Jump to content

Dosarul penal al lui Florin Melinte, "uitat" într-un fişet


dcp100168

Recommended Posts

Dosarul penal al lui Florin Melinte, "uitat" într-un fişet

De patru ani de zile, ancheta care îl vizează pe Florin Melinte bate pasul pe loc, iar dosarul se plimbă între Poliţie şi Parchet. Directorul Teatrului Muzical este cercetat pentru abuz în serviciu şi delapidare, fiind acuzat că a dat afară abuziv zeci de angajaţi ai teatrului şi că a achiziţionat materiale pentru costume, decoruri şi instalaţii sanitare la preţuri de cinci ori mai mari.

Noua conducere a Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi nu are o explicaţie pentru faptul că urmărirea penală începută în 2006 în cazul directorului Teatrului Muzical „Nae Leonard", Florin Melinte, nu s-a finalizat nici până astăzi.

Dosarul a revenit la Poliţie de mai multe ori pentru completarea urmăririi penale, dar a trecut şi pe la DNA, în 2008, pentru a fi retrimis apoi la Parchet. „Nu ştiu de ce nu s-a finalizat urmărirea penală până acum. Este ciudat pentru că perioada este foarte mare. Dosarul a primit un alt număr în 2009, dar cercetările au început în 2006. O să verific care este motivul pentru care nu s-a dat o soluţie până acum", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă.

Acuzaţiile care i se aduc directorului Teatrului Muzical sunt foarte grave, iar conducerea sindicatului din instituţia de cultură susţine că autorităţile locale şi organele de control financiar au girat ilegalităţile comise de-a lungul timpului. Cea mai cunoscută dintre acestea este concedierea abuzivă a zeci de artişti din teatru. Aceştia au acţionat în judecată instituţia şi ulterior au fost reîncadraţi, primind şi salariile restante cu dobânzile aferente. „Achiziţiile nelegale din teatru s-au făcut cu acordul Serviciului Financiar din Primărie, care l-a descărcat întotdeuna de gestiune pe domnul Melinte. A cumpărat materiale pentru costume, decoruri şi instalaţii sanitare la preţuri de cinci ori mai mari decât cele de pe piaţă.Nu vă spun că licitaţiile au fost câştigate întotdeuna de aceeaşi firmă. A angajat colaboratori pentru fiecare premieră, cu toate că aveam solişti şi dirijori în teatru, plătindu-i cu sute de milioane de lei", ne-a declarat vicepreşedintele Sindicatului din Teatrul Muzical, Mircea Holiartoc.

Un alt caz cunoscut este turneul organizat în 2003, în Germania, Italia şi Austria, pentru care artiştii nu au fost plătiţi, justiţia stabilind ulterior că acestora li se cuvine suma totală de 20.000 de euro.

Am încercat în repetate rânduri să-l contactăm pe directorul Teatrului Muzical pentru un punct de vedere, dar aceasta nu a fost de găsit.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Galati-_Dosarul_penal_al_directorului_Teatrului_Muzical-lasat_la_prafuit_intr-un_fiset_al_Politiei_0_320368038.html

Link to comment
Share on other sites

Un metru de acuzaţii penale pentru directorul Teatrului Muzical din Galaţi

Dosarul penal care îl vizează pe Florin Melinte, directorul Teatrului Muzical „Nae Leonard" din Galaţi, zace de ani buni într-un fişet la Poliţie, fără să se ştie dacă şi eventual când acesta va fi trimis în judecată. Ancheta a pornit în 2006 în urma unei sesizări a Curţii de Conturi, care avea suspiciuni în legătură cum s-au făcut a achiziţiile publice la teatru.

Melinte: „Nu ştiu nimic"

Procurorii au rămas uluiţi la vederea volumului imens de documente strâns de-a lungul celor patru ani. „Dosarul are aproape un metru înălţime. Nu mi-a venit să cred. Sunt foarte multe documente contabile adunate acolo. A trecut foarte mult timp de când s-a început urmărirea penală şi am cerut procurorului de caz ca pe 12 septembrie să stabilească un termen de control asupra anchetei, urmând ca până la finele anului să fie finalizat dosarul cu o soluţie legală", ne-a declarat prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Galaţi, Ionel Gâlcă.

Acuzaţiile care i se aduc lui Florin Melinte sunt delapidare şi abuz în serviciu, însă directorul Teatrului Muzical s-a arătat vizibil deranjat când am încercat să obţinem un punct de vedere în legătură cu ancheta. „Nu ştiu nimic. Am fost acuzat şi că am mers beat pe stradă, dar asta nu înseamnă că este adevărat. Dacă veniţi la mine să-mi spuneţi despre ce e vorba, discutăm", ne-a declarat iritat Florin Melinte.

Culmea este că Primăria Galaţi refuză să trimită Parchetului un punct de vedere oficial în legătură cu prejudiciul cauzat teatrului de acţiunile directorului de la Muzical. „De două luni de zile nu am primit nimic. Am cerut Primăriei un răspuns privind constituirea de parte civilă. Nu sunt documente justificative pentru toate fondurile cheltuite şi s-a cerut efectuarea unei expertize contabile pentru a stabili cu exactitate prejudiciul", susţine procurorul Gâlcă.

Petre Alexe, consilier local şi membru în comisia de cultură a forului deliberativ local, ne-a declarat că tăcerea Primăriei vizavi de cererea Parchetului nu este deloc întâmplătoare. „Primarul îl ţine în braţe pe Melinte. Nu mă miră că nu vor să răspundă Parchetului, când primarul l-a numit pe Melinte în funcţia de director, când trebuia să organizeze concurs", conchide consilierul local.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Exclusiv-_Un_metru_de_acuzatii_penale_pentru_directorul_Teatrului_Muzical_din_Galati_0_323967699.html

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Un raport al Gărzii Financiare scoate la iveală nereguli grave la Teatrul Muzical

Ilegalităţile lui Florin Melinte ies la iveală! Un raport al Gărzii Financiare Galaţi arată negru pe alb potlogăriile care sunt comise de ani buni la Teatrul Muzical. Acte măsluite, nerespectarea legislaţiei privind efectuarea achiziiţiilor, preţuri mult prea mari la cumpărarea acestora , sunt doar câteva dintre neregulile constatate de Garda Financiară.

„Procentul de realizare a achiziţiilor prin utilizarea SEAP este de 0%, deşi există obligaţia legală de realizare a acestora prin intermediul mijloacelor electronice, în proporţie de 20%”, se precizează în raportul respectiv.

Mai mult, o parte dintre firmele care furnizează Teatrului Muzical diferite mărfuri sînt în strînsă legătură cu apropiații lui Florin Melinte. De pildă, Star Danubio Blue SRL are ca asociat unic şi administrator pe un anume Zazzara Giampiero (domiciliat în Roma). Interesant este faptul că sediul social este declarat în locuinţa proprietate personală a consilierului artistic al Teatrului Muzical „Nae Leonard” şi director interimar la această dată, Laura Sava. Mai mult, în contractul încheiat în data de 15.10 2007, aceasta reprezintă firma Star Danubio Blue SRL. Asociatul unic–administrator Zazzara Giampiero este regizor, iar serviciile în valoare de 83.300 lei reprezintă contravaloarea cursurilor de măiestrie vocală susţinute de soprana Laura Niculescu şi a organizării de spectacole.

Semne mari de întrebare sunt şi în cazul firmei Flora Mixt SRL. Deşi nu figurează în nicio bază de date ca furnizor specializat de accesorii pentru instrumente muzicale, firma a livrat asemenea produse. Valoarea cu care Flora Mixt SRL a achiziţionat mărfurile este de 9.577,07 lei, în timp ce Teatrul Muzical le-a cumpărat de la societatea respectivă cu 38.887,03 lei. De exemplu, au fost cumpărate corzi de vioară, cu 67,23 de lei, de către Flora Mixt care le-a livrat Teatrului Muzical la preţul de 193,27 lei sau păr arcuş vioară achiziţionate cu 21 lei şi livrate către Muzical cu 42 lei. Alt exemplu: cordar vioară Tomastik achiziţionat cu 75,63 lei şi facturat teatrului cu 150 lei, iar lista exemplelor poate continua. De asemenea, firma nu justifică proveninenţa unor mărfuri livrate către autoritatea contractantă. „Vor fi efectuate demersuri pentru verificarea evidenţelor firmei în cauză, iar dacă acestea nu vor fi puse la dispoziţia controlului, se va proceda la sesizarea penală a faptelor reprezentanţilor societăţii care au declarat un sediu social pentru a se sustrage verificărilor”, se precizează în raportul Gărzii Financiare.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/La_Teatrul_-Muzical-_cam_miroase_a_puscarie_0_378562262.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.