Jump to content

O zi în sălbăticia Deltei Prutului


dcp100168

Recommended Posts

O zi în sălbăticia Deltei Prutului

* În Lunca Joasă a Prutului există o deltă în suprafaţă de 8.274 hectare

Delta Prutului a fost ţinută peste o jumătate de secol în anonimatul importanţei strategice a zonei de lângă graniţa cu Uniunea Sovietică. În trecut, pescarii aveau acces la bălţile din luncă şi la malul Prutului numai cu „PG", un permis care se obţinea foarte greu, cu pile.

Pentru a pescui în Prut este nevoie şi acum de permis, dar diferenţa constă în aceea că se obţine fără pile. Cea mai mare dintre bălţile naturale din Lunca Prutului este Maţa Rădeanu, din nord, cu o suprafaţă de 605 ha, iar pe măsură ce cursul râului coboară spre vărsare în Dunăre, pe o distanţă de vreo 60 kilometri, întâlnim Balta Pochina (75 ha), Balta Şovârca (223 ha), Balta Maicăş (43 ha), Lacul Vlădeşti (324 ha), Lacul Brăneşti (23 ha), Balta Vlăşcuţa (49 ha) şi cea mai impozantă întindere de apă din regiune, Lacul Brateş, supranumit „Balatonul României", care astăzi mai are 2.120 ha, din cele 7.800 ha pe care le avea înainte de campania de desecări pentru agricultură din anii '50.

Pitorescul zonei de deltă este completat de cel al dealurilor care o mărginesc, uneori la o distanţă de câteva sute de metri, dealuri impunătoare, care ajung la înălţimi de peste 200 de metri. Aceste pante, uneori abrupte, alteori molcome, acoperite de păduri de stejar şi salcâm, ori de islazuri cu arbuşti sau de vii, întregesc farmecul zonei de luncă. După intrarea României în UE şi aplicarea directivelor referitoare la conservarea habitatelor naturale şi a speciilor de floră şi faună, cele peste opt mii de hectare au fost integrate în Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior, a cărui importanţă ecologică este una internaţională, prin studiul regional finanţat de Biroul Ramsar, zona Prutului Inferior fiind propusă pentru a fi inclusă în programul Coridorul Verde al Dunării Inferioare, desfăşurat cu susţinerea WWF.

Potenţialul turistic al zonei este redus, deocamdată, la incursiunile pescarilor amatori în bălţile din Lunca Prutului. În satul Vădeni, din comuna Cavadineşti, unde se află Balta Maţa Rădeanu, vin, la fiecare sfârşit de săptămână, pescari de la Bucureşti, Iaşi, Oneşti, Bacău, Focşani, Buzău şi, bineînţeles, de la Galaţi. Dar potenţialul turistic al zonei este cu mult mai mare şi încep să apară proiectele. Primul dintre ele este al primarului din Cavadineşti, Aurel Florea. "Proiectul gândit de mine cuprinde spaţii de cazare şi de agrement, dar punctul forte este decorul natural, pentru că zona este superbă. Vom amenaja spaţii pentru pescuit sportiv, pentru că şi acum vin mulţi amatori de pescuit. Dar ne gândim şi la drumeţii prin zonă, pentru că locurile sunt foarte frumoase", spune primarul Florea. La atracţiile peisagistice ale zonei se adaugă Rezervaţia de Bujor Românesc de la Roşcani, Mânăstirea Adam, unde există Icoana Făcătoare de Minuni a Maicii Domnului, Parcul de Vânătoare de la Adam, pe unde au trecut mulţi şefi de stat şi prinţi, dar şi pădurile de stejar de la Suceveni, populate cu trofee vânătoreşti ce au creat legende. Primarul din Cavadineşti vrea să rezolve mai întâi problema infrastructurii. "Pentru că nu se poate face turism fără infrastructură", spune acesta.

http://www.romanialibera.ro/actualitate/dobrogea/o-zi-in-salbaticia-deltei-prutului-196570.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.