Jump to content

70.000 de licenţiaţi la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

70.000 de licenţiaţi la Galaţi

Pentru prima dată în ultimii ani, numărul studenţilor din universităţile gălăţene va scădea. Reducerea dramatică a natalităţii din urmă cu 18-20 de ani începe să lovească abia acum în instituţiile de învăţământ superior. Ceea ce înseamnă că numărul licenţiaţilor din fiecare an va începe să scadă faţă de anii anteriori. Cauzele sunt naturale, nicidecum nu se datorează unor măsuri guvernamentale de reducere a fenomenului de transformare a învăţământului universitar într-unul de masă. Chiar şi aşa, numărul celor care au absolvit facultatea la Galaţi este foarte mare, ultimii ani fiind cei care au îngroşat rândurile deţinătorilor de diplome de studii superioare.

Comparaţie

Cifrele ne arată că, din anul 1989 şi până acum, au făcut facultatea la Galaţi în jur de 45.000 de persoane, în condiţiile în care până la Revoluţie absolviseră în oraşul nostru doar 23.538. În 21 ani de capitalism au terminat facultatea aproape de două ori mai mulţi studenţi decât de la înfiinţarea primei instituţii de învăţământ superior din Galaţi (Institutul Agronomic, în 1948). Adică în 41 de ani de comunism. Dacă facem o medie, realizăm că până în 1989 terminau facultatea 574 de studenţi în fiecare an, în timp ce de la Revoluţie încoace au primit diplomă de licenţă 2.142 de persoane anual. Aşadar, în fiecare an capitalist termină facultatea de patru ori mai multe persoane decât terminau în fiecare an comunist. În total şi-au luat licenţa la Galaţi aproape 70.000 de studenţi în 62 de ani de existenţă a instituţiilor de învăţământ superior.

Începuturile învăţământului superior

Povestea a început în anul 1948. Potrivit strategiei naţionale de după cel de-al doilea război mondial, Galaţiul urma să pregătească specialişti în şase domenii de interes naţional, unice la acea dată în învăţământul superior românesc: Îmbunătăţiri funciare, Măsurători terestre, Construcţii navale, Industrii alimentare (plus piscicultură şi tehnică piscicolă) şi Frigotehnie. Unele au dispărut în timp, altele au căpătat forţă. Primul institut înfiinţat la Galaţi, cel Agronomic, a funcţionat din 1948 până în 1957. Au rezistat însă structurile înfiinţate în paralel: Institutul Mecano-Naval (deschis în 1951), transformat în Institutul Tehnic în 1953 după adăugarea Facultăţii de Industrii Alimentare şi Tehnică Piscicolă, redenumit Institutul Politehnic în 1957. Din 1959 a funcţionat la Galaţi şi Institutul Pedagogic, iar cele două au format, începând cu 1974, Universitatea din Galaţi. Astfel, istoria pre-Revoluţionară a învăţământului superior la Galaţi poate fi, la rândul ei, împărţită în două etape: înainte şi după 1974.

Numărul total al absolvenţilor de facultate în Galaţi până în 1989 a fost de 23.538, dintre care 9123 au absolvit până în ’74, iar restul de 14.415 după anul înfiinţării propriu-zise a Universităţii. Se putea face la Galaţi doar Facultatea de Mecanică (care includea atât construcţiile de maşini, cât şi metalurgia sau navele), Facultatea de Chimie Alimentară şi Facultatea de Învăţământ Pedagogic. Un cerc restrâns de domenii de studiu, însă majoritatea de o valoare incontestabilă.

De la 3 facultăţi la peste 20

După Revoluţie, specializările, numărul de studenţi şi chiar cel al universităţilor s-au înmulţit. La Universitatea „Dunărea de Jos”, din trei facultăţi, câte existau în 1989, s-a ajuns anul acesta la 16.

Între timp, a luat fiinţă şi unica universitate particulară din zona Galaţiului, Danubius, care are şi ea la acest moment cinci facultăţi. Un calcul simplu arată că, în ultimii 18 ani, au fost licenţiaţi cu antetul „Dunării de Jos” în jur de 38.000 de studenţi.

Dacă la această cifră mai adăugăm şi că de la „Danubius” au ieşit de la înfiinţare şi până astăzi în jur de 7.500 de absolvenţi, avem imaginea unui învăţământ universitar care capătă caracter de masă.

Şi n-am luat în calcul filiala Universităţii Spiru Haret, care fiinţează şi ea de câţiva ani în Galaţi. Iar viitorul sună bine, pentru că din toamnă, şi Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi îşi deschide sediu în oraşul nostru.

http://www.viata-libera.ro/articol-70000_de_licentiati_la_Galati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.