Jump to content

Calamităţile determină scumpirea pâinii


dcp100168

Recommended Posts

Calamităţile determină scumpirea pâinii

Peste 50% din recolta de grâu din acest an este compromisă după valul de calamităţi care a lovit judeţul Galaţi în ultimele luni. Ploi abundente, furtuni, grindină, inundaţii şi infiltraţii din Prut, Siret şi Dunăre, la care se adaugă, mai nou, seceta, au făcut ca pierderile de producţie la grâu să fie catastrofale.

Oficial doar 1.875 de hectare cultivate cu grâu au fost declarate calamitate, pierderile depăşind 2,1 milioane de lei, însă calitativ producţia ce va fi obţinută în 2010 este la pământ. „Grâul panificabil a ajuns grâu furajer. Preţul grâului a crescut foarte repede de la 4.500 de lei vechi, la 6.000 de lei pe kilogram. Problema este că acum fermierii nu mai ştiu care este preţul corect şi nu îşi mai vând grâul. Vor fi probleme pentru agricultorii care aveau contracte pentru grâu panificabil şi care nu le mai pot onora", a declarat directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Galaţi, Violeta Nanu.

În aceste condiţii, autorităţile se aşteaptă ca în următoarele săptămâni preţul la pâine să crească. „Nu avem cum să influenţăm preţul pâinii. Piaţa este liberă şi ea va regla situaţia", a precizat Violeta Nanu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Furtunile_si_grindina_scumpesc_painea_0_316768389.html

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Patronul Galmopan Galaţi: „Doar ghicitoarele pot spune ce face preţul pâinii”

Producătorii sunt sceptici în ceea ce priveşte majorările de preţ ce vor surveni în această toamnă. Cel mai mare producător din Galaţi, Petrică Herăscu, patronul Galmopan, spune că numai cineva cu puteri supranaturale ar putea prevedea ce se va întâmpla cu preţurile în viitorul apropiat. „Cred că doar o ghicitoare poate spune ce se va întâmpla. Sunt de luat în considerare foarte mulţi factori şi este aproape imposibil de spus ce se va petrece, chiar şi în viitorul apropiat", a spus Herăscu.

Mai mult, patronul nu exclude posibilitatea ca preţurile să crească de săptămâna viitoare. „Totul depinde de cotaţiile grâului, cotaţii care îşi schimbă valoarea de la o zi la alta. Având în vedere că depindem de importuri şi de faptul că Rusia a oprit temporar exporturile, s-ar putea să fim nevoiţi să schimbăm preţurile într-un timp foarte scurt".

Încă de săptămâna trecută sindicatele din agricultură avertizau asupra unei creşteri a preţurilor pâinii cu până la 30 de procente.

Până acum, producţia medie de grâu la hectar a fost de 2.863 de tone, faţă de cea estimată de 3.221 tone la hectar. „În 2004-2005, tona de grâu costa 700 de lei, abia atunci a influenţat preţul pâinii. Când va ajunge la acest nivel, atunci vom vorbi de pâine mai scumpă", spune Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Rădulescu a precizat că preţul grâului după recoltare este de circa 400 de lei pe tonă (cel nepanificabil) şi 500 de lei (cel panificabil), acesta fiind comparabil cu preţul practicat înainte de recoltare.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Patronul_Galmopan_Galati-_-Doar_ghicitoarele_pot_spune_ce_face_pretul_painii_0_330567019.html

Link to comment
Share on other sites

depindem de importuri

Pai da, ca noi romanii suntem atat de prosti incat sa incurajam importul si sa dam cu piciorul productiei noastre.

Scumpirea painii e ca in bancul ala cu scumpirea benzinei. Chiar daca barilul de petrol scade, benzina se scumpeste proportional cu apa din ea!

Link to comment
Share on other sites

Din tot articolul asta platit pentru a pregati o scumpire (de fapt, inca una) trebuie retinuta inteligenta autorului, care, in ingenuitatea lui (ca sa nu spun altfel) emite:

până acum, producţia medie de grâu la hectar a fost de 2.863 de tone, faţă de cea estimată de 3.221 tone la hectar.

Scribul reuseste astfel sa muste mana care l-a hranit. La o asemenea productie (posibila poate prin epoca Star Trek) painea ar fi trebuit sa fie fix gratis.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.