Jump to content

500.000 de români riscă amenzi din cauza birocraţiei


dcp100168

Recommended Posts

500.000 de români riscă amenzi din cauza birocraţiei

Persoanele care obţin venituri numai din activităţi independente trebuie să îşi declare lunar veniturile obţinute la CNAS, CNPAS şi ANOFM. Pe lângă aceste declaraţii, românii sunt nevoiţi să achite lunar şi dările către aceste instituţii. Deşi termenul limită de depunere a declaraţiilor şi de achitare a impozitelor expiră mâine, funcţionarii publici încă nu ştiu cum se aplică noile norme ale Codului Fiscal şi se contrazic în declaraţii.

Românii care obţin venituri numai din activităţi independente (PFA, drepturi de autor, convenţie civilă) ar putea fi buni de plată dacă nu îşi achită până mâine, 25 august 2010, primele dări la stat. Conform legii, aceste persoane trebuie să depună la fiecare instituţie în parte, declaraţiile individuale privind venitul încasat în iulie. Românii sunt obligaţi să meargă atât la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate, cât şi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Pe lângă declaraţii, românii vor fi nevoiţi să îşi achite şi o parte din aceste dări către stat. Este vorba de indemnizaţiile pentru şomaj şi cele pentru pensii. În privinţa asigurării de sănătate, aceasta se achită trimestrial, conform Codului Fiscal, au declarat surse din cadrul Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Cu alte cuvinte, persoanele trebuie să stea la cozile infernale de la fiecare instituţie în parte pentru a fi la zi cu plata indemnizaţiilor. În caz contrar, potrivit normelor metodologice, amenzile ar putea fi între 2.500 şi 5.000 de lei. Aceleaşi norme mai indică şi faptul că următoarele venituri nu constituie venituri de natură profesională şi pentru acestea nu se vor plăti dări către stat:

* veniturile din cedarea folosinţei bunurilor;

* veniturile din investţţii;

* veniturile din pensii;

* veniturile din activităţi agricole;

* veniturile din premii şi din jocuri de noroc;

* veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare;

* venituri din vânzarea bunurilor în regim de consignaţie.

* veniturile din alte surse, definite conform art.78 alin. (1) lit. a) – d) şi alin. (2) din Legea nr.571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare.

Normele metodologice au fost făcute publice la sfârşitul lunii iulie 2010, dar legea a intrat în vigoare la data de 1 iulie şi se aplică retroactiv şi la companii.

Funcţionarii instituţiilor publice "ţin la secret" procedurile de aplicare a noului Cod Fiscal

Termenul de achitare a noilor impozite la bugetul de stat expiră pe 25 august, adică peste doar o zi, iar funcţionarii publici încă nu ştiu cum se aplică noul Cod fiscal. Cei care au fost până acum la sediile caselor judeţene de pensii se plâng că nu obţin date concrete despre paşii ce trebuie urmaţi pentru aplicarea noilor norme.De asemenea, reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală spun că nu sunt responsabili cu aplicarea noilor norme ale Codului Fiscal.

Confuzia este cuvântul de ordine şi la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS). Un reprezentant al CNAS ne-a comunicat că impozitul de 5,5% pentru sistemul de sănătate nu se plăteşte lunar, odată cu celelalte dări, ci anual. Un alt reprezentant, al aceleiaşi instituţii ne-a spus însă că cei cu venituri din activităţi independente trebuie să cotizete trimestrial.

Ce trebuie să facă contribuabilul?

Activităţile independente desfăşurate îi obligă pe oameni să încheie singuri contracte cu instituţiile de asigurări. Este vorba despre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Casa Naţională de Pensii şi Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă aferentele judeţului de care aparţin.

Fiecare persoană trebuie să se ducă personal la sediile acestor instituţii şi să încheie noi contracte cu ele.

Potrivit legii, românii care obţin venituri numai din activităţi independente (PFA, drepturi de autor, convenţie civilă) vor fi nevoiţi să plătească lunar 10,5% din venituri la Casa Naţională de Pensii, 0,5% din venituri la ANOFM şi 0,85% la Casa Naţională de Sănătate. Acest ultim procent nu este însă obligatoriu şi va fi plătit numai de cei care doresc să beneficieze şi de concedii medicale, în cazul în care va fi nevoie de unul.

În plus, tot la sistemul de sănătate se va plăti anual sau trimestrial alţi 5,5% din venit.

Declaraţiile şi plata asigurărilor de pensii

Reporterii REALITATEA.NET au reuşit să vorbească cu directorul Direcţiei de Legislaţii Pensii, din cadrul Casei Naţionale de Pensii, Doina Păuna. Ea ne-a explicat ce anume trebuie să facă fiecare persoană în parte. "Persoanele depun contribuţia de 10,5%, deci cota de contribuţie individuală la veniturile nete realizate. Până acum pe Legea 19 se plătea contribuţia integrală dar la venitul declarat", a explicat Doina Păuna. Cu alte cuvinte, PFA-urile nu vor mai putea să treacă în declaraţia de venit ce sumă vor ele, ci vor fi obligate să treacă veniturile nete realizate în luna precedentă. "O persoană care va fi plătită exclusiv din drepturi de autor trebuie să se ducă la Casele de Pensii cu un document cu care să ateste că este plătit din Drepturi de Autor şi apoi să plătească doar cota inidividuală din veniturile realizate" a explicat pentru REALITATEA.NET Doina Păuna. Ea a menţionat că persoanele care vor realiza aceleaşi venituri mai multe luni, nu sunt obligate să meargă să stea la cozile de la casa de Pensii pentru a declara aceleaşi sume. "Se depun declaraţiile de venit în fiecare lună numai dacă veniturile nete realizate se modifică de la o lună la alta. Altfel, nu trebuei să mergeţi să mai depuneţi declaraţia însă va trebui să plătiţi lunar".

Conturile în care vor fi depuse aceste sume sunt aceleaşi în care se vira şi până acum contribuţia individualilor.

Doina Păuna a precizat că indemnizaţia maximă plătită nu poate fi mai mare decât cea aplicată pentru cinci salarii medii brute pe economie.

Declaraţiile şi plata asigurărilor de sănătate

"Contribuţia se plăteşte anual în sistemul de asigurări de sănătate. Numai la pensii şi la şomaj se va plăti lunar, dânşii au o altă reglementare, la noi se aplică Legea 95 şi având în vedere că acum e începutul activităţii, vă duceţi la Casă, vă depuneţi toate documentele şi Casa vă mai dă şi celalte relaţii. Dar trebuie să vă duceţi cu documente din care să reiasă că începând din luna respectivă primiţi în exclusivitate venituri din drepturi de autor", a explicat pentru REALITATEA.NET un reprezentant al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

Acea contribuţie de 5,5% vă asigură însă numai în cazul în care aveţi probleme de sănătate şi trebuie să vă internaţi. În cazul în care veţi dori să beneficiaţi şi de concediu medical, trebuie să mai plătiţi încă 0,85% din venituri. "Numai partea de sănătate, 5,5% este obligatorie. 0,85% nu este obligatoriu, numai dacă doriţi să vă înscrieţi în sistem că DDA-ul intră în activităţi independente în Codul Fiscal. Şi vă asiguraţi astfel, şi dacă aveţi probleme sunteţi asiguratul Casei, vă duceti cu certificatul medical la casa respectivă", a mai spus personalul departamentului de cranţe. "Trebuie să mergeţi la Casa de Sănătate cu Contractul Individual de Muncă şi o copie a acestuia cu care să puteţi demonstra că aţi fost salariaţi şi pe lângă acestea cu documentul de la Fisc prin care să reiasă că obţineţi venituri numai din drepturi de autor. Discutaţi cu persoanele de la Casa de Sănătate şi cereţi să încheiaţi un alt contract. Acum dacă vreţi să vă asiguraţi şi pe concedii şi indemnizaţii completaţi acel contract în care să reiasă că vă asiguraţi şi pentru concedii şi indemnizaţii şi că plătiţi 0,85%. Cota pentru concedii şi indemnizaţii se plăteşte lunar pentru că stagiul de cotizare este foarte mic, de 22 de zile şi deveniţi asigurat în sistem din ziua în care depuneţi asigurarea şi încheiaţi contractul", a explicat persoana de la departamentul de creanţe.

Şi Casa Naţională de Pensii vă poate amenda în cazul în care nu încheiaţi contractul cu instituţia. Amenda, în acest caz, poate să ajungă şi până la 1.000 de lei.

http://www.realitatea.net/romanii-care-obtin-venituri-din-activitati_734775.html

Link to comment
Share on other sites

Haos în declararea drepturilor de autor la Galaţi

Doar patru persoane din Galaţi au depus declaraţiile pe venit, în condiţiile în care miercuri este ultima zi când mai pot să o facă. Autorităţile recunosc că majoritatea gălăţenilor care obţin venituri pe drepturi de autor nu ştiu nimic despre termenul limită.

Linişte totală marţi la ghişeul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Galaţi unde se depun declaraţiile pe drepturi de autor. La circa jumătate de oră mai vine câte o persoană, care întreabă ce trebuie să facă şi până când trebuie să depună documentele. Apoi pleacă.

Cine, ce plăteşte?

Nimeni nu ştie cât trebuie să plătească şi unde, lucru recunoscut şi de autorităţi. „Este o problemă cu medicii de familie, contabilii, psihologii şi în general persoanele fizice autorizate, care nu ştiu că trebuie să completeze aceste declaraţii. Nu ştiu cine trebuia să îi anunţe, dar cert este că nu au aflat că trebuie să completeze declaraţiile de impunere până astăzi", ne-a declarat Denisa Dicu, şef serviciu la AJOFM Galaţi. Dovada: doar patru gălăţeni depuseseră până marţi după amiază declaraţiile pe drepturi de autor. Gălăţenii care s-au prezentat ieri pentru completarea declaraţiilor de impunere sunt revoltaţi de lipsa de comunicare a autorităţilor, dar şi de faptul că sunt obligaţi lunar să vină la AJOFM, Casa de Pensii şi Casa de Asigurări de Sănătate pentru a completa declaraţiile. „Mă nemulţumeşte această decizie pentru că acum trebuie să vin în fiecare lună şi să declar sursa de venit, chiar dacă am venituri ocazionale. Trebuie spus că există o mare problemă, pentru că la persoanele fizice autorizate contribuţia este de 10% pe veniturile din drepturi de autor, iar angajatorii plătesc contribuţii de 30%, ceea ce înseamnă că noi trebuie să muncim de trei ori mai mult, ca să scoatem aceeaşi pensie", ne-a declarat Irinel Mocanu (59 ani), persoană fizică autorizată.

Şi alţi gălăţeni sunt revoltaţi de faptul că statul te pune aiurea pe drumuri. „Este o aplicare confuză şi incorectă a legii. Suntem chinuiţi pe drumuri de instituţiile cărora trebuie să le facem treaba. Toată această poveste se putea rezolva foarte uşor electronic", ne-a declarat Daniela Lawson (53 ani), traducător autorizat.

Amenzi usturătoare

Veştile proaste nu se opresc aici. „Vor plăti majorări şi penalităţi, care se calculează în funcţie de câte zile s-a întârziat cu plata, conform Codului Fiscal. Persoanele care refuză să plătească, riscă să fie amendate cu sume cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei", precizează Denisa Dicu, de la AJOFM Galaţi. Pentru gălăţenii care obţin venituri din drepturi de autor abia de acum începe coşmarul. Până pe data de 25 a fiecărei luni trebuie să se prezinte la sediiile AJOFM, CJPAS şi Casei de Pensii pentru a depune declaraţiile de impunere pe baza contractelor de drepturi de autor.

În calcul se ia venitul net, din care se plăteşte 10,5% la CJPAS, 5,5% la CJAS şi 0,5% la AJOFM.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Haos_in_declararea_drepturilor_de_autor-_Afla_ce_acte_iti_trebuie_si_pana_cand_trebuie_sa_le_depui_0_323367735.html

Link to comment
Share on other sites

Ministrul Muncii, Mihai Seitan: Nu vor fi amenzi pentru persoanele care nu depun la termen declaratiile

Persoanele care au venituri din activitati independente (PFA, drepturi de autor) nu vor fi amendate daca nu isi depun declaratiile pentru asigurarile de sanatate la termenul limita prevazut de lege, miercuri, 25 august, a declarat ministrul Muncii, Mihai Seitan, care a acuzat "un atac nejustificat" declansat de presa. "S-a speriat lumea ca o sa plateasca amenzi. N-o sa se plateasca niciun fel de penalizare pentru faptul ca nu s-a reusit sa se depuna aceasta declaratie azi", a spus miercuri ministrul, in incercarea de a face lumina in haosul creat de schimbarile legislative legate de plata contributiilor sociale pentru drepturile de autor.

Mihai Seitan a sustinut ca "e cu totul falsa aceasta isterie care se creaza in jurul acestei probleme" si a afirmat ca declaratiile pot fi depuse toata saptamana, "fara niciun fel de problema, probabil ca si dupa aceea". El a explicat ca "e normal ca oamenii sa nu stie" iar penalizarile "nu sunt facute sa dam in oameni", ci pentru cazurile de rea-credinta.

Link to comment
Share on other sites

Beneficiarii de drepturi de autor - batjocoriţi de autorităţi la Galaţi!

Liniştea de ieri de la sediul celor două instituţii implicate în colectarea declaraţiilor şi a impozitelor - AJOFM şi CJPAS - a fost înlocuită azi de o stare de tensiune şi de nervi. S-au format cozi impresionante, iar confuzia este cuvântul de ordine.

Absolut exasperant este că, din câte ne-am dat seama la faţa locului, angajaţii celor două instituţii habar nu au ce zice legea. Deşi în normele legale se spune că beneficiarii de venituri din drepturi de autor trebuie să aducă doar declaraţia pe propria răspundere, în două exemplare, în ambele locuri se cer şi dosare cu şină şi copii după cartea de identitate.Nu o copie ci nu mai puţin de PATRU!

La primele ore ale dimineţii, funcţionarii au pretins chiar şi copii după contractele pe drepturi de autor (cerere ABSOLUT ABUZIVĂ, câtă vreme declaraţia se depune pe propria răspundere, conform legii), dar au renunţat la idee la presiunea publicului. care, între noi fie vorba, ştia mai bine legea decât funcţionarii statului, plătiţi din bani publici.

Mai mult decât atât, la Casa de Pensii funcţionarii refuză să ţină cont de deducerea (exceptarea) de 20 la sută din venituri şi solicită contribuţia de 10,5 la sută pentru întreaga sumă încasată de beneficiarul de drepturi de autor. Mai mult decât atât, se cere contribuţie pentru SUMA BRUTĂ, ceea ce înseamnă că gălăţenii plătesc contribuţie obligatorie la Casa de Pensii şi pentru impozitul pe venit! Adică statul ia impozit pe impozit, situaţie absolut ABERANTĂ ŞI REVOLTĂTOARE, care arată că sistemul fiscal din România este un adevărat dezastru!

Este de remarcat şi faptul că formularele anexate la normele metodologice de aplicare a Ordonanţei 58 NU sunt considerate bune de cei de la Galaţi, care au alt tip de formulare!

În fine, la niciuna dintre instituţiile care încasează aceşti bani nu ni s-a putut explica în ce măsură contribuţiile vor intra într-o bază de date clară şi vor fi luate în considerare la stabilirea pensiei. Cu alte cuvinte, toată această batjocură are loc pe timpul nostru şi pe banii noştri, ai contribuabililor de bună credinţă!

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Beneficiarii_de_drepturi_de_autor_-_batjocoriti_de_autoritati_la_Galati_0_323367820.html

Link to comment
Share on other sites

Termenul pentru depunerea declaraţiilor pe venit s-a prelungit până pe 3 septembrie

Îmbulzeala de la ghişeele AJOFM şi Caselor de Pensii a determinat autorităţile să prelungească până pe 3 septembrie 2010 termenul pentru depunerea declaraţiilor pe drepturi de autor.

Reamintim că până pe data de 25 a fiecărei luni persoanele care obţin venituri din drepturi de autor trebuie să se prezinte la sediiile AJOFM, CJPAS şi Casei de Pensii pentru a depune declaraţiile de impunere pe baza contractelor de drepturi de autor. Multe categorii profesionale care trebuie să completeze declaraţiile de venit nu au aflat încă de obligativitatea depunerea acestor documente. Este vorba de medicii de familie, psihologi, traducători şi bună parte din persoanele fizice autorizate.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Termenul_pentru_depunerea_declaratiilor_pe_venit_s-a_prelungit_pana_pe_3_septembrie_0_323967731.html

Link to comment
Share on other sites

Ordonanţa privind drepturile de autor se modifică. Angajaţii nu vor mai trece lunar pe la trei ghişee

Românii plătiţi pe drepturi de autor nu vor mai trebui să treacă în fiecare lună pe la trei ghişee. Guvernul va modifica modul de aplicare a Ordonanţei privind drepturile de autor. Executivul a încercat să modifice din şedinţa de astăzi normele de aplicare doar că nu s-a putut. A rămas pentru săptămâna viitoare. Ordonanţa care suprataxează drepturile de autor trebuie să treacă prin Consiliul Economic şi Social pentru a putea fi modificate normele.

http://www.antena3.ro/romania/ordonanta-privind-drepturile-de-autor-se-modifica-angajatii-nu-vor-mai-trece-lunar-pe-la-trei-ghisee_106296.html

Link to comment
Share on other sites

Ministrul Muncii: Contribuţiile pentru drepturile de autor vor fi reţinute la sursă

Contribuţiile sociale pentru veniturile realizate din activităţi independente vor fi reţinute la sursă, începând de luni, a anunţat ministrul Muncii. Ioan Botiş şi-a cerut scuze din nou pentru cozile de luna trecută de la ghişee şi a spus că deficienţele ordonanţei privind drepturile de autor au fost remediate.

Ministrul Muncii, Ioan Nelu Botiş, a anunţat la finalul şedinţei Executivului că, începând de luni, contribuţiile sociale aferente drepturilor de autor vor fi reţinute la sursă. „După publicarea ordonanţei, cel care este plătitorul de venit va depune declaraţia şi va face plata. Toţi cei care vor contribui la pensii şi şomaj vor beneficia de aceste sisteme. Eu am prezentat scuze în numele ministerului, iar de luni situaţia va fi corectată”, a declarat la finalul şedinţei de Guvern de miercuri, ministrul Muncii, Ioan Botiş.

http://www.realitatea.net/ministrul-muncii-de-luni-angajatorii-retin-contributiile-pentru-drepturile-de-autor_742525.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.