Jump to content

Temperatura la Galaţi va atinge 38 de grade Celsius


dcp100168

Recommended Posts

Temperatura la Galaţi va atinge 38 de grade Celsius

Nici în următoarele zile, zona sud-estică a ţării nu va scăpa de temperaturile extrem de ridicate. Meteorologii anunţă pentru această regiune chiar şi 38 de grade Celsius. Temperaturi: Galaţi – 38 de grade, caniculă; Brăila – 36 de grade, Buzău – 36 de grade şi Focşani – 34 de grade Celsius, cu soare puternic.

În perioadele de caniculă este recomandat consumul de lichide (între 1,5 – 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Trebuie să consumăm un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15–20 de minute.

De asemenea, trebuie să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. Este bine de ştiut că o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii.

Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Dacă ne expunem la soare între orele amiezii trebuie să avem o ţinută adecvată: pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Vreme_caniculara_la_Galati-_Medicii_recomanda_evitarea-pe_cat_posibil-a_expunerii_la_soare_intre_orele_11-00_si_18-00_0_315568540.html

Link to comment
Share on other sites

Canicula pune la pământ în special adulţi şi tineri

Zilele de caniculă au făcut ca în dispeceratele Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) să se încingă telefoanele de atâtea apeluri primite de la victimele caniculei. Dacă unora li s-a făcut rău, alţii, cam 10 la număr, au leşinat pe stradă. Potrivit informaţiilor furnizate de SJA Galaţi, ieri majoritatea celor leşinaţi din pricina căldurii nu erau bătrâni, ci tineri şi adulţii care, probabil, au ignorat avertizările medicale şi au ieşit în miezul zilei pentru a rezolva diverse probleme.

http://www.monitoruldegalati.ro/societate/canicula-pune-la-pamant-in-special-adulti-si-tineri.html

Link to comment
Share on other sites

Codul galben de caniculă, prelungit până luni

Meteorologii au prelungit codul galben de caniculă până pe 16 august. Vremea va fi calduroasă, caniculară după-amiaza în cea mai mare parte a ţării, iar indicele de confort termic ITU va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa frecvent peste 35 de grade, îndeosebi în regiunile sudice şi estice, anunţă meteoplus.ro.

Link to comment
Share on other sites

Va mai fi caniculă până pe 23 august

Ce ne aşteaptă în perioada imediat următoare? Căldură, căldură şi iar cădură. Vestea bună este că despre caniculă nu vom mai vorbi decât până în 23 august. După această dată, zăpuşala va deveni amintire, a explicat directorul de Prognoză al Administratiei Naţionale de Meteorologie, Aurora Bell.

- Aţi emis o nouă avertizare de cod galben. De unde vine acest val de căldură?

- Din Asia Mică.

- Anul 2010 este cel mai cald din instorie, cel puţin de când au început să fie înregistrate temperaturile. Cum se răsfrânge asupra ţării noastre acest lucru?

- Previziunile despre anul 2010 pe care le-au făcut unele centre de cercetare climatologică se referă la temperatura medie pe glob. Pentru România, un an record din punct de vedere al temperaturii a fost anul 2007, când s-au înregistrat temperaturi de 44 grade C. Anul 2010, până acum, în pofida iernii mai reci din Europa, confirmă tendinţa încălzirii globale. Asupra ţării noastre efectul încălzirii globale poate fi observat în caracterul mai violent al furtunilor convective care s-a observat în ultimii ani.

- Foarte multă lume este speriată de aceste temperaturi la extremă. La ce să ne aşteptăm în continuare?

- Nu sunt temperaturi extreme, anul acesta încă nu s-au atins temperaturi de 40 grade în România. Faptul că lumea este speriată este cel mai probabil o consecinţă a faptului că presă informează mai mult decât în anii precendenti despre fenomenele meteorologice. Populaţia percepe această alertare mai degrabă că pe un pericol şi nu ca pe o prevenţie binevenită.

În continuare, în zilele care urmează, ne aşteptăm la o persistenţă a acestor valori mai ridicate de temperatură. Această persistenţă a căldurii pe parcursul a mai multor zile este de fapt "pericolul" la care suntem expuşi. Corpul uman nu apucă să se mai odihnească. De aceea Administraţia Naţională de Meteorologie a emis atenţionare cod galben pentru toată ţara. Dacă perioadă de caniculă va continuă, vom prelungi această atenţionare, iar dacă valorile de temperatură peste 37 de grade vor persista în anumite regiuni, vom intensifica gradul de alertă pentru că oamenii să poată să-şi planifice activităţile din cursul zilei astfel încât să evite orele de caniculă.

- Cât o s-o mai ţinem din caniculă în caniculă, ne puteţi da o veste bună?

- "Vestea bună" este că vara se termină pe 23 august. Chiar dacă până atunci este posibil să indurăm temperaturi mai ridicate, după această data vară nu mai are "putere".

- Şi în anii precedenţi au fost valori de temperatură destul de ridicate, dar impresia oamenilor este că erau mai uşor de suportat. Ce înseamnă indicele de confort termic şi depăşirea pragului critic de 80 de unităţi?

- Corect! Faţă de alţi ani acum ne pare totul mai greu de suportat deoarece umezeala este crescută, dând senzaţia de "zăpuşeală", de disconfort termic. Indicele Temperatură-Umezeală (ITU) se referă la efectul combinat al temperaturii şi al vaporilor de apa din aer. Senzaţia de disconfort se instalează la persoanele mai sensibile încă de la 70 de unităţi, iar valoarea de 80 este un prag de alertă. Pe de altă parte, prezenţa vaporilor de apă are şi un rol pozitiv: temperatura nu creşte excesiv, iar vegetaţia nu se usucă, astfel că suntem mai feriţi de pericolul incendiilor de pădure.

http://www.adevarul.ro/actualitate/social/Din_23_agust_spunem_adio_caniculei_0_314969039.html

Link to comment
Share on other sites

Canicula ne vine de hac!

Încet şi sigur, căldura începe să îi îngenuncheze pe gălăţeni. Ieri, până la orele prânzului, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi primise nu mai puţin de 80 de solicitări. Dintre acestea, 8 cazuri au fost lipotimii – senzaţii iminente de pierdere a cunoştinţei – cauzate de căldura excesivă. Pacienţii cărora căldura le face traiul greu de suportat sunt, de regulă, de vârsta a doua şi a treia. Mulţi dintre ei sunt şi bolnavi cronici, a căror stare se decompensează pe fondul confortului termic foarte scăzut.

Puncte de ajutor anticaniculă

„Am organizat deja trei puncte în care se distribuie apă şi în care trecătorii pot beneficia un timp de aer condiţionat – în magazinele Billa 1, Billa 2 şi Winmarkt. Potrivit protocolului, nu este nevoie de asistenţi medicali care să măsoare tensiunea arterială a persoanelor decât atunci când se instituie cod portocaliu. Ori, la noi este cod galben. Dar, chiar şi aşa, de luni la fiecare dintre aceste puncte vor fi şi asistenţi medicali între orele 8.00 –10.00 şi 17.00 –18.00”, a precizat directorul Serviciului de Asistenţă Medicală, Comunitară, Şcolară şi Spitalicească din cadrul Primăriei Galaţi, dr. Costinela Georgescu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Canicula_ne_vine_de_hac_2.html

Link to comment
Share on other sites

32 de grade la miezul nopţii

După ziua de vineri, care a bătut recordul de temperatură al anului, am avut parte şi de cea mai călduroasă noapte de până acum. La Galaţi au fost nu mai puţin de 32 de grade la miezul nopţii, iar la Giurgiu - 29 de grade. În Ploieşti şi în mai multe oraşe din sud se înregistrau în jur de 25 de grade.

http://www.tvr.ro/articol.php?id=87259

Link to comment
Share on other sites

20 de persoane au ajuns la spital în ultimele 24 de ore

Temperaturile caniculare dau mari bătai de cap gălăţenilor, mai ales celor cu probleme de sănătate, bătrânilor, dar şi copiilor. Conform directorului Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, Mihai Polinschi, numărul apelurilor pentru ambulanţă, la 112, a crescut cu 30%. Vineri şi sâmbătă căldura insuportabilă i-a băgat în spital pe 20 de galaţeni. Mare parte dintre aceştia sunt tineri, cu vârste cuprinse între 35 şi 45 de ani. “Numarul apelurilor la Ambulanţă a crescut cu 30% faţă de o perioada normală”, spune Mihai Polinschi, directorul Serviciului de Ambulanţa Galaţi.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Canicula_face_din_nou_victime-_20_de_persoane_au_ajuns_la_spital_in_doar_doua_zile_0_317368368.html

Link to comment
Share on other sites

11 gălăţeni au căzut pe stradă în weekend

Aşa cum era de aşteptat, canicula continuă să îi secere pe gălăţenii care ies pe stradă în miezul zilei, mânaţi de nevoie sau de propria lor ignoranţă. Sâmbătă, Serviciul Judeţean de Ambulanţă Galaţi a intervenit în cinci astfel de cazuri. Ieri, până la închiderea ediţie, echipaje ale Ambulanţei şi ale SMURD plecaseră pe teren să intervină în alte şase situaţii similare. Evident, acestor cazuri de lipotimie li se adaugă şi multe solicitări care prezintă simptome asociate suspiciunilor de infarct sau agravării îngrijorătoare a stării pacienţilor de vârsta a doua sau a treia, cel mai adesea bolnavi cronici.

De astăzi, la Billa 1, Billa 2 şi Winmarkt - la punctele de distribuţie a apei se vor afla şi asistenţi medicali care să vă măsoare tensiunea potrivit şefului Serviciului de Asistenţă Medicală, Comunitară, Şcolară şi Spitalicească din cadrul Primăriei Galaţi, dr. Costinela Georgescu.

http://www.viata-libera.ro/articol-11_galateni_au_cazut_pe_strada_2.html

Link to comment
Share on other sites

Şi mâine ne prăjim la 38 de grade!

Chiar dacă meteorologii au anunţat că vremea caniculară se va termina în această seară, din păcate temperaturile extrem de ridicate se vor menţine şi mâine. La Galaţi termometrele vor indica în această noapte 22 de grade, dar mâine acestea vor indica până la 38 de grade.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Maine-prajim-grade_0_317968312.html

Link to comment
Share on other sites

Încă 8 victime ale caniculei

Din nefericire, din cauza temperaturilor foarte ridicate nu trece o zi fără ca mai mulţi gălăţeni să cadă pe stradă, răpuşi de căldură. „Până la ora 15.00, am fost solicitaţi să intervenim în opt cazuri de persoane care au căzut pe stradă, din pricina căldurii. În cele mai multe situaţii este vorba despre lipotimii, crize convulsive, accidente vasculare cerebrale etc. Peste 50 la sută dintre pacienţi au vârste de peste 50 de ani”, ne-a declarat, ieri după-amiază, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi, dr. Mihai Polinschi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Inca_8_victime_ale_caniculei__2.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.