Jump to content

Se fură barele de inox de pe morminte!


dcp100168

Recommended Posts

Se fură barele de inox de pe morminte!

Hoţii din cimitire s-au specializat. Mai nou fură barele şi inelele de inox de pe morminte. „Vă semnalăm că la unele morminte s-au înregistrat distrugeri şi furturi, constând în distrugerea unor lucrări funerare, furtul barelor şi inelelor de inox de pe morminte”, scrie în sesizarea înaintată Poliţiei Comunitare Galaţi şi semnată de conducerea Administraţiei Cimitirelor Galaţi. Sesizarea este datată 29 iulie 2010 şi vizează neregulile care s-au produs în Cimitirul Eternitatea.

Între timp, furturile s-au înteţit, chiar la acest sfârşit de săptămână fiind distruse lucrările de pe alte morminte decât cele semnalate până acum de proprietari către administraţia cimitirului.

Adrian Sârghe, şef Administrare Cimitir Eternitatea, s-a plâns că austeritatea bugetară a lăsat acest sector fără fonduri, fără oameni care să asigure paza cimitirului. „Fără fonduri şi fără oameni, ce să administrăm?...”. Cât despre situaţia dată, „interesant este că au fost dislocate barele de pe mormintele situate chiar în faţa administraţiei şi că avem şi pază, patru oameni ai Poliţiei Comunitare, ne-a spus Adrian Sârghe. Acelaşi număr de agenţi de pază este asigurat şi pe timp de noapte, dar hoţii au furat chiar de la mormintele de pe aleea principală...”

Se refolosesc inelele de la morminte?

Am observat şi semnele altor furturi, iar unicul agent de pază pe care l-am întâlnit pe alei ne-a spus că a întors odată „un cetăţean care furase crucea de la un mormânt şi că acel angajat era lucrător al unei firme de construcţii monumente funerare”. De altfel, mulţi dintre gălăţenii care au sesizat ziarul nostru privind vandalizarea mormintelor au avansat şi ideea că elementele de inox sau bronz furate ar putea fi „refolosite” de cei care lucrează cu firme de profil.

http://www.viata-libera.ro/articol-Cimitirele_la_mana_hotilor_-_se_fura_barele_de_inox_de_pe_morminte_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Distrugerea mormintelor din Cimitirul „Eternitatea” continuă

În ciuda semnalelor periodice legate de distrugerile din Cimitirul Eternitatea, fenomenul e departe de a fi oprit. Din contra, parcă înfloreşte!

Domnul Grigore Vasile, medic veterinar, a lăsat la redacţie ultima plângere în care arată că „dorind să meargă la mormântul mamei sale din Cimitirul Eternitatea, ca să se reculeagă, a constatat că lucrarea funerară - proprietate personală - este distrusă. Au fost dislocate barele şi inelele din inox (trei dintre ele) care sunt montate în placa de beton ce acoperă mormântul. Simultan, au fost distruşi şi doi piloni de susţinere din beton”.

În Cimitirul „Eternitatea” sunt nenumărate morminte care au rămas fără barele de inox, fără inele, cu lucrările distruse. Şi nu e nevoie să cercetezi prea mult ca să-ţi dai seama că obiceiul acesta de distrugere de morminte este o prelungire a furtului şi că el ar putea duce la niscaiva firme de construcţii de monumente funerare. Dar, ştiţi cum e: „Hoţul neprins, negustor cinstit se cheamă”.

Marieta Alexandru, administrator al Cimitirului „Eternitatea” din Galaţi, nu poate decât să constate distrugerile, fără să arate cu degetul spre cineva anume, fiindcă nu are dovezi...

Eduard Grosu, directorul Gospodăriei Urbane din Galaţi, ne-a spus că paza cimitirelor, a parcurilor şi a altor obiective este asigurată din toamna anului trecut de propriul serviciu. „În Cimitirul Eternitatea, sunt zilnic 2 paznici de zi şi 4 care lucrează de noapte. La 22 de hectare, cât măsoară ca suprafaţă cimitirul, nu sunt suficienţi oameni la pază, dar mai mult nu ne permitem”.

Noi ne permitem însă să constatăm, pe baza informaţiilor furnizate de administratorul de la „Eternitatea”, că în anul 2010 au fost sesizate (din partea gălăţenilor care au morminte în acest cimitir) cel puţin 20 de plângeri de distrugere a lucrărilor funerare. De la începutul anului în curs sunt cel puţin alte 15 sesizări.

http://www.viata-libera.ro/articol-Distrugerea_mormintelor_continua_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

În cimitirele gălăţene, pârjol şi furturi pe bandă rulantă

* Doar "Big Brother" cu camere de luat vederi în cimitire ar putea să mai stopeze furturile de cruci, plăci de beton şi alte elemente de cavou

Parcele întregi de cimitir arse şi distruse, cruci de fier dispărute peste noapte şi multe elemente de cavou furate, sunt câteva dintre acuzaţiile pe care le fac o serie de concesionari de locuri de veci din Galaţi. Administratorii cimitirelor spun, însă, că nu pot să împiedice furturile din cimitire doar cu personalul angajat.

Au ars cruci de lemn şi vegetaţie

Elena Silaghi, o femeie în vârstă, care are un loc de veci în cimitirul Ştefan cel Mare, acuză faptul că administraţia nu are grijă de locul pentru care a plătit o sumă consistentă. "Mie mi-a dispărut o placă de dedesubt. Nu ştiu cine a scos-o, şi placa de deasupra era spartă într-un colţ probabil de la ranga cu care au deschis cavoul. Am făcut plângere şi încă nu s-a soluţionat. În plus, vedeţi cum a ars peste tot aici, ca şi cum locul ar fi fost al nimănui. Eu am fost miercuri (29 august, n.r.) şi era totul bine, dar a doua zi dimineaţă, când m-am întors, era totul pârjolit. Încă fumega. Au ars şi cruci de lemn, vegetaţie, tot. Nu înţeleg cum e posibil aşa ceva, că doar au pază tot timpul. Chiar nu vede nimeni ce se întâmplă?", se întreabă femeia.

În replică, Gabriela Dubău, administrator al cimitirului, spune că furturile nu pot fi demonstrate. "Cum poate să îmi dovedească mie că a avut placa? Eu de unde să ştiu dacă a avut-o sau nu? Nu spun că femeia minte, dar mie trebuie să îmi demonstreze cineva că s-a produs un furt", susţine Gabriela Dubău. În ceea ce priveşte incendiile repetate din ultimele două săptămâni, administratorul de cimitir dă vina pe uscăciune şi pe faptul că se lasă lumânări aprinse. "Noi cosim, dar nu vedeţi că e totul uscat? În câteva minute arde tot", mai spune Gabriela Dubău.

Se fură orice

Administraţia cimitirelor recunoaşte că una dintre problemele majore cu care se confruntă este cea a furturilor. Pe de o parte, ar fi vorba despre hoţii de fier vechi, care vânează orice obiect metalic, de la cruci la grilaje, şi, pe de altă parte, ar fi vorba despre firmele care construiesc cavouri. Astfel, unii dintre angajaţii acestor firme s-ar aproviziona cu diverse elemente chiar de la mormintele învecinate. "Aşa fac, iau dintr-o parte şi pun în altă parte. Cine să-i prindă?", ne-a spus unul dintre paznicii de la cimitir. "Noi am dublat controlul la maşini, avem câte doi oameni în tura de noapte, dar nu avem ce face pentru că sunt insuficienţi angajaţi faţă de ce nevoi ar fi. La Eternitatea şi la Sf. Lazăr am pus camere de luat vederi la poartă, urmează să facem asta şi la Ştefan cel Mare. Aş vrea ca, până la anul, să pun şi pe o serie de alei", a declarat Eduard Grosu, şeful SC Gospodărire Urbană, instituţia care are în grijă cimitirele.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.