Jump to content

Fraudă cu fonduri europene la Atfab Tecuci


dcp100168

Recommended Posts

Criza a înjumătăţit conservele la ATFAB Tecuci

* „Este o nebunie! Cred că efectele crizei au fost mult adâncite de faptul că populaţia s-a speriat de prorocirile catastrofale de la televizor”, spune Gabriel Ionescu, managerul societăţii ATFAB * Ca o dovadă că managerul are dreptate, vânzările fabricii tecucene pe pieţele externe au scăzut cu doar zece la sută, în vreme ce în România s-au redus la jumătate *

Criza a lovit cu putere şi în industria gălăţeană a conservelor. Inginerul Gabriel Ionescu, managerul firmei ATFAB Tecuci (cel mai mare producător de muştar şi conserve din legume din sudul Moldovei) ne-a spus că vânzările au scăzut într-un ritm alarmant în ultimele două luni.

„Nu minţiţi poporul cu televizorul!”

Gabriel Ionescu spune că principala cauză a scăderii dramatice a vânzărilor este, fără îndoială, criza economică globală, însă crede că în România asistăm la o situaţie specială. „După cum ştiţi, fabrica noastră produce şi pentru pieţele din Italia şi Spania. Ei bine, acolo vânzările ne-au scăzut cu cel mult zece procente. În schimb, în România, în lunile decembrie şi ianuarie am vândut doar jumătate din ceea ce vindeam la nivelul lunilor august şi septembrie. Poate vă întrebaţi de unde vine diferenţa, că tot criză e şi la noi şi în Italia, nu? Vă spun eu: în vreme ce în Vest se discută intens pe toate posturile TV despre măsuri anticriză - şi chiar se iau măsuri anticriză! -, la noi se vorbeşte doar în termeni apocaliptici. Te şi sperii când deschizi televizorul! Ai impresia că e sfârşitul lumii. Normal că românii sunt speriaţi şi reduc cheltuielile. Există teama că în perioada următoare va fi şi mai rău”, spune Gabriel Ionescu. „Cred că analiza crizei la nivelul mediatic se face de multe ori superficial, vânând senzaţionalul, şi nu cu responsabilitate”, conchide managerul.

Cauzele crizei

În viziunea managerului ATFAB, „motorul” crizei din industria conservelor se află în zona financiar-bancară: „Băncile au oprit acordarea de împrumuturi către clienţi, iar aceştia nu mai au putere de cumpărare. În urmă cu cinci-şase luni, un credit pentru cheltuieli era folosit pentru achiziţii de bunuri de folosinţă îndelungată de genul mobilei, autoturismelor sau electrocasnicelor. Oamenii cumpărau acestea din credite şi le rămâneau din veniturile salariale suficienţi bani şi pentru cheltuielile curente pe alimente, băuturi, dulciuri etc. În momentul când creditele s-au blocat, o parte dintre consumatori au decis să economisească pentru a-ţi putea lua bunuri de folosinţă îndelungată. Au strâns cureaua şi au limitat mai ales consumul de alimente. Însă blocarea creditelor a afectat şi agenţii economici, care n-au mai avut surse de finanţare şi au fost nevoiţi să apeleze la concedieri. Cum puterea de cumpărare a şomerilor este mică, vânzările de pe piaţă au scăzut şi mai mult. Este un cerc vicios”. O altă problemă identificată de managerul ATFAB este scăparea de sub control a cursului valutar. „O parte din materiile prime folosite de noi sunt din import şi sunt cumpărate pe euro. Mă refer aici la cutiile de tablă, la borcane, la unele ingrediente. Vă daţi seama că le-am luat, în toamnă, la un euro de 2,5-3,7 lei, iar acum, la scadenţa plăţii, le achităm cu un euro de 4,2-4,3 lei. Noi vindem conservele pe lei, cu plata la 30-60 de zile, iar când tragem linie, constatăm că prăbuşirea leului ne-a dus profitul la zero. Ba chiar, ca în luna ianuarie, am înregistrat pierderi. Niciodată în istoria fabricii nu ni s-a mai întâmplat să avem pierderi”, declară inginerul.

„Aşteptăm măsuri anticriză de la stat!”

Gabriel Ionescu crede că statul ar trebui să se implice mai mult în combaterea efectelor crizei: „Dacă atitudinea statului ar fi mai fermă, atunci oamenii nu ar mai fi atât de speriaţi şi nu şi-ar mai bloca banii la ciorap. Însă, din păcate, reprezentanţii statului român ezită să ia decizii de sprijinire a economiei - aşa cum au făcut americanii şi vesticii - iar incertitudinea lasă loc de speculaţii. Dacă s-ar dezgheţa consumul, toată lumea ar avea de câştigat: şi statul - că ar lua impozite, şi consumatorii - pentru că rulajul face preţurile să scadă, şi noi, investitorii - care n-am mai fi nevoiţi să desfiinţăm locuri de muncă. Dacă eu concediez oamenii, atunci ei vor ajunge pe capul statului, care nu numai că nu va mai încasa impozite şi taxe de pe urma lor, ci va trebui să cheltui pentru a-i ajuta să supravieţuiască”.

Deocamdată, la ATFAB Tecuci nu a fost concediat niciun angajat. Situaţia s-ar putea însă înrăutăţi însă foarte mult în perioada care vine, dacă piaţa nu-şi va reveni. „Suntem într-un moment de cumpănă. Dacă nu se iau măsuri la nivel de Guvern pentru stoparea crizei, o să fie de jale”, conchide Gabriel Ionescu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Criz ... uci_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Fraudă cu fonduri europene la Atfab Tecuci

Grupul de Investigatii Politice (GIP) a publicat luni numele celor 11 firme din industria carnii in cazul carora OLAF a solicitat deja recuperarea integrala a fondurilor alocate prin programul SAPARD si in legatura cu care OLAF a sesizat DNA. Potrivit comunicatului transmis de GIP, OLAF someaza autoritatile romane sa-si respecte obligatiile si sa recupereze integral fondurile pentru proiectele SAPARD care au fost fraudate. Totodata, OLAF sustine ca aproape toate fondurile SAPARD pentru industria carnii ar putea fi fraudate, nivelul fraudelor in programul SAPARD Romania fiind atit de mare incit vor urma si alte masuri, luate de Comisia Europeana.

GIP publica o scrisoare semnata de Eddy Weyns, seful Directiei Agricultura din cadrul Oficiului European Antifrauda (OLAF) si adresata lui Mihai Vadan, directorul general al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP). Scrisoarea este datata 6 mai 2010 si reprezinta un raspuns la incercarea Ministerului Agriculturii de a acoperi firmele din industria carnii pe care OLAF le-a gasit vinovate de fraudarea fondurilor SAPARD. (In 27 iulie 2010, GIP a publicat un document intern al Ministerului Agriculturii realizat in urma cererii OLAF de recuperare integrala a fondurilor nerambursabile SAPARD fraudate de firme din industria carnii din Romania.)

Scrisoarea are anexata o lista de 11 firme din industria carnii acuzate ca au fraudat programul SAPARD si in legatura cu care OLAF a sesizat DNA. Acestea sint: Amareto Impex SRL, Italovini SRL, Salflom SRL, C & C Company SRL, Oprea Avi Com SRL, Atfab SRL, Rotina Product SRL, H & E Reinert SRL, Salconserv SA, Scandia Romana SA si Meda Prod 98.

Oficialul european isi incepe scrisoarea cu o prezentare a situatiei actuale a investigatiilor realizate de OLAF referitoare la proiectele finantate prin Masura 1.1 - Carne, produse din carne si oua. Potrivit lui Eddy Weyns, din cele 211 proiecte finantate de SAPARD Romania, OLAF a gasit deja fraude si neregularitati grave in 62. Dintre acestea, 11 au fost trimise Departamentului National Anticoruptie (DNA), 32 „vor fi cit de curind transmise DNA”, iar in alte 19 exista serioase suspiciuni de neregularitatii sau practici frauduloase”.

"In scrisoarea sa, oficialul european desfiinteaza toate argumentele prin care oficialii romani incearca sa musamalizeze fraudele din programul SAPARD", se arata in comunicatul GIP.

http://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-7653108-11-firme-din-industria-carnii-acuzate-olaf-fraudat-fonduri-europene.htm

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Fabrica de conserve ATFAB, în moarte clinică!

Una dintre fabricile tecucene ce păreau a fi o speranţă în ceea ce priveşte renaşterea industriei conservelor, SC ATFAB SRL, s-a prăbuşit în urma unui scandal privind gestionarea fondurilor europene. Societatea tecuceană se află pe lista a 11 societăţi pentru care Oficiul European Antifraudă (OLAF) a solicitat DNA deschiderea unor anchete pentru fraudarea unor fonduri SAPARD. În cazul ATFAB, este vorba de o sumă de aproape un milion de euro, iar procedura de recuperare a banilor a fost lovitura de graţie ce a băgat societatea în moarte clinică.

De la succes la criză

Societatea ATFAB Tecuci a fost înfiinţată în 1994, pornind la început ca o afacere de familie, primul produs fiind unul extrem de apreciat pe piaţă, celebrul „Muştar de Tecuci”. Sub conducerea lui Gabriel Ionescu, societatea s-a dezvoltat în timp ajungând să producă şi o gamă variată de conserve din legume şi carne. ATFAB a devenit un brand valoros, produsele sale fiind căutate inclusiv pe piaţa externă.

Citirea în oglindă a numelui firmei – ATFAB=BAFTA – părea să poarte cu adevărat noroc investitorului. Aşa că, a părut naturală iniţierea, în 2006, a proiectului cu finanţare SAPARD, „Modernizare fabrică de conserve din carne şi mixte”, cu o valoare totală eligibilă de 6,3 milioane lei, din care valoarea ajutorului nerambursabil era de 3,15 milioane lei.

În 2007, ATFAB anunţa finalizarea proiectului SAPARD, iar în 2008 se angaja la noi investiţii, din buget propriu, de 1,8 milioane lei. Practic, cu un total de 4,8 milioane euro investiţi în industria conservelor, ATFAB se afla în topul primilor cinci mari investitori, top realizat de patronatul din industria de profil, Romconserv!

Din păcate, pe fondul crizei economice şi a scăderii comenzilor, ATFAB a început să dea rateuri din ce în ce mai serioase. Dar lovitura cea mai puternică a venit în urma unui control al OLAF, ce a ridicat mari semne de întrebare asupra modului în care s-au derulat licitaţiile organizate în cadrul proiectului.

Ofertă fictivă

În fapt, ATFAB a intrat în atenţia OLAF în urma unei acţiuni de control mai ample, ce a vizat verificarea a nu mai puţin de 211 proiecte cu finanţare SAPARD, prin Măsura 1.1. - „Carne, produse din carne şi ouă”. Potrivit datelor furnizate de OLAF, în 62 de proiecte au fost identificate neregularităţi grave, iar 11 cazuri, printre care şi cel al ATFAB, au fost trimise spre investigare DNA.

La nivelul instituţiilor gălăţene subordonate Ministerului Agriculturii, nimeni nu a fost în măsură să ne spună ce s-a întâmplat la ATFAB. Am fost direcţionaţi la Biroul Regional SAPARD - Regiunea 2 Sud-Est Constanţa, iar de aici, mai departe, la Bucureşti, la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (APDRP) din cadrul Ministerului Agriculturii. Aici, în sfârşit, în baza unei cereri de informaţii, am primit o serie de detalii privind soarta ATFAB. Din datele furnizate de Direcţia Relaţii Publice a APDRP, rezultă că, din cele 3,15 milioane lei din ajutorul nerambursabil, societatea tecuceană a încasat până în momentul descoperirii neregulilor 3 milioane lei. „În urma controlului efectuat de către OLAF asupra proiectului finanţat prin programul SAPARD şi al cărui beneficiar este SC ATFAB SRL, a rezultat că modalitatea pentru desfăşurarea licitaţiei privind achiziţionarea bunului linie de dozare-închidere paste, pentru care au fost emise trei oferte, a fost o procedură formală, una dintre oferte nefiind recunoscută de către emitent (oferta TOP Can SRL Italia), aceasta fiind astfel considerată falsă”, se arată în informaţiile furnizate de APDRP.

Instituţia din subordinea Ministerului Agriculturii a luat în considerare aspectele sesizate de OLAF şi a făcut verificările necesare, apreciind în final că se impune recuperarea integrală a sprijinului financiar nerambursabil aferent contractului, în valoare de 3.047.817,29 lei (echivalentul, la vremea respectivă, a 928.607,36 euro).

O belea nu vine singură

Pe fondul efectelor crizei economice, cererea de returnare a fondurilor europene a adus ATFAB pe marginea prăpăstiei. „Noi am încercat la un moment dat să-i contactăm în vederea unei eventuale participări la Ziua Recoltei de anul acesta, dat fiind faptul că era una dintre firmele care au fost în mod constant prezente la astfel de acţiuni. De această dată, când am sunat la ATFAB ni s-a spus că fabrica este închisă şi că a intrat în insolvenţă…”, ne-a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi, Violeta Nanu.

Vestea este oarecum surprinzătoare dat fiind faptul că, deocamdată cel puţin, în evidenţele ANAF, ATFAB nu figurează ca fiind intrată în insolvenţă. Mai mult, la 31 iunie, societatea reuşise să-şi reducă în mod considerabil datoriile acumulate la bugetul de stat de la începutul crizei, figurând cu obligaţii de doar 316.000 lei.

Ancheta merge mai departe

Am încercat să aflăm şi poziţia conducerii ATFAB în legătură cu cazul în care firma este implicată, însă din păcate nu a răspuns nimeni la numărul de contact al firmei.

Cert este că, în ceea ce priveşte insolvenţa, nu iese fum fără foc, la tăcerea de la capătul firului adăugându-se şi faptul că site-ul de internet al societăţii ATFAB a fost şi el suspendat zilele trecute...

Am reuşit să aflăm doar, din surse colaterale, că societatea tecuceană a contestat rezultatele verificărilor întreprinse de OLAF şi APDRP, însă în prezent „mingea” se află în terenul procurorilor de la DNA Galaţi. Pe de altă parte, procedura de recuperare a fondurilor merge înainte. „În acest sens au fost aplicate prevederile OG nr.79/2003 privind controlul şi recuperarea fondurilor comunitare. Mai exact, a fost întocmit Procesul Verbal de Constatare, care constituie titlu de creanţă. Ulterior, beneficiarul a contestat Procesul Verbal de Constatare. Procedura de soluţionare a contestaţiei formulate de SC ATFAB SRL a fost suspendată până la soluţionarea dosarului aflat pe rolul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi. Astfel, după soluţionarea dosarului de către DNA, se va relua procedura de soluţionare a contestaţiei”, se precizează în răspunsul primit de la APDRP.

În cazul în care ATFAB va intra în insolvenţă, instituţia se va constitui parte în procesul privind lichidarea judiciară a societăţii. Şi iată cum o firmă ce se anunţa o poveste de succes are toate şansele de a se înscrie pe lista marilor eşecuri din economia gălăţeană.

http://www.viata-libera.ro/articol-Fabrica_de_conserve_ATFAB_in_moarte_clinica_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Misterele unui faliment cu fonduri europene şi licitaţii trucate. Muştarul de Tecuci, anchetat procurorii anticorupţie FOTO

Procurorii DNA trebuie să lămurească modul cum la fabrica de conserve ATFAB SRL Tecuci - în prezent în faliment - s-a fraudat o licitaţie pe baza căreia s-au obţinut fonduri europene de 3,15 milioane de lei.

Tecuciul era, în urmă cu câţiva ani, capitala muştarului românesc. La un moment dat, aici funcţionau şase fabrici de muştar, care cu greu făceau faţă comenzilor venită din ţară, dar şi din Italia şi Spania. Una câte una, însă, firmele au început să falimenteze, iar în acest moment doar trei dintre ele mai au activitate.

Cea mai gravă situaţie pare să fie la Atfab SRL Tecuci, care a intrat în faliment imediat după ce a finalizat o investiţie de 6,8 milioane de lei, cu finanţare europeană. Mai mult, procurorii DNA au în lucru un dosar penal legat de societate, care este suspectată de o fraudă cu fonduri europene.

De la OLAF, la DNA

Sesizarea privind fraudele a fost făcută, în iulie 2010, de o organizaţie ce funcţionează pe lângă Comisia Europeană: Oficiul de Luptă Antifraudă (OLAF). În sarcina firmei tecucene se reţine „regizarea" achiziţiei de bunuri în cadrul proiectui de modernizare a fabricii de conserve, finanţat de UE. La o licitaţie din anul 2009, de cumpărare a liniei de fabricare a pastelor (bulion, muştar etc), a fost introdusă o ofertă falsificată, pentru a se crea impresia că a fost atins numărul minim legal de ofertanţi (3), iar finanţarea să fie aprobată. Cercetările OLAF au scos la iveală că una dintre cele trei oferte, respectiv cea a firmei italiane „TOP Can", este un fals.

În septembrie 2010 au fost luate primele măsuri în cazul Atfab SRL, firmă al cărei patron, Gabriel Ionescu, este membru al PDL şi în Consiliul Local Tecuci. Agenţia de Plăţi pentru Agricultură a declanşat procedurile pentru recuperarea finanţării europene de 3,15 milioane lei, însă procedura a fost suspendată la scurtă vreme, după ce procurorii anticorupţie au pornit o anchetă penală împotriva patronului firmei, în legătură cu falsurile de la amintita licitaţie. În prezent, dosarul Atfab este în faza de cercetare penală. „Noi nu mai vem niciun rol în această «afacere». Investiţia fost finalizată, iar dacă sunt probleme, vor fi rezolvate în justiţie. Singura problemă este că fabrica este închisă, deşi potrivit contractului de finanţare trebuie să funcţioneze cel puţin până în 2014", ne-a declarat Nicu Chebac, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură Galaţi.

Faliment şi confuzie

În acest moment, pe rolul instanţelor gălăţene sunt şase dosare de faliment declanşate la solicitarea creditorilor. De altfel, în unul dintre aceste dosare, Tribunalul Galaţi a aprobat deschiderea procedurii insolvenţei firmei (administrator judiciar Cont Expert IPURL), iar adunarea creditorilor va avea loc pe 21 noiembrie 2012.

Între timp, patronul firmei a pus lacătul pe fabrică, a trimis oamenii acasă şi şi-a anulat toate numerele de telefon cunoscute. După câte ne-a spus Eduard Finkelştain, primar al Tecuciului şi coleg de partid cu Gabriel Ionescu, „îşi schimbă numerele de telefon foarte des, pentru că vrea să aibă linişte".

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.