Jump to content

Noi reguli de obţinere a permisului auto


dcp100168

Recommended Posts

Noi reguli de obţinere a permisului auto

Persoanele cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută, cu afecţiuni neurologice grave, crize de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conştienţă, alcoolicii şi consumatorii de droguri nu vor mai putea obţine permise auto şi nici reînnoi actul.

Prevederile sunt cuprinse într-un proiect de ordin al ministrului Sănătăţii cu normele minime privind aptitudinile fizice şi mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul, potrivit directivelor Uniunii Europene. Potrivit proiectului de act normativ aflat în dezbatere publică, comisia de examinare poate obliga candidatul că facă un examen medical de specialitate dacă suspectează că acesta ar avea o boală incompatibilă cu obţinerea permisului de conducere. Astfel, candidaţii care solicită obţinerea permisului de conducere grupa 1 (motociclete simple sau cu ataş, scutere, autovehicule, cu şi fără remorcă, a căror masă totală maxim autorizată nu depăşeste 3.500 kilograme) sunt obligaţi să efectueze un examen medical în cazul în care devine evident, la întocmirea formalităţilor necesare sau în timpul probelor de examinare pe care trebuie să le susţină înainte de obţinerea permisului de conducere, că prezintă una sau mai multe din afecţiunile medicale prevăzute în noul act normativ.

De asemenea, candidaţii care vor să obţină un permis de conducere grupa 2, profesionişti (vehicule din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 şi D1E), sunt obligaţi să efectueze examenele medicale înainte de eliberarea iniţială a permisului de conducere. Ulterior, aceşti şoferi vor fi obligaţi să efectueze examinările medicale ori de câte ori îşi reînnoiesc permisul de conducere. În cazul în care există motive de îndoială cu privire la acuitatea vizuală a candidatului care solicită permis de conducere, acesta este examinat de o unitate de asistenţă medicală autorizată. Nu se emit sau reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanţii sau şoferii care prezintă probleme în ceea ce priveşte sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie (vedere dublă), se mai arată în proiectul de ordin.

Permisele de conducere nu vor fi eliberate sau reînnoite pentru candidaţii sau şoferii care prezintă afecţiuni sau anormalităţi ale aparatului locomotor ce fac periculoasă conducerea unui autovehicul, în cazul celor cu tulburări grave ale ritmului cardiac, cu episoade repetate de hipoglicemie acută sau care nu sunt deplin conştienţi de implicaţiile acesteia, cu afecţiuni neurologice grave, în afara cazurilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat, cu crize de epilepsie, tulburări mentale grave, dar şi pentru persoanele care sunt dependente de alcool sau sunt incapabile să se abţină de la consumul de alcool atunci când conduc, cât şi celor care consumă constant droguri, potrivit noilor norme.

În schimb, pot obţine permis auto sau îşi pot reînnoi actul şoferii amatori cu insuficienţă renală gravă sau care au suferit un transplant de organe, ori care au un implant artificial care nu afectează capacitatea lor de a conduce. Aceştia trebuie să prezinte un aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, să efectueze controale medicale periodice.

În cazul persoanelor cu epilepsie, trebuie să treacă o perioadă de 10 ani fără crize şi fără administrarea unui tratament medicamentos antiepileptic pentru a obţine un permis auto categoria 1.

Potrivit proiectului, există o regulă generală care prevede că permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau şoferilor care prezintă afecţiuni ce nu sunt menţionate în aceste norme, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate funcţională care poate afecta siguranţa rutieră, în afara situaţiilor în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat şi, dacă este necesar, cu condiţia efectuării unor controale medicale periodice.

Examenul pentru obţinerea permisului auto va fi schimbat, proiectul de lege care vizează modificarea normelor de desfăşurare a acestuia fiind supus dezbaterii publice de către Ministerul Administraţiei şi Internelor.

Conform proiectului de ordin privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere, proba teoretică şi practică vor fi susţinute în zile diferite.

La susţinerea probei teoretice, candidaţii vor avea acces la aplicaţia informatică pe baza unui bon de ordine care va conţine un cod de bare şi pe care îl vor primi la intrarea în sala de examinare, având valabilitate doar în ziua emiterii. Proba practică a examenului va putea fi susţinută atât ziua, cât şi seara, în localităţi sau în afara acestora.

Totodată, proiectul prevede că şoferii sunt obligaţi să verifice starea tehnică a maşinii înainte de a pleca la drum.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Social&articol=7

Link to comment
Share on other sites

există o regulă generală care prevede că permisele de conducere nu sunt eliberate sau reînnoite candidaţilor sau şoferilor care prezintă afecţiuni ce nu sunt menţionate în aceste norme, dar sunt susceptibile de a constitui sau de a genera o incapacitate funcţională care poate afecta siguranţa rutieră

Ha???

Pana acum au dat pe spagi grase mii de permise la toti cretinii si anal-fabetii si acum au trecut la subtilitati de genul "susceptibilitatilor"?? Cate mii de coco va costa "atenuarea susceptibilitatilor"??

Cu miile de "soferi" de la scoala de Arges si alte judete ce se mai aude? Sau de cei care le-au eliberat intr-o veselie?

Oare indivizii care au ajuns (se pare dintr-un crunt masochism al romanilor, dar asta e alta poveste...) sa conduca orice flintic de institutie nu pot intelege ca nu neaparat lipsa legilor a dus situatia actuala ci pur si simplu incalcarea celor care existau deja?

Daca un militian "a pus botul" la 1-2-5.000 de euro spaga de la un analfabet si-i da acum permisul, o va face si de acum in inainte cu toate "susceptibilitatile" si alte vrajeli ale "noii" legi. Parerea mea.

Link to comment
Share on other sites

E adevarat ce spui, dar mi se pare corect ca prin lege sa fie specificat acest aspect. In privinta modului de aplicare/eludare... asta e alta poveste.

Din cite stiu, un cadru medical care constata la un pacient, in urma consultatiei, anumite afectiuni ce pot avea impact asupra capacitatii de a sofa, are obligatia sa anunte Politia.

u afecţiuni neurologice grave, crize de epilepsie sau alte tulburări subite ale stării de conştienţă, alcoolicii şi consumatorii de droguri nu vor mai putea obţine permise auto şi nici reînnoi actul.

Wow... Va dati seama ce avem printre noi, daca asemenea persoane nu au avut pina acum probleme in a-si lua permisul?

Edited by katman
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.