Jump to content

Unde să se mute Primăria?


dcp100168

Recommended Posts

Unde să se mute Primăria?

Am primit mai multe reacţii după ce am publicat materialul în care anunţam că sediul central al Primăriei municipiului Galaţi are un nou proprietar, respectiv moştenitorii lui Pierre Macri. În următoarea perioadă, reprezentanţii Primăriei vor negocia cu noii proprietari posibilitatea ca administraţia locală să cumpere clădirea. Cum preţul de 5 milioane de euro, vehiculat de proprietari ca fiind un minim de cumpărare, reprezintă o sumă destul de importantă, cetăţenii Galaţiului ne-au propus diverse alte soluţii pentru un nou sediu al Primăriei.

„De ce nu se pot muta în fosta Policlinică de pe Primăverii? Nu este spaţiul Primăriei? Aşa ar fi şi aproape de sediul Consiliului Judeţean”, ne-a sugerat, telefonic, un cititor. „Este prea mult să dea cinci milioane de euro!, mai bine ar găsi să se mute în altă clădire din oraş”, a mai spus omul.

Veronica Gemene crede că „Primăria ar trebui să se mute în Complexul Francezi… Aşa s-ar reabilita şi complexul, că e mai mare ruşinea cum arată…”.

„Mi-a şoptit o păsărică: Primăria se va muta în blocul din strada Serei colţ cu Traian, au început deja amenajările”, ne-a scris Vasile Marius, care, sub protecţia pseudonimului, dă impresia că este bine informat. Totuşi, fum fără foc nu iese… Primăria deţine un sediu, la parterul blocului A 16, pe strada Basarabiei, însă clădirea adăposteşte Serviciul de fiscalitate – persoane juridice, iar spaţiul ar fi insuficient pentru toate birourile din Primărie. Desigur, o parte dintre ele ar putea fi transferate în celălalt sediu care aparţine Primăriei, cel de pe strada Fraternităţii (vizavi de BNR), unde funcţionează Centrul de Informare al Cetăţeanului…

Ion Cornenu ne-a scris pe adresa redacţiei mai multe variante pentru un viitor sediu al Primăriei: „CJ, de pe strada Eroilor, ar trebui să se mute înapoi la Prefectură, unde a fost, cred că ar încăpea, mai ales cu reducerile astea de personal… În locul CJ de pe Eroilor s-ar putea muta Primăria. O altă variantă ar fi Blocul Cristal, sau în clădirile fostului sindicat judeţean şi trust (vizavi de Prefectură), sau în clădirea CFR de pe Domnească, că şi aşa CFR nu mai funcţionează!”.

Desigur, sunt şi multe alte păreri care consideră că Primăria ar trebui să îşi construiască un nou sediu, astfel încât să nu mai depindă de alţii, iar cu banii solicitaţi de actualii proprietari s-ar putea construi o clădire modernă şi frumoasă, mai cred oamenii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Unde_sa_se_mute_Primaria_2.html

Alte idei?

Link to comment
Share on other sites

Eu cred ca Primaria este sau ar trebui sa fie o institutie emblema a fiecarui oras.

Cladirea Primariei ar trebui sa fie reprezentativa, asa cum este in multe alte orase.

Din acest punct de vedere, in loc de construirea unui nou sediu, eu as fi pentru cumpararea celui actual sau refacerea altei cladiri monument istoric. Nu este pentru 2-3 ani, ci pentru urmatorii 100 cel putin.

Nu are importanta cine este primar, conteaza Primaria municipiului Galati, ca institutie.

Link to comment
Share on other sites

Eu cred ca Primaria este sau ar trebui sa fie o institutie emblema a fiecarui oras.

ai dreptate... dar cred ca i-ar sta mai bine la adancime, e.g. in Dunare.. ca si asa e ca si cum nu ar exista..si cred ca aici am mai mult simt practic.. de ce sa bagam bani aiurea...

Edited by peaceman
Link to comment
Share on other sites

Ei... Nu poti injura Primaria ca institutie din cauza unui (lung ce e drept) sir de primari nevolnici.

Asa cum nu poti injura Romania ca tara pe motiv ca e locuita de mult prea multi mirlani. :)

Parerea mea...

nu am injurat... era pur si simplu Parerea mea.. ;)

Link to comment
Share on other sites

Hi, hi, hi... eu deja am alt presedinte ... de scara...

Deci? unde sa fie primaria? Eu propun tot Micro 19... In locul G-urilor pline cu tigani. Sa cumpere locul, sa-l dezinfecteze, dez(etc) si sa construiasca acolo...

PS

G vine de la ghetto?

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Propunere Adevărul de Seară: De ce nu mutaţi Primăria în clădirea Prefecturii?

Consilierii locali au reuşit în şedinţa de ieri să clarifice un singur lucru, acela că nu se pot pune de acord în legătură cu amplasamentul viitorului sediu al Primăriei care ar urma să fie construit. În timp ce toată lumea se căzneşte să găsească o soluţie costisitoare pentru ieşirea din actuala criza creată de retrocedarea vechiului sediu, există la îndemâna consilierilor locali una cât se poate de ieftină pe care le-o sugerăm: Palatul Administrativ în care funcţionează Prefectura Galaţi, o clădire imensă, aproape goală.

Consiliul Judeţului Galaţi s-a mutat într-un nou sediu, iar în urmă cu câteva săptămâni o bună parte dintre angajaţii Prefecturii au fost disponibilizaţi. Prin urmare, mai bine de jumătate dintre birourile Prefecturii sunt goale şi au fost sigilate.

În aceeaşi situaţie se află şi o bună parte dintre spaţiile din blocul Cristal, în care îşi are sediile o sumedenie de agenţii neguvernamentale şi alt gen de instituţii care nu au ce să caute acolo. O parte din aceste structuri au fost între timp desfiinţate, iar birourile nu au fost folosite de ani de zile. Propunerea Adevărului de Seară Galaţi nu este o noutate, ci doar o evidenţiere a modului în care problema sediului - economisind banii contribuabililor - au rezolvat-o alte primării din ţară, care nu plătesc chirii.

Este cazul Brăilei, unde Primăria şi Prefectura funcţionează în acelaşi sediu. Cel mai elocvent exemplu este însă Braşovul, unde în Palatul Administrativ îşi desfăşoară activitatea funcţionarii din Primărie, Prefectură, Garda de Mediu şi Agenţia Judeţeană de Ocupare şi Formare Profesională.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Propunere-Adevarul-Seara-De-Primaria-Prefecturii_0_345565603.html

Link to comment
Share on other sites

Ideea era ca Primaria sa aiba un sediu propriu, nu sa umble ca tiganii cu cortul. Daca peste un an-doi, cand poate se vor face angajari din nou la Prefectura, CJ sau vor aparea alte structuri etc., etc., vor veni cei "in drept" sa ceara sa se mute iarasi Primaria? :-?

In plus, sa muti dintr-o cladire (cea actuala) in alte DOUA (Cristal plus sediul Prefecturii) parca nu e chiar mare eficientizare a activitatii...

Link to comment
Share on other sites

Ideea era ca Primaria sa aiba un sediu propriu

Pai de ce e musai sa aiba sediu propriu? Si angajari pe viitor nu stiu daca chiar ar fi nevoie sa mai faca... sint curios care e raportul dintre numarul de angajati si populatia orasului, comparativ cu un oras din vest.

Eu zic ca solutia cu sediu comun este eleganta... Parerea mea...

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Mutaţi Primăria în locul Regionalei CFR!

În urma desfiinţării acestei instituţii, sediul de pe strada Domnească ar putea găzdui municipalitatea. Autorităţile locale intenţionează să demareze negocieri pentru preluarea clădirii fostei regionale, dar nu se ştie când se vor finaliza acestea.

În timp ce toată lumea se chinuie să găsească o soluţie pentru sediul Primăriei, există la îndemâna consilierilor locali una cât se poate de ieftină pe care le-o sugerăm: sediul Regionalei CFR de pe Domnească. Este chiar imobilul pentru care Primăria gălăţeană s-a luptat în instanţă, fără succes, să îl recupereze de la CFR.

Negocieri pentru preluare

Pe vremuri, clădirea Regionalei CFR a fost sediu al Primăriei Galaţi. Transferul sediului fostei Regionale s-ar putea face printr-o hotărâre de Guvern, situaţie în care conducerea CFR ar fi pusă în faţa faptului împlinit.

Surse de încredere din Primăria Galaţi ne-au declarat că se fac deja negocieri pentru preluarea sediului Regionalei CFR. Lucrul acesta ar rezolva foarte uşor problema municipalităţii gălăţene, acela de a avea un nou sediu pentru Primărie. „Nu pot să vă dau amănunte despre acest lucru. Probabil că la începutul lunii februarie se va şti care va fi viitorul sediu al Primărei Galaţi", ne-a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Conducerea CFR nu este dispusă să renunţe la clădire, chiar dacă activitatea regionalei de la Galaţi se va reduce substanţial în perioada următoare. "Clădirea Sucursalei Regionale CFR Galaţi are utilitate de interes public, iar CN CFR SA nu a demarat până acum nicio procedură de înstrăinare a imobilului în cauză", ne-a declarat Oana Brânzan, purtătorul de cuvânt al CFR.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galai-Propunere-Adevarul-Primaria-Regionalei-CFR_0_414558639.html

Link to comment
Share on other sites

Tov Toader, in loc sa il aduca pe ?Videanu? sa spuna o gogomanie mai mare decat cresterea averii sale ca ministru, mai bine solicita sefei reale a Romaniei (protectie de fuste) o ordonanta ministeriala (peste celelalte 'spe mii, ce mai conta, ca din datoriile CFR catre Galati, sa se realizeze o compensare. Doar ca palatul este dorit si de cineva in nume personal. Tot PDL. Ca daca vrea nevasta... . Scara de acasa este cam ingusta sa ajunga la ''' ? jacuzi ? '''.

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Fosta Regionala CFR, viitorul sediu al Primăriei Galaţi. Autorităţile au început negocierile pentru preluarea clădirii

În urma desfiinţării acestei instituţii, sediul de pe strada Domnească ar putea găzdui municipalitatea. Autorităţile locale au demarat negocierile pentru preluarea clădirii fostei regionale, dar nu se ştie când se vor finaliza acestea. "Prima opţiune pentru sediul Primăriei este clădirea unde a funcţionat sediul Regionalei CFR. Au fost demarate negocieri, să vedem dacă Ministerul va accepta să ne dea cladirea. A doua variantă ar fi să facem un credit pentru a construi un nou sediu. Locaţiile ar fi parcarea din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor şi Parcul de la Pastilă", ne-a declarat viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Pe vremuri, clădirea Regionalei CFR a fost sediu al Primăriei Galaţi. Cladirea a fost pierduta in Instanta, iar municipalitatea s-a mutat în imobilul de pe strada Domnească 38.

Transferul sediului fostei Regionale s-ar putea face printr-o hotărâre de Guvern, situaţie în care conducerea CFR ar fi pusă în faţa faptului împlinit.

Municipalitatea a încercat de mai multe ori să îşi găsească un nou sediu, dar de fiecare dată a eşuat. Mai întâi s-a dorit construirea unei noi clădiri la „Pastilă", apoi mutarea pe strada Domnească 24 (după recondiţionarea clădirii), la hotel Faleza şi în vechiul sediu al Regionalei CFR. A fost luată în discuţie şi parcarea din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, dar până la urmă Primăria a fost nevoită să abandoneze proiectele pentru că terenurile şi clădirile vizate erau fie revendicate, fie retrocedate.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Regionala_CFR-viitorul_sediu_al_Primariei_Galati_0_425957413.html

Link to comment
Share on other sites

Eu zic sa nu se gandeasca unde muta sediul... sa ne gandim noi cum sa-i mutam in alta lume...o lume a lor, unde sa-si faca singuri de cap. Bineinteles cu Nicu Ciumi in frunte. Ma intreb unde anume "in fata Casei de Cultura a Sindicatelor"? Sau de ce in "Parcul de la Pastila"? Adica, avem o gramada de parcuri incat trebuie demolate?

Am o solutie: sa stea in corturi de armata, cum sunt acelea de apar cand se strange cate ceva prin Galati (donatii) sau in corturi de rafie, ca la expozitiile cu vanzare :)). Si sa se mute in fiecare luna in alt cartier. Si asa e un circ la Primarie, un cort nu ar bate la ochi...chiar ar fi de inteles =)) =))

Link to comment
Share on other sites

De ce panza de rafie si nu de polietilena supertransparenta, cam ca la sere? Sa vedem cum fac contopistii rost de o vila, de o masina cracanata pe an? Ca aia numai functionari nu sunt. La rafie au ventilatie si nu cred ca le trebuie. Sigur nu mananca fasole! Si sa faca corturi-anexe pentru finante, garda financiara, de mediu, economica etc. Ca din PALATUL DE FINANTE, PALATUL DE POLITIE JUDETEANA, cu rentabilitate 30% facem NISTE super hoteluri/cazinouri!

Edited by bosorogu'
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Sediu nou pentru Primărie? Ce minciună gogonată!

Primarul Dumitru Nicolae a promis ferm că va rezolva problema sediului Primăriei, dar nu a făcut nimic. Galaţiul este singurul municipiu reşedinţă din România unde autoritatea publică locală nu dispune de un sediu propriu.

Tot scandalul a început în anul 2009, când instanţa a dispus „restituirea în natură a imobilului- construcţia şi terenul aferent în suprafaţă de 3.262 metri pătraţi situat în Galaţi, pe strada Domnească la numărul 38”. Noul proprietar al imobilului - Pierre Macri - a câştigat în instanţă procesul de retrocedare după şase ani de judecată. Moştenitorul fostului „Grand Hotel” a cerut pentru clădirea de pe Domnească 5,5 milioane de euro, sumă pe care municipalitatea nu este dispusă să o plătească.

Istoria unui eşec

Problema unui nou sediu pentru Primăria Galaţi a fost discutată de nenumărate ori şi în cadrul Consiliului Local. Au existat mai multe variante. De pildă, o parte dintre consilieri au propus ca viitorul sediu al Primăriei Galaţi să se construiască în locul parcului de joacă, de la Pastilă, (în zona sediului Distrigaz,) argumentând că astfel s-ar realiza modernizarea Falezei. Alţi consilieri au spus că cel mai bun amplasament ar fi în zona Casei de Cultură a Sindicatelor.

S-a propus chiar şi varianta cumpărării sediului actual şi construirea unui nou imobil în curtea acestuia: „Ştiu că actualul sediu al Primăriei este impropriu, dar nu sunt de acord să renunţăm aşa uşor la clădire. Ar trebui să renegociem preţul clădirii cu proprietarul”, declara la acea vreme viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

O variantă a fost aceea a mutării Primăriei, în sediul Prefecturii, care asigură spaţiu suficient pentru ambele instituţii. În plus, astfel s-ar fi împărţit cheltuielile la utilităţi şi s-ar economisi o sumă considerabilă de bani. Fostul prefect Cosmin Păun s-a declarat atunci încântat de idee: „Noi îi primim cu mare drag, dacă ei doresc să vină aici. Este o clădire reprezentativă pentru Galaţi şi ar fi foarte bine să funcţioneze în ea şi Primăria. În plus, ne-ar ajuta la plata utilităţiilor şi la reducerea cheltuielilor”.

Cu toate acestea, primarul Dumitru Nicolae a refuzat să se mute în clădirea pe jumătate goală a Prefecturii, deşi actualul sediu al Primăriei este retrocedat, iar construcţia unui sediu nou ar costa 10 milioane de euro şi, până la finalizarea acestuia, trebuie plătita chirie actualului proprietar.

Cu un eşec asemănător s-au soldat şi discuţiile privind preluarea clădirii care a servit drept sediu fostei Regionale CFR şi care anterior a fost sediul Primăriei Galaţi. În urma desfiinţării Regionalei CFR, sediul de pe strada Domnească ar fi putut foarte bine să găzduiască municipalitatea.

Alte păcăleli ieftine

Pe 8 octombrie 2010, Consiliul Local a anunţat şi organizarea unui concurs de arhitectură pentru un nou sediu al Primăriei, proiectul considerat cel mai bine realizat şi reprezentativ pentru urbea noastră urmând a fi desemnat câştigător. “Vom merge pe soluţia construirii unui sediu nou, care va rămâne în memoria gălăţenilor. În perioada imediat următoare, vom stabili termene precise şi sursa de finanţare. Vom lansa, de asemenea, şi un concurs de arhitectură”, declara la acea vreme primarul Dumitru Nicolae. Niciuna dintre aceste declaraţii nu au fost, deocamdată, concretizată.

Adio sediu pentru Primărie!

După câteva luni de tăcere, timp în care edilii au uitat că municipalitatea nu are un sediu propriu, aleşii locali au ridicat din nou problema în plenul Consiliului Local. „Domnule primar, ne-aţi promis că veţi găsi o soluţie pentru construirea unui nou sediu. Au trecut câteva luni şi nu s-a mai discutat nimic. Vrem să ştim în ce stadiu sunteţi. Vă rog să ne oferiţi un răspuns”, a spus consilierul Petre Alexe.

Iniţial, primarul Dumitru Nicolae a ezitat să ofere un răspuns, însă a fost presat: „Eu vreau ca Guvernul să ne dea clădirea unde este Regionala CFR. Instanţa în România este strâmbă. Cu ce drept ne-au luat clădirea? Nicăieri în ţară nu s-a mai procedat aşa. Sunt de acord că este o problemă importantă, dar mai multe nu vă pot spune. Când o să am elemente concrete, veţi fi primii care o să aflaţi”, a spus primarul.

Reamintim că municipalitatea a ajuns pe drumuri, după ce au fost retrocedate atât imobilul în care îşi are sediul, cât şi cel în care se află birourile de la "Starea Civila" şi "Casa Căsătoriilor" » Practic, Primăriei i-au mai rămas câteva birouri şi ghişee, la sediul Direcţiei de Fiscalitate, de la "Romarta Veche" şi la Centrul pentru Informarea Cetăţeanului, de pe strada Fraternităţii.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

aleşii locali au ridicat din nou problema în plenul Consiliului Local

Pai chiar ei ar fi trebuit s-o rezolve, nu?

Se apropie algerile si incep jocurile alea cu politicienii neprihaniti si lupul cel rau care-i ...

Sunt vreo 27-30 de consilieri (locali) - care mai e utilitatea lor daca tot ceea ce pot face e sa se planga "ne-aţi promis că veţi găsi o soluţie"? Asta binenteles daca nu-si dau/iau demisia dupa cum bate vantul.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Se va muta Primăria la Muzeul de Artă?

Consilierul Local PSD Lucian Podlaţi a lansat ideea mutării Primăriei, actualmente chiriaşă într-o clădire retrocedată fostului proprietar, în sediul Muzeului de Artă Vizuală – fostul Palat Episcopal.

La începutul şedinţei, consilierul local PSD Lucian Podlaţi a dat citire unei scrisori deschise adresată ÎPS dr. Casian Crăciun, arhiepiscopul Dunării de Jos.

Scrisoare deschisă către arhiepiscopul Dunării de Jos

„De 20 de ani desfăşuraţi o lucrare exemplară în fruntea Bisericii Ortodoxe pe aceste meleaguri. De fiecare dată, autorităţile municipiului şi ale judeţului Galaţi au fost atrase de iniţiativele şi de eforturile admirabile pe care le-aţi depus, spre binele acelora pentru care v-aţi dăruit prin rugăciuni, pentru luminare creştină şi pentru propăşire.

Având în vedere condiţiile actuale din oraşul Galaţi ca şi marea putere de înţelegere şi de generozitate a ÎPS voastre, eu, Lucian Podlaţi, consilier local, vă adresez cu încredere şi speranţă rugămintea de a găsi o cale pentru mutarea Primăriei Galaţi în actualul edificiu în care funcţionează Muzeul de Artă Vizuală, fostul Palat Episcopal.

Ar putea fi o rezolvare de mare şi semnificativ impact social şi civic: o reşedinţă municipală de ţinută europeană şi o pildă magnifică de cuvânt – faptă din partea dumneavoastră pentru locuitorii urbei.

Cu încrederea că veţi acorda atenţia cuvenită demersului meu, vă asigur că hotărârea dumneavoastră poate fi memorabilă în istoria oraşului Galaţi şi în sufletele oamenilor.”

Aleşii nu au comentat nimic cu privire la ideea consilierului PSD, care se aştepta ca demersul său să devină unul al întregului CL. Nici măcar primarul Dumitru Nicolae nu a reacţionat.

La solicitarea noastră, Nicolae a spus că ideea de a muta Primăria în fostul Palat Episcopal nu este bună: „Intrăm în război cu Arhiepiscopia, care s-a chinuit 20 de ani ca să intre în vechiul sediu. Nici nu încape Primăria acolo. Noi trebuie să ne găsim un sediu ca lumea”, ne-a declarat Nicolae.

Trebuie spus că Palatul Episcopal a fost construit în perioada 1897-1900 şi a aparţinut până în 1965, când a fost confiscat de regimul comunist, Episcopiei Dunării de Jos, căreia i-a şi fost retrocedat. Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi este primul muzeu de arta contemporană românească din ţară, fiind inaugurat în anul 1967.

Rămâne de văzut cum va răspunde Arhiepiscopia solicitării consilierului PSD.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.