Jump to content

Perseidele, la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Perseidele, 12–13 august 2008

PLANETARIUL COMPLEXULUI MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII GALAŢI şi ASTROCLUBUL "CĂLIN POPOVICI" GALAŢI organizează o serie de observaţii astronomice în noaptea de 12 – 13 august cu ocazia Perseidelor.

În acelaşi timp se vor realiza şi observaţii lunare, dar şi observarea planetei Jupiter. Pentru a se realiza acest lucru se vor folosi mai multe instrumente şi accesorii, inclusiv, cel mai mare telescop destinat publicului din România, având diametrul oglinzii principale de 400 mm. Aceste instrumente sunt puse la dispoziţie de PLANETARIUL COMPLEXULUI MUZEAL DE ŞTIINŢELE NATURII GALAŢI, fiind obţinute prin sprijinul mai multor sponsori.

Perseidele sunt meteorii ("stele căzătoare") care ne încântă în fiecare an în luna august, fiind vizibili în jurul datei de 12 august, iar perioada maximă de observaţii fiind în noaptea de 11–12 august sau 12–13 august. Perseidele sunt un curent de meteori care poate fi observat în fiecare an. Pentru aceasta trebuie ca radiantul meteorilor să fie deasupra orizontului. Radiantul este locul de pe bolta cerească din care se revarsă fluxul de meteori şi care este în cazul Perseidelor constelaţia Perseu. În mod tradiţional curenţii de meteori sunt numiţi în funcţie de constelaţia în care se află radiantul.

Corpurile meteorice sunt resturi de comete, care s-au împrăştiat în timp de–a lungul traiectoriei cometei care le–a produs. O asemenea concentraţie de resturi de cometa, care de fapt sunt particule de praf, numiţi curenţi meteorici.

Când Pământul întâlneşte un asemenea curent, au loc adevarate "ploi de stele". Fenomenul luminos, meteorul, caracteristic oricărui corp meteoric ce pătrunde în atmosfera terestră, se datoreşte arderii şi volatilizării complete a corpului prin frecare cu păturile superioare ale atmosferei. Din aceasta cauză meteorii se observă ca nişte dâre luminoase, uneori foarte strălucitoare. Dacă dimensiunile corpului meteoric sunt suficient de mari, acesta nu se volatilizează complet şi ajunge la suprafaţa Pământului, deşi la traversarea atmosferei el pierde o parte din materia sa. Meteori care sunt foarte strălucitori, se numesc şi bolizi. Cantitatea de materie meteorică ce ajunge zilnic pe pământ este apreciată la câteva tone.

În cazul Perseidelor ele se produc constant în fiecare an, deoarece Pământul în traiectoria sa în jurul Soarelui trece prin acest curent în aceeaşi perioadă. Originea curenţilor meteorici este în mod cert cometară. Primul care a precizat legatura dintre comete şi curenţii meteorici a fost astronomul italian G.Schiaparelli, care a arătat prin calcul că Perseidele au aceeaşi orbită ca şi cometa Swift–Tuttle 1862 III. Astfel, de regulă, curenţii apar prin dezintegrarea – totală sau parţială a nucleelor cometare, aceştia având în final aproape aceleaşi orbite ca şi cometele din care au provenit. Este posibil ca şi ciocnirile dintre asteroizi, sau dintre asteroizi şi comete, sau unele erupţii puternice de pe planetele gigante să fie surse ale apariţiei curenţilor meteorici, dar aceste ipoteze nu sunt încă confirmate.

Link to comment
Share on other sites

Ploua cu stele cazatoare in noaptea de marti spre miercuri

Luna august este una dintre cele mai darnice din punct de vedere astronomic. Daca prima zi a acestei luni a adus o eclipsa partiala de soare, mijlocul lunii este bogat in stele cazatoare. Ploile de stele cazatoare - asa-numitele "perseide" isi intensifica activitatea in aceasta perioada a anului. Maximul curentului va fi pe 13 august, intre orele 14 si 17 in tara noastra, cand se vor observa cei mai multi meteori, iar in noaptea de 12 spre 13 august vom putea vedea multe stele cazatoare. Cea mai buna perioada de urmarire este dupa miezul noptii pana dimineata.

Ce sunt Perseidele?

Denumite dupa constelatia din care vin, Perseidele reprezinta unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi intr-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru ca este perioada concediilor si a vacantelor, perioada din an cand oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.

Fenomenul de stea cazatoare este arhicunoscut. Dara luminoasa de pe cer este lasata de o particula de sub 1 milimetru diametru ce arde in atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fractiune de secunda vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde in atmosfera se numeste meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pamant se numeste meteorit, potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu".

Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, cand trece pe langa Soare, sublimeaza şi praful cosmic prins in nucleul inghetat este eliberat in spatiu.

De ce la mijlocul lunii august

Orice roi de meteori are o anumita perioada in care este activ si un moment de maxim, in care activitatea meteorilor este cea mai mare. Pentru Perseide, perioada de activitate este intre 17 iulie si 24 august. In aceasta perioada se pot observa, pe langa meteorii ce nu apartin unui curent, si meteori ce par ca vin din constelatia Perseus.

Maximul curentului va fi pe 13 august, intre orele 14 si 17 in tara noastra, cand se vor observa cei mai multi meteori, iar in noaptea de 12 spre 13 august vom putea vedea cele mai multe stele cazatoare. Cea mai buna perioada de urmarire este dupa miezul noptii pana dimineata.

De unde puteti observa cel mai bine ploaia de stele

Fenomenele astronomice pot fi urmarite cel mai bine din locurile cu cer curat, fara alte lumini. Asa se face ca din orasele mari nu se pot observa multi meteori. Cele mai bune sunt locurie din afara oraselor sau la munte. Astronomii spun ca aceia dintre noi care vor observa ploaia de stele din zonele cu cer curat, pot vedea maximum 100 de meteori pe ora, in vreme ce aceia dintre noi care se vor afla in oras nu vor putea observa mai mult de 10-20 de meteori pe ora.

Pentru a vedea meteori nu aveti nevoie de niciun instrument astronomic. Specialistii spun ca puteti urmari foarte bine aceste fenomene stand intins pe un sac de dormit sau pe un sezlong.

Stele cazatoare si nu prea

Urmarind bolta cereasca veti vedea stelele si Calea Lactee. Uneori o dara luminoasa, ce va dura mai putin de o secunda, se va vedea printre stele. In acel moment exista senzatia ca una dintre stelele de pe cer a cazut, de aici provenind si numele de "stele cazatoare". Stelele nu au insa cum sa cada de pe cer. Ceea ce se vede de pe Pamant este de fapt o particula foarte mica, sub 1 milimetru diametru, ce a intrat in atmosfera Pamantului si la frecarea cu aerul a luat foc.

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-39 ... ercuri.htm

Link to comment
Share on other sites

"Ploaia de stele", admirată de peste 800 vizitatori

Perseidele din noaptea de 12 spre 13 august 2008 au atras la Planetariumul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţe ale Naturii o ”ploaie” de vizitatori curioşi să vadă ploaia de stele. Peste 800 de vizitatori au venit la Planetarium să vadă ploaia de stele, transmite corespondentul AMOS News. „Ne bucură să vedem că astronomia atrage publicul la muzeu. Pur şi simplu terasa de observaţii astronomice a devenit la un moment dat neîncăpătoare pentru cei veniţi să vadă Perseidele. De la an la an numărul celor care vin periodic la Planetarium este în creştere”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Planetariumului gălăţean.

Publicul de toate vârstele a avut posibilitatea ca, pe lângă Perseide, să observe prin intermediul telescoapelor planeta Jupiter cu sateliţii ei, Luna şi cele mai strălucitoate stele de vară. Observaţiile de pe terasa muzeului au durat până la ora 4 dimineaţa.

Următorul eveniment astronomic va fi în noaptea de 16 spre 17 august, când va avea loc o eclipsă parţială de Lună.

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Perseidele, ploaia de stele căzătoare

Miercuri, 12 august 2009, cu începere de la ora 21.00, secţia Planetarium din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi îi invită pe toţi gălăţenii, şi nu numai, să urmărească un fenomen astronomic deosebit: Perseidele sau ploaia de stele căzătoare. Acest fenomen astronomic are loc în fiecare an, în luna august, în jurul datei de 12 august, perioada maximă de observaţii fiind în nopatea de 11-12 august sau 12-13 august. Începând cu ora 21.00 a zilei de 12 august, cei dornici să vadă o ploaie de stele sunt aşteptaţi la Planetarium. „Perseidele sunt un curent de meteori care poate fi observat în fiecare an. Pentru aceasta trebuie ca radiantul meteorilor să fie deasupra orizontului. Radiantul este locul de pe bolta cerească din care se revarsă fluxul de meteori şi care este încă cazul Perseidelor constelaţia Perseu. În mod tradiţional, curenţii de meteori sunt numiţi în funcţie de constelaţia în care se află radiantul. Corpurile meteorice sunt resturi de comete, care s-au împrăştiat în timp de–a lungul traiectoriei cometei care le–a produs. O asemenea concentraţie de resturi de cometa, care de fapt sunt particule de praf, sunt numite curenţi de meteorici. Când Pământul întâlneşte un asemenea curent, au loc adevarate "ploi de stele". Fenomenul luminos, meteorul, caracteristic oricărui corp meteoric ce pătrunde în atmosfera terestră, se datorează arderii şi volatilizării complete a corpului prin frecare cu păturile superioare ale atmosferei”, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Planetariumului.

Observaţiile din noaptea de 12 spre 13 august 2009 vor dura până la ora 4 dimineaţa. Dacă vremea va ţine cu pasionaţii de astronomie şi cerul va fi senin, vor putea fi observate mii de stele căzătoare în acestă noapte specială. Biletul de intrare la Perseide costă 1,5 RON, pentru adulţi şi copii.

Link to comment
Share on other sites

Chiar şi nevăzute, stelele căzătoare împlinesc dorinţe

* Norii au acoperit spectacolul astral aşteptat cu nerăbdare de toţi visătorii în noaptea de 12 spre 13 august. Dar, din surse sigure, am aflat că li se va îndeplini o dorinţă pentru fiecare stea căzătoare.

Ploaia de stele căzătoare sau Perseidele, fenomen astronomic care are loc anual în noaptea de 11 spre 12 august sau 12 spre 13 august, nu a avut parte, din păcate, de o vreme favorabilă – norii acoperind aproape total cerul în această noapte specială. Cu toate acestea, „vânătorii” de stele căzătoare – vizitatorii – au venit în număr mare pe Terasa de Observaţii Astronomice a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi. Peste 800 de curioşi, copii şi adulţi, au venit la Planetariu începând cu ora nouă seara, în speranţa că vor vedea Perseidele. Organizatorii au pus la dispoziţia celor prezenţi mai multe instrumente pentru observaţii astronomice de noapte (telescoape, lunete) precum şi un loc special amenajat pentru vizionarea de filme documentare despre fenomenul Perseidelor. ”Vremea nu a ţinut cu noi şi nu am reuşit să observăm în condiţii optime ploaia de stele. Cu toate acestea, publicul a putut observa, cu ajutorul telescoapelor aflate pe Terasa de Observaţii Astronomice, mai multe stele – cum ar fi Vega, Altair, Deneb, Polaris, Albireo, Alcor şi Mizar, precum şi planeta Jupiter împreună cu cei patru sateliţi galileeni, Luna sau roiul de stele globular M 13. Mă bucură foarte mult faptul că, indiferent de vreme, există public interesat de astronomie“, a declarat muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Planetariumului gălăţean.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... articol=12

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Mii de stele căzătoare vor putea fi privite prin Observatorul Astronomic din Galaţi

Joi, 12 august 2010, cu începere de la ora 21.00, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi invită pe toţi gălăţenii, şi nu numai, să urmărească un fenomen astronomic deosebit: Perseidele sau ploaia de stele căzătoare. Acest fenomen astronomic are loc în fiecare an, în luna august, în jurul datei de 12 august, perioada maximă de observaţii fiind în nopatea de 11-12 august sau 12-13 august.

Observatorul astronomic şi terasa de observaţii astronomice din cadrul muzeului gălăţean sunt pregătite să-i întâmpine pe iubitorii de astronomie cu toate echipamentele moderne din dotare. Observaţiile din noaptea de 12 spre 13 august 2009 vor dura până la ora patru dimineaţa. Dacă vremea va ţine cu pasionaţii de astronomie şi cerul va fi senin, vor putea fi observate mii de stele căzătoare în acestă noapte specială. Biletul de intrare la Perseide costă 3 lei, pentru adulţi şi copii.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Mii_de_stele_cazatoare_vor_putea_fi_privite_prin_Observatorul_Astronomic_din_Galati_0_314368851.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Luna plină va împiedica observarea Perseidelor 2011

Vineri, cu începere de la ora 21,00, Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii va organiza observaţii astronomice, cu ocazia unui fenomen astronomic deosebit, Perseidele sau ploaia de stele căzătoare.

După cum ne-au declarat specialiştii, din păcate, în acest an, prezenţa Lunii pe cer, în faza de Lună plină, nu va permite observarea acestui spectacol ceresc.

Cu toate acestea, Observatorul astronomic şi terasa de observaţii astronomice din cadrul muzeului gălăţean vor avea program prelungit pentru public, fiind pregătite să-i întâmpine pe iubitorii de astronomie cu echipamentele moderne din dotare. Pe lângă observarea stelelor căzătoare, gălăţenii sunt aşteptaţi să privească prin telescop diverse obiecte de deep-sky, stele duble, planete etc.

Observaţiile din noaptea de 12 spre 13 august vor dura până la ora 4 dimineaţa.

Biletul de intrare la Observatorul Astronomic costă 3 lei pentru adulţi şi copii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Pasionaţii de astronomie, aşteptaţi la Galaţi să vadă ploaia de stele

Observatorul Astronomic de la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi organizează vineri seară o serie de observaţii astronomice cu prilejul unui fenomen astronomic deosebit - Perseidele sau ploaia de stele căzătoare, scrie Agerpres.

Potrivit muzeografului Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic, în această noapte programul începe la ora 21.00 şi se încheie la 04.00. Intrarea costă trei lei.

Ovidiu Tercu mai spune că, în acest an, faza de lună plină va fi un impediment în observarea clară stelelor căzătoare. "Totuşi, pentru cei pasionaţi de astronomie, vom organiza o serie de observaţii astronomice de noapte, cerul oferindu-ne multiple subiecte interesante de observat".

evz.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

August al ploilor de stele

Ca în fiecare august, Perseidele (curentul de meteori care se revarsă din constelaţia Perseu, corpurile cereşti arzând incandescent la contactul cu primele straturi ale atmosferei pământeşti) revarsă aur celest peste lume.

Iar invitaţia făcută de Observatorul astronomic de la Grădina Botanică nu este de neluat în seamă. Astfel, între 11 şi 13 august 2012, Terasa de observaţii astronomice a Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi este deschisă publicului. Iar stelele căzătoare sunt cu atât mai frumoase când par gata să fie prinse cu mâna.

Iată programul Observatorului Astronomic: în noaptea de 11 spre 12 august 2012, între orele 20 şi 5 dimineaţa; acelaşi orar se repetă şi în noaptea următoare, dintre 12 şi 13 august.

Gălăţeni, intrăm în Grădina Botanică doar începând cu ora 20, exclusiv pe la poarta dinspre Trecere BAC. Biletul de intrare la Observatorul Astronomic costă trei lei – pentru adulţi şi copii.

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Perseidele 2014, la Observatorul Astronomic

Perseidele sunt meteorii (“stele căzătoare”) care ne încântă privirea în fiecare an în luna august, maximul acestui curent meteoric fiind în jurul datei de 12 august, iar perioada maximă de observaţii fiind situată între 11-13 august.

Anul acesta, maximul este în noaptea de 12 spre 13 august.Observatorul astronomic al Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi va avea un program prelungit până la ora 4.00 dimineţa în noaptea de 12-13 august, chiar dacă locurile ideale pentru observarea meteorilor sunt situate departe de poluarea luminoasă a oraşelor, iar în această perioadă Luna va fi foarte strălucitoare, fiind prezentă pe cer toată noaptea, lucru care nu va permite observarea multor meteori.

Preţul unui bilet este 3 lei/persoană.

Link to comment
Share on other sites

Canicula a afectat Perseidele

Mult așteptata noapte a Perseidelor i-a dezamăgit pe mulți gălățeni care au mers la Observatorul astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii pentru a vedea măcar o stea căzătoare. Specialiștii în astronomie spun că în mod normal, în noaptea de 12 spre 13 august, pe bolta cerească ar fi trebuit să fie un spectacol stelar, însă anul acesta, din cauza caniculei, fenomenul nu a mai fost foarte vizibil.

„Din păcate, vremea nu a fost foarte prielnică pentru observațiile astronomice, în special din cauza caniculei care a influențat transparența cerului. Chiar și așa se observă stele căzătoare, ce-i drept mai puțin ca în ceilalți ani, pentru că este prezentă și luna, foarte strălucitoare. Cei care au venit pe terasa observatorului au putut vedea și planeta Saturn împreună cu inelul său”, a spus Ovidiu Tercu, astronom în cadrul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii Galați. Chiar dacă stelele căzătoare au fost „scumpe la vedere”, gălățenii au venit în număr mare să observe planetele prin telescoapele Ccomplexului.

„Nu am reușit să văd nicio stea căzătoare, dar mă bucur că am venit împreună cu prietenii mei și am văzut planeta Saturn, prin telescop, pentru prima dată. Este extraordinar să vezi atât de aproape o planeta despre care am citit doar la lecțiile de geografie”, a spus o tânără. Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi în decursul unui an.

presadegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 11 months later...

Activitatea maximă a Perseidelor 2015 va avea loc în noaptea de 12 spre 13 august

Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, va avea în 2015, punctul maxim de activitate în noaptea de 12 august (ora 21.00) spre 13 august (ora 17.00), potrivit Societăţii Astronomice Române de Meteori. Momentul de activitate maximă va fi foarte uşor de observat anul acesta, pentru că cerul va fi liber, fără lumina satelitului natural al Pământului, pe 14 august fiind Lună nouă.

Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseus, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pământului, la frecarea cu aerul.

Pentru o fracţiune de secundă, cei interesaţi pot vedea acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte „meteoroid”, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte „meteorit”.

Pentru a observa ploaia de meteori, cei interesaţi nu au nevoie de un instrument astronomic. Le trebuie ceva pe care să stea întinşi, un sac de dormit sau un şezlong şi îmbrăcăminte groasă, pentru că nopţile de august sunt destul de răcoroase.

presagalati.ro

Observatorul Astronomic din Galaţi nu organizează observaţii pentru public anul acesta.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.