Jump to content

Topul imobiliar al municipiului Galaţi


dcp100168
 Share

Recommended Posts

S‑a dus vremea profitului...

Criză pe piaţa imobiliară

* În ultimii doi ani preţul apartamentelor din Galaţi s‑a dublat * Urmarea: numărul de tranzacţii tinde către zero * Era şi normal să se ajungă aici, câtă vreme metrul pătrat de apartament nou costă la fel cu metrul pătrat de apartament vechi de 40 de ani

Ne place sau nu, Galaţiul a intrat în "hora" crizei imobiliare. După câte ne‑au confirmat mai mulţi dealeri de apartamente, vânzările tind către zero, motivul fiind acela că preţul cerut de proprietari este prohibitiv. Practic, în ultimii doi ani preţul apartamentelor a crescut accelerat, fiind acum mai mult decât dublu faţă de 2006.

Criza americană, versiunea dunăreană

Totul a început în SUA. Şi a fost un scenariu simplu. Agenţii imobiliari au cumpărat din ce în ce mai multe proprietăţi, în speranţa că vor putea face ca preţul imobilelor să crească, deci să scoată un profit mai mare. În prima fază, le‑a ieşit. Ulterior însă, datorită creşterii excesive a preţurilor, a devenit mult mai rentabilă construirea de imobile noi. Ca urmare, firmele de construcţii au intrat în scenă, iar intermediarii imobiliari au rămas cu casele pe stoc, în vreme ce preţurile scădeau dramatic. Cum majoritatea achiziţiilor erau pe baza unor credite bancare, iar agenţii imobiliari au falimentat în serie, şi băncile au ajuns în colaps. Iar populaţia s‑a pomenit că apartamentul cumpărat cu ipotecă le este scos la licitaţie dacă nu achită toată ipoteca urgent. Cam aşa arată, în linii mari, criza pornită din SUA şi care a zguduit economia mondială.

Galaţi - faza 2

În acest moment, criza imobiliară nu a atins apogeul la Galaţi. Însă a intrat în faza 2, cea care precede dezastrul.Faza 1 a constat în acumularea de proprietăţi la agenţiile imobiliare şi în forţarea creşterii preţurilor. Deja, potrivit unor cifre neoficiale, circa 70 la sută din apartamentele de vânzare la Galaţi sunt în proprietatea unor agenţii. Iar creşterea preţurilor s‑a dus către plafonul maxim. În 2006, preţul unui apartament cu 3 camere situat în zona centrală a oraşului era în jurul a 40.000 de euro. Plus sau minus 3.000 de euro, funcţie de etaj şi de dotări. La ora când citiţi aceste rânduri, acelaşi apartament costă minimum 80.000 de euro. Iar muşteriii nu se înghesuie deloc. Faza 2 este plafonarea preţurilor şi apoi prăbuşirea lor. Fază care deja a început şi la Galaţi. Deocamdată suntem la nivelul de plafonare, dar până în toamnă sunt şanse mari să asistăm la o prăbuşire a preţurilor. Pe ce ne bazăm afirmaţia? Metrul pătrat de apartament din fondul vechi costă acum în jurul a 1.000 de euro (plus sau minus 10 la sută). În acelaşi timp, preţul apartamentelor noi se situează cam tot pe‑acolo: 1.000‑1.200 de euro pe metrul pătrat. Şi‑atunci te‑ntrebi: dacă au acelaşi preţ, nu‑i mai bine să alegi un apartament nou? Singura problemă poate fi aceea că un apartament vechi de 3 camere are doar 75‑80 de metri pătraţi, deci este pe la 80.000 de euro, în vreme ce unul nou are o suprafaţă mai mare cu 40‑60 la sută, deci preţul total este ceva mai ridicat (120.000‑140.000 de euro).

Constructori versus intermediari

Deocamdată, piaţa construcţiilor noi este de‑abia în faza premergătoare exploziei la Galaţi. Oferta de apartamente noi este încă destul de mică, însă se construieşte într‑un ritm susţinut. Surse din interiorul pieţei ne‑au confirmat faptul că spre finalul acestui an vor fi disponibile circa 500 de apartamente noi (sunt cel puţin cinci zone imobiliare în dezvoltare), iar în 2009 vor fi peste 1.500. Preţurile estimate de constructori sunt în jurul a 1.000 de euro pe metrul pătrat, însă este de văzut cum va evolua piaţa materialelor de construcţie. "Noi ne‑am planificat să fim undeva în jurul acestui preţ, însă depinde ce se va întâmpla cu preţurile la materiale. Deja, de la începutul anului, am ajuns la scumpiri cuprinse între 20 şi 60 la sută", ne‑a declarat Corneliu Istrate, managerul grupului de firme Vega, cel mai mare constructor din sudul Moldovei. "Sunt sigur însă de un lucru: preţul apartamentelor vechi a ajuns la pragul de sus. Acum suntem în concurenţă directă şi cred că de aici încolo speculaţiile imobiliare vor fi tot mai puţine şi din ce în ce mai puţin profitabile", a mai spus omul de afaceri. Aşadar, ne aşteaptă o vară fierbinte pe piaţa imobiliară. O să vedem, la toamnă, câte dintre actualele previziuni se vor dovedi corecte.

http://www.viata-libera.ro/index.php?pa ... l&id=25279

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Preţurile au scăzut cu 15-20%

La Galati, preturile au scazut si cu 15-20% . Numarul foarte mic de tranzactii imobiliare cauzat mai ales de inasprirea conditiilor de creditare a dus in ultima perioada la o scaderea pretului locuintelor construite in anii ’80-’90 cu 5.000, pana la 8.000 de euro. De exemplu, in cartierul Micro 20, un apartament cu trei camere se vinde acum cu 70.000 de euro, fata de 78.000 de euro, cum se intampla in primavara. In centrul orasului, o garsoniera poate fi cumparata cu 41.000 de euro, fata de 47.000 de euro cât se vindea in februarie.

http://www.gardianul.ro/index.php?pag=n ... -euro.html

Va continua să scadă preţul imobiliarelor sau este doar o "pauză" determinată de vară şi de concedii?

Link to comment
Share on other sites

Sa speram ca o sa mai scada.. Daca o garsoniera a ajuns 41.000 euro, in conditiile in care in Bucuresti (si-acolo piata e asa cum se vrea si la Galati) pe la periferie, cumperi o garsoniera cu 50-55.000 euro, m-as gandi de 5 ori inainte sa cumpar la Galati, mai ales ca in centru 95% dintre garsoniere sunt in blocuri vechi si foarte vechi.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Locuinţele noi, vector de susţinere al pieţei

Galaţiul este un oraş în care mai mulţi dezvoltatori au demarat ori au anunţat, în ultima perioadă, proiecte de blocuri noi. Acesta este, de altfel, segmentul care susţine momentan piaţa imobiliară locală. "Per total, volumul tranzacţiilor imobiliare a scăzut în ultima perioadă. La apartamentele noi însă au rămas constante atât numărul de tranzacţii efectuate, cât şi preţurile.

Am observat o tendinţă pe piaţa imobiliară gălăţeană: există mulţi dezvoltatori de talie mică şi mijlocie care au demarat construcţii ale căror costuri sunt suportate prin credit bancar. Problema este că, în condiţiile în care marja de profit nu va mai fi la nivelul 50%-100% ca în anii trecuţi, aceste companii riscă să nu-şi mai poată plăti împrumuturile, fără a mai fi vorba oricum de profit. Problemele acestea nu le vor avea dezvoltatorii mari, care îşi finanţează construcţia din resurse proprii şi care pot menţine preţul către utilizatorul final la nivelul suportat de piaţă", consideră Marian Chiosa, manager al agenţiei Centru de Investiţii Imobiliare din Galaţi.

Tendinţa de revenire a pieţei după perioada de concedii este surprinsă şi de reprezentanţii CBRE/Eurisko într-un comunicat. „Mulţi dintre cei care şi-au făcut planuri de a cumpăra o locuinţă preferă să beneficieze mai întâi de zilele de concediu şi amână pe toamnă achiziţia.

Toţi aceştia au studiat piaţa luni la rând până să ia o decizie, au rezervat un apartament ori au deja discuţii în acest sens cu agenţiile imobiliare", se arată în document.

http://www.adevarul.ro/index.php?sectio ... &id=366442

Link to comment
Share on other sites

Locuintele se ieftinesc

Piata imobiliara din Galati este in declin. Atat preturile imobilelor cat si numarul cumparatorilor este in continua scadere inca de la jumatatea acestui an. In aceste conditii, achizitia unui apartament nu mai poate fi considerata o afacere. Ideea este sustinuta atat de agentii imobiliari care se ocupa de vanzarea apartamentelor vechi din oras cat si de marii investitori care, de teama ca nu-si vor recupera banii, deja si-au gasit alte metode de vanzare a locuintele din ansamblurile rezidentiale.

Schimbarile majore care au loc pe piata imobiliara din Galati au inceput cu cateva luni in urma, cand bancile si-au inasprit conditiile de creditare determinand astfel o scadere de 10% a preturilor imobilelor vechi din oras. In prezent, agentii imobiliari asista la noi ieftiniri ale locuintelor astfel incat preturile apartamentelor au ajuns la nivelul celor de la sfarsitul anului trecut dar si o scadere, de aproximativ 20%, a cumparatorilor din categoria tinerilor care reprezentau 90% dintre tranzatiile efectuate cu banii obtinuti prin credite ipotecare. Mai mult, agentii imobiliari din Galati sustin ca toate aceste schimbari vor continua si dupa aplicarea noilor norme impuse prin regulamentul Bancii Nationale Romane proaspat aprobat.

“Cred ca s-a vazut imposibilul: scaderea preturilor la imobile”

Aceasta este afirmatia administratorului agentiei imobiliare din Galati, Gabriel Baicu care, de altfel, a precizat ca aceste ieftiniri sunt bine venite in conditiile in care piata imobiliara din Galati atinsese apogeul. “Sincer nu stiu cat de jos se va duce piata imobiliara, dar se va mai duce... destul. Am avut ocazia sa vorbesc cu potentiali cumparatori – cativa dintre tot mai putinii care mai sunt pe piata - si erau in dubii sa cumpere un imobil azi de teama ca maine il vor putea cumpara mai ieftin. Cred ca lumea a vazut imposibilul: scaderea preturilor la imobile. Cu toate acestea cred ca am obtinut un lucru bun – scaderea preturilor la imobilele care crescusera neasteptat si nejustificat. Toate astea au inceput sa se intample cam spre sfarsitul primaverii anului acesta si a pornit de la BNR care a inasprit conditiile de obtinere a unui credit si noul regulament BNR” a spus Gabriel Baicu, administratorul agentiei imobiliare Retrocasa.

Domnia sa a exemplificat ca daca anul trecut pe un apartament cu o camera de 35 metri patrati, intr-un bloc mixt, situat intr-unul dintre cele mai bune cartiere ale orasului se cerea 160.000 de lei, acum cateva luni locuintele de acest gen s-au vandut deja cu 100.000 de lei mai putin.

La randul sau, Valentin Scarlat, reprezentantul agentiei imobiliare Credit Expert, ne-a explicat ca, intr-un fel, scaderea preturilor la apartamente era asteptata in conditiile in care cresterile care au avut loc in ultimii ani au fost determinate de usurinta cu care bancile au acordat creditele ipotecare. “Deja preturile la locuintele din municipiul Galati au ajuns la nivelul celor de la sfarsitul anului trecut. Se asteapta si alte scaderi in urma aplicarii noului regulament BNR insa nu scadere dramatice” a explicat Valentin Scarlat, reprezentantul agentiei imobiliare Credit Expert.

Achizitia unui apartament nu mai reprezinta o afacere

Daca pana in trecut, cand apartamentele erau supraevaluate astfel incat in doar cateva luni preturile de vanzare se dublau, galatenii profitau de situatie si dezvoltau mici afaceri, in prezent agentii imobiliari sustin ca aceste vremuri au trecut, iar achizitia unei locuinte si vanzarea acesteia dupa o perioada nu mai reprezinta o afacere profitabila. “Cei care au cumparat anul trecut un imobil in ideea de a investi banii - mergand pe ideea ca valoarea imobilului va creste, iar pe timpul asteptarii tin imobilul inchiriat - se pare ca nu au fost inspirati, pentru ca imobilele se vand la preturile de anul trecut, acum dupa atata timp. Deci practic nu ai castigat nimic sau castigul este infim. In acest moment mi se pare ca e mai rentabil sa tii banii intr-un cont la banca pe o dobanda buna decat sa investesti in imobiliare.

Contracte de vanzare cu plata in rate - solutia investitorilor particulari

De teama ca vor ramane fara clienti dupa aplicarea noilor norme de creditare prevazute in regulamentul BNR proaspat aprobat sau pentru a le usura modalitatea de plata a imobilelor a caror preturi pornesc de la 800 de euro pe metrul patrat construit, in cazul apartamentelor realizate de Master Rezidential, si pana la cele de aproximativ 1.100 de euro pe metrul patrat in cazul locuintelor construite de Terra Residence, investitorii ansamblurilor rezidentiale din judetul Galati au promovat surse alternative de plata decat creditele ipotecare.

“Acum ca BNR vine cu noi reglementari mult mai drastice este foarte clar ca omului ii va fi foarte greu sa contracteze un credit pentru cumpararea unei locuinte. Ca orice investitor, am studiat situatia si prin managementului firmei vin in sprijinul celor vor sa-si achizitioneze o locuinta. Am pregatit vanzarea prin plata in rate. Adica, fara ca omul sa fie nevoit sa apeleze la un credit ipotecar unde regulamentele si conditiile sunt foarte greoaie la care se adauga formularistica si noainul de dosare necesar contractarii creditului. De asemenea, si pentru acele persoane care nu indeplinesc conditiile impuse de banci si care se vad in imposibilitatea de a cumpara o locuinta. Astfel, spre exemplu, pentru un apartament cu o camera la o suprafata de 76 metri patrati a carui pret este de aproximativ 60.800 de euro se va achita un avans de 30% dupa care restul sumei, respectiv de 42.560 de euro se poate achita in functie de dorintele clientului. Spre exemplu, daca se alege ca perioada zece ani, asta inseamna o rata lunara de 354 de euro la care se adauga un comision de administrare a contului” a declarat Cornelia Andrisoi, managerul Master Residential care construieste primele locuinte pasive din judetul Galati.

Si alti investitori la randul lor au promovat modalitati de plata. Spre exemplu, Terra Residential Galati care construieste un complex in apropierea lacului Brates accepta plata unui avans de 25% si restul de 75% la predarea apartamentului catre proprietar. Compania “Silvano” care construieste ansamblul rezidential “Privilege” promoveaza parteneriate cu “Cretid Team” si “Biroul cu Credite”.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Scaderea preturilor la apartamente nu a marit numarul cumparatorilor

Desi oferta locuintelor scoase la vânzare este bogata, iar preturile sunt din ce în ce mai mici, cererea lipseste. În municipiul Galati, doua din zece tranzactii se fac cu banii proveniti din credite ipotecare, motiv pentru care expertii imobiliari sustin ca dezechilibrul creat pe acest segment se datoreaza noilor conditii de acordare a împrumuturilor bancare.

Modificarile impuse de unitatile bancare în acordarea creditelor ipotecare si-au pus amprenta si pe vânzarea apartamentelor din municipiul Galati, mai ales ca aproximativ 80% dintre cumparatori sunt tineri care apeleaza la împrumuturi bancare pentru a-si achizitiona o locuinta. Odata cu înasprirea coditiilor de creditare, proprietarii au fost nevoiti sa-si vânda apartamentele la preturi mai mici astfel încât, în prezent, în Galati s-a ajuns ca o locuinta sa coste la fel ca anul trecut, chiar daca la începutul lui 2008 preturile erau cu 20% mai mari ca în 2007. Cu toate acestea, nici scaderea preturilor nu a reusit sa echilibreze cererea si oferta. ”Desi oferta este ampla si variata, iar apartamentele se vând la preturi accesibile, cererea lipseste. Mai mult, si pe viitor cred ca preturile imobilelor vor continua sa scada, dar chiar si asa nu se vor putea cumpara pentru ca nu vor exista cumparatori cu posibilitatile financiare în vederea achizitionarii”, a explicat Gabriel Baicu, administratorul Retrocasa.

Astfel, în prezent, un apartament cu doua camere decomandate, confort 1, cu o suprafata de 55-60 metri patrati, situat la un etaj intermediar într-un bloc din zona Siderurgistilor Vest, una dintre cele mai solicitate din oras, se vinde cu 65.000 de euro. Pretul creste pâna la 68.000 de euro daca apartamentul are si îmbunatatiri, insa poate scadea pâna la 50.000 de euro daca apartamentul este situat în centrul Galatiului, unde se gasesc cele mai vechi blocuri din oras (n.r. - anul de constructie fiind 1970 sau chiar 1965). ”Preturile cele mai mici din oras le gasim în Tiglina 1, unde desi este o zona centrala, blocurile se vând cu sume cuprinse între 47.000 – 48.000 de euro deoarece blocurile au un grad ridicat de tasare”, a declarat Vali Bosna, agent imobiliar la CasaBia. La polul opus, respectiv printre cele mai scumpe apartamente vechi din Galati, sunt cele situate în Mazepa 2, unde o locuinta de 42 de metri patrati poate fi cumparata la 57.000 – 60.000 de euro.

Se cauta apartamentele mari, în zone cu avantaj comercial

Cele mai întâlnite criterii pe care galatenii le au în vedere în momentul achizitionarii unui apartament sunt fie suprafata mare a locuintei, fie zona în care este situat imobilul. Spre exemplu, cele mai cautate zone din municipiul Galati pentru vânzarea apartamentelor sunt Siderurgistilor Vest, Doja, Nae Leonard unde se gasesc blocurile vechi cu cea mai mare suprafata din oras, existând astfel si un echilibru între pretul cerut si calitatea locuintei. La fel de cerute de cumparatori sunt si apartamentele situate în Micro 20, Micro 21 unde importanta este zona puternic dezvoltata din punct de vedere comercial, aici fiind cele mai multe dintre supermarket-urile construite în oras. De asemenea, cei care cauta o zona linistita si cu mult spatiu verde aleg apartamentele situate în Tiglina 2, iar cei care vor o locuinta în mijlocul Galatiului si nu sunt deranjati de aglomeratia din fata blocului aleg Mazepa, zona în care sunt sucursalele bancilor mari.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... &articol=9

Link to comment
Share on other sites

Inasprirea conditiilor de creditare nu creeaza probleme investitorilor imobiliari

Febra constructiilor rezidentiale care a cuprins marile orase a ajuns si la Galati, aducând pe lânga sute de locuinte, si schimbarea regimului de înaltime al cladirilor din municipiu. Anul acesta ansambluri de locuinte au aparut, peste tot, acolo unde au gasit terenul de care aveau nevoie pentru ridicarea cladirilor, fiind vorba de cel putin cinci mari complexe de acest tip carora li se adauga si alte ansambluri ridicate la iesirea din oras (la distante de pâna în 10 kilometri) plus alte constructii mai mici.

Noile norme BNR nu sunt o piedica in vanzarea apartamentelor

Chiar daca pretul pe metrul patrat construit este mai mic decât cel al apartamentelor vechi din Galati (la apartamentele noi pretul pe metrul patrat porneste de la 800 de euro si ajunge pâna la 1.200 de euro, iar la cele vechi preturile ajung si la 1.500 de euro pe metrul patrat), noile locuinte au suprafatele mult mai mari, ceea ce face ca pretul lor final sa fie destul de ridicat pentru galatenii care au nevoie de o locuinta. Asta face ca majoritatea locuintelor sa se vânda prin credite bancare, mai ales ca investitorii si-au dat seama de acest lucru si au încheiat parteneriate cu diferite banci pentru a le facilita astfel calea cumparatorilor catre obtinerea finantarilor necesare.

Cu toate acestea, investitorii nu se tem ca noile norme de creditare impuse de BNR le-ar putea reduce din numarul clientilor. ”Pâna în momentul de fata, vânzarea apartamentelor se înregistreaza în graficul de vânzare preconizat, clientii nostri cumparând atât cu bani cash cât si prin credite bancare. Cât despre locuinte nevândute, nici nu se pune problema, acest lucru intamplandu-se datorita faptului ca produsul nostru este nou pe piata imobiliara din tara, mai exact, ideea de „apartament în vila”. Terra Residence se bazeaza pe tehnologie în constructii la cel mai înalt standard si pe un produs propulsat pe piata atât din Bucuresti cât si din provincie la un raport calitate-pret exceptional. Noul regulament BNR va obliga bancile sa gaseasca noi solutii astfel încât nimeni sa nu aiba de pierdut prea mult. Compartimentul de vânzari ”Terra Residence” nu îsi face probleme în ceea ce priveste aceste reglementari, datorita fluxului din ce în ce mai ridicat al clientilor cu potential financiar ridicat, fara a se mai lovi de peretii pe care urmeaza sa îi ridice BNR”, a spus Cristina Enache.

”Suntem multumiti momentan, avem si în continuare clienti interesati carora cautam sa le oferim case deosebite de o calitate ireprosabila. Cele mai multe case au fost achizitionate prin varianta creditarii (credite ipotecare) semn ca lumea deocamdata nu dispune de lichiditati foarte mari sau prefera sa nu tina banii blocati. Colaboram cu foarte multe banci din Galati. Noul regulament al BNR va pune o mica piedica în vânzarea de locuinte dar nu credem ca va afecta într-o proportie foarte mare vânzarea de locuinte noi”, a spus Ovidiu Anghiloiu. Aceeasi opinie o au si reprezentantii companiei Beyler care au adaugat ca majoritatea clientilor care le-au cumparat circa 50% din totalul apartamntelor, desi constructia lor este aproape la jumatate au preferat, datorita facilitatilor oferite, sa achite cu banii cash cu care au achitat integral apartamentul sau cel putin 70% din valoarea finala a acestuia. ”În România, mai ales în marile orase, a început sa apara clasa medie. Acesti cetateni au devenit principalii cumparatori de apartamente noi, datorita cresterii salariale. Clientii cei mai obisnuiti sunt persoane sub 35 de ani, care au încredere ca veniturile lor vor spori. Aproape toti clientii opteaza pentru o locuinta noua, iar cei care cauta o casa la mâna a doua sunt foarte putini”, ne-a declarat Sava Mariana, reprezentant Beyler.

http://www.monitoruldegalati.ro/index.p ... articol=10

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Apartamentele vechi, ieftiniri-record

În aproape o treime din oraşele din ţară s-au înregistrat diminuări semnificative ale preţurilor. Luna septembrie a fost doar liniştea dinaintea furtunii. Preţurile locuinţelor construite înainte de 1989 au reintrat în octombrie pe o pantă descendentă abruptă. Cumpărătorii se orientează spre apartamente confort redus, mai ieftine, în condiţiile obţinerii unor credite mai mici decât în urmă cu câteva luni

Lipsa de lichidităţi, credite mai mici cu până la 50% faţă de sumele cerute, efectul psihologic al crizei economice. Acestea sunt motivele principale care, în opinia agenţilor imobiliari din ţară, au condus la scăderea generalizată a preţurilor apartamentelor vechi. Cum va arăta piaţa în lunile următoare? O tendinţă îşi face timid simţită prezenţa: cumpărătorii se reorientează spre suprafeţe mai mici, uneori situate în blocuri cu confort redus din zone mai puţin dorite până acum. “Cererea de locuinţe vechi s-a restrâns foarte mult în ultimul timp, pentru că, în Galaţi, 95% din tranzacţii se derulau prin credite bancare. Lucrurile s-au înrăutăţit, am avut o situaţie în care un client cu salariu de 2.500 de lei care putea să ia un credit de 60.000 de euro, acum ia numai 29.000 de euro. În aceste condiţii, numărul de tranzacţii s-a redus cu 50% faţă de luna trecută şi oamenii, dacă nu renunţă pur şi simplu, se orientează spre suprafeţe mai mici”, spune Marian Chiosa, manager al agenţiei imobiliare gălăţene Centru de Investiţii Imobiliare.

Garsoniera redevine vedeta pieţei

În Piteşti, acest gen de cumpărător renunţă la apartamentele de două camere în favoarea garsonierelor din blocurile construite după 1986 din zone bune, conform lui Daniel Mitroi, manager al agenţiei imobiliare locale Imperial Grup House. Situaţia nu este singulară, şi în Târgu Mureş a apărut acest tip de client. “Motivele scăderii sunt aceleaşi ca şi în lunile trecute: lipsa de lichidităţi de pe piaţă, greutatea în a obţine credite şi nu în ultimul rând efectul psihologic al crizei economice. Şi în Târgu Mureş am avut situaţii în care cumpărătorii s-au reorientat din cauza obţinerii unor credite mai mici decât se aşteptau. De pildă, de la două camere confort sporit au trecut la două camere confort inferior ori au schimbat cartierul cu unul mai prost. Nu putem vorbi încă de o tendinţă, dar cazuri există”, explică Octavian Ispas, director al agenţiei Euro Imobil din Târgu Mureş. Cumpărătorii care au disponibile lichidităţi pentru achiziţia de apartamente vechi sunt o raritate.

Clienţii cu bani lichizi, vânaţi de proprietari

“Proprietarii de apartamente doresc să atragă pe cei care au lichidităţi sau chiar credite aprobate, şi atunci scad preţurile. Se gândesc să nu piardă şi mai mult dacă ţin locuinţele”, afirmă Mirela Hudac, manager al agenţiei Imobiliare Maria din Satu Mare.

Dificultăţile în obţinerea creditelor au în Suceava un efect drastic. “La noi în oraş este foarte greu să obţii un credit. Nici mansardele, unul dintre cele mai ieftine tipuri de apartamente de pe piaţă, nu se mai vând. Pe segmentul apartamentelor vechi, volumul tranzacţiilor este aproape nul în momentul de faţă, nu se mai vinde aproape nimic”, spune Mihai Olimpiu.

http://www.adevarul.ro/articole/apartam ... ecord.html

Link to comment
Share on other sites

Criza pe piata imobiliara din Galati

Criza ataca dur si piata imobiliara din Galati, determinand o scadere drastica a numarului tranzactiilor, care la randul ei a determinat o scadere a preturilor locuintelor. Clientela agentiilor imobiliare din Galati este constituita in cea mai mare parte din familiile tinere si din aceasta cauza aproximativ 95% din tranzactiile imobiliare erau realizate prin accesarea creditelor bancare. In conditiile in care bancile comerciale au impus conditii dure, care au injumatatit valoarea unui credit ipotecar ce putea fi accesat de o familie cu venituri medii, piata a intrat in cadere, iar reducerea cererii de locuinte a determinat scaderea preturilor. S-a ajuns chiar in situatii disperate, ca familii care anul trecut isi cumparasera un apartament cu 240.000 lei sa nevoite sa il vanda in pierdere, cu 170.000 lei, daca vor sa incaseze banii imediat, pentru ca majorarile dobanzilor la creditele ipotecare ar urca pretul la 400.000, o suma pe care nu o pot acoperi prin rate. Aceste evolutii nu vor bloca piata, dar vor obliga cumparatorii sa se indrepte catre locuintele cu cofort redus si catre cele din cartierele marginase. Un alt efect este eliminarea de pe piata a micilor agentii imobiliare, care in conditiile concurentei acerbe de pe piata nu vor reusi sa supravietuiasca. Acest ultim efect este benefic, pentru ca va "curata" piata de agentiile neprofesioniste, care au speculat dinamica pietei imobiliare din anii trecuti, dar nu au ajuns sa ofere servicii de calitate clientilor.

http://www.romanialibera.ro/a137955/cri ... alati.html

Link to comment
Share on other sites

Criza de pe Piata Imobiliara din Romania se poate identifica si printr-unul din factorii determinanti,si anume MANIPULAREA SPECULATORILOR,care vor sa cumpere mult mai ieftin decat valoarea reala a apartamentelor,respectiv terenurilor(mai ales),la un moment dat,si intr-un timp destul de scurt sa le vanda daca se poate de doua sau chiar trei ori mai scump.

Trebuie sa facem cu totii diferenta intre INVESTITORI si SPECULATORI.

Faptul ca piata imobiliara din Romania abia acum incepe sa se maturizeze,a permis investitorilor straini sa obtina in 2006-2007 marje de profit de 70-80% chiar si pana la 100%.In anul 2008 aceasta marja de profit nu mai depaseste 30%,si aceasta in conditiile in care materialele de constructii se ieftinesc.

Investirorii obtin venituri pe "termen mediu si lung",speculatorii incearca sa dea lovitura pe termen scurt si foarte scurt.

Doar cei cu adevarat puternici stiu sa profite de pe urma crizei de pe Piata Imobiliara,in timp ce marea majoritate resimt consecintele din plin.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Criza financiară ”dărâmă” imobiliarele

* Afectată de criza financiară de pe piaţa internaţională cât şi cea locală, dar şi de noile norme extrem de severe impuse de bănci, piaţa imobiliară gălăţeană ”se clatina. Vânzările de locuinţe au scăzut cu peste 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Agenţii imobiliari au adoptat o serie de măsuri anticriză, printre care reducerea comisioanelor şi chiar eliminarea acestora pentru a atrage cumpărătorii.

Piaţa imobiliară gălăţeană este în declin şi se anunţă vremuri grele, timp de mai bine de doi ani, pentru cei care doresc să vândă o locuinţă. Dacă în lunile de vară, potrivit declaraţiei lui Dănuţ Onofrei, managerul agenţiei imobiliare ”Lazaris 2003”, un apartament de două camere, confort 1, încă se mai vindea cu un preţ mediu de 180.000 - 240.000 lei, în momentul de faţă, poprietarii unui astfel de apartament sunt nevoiţi să ceară în medie 160.000 - 210.000 lei. Potrivit lui Dănuţ Onofrei, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului trecut, agenţia imobiliară gălăţeană pe care o conduce a înregistrat o scădere a vânzărilor de locuinţe cu aproximativ 30%, în timp ce terenurile par a nu fi afectate de criza momentan, preţurile pământului fiind neschimbate şi nesuferind nicio modificare, până la acest moment. Deşi încă cererea de locuinţe este foarte mare, imobilele nu se mai vând, nivelul de cumpărare al oamenilor fiind tot mai scăzut. ”Ne confruntăm cu o situaţie unică şi în acelaşi timp interesantă. Vânzările imobilelor au scăzut foarte mult, cu 30% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Oamenii nu mai cumpăra. Cereri sunt, însă doar din punctual de vedere al informării. Oamenii sunt interesaţi, studiază ofertele, însă doar atât. Se opresc aici. Au scăzut de asemenea, preţurile apartamentelor deoarece vânzătorii s-au trezit că nu au cui vinde şi cum vinde, în condiţiile acestea”, a mai spus Onofrei. Pentru a face faţă crizei financiare, care a ”lovit” crunt în piaţa imobiliară, agenţiile imobilire gălăţene au adoptat deja o serie de măsuri anticriză, printre care se numără reducerea comisioanelor sau chiar eliminarea acestora, pentru a atrage cât mai mulţi cumpărători.

Imobiliarele, afectate pentru mai mulţi ani

Agenţii imobiliari gălăţeni se tem de asemenea, de faptul că situaţia de criză de la ora actuală va dura vreme de mai bine de doi ani, susţinând că potrivit celui mai optimist calcul, situaţia va rămâne aşa până în anul 2010. ”Criza asta va dura mai bine de doi ani, cu siguranţă. Ne-a afectat foarte mult, am vrea să treacă cât mai repede, însă vă pot spune că în urma celui mai optimist calcul, de această mare problemă vom scăpa în 2010. Şi asta potrivit unui optimism ieşit din tipare. Cred că vom suferi mai mulţi ani din cauza crizei financiar-economice”, a spus Dănuţ Onofrei. Cu toate acestea, managerul gălăţean s-a declarat îngrijorat în privinţa faptului că o serie de oameni ar putea profita de criza financiar-economica pentru a-i sili pe proprietari să îşi vândă imobilele la preţuri cu mult sub valoarea locuinţelor. Astfel, un proprietar disperat ar putea ajunge să îşi vândă locuinţa la jumătate din preţul stabilit de evaluator.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Cealaltă faţă a crizei financiare

Criza imobiliară de anul trecut s-a dovedit a fi o adevărată mană cerească pentru investitorii care au dispus de lichidităţi, în condiţiile înăspririi fără precedent a normelor de acordare a creditelor. Preţurile bunurilor imobiliare au scăzut într-un mod spectaculos în perioada martie – decembrie 2008, mai ales la apartamentele construite înainte de 1989. Spre exemplu, o locuinţă veche cu două camere situată într-un bloc „comunist” din Arad costa, în martie, între 40.000 şi 65.000 de euro. În decembrie, aceeaşi unitate locativă putea fi cumpărată la un preţ situat în intervalul 35.000 – 47.000 de euro. Baia Mare, Botoşani, Râmnicu Vâlcea, Galaţi, Iaşi, Satu Mare, Târgu Mureş şi Timişoara sunt alte oraşe mari din ţară în care preţurile au scăzut, cu sume cuprinse între 2.000 şi 25.000 de euro. Cu toate acestea, panta descendentă a preţurilor nu a adus cu sine şi un reviriment general al numărului de tranzacţii, aşa cum sperau actorii implicaţi în piaţa imobiliară. Piaţa nu s-a blocat însă total. „Luna septembrie a fost prima în care preţurile au stagnat, după deprecierea care a început în prima parte a anului. Preţul scăzut a fost un factor determinant în decizia de a achiziţiona un apartament vechi şi atunci s-a simţit, pentru prima dată după multă vreme, o tendinţă de îmbunătăţire a volumului de tranzacţii. Clienţii care au achiziţionat la vremea respectivă au fost investitori care dispuneau de lichidităţi şi care au dorit să profite de preţurile scăzute ”, spune Virginia Herţa, manager al agenţiei imobiliare băimărene GMG IMO. În privinţa terenurilor, pretenţiile financiare ale proprietarilor au rămas în general constante, fapt care a dus la o scădere fără precedent a volumului de tranzacţii. Cele mai mari scăderi de preţ pe acest segment s-au înregistrat în Arad şi Galaţi, cu sume cuprinse între 400 şi 500 de euro pe metru pătrat.

„Căpşunarii”, cauză de diminuare a preţurilor

Printre cauzele scăderii costurilor la apartamentele vechi se numără şi pierderea interesului românilor care muncesc în străinătate pentru apartamentele vechi. Mai mult, aceştia au scos la vânzare locuinţele de acest tip pe care le deţineau deja, fapt ce a dus la o creştere spectaculoasă a ofertei. Oraşele care s-au confruntat cu această problemă sunt Baia Mare, Târgu Mureş, Botoşani, Satu Mare, Galaţi. „Cei care sunt plecaţi în străinătate la muncă nu mai aduc bani în ţară. Ei s-au stabilit acolo şi vor să cumpere locuinţe unde trăiesc şi muncesc. Pentru asta, au scos la vânzare proprietăţile pe care le au aici, ceea ce a dus la o creştere a ofertei, implicit la o scădere a preţului”,explică Maricel Maxim, director al agenţiei botoşănene Credit Imob.

Top 3 scăderi de preţ

Baia Mare este campioana scăderilor de preţ la apartamentele cu trei camere. O astfel de locuinţă costa în decembrie cel mult 60.000 de euro, cu 25.000 de euro mai puţin decât în martie. Satu Mare ocupă locul doi al acestui top, cu scăderi ce au atins pragul de 20.000 de euro. Pe locul trei se clasează Galaţiul, unde preţul acestui tip de apartament a scăzut, în 2008, cu 15.000 de euro. La garsoniere, primul loc în topul diminuărilor de preţ este ocupat de Piteşti, cu o scădere de 20.000 de euro, urmat de Timişoara şi Cluj, cu câte 10.000 de euro.

http://www.adevarul.ro/articole/cealalt ... ciare.html

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Blocaj pe piaţa imobiliară

Nu mai vindem, nu mai cumpărăm. „Toată lumea AŞTEAPTĂ”. Aşteptare – acesta este cuvântul de ordine în imobiliare. Blocajul este doar o consecinţă. Dacă până acum un an, ne alintam care mai de care că „vrem casa noastră”, că „merită să faci credit”, că…, în ziua de azi criza a clarificat lucrurile: fără mofturi, că nu avem de unde. Cu toate acestea, preţurile apartamentelor scad binişor, închirierile abundă de oferte, iar terenurile se prăbuşesc la aproape jumătate din valoarea din 2008.

Creditele - punctul nevralgic al tranzacţiilor

„Vânzările sunt blocate”, explică Daniela Nisip, expert imobiliar în cadrul agenţiei Mediaplus: „Preţurile, pe diverse categorii de apartamente, au scăzut cu 10-30 la sută, dar crescând euro şi preţurile fiind formulate în euro, această scădere nu se simte foarte clar. Toată lumea aşteaptă: cei care vor să vândă nu îşi permit să se grăbească. Cei care vor să cumpere preferă să mai aştepte, pentru că, evident, se presupune că vor urma alte scăderi. Cine se grăbeşte, taie la preţ, dar nu sunt tăieri importante”, detaliază Daniela Nisip. Ce se mai aude pe sectorul creditelor oferite de bănci? „Din acest punct de vedere”, răspunde agentul imobiliar, „lupta nu este dinainte pierdută: oamenii renunţă prea uşor, fără măcar să aibă o discuţie cu băncile. Se gândesc că s-au înăsprit condiţiile de creditare şi nu mai fac drumul la bancă, pentru o informare completă. Soluţii se pot găsi, dacă omul le caută. În principiu, este adevărat, creditele se obţin mai greu. Am avut clienţi care au recunoscut că nu mai pot face faţă ratelor şi care vor să îşi vândă apartamentul”.

Închirierile – pe val

Ce mai merge? „Merg închirierile, pentru că piaţa abundă de oferte”, spun agenţiile imobiliare. Astfel, în Galaţi, un apartament cu două camere, mobilat (după cum cer, în general, clienţii) poate fi închiriat cu 650 de lei, cele cu o cameră bucurându-se chiar de chirii cu valori sensibil mai mici. „Problema creditelor este una majoră”, declară şi Florin Zugravu, agenţia imobiliară Capital: „Creditele sunt obţinute de oameni cu venituri neafectate de criză, persoane din top-management. Am clienţi avocaţi care cumpără, chiar în condiţiile actuale, având un venit de 5.000 de lei pe lună. În schimb, am şi clienţi cu 2.000 de lei pe lună cărora nici o bancă nu este dispusă să le ofere credit. Valoarea apartamentelor a scăzut evident, două camere în I.C. Frimu, care se vindeau până în vara anului trecut cu 230.000 de lei, acum au ajuns să coste 160.000 de lei. Un apartament în Mazepa, cu patru camere, care costa 100.000 de euro în 2008, acum costă 65.000 de euro şi nu îşi găseşte cumpărător”.

Minim doi, maxim patru ani de criză

Cunoscute ca având o valoare mult mai constantă decât a caselor, nici terenurile nu mai sunt atât de… stabile: „Din martie, am observat o scădere drastică a preţului cerut de proprietari pentru terenuri. Vorbim de terenuri bune, în Galaţi, pe străzi ca Ştiinţei sau Cezar, pentru care, până în martie, au fost cerute preţuri cu aproape 30 la sută mai mari decât acum”, răspunde Florin Zugravu. Când a început criza să se manifeste în Galaţi, în sectorul imobiliar? „Primele semnale de alarmă au apărut în lunile august-septembrie ale anului trecut. Mai târziu situaţia a devenit de-a dreptul dramatică. Au fost luni în care multe agenţii nu au făcut nicio tranzacţie şi au închis afacerea. În momentul în care timp de şase luni nu ai de muncă, normal că închizi. În fiecare săptămână vedem cum mai dispar una-două agenţii”, spune managerul Capital. Nici viitorul nu se prezintă prea roz: „Piaţa nu îşi va reveni foarte repede. Optimist vorbind, poate în doi ani de zile lucrurile vor reveni la normal, dar perioada de criză se poate întinde şi până la patru ani”.

Gălăţeni, nu este de glumă! Când preocuparea noastră de bază este să avem ce mânca mâine, nu ne mai arde să cumpărăm valori pe care le-am putea achita peste 20-30-40 de ani. Serviciul nu mai este sigur, salariul nu mai este sigur, valoarea leului nu mai este sigură. Ne place sau nu, concluzia generală este, din păcate, că ne putem lipsi de ceea ce nu este esenţial: proprietatea imobiliară. Şi nu întotdeauna această concluzie se dovedeşte a fi corectă.

http://www.viata-libera.ro/articol-Bloc ... ara_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 5 months later...

Casele rămân nevândute din cauza preţurilor mari

Criza financiară a blocat piața imobiliară din Galați, iar tranzacțiile au devenit rarităţi. Cel mai greu se vând casele. Paradoxal însă, prețurile cerute de proprietarii imobilelor se menţin mult prea mari comparativ cu sumele oferite de cumpărători. Elocvent în acest sens este cazul doamnei Tincuţa Bungă.

Rămasă singură după moartea soțului, dumneaei şi-a scos la vânzare casa situată pe strada Aurel Vlaicu. Se chinuie s-o vândă încă din octombrie 2008. Deşi cere puţin peste jumătate din prețul mediu al imobilelor similare din zonă, încă n-a găsit un client dispus să plătească sum ape care o consideră mai mult decât rezonabilă. ”Casa are toate îmbunătățirile, o suprafață de 114 metri pătraţi, iar pe terenul din curte se poate construi un garaj și amenaja o grădină. Am lăsat mult din preț, acum vreau doar 380.000 de lei deși în zonă s-au dat case ca a mea și cu 600.000 de lei. Unii dintre cei care vin să vadă casa spun că vreau prea mult, alții îmi oferă un apartament la schimb, ceea ce nu-mi convine”, spune dna. Bungă.

De cealaltă parte, cumpărătorii, în general familii care au deja în proprietate un apartament şi vor să se mute “la casă”, susțin că preferă schimbul imobiliar cu plata unei diferențe, dar găsesc greu amatori pentru un asemenea troc. ”De o lună de zile caut o casă, dar nu mi-a plăcut niciuna din cele vizitate. Nici ca locaţie şi nici ca preţ”, afirmă Ovidiu Chicoș, un cumpărător dispus să ofere pentru o casă contravaloarea a două apartamente, adică cel puțin 300.000 de lei.

Agenții imobiliari explică blocajul de pe acest segment de piață, prin prețurile prea mari cerute de vânzători. ”Mulți proprietari nu realizează că majoritatea cumpărătorilor, afectaţi de criză, se află în imposibilitatea de a plăti sumele cerute și mențin prețurile nejustificat de mari, îndeosebi la case. Putem aprecia că, la ora actuală, sumele cerute pentru locuințele din Galați depăşesc chiar şi cu 20 la sută prețul real, iar cumpărătorii interesați nu au bani să le poată achiziționa. Față de anul trecut numărul trazacțiilor a scăzut cu 75 la sută”- ne-a declarat Dănuț Onofrei, reprezentantul unei agenții imobiliare.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... -mari.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Preţurile locuinţelor s-au redus cu până la 40%

Preţurile locuinţelor din România, exprimate în lei, s-au redus cu 10-40% în primul semestru, faţă de sfârşitul anului trecut, pe segmentul vechi scăderea fiind în medie de 23%, iar pe cel nou de 17%, potrivit estimărilor companiei de evaluare Darian Rom-Suisse. "Reducerea costurilor de construcţie şi cu forţa de muncă a permis dezvoltatorilor să încerce o adaptare a ofertei la segmentul majoritar de piaţă a cumpărătorilor. Scăderile preţurilor în termeni reali (valoare în lei) la proprietăţi rezidenţiale în primul semestru al anului s-au situat în intervalul 10-40%, în funcţie de locaţie, finisaje etc. Astfel, la nivelul oraşelor importante din ţară, preţurile apartamentelor vechi au coborât în medie cu 23% , iar ale celor noi cu 17%", se arată într-un studiu al companiei. Autorii studiului au remarcat că în aproape toate oraşele apartamentele vechi au scăzut mai mult decât cele noi, o excepţie fiind Baia Mare, unde situaţia este inversată. Apartamentele noi au înregistrat o scădere a preţurilor 35%, faţă de doar 25% în cazul celor noi. În Bucureşti, situaţia este asemănătoare cu cea din provincie, preţurile apartamentelor scăzând cu 33% pe segmentul vechi şi cu 25% pe cel nou, faţă de valorile înregistrate în semestrul anterior, respectiv finalul anului 2008.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Începe a doua ediţie a târgului imobiliar

Timp de cinci zile, la Galaţi şi Brăila se va desfăşura târgul de imobiliare şi construcţii „CASA 360”. La eveniment vor fi prezente 25 de companii locale şi naţionale. Intenţionând să ofere imagine completă asupra unei locuinţe, târgul imobiliar şi de construcţii îşi va aştepta vizitatorii, pentru al doilea an consecutiv, în perioada 16-25 octombrie.

Dacă la Galaţi evenimentul va fi organizat în holul Universităţii “Dunărea de Jos”, timp de trei zile, începând cu 16 octombrie, brăilenii vor putea merge la târg, în Promenada Mall, doar două zile, pe 24 şi 25 octombrie. „Peste 25 de companii locale şi naţionale vor prezenta oferte de case, apartamente, terenuri, spaţii de inchiriat-birouri, consiliere credite bancare şi asigurări, intermedieri imobiliare, mobilier, proiectare şi arhitectura, construcţii civile, amenajare grădini şi uz casnic”, declară Mădălina Răileanu, PR GO & GO Media Grup, organizatorul evenimentului. Companiile prezente la târg au pregătit pentru vizitatori oferte promoţionale astfel încât, tinerii vor putea să-şi contracteze credite în condiţii avantajoase, iar oamenii de afaceri să-şi poată închiria spaţii comerciale cu bani mai puţini. „Cei care vor vizita târgul vor avea posibilitatea să cunoască de la specialiştii din domeniu ghidul complet al programului “Prima Casă”: avantajele lui, cine poate fi beneficiar, ce paşi trebuie să parcurgă, ce se poate cumpăra sau construi. Toate acestea contribuie la oferirea unei imagini de 360 de grade asupra unei locuinte, ceea ce constituie, de fapt, şi conceptul evenimentului”, adăugă Mădălina Răileanu.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... iliar.html

Link to comment
Share on other sites

”CASA 360” dă startul ofertelor imobiliare

Cel mai important eveniment din domeniul imobiliar, ”CASA 360”, îşi deschide porţile pe 16 octombrie, în holul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi. Aflat la a doua ediţie, târgul de imobiliare şi construcţii aduce oferte promoţionale şi reduceri substanţiale pentru cei care-i vor trece pragul. Timp de trei zile, peste 25 de companii îşi vor prezenta ofertele. Cele 25 de companii locale şi naţionale vor prezenta oferte de case, apartamente, terenuri, consiliere credite bancare şi asigurări, intermedieri imobiliare, mobilier şi construcţii civile. ”Vizitatorii vor avea posibilitatea să cunoască de la specialiştii în domeniu, ghidul complet al programului ”Prima Casă”, respectiv avantajele lui, cine poate fi beneficiar, ce paşi trebuie să parcurgă, ce se poate cumpăra sau construi. Cei interesaţi pot afla detalii esenţiale despre etapele achiziţionării unui imobil, precum şi despre actele necesare din catalogul evenimentului. Tot aici vor fi prezente ultimele noutăţi ale agenţiilor imobiliare, ale dezvoltatorilor imobiliari, dar şi ale Primăriei Municipiului Galaţi. Toate acestea contribuie la oferirea unei imagini de 360 de grade asupra unei locuinţe, ceea ce constituie, de fapt, şi conceptul evenimentului”, au declarat reprezentanţii S.C. Go & Go Media Grup SRL, organizatorii evenimentului. ”CASA 360” va organiza o tombolă, răsplătindu-i astfel cu premii şi multe surprize pe toţi cei care vor veni. Partenerii principali ai târgului ”CASA 360” sunt Primăria Municipiului Galaţi, ELENOR GRUP, ROKACONSTRUCT MODERN, C.C.I.A., VOLKSBANK, Universitatea ”Dunărea de Jos” şi Promenada Mall. În cadrul târgului, portalul profesionist imobiliar www.TopEstate.ro va dezvălui vizitatorilor modalitatea prin care pot afla preţul corect al unei oferte imobiliare. TopEstate este recunoscut pentru faptul că a lansat primul Indicator Imobiliar Online, unic în România, care calculează pe loc variaţia preţurilor imobilelor din zona de interes pentru utilizator în comparaţie cu preţul mediu pe regiune. Program de vizitare va fi vineri între orele 10.00 şi 19.00, sâmbătă între 10.00 şi 19:00, iar duminică între 10.00 şi 14.00.

http://www.impartial.ro/index.php?func= ... &articol=1

Link to comment
Share on other sites

Gălăţenii nu s-au înghesuit la Târgul de imobiliare

* Cea de-a doua ediţie a târgului „Casa 360”, organizată în holul Universităţii , nu a scăpat de efectele crizei

Deşi ofertele de preţ puse la bătaie de organizatori au fost mai mici decât în anii precedenţi, foarte puţini gălăţeni au cutezat să se decidă pentru a comanda ceva din lista de propuneri imobilare. „Din păcate, nu am putut să aducem tot ce ne-am dorit. Este criză, iar dezvoltatorii din oraş sunt foarte reticenţi faţă de evenimente de acest tip. Ca număr de locuinţe, este mai bine decât anul trecut, însă ca număr de exponante numărul este mai mic cu aproape 30%”, ne-a declarat Marius Ogrezeanu, organizatorul evenimentului.

Oferte rezonabile

După o scurtă raită prin târg, am ajuns la concluzia că ofertele sunt acceptabile aproape pentru toate buzunarele. Chiar şi aşa, criza şi-a pus din plin amprenta. „Am un băiat care urmează să se căsătorească în curând şi am venit să consult ofertele. Eu caut ceva pentru oameni simpli şi cu bani puţini. Nu cred că îmi permit”, ne-a mărturisit Sanda Georgescu, una dintre primele cliente ale târgului din acest an. Preţul unei locuinţe diferă în primul rând de zonă, dar şi cât de spaţioasă este aceasta. De pildă, un apartament cu două camere, zona Micro 18, 51 mp , etaj 10, oferit de agenţia „Eleonor” este 25.000 de euro, iar unul cu trei camere, zona Micro 20, 75 mp, balcon îmbunătăţit, ajunge 50.000 de euro. Pe de altă parte, un apartament în zona rezidenţială ajunge în jur 43.000 de euro. Este dotat cu centrală termică, aer condiţionat, termopan, termoizolaţie şi parcare subterană. Dezvoltatorul „Euro Construct” ne-a spus că preţul celui mai ieftin apartament pe care îl are în acest moment este de 38.000 de euro. „Criza nu m-a afectat aşa grav. Până acum ne-am descurcat. Am avut şi cazuri în care, din lipsa banilor, clienţii au renunţat la contract. Astfel, au pierdut o parte din avans, iar eu a trebuit să revând apartamentele”, ne-a declarat Constantin Cojocaru.

Gălăţenii care vor vizita târgul vor avea posibilitatea să primească ghidul complet al programului “Prima Casă” : avantajele lui, cine poate fi beneficiar, ce paşi trebuie să parcurgă, ce se poate cumpăra sau construi. Spre exemplu, un avans pentru “Prima Casă” la Millenium Bank este de minim 5% dacă valoarea tranzacţiei este mai mică de 60.000 de euro, perioada de rambursare a creditului este de până la 30 de ani, commision de acordare 0%, commission de administrare 0%, rata dobânzii Euribor 3M +4%.

Agenţiile imobiliare au făcut un pas înapoi

Surprinzător, la ediţia din acest an foarte puţine agenţii imobiliare s-au arătat interesate să participe. Motivul? Patronii acestor firme susţin că nu le foloseşte la nimic participarea la astfel de evenimente. „Nu am participat, deşi am fost invitat. Anul trecut am fost singura agenţie care a participat şi, sincer să vă spun, nu m-a ajutat cu nimic. Consider că nu este rentabil să blochez două-trei zile nişte oameni, doar pentru un pic de imagine”, ne-a declarat Florin Zugravu, reprezentantul agenţiei „Capital”. „Nu am vrut să particip, deoarece nu îmi foloseşte la nimic. Consider că nu este rentabil. Poate este pentru o bancă care îşi promovează un credit, o ofertă”, ne-a spus şi Gabriel Baicu, director al agenţiei “Retrocasa”.

http://www.adevarul.ro/rss/articol/gala ... liare.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Locuinţele noi, mai ieftine cu 16% faţă de 2008

Printre puţinele proprietăţi tranzacţionate anul trecut au fost vilele de la periferia marilor oraşe. Lipsa finanţării bancare a reprezentat, anul trecut, principala frână în calea realizării de tranzacţii pe segmentul rezidenţial nou.

În 11 dintre cele 24 de oraşe cu peste 100.000 de locuitori din România preţurile pe segmentul rezidenţial nou au scăzut. Faţă de luna decembrie din 2008, pretenţiile dezvoltatorilor s-au diminuat cu 16% în euro şi cu 12% în lei. Asta nu a schimbat însă evoluţia descendentă a volumului de tranzacţii. „Chiar dacă preţurile au scăzut considerabil, nu putem spune că acest fapt a avut efecte deosebite asupra vânzărilor", spune Daniel Crainic, marketing manager în cadrul portalului imobiliare.ro.

Excepţiile care confirmă regula

Vânzări de locuinţe noi s-au înregistrat anul trecut doar sporadic, deşi preţul mediu la două camere era, în decembrie, de 58.654 de euro, în scădere cu 16% faţă de valoarea de 70.055 de euro care se înregistra în ultima lună a lui 2008. Şi în lei preţurile au scăzut, cu un procent de 12%. Motivul este lipsa finanţării bancare. În Galaţi de pildă, băncile acordă credit doar pentru sume ce nu depăşesc 45.000 de euro. Pentru această sumă nu se găsesc însă apartamente de două sau trei camere în ansambluri rezidenţiale noi, întrucât suprafaţa minimă pentru un astfel de imobil este de 70 de metri pătraţi. Preţul porneşte de la 750 de euro pe metru pătrat, ceea ce înseamnă o sumă minimă de 52.500 de euro. „Dacă eliminăm pe cei care apelează la instituţii bancare pentru achiziţii de imobile, pe piaţă rămân 20-25% din clienţi, care cumpără cu banii cash", explică Marian Chiosa-Rotaru, managing partner în cadrul Centrului de Investiţii Imobiliare Galaţi. Posesorii de lichidităţi nu se grăbesc şi pot negocia, pentru a obţine preţuri cât mai mici. Un exemplu de tranzacţie recent încheiată a presupus un discount din partea dezvoltatorului de 30.000 de euro, pentru un apartament cu trei camere în suprafaţă de 110 metri pătraţi, situat în zona falezei superioare a Dunării. Preţul de pornire a fost 130.000 de euro. Pentru acelaşi tip de apartament, dezvoltatorul cerea în urmă cu 12 luni o sumă de 180.000 de euro.

http://www.adevarul.ro/financiar/expert ... 82184.html

Garsonierele, dărâmate de criza imobiliară

Căderea pieţei imobiliare gălăţene este o realitate incontestabilă. Totuşi, în interiorul acestei crize există nuanţe notabile. Chiar dacă zeci de agenţii imobiliare gălăţene au pus lacătul în cursul lui 2009, criza piaţa imobiliară nu a afecta la fel pe toată lumea. Agenţiile cu portofoliu bogat au rezistat mai bine, iar norocul a jucat un rol important. Spre exemplu, cine a mizat pe garsoniere a ieşit prost din afacere, iar cine a mers pe apartamente cu două camere se poate spune că a tras lozul norocos.

Tranzacţiile imobiliare s-au făcut cu greu, iar cei care s-au încumetat totuşi să-şi vândă locuinţele au fost gălăţenii care au avut nevoie urgentă de bani. „Au vândut proprietarii care nu şi-au mai putut plăti ratele la apartamentele luate prin credite. Au mai vândut şi cei care au divorţat şi au împărţit bunurile. Gălăţenii care ţineau la bani şi voiau câştiguri financiare încă mai aşteaptă o revenire a pieţei", a explicat Nicuţa Cucu, directoarea unei agenţii imobiliare din Galaţi.

De partea cealaltă, au cumpărat locuinţe oamenii care au avut salarii cât de cât bune şi au putut fi acceptaţi prin programul „Prima Casă". Cele mai căutate au fost apartamentele cu una şi două camere datorită scăderii preţurilor cu până la 12-14.000 de euro faţă de valorile cu care au fost tranzacţionate în urmă cu un an. Asta s-a datorat programului „Prima Casă" prin care s-a „impus" suma de 60.000 de euro cu care putea fi cumpărată o locuinţă prin creditul oferit de bancă dar garantat de stat. Aşa se face că, în prezent, un apartament cu două camere în Galaţi poate fi cumpărat cu sume cuprinse între 32.000 şi 36.000 de euro, iar cele cu o cameră au preţuri de la 30.000 de euro. „În schimb, garsonierele au mers foarte prost pentru că pe acest segment nu s-au înregistrat scăderi de preţuri atât de mari ca la celelalte categorii", a spus reprezentantul agenţiei Iris. O garsonieră costă în prezent între 15.000 şi 25.000 de euro, în funcţie de zonă, de anul construcţiei blocului şi de îmbunătăţiri. Asta după ce în urmă cu doi ani costa doar cu 90 la sută mai puţin, în vreme ce la aprtamentele cu 3-4 camere scăderea de preţ a fost de până la 40-50 la sută.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Ga ... 81645.html

Link to comment
Share on other sites

Scaderea va continua.. pentru ca sacalii de la controlul bancilor vor opri creditarile de tot, iar Guvernul deja ne-a bagat cu piciorul in groapa, incepand sa ceara imprumuturi externe. Daca vreti, revenim in 1989, sclavi prin munca pentru singurele puncte de interes adevarate ale Romaniei (imobiliarele), doar ca de data asta nu ai statului nostru, ci ai marilor grupuri de interese de la nivel mondial.

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Efectele crizei economice se resimt tot mai mult pe piaţa imobiliară locală. Puţini gălăţeni mai îndrăznesc să treacă pragul unei agenţii imobiliare. Şi asta în ciuda faptului că preţurile locuinţelor au scăzut semnificativ în ultima perioadă. Reducerile salariale, teama de pierderea locului de muncă sau condiţiile severe impuse de bănci pentru contractarea unui credit - sunt doar câteva dintre motivele care au condus la această situaţie. În plus, nici în acest an nu este aşteptată o revigorare a pieţei imobiliare.

Inceput de an slab pentru agenţiile imobiliare. Numărul celor aflaţi în căutarea unei locuinţe a scăzut foarte mult. Deşi preţurile apartamentelor nu mai sunt atât de mari, foarte puţini gălăţeni îşi permit să cumpere o locuinţă, spun agenţii imobilari. "Începutul anului a fost dezastruos. Am efectuat în jur de trei tranzacţii, din profitul cărora va trebui să plătesc facturi la telefon şi la rubricile de publicitate imobiliară. Voi rămâne cu aproape nimic din comisioanele obţinute" ne-a declarat un consilier imobiliar. Principalul motiv pentru care vânzările au scăzut este acela că băncile nu mai oferă credite decât în condiţii foarte severe pe care puţini dintre clienţi le îndeplinesc. De asemenea un alt impediment îl constitue disponibilizările. Foarte mulţi gălăţeni trăiesc cu teama că ar putea rămâne fără locuri de muncă şi de aceea nu se mai pot gândi la un împrumut ipotecar, ratele fiind foarte mari. Cei care se chinuie mai mult pentru a achiziţiona un apartament sunt tinerii care apelează la programul "Prima Casă". Însă şi aici se lovesc de mari dificultăţi când ajung la bănci, deoarece foarte mulţi nu au venitul necesar corespunzător cerinţelor. Toate acestea determină o scădere a tranzacţiilor imobiliare la Galaţi, în ciuda preţurilor. Astfel, la început de an, preţurile apartamentelor sau terenurilor nu s-au schimbat prea mult faţă de sfârşitul lui 2009. Spre exemplu, preţul unui apartament cu o cameră, situat în zona centrală, variază între 100.000 şi 120.000 lei, iar în zonele mărginaşe ale oraşului, acesta este între 80.000 lei şi 120.000 lei. În ceea ce priveşte apartamentele cu două şi trei camere, acestea sunt destul de apropiate ca preţ, astfel în zonele centrale preţurile variază între 150.000 de lei şi 160.000 lei, iar în zonele mărginaşe între 100.000 lei şi 110.000 lei, în funcţie de utilităţi. Şi la terenuri se menţin la început de an cam aceleaşi preţuri faţă de luna decembrie a anului trecut. Astfel, în zona Metro, metrul pătrat de teren se vinde cu sume cuprinse între 60 şi 70 de euro. Pe de altă parte, cei care doresc să cumpere o casă deja construită în zona Metro-Vânători, trebuie să scoată din buzunare în jur de 60.000 de euro. Domeniul închirierilor se confruntă cu o situaţie oarecum ciudată. Deşi există o cerere masivă din partea celor care vor să închirieze apartamente, ofertanţii sunt destul de rari. Costurile de închiriere au rămas practic la fel ca şi anul trecut. Astfel, un apartament cu o cameră se poate închiria cu suma lunară cuprinsă între 100 şi 150 de euro, iar unul cu doua camere intre 200 şi 250 de euro, toate în funcţie de utilităţi.

În ceea ce priveşte evoluţia pieţei imobiliare anul acesta, previziunile nu sunt tocmai optimiste. " Era de aşteptat ca după o explozie de vânzări ca aceea dinaintea crizei, să se formeze o prăbuşire a pieţei imobiliare. Atunci băncile ofereau cu foarte multă uşurinţă credite imobiliare şi totul mergea ca pe roate. Acum însă, cu criza asta, este greu de crezut că o să se schimbe situaţia în bine. Nu ne rămâne decât să sperăm.", a declarat un agent imobiliar.

http://impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Economic&articol=1

Link to comment
Share on other sites

Reducerile salariale, teama de pierderea locului de muncă sau condiţiile severe impuse de bănci pentru contractarea unui credit - sunt doar câteva dintre motivele care au condus la această situaţie.

Au uitat să treacă la motive prostia (lăcomia) agenţiilor imobiliare care tot mai speră să facă banii de acum doi ani :lol:

Link to comment
Share on other sites

Au uitat să treacă la motive prostia (lăcomia) agenţiilor imobiliare care tot mai speră să facă banii de acum doi ani :lol:

agențiile imobiare nu vând sau cumpără imobile, ci doar intermediază vânzări, cumpărări ori închirieri, în schimbul unui comision. nu aceste agenții dictează prețul pe piață. și dacă tot ați adus în discuție termenul de ”prostie”, atunci ar trebui să știți că prost nu e cel ce cere, ci acela care oferă prețul cerut :rolleyes:.

Link to comment
Share on other sites

Clientul care oferă spre vânzare un apartament de exemplu este nevoit ori să mărească prețul să scoată „ pârleala ” agenției ori să piardă niște bani la tranzacție. Spuneți-mi vă rog cine dictează prețul imobiliarelor la construcții terminate nu la cele noi.

Să mă scuzați de expresie... dacă lucrați în domeniu... agențiile de imobiliare sunt un fel de bișnițari.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.