Jump to content

Actele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate


dcp100168

Recommended Posts

Actele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate

Pentru obţinerea unei noi cărţi de identitate, în funcţie de motivul pentru care decideţi să o schimbaţi, aveţi nevoie de mai multe documente. Se eliberează fie cartea de identitate, fie cartea de identitate provizorie. Actul de identitate se emite pentru prima data la implinirea varstei de 14 ani. Cu acesta se face dovada identităţii, a adresei de domiciliu şi, după caz, a adresei de reşedinţă a titularului.

Sunteţi obligaţi să vă prezentaţi, în termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani sau cu cel puţin 15 zile înainte de expirarea valabilităţii actului de identitate deţinut, la Serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor la care sunteţi arondat cu domiciliul sau reşedinţa, pentru eliberarea unei noi cărţi de identitate.

Termenul de valabilitate al acesteia este, după cum urmează: patru ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 14-18 ani; şapte ani pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 18-25 ani; zece ani după împlinirea vârstei de 25 ani; permanent după împlinirea varstei de 55 ani.

Actele necesare pentru eliberarea cărţii de identitate sunt: cererea pentru eliberarea actului respectiv; certificatul de naştere al solicitantului şi ale copiilor cu vârstă mai mică de 14 ani; documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu; timbru fiscal în valoare de un leu; chitanţa reprezentând contravaloarea cărţii de identitate, de şapte lei .

Toate documentele care sunt necesare se prezintă în original şi copie. Cetăţenii români aflaţi în străinătate pot depune cerere pentru eliberarea primului act de identitate împreună cu documentele prevăzute de lege la misiunile diplomatice sau la oficiile consulare ale României din statul respectiv.

Mai multe detalii - pe site-ul Evidenţa populaţiei Galaţi

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Utilitar-_Actele_necesare_pentru_eliberarea_cartii_de_identitate_0_322167855.html

Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Când poţi să îţi schimbi cartea de identitate

Agentul şef de poliţie Florin Tofan, şeful Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor Galaţi, reaminteşte gălăţenilor care este programul în ceea ce priveşte depunerea şi preluarea actelor necesare eliberării cărţilor de identitate. Programul de funcţionare al S.P.C.L.E.P. Galaţi este:

- luni – primiri şi eliberări documente (8.30 – 13.30)

- marţi – primiri şi eliberări documente (8.30 – 13.30)

- miercuri – primiri şi eliberări documente (13.30 – 18.30)

- joi – primiri şi eliberări documente (8.30 – 13.30)

- vinerea (8.20 - 12.00) se eliberează documente şi se primesc cereri de repatriere. Tot vinerea, dar între orele 12.00 şi 14.00, se efectuează deplasări de cameră mobilă la domiciliul persoanelor netransportabile.

Gălăţenii ale căror acte de identitate au expirat sau minorii care au împlinit 14 ani sunt anunţaţi că în termen de 15 zile trebuie să se prezinte la sediul din strada Domnească nr. 102 pentru a intra în legalitate.

http://www.monitoruldegalati.ro/comunitate/cand-poti-sa-iti-schimbi-cartea-de-identitate-4986.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Cum se obţine cartea de identitate

Cartea de identitate este un document emis de statul român prin care cetăţeanul poate face dovada identităţii sale, începând de la vârsta de 14 ani. Fără acest act, nu se poate înscrie la un medic de familie, nu se poate angaja, nu poate obţine permisul de conducere, nu se poate căsători.

Pentru a intra în posesia acestui document prima dată la împlinirea vârstei de 14 ani sau în cazurile de expirare, pierdere, furt, schimbarea domiciliului sau a stării civile, gălăţenii trebuie să se prezinte la sediul Serviciului Public Comunitar de Evidenţă a Persoanelor (S.P.C.L.E.P), de pe strada Domnească 102, unde vor depune o cerere tip completată.

De asemenea, gălăţenii care locuiesc în oraşele Tg. Bujor, Tecuci şi Bereşti, au deschise în aceste localităţi puncte de lucru ale serviciului de evidenţă a persoanelor.

Depunerea documentelor necesare se face în fiecare zi lucrătoare a săptămânii, între orele 8.30 şi 16.30, cu excepţia zilei de miercuri, când biroul este deschis până la 18.30, precum şi a zilei de vineri, când programul se termină la ora 12.00.

Pentru a obţine o carte de identitate este necesară achitarea unei taxe de 7 lei, care reprezintă contravaloarea acesteia, la Direcţia de Taxe şi Impozite din cadrul Primăriei Galaţi sau din localităţile menţionate că au puncte de lucru. Mai e nevoie de un timbru fiscal ca taxă extrajudiciară, în valoare de patru lei.

Alături de aceste chitanţe, solicitantul trebuie să întocmească un dosar cu actul de identitate anterior, iar în original şi copie următoarele documente: certificatul de naştere, certificatul de căsătorie dacă este cazul, sentinţa de divorţ şi după caz, certificatul de deces al soţului sau soţiei precum şi actul cu care se face dovada spaţiului de locuit.

În cazul minorilor, este necesar şi actul de identitate al unuia dintre părinţi, al tutorelui sau al reprezentantului legal.

Termenul de soluţionare a cererilor pentru eliberarea unui act de identitate este de până la 30 de zile, dar de regulă durează o săptămână.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.