Jump to content

Gălăţeni diagnosticaţi cu leptospiroză


dcp100168

Recommended Posts

Pescar răpus de leptospiroză

Un bărbat de 58 de ani din comuna gălăţeană Drăgăneşti a murit la Spitalul “Sfântul Apostol Andrei“ după ce a contactat germenul leptospirozei. Potrivit spuselor medicilor de la unitatea sanitară gălăţeană, bărbatul ar fi fost infectat cu virusul leptospirozic după o partidă de pescuit, cunoscut fiind faptul că germenele se dezvoltă în apă. “La Spitalul de Urgenţă Galaţi a decedat un pacient în vârstă de 58 de ani cu leptospiroză confirmată din punct de vedere imunologic. Un diagnostic cert - leptospiroza este un germene asemănător structural cu sifilisul care “trăieşte“ în apă, ca atare sunt periclitaţi pescarii, instalatorii care lucrează în subsoluri. Un agent de transmitere a acestuia este şobolanul“, a explicat dr. Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean Galaţi.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=14

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

S-a îmbolnăvit de leptospiroză de la subsolul blocului

Tânărul în vârstă de 34 ani, din Galaţi, a ajuns la spital în stare gravă, iar medicii l-au diagnosticat cu leptospiroză. În momentul de faţă acesta este internat în secţia de Terapie Intensivă. Încă nu se cunosc cauzele bolii, mai ales că bărbatul nu un loc de muncă care necesită contactul cu apa şi nici nu a fost la pescuit în ultima perioadă. În acelaşi timp, pacientul le-a spus medicilor că a intrat în subsolul blocului pentru a închide un robinet, doar că timpul petrecut acolo este mult prea mic pentru a se putea îmbolnăvi. Aceasta ar fi principal cauză, fiind bine ştiut faptul că şobolanii sunt un bun transmiţător al virusului. Totodată, virusul poate fi transmis prin urina de porc.

“Nu pescuieşte, nu a fost la vânătoare. Afirmă că a intrat în subsol pentru a închide un robinet, dar timpul de expunere este prea mic pentru a contacta boala. Analizăm cauzele. Vom vedea dacă se confirmă şi de către laborator. Are suficinete afecţiuni care ne preocupă. Este diagnosticat cu miocardită acută, un sindrom hepatic, sindrom renal, sindrom hemoragic precum şi un sindrom febril”, a declarat Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Ciudat în acest caz este faptul că tânărul nu lucrează nicăieri, cu atât mai puţin în condiţiile specificate anterior. „Boala este provocată de un germene care iubeşte apa. Este o boală gravă, posibil mortală. Virusul se răspândeşte de la şobolani, de la urina de porc. Omul a contactat o boală profesională pentru cei care repară instalaţii sanitare sau care sunt pescari. Bărbatul a căzut victimă acestei boli deşi are cea mai răspândită ocupaţie din România, nu are loc de muncă”, spune şi Nicolae Bacalbaşa, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Caz_de_leptospiroza-_Un_barbat_a_contactat_boala_in_conditii_ciudate_iar_medicii_au_demarat_o_ancheta_0_314368787.html

Link to comment
Share on other sites

As dori sa fac cateva precizarilegate de continutul articolului si de ambiguitatile care abunda in el. In primul rand leptospiroza nu este o viroza, agentul patogen este bacterie nu virus. Se cunosc 2 specii de leptospire dar exista peste 20 de serotipuri si peste 200 de serovariante care pot da imbolnaviri de diverse grade de la forme usoare la forme severe chiar mortale, tablou clinic variind de la aspecte asemanatoare gripei la meningite severe asociate uneori cu hemoragii, insuficiente de organe, tulb. de coagulare etc. Majoritatea mmamiferelor pot fi rezervoare de infectie pentru leptospiroza, in special porcul, cainele, sobolanii, etc. leptospirele fiind denumite dupa animalul in care sunt gasite frecvent. De la animalul infectat, leptospirele ajung in mediul inconjurator cel mai frecvent prin urina si pot supravietui in apele caldute din balti, lacuri, canale de irigatii, in subsoluri. Atunci cand apa astfel contaminata intra in ochi, nas sau prin mici leziuni ale pielii putem sa ne imbolnavim de leptospiroza. Dupa forma severa descrisa in presa se pare ca tanarul a contractat LIH lept. ictero-hemoragica, cea mai severa transmisa de sobolani, cel mai probabil cand a intrat in subsolul blocului. Nu conteaza cat a stat acolo ci daca a atins cu mana robineti sau tevi peste care au trecut sobolani. Majoritatea cazurilor inregistrate in ultimii ani la salariatii Apaterm au avut acest mecanism de infectare, dar nu sunt excluse infectii dupa baie in canale de irigatii, rauri, balti sau dupa manevrarea de animale sau produse de animale. Exista cazuri de leptospiroza aparuta la femei dupa curatat si gatit ficat sau rinichi de porc.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 years later...

Gălăţeni diagnosticaţi cu o boală infecţioasă foarte gravă

Patru cazuri de leptospiroză, o boală infecţioasă severă, au fost depistate în judeţul Galaţi în primele nouă luni ale anului trecut, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică. În 2018, în acelaşi interval de timp, în Galaţi nu fusese semnalată nicio astfel de îmbolnăvire.

Medicii atrag atenţia că leptospiroza este o boală infecţioasă foarte gravă. Afecţiunea este provocată de o bacterie şi poate conduce, în multe cazuri la complicaţii care pot pune în pericol viaţa pacientului. Este vorba despre boli renale, de meningită (inflamarea meningelui, membrană care înveleşte creierul şi măduva spinării - n.r.), de boli hepatice şi de afecţiuni respiratorii. De asemenea, este afectat şi învelişul vaselor de sânge, situaţie în care se poate ajunge la formarea trombilor (cheagurilor de sânge - n.r.).

Pescarii şi instalatorii care lucrează în subsoluri de blocuri sunt mai predispuşi să ia bacteria care provoacă îmbolnăvirea. Denumirea bolii provine din grecescul „leptospira”, care se traduce prin „spirală subţire”. Acest germen este asemănător, din punct de vedere structural cu cel care provoacă sifilisul.

Bacteria care provoacă leptospiroza se dezvoltă în mediul umed. Şobolanul este un agent de transmitere. Odată infectată, rozătoarea elimină în mediu, prin urină, leptospire. Atunci când pătrunde în pânza freatică, bacteria poate supravieţui de la câteva săptămâni până la câteva luni. Bacteria leptospirozei poate pătrunde în organismul uman prin piele sau prin mucoase (mucoasa ochiului, mucoasa nasului sau mucoasa bucală). De asemenea, persoanele care beau apă contaminată se pot infecta cu leptospiroză. Transmiterea de la om către alt om este foarte rară.

Măsuri de prevenţie

Pentru prevenirea îmbolnăvirii este important ca persoanele expuse profesional (veterinari, zootehnicieni, laboranţi, instalatori etc.) să poarte echipamente de protecţie, constând în mănuşi şi halate sau salopete. Leziunile pielii produse de muşcătura unui animal trebuie tratate pentru a preveni boala. Organele de animale trebuie mâncate doar după ce au fost fierte. Trebuie evitat scăldatul sau pescuitul în apele de suprafaţă stătătoare şi în râurile apropiate de fermele de animale. Nu în ultimul rând, apa din bălţi nu trebuie folosită pentru băut, pentru gătit sau pentru spălarea corpului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.