Jump to content

Cât costă debranşarea şi ce acte sunt necesare


Recommended Posts

Posted

Cât costă debranşarea şi ce acte sunt necesare

Gălăţenii care doresc să renunţe la sistemul public de încălzire o pot face doar până la sfârşitul lunii august. Documentaţia şi avizul costă 350 lei, iar pentru fiecare calorifer sigilat se plătesc 25 de lei.

Cei care doresc să renunţe la sistemul centralizat de termoficare trebuie să parcurgă un drum complicat, cu zeci de aprobări şi avize care nu sunt doar o formă de birocraţie excesivă, ci sunt şi destul de scumpe. Nu mai puţin de 12 acte şi avize trebuie să obţină cel care solicită debranşarea. Pentru început, trebuie să depuneţi la registratura Apaterm (strada Crizantemelor, Ţiglina II) o cerere de deconectare, motivată (montare de centrală termică, sursa electrică), cu acordul asociaţiei de proprietari din care faceţi parte. Urmează obţinerea acordului de deconectare de la firma Proiect SA, situată în strada Navelor (etaj) 7 şi o declaraţie pe propria răspundere de asigurare a unui confort termic de minim +10 grade Celsius (în cazul debranşării simple). Pasul următor este dovada montării contorului de gaz şi procesul-verbal de montare la adresa care solicită debranşarea. De asemenea, trebuie să mai solicitaţi o adeverinţă tip pentru asociaţia de proprietari de la ghişeul Avize-Serviciul Proiectare Tehnologică (luni- joi, 9.00-12.00). Tot de la acelaşi ghişeu trebuie să solicitaţi referatul tehnic de specialitate, prezentând numărul de înregistrare a cererii. Mai aveţi nevoie de o copie după schiţa casei, unde sunt figurate radiatorele şi documentaţia tehnică întocmită de un proiectant. Abia după depunerea dosarului cu documentele menţionate, obţineţi avizul Apaterm, care va permite deconectarea de la reţea.

Copia după avizul Apaterm se depune la registratura societăţii, de unde veţi obţine un nou număr de înregistrare. Cu acesta, vă prezentaţi la Serviciul Inventariere, în vederea efectuării operaţiunii de sigilare şi de întocmirire a procesului-verbal de debranşare, pe care îl depuneţi la asociaţia de propietari. Sigilarea caloriferelor se face obligatoriu de către angajaţii societăţii Apaterm.

Toată documentaţia costă 350 lei, iar pentru fiecare calorifer se plătesc 25 de lei.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Util-_Cat_costa_debransarea_si_ce_acte_isi_trebuie_0_310769002.html

  • 2 months later...
Posted

Seara buna,

Are cineva idee si cat costa bransarea ? Ce acte sunt necesare ?

Va multumesc si astept cu mare interes raspunsurile voastre.

Posted

Multumesc muuult. Dilema mea este urmatoarea : daca eu vreau sa ma mut intr-un apartament care a fost candva bransat, iar proprietarul a scos caloriferele deoarece i s-a impus de catre asociatie (neavand repartitoare si fiind plecat din tara 11 luni din 12) si le are in casa, eu acum trebuie sa parcurg toti acei pasi ?!

O zi frumoasa !

Posted

@Desire

In cazul tau cred ca cel mai usor e sa te adresezi direct celor de la Apaterm. Ei sunt cei mai interesati sa mai "agate" un client si cred ca se vor misca mult mai repede.

  • 9 months later...
Posted

Apaterm permite debranșări până pe 15 august

SC Apaterm SA Galați aduce la cunoștință celor interesați că data limită pentru depunerea cererilor de executare a lucrărilor de deconectare, sigilare și inventariere a instalațiilor de încălzire a apartamentelor din blocurile (imobil tip condominiu) racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică este 15 august 2011.

Cererea va fi aprobată de către Asociația de Propietari din care face parte respectivul bloc și va fi însoțită de copia xerox a avizului de deconectare eliberat anterior de SC Apaterm SA.

Această dată este stabilită în conformitate cu prevederile Legii serviciul public de alimentare cu energie termică nr. 325/2006 care specifică la art. 30 că deconectările unor consumatori:

- alin (4) ”nu se pot realiza în timpul sezonului de încălzire”;

- alin (5) ”se efectuează numai de către operator care are și calitatea de furnizor (SC Apaterm SA, Galați) în termen de maxim 45 de zile de la data solicitării, după verificarea condițiilor cumulative impuse.

Decizia se justifică prin faptul că sîntem obligați să ne pregătim pentru sezonul rece care se apropie:

- necesitatea planificării deconectărilor (debranțărilor);

- corelarea acestora cu lucrările de revizii și reparații;

- necesitatea inventarierii numărului de solicitări de deconectare în vederea luării măsurilor tehnice care se impun;

- de efectuarea probelor la rece, probe necesare pentru buna funcționare a întregului sistem de termoficare în vederea furnizării de servicii de termoficare necesare în sezonul rece;

- calcularea suprafeței echivalentă termică rămasă în funcțiune, pentru care vom stabili debitul necesar de agent termic pe care îl solicităm de la SC Electrocentrale Galați SA.

De asemenea, menționăm faptul că în conformitate cu prevederile legii mai sus menționate, la art. 45, alin. (1) se stipulează clar că:

- lit. b) se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei ”debranșarea/deconectarea de la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică a utilizatorului sau a consumatorului de energie termică fără respectarea dispozițiilor prezentei legi;

- lit c) se sancționează cu amendă de la 500 la 1000 de lei ”golirea instalațiilor de către utilizatorul/consumatorul de serviciu în vederea executării unor modificări sau reparații fără acordul scris al operatorului serviciului și al asociației de propietari, cu excepția cazurilor de avarii sau de forță majoră.

Vă mulțumim pentru înțelegere.

Administrator special al Apaterm, ing. Adriana Stratulat

  • 3 weeks later...
Posted

Gata cu debranşările. Cine n-a rezolvat, până la anul e prizonierul sistemului public

15 august a fost termenul limită până la care gălăţenii au putut solicita debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire. În ultima zi, 12 persoane au depus cereri pentru a li se accepta renunţarea la serviciile societăţii locale de termoficare.

În cursul zilei de astăzi se va face centralizarea tuturor cererilor pentru debranşare. SC Apaterm avertizează că debranşarea, fără respectarea legii, se sancţionează cu amendă de 500 de lei la 1.000 de lei.

adevarul.ro

Posted

Încă 1.710 gălăţeni au renunţat la calorifere

La sediul Apaterm au fost înregistrate până pe data de 15 august un număr de 1.710 de solicitări de debranşare totală sau parţială de la sistemul de termoficare centralizat, depuse de gălăţenii care sunt clienţi ai societăţii locale de furnizare a apei calde şi agentului termic. Reamintim că ultima zi de depunere a cererilor a fost 15 august, zi în care s-au depus, pe ultima sută de metri, 12 cereri. După etapa de primire a cererilor, conducerea societăţii va trece la a doua etapă, şi anume la blindarea caloriferelor, operaţiune care trebuie finalizată până la începerea probelor la rece ale instalaţiei de încălzire.

monitoruldegalati.ro

  • 8 months later...
Posted

Cum poti să te debranşezi de la sistemul centralizat de încălzire

O cititoare, Ana Mihaela, ne-a contactat pe adresa redacţiei pentru a ne cere sfatul într-o situaţie: „Îmi doresc să îmi spună cineva ce trebuie să fac pentru a mă debranşa de la sistemul centralizat de căldură. Am încercat să rezolv problema la Apaterm, dar ei m-au refuzat. Acum nu am datorii, dar nu cred că voi reuşi să mai plătesc căldura în iarna viitoare. Numai în luna decembrie, factura la căldură a fost de 570 de lei, iar eu nu îmi permit să plătesc atât de mult din veniturile pe care le am. Ce trebuie să fac?”, ne întreabă aceasta.

Asociaţia de locatari e cheia

În ideea de a o ajuta, am contactat-o pe reprezentanta Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari care a spus, pas cu pas, ce ar trebui să facă cititoarea noastră. „În primul rând, trebuie să meargă la asociaţia de locatari care administrează blocul în care locuieşte. Printr-o cerere în care solicită debranşarea de la încălzirea centralizată, va aduce la cunoştinţa acesteia dorinţa ei. De asemenea, trebuie să menţioneze că va contacta persoane specializate pentru a desfăşura lucrarea. După ce se încheie lucrarea, va fi întocmit un proces verbal, în care se constată că nu mai primeşte căldură, astfel factura va fi mai mică. Asociaţia de locatari trebuie să comunice mai departe societăţii Apaterm întreruperea furnizării de căldură. Dacă se duce locatarul direct la Apaterm, ei pot cere o sumă destul de mare pentru acest serviciu, în jur de 200 de lei. În schimb, poate găsi un instalator cu care să se înţeleagă. La urma urmei e vorba de o ţeavă tăiată, nu ar trebui să plătească foarte mult. Şi asociaţia de locatari îi poate găsi o persoană care să efectueze lucrarea”, a explicat aceasta.

viata-libera.ro

Posted (edited)

eu i-as da in judecata - obligatie de a face, intrucat mi se incalca dreptul la proprietate, obligandu-ma sa fiu clientul lor, desi eu NU le vreau marfa.

iar, dupa o hotarare pozitiva, s-ar schimba metoda de lucru dictatoriala de la apaterm, dat fiind valul de procese ce poate urma (ca la taxa de poluare :-W )

Edited by Legumix
Posted
eu i-as da in judecata

Nu sunt jurist, dar sincer nu cred ca e atat de simplu.

Daca-ti cumperi un apartament intr-un bloc, intr-un fel sau altul esti de acord cu situatia pe care o "cumperi" - client Apaterm, de exemplu. Nimeni nu te-a obligat sa cumperi acel apartament, nu?

Ca ei nu te pot obliga sa ramai la nesfarsit clientul lor, e altceva.

Cred doar ca nu e suficienta doar o simpla dare in judecata.

Posted

Nu sunt jurist, dar sincer nu cred ca e atat de simplu.

Daca-ti cumperi un apartament intr-un bloc, intr-un fel sau altul esti de acord cu situatia pe care o "cumperi" - client Apaterm, de exemplu.

cu alte cuvinte regula e aplicabila si pt celelalte utilitati?

Cred doar ca nu e suficienta doar o simpla dare in judecata.

dar ce ar fi suficient in viziune ta? chiar as vrea sa stiu pt ca sunt un viitor fost client apaterm

Posted

Ideea e, ca in momentul in care te debransezi, sa asiguri incalzirea apartamentului prin alte metode (gaz, electric).

Blocurile de locuinte in aceasta idee au fost construite! Altfel vom incepe sa izolam si peretii interiori, podeaua, tavanul...

Daca vecinii nu-si mai incalzesc apartamentele, eu voi plati mai mult pentru incalzirea propriului apartament.

  • 4 weeks later...
Posted (edited)

Ar fi interesant sa stim cum se numeste "reprezentanta Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari" si ce inaltime are. Pasii domniei sale spre drumul debransarii sint mici in comparatie cu :

"Din ce in ce mai multe persoane apeleaza la debransare Galati, deoarece au facturi nejustificat de mari, avand in vedere faptul ca energia termica asigurata de stat se scumpeste de la iarna la iarna. Cazurile de debransare Galati se inmultesc, fie ca cei care apeleaza la aceasta varianta au sau nu posibilitatea sa isi instaleze o centrala de apartament. Unele persoane prefera sa faca fata frigului cu mijloace alternative decat sa mai plateasca facturi mari catre Apaterm.

Cei care sunt bransati la sistemul centralizat de incalzire ar putea plati pana la 538 de lei pentru o gigacalorie din toamna, in momentul in care ar fi eliminate subventiile de la stat. Doar acest aspect te poate determina sa apelezi la debransare Galati, pentru a fi sigur ca nu iti consumi tot bugetul si ca nu faci datorii intr-o singura iarna. Dupa debransare Galati poti sa platesti de pana la patru ori mai putin atunci cand folosesti o centrala de apartament.



Cererile pentru debransare la Galati cresc intr-un ritm accelerat, 30 de galateni renuntand la sistemul centralizat de incalzire si furnizare a apei menajere, in fiecare zi. Ca si romanii din toata tara, locatarii care apeleaza la debransare Galati o fac in speranta unor datorii la intretinere semnificativ mai mici. Multi pastreaza un singur calorifer, dar cei multi dintre ei se debranseaza total, indiferent daca isi permit o centrala termica proprie sau nu. Cei care nu-si permit vor apela la boilere pentru incalzirea apei menajere si calorifere electrice pentru incalzirea locuintei.

Apaterm este principalul furnizator de caldura si apa calda in Galati. Vestea ca se va scumpi apa calda si caldura cu peste 75% a speriat multi locuitori care au depus deja cerere pentru debransare Galati. Statul nu-si mai permite sa subventioneze gigacaloria, ceea ce duce la sume imense platite la intretinere. Apaterm a facut estimari in urma carora rezulta ca pentru un apartament cu doua camera, cheltuielile vor creste pana la 320 lei, pentru unul cu trei camere vor ajunge chiar si la 450 lei iar costurile estimate la un apartament cu patru camera vor depasi in mod sigur 600 de lei.

Din cauza cererilor de debransare Galati, firmele producatoare de centrale termice au socotit ca este momentul sa-si imbunatateasca cifra de afaceri. Strategia lor este in general de a acorda subventii pentru locatarii care achizitioneaza produse apartinand companiei. Cei care prezinta dovada platii taxelor de debransare pot beneficia chiar de restituirea unui procent de 70% din suma. Amplul proiect „Marea debransare” este dedicat atat persoanelor fizice cat si Asociatiilor de Proprietari care doresc sa-si instaleze o centrala termica fie individuala, fie de condominiu.

Operatiunea de debransare Galati de la Apaterm presupune urmatoarele etape:

1. Depunerea cererii de deconectare, motivata (pentru ca doriti sa va instalati o centrala termica, fie o alta sursa electrica inlocuitoare, etc.), cerere care are acordul Asociatiei de Proprietari de care apartineti. Este important de mentionat faptul ca aceasta cerere se depunde doar in cazul in care nu va regasiti in tabelul „Zona Unitara” aflat la incinta societatii;

2. Pe baza buletinului de identitate, este necesara obtinerea unui „acord de deconectare”, din partea S.C. PROIECT S.A. Galati;

3. Se completeaza o declaratie pe propria raspundere pentru asigurarea unui confort termic de minim +20 grade Celsius (pentru debransarea totala);

4. Se face dovada de montare a contorului de gaz iar mai apoi un proces verbal asociat punerii in functiune la adresa imobilului;

5. Obtinerea unei adeverinte tip pentru Asociatia de Proprietari;

6. Referatul tehnic de specialitate care se solicita de la Serviciul de Proiectare Tehnologica;

7. Copie dupa dovada incalzirii imobilului prin intermediul unei centrale murale sau a incalzirii prin pardoseala – copie dupa chitanta si factura;

8. Documentatia tehnica intocmita de un specialist proiectant;

9. Obtinerea avizului Apaterm care permite deconectarea de la apa de consum incalzita si de la incalzirea termica;

10. Completarea unei cereri scrise in care sunt prezentate toate demersurile legale cu avizul asociatiei de proprietari.

11. Debransare Galati – procesul in sine, efectuat doar de catre angajatii Apaterm – insotita de procesul verbal de debransare in 3 exemplare din care unul este pastrat de solicitant.

Desi procesul de debransare Galati este unul lung, care implica multe etape si batai de cap, multi locuitori fac acest pas, fie pentru ca isi doresc instalarea unei centrale termice proprii, fie pentru ca sumele ce trebuie platite la intretinere cresc mult peste venitul mediu al unui locuitor."

Sursa: http://www.debransar...bransare-galati

Edited by coco
  • 1 month later...
Posted

Doar o săptămână pentru depunerea cererilor de debranşare de la căldură!

Data-limită pentru depunerea cererilor de executare a lucrărilor de deconectare, sigilare şi inventariere a instalaţiilor de încălzire a apartamentelor din blocurile racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică este 16 august, anunţă SC Apaterm, într-un comunicat postat pe site-ul propriu. Atenţie, pe 15 august 2012 nu se primesc cereri, fiind zi nelucrătoare.

Apaterm subliniază că solicitările trebuie să fie însoţite de copia xerox a avizului de deconectare eliberat anterior de societate. „Cererea va fi aprobată de către Asociaţia de Proprietari din care face parte respectivul bloc. Această dată este stabilită în conformitate cu prevederile Legii serviciul public de alimentare cu energie termică. Decizia se justifică prin faptul că suntem obligaţi să ne pregătim pentru sezonul rece care se apropie”, explică Apaterm. Societatea susţine că trebuie să-şi planifice debranşările, să le coreleze cu lucrările de revizii şi reparaţii, să inventarieze numărul de solicitări de deconectare şi să efectueze probele la rece, necesare pentru buna funcţionare a întregului sistem de termoficare în vederea furnizării de servicii corespunzătoare în sezonul rece. De asemenea, justifică societatea, este necesar să calculeze suprafaţa echivalentă termică rămasă în funcţiune, pentru care va stabili debitul necesar de agent termic pe îl solicită de la SC Electrocentrale.

viata-libera.ro

  • 2 weeks later...
Posted

În ultimii doi ani, aproape 3.500 de clienţi în minus pentru Apaterm

De la an la an, Apaterm îşi pierde clienţii; după ce, în 2011, a pierdut 1.946 de clienţi, în prezent, alţi 1.515 urmează să închidă definitiv dosarele cu chitanţele către societatea locală de agent termic. Cifrele au fost furnizate de directorul de producţie al Apaterm, Mircea Ispas, care a precizat că cele 1.515 debranşări se vor efectua până la finele lunii septembrie. Acestea au fost avizate în baza dosarelor depuse de cetăţeni (cu toate avizele necesare) până pe 16 august – data limită de primire a solicitărilor.

În consecinţă de la începutul anului trecut şi până în noiembrie 2012, Apaterm va avea cu 3.461 de clienţi mai puţini, motiv pentru care societatea nu va mai putea susţine că alimentează 82.000 de clienţi, ci 78.539.

În general, motivele pentru care gălăţenii optează să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire sunt imposibilitatea de a achita facturile la încălzire, sau nemulţumirile legate de calitatea agentului termic furnizat de Apaterm.

presagalati.ro

  • 1 year later...
Posted

Galaţiul - judeţul cu cele mai multe debranşări în 2013

Galaţiul se află pe primul loc în topul judeţelor din România cu cele mai multe debranşări de la sistemul centralizat de încălzire în 2013, peste 15.000 de persoane alegând anul trecut un sistem individual de încălzire a locuinţei, reiese dintr-o analiză realizată de Ariston Thermo România.

Potrivit analizei, în 2013, peste 15.100 de apartamente au fost debranşate de la sistemul centralizat de încălzire, iar în ultimii trei ani numărul total al locuinţelor debranşate de la CET a ajuns la 19.400.

„Creşterea preţului la energia termică, problemele CET-ului din oraş şi facturile încărcate ce au fost emise populaţiei au fost principalele cauze pentru care tot mai mulţi gălăţeni au optat pentru instalarea unui sistem propriu de încălzire. În acest caz, centrala termică pe gaz a fost şi rămâne principala alternativă datorită economiilor anuale, cât şi autonomiei şi confortului oferite”, a declarat Cătălin Drăguleanu, country manager Ariston Thermo România.

Raportat la situaţia din ultimii 11 ani, analiza Ariston Thermo România arată că, din 2002 şi până în 2013, peste 35% dintre apartamentele branşate la sistemul centralizat de încălzire din Galaţi au fost debranşate. Astfel, dacă, în 2002, CET-ul local avea peste 96.000 de abonaţi, la finele lui 2013 doar 63.000 mai figurează pe listele de clienţi, conform datelor ANRSC.

În ceea ce priveşte preţul gigacaloriei, ultimii 3 ani au adus creşteri importante pentru gălăţeni, notează analiza Ariston Thermo România. În 2010, preţul de facturare al Gcal către populaţie era de 167 de lei, însă în iarna aceasta a ajuns la 248 de lei, fiind astfel raporată o creştere cu 50%. Cu toate acestea, preţul de producţie al Gcal a crescut doar cu 13% în această perioadă, de la 289 de lei/Gcal la 327 de lei/Gcal. Acest fapt se explică prin anularea subvenţiilor la încălzire acordate de către guvern începând cu 2012 şi prin imposibilitatea autorităţilor locale de a compensa această diferenţă, se arată în documentul citat.

În cât timp se recuperează investiţia într-o centrală termică

Situaţia deosebit de grea în care se află sistemul centralizat de încălzire al Galaţiului şi care stârneşte numeroase nemulţumiri se vede la fel de bine şi de la Bucureşti. „Estimările noastre arată că numărul debranşărilor din Galaţi va continua să crească, tot mai multe persoane înţelegând beneficiile instalării unui sistem propriu de încălzire. Astfel, dincolo de confortul adus de un astfel de sistem şi de posibilitatea de a avea control asupra perioadelor în care se doreşte încălzirea locuinţei, reducerea costurilor este cea mai importantă”, a spus Cătălin Drăguleanu.

„Investiţia medie într-o instalaţie cu centrală termică pe gaz este cuprinsă între 4.500 - 8.000 lei, diferind în funcţie de numărul de camere şi nivelul de dotare al acesteia (radiatoare, ţeavă, accesorii, montaj)”, a afirmat Drăguleanu.

Potrivit declaraţiilor sale, o economie reală la factura de gaz poate fi realizată prin instalarea unei centrale termice în condensare care are un randament de până la 108%, oferind o reducere a consumului de gaz de până la 35%. Acest tip de centrală reprezintă o inovaţie tehnologică aplicată generatoarelor de căldură, fiind mult mai performantă comparativ cu un model de centrală convenţională.

„În funcţie de tipul de centrală ales - convenţională sau în condensare - investiţia, în cazul unui apartament de 2 camere cu o suprafaţă de 60 de metri pătraţi în Galaţi, poate fi recuperată în circa 6 ani, în condiţiile menţinerii costului actual al gigacaloriei furnizate de Apaterm. Cum însă acesta va suferi modificări în următorii ani, cu siguranţă amortizarea se poate realiza chiar şi mai repede”, a subliniat Cătălin Drăguleanu.

Cât poate economisi un gălăţean într-un an?

În ceea ce priveşte reducerea costurilor lunare, centrala termică pe gaz este în acest moment cea mai ieftină alternativă. Astfel, dacă pentru gigacaloria primită de la Apaterm, un gălăţean plăteşte 248 de lei, iar pentru cea produsă de o centrală termică electrică - 553 de lei, în cazul unei centrale termice pe gaz costul ajunge la doar 150 de lei.

Astfel, potrivit calculelor Ariston, un gălăţean ce a ales debranşarea unui apartament de 2 camere (60 mp) poate economisi într-un an, la plata facturilor, peste 1.000 de lei dacă alege instalarea unei centrale termice pe gaz.

În funcţie de tipul de încălzire ales, costul anual estimat pentru producerea de apă caldă şi căldură pentru un apartament de 2 camere (60 mp) este următorul:

* Gaz - centrală termică convenţională: 1.729 lei

* Gaz - centrală termică în condensare: 1.546 lei

* Sistem centralizat - 2.643 lei (la costul actual de furnizare de 248 lei/Gcal)

* Electricitate - centrală termică electrică: 5.894 lei

Ariston Thermo România este filiala locală a companiei italiene Ariston Thermo Group, unul dintre cei mai importanţi jucători internaţionali în producţia şi furnizarea unei game complete de echipamente şi servicii destinate încălzirii şi producerii de apă caldă menajeră. Ariston Thermo Group a înregistrat în 2013 vânzări totale de 1,33  miliarde de euro şi a vândut 7,2 milioane de produse în peste 150 de ţări.

presagalati.ro

Posted

Apatarm dezminte faptul că 15.100 de gălăţeni s-ar fi deconectat de la reţeaua publică de căldură

Acest număr a fost avansat de compania Ariston Thermo România, care spune chiar că Galaţiul este campionul debranşărilor. Apaterm spune că în realitate este vorba despre doar 2.600 de avize eliberate.
Apaterm Galaţi a ţinut să atragă atenţia reprezentanţilor firmei Ariston Thermo România că au pus la dispoziţia presei locale din Galaţi o analiza care conţine o serie de date eronate. "Spre exemplu, numărul apartamentelor debranşate în 2013 de la sistemul public de termoficare avansat de dumneavoastră este de 15.100. În realitate, Apaterm a eliberat avize de debranşare pentru un număr de 2.604 apartamente. De asemenea, cifra de 19.400 de apartamente debranşate în ultimii 3 ani este una falsă. Suma apartamentelor debranşate în perioada analizată de dumneavoastră este de 6.685 apartamente. Defalcat pe ani: 2011: 1.951 apartamente, 2012: 2.130 apartamente si 2013: 2.604", se arată într-un comunicat al Apaterm.
Reprezentanţii societăţii locale de termoficare au cerut firmei să facă rectificările necesare, dar s-au lovit de un refuz. "Sursa utilizată este ANRSC, prin documente oficiale, publice pe site-ul acestei instituţii. Spre exemplu, situaţia debranşărilor pe luna noiembrie 2013 în judeţul Galaţi, la operatorul SC Apaterm Galaţi sunt specificate 12.726 de debranşări", se arată în replica Ariston Thermo România.
  • 3 months later...
Posted

Cât vă costă să scăpaţi de Apaterm

* În cea mai ieftină variantă, costurile unei centrale proprii ar ajunge la cel puţin 7.000 lei

Chiar dacă nu aveţi absolut nicio datorie la întreţinere, în această iarnă puteţi rămâne în frig. Asta din cauza veşnicului război purtat între Apaterm, Electrocentrale, Primărie şi, nu în ultimul rând, asociaţiile de proprietari. Cei care doresc să scape de grija plăţii căldurii direct către administrator, pot firesc să apeleze la cea mai logică soluţie: instalarea unei centrale termice de apartament.

Centrala, cât e centrala?

Răspunsul este unul relativ complex. Depinde ce vă doriţi, de ce buget dispuneţi şi de viteza cu care doriţi să fie instalată. Potrivit ofertelor adunate de pe internet, cea mai ieftină centrală termică de apartament, nouă, ar costa 2.200 de lei. De aici preţurile merg în sus, ajungând chiar şi la... 55.000 de lei!
Să luăm cazul particular al centralei ieftine. Este exact genul de centrală care ar putea furniza cu succes căldură unui apartament de două camere, cu o suprafaţă cuprinsă între 48 şi 60 de metri pătraţi. Preţul centralei reprezintă însă numai vârful icebergului. Pe lângă centrala efectivă, un gălăţean ce doreşte să scape complet de relaţia cu cei de la Apaterm trebuie să facă rost de avize şi să-şi monteze, practic, întreaga instalaţie necesară funcţionării unei centrale termice. De asemenea, un cost suplimentar este reprezentat de întocmirea unui proiect de debranşare, adică aproximativ 350 de lei. Nici racordarea apartamentului la reţeaua de gaze nu este una tocmai ieftină. Pentru această operaiune, în funcţie de mărimea apartamentului şi de complexitatea lucrării, proprietarii de apartamente scot din buzunare între 350 şi 600 de lei. Sumele acestea nu includ şi executarea efectivă a lucrărilor de instalare a ţevilor, lucrări ce mai costă aproximativ 450 de lei.
La aceste costuri se adaugă şi caloriferele. Astfel, o cameră cu o suprafaţă de 20 metri pătraţi necesiută un calorifer de 1.200 mm lungime şi 600 mm lăţime, iar pentru o a doua cameră de 30 de metri pătraţi, un radiator de 1600 x 600. Numai caloriferele ar costa aproximativ 600 de lei. Per total, chiar dacă vă achiziţionaţi o centrală ieftină de apartament pe gaz, trebuie să scoateţi din buzunar minim 7.000 de lei. Bani care nu includ şi zugravul ce trebuie să vă repare pereţii după ce pleacă de la dumneavoastră cei care au instalat centrala. Avantajul ar veni la preţul căldurii. În loc să plătiţi 500 de lei în fiecare lună pentru a nu dârdâi de frig, factura s-ar ridica la numai 200-250 de lei.
Pentru cei care nu doresc ţevi de gaze înşirate prin apartament, există oricând varianta unei centrale electrice. Cea mai ieftină costă 1.938 de lei. Preţul este unul comparabil cu al unei centrale pe gaze. Preţul căldurii în acest caz într-o lună de iarnă ar creşte până la 300 de lei, bani vizibili în factura de electricitate. De asemenea, instalaţia electrică ar trebui redimensionată.
A treia problemă ar fi reprezentată de faptul că o asemenea instalaţie nu încălzeşte şi apa, motiv pentru care ar trebui achiziţionat şi un boiler. Este nevoie de câţiva ani pentru ca o centrală termică, de orice fel ar fi ea, să-şi amortizeze costurile. Pe de altă parte, în cazul în care alegeţi acest mod de a scăpa de Apaterm, trebuie să aveţi în vedere o investiţie iniţială destul de consistentă.

viata-libera.ro

  • 1 month later...
Posted

De frica frigului din case, gălăţenii riscă amenzi şi se debranşează ilegal!

Ne aflăm la mijlocul verii și Primăria Galați nu a transmis un mesaj clar gălățenilor dacă iarna care vine va putea sau nu să asigure furnizarea încălzirii în sistem centralizat, iar fără o garanție clară, gălățenii nu vor renunța la ideea de a găsi surse alternative de încălzire pentru sezonul rece. Pentru a nu mai repeta experința de anul trecut, când caloriferele s-au dezmorțit abia de la 15 decembrie, iar toată iarna căldura furnizată a fost mai mult cu numele - căci, de plătit, s-a plătit ca pentru calorifere fierbinți în timp ce, în realitate, agentul termic furnizat a fost sub parametri -, gălățenii se înghesuie să se debranșeze și să își monteze centrale de apartamente.

Problemele cu încălzirea apartamentelor gălățenilor sunt provocate de situația financiară precară a societății locale de distribuție a agentului termic, SC Apaterm, care are, pe de o parte, creanțe de circa 160 de milioane de lei, de încasat de la populație și pe de altă parte, datorii imense, de achitat, către societatea locală de producerea agentului termic SC Electrocentrale, intrată deja în insolvență. Din cauza acestui lanț al datoriilor, în ultimii ani au apărut sincope în asigurarea cu agent termic a Galațiului, motiv pentru care populația vrea să renunțe la sistemul centralizat de încălzire.

Nici primarului Marius Stan şi nici consilierilor locali nu le pasă că le îngheaţă electoratul prin apartamente!

Oamenii nu mai au răbdare și nici sănătatea nu le mai permite să creadă în promisiunile fără acoperire ale primarului Marius Stan care, în urmă cu un an, vorbea chiar de posibilitatea ca administrația locală să aloce de la bugetul local bani pentru cei fără posbilități financiare care doresc, totuși, să își monteze centrale de apartament. Și în timp ce gălățenii își fac calcule pentru a reuși să cumpere centrale de apartament, consilierii locali în frunte cu Marius Stan ignoră total această problemă, găsind de cuviință să discute în Consiliul Local alte subiecte pe care le consideră importante, precum construcția tunelului pe sub Dunăre sau sumele alocate pentru diverse festivaluri și spectacole din oraș.

Societatea locală de distribuție a agentului termic, SC Apaterm Galați, a primit, până acum, peste 600 de cereri de debranșare din partea gălățenilor care, după ce au tremurat în apartamente iarna trecută, doresc să renunțe la încălzirea în sistem centralizat și să își monteze centrale de apartament. Potrivit declarațiilor purtătorului de cuvânt al Apaterm, Mihai Costache, media de 600 de cereri de debranșare, înregistrate în primele șase luni ale acestui an este aceeași - sau aproape aceeași - cu numărul cererilor depuse în perioada ianuarie - iulie 2013. Totuși, este evident că de la an la an numărul apartamentelor racordate la sistem centralizat scade. Practic, din totalul celor 98.000 de apartamente din Galați ce erau, odinioară, racordate la sistemul centralizat de încălzire, nu au mai rămas branșate decât 62.000.

Culmea indiferenţei faţă de alegători: Primăria ţine 20.000 de familii consumatori-captivi ai Apaterm

Problema este că din cele 62.000 de apartamente racordate la sistemul centralizat de încălzire, circa 20.000 de apartamente nu se vor putea, teoretic, debranșa niciodată de la sistemul centralizat de încălzire, din cauză că blocurile se află în zone unitare de încălzire. Este vorba despre anumite zone din oraș, stabilite prin hotărâre de Consiliu Local Galați în 2008, zone în care municipalitatea a investit în modernizarea rețelelor de termoificare, drept pentru care administrația locală nu este de acord cu debranșarea apartamentelor din acele zone.

Însă chiar și în aceste condiții, gălățenii din aceste zone unitare se dreanșează chiar și ilegal, riscând amenzi, doar pentru a-și instala centrale termice de apartament astfel încât să nu mai tremure de frig în case, ca iarna trecută, când încălzirea centralizată a început la 15 decembrie, nu 15 noiembrie, cum era normal, iar în lunile de iarnă, caloriferele gălățenilor abia s-au dezghețat. „Dacă vin la noi cu cereri le explicăm că nu se poate, arătându-le hotărârea de CL, din 2008, privind stabilirea zonelor unitare de încălzire. Vreau să reamintesc populației că este ilegal să se debranșeze fără avizul Apaterm și că acest lucru poate atrage amenzi... De exemplu, la Iași, acum o săptămână sau două, societatea locală de încălzire a făcut o identificare a abonaților debranșați ilegal și le-a cerut banii pe consumul pe ultimii 3 ani. La Galați... lucrăm să vedem dacă se poate face ceva în acest sens”, spune Mihai Costache, purtătorul de cuvânt al Apaterm.

Acesta nu a fost în măsură să garanteze că Apaterm va putea asigura căldura la iarnă decât „dacă se menține nivelul de plăți din partea populației către Apaterm... De pildă, față de nivelul datoriilor de la populație către Apaterm, de anul trecut, acum acestea au scăzut cu 12%...”.

Totuși, față de anul trecut, acum și Electrocentrale se află în insolvență, un semn deloc bun pentru căldura gălățenilor de la iarnă… În aceste condiții, cei care locuiesc în zonele unitare de încălzire spun că își asumă riscul de a plăti amendă și tot se debranșează, pentru că „eu nu mai stau încă un an, cu copilul, în apartamentul  neîncălzit! Aproape toți de pe scară și-au pus centrale, deși sunt în zonă unitară, așa că îmi pun și eu, fie ce o fi!”.

presagalatibraila.com

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.