescu au fost providenţiale pentru Valentin Gheorghiu, care a avut şansa, în urma acestei recomandări, să studieze la Paris – una dintre cele mai redutabile citadele ale învăţământului muzical mondial, şcoală care l-a format şi pe Enescu. Au trecut multe decenii de la acea după-amiază din anii interbelici.Între timp, Ştefan Gheorghiu a devenit cel mai respectat şi mai pertinent profesor de vioară al românilor, iar Valentin Gheorghiu s-a impus ca ultim aristocrat al pianului din ţara noastră. Artist de o forţă interpretativă neegalată, Valentin Gheorghiu s-a dedicat instrumentului cu care, pe succesiunea alb/negru a clapelor, a reuşit să creeze culori şi imagini încântătoare, construindu-şi cu migală şi cu har concepţia interpretativă originală şi valoroasă, dublată de o sensibilitate şi o trăire emoţionante, capacitate în slujba unei comunicări cu totul speciale ce se crează între artist şi publicul său.Trio pianistic, alături de soţie şi fiicăValentin Gheorghiu este, de multe decenii, cel mai iubit dintre pianişti. Apariţiile sale publice sunt o sărbătoare, iar melomanii sunt copleşiţi de arta sa, orice concert al său prelungindu-se cu mult, din cauza nesfârşitelor aplauze. Astăzi maestrul trăieşte un moment aparte: a trecut pragul celor 80 de ani - în cazul său o vârstă a unei tinereţi fără bătrâneţe.Căci maestrul are mereu proiecte noi, imaginează noi propuneri repertoriale, este la fel de neobosit şi de doritor de a sluji marea muzică. Ce se mai poate adăuga? Că iubeşte pianul de la vârsta de 5 ani, iar pianul i-a întors dragostea şi a arătat că îl iubeşte la fel de mult, ascultându-i orice gest, orice dorinţă? Că este, la fel ca şi Enescu, şi interpret şi creator, deţinând Premiul de compoziţie acordat de maestrul absolut al muzicii româneşti? Că, de mulţi ani, alături de domnia sa mai invită din când în când pe scenă pe soţia şi pe fiica sa, într-un fermecător trio pianistic?Amănunte de viaţă, fapte artistice dedicate publicului românesc, pe care niciodată nu l-a abandonat, în ciuda numeroaselor şi tentantelor ocazii venite din străinătate.http://www.evz.ro/articole/detalii-arti ... -pianului/Valentin Gheorghiu (n. 21 martie 1928, Galaţi) este un pianist şi compozitor român. Valentin Gheorghiu a început să cânte la pian la vârsta de 5 ani. Studiază la Academia de Muzică din Bucureşti, având ca profesori pe Mihail Jora (teorie-solfegiu, armonie, cotrapunct, compoziţie), Constanţa Erbiceanu (pian), Mihail Andricu (muzică de cameră). George Enescu, într-o scrisoare adresată Ministrului Culturii din acea vreme, îl recomandă drept un "talent rar ce trebuie supravegheat îndeaproape" şi astfel, Valentin Gheorghiu, în vârstă de 9 ani, primeşte o bursă pentru a studia între anii 1937 şi 1939 la "Conservatorul Naţional Superior de Muzică" din Paris, cu Lazare Lévy (pian), Marcel Mayer (teorie şi solfegiu), Noel Gallon (armonie). La vârsta de 15 ani debutează la Ateneul Român în compania Orchestrei Filarmonice din Bucureşti, sub bagheta lui George Georgescu, ca solist al concertului Nr. 1 în Do-major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven şi devine solist al Filarmonicii în 1950. În afara activităţii concertistice în ţară, Valentin Gheorghiu a întreprins turnee de răsunet în ţările europene, Anglia, Franţa, Spania, Germania, Uniunea Sovietică, Austria etc. precum şi în USA, Israel, Japonia. A colaborat cu orchestre de prestigiu ca: "Société des Concerts du Conservatoire de Paris", "Gewandhaus" (Leipzig), "Staatskapelle" (Dresda) etc. şi a colaborat cu dirijori de renume mondial ca Antal Dorati, Kurt Masur, Rafael Kubelik, Constantin Silvestri, Georges Prêtre, George Georgescu. Valentin Gheorghiu excelează şi în recitalurile solo de muzică de cameră sau ca partener la pian împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu, sau cu violonista Silvia Marcovici. Au rămas în amintire performanţele muzicale ale "Trio-ului" compus din Valentin Gheorghiu (pian), Ştefan Gheorghiu (vioară) şi Radu Aldulescu (violoncel). A făcut înregistrări la radio, televiziune şi discografice (pentru casele "His Master's Voice", "Pathé Marconi", "Deutsche Gramophone", "Electrecord"). Prestigiul său i-a adus invitarea ca membru în juriile unor diverse concursuri internaţionale din Viena, Varşovia, Bruxelles, Paris, Bolzano etc. În 1958, la primul "Festival şi Concurs Internaţional George Enescu" din Bucureşti, Valentin Gheorghiu împreună cu fratele său Ştefan obţin Premiul I pentru interpretarea Sonatei pentru vioară şi pian de George Enescu. Activitatea interpretativă intensă i-a răpit timpul pe care l-ar fi putut dedica compoziţiei. Creaţia sa componistică, din păcate prea puţin executată în public, cuprinde: * Sonată pentru pian (Menţiunea I "George Enescu", 1946) * Concert pentru pian şi orchestră (Premiul "George Enescu" al Academiei Române) * Burlescă pentru pian şi vioară * Trio pentru pian, vioară şi violoncel * Sonată pentru pian şi violoncel * Quartet de coarde * Coral şi fugă pentru orgă şi orchestrăhttp://ro.wikipedia.org/wiki/Valentin_Gheorghiu
dcp100168 Posted March 21, 2008 Author Posted March 21, 2008 Un "Maestro" al Pianului* Intr-o lume de vedete si vedetute ultramediatizate, Valentin Gheorghiu a fost si a ramas muzician. Intr-o lume care s-a tot dat peste cap si a mai mers si in patru labe, Valentin Gheorghiu a ramas vertical. Intr-o lume care si-a tot schimbat reperele, Valentin Gheorghiu a ramas el insusi.Ni se pare important pentru un muzician ajuns la varsta seninatatii imperturbabile (80 de ani). Fara sa aiba neparat si cer instelat deasupra de fiecare data. A luat viata asa cum este ea si propriul talent ca un dar al sortilor. Restul a venit cumva de la sine. In saptamana ce a premers ziua aniversara a interpretat toate cele 10 sonate pentru pian si vioara alaturi de distinsa violonista Mariana Sarbu. Ce putea fi mai sugestiv si mai frumos pentru consecventa sa in fata pianului? Caci, peste decenii, s-a fixat in memoria noastra acest fericit mixaj dintre om si instrumentul pe care l-a slujit cu discretie si senioriala distinctie. O biografie fara mari seisme a insotit mereu destinul unui artist ce si-a cultivat inzestrarea, cu obstinatie, calm si, de ce nu, intelepciune. Aparenta sa, proverbiala deja, modestie poate a fost si o forma de autoaparare in fata agresiunilor istoriei. Vanturilor, valurilor. Contingentului.S-a nascut pentru muzica si a slujit-o simplu si firesc. Ce se mai poate adauga? Restul e cariera, fisa biografica, note critice, amintiri, melancolii si regrete, nu neaparat file de dictionar sau enciclopedie. Care transforma o fiinta vie in mici monumente de cuvinte. Mai nou, dai pe Google si ai "date si informatii", mai la obiect, mai aiurea-n tramvai. Ca sa nu spunem ca "motorul de cautare" mai mult ascunde, decat prezinta cate ceva din existenta si personalitatea unui om. Artist, muzician, de aceasta data. Cum sa comparam, daca ar fi sa ascultam "Preludiu - Coral" de Bach, nascut in aceeasi zi cu marele nostru pianist, cu niste simple date biografice sau hagiografia compozitorului, care, sa zicem, primea si un butoi cu bere pe langa salariul lui de cantor la Thomaskirche din Leipzig.Nascut la Galati pe 21 martie 1928, asezat in fata pianului de la cinci ani, cu studii la Conservatorul din Bucuresti si la cel din Paris, Valentin Gheorghiu debuteaza la 15 ani sub bagheta lui Gogu Georgescu. In 1950 devine solist al Filarmonicii bucurestene. Suntem in 2008. Valentin Gheoghiu este tot acolo, aici printre noi, dupa o viata cu abnegatie dedicata marii muzici. Interpret de mare clasa si compozitor cu totul remarcabil, Valentin Gheorghiu se bucura de un mare prestigiu si o deosebita pretuire din partea melomanilor. De pretutindeni, pe unde l-au purtat rasucelile propriei cariere, sau de aici, din Romania, unde mii si mii de melomani din diverse generatii l-au ascultat si au trait alaturi de domnia sa.Un concert la Ateneul Roman, in saptamana ce vine, cu lucrari din propria sa creatie sub bagheta maestrului Cristian Mandeal vor fi doar un modest omagiu adus unui muzician complex si daruit cu totul artei sale. Pianului. Ne vom alatura si noi celor care ii vor transmite prin generoase si meritate aplauze un, "Molto Vivace", La multi ani!http://www.ziua.ro/display.php?data=200 ... ord=Galati
dcp100168 Posted March 26, 2008 Author Posted March 26, 2008 Valentin Gheorghiu, sărbătorit de Filarmonica "George Enescu"Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu va fi sărbătorit de către Filarmonica "George Enescu", la împlinirea a 80 de ani, prin două concerte ce vor avea loc joi şi vineri, care vor prezenta exclusiv lucrări ce-i aparţin pianistului. Potrivit Filarmonicii "George Enescu", în cadrul programului prezentat la Ateneul Român, Valentin Gheorghiu va fi şi solist, sub bageta dirijorului Cristian Mandeal.Valentin Gheorghiu a început să cânte la pian la vârsta de cinci ani. A studiat la Academia de Muzică din Bucureşti, avându-i ca profesori pe Mihail Jora (teorie-solfegiu, armonie, cotrapunct, compoziţie), Constanţa Erbiceanu (pian), Mihail Andricu (muzică de cameră). George Enescu, într-o scrisoare adresată Ministrului Culturii din acea vreme, îl recomandă drept un "talent rar ce trebuie supravegheat îndeaproape" şi astfel, Valentin Gheorghiu, în vârstă de numai nouă ani, primeşte o bursă pentru a studia la Conservatorul Naţional Superior de Muzică din Paris, cu Lazare Lévy (pian), Marcel Mayer (teorie şi solfegiu), Noel Gallon (armonie), în perioada 1937-1939. La vârsta de 15 ani, Gheorghiu debutează la Ateneul Român, acompaniat de Orchestra Filarmonică din Bucureşti, sub bagheta lui George Georgescu, ca solist al concertului Nr. 1 în Do-major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, devenind, în 1950, solist al Filarmonicii.În afara activităţii concertistice în ţară, Valentin Gheorghiu a întreprins turnee de răsunet şi în ţările europene - Anglia, Franţa, Spania, Germania, Uniunea Sovietică, Austria etc. precum şi în SUA, Israel, Japonia. A colaborat cu orchestre de prestigiu ca: Société des Concerts du Conservatoire de Paris, Gewandhaus (Leipzig), Staatskapelle (Dresda) etc. şi a colaborat cu dirijori de renume mondial ca Antal Dorati, Kurt Masur, Rafael Kubelik, Constantin Silvestri, Georges Prêtre, George Georgescu. Valentin Gheorghiu excelează şi în recitalurile solo de muzică de cameră sau ca partener la pian împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu, sau cu violonista Silvia Marcovici. Au rămas în amintire performanţele muzicale ale Trio-ului compus din Valentin Gheorghiu (pian), Ştefan Gheorghiu (vioară) şi Radu Aldulescu (violoncel). A făcut înregistrări la radio, televiziune şi discografice (pentru casele His Master's Voice, Pathé Marconi, Deutsche Gramophone, Electrecord).În 1958, la primul Festival şi Concurs Internaţional "George Enescu" din Bucureşti, Valentin Gheorghiu împreună cu fratele său, Ştefan, obţin Premiul I pentru interpretarea Sonatei pentru vioară şi pian de George Enescu.Activitatea interpretativă intensă i-a răpit timpul pe care l-ar fi putut dedica compoziţiei. Creaţia sa componistică, din păcate prea puţin executată în public, cuprinde Sonată pentru pian (Menţiunea I "George Enescu", 1946), Concert pentru pian şi orchestră (Premiul "George Enescu" al Academiei Române), Burlescă pentru pian şi vioară, Trio pentru pian, vioară şi violoncel, Sonată pentru pian şi violoncel, Quartet de coarde, Coral şi fugă pentru orgă şi orchestră.Muzician polivalent, Valentin Gheorghiu este prezent în viaţa muzicală a României de peste 60 de ani.
dcp100168 Posted March 19, 2010 Author Posted March 19, 2010 Astăzi e ziua ta... Valentin Gheorghiu!Într-o cronică din revista Luceafărul, pianista şi scriitoarea Cella Delavrancea spunea despre sărbătoritul nostru: "Valentin Gheorghiu a devenit dirijorul unui singur instrument, pianul, care sub degetele lui sună din toate instrumentele unei orchestre". Mâine împlineşte 82 de ani. Îi urăm "La mulţi ani!"."Sunt născut în Galaţi. Părinţii mei, cei mai iubitori părinţi din lumea asta, au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a ne creşte frumos şi a ne ajuta. Nu au fost muzicieni, dar erau melomani şi ascultau deseori discuri. Văzând că suntem atraşi de muzică, ne-au cumpărat o pianină, pentru mine (care aveam pe atunci 4 ani), şi pentru fratele meu (care era cu doi ani mai mare) o vioară.Nu ne-au obligat niciodată să facem muzică, aşa cum se întâmplă deseori cu unii părinţi, dar nici n-au crezut vreodată că vom face carieră muzicală. Ne-au încurajat însă tot timpul să iubim frumosul, să iubim sunetele. Alături de fratele meu mai mare, Ştefan, care a studiat vioara, am alcătuit împreună cu părinţii «un cvartet» familial cald şi liniştit, unde muzica «celor doi» era un fundal minunat, chiar dacă vioara scârţâia şi pianul suna uneori fals", îşi amintea maestrul într-un interviu.Debutul său a avut loc în 1943 la Ateneu, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu, cu Concertul nr. 1 pentru pian şi orchestră de Beethoven. Avea 15 ani. De atunci a cântat timp de 60 de ani alături de această orchestră, de care îl leagă atâtea amintiri frumoase! "Fiecare concert este un unicat, niciodată o industrie. Spun asta fiindcă există pericolul, din cauza unor repetări succesive ale aceleiaşi lucrări, să intervină rutina, care distruge actul creaţiei. De aceea, de fiecare dată când reiau o lucrare, o restudiez şi o recreez, deoarece interpretarea este o creaţie", mărturisea pianistul şi compozitorul. "Mă bucur din tot sufletul că am aceleaşi sentimente din partea oamenilor care mă iubesc şi mă ascultă. Contează foarte mult pentru mine să ştiu că mă apreciază pentru că am rămas în ţară pentru ei. Puteam să plec în străinătate, dar mi-am iubit ţara şi am preferat să stau aici cu publicul meu."http://www.jurnalul.ro/stire-calendar/astazi-e-ziua-ta-valentin-gheorghiu-539179.html
dcp100168 Posted March 20, 2013 Author Posted March 20, 2013 Pianistul Valentin Gheorghiu, sărbătorit la Ateneu, la 70 de ani de la debutul său pe această scenăFilarmonica "George Enescu" din Capitală celebrează sâmbătă, de la ora 19.00, în Sala Mare a Ateneului Român, 70 de ani de la debutul pianistului Valentin Gheorghiu pe scena instituţiei.În cadrul acestui eveniment în care sunt sărbătorite valoarea şi consecvenţa vor fi invitaţi reputaţii săi colegi violonistul Gabriel Croitoru şi violoncelistul Marin Cazacu.Din programul concertului fac parte: "Sonata nr. 9 pentru pian şi vioară, op. 47", "Kreutzer" de Ludwig van Beethoven şi "Trio nr. 4 pentru pian, vioară şi violoncel, în mi minor", "Dumky de Antonin Dvorak."Îmi amintesc cu drag şi emoţie de primul concert pe scena Ateneului, alături de maestrul George Georgescu şi Filarmonica noastră de atunci. În sală era un public de cunoscători, care aştepta ca în partea a II-a a concertului să audă şi «Simfonia a 9-a» de Beethoven, pe care maestrul George Georgescu o dirija magistral în fiecare an, pianul la care cântam, un Bechstein, era nou şi suna minunat; pentru mine, acea zi a fost o adevărată sărbătoare, iar Ateneul cu fresca lui accentua această impresie. În decursul anilor, întotdeauna când am privit spre această frescă (cu istoria ţării noastre), mi-am explicat de ce nu am putut să o părăsesc. Sunt recunoscător publicului nostru drag, care întotdeauna m-a încurajat cu generozitate", spune Valentin Gheorghiu.Valentin Gheorghiu s-a născut la Galaţi, pe 21 martie 1928. Începe studiul pianului de mic copil. În anul 1934 vine la Bucureşti şi, în urma audierii sale de către pianista Constanţa Erbiceanu şi compozitorul Mihail Jora, este admis la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti, unde studiază pianul, teoria muzicii şi armonia cu aceşti renumiţi profesori. În anul 1936 debutează cu un recital la Sala Dalles din Bucureşti. În acelaşi an George Enescu îl ascultă şi intervine personal, prin scrisori adresate forurilor competente precum şi profesorilor Noël Gallon şi Lazare Lévy de la Conservatorul Naţional din Paris, pentru acordarea unei burse de studii la Paris, unde pleacă în anul 1937. Reîntors în ţară, îşi continuă studiile la Academia Regală de Muzică din Bucureşti, absolvind în anul 1947.Debutează la vârsta de 15 ani cu Filarmonica din Bucureşti sub bagheta lui George Georgescu în "Concertul nr. 1" de Beethoven. A colaborat cu dirijori de prestigiu precum: Seiji Ozawa, Rafael Kubelik, John Pritchard, Sir Simon Rattle, Kurt Masur, Antal Dorati, George Georgescu, Cristian Mandeal, Charles Dutoit, Constantin Silvestri, Sergiu Comissiona, Georges Prêtre, Eric Leinsdorf, Armin Jordan, Horia Andreescu, Lawrence Foster, Ferdinand Leitner, Karel Ancerl, Iosif Conta, Emil Simon etc. A cântat alături de orchestrele din Dresda, "Gewandhaus", "Wiener Symphoniker", Orchestra Colonne din Paris, Société de Concerts - Paris, Suisse Romande, Bayerische Rundfunk, Filarmonica Regală din Stockholm şi Filarmonica Regală din Madrid, orchestrele simfonice din Ierusalim, Baltimore, Houston etc. A înregistrat pentru casele de discuri: His Masters Voice, Deutsche Gramophon, Supraphon, Electrecord etc.mediafax.ro
dcp100168 Posted July 17, 2023 Author Posted July 17, 2023 A încetat din viaţă pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu, simbol al muzicii româneşti Valentin Gheorghiu, unul dintre cei mai mari pianişti din istoria noastră muzicală şi compozitor apreciat, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a încetat din viaţă la vârsta de 95 de ani, anunţă, luni, UCMR. Creaţia componistică a lui Gheorghiu a fost distinsă cu Premiul “George Enescu" al Academiei Române acordat Concertului pentru pian şi orchestră şi cu Marele Premiu al UCMR pe anul 2020, pentru întreaga activitate. Observat şi apreciat de George Enescu şi de Cella Delavrancea, Valentin Gheorghiu a fost una dintre cele mai importante personalităţi muzicale româneşti postbelice, cu o impresionantă activitate artistică întinsă pe parcursul a peste opt decenii. După primele sale apariţii publice, George Enescu, într-o scrisoare adresată Ministerului Culturii aprecia că Valentin Gheorghiu este ”un talent ce trebuie supravegheat îndeaproape”. Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu s-a născut la 21 martie 1928, la Galaţi. I-a avut profesori, la Academia Regală de Muzică şi Artă dramatică din Bucureşti, pe Mihail Jora, Constanţa Erbiceanu, Mihail Andricu şi Constantin Brăiloiu. A urmat Conservatorul Naţional de Muzică din Paris. A debutat, în 1943, ca solist pe scena Ateneului Român, cu Concertul nr. 1 în do major pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven, alături de Filarmonica condusă de George Georgescu. A fost organist la Catedrala Catolică "Sf. Iosif" din Bucureşti şi solist concertist al Filarmonicii ''George Enescu'' din Bucureşti. La prima ediţie a Festivalului şi Concursului Internaţional "George Enescu" din 1958, Valentin Gheorghiu a fost distins, împreună cu fratele său, violonistul Ştefan Gheorghiu, cu premiul I pentru interpretarea Sonatei nr. 3 "în caracter popular românesc", în la minor, de George Enescu. La 26 septembrie 2014, Valentin Gheorghiu a fost ales membru corespondent al Academiei Române. Preşedinţia României i-a conferit, la 1 decembrie 2000, Ordinul Naţional "Serviciul Credincios" - în grad de Mare Cruce, în semn de apreciere pentru ''contribuţia adusă la progresul şi propăşirea României''. La 23 mai 2018, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a fost decorat de Preşedinţia României cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional "Steaua României", "în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor". Ultimul omagiu îi va putea fi adus în data de 18 iulie, între orele 10.00 şi 15.00, în rotonda Ateneului Român, iar slujba de înmormântare va avea loc miercuri, 19 iulie, ora 10.00, la Capela Cimitirului Bellu ortodox. news.ro
dcp100168 Posted July 17, 2023 Author Posted July 17, 2023 S-a stins din viaţă Valentin Gheorghiu, unul dintre gălăţenii care au uimit lumea Pianistul şi compozitorul Valentin Gheorghiu, unul dintre gălăţenii care au uimit lumea s-a stins din viaţă în noaptea de duminică spre luni, la vârsta de 95 de ani. Anunţul a fost făcut de violonistul Gabriel Croitoru, un alt gălăţean care a uimit lumea. „În această noapte de iulie ne-a părăsit pentru a merge să cânte în alte lumi marele nostru pianist şi prieten bun, Maestrul Valentin Gheorghiu! Dumnezeu să-l odihnească în pace şi în Lumină”, a scris Gabriel Croitoru pe Facebook. Născut la Galaţi, pe 21 martie 1928, Valentin Gheorghiu este considerat unul dintre cei mai mari pianişti români din secolul al XX-lea. A început să cânte la pian la vârsta de 5 ani şi după doi ani de studiu la Galaţi a ajuns elev al Constanţei Erbiceanu şi al lui Mihail Jora la Conservatorul bucureştean. La doar 9 ani, cu recomandarea lui George Enescu, a primit o bursă în străinătate şi, în perioada 1937-1939, a fost discipol al lui Lazare Levy la Conservatorul din Paris. Din păcate, a fost nevoit să-şi întrerupă studiile din Franţa la izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial şi a revenit în ţară, înscriindu-se din nou la Conservatorul din Bucureşti. Şi-a început cariera concertistică la numai 15 ani, în 1943, la Ateneul Român, sub bagheta dirijorală a lui George Georgescu, iar în 1950 a devenit solist al Filarmonicii „George Enescu”, orchestră alături de care avea să cânte mai bine de cinci decenii. În 1958, la prima ediţie a Concursului „Enescu”, şi-a adjudecat premiul I, pentru interpretarea Sonatei a III-a enesciene, alături de fratele său mai mare, violonistul Ştefan Gheorghiu. Compozitor şi pianist de clasă, Valentin Gheorghiu a susţinut numeroase concerte pe toate marile scene ale lumii, din Japonia până în SUA. A excelat şi în muzica de cameră sau ca partener la pian al fratelui său. A avut, încă din tinereţe, oferte de a se stabili în Occident, primele datând din anii 50, dar le-a refuzat şi a rămas în România, pentru a nu-şi distruge familia şi cariera fratelui său. Modest, poate prea modest în opinia criticilor, Valentin Gheorghiu n-a ieşit foarte des în prim-plan, deşi s-a aflat, timp de aproape 50 de ani, printre cei mai mari muzicieni ai lumii. Valoarea sa unanim recunoscută l-a propulsat însă ca membru al juriilor la aproape toate concursurile mondiale importante, având la activ peste 70 de astfel de participări. Ca apreciere pentru meritele sale incontestabile, Galaţiul i-a acordat în 2011 titlul de Cetăţean de Onoare. În 2014 a fost ales membru corespondent al Academiei Române, iar în 2018, la împlinirea vârstei de 90 de ani, a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a statului român, Ordinul Naţional "Steaua României", "în semn de profundă apreciere pentru ceea ce a realizat în extraordinara sa carieră muzicală, în calitate de pianist şi compozitor". Sicriul cu trupul lui Valentin Gheorghiu va fi depus, pentru un ultimul omagiu, marţi, între orele 10,00 şi 15,00, în rotonda Ateneului Român, iar slujba de înmormântare va avea loc miercuri, la ora 10,00, la Capela Cimitirului Bellu ortodox. viata-libera.ro
Recommended Posts