Jump to content

Iluminatul stradal - un lux pentru cartierele gălăţene


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Primăria reduce iluminatul public şi încâlzirea în şcoli!

Ca măsură anticriză Primăria Galaţi va reduce iluminatul public şi deplasările aleşilor locali, transmite corespondentul Informaţia.ro. (AMOS News). „Vom reduce pierderile de apă în reţele, încălzirea în şcoli, deoarece se consumă prea mult, iluminatul public (îl aprindem mai târziu şi îl oprim mai devreme), tot ce este legat de gunoaie, strângem plasticul şi îl valorificăm, deplasările consilierilor în străinătate vor fi reduse, şcolarizarea personalului se va face numai în Galaţi, am redus cota de motorină şi benzină la jumătate şi urmează să umblăm şi la partea de convorbiri telefonice”, a spus Dumitru Nicolae. Potrivit primarului primarului şi bugetul local va avea de suferit în cursul anului 2009, în condiţiile în care criza financiară-economică va reduce tot mai mult activităţile economice din municipiu, rezultând încasări mai mici din impozitul pe venit.

Paradoxal, în ultima lună a anului 2008, Primăria Galaţi a achiziţionat 50 de laptopuri destinate aleşilor locali. Soluţia, deşi modernă şi comodă, nu explică şi faptul pentru care s-au achiziţionat 50 de laptopuri, în condiţiile în care numărul consilierilor locali este de 27.

Link to comment
Share on other sites

Cheltuielile cu iluminatul public ar trebui reduse prin adoptarea de solutii economice, nu prin statul (de fapt, mersul, ca e pe strada) pe intuneric. Va mai aduceti aminte de masurile similare de pe timpul Intunericitului, nu?

Oricum, trebuie privite si avantajele: se ascut instinctele, creste viteza de reactie la maidanezul ce ataca din umbra precum Beretele Verzi, al saselea simt va proteja portofelul pe cale sa plece in alta directie decit te duc pasii.... Si uite asa, devenim incet-incet oras european. Din Estul Europei de Est.

Cit despre reducerea caldurii din scoli... Eu cred ca ar trebui o virsta limita pina la care se pot ocupa functii publice.

Parerea mea...

Link to comment
Share on other sites

Ooooooooof dar carcotasi mai sunteti! Cum adica de ce s-au achizitionat laptopuri? Pai tocmai sa se poata calcula cata economie facem daca stingem lumina, daca lasam copiii in frig, daca ne facem ca reciclam gunoiul, etc.

Si daca tot veni vorba, sunt convinsa ca acele laptopuri s-au achizitionat din India, prin programul desfasurat la ei : computerul de 10 dolari (http://www.banisiafaceri.ro/exclusiv/in ... +10+dolari), asa ca nu mai vorbiti de rau pe stimabilul primar, care la toate se gandeste!

Railor! :lol:

Link to comment
Share on other sites

Ei, nici chiar asa!Trebuie sa facem economie dar nu trebuie sa atingem confortul cetateanului.As propune sa se rareasca lampile pe calea prutului, faleza, cosbuc,strazile care sunt iluminate cu intensitate maxima fara a fi necesar.Pentru incalzirea scolilor cred ca ar fi necesara orientarea catre panouri solare si sistem de incalzire prin pardoseala care sa dovedit din punct de vedere economic foarte rentabil.Pe linga punctele termice cred ca nu ar fi rau, insatalarea unor cazane ce fuctioneaza cu combustibil lemnos(gunoaie) provenite den deseuri ,la urma urmei cumparate de la locatari.Sigur arv rezolva si problema curateniei in cartiere! :X

Link to comment
Share on other sites

Economie la iluminat/energie se poate face numai daca vor alesii, astfel se pot trezi dimineata sa vada ca Luxten, sau cei de la Electrica, nu sting lumina decat atunci cand iese soarele. Asa ca aici sunt alte interese, presupun ca la consum mare este si factura pe masura, iar incasarile permit salarii mari furnizorului (la CA ma refer) si comisioane celor ce aproba plata facturilor. Iar daca spun ca au automate care aprind/sting lumina, ei bine si acestea pot fi reglate periodic, dar vointa sa fie. Cine face un calcul cat consuma un milion de becuri de la iluminatul public care sunt aprinse zece minute? In plus!Pe o zi.

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Iluminatul stradal - un „lux” pentru cartierele gălăţene

De aproape două luni, câteva cartiere gălăţene rămân cufundate în beznă în fiecare noapte. După lăsarea serii, e riscant să ieşi pe stradă, iar maşinile sunt la discreţia hoţilor.

Un exemplu concret este cartierul Mazepa. Locatarii din zona respectivă spun că au făcut nenumărate sesizări la Primărie, dar problema a rămas nerezolvată: „Este beznă de-ţi scoţi ochii. Nu ştiu la ce s-or fi gândit cei care cred că aşa fac economie, dar în mod cert, nu la siguranţa cetăţeanului!”, ne-a declarat Otilia Ganea, 25 de ani.

Cu acelaşi neajuns se confruntă şi locuitorii cartierului Micro 40. De exemplu blocului M2, de pe strada Milcov, în preajma căruia stâlpii de iluminat nu se mai aprind de mai multe luni. „Am copii şi mi-e frică să-i las după ora 20.00 pe afară. Am înţeles că asociaţia de proprietari a sesizat Primăria, dar deocamdată nu s-a remediat situaţia”, ne-a spus Ilinca Butuc.

De lipsa becurilor s-au mai plâns gălăţenii care locuiesc în Micro 20 şi Ţiglina III.

Şi viceprimarul Nicuşor Ciumacenco şi-a arătat nemulţumirea faţă de modul cum înţelege societatea Luxten Lighting să-şi facă treaba: „Înebunesc când trec seara prin oraş şi nu văd becuri aprinse pe stâlpi. Şi când spun că ar trebui schimbate, cei de la Luxten îmi răspund că nu sunt bani. Dacă iluminatul era la Primărie, le spuneam celor de la Ecosal să pună becuri pe stâlpi”.

Laurenţiu Jalbă, directorul Direcţiei Tehnice din Cadrul Primăriei, ne-a explicat: „De obicei întâlnim următoarele situaţii: ori stâlpul de iluminat a fost vandalizat şi nu avem ce face deoarece nu avem plan de investiţii, ori becul a ars şi trebuie, la comanda primăriei, ori este vorba de o defecţiune a Electrica. Se schimbă în limita bugetului alocat. Angajaţii de la Luxten ar vrea să muncească, dar nu avem noi bani să le dăm”.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Iluminatul_a_devenit_un_-lux-_pentru_unele_cartiere_din_municipiul_Galati_0_318568260.html

Link to comment
Share on other sites

In Mazepa pe strazile din spatele B-urilor nu se da pur si simplu drumul la lumina, si asta de ani de zile.

Iar pe unde trebuie schimbate becurile... Inteleg ca nu costa cit unul de 60 de watts din casa, dar in cazul extrem, unul din doua tot ar trebui sa poata fi inlocuite pe bugetul existent, nu?? Asta cu lipsa banilor e o justificare puerila pentru strazi intregi lasate in bezna.

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Primăria vrea să taie lumina în cartierele Galaţiului

Viceprimarul PSD Nicuşor Ciumacenco a anunţat ieri că municipalitatea este obligată să reducă din cheltuieli şi, în aceste condiţii, Primăriei îi este imposibil să asigure iluminatul public în aceeaşi parametri ca până acum. Conform Ordonanţei de Urgenţă privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice, dată de Guvernul Boc, trebuie diminuate cheltuielile cu bunurile şi serviciile pentru semestrul al doilea cu 20 la sută. „Iniţial, pentru acest capitol bugetul fusese stabilit la 56,9 milioane de lei, pentru întregul an. În urma aplicării dispoziţiilor guvernamentale, din suma aferentă celui de-a doilea semestru, 14,8 milioane, vor fi scăzute 2,2 milioane de lei”, a explicat Ciumacenco.

Astea fiind datele problemei, Primăria va trece la un program de diminuare a consumului, de reducere a numărului becurilor aprinse noaptea pe străzile oraşului. De vină nu este Luxten, care asigură iluminatul public al oraşului şi care, spune vicele, a montat becuri economice cu limitatoare de intensitate, ci tariful mare al energiei electrice.

O decizie în acest sens va fi luată în cel mai scurt timp de o comisie tehnică din cadrul Primăriei Galaţi care în momentul de faţă inventariază stâlpii şi calculează câţi vor mai rămâne în funcţiune.

Potrivit viceprimarului, soluţia ar putea fi păstrarea în funcţiune a unui stâlp de iluminat din trei.

Dacă stâlpii vor rămâne din trei în trei în întuneric, de Sărbători vom avea parte însă de lumini. Nicuşor Ciumacenco spune că iluminatul ornamental va funcţiona în perioada sărbătorilor, altfel oraşul nu ar mai fi la fel de frumos. Tot Primăria va decide şi care dintre clădirile publice din oraş – Consiliul Judeţului, Prefectura, Primăria - vor mai avea parte de iluminat arhitectural, de ecleraj, pe timpul nopţii.

http://www.viata-libera.ro/articol-Primaria_va_face_economie_la_becuri_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...
 • 3 months later...

Iluminatul public stradal în Galaţi revine la normal

După ce în urmă cu mai bine de jumătate de an gălăţeni au trebuit să se acomodeze cu iluminatul public din municipiu redus, începând de luna aceasta, totul va reveni la normal.

Restricţiile privind iluminatul stradal, impuse la sfârşitul anului trecut, nu vor mai fi aplicate şi în acest an. Până acum s-a reconectat 15% din total deconectat, în primul rând în cazul instituţiilor publice. Dacă vremea va fi frumoasă, reconectarea va fi terminată până cel târziu la jumătatea lunii februarie. "Economia realizată este de aproximativ 10-20%, datele exacte urmând a fi cunoscute odată cu primirea facturii de energie electrică.

Totodată, operaţiunea de demontare a ornamentelor festive se apropie de final", a spus viceprimarul Nicuşor Ciumacenco. Au fost deja demontate în proporţie de 90%, urmând ca totul să se încheie la sfârşitul acestei săptămâni.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Iluminatul-stradal-Galati-revine-normal_0_412159318.html

Link to comment
Share on other sites

Cine e interesat, ca tocmai am aflat:

Pentru inlocuirea becurilor defecte din iluminatul stradal, se poate suna la Directia Tehnica a Primariei, tel.0336 102114.

Tocmai am facut o sesizare pentru un stilp de iluminat de la mine din parcare... Nu mai functioneaza de mai mult de un an, si eu tot asteptam sa rezolve administratia de locatari...

Da' sunati de miine, sa fiu sigur ca ajung intii la mine :))

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Programul de iluminare a străzilor din Galaţi

Iluminatul public pe unele străzi din oraş, şi aici este vorba în special de arterele mai puţin circulate, a devenit în fiecare toamnă din ultimii ani unul dintre ofurile gălăţenilor. Mulţi din aceştia s-au arătat nemulţumiţi de faptul că străzile pe care locuiesc sunt scufundate în beznă şi că deşi a început să se întunece mai devreme, luminile se aprind mai târziu, iar unele becuri de pe stâlpi sunt nefuncţionale.

Contactat pentru un punct de vedere legat de modul în care este asigurat iluminatul public pe străzile Galaţiului, care se face de către firma Luxten în baza unui contract încheiat cu Primăria Galaţiului, contract care potrivit informaţiilor noastre va expira anul viitor, purtătorul de cuvânt al Primăriei Galaţi, Mihai Costache, ne-a declarat că începând cu data de 11 octombrie şi până pe data de 20 octombrie sistemul de iluminat public va fi pornit la ora 18:40 şi va fi oprit la ora 7:00, în timp ce începând cu sfârşitul acestei luni iluminatul public va fi pornit la ora 18:25 şi va fi oprit a doua zi dimineaţa la ora 7:10.

Cât despre faptul că iluminatul străzilor este asigurat în unele cazuri parţial şi în mod necorespunzător, angajaţii firmei Luxten au început verificările pe anumite străzi ale oraşului, acţiune care va continua, pentru a vedea care becuri sunt defecte şi trebuie înlocuite.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Luxten are vacanţă de Sărbători până pe 7 ianuarie

Unul din serviciile publice importante pentru un oraş civilizat, iluminatul public, a fost lăsat la voia întâmplării la acest început de an, pentru că Luxten, firma care se ocupă de asigurarea iluminatului public în Galaţi a luat o vacanţă de Sărbători mai lungă. Astfel, înlocuirea becurilor arse sau remedierea defectelor produse la instalaţiile aferente stâlpilor de iluminat public sunt amânate până luni.

Nici în decembrie cei de la Luxten nu s-au omorât cu munca. Cel puţin aceasta este concluzia pe care o tragem din situaţia proprietarilor locuinţelor de pe o stradă din centrul oraşului, Aleea Morilor, care spun că strada lor este în beznă de o lună. Nu e o stradă foarte lungă, iluminatul public fiind asigurat doar prin doi stâlpi. De aproape o lună nu mai funcţionează niciun bec.

„La începutul lunii decembrie, s-a ars becul de la primul stâlp. Am dat telefoane şi nimic. Pe la jumătatea lui decembrie, s-a defectat şi instalaţia de la al doilea stâlp. Două, trei seri a tot sfârâit ceva, becul ba se aprindea, ba se stingea, după care nu s-a mai aprins deloc. Am tot dat telefoane la biroul din Primărie care se ocupă de iluminat şi nu s-a întâmplat nimic. Au mai dat telefoane şi alţi vecini şi tot nimic. Am făcut sărbătorile în beznă. Acum am zis că dacă a trecut şi 3 ianuarie se rezolvă. Astăzi, vineri, am dat iarăşi telefon şi de la biroul Primăriei ni s-a spus că se va rezolva de luni încolo, pentru că cei de la Luxten îşi reiau activitatea abia de pe 7 ianuarie. Până atunci, mai stăm în beznă”, ne-a declarat proprietarul uneia din locuinţele de pe Aleea Morilor.

Se pare că în aceste zile cei de la Luxten au mai efectuat unele depanări la alimentarea cu energie electrică ale instalaţiilor de iluminat ornamental, la cererea firmei care se ocupă de iluminatul ornamental. În acest caz, e evident că avem de-a face cu abordări diferite. Când e vorba de un contract cu altă firmă, cei de la Luxten au o mare promptitudine, asigură rezolvarea cazurilor de forţă majoră. Când e vorba de relaţia cu municipalitatea, care are la bază tot un contract comercial, este permisă o oarecare relaxare. Diferenţa este că cel de-al doilea contract este pe bani publici.

Întrebare retorică: este posibil ca asigurarea unui serviciu public să fie suspendată pentru o perioadă mai lungă decât zilele libere de 1 şi 2 ianuarie acordate prin lege?

presagalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Cartierele Galaţiul rămân, noaptea, în beznă

* Primăria susţine că are peste 280 de sesizări cu privire la lipsa iluminatului public şi că se munceşte la remedierea situaţiei

Am primit la redacţie mai multe sesizări cu privire la lipsa iluminatului stradal în diferite cartiere. Fie de pe strada Nae Leonard la C1, de vizavi, în Gheorghe Doja la C2, sau în Micro 20 la PR 2 scara III, sau pe strada Nicolae Alexandrescu la numărul 6, oamenii sunt nemulţumiţi că orbecăiesc seara prin beznă în cartiere, deşi au tot sunat la diferite instituţii.
Iată ce ne scrie unul dintre cititori: „Apelez la dumneavoastră poate se rezolvă problema iluminatului stradal în zona în care locuiesc, pe strada Gh. Doja nr. 9, unde de o săptămână becurile stâlpilor din jurul blocului C2 sunt stinse. Am făcut mai multe reclamaţii celor de la Luxten, la Primărie şi la  Electrica, da nu s-a rezolvat nimic. E beznă totală. Cei de la Luxten nu pot fi contactaţi telefonic, mail-ul şi web-ul nu sunt funcţionale”, ne scrie cu obidă cititorul nostru.

„Se lucrează la remedierea problemei”

Am sunat la Primărie şi, spre surprinderea noastră, aici se ştie despre această problemă. Mai mult decât atât, ni s-a comunicat că se încearcă remedierea problemei. „Am peste 280 de sesizări primite pe această temă”, ne spune purtătorul de cuvânt al instituţiei, Mihai Costache. Acesta ne-a mai declarat că nu se cunosc motivele pentru care s-au ars atât de multe becuri de la stâlpii de iluminat stradal. „Probabil au fost montate toate odată şi au aceeaşi durată de viaţă, nu ştim. Important este că se lucrează pentru a rezolva situaţia. Astă noapte s-au schimbat nu mai puţin de 12 becuri pe strada Portului. E posibil să mai dureze în unele zone, pentru că problemele sunt multiple. Acolo unde e vorba doar de schimbat un bec e mai uşor. Dar sunt transformatoare arse. Dintre acestea unele sunt în garanţie şi nu se repară în Galaţi. Trebuie să strângem mai multe şi să le trimitem. Apoi mai e şi problema cablurilor. Unele s-au ars, trebuie înlocuite, dar mai întâi trebuie să depistăm unde s-au împuşcat. Nu se rezolvă toate sesizările peste noapte”, ne mai spune Mihai Costache.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Contractul de iluminat public cu Luxten, prelungit până în 2015
Primarul municipiului Galaţi, Marius Stan, a declarat răspicat că nu este mulţumit de iluminatul public stradal. „Încercăm să-l modernizăm din mers pentru că moştenim un contract care dăinuie de zece ani şi expiră peste doi ani şi jumătate, când cei de la Luxten îşi amortizează total investiţiile făcute de-a lungul timpului în oraşul Galaţi. Încercăm să scoatem maximum posibil şi să înlocuim lămpile arhaice de-acum cu leduri, cu iluminat modern, poate şi cu senzori”, a declarat Stan.
Într-adevăr, serviciul de iluminat public este asigurat de SC Luxten Lighting Company SA conform contractului pe zece ani intrat vigoare pe 27 februarie 2003, după aprobarea în CL, şi care expira anul acesta. Numai că, termenul de finalizare a ratelor pentru lucrările de investiţii - reabilitarea şi modernizarea sistemului de iluminat şi a instalaţiilor aferente acestuia este 28 mai 2015. Autorităţile locale au avut la dispoziţie două variante: fie achitarea integrală a acestor rate în perioada imediat următoare şi încheierea contractului, dar printr-o creştere a tarifelor şi taxelor, având ca efect dezechilibrarea bugetului local, fie prelungirea valabilităţii contractului până la finalizarea ratelor - respectiv cu doi ani şi trei luni.
Aleşii locali au optat şi votat pentru un act adiţional la contrat. Conform acestuia, durata contractului se prelungeşte până la 28 mai 2015, iar valoarea lucrărilor de întreţinere şi menţinere a iluminatului public nu va depăşi 132.525 de euro pe lună fără TVA, cursul de facturare fiind de 4,3 lei pentru un euro, sub rezerva înlocuirii cu un curs mai favorabil Primăriei. Pentru anii 2013 şi 2014 se vor acorda ca facilitate lucrările de montaj-demontaj-întreţinere a instalaţiilor de iluminat festiv.
Luxten a prezentat ca anexă la actul adiţional şi preţurile unitare pentru lucrările de întreţinere şi menţinere a iluminatului public. Astfel, pentru montat aparat de iluminat preţurile variază între 460,4 şi 790,75 de euro, fără TVA, iar un corp de iluminat Timlux costă de în jur de 400 de euro.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Contractul cu Luxten expiră în mai

Încheiat în februarie 2003, contractul Primăriei Galaţi cu SC Luxten Lighting Company SA expiră pe 28 mai 2015, aşa că municipalitatea se pregăteşte să scoată la licitaţie deschisă concesionarea serviciului de iluminat public. Aleşii locali au stabilit deja că soluţia optimă pentru întreţinerea sistemului de iluminat public este concesionarea lui prin gestiune delegată şi au aprobat caietul de sarcini şi documentaţia necesară pentru licitaţie.

Conform documentelor votate de aleşi, contractul de delegare a gestiunii va avea de durata de doi ani, iar preţul maxim va fi de 225.000 de lei fără TVA pe lună. Obiectivul administraţiei locale este realizarea unui sistem de iluminat unitar şi eficient, care să corespundă cerinţelor de trafic. Mai mult, se cere înfiinţarea unui dispecerat pentru preluarea sesizărilor privind defecţiunile apărute în sistemul de iluminat public, astfel încât cetăţenii să nu mai aştepte săptămâni sau chiar luni întregi pentru ca o defecţiune sesizată să fie remediată.

Câştigătorul licitaţiei va avea misiunea de a exploata, întreţine, de a face revizia şi reparaţia iluminatului public existent şi modernizat, de a întreţine şi menţine în stare de funcţionare iluminatul ornamental, festiv şi arhitectural. Tot el se va ocupa şi de montarea şi demontarea instalaţiei de iluminat festiv cu ocazia sărbătorilor şi altor evenimente, dar şi de dispecerizarea sistemului de iluminat public. Criteriul de atribuire va fi oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 months later...

Luxten, ultima lună de prelungiri. Contract de 5,4 milioane de lei pentru iluminatul public din Galaţi

Primăria municipiului Galaţi aşteaptă, până la sfârşitul acestei luni, ofertele pentru concesionarea serviciului de iluminat public din oraş. Contractul, în valoare de 5.400.000 de lei, a fost scos la licitaţie după ce aleşii locali au stabilit că soluţia optimă pentru întreţinerea sistemului de iluminat public este concesionarea lui prin gestiune delegată.

Conform tradiţiei, licitaţia a întâmpinat greutăţi. Aleşii au fost nevoiţi să modifice documentaţia după ce Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice a respins-o. Pentru că riscau ca până la desemnarea unui concesionar sistemul de iluminat public să rămână de izbelişte, autorităţile, prin votul aleşilor locali, au prelungit contractul de delegare cu firma care, din 2003 încoace, se ocupă de întreţinerea lui - Luxten Lighting Co SA. Iniţial, contractul cu Luxten a fost încheiat pe zece ani, până în 2013. Prima prelungire, până în mai 2015 a fost justificată de imposibilitatea recuperării unei investiţii realizate de compania Luxten. Acum, durata contractului cu Luxten a fost prelungită până la intrarea in vigoare a noului contract de delegare a serviciului de iluminat public, dar nu mai târziu de 28 august 2015.

Conform documentelor licitaţiei, Primăria are nevoie de servicii de întreţinere a sistemului de iluminat public şi lucrări de instalaţii electrice, pe durata a doi ani. Se cere înfiinţarea unui dispecerat pentru preluarea sesizărilor privind defecţiunile apărute în sistemul de iluminat public, astfel încât cetăţenii să nu mai aştepte săptămâni pentru ca o defecţiune sesizată să fie remediată.

Câştigătorul licitaţiei va avea misiunea de a exploata, întreţine, de a face revizia şi reparaţia iluminatului public existent şi modernizat, de a întreţine şi menţine în stare de funcţionare iluminatul ornamental, festiv şi arhitectural. Criteriul de atribuire va fi oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Cine ILUMINEAZĂ GALAŢIUL în locul firmei Luxten. CE VALOARE are contractul şi pe CÂT TIMP a fost încheiat

„Supremaţia” Luxten la Galaţi s-a terminat, cel puţin pentru următorii doi ani. Potrivit informaţiilor publicate de Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, SC Total Strada SRL din Bucureşti a câştigat licitaţia organizată de Primăria municipiului Galaţi pentru concesionarea serviciului de iluminat public din oraş.

Criteriul de atribuire a fost oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic.

Contractul, în valoare de 5,4 milioane de lei, este valabil pentru următorii doi ani şi nu va putea fi subcontractat. SC Total Strada SRL va exploata şi întreţine, va face revizia şi reparaţia iluminatului public existent şi modernizat, va întreţine şi menţine în stare de funcţionare iluminatul ornamental, festiv şi arhitectural, va realiza şi lucrări de instalaţii electrice. De asemenea, va trebui să înfiinţeze un dispecerat pentru preluarea sesizărilor privind defecţiunile apărute în sistemul de iluminat public, astfel încât cetăţenii să nu mai aştepte săptămâni pentru ca o defecţiune sesizată să fie remediată.

Reamintim că aleşii locali au fost cei care au stabilit că soluţia optimă pentru întreţinerea sistemului de iluminat public este concesionarea lui prin gestiune delegată. Pentru că riscau ca până la desemnarea unui concesionar sistemul de iluminat public să rămână de izbelişte, autorităţile, prin votul aleşilor locali, au prelungit contractul de delegare cu firma care, din 2003 încoace, se ocupă de întreţinerea lui - Luxten Lighting Co SA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

După 12 ani, dispeceratul Luxten nu mai răspunde pentru becurile arse de pe stradă. Dar nici dispeceratul noii firme care a preluat contractul

Deşi a trecut peste o lună de când contractul de gestiune a sistemului de iluminat public stradal din municipiul Galaţi a încetat cu SC Luxten Lighting Company SA (după 12 ani de contract neîntrerupt, din 2003 până la finele lui august 2015) şi a fost semnat un nou contract cu o altă firmă - SC Total Strada SRL Bucureşti - sesizările telefonice privind becurile arse de pe străzi sunt trimise de gălăţeni tot la dispeceratul SC Luxten, parte din inerţie, parte din cauză că noua firmă responsabilă cu iluminatul stradal nu a înfiinţat încă un Dispecerat, deşi ar fi fost obligată să facă acest lucru în maxim cinci zile de la semnarea contractului cu Primăria Galaţi. În consecinţă, SC Luxten a trimis un comunicat de presă prin care anunţă încheierea contractului cu Primăria Galaţi pentru acest tip de serviciu, dar şi că a desfiinţat şi dispeceratul la care se reclamau problemele legate de iluminatul public din oraş (la nr. de telefon 0236.463. 269). "SC Luxten Lighting Company SA  nu mai are responsabilităţi contractuale privind intervenția și remedierea avariilor şi deficienţelor în nefuncţionarea sistemului de iluminat public și nici nu mai poate asigura comunicarea eventualelor probleme de nefuncţionare a acestuia către Primăria Municipiului Galați. Pentru nefunctionalități ale sistemului de iluminat public, cetățenii sunt rugați să se adreseze Municipiului Galați – Direcţiei Tehnice", se arată într-un comunicat de presă al societăţii, remis redacţiilor, comunicat ce se încheie cu mulţumiri adresate "reprezentanţilor legali ai municipalităţii şi cetățenilor Municipiului Galați, pentru modul constructiv de colaborare şi suport, în vederea implementării obiectivelor stabilite şi aprobate de municipalitate pentru modernizarea, extinderea, întreţinerea şi menţinerea sistemului de iluminat public şi optimizarea parametrilor de consum ai energiei electrice".

În urma unei licitaţii publice a Primăriei Galaţi, realizată în baza unei hotărâri adoptate în martie 2015 de Consiliul Local Galaţi, actuala firmă care a câştigat concesionarea serviciului de iluminat public din oraş este SC Total Strada SRL Bucureşti, valoarea contractului (încheiat pe doi ani) fiind de 5.400.000 de lei. Potrivit hotărârii CL Galaţi (nr. 116 din 30.03.2015), societatea câştigătoare a licitaţiei are datoria de a exploata, întreţine, de a face revizia şi reparaţia iluminatului public existent şi modernizat, de a întreţine şi menţine în stare de funcţionare iluminatul ornamental, festiv şi arhitectural, precum şi de a monta/demonta instalaţia de iluminat festiv. Tot potrivit hotărârii de CL, SC Total Strada SRL Bucureşti ar fi trebuit să înfiinţeze un dispecerat unde cetăţenii să poată sesiza problemele de iluminat stradal, dispecerat ce ar fi trebuit să funcţioneze "în maxim cinci zile de la semnarea contractului de delegare a gestunii" (potrivit HCL 116-30.03.2015). Însă un astfel de dispecerat nu a fost încă înfiinţat, lucru ce poate fi demonstrat simplu, sunând la numărul de telefon al SC Total Strada SRL Bucureşti, acolo unde un reprezentant al firmei explică faptul că "sesizările telefonice trebuie făcute la Primăria Galaţi, iar de acolo ele vor fi preluate de colegii noştri de la Galaţi, pentru remediere".

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Firmă nouă, probleme vechi. Străzile din Galaţi iluminate parţial - pericol pentru pietoni

 • Din septembrie, SC Total Strada SRL asigură funcţionalitatea iluminatului public, dar în Galaţi sunt în continuare probleme cu asigurarea acestui serviciu
 • Străzile sunt iluminate numai pe o parte, stâlpii strălucesc din doi în doi, iar în anumite zone mergi orbecăind zeci de metri

Supremaţia societăţii Luxten Lighting Company, care s-a ocupat de iluminatul public timp de 12 ani la Galaţi, s-a încheiat de la sfârşitul lunii august, iar din septembrie SC Total Strada SRL din Bucureşti se ocupă de mentenanţa iluminatului public. Cu toate că societatea s-a schimbat, meteahna se pare că este aceeaşi, străzi din oraş rămânând în continuare întunecate.

În aceeaşi perioadă de timp, am primit mai multe sesizări cu privire la calitatea iluminatului stradal. Potrivit unui şofer auto, trecerea de pietoni de pe strada Domnească, din zona Praktiker, este extrem de slab luminată, iar dacă nu eşti atent poţi lua oricând un pieton pe capota maşinii. Străzi slab luminate mai sunt Henri Coandă, dinspre Micro 40 către 39, dar şi Siderurgiştilor, de la Isharo spre Aurel Vlaicu. Totodată, străduţele şi aleile de cartier par a suferi cel mai mult.

„Pe aleea care face legătura între Şcoala Nr. 7 şi Direcţia pentru Protecţia Copilului, dar şi aleea care duce spre Şcoala 13 nu sunt becuri, dacă sunt becuri la stâlp, stâlpii au cablajul smuls şi aşa mai departe”, ne spune Sonia, care locuieşte în zonă.

Şi oameni care locuiesc pe Oltului susţin că stâlpii dau lumină din doi în doi. „Problema cea mai importantă mi se pare că nu se văd trecerile de pietoni. Omul vede când traversează dacă vine o maşină, dar e posibil să nu-l vadă şoferul pe pieton”, ne-a spus Anda. Aceeaşi problemă, a întunericului, pare a exista şi în zona Secţiei III de Poliţie din Micro 19.

Cine, cum repară şi unde semnalăm avariile

Potrivit purtătorului de cuvânt al Primăriei Galaţi, Emanuela Turcu, instituţia primarului contabilizează, în fiecare zi, problemele semnalate de cetăţeni privind funcţionalitatea sistemului de iluminat public şi, tot zilnic, Primăria dă ordin de lucrări operatorului desemnat să se ocupe de mentenanţa sistemului - SC Total Strada SRL Bucureşti - pentru remedierea avariilor.

„Disfuncţionalităţile identificate în sistemul de iluminat public au două cauze majore: avarii la instalaţiile şi/sau echipamentele sistemului public, caz în care intervine operatorul aflat sub contract cu Primăria, şi avarii în sistemul de alimentare cu energie electrică, în cazul cărora competenţa de soluţionare aparţine Electrica SA. Primăria municipiului Galaţi notifică frecvent Electrica SA, cu privire la avariile identificate, însă nu poate controla programul de remediere a avariilor derulat de distribuitorul de energie electrică”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei, Emanuela Turcu.

Numărul de telefon la care cetăţenii pot semnala avarii în sistemul de iluminat public este 0336. 40.10.63 (dispecerat Total Strada). Contractul încheiat de către Primăria Galaţi cu Total Strada este în valoare de 5,4 milioane de lei, valabil pentru următorii doi ani, şi nu va putea fi subcontractat.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Pe ce străzi din Galaţi va fi extins iluminatul public

* Primăria municipiului Galaţi a vrut să ne ilumineze festiv sărbătorile de iarnă cu 2,1 milioane de lei, dar n-a reuşit * Acum încearcă extinderea iluminatului public în oraş, cu investiţii de 6,2 milioane de lei

 

Dacă tot s-au dus sărbătorile de iarnă, putem să ne ostoim nemulţumirea că n-am avut iluminat festiv, chit că Primăria fusese gata să investească 2,1 milioane de lei pentru beculeţe. Măcar lumină pe străzi să avem!

La finele anului trecut, aleşii locali au aprobat studiul de fezabilitate şi indicatorii tehnico-economici pentru extinderea iluminatului public, etapa a II-a. Documentaţia a fost realizată de către SC Trans PEC SA, căreia municipalitatea i-a plătit 99.200 de lei. Hotărârea adoptată de aleşi prevede extinderea iluminatului public cu corpuri de iluminat cu LED, în 14 zone din oraş, printre care Parcul Cloşca, Micro 19, bulevardul Marii Uniri, cartierul Fileşti şi Viaductul, valoarea totală a investiţiei necesare ridicându-se la 6.298.038 lei cu TVA. Iată unde vrea Primăria se ne ilumineze.

Parcul Cloşca, lăsat de izbelişte

Lăsat de izbelişte de autorităţi şi cotropit de şobolani, Parcul Cloşca n-are parte nici de lumină. Potrivit documentaţiei realizate de Trans PEC, "există pe doi kilometri de alei iluminat public cu lampadare de 70 W, cu precizarea că numai 20 la sută din corpuri funcţionează. Restul sunt vandalizate sau au cablurile tăiate". Soluţia găsită presupune stâlpi tip lampadar de patru metri, cu câte un corp de iluminat cu LED de 60 W.

Alee întunecoasă în Micro 19

Autorităţile au descoperit că în Micro 19, pe aleea dintre Piaţă şi blocul V1 scara 8, nu există pe o distanţă de 40 de metri iluminat public, iar în capătul zonei, pe strada Strungarilor, există un stâlp de iluminat. Potrivit hotărârii votate, aici se vor monta stâlpi tip lampadar de patru metri, cu câte un corp de iluminat cu LED 30 W.

Blocuri şi parcări în beznă

Potrivit documentaţiei votate, pe strada Siderurgiştilor nr. 5, la blocurile PS1A - PS1B, spate şi lateral parcare, nu există iluminat public pe o lungime de 250 de metri, aşa că se vor monta zece corpuri de iluminat cu LED de 64 W.

Autorităţile au constatat că şi pe bulevardul Marii Uniri, la blocurile U3-U5, U6 din Ţiglina I, nu există iluminat public în zona parcărilor, pe o lungime de 700 m. Conform proiectului, zona blocului U6 va beneficia de stâlpi de iluminat tip lampadar cu LED de 30 W, la fel şi zona blocurilor U3-U5.

În faţa blocului A15, din Micro 16, strada Gheorghe Asachi nr. 2, nu există circuit de iluminat public pe cei 110 metri, aşa că se vor lua măsuri pentru alimentarea a patru stâlpi cu corpuri de iluminat cu LED de 25 W.

Nici strada Şoimului, în zona aferentă blocului Atena, pe o porţiune de 75 de metri, nu este iluminată, motiv pentru care se vor monta stâlpi cu corpuri de iluminat cu LED de 30 W.

Pe strada Banatului se va extinde iluminatul public spre strada Locomobilei, înlocuindu-se atât circuitul existent, uzat şi înnădit din recuperări, dar şi un stâlp fisurat la bază.

În Fileşti, trebuie mutate… gardurile

Nu-i o glumă! Trans PEC a constatat că, pe strada Vasile Cârlova din Fileşti, circuitul electric a ajuns în curţile abonaţilor, din cauza extinderii gardurilor, şi a cerut mutarea acestora. Atât pe strada Cârlova, cât şi pe strada Gheorghe Şincai va fi înlocuit circuitul de iluminat existent uzat şi subdimensionat. De altfel, întregul cartier Fileşti dispune de un singur punct de aprindere a iluminatului public, realizat cu conductoare uzate moral şi fizic. Şi pe strada Dr. Răutu vor fi montate corpuri de iluminat cu LED de 30 W.

Rute ocolitoare

Pe lista de extindere a iluminatului public se află şi câteva importante rute ocolitoare. Primul pe listă este Drumul de Centură, între DN2B şi rondoul de acces la Selgros. Urmează Viaductul, unde numai 30 la sută din corpurile de iluminat funcţionează, restul fiind vandalizate. Vizate sunt şi Calea Smârdan, unde se doreşte extinderea iluminatului de la podul peste calea ferată până la limita de demarcaţie a municipiului, şi Calea Prutului, unde se vrea extinderea iluminatului de la capătul tramvai până la limita de demarcaţie a municipiului şi aleea laterală dreapta.

Conform hotărârii votate de aleşi, valoarea totală a investiţiei se ridică la 6.298.038 lei cu TVA, sursa de finanţare fiind bugetul local, dar şi un împrumut. Durata de realizare este de 23 de luni. Pentru început, vor trebui întocmite proiectele tehnice, costul acestora fiind estimat la 160.000 de lei fără TVA.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.