Jump to content

Căminul studenţesc A, de 20 ani în renovare!


dcp100168

Recommended Posts

Căminul studenţesc A, de 11 ani în renovare!

În anul 1999, Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi, prin rectorul de atunci, prof. Emil Constantin reuşea să obţină acceptul Ministerului Educaţiei în ceea ce priveşte finanţarea reabilitării Căminului A din Campusul Studenţesc Al. I. Cuza. De fapt, reabilitarea imobilului era trecută la capitolul de cheltuieli „reparaţii capitale", care după cum s-a văzut mai târziu că nu este deloc o prioritate pentru Ministerul Educaţiei.

De-a lungul anilor, universitatea a primit bani cu ţârâita, câte două-trei miliarde de lei vechi, absolut insuficienţi pentru finalizarea lucrărilor. „A venit anul 2009 când de la minister nu am mai primit niciun leu pentru aceste lucrări. Am cerut lămuriri şi ni s-a spus că puteam folosi banii din regia de cămin pentru continuarea lucrărilor, dar noi am considerat că nu este corect. Nu am mai fi avut bani pentru întreţinerea celorlalte cămine", spune directorul general al universităţii gălăţene, Romeo Horghidan.

Anul acesta, în conturile universităţii au intrat pentru reparaţii capitale doar 200.000 de lei. „Este ca şi cum ne-ar fi dat... nimic", spune rectorul Universităţii, Viorel Mânzu.

„Ajutor" demografic

Dacă până prin anul 2006, lipsa locurilor de cazare chiar reprezenta o problemă pentru conducerea instituţiei de învăţământ superior din Galaţi, în ultimii patru ani, presiunea nu mai este aşa de mare. „Trebuie să ştiţi că după intrarea în vigoare a Procesului Bologna, am rămas fără aproape 4.000 de studenţi. În plus, şi studenţii din alte localităţi sunt din ce în ce mai puţini. În aceste condiţii, eu sunt convins că nu vom avea niciun fel de problemă cu cazarea de-acum înainte. Avem 2.800 de locuri de cazare în condiţiile în care numărul total al studenţilor la buget este de 7.600", mai spune rectorul universităţii.

Mai mult, din 2007 funcţionează pe strada Basarabiei şi un cămin al Ligii Studenţilor, construit în totalitate din fonduri externe, care a sporit la rândul lui capacitatea de cazare. „Pot să vă spun cu sinceritate că, în acest moment, Căminul A nu mai este o prioritate pentru noi. Prioritare sunt alte lucrări în campus şi repararea acoperişului", ne-a mai declarat Viorel Mânzu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Caminul_universitar_A_-comemoreaza-_11_ani_de_renovare_0_314368644.html

Link to comment
Share on other sites

  • 5 years later...

Camerele din căminul A vor fi transformate în apartamente

Prorectorul Adrian Lungu a declarat că Universitatea "Dunărea de Jos" dispune de fonduri alocate pentru reabilitarea şi consolidarea căminului A din campusul studenţesc. Acesta susţine că spaţiile de aici vor fi reorganizate, astfel încât din două camere se va face o garsonieră cu bucătărie şi grup sanitar propriu. "Avem banii, avem expertizele făcute, aşteptăm finalizarea proiectului pentru a face licitaţia lucrărilor", a mai spus prorectorul.

viata-libera.ro
 

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Căminul A din Campusul Universitar „Al. I. Cuza” va fi complet reabilitat

* Căminul A se află în reparaţie capitală din anul 1999, motivul pentru care s-a închis fiind necesitatea consolidării acestuia * În aproximativ un an şi jumătate, clădirea va fi reparată şi dotată conform standardelor europene

 

Veşti bune pentru studenţii de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi. Într-un an şi jumătate, căminul A (str. Parcului nr. 4) din Campusul Universitar „Alexandru Ioan Cuza” se va transforma, dintr-o imagine tristă, în unul dintre cele mai moderne cămine studenţeşti din Galaţi. Lucrarea necesară clădirii care dă o notă nu tocmai plăcută esteticii complexului studenţesc a fost licitată electronic în decursul lunii decembrie a anului trecut. Firma câştigatoare este Pallegrini SRL cu o ofertă în valoare de 3.600.000 de lei, în condiţiile în care valoarea estimată pentru serviciile de proiectare şi execuţia lucrărilor de reparaţii capitale a fost de 4.032.258 de lei.

Clădire în reparaţie de aproape două decenii

Structura de rezistenţă a căminului A a fost slăbită până în punctul critic, iar refacerea acestei clădiri s-a încercat nu doar o dată. Căminul a fost închis acum aproximativ 17 ani, timp în care, după cum spuneau anterior oficialii, s-au căutat soluţii pentru identificarea fondurilor. „Clădirea a intrat în reparaţie capitală în anul 1999, iar proiectul după care s-au făcut reparaţii nu mai este valabil, deoarece s-au schimbat condiţiile. În 1999 nu discutam despre acoperiş de tip lindab, de tâmplării din termopan sau parchet laminat, iar în momentul de faţă sunt alte condiţii pe care dorim să le oferim studenţilor. Căminul s-a închis pentru că era nevoie de o consolidare a acestuia, zona respectivă fiind una instabilă. Din fericire am reuşit să finanţăm acest proiect, el a fost un obiectiv managerial al rectorului în funcţie (n.r. Iulian Bîrsan). Trei ani ne-am zbătut pentru realizarea acestuia. Proiectul se va derula timp de un an şi jumătate. Deci în 18 luni va fi reabilitat şi reparat capital, apoi predat la cheie”, ne-a declarat Cezar Bichescu, director general Investiţii şi Resurse Umane al UDJG.

Modernizări de ultimă generaţie

Căminul la care urmează a fi executate lucrări va fi unul modern, asemenea celor din vestul Europei. Potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ, acesta va avea condiţii şi mai bune decât cele din ultimul cămin renovat în Campusul „Ştiinţei”. Astfel, în jur de 300 de studenţi vor fi cazaţi într-un cămin select. „Iniţial, numărul de locuri stabilit a fost pentru 289 de persoane. S-a renunţat la două camere în care se va face grup sanitar propriu, chicinetă şi camerele nu vor mai avea o încărcare de trei persoane, ci de două persoane. Studenţii vor beneficia de săli de menaj, internet şi săli de sport. Intrările vor fi controlate cu un card de acces, pe care îl va deţine fiecare student cazat în cămin. Universitatea „Dunărea de Jos” vrea să facă modernizări, mai ales că un student petrece în cămin 10-14 ore pe zi. Odată cu realizarea acestui obiectiv se va face curăţenie în campusul nostru, pentru că o clădire care se află în reparaţie capitală din anul 1999 este o pată neagră pe obrazul unei instituţii de învăţământ”, a completat directorul general Investiţii şi Resurse Umane UDJG.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 2 years later...

Căminul A, închis timp de 19 ani, se va redeschide, pentru studenţii străini

Fost cămin pentru familişti pe vremuri, căminul A din campusul studenţesc "Al.I.Cuza" este închis din noiembrie 1999. Intrat în reparaţii capitale, el va fi reinclus în circuitul de cazare al universităţii gălăţene în toamna acestui an şi va fi destinat, cu precădere, studenţilor străini.

"Timp de aproape douăzeci de ani, căminul A a reprezentat o pată neagră pe obrazul Universităţii "Dunărea de Jos", noi neavând posibilitatea financiară să-l consolidăm şi să-l finalizăm. Acum doi ani, în planul managerial al rectorului a fost trecut acest obiectiv. Drept urmare, am făcut toate demersurile pentru a finaliza această reparaţie capitală şi a-l da în folosinţă", spune şeful Direcţiei Generale Economice, Investiţii şi Relaţii Internaţionale din Universitatea "Dunărea de Jos", Cezar Bichescu.

"A"-ul va fi un cămin ultramodern, la standarde europene, dar şi costurile sunt pe măsură. Investiţia este în jur de 5,6 milioane lei, bani de la bugetul de stat şi din veniturile proprii ale universităţii, la care se mai adaugă alte 2,4 milioane pentru mobilier şi aparatura electronică, declara Cezar Bichescu, la începutul anului trecut, când lucrările de reparaţii capitale au fost atribuite firmei care a câştigat licitaţia, Pallegrini SRL. "S-a revenit asupra întregului proiect, pentru că soluţia dată de proiectant în 1999 nu mai era valabilă în 2015-2016. S-au refăcut întreaga consolidare, compartimentarea căminului, faţada, acoperişul, spaţiul verde din zona căminului. El urmează să fie finalizat undeva în luna aprilie, din punct de vedere al consolidării, reabilitării şi amenajării întregului spaţiu. Vom demara apoi procedura achiziţiei pentru dotări, mobilier şi tot ce reprezintă utilitate pentru studenţi - camere pentru maşini de spălat, camere unde să-şi poată găti", spune Cezar Bichescu.

Căminul A va avea circa 200 de locuri, dar structura sa nu mai este cea iniţială. Acum sunt camere cu bucătărie proprie, cu grup sanitar propriu... "Nu mai stau câte patru studenţi, stau câte doi în cameră, respectă toate normativele din punct de vedere al persoanelor cu dizabilităţi şi al normelor PSI. Sperăm ca în luna octombrie să intre în circuitul de cazare. Căminul A a fost pentru familişti, acum toată zona de familişti este mutată la Facultatea de Ştiinţe Economice, pe Gării, unde avem două cămine. Acum, vrem să facem căminul A pentru străini şi pentru studenţii români cu rezultate excelente din punct de vedere educaţional".

De ce pentru studenţii străini?, l-am întrebat pe şeful Direcţiei Generale Economice, Investiţii şi Relaţii Internaţionale din universitatea gălăţeană. "Pentru că am avut surpriza să avem studenţi străini care au refuzat locurile de cazare pe care le-am oferit. Noi nu am investit atât de mult în zona spaţiilor sociale. Avem doar patru cămine cu grupuri sanitare proprii: IA, IB, căminul LSG şi căminul H, încercăm să le modernizăm pe celelalte şi să le aducem la standardele actuale. Sunt peste 2.000 de studenţi străini în momentul actual la Universitatea "Dunărea de Jos", avem un acord serios încheiat cu cei din China, de unde sperăm ca din toamnă să acceadă 200 de studenţi. Avem şi studenţi italieni, având în vedere extensiunea Facultăţii de Medicină, plus alte proiecte pe care le avem în derulare, cu Germania, Olanda", ne-a mai spus Cezar Bichescu.

Un nou cămin, în locul Cantinei 1

Cantina nr. 1 din campusul studenţesc va fi demolată, iar locul ei va fi luat de un nou cămin, cu aproximativ 300 de locuri, care va fi construit cu finanţare de la Compania Naţională de Investiţii. "Am aplicat la Compania Naţională de Investiţii pentru încă un cămin şi proiectul a fost acceptat. Suntem în primele şapte universităţi din România care vor beneficia de acest cămin nou, ce va fi construit în locul Cantinei 1, care acum este în conservare şi va fi demolată. Ea a parcurs etapele de scoatere din circuit şi de casare, probabil în vară vom începe demolarea. Este un cămin standard pe care îl oferă CNI, va avea aproximativ 300 de locuri de cazare. Dacă reuşim să începem construcţia în octombrie-noiembrie, în maximum doi ani va intra şi acesta în circuit", ne-a declarat Cezar Bichescu.

"E-ul era dezastruos"

Un alt cămin din campusul studenţesc gălăţean îşi schimbă faţa, fiind în plin proces de reabilitare. "Căminul E era dezastruos. Am trecut în procesul de anvelopare, atât cu terasa căminului cât şi cu faţadele. S-au reabilitat tâmplăria, parchetul, mobilierul, saltelele, grupurile sanitare. Căminul E va fi finalizat în aprilie, finanţarea lucrărilor fiind asigurată, ca şi în cazul Căminului A, atât din bugetul universităţii, cât şi de la bugetul de stat", spune şeful Direcţiei Generale Economice, Investiţii şi Relaţii Internaţionale din Universitatea "Dunărea de Jos", Cezar Bichescu, continuând: "La căminele G, H, C şi D, sunt locuri de parcare suficiente în faţă. Mai există şi o parcare în spate, pe care nu o folosim în momentul de faţă pentru că nu avem atât de multe solicitări în zona respectivă. La căminele E, B şi A sunt parcări, iar căminul nou, cel care va lua locul Cantinei 1, va avea o parcare generoasă, prin construcţie, pentru minimum 30 la sută din locatari".

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Investiţie de 2 milioane euro pentru reabilitarea şi modernizarea unui cămin studenţesc

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, mai mulţi reprezentanţi ai conducerii Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi şi ai Ministerului Educaţiei Naţionale au participat, joi, la inaugurarea Căminului A din Campusul Studenţesc 'Alexandru Ioan Cuza', în care s-au investit aproximativ două milioane euro pentru reabilitare şi modernizare.

Lucrările la Căminul A au fost reluate în urmă cu doi ani, după ce timp de 20 de ani investiţia a fost abandonată. Costurile totale ale investiţiei s-au ridicat la aproape două milioane euro, din care contribuţia ministerului a fost de un milion euro. 'Am reuşit, în doi ani să punem la punct acest cămin, să-l aducem la standardele pe care orice student şi le doreşte, cu respectarea normativelor în vigoare', a declarat prorectorul universităţii, Cezar Bichescu.

Spaţiile de cazare din Căminul A au fost regândite: toate au grupuri sanitare proprii şi încăperi speciale pentru servirea mesei. 'Universitatea din ziua de astăzi nu mai poate exista fără o bază materială complexă, fără asigurarea unor condiţii de viaţă decente. Creşterea numărului de locuri de cazare şi modernizarea bazelor de cazare aduc plus de confort studenţilor şi asta contează foarte mult într-o societate modernă', a spus Mariana Chivu, director general în cadrul Ministerului Educaţiei Naţionale.

Municipalitatea va sprijini în continuare modernizarea Campusului Universitar. 'Străzile au fost asfaltate, parcul amenajat. Relaţia Primărie-Universitate a devenit în ultimii ani tot mai strânsă. Cred cu tărie în conceptul de oraş construit în jurul universităţilor. Vreau să-i asigur pe toţi că universităţile de la Dunăre vor beneficia în continuare de suportul Primăriei. Acest oraş poate renaşte dacă universitatea are locul ei în societate', a declarat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu. Următorul obiectiv din campusul studenţesc va fi un cămin nou cu 200 de locuri. 'Vom lansa un obiectiv nou: construcţia unui nou cămin, în locul Cantinei studenţeşti I, care va avea 200 de locuri de cazare. Lucrarea va fi finanţată de Compania Naţională de Investiţii. Valoarea totală a lucrărilor va fi de peste 7 milioane euro', a spus prorectorul universităţii, relatează Agerpres.

dcnews.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.