Jump to content

Lege împotriva înjurăturilor de pe internet?


dcp100168

Recommended Posts

Lege împotriva înjurăturilor de pe internet?

Senatoarea PSD Lia Olguţa Vasilescu vrea să iniţieze o lege prin care să fie înfiinţată o structură care să monitorizeze conţinutul de pe internet şi care să impună moderarea înjurăturilor, ameninţărilor şi obscenităţilor ce apar adesea spre exemplu pe forumurile agenţiilor de ştiri, site-urile de presă. „Vom adopta un pachet legislativ mai vast. Este necesar să existe o anumită reglementare. Problema nu e experienţa mea. Experienţa mea e una a tuturor femeilor din politică. Am primit ameninţări la adresa copilului meu şi nu sunt singura. Ţin foarte mult la protejarea copiilor. Am fost foarte surprinsă să aflu că pe site-ul celei mai importante agenţii de ştiri sunt obscenităţi. Chiar a venit nepoata mea recent la mine şi m-a întrebat ce înseamnă nu ştiu ce obscenitate pe care o citise în subsolul unei ştiri despre mine. Trebuie să ne gândim în primul rând la protejarea copiilor”, spune Olguţa Vasilescu.

Senatoarea social-democrată spune că există un grup de lucru la acest proiect de lege, în care deputatul minorităţii armene, Varujan Pambuccian, este prima vioară. „Dânsul este şi preşedintele comisiei de IT din Cameră, are mai multe tangenţe şi cunoştiinţe în acest domeniu. În plus, echipa mea de consilieri traduce în acest moment legislaţia care există în Europa în domeniu.”

Vasilescu spune că nu vrea să bage pumnul în gura nimănui: „Nu vrem să cenzurăm pe nimeni. Cei care intră pe forumuri şi comentează civilizat nu au de ce să se teamă. Dar deţinătorii de site-uri vor fi obligaţi sub ameninţarea unor sancţiuni foarte drastice să modereze mizeriile.”

Senatorea PSD speră ca până la finele anului, proiectul său să treacă prin parlament: „Până la jumătatea lui septembrie cred că va fi gata. Voi cere apoi procedură de urgenţă”.

Deputatul Varujan Pambuccian respinge ideea ca o asemenea activitate să fie pusă în cârca CNA. „Nu ştiu de unde a apărut ideea asta că eu aş fi de acord ca CNA să se ocupe de aşa ceva. Din capul lucrului spun foarte clar că nu sunt de acord ca o autoritate publică să se ocupe de monitorizarea a ceea ce se întâmplă pe internet la nivelul conţinutului. Avem legislaţie pentru anumite lucruri care sunt reglementate deja clar, cum ar fi zoofilia, pedofilia. Să facem din CNA o poliţie a internetului, nu cred în aşa ceva. Astăzi monitorizăm înjurături, mâine putem monitoriza declaraţii între politicieni”, spune Pambuccian. Acesta pledează pentru o altă soluţie: pentru autoreglementare. „Orice formă de autoreglementare a zonei, fie că vorbim de asociaţia bloggerilor, de forme ale societăţii civile, e binevenită, entităţi cărora să li se confere anumite drepturi.”

Există clar o problemă, spune Pambuccian. „Pe internet poţi să spui orice fel de porcării. Pe Olguţa o înţeleg pentru că a avut o experienţă mizerabilă. Cât o să mai fiu eu prin Parlament, o să mă opun ca internetul să fie reglementat prin lege. Spre deosebire de internet, televiziunile sunt foarte bine localizate. Internetul e un suport, e ca şi cum ai încerca să reglementezi viaţa. Nu pot să te duci să-ţi iei o bucăţică de Pro Tv, pe când la internet are acces fiecare”, spune acesta.

„Nu-mi place termenul de autoritate. Îmi place cel de autoreglementare. Dacă eu, Varujan Pambuccian mi-o bag şi mi-o scot pe internet, sub numele meu, e în regulă, îmi asum responsabilitatea pentru cuvintele mele. Problema apare atunci când asta se face sub anonimat. Sunt de acord aşadar să existe o lege care să dea putere asociaţilor de isp-işti, de bloggeri, de furnizori de content, să poată să facă autoreglementare, să le dea puterea de a sancţiona pe cei care au acceptat regulile, dar nu le respectă mai apoi. Libertatea reprezintă posibilitatea de a face orice, atâta vreme cât nu aduce atingere libertăţii celuilalt. Asta cred eu. Şi mai cred că la început demersul nostru va stârni un val de furie”, adaugă deputatul minorităţii armene.

http://www.realitatea.net/vasilescu-razboi-cu-postacii-injuraturile-si-obscenitatile-pe-internet-vor-fi-interzise-prin-lege_728348.html

Link to comment
Share on other sites

Ce educatie a copiilor? Ce reguli de bun simt cand ei, politicienii de nicaieri, promoveaza ineptia si mediocritatea la scara larga, mai rau decat niste sarmani de la casele de copii, pe toate canalele media? Motivul e cat se poate de simplu: vor internetul - ultima reduta de exprimare libera - jos, controlabil pe cat posibil, ca-n restul "tarilor civilizate". Dar o vor lua in freza.

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.