Jump to content

Meningita West Nile a ajuns la Galaţi


dcp100168

Recommended Posts

Meningita West Nile a ajuns la Galaţi

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că în România s-au înregistrat şapte cazuri de infectare cu West Nile, iar două persoane au decedat, ministerul anunţând forurile europene şi alertând comisiile de specialitate. Cele şapte cazuri de West Nile s-au înregistrat în Sibiu (două), Constanţa, Galaţi, Dolj, Teleorman şi Bucureşti. Demnitarul a declarat că au fost 80 de persoane testate, din care au fost confirmate cele şapte cazuri.

Potrivit informatiilor, o persoana in varsta de 75 de ani din Bucuresti si una de 79 de ani din judetul Constanta au decedat in urma intepaturilor de tantari infestati. Cele doua decese au survenit in 19 si 22 august, fiind confirmate in cursul diminetii de luni. Oficialii au precizat ca cele doua persoane decedate sufereau si de alte afectiuni.

Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii. Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută. Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală, respectiv febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare. Totodată, autorităţile locale trebuie să ia măsuri de dezinsecţie pentru distrugerea ţânţarilor.

Virusul West Nile, transmis de ţânţari, a fost identificat în vara acestui an şi în Grecia, unde a provocat zeci de decese. În Rusia, cel puţin cinci persoane au murit în urma infectării cu virusul West Nile în regiunea Volgograd, unde au fost înregistrate 116 cazuri de îmbolnăvire, au anunţat, în 24 august, serviciile sanitare locale, citate de AFP.

http://www.mediafax.ro/social/doua-persoane-au-decedat-in-romania-in-urma-infestarii-cu-virusul-west-nile-7059741

Link to comment
Share on other sites

Victima gălăţeană a virusului West Nile este din Cavadineşti

„Pacienta în vârstă de 68 de ani este din Cavadineşti. Fusese în prealabil internată la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. S-a suspicionat o meningită şi s-a luat decizia efectuării testelor specifice pentru identificarea eventualei infectări cu West Nile”, a precizat dr. Valentin Boldea, din cadrul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi. Din câte am înţeles, probele biologice au fost trimise către Institutul Cantacuzino în cursul zilei de vineri. „Pacienta a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase, unde se află internată şi în acest moment. Se pare că ar fi în comă. Luni după-amiază a venit de la Institutul Cantacuzino confirmarea că femeia suferă de West Nile”, mai spune dr. Boldea.

Cum se va proceda în perioada imediat următoare? „Din zona respectivă se vor recolta ţânţari pentru teste şi apoi se vor stabili paşii următori. Ultimul caz de infectare cu West Nile s-a înregistrat în judeţ într-o zonă din apropierea Tecuciului în anul 2007”, a mai declarat medicul citat.

http://www.viata-libera.ro/articol-West_Nile_a_ajuns_si_la_Galati_2.html

Link to comment
Share on other sites

Maria Mălairău - prima pacientă din Galaţi infectată cu West Nile

În momentul de faţă, Galaţiul se confruntă cu un singur caz de meningită West Nile, deşi în urmă cu câteva zile erau patru suspiciuni de îmbolnăvire. Dintre acestea, Maria Mălairău, în vârstă de 68 de ani, din Cavadineşti, a fost confirmată cu virusul West Nile. Femeia a fost internată în data de 14 august în Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi, în secţia de Neurologie, din cauza dureilor de cap, stării de ameţeală şi greţurilor, simptome specifice acestei boli. „M-au pişcat ţânţarii. Aşa e la ţară, buruieni, plante, umiditate. Cu siguranţă nu m-a pişcat doar unul. Nici nu am plase la geam. Mai este şi un iaz acolo lângă noi", spune Maria Mălairău, victima virusului.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Periculosul-West-Nile-loveste-Galati_0_326967745.html

Link to comment
Share on other sites

Încă o suspiciune de West Nile la Galaţi

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a trimis ieri la Bucureşti probele biologice recoltate de la un bărbat de 33 de ani care este suspect a avea infecţie cu West Nile. Este vorba de un bărbat de loc din judeţul Bacău dar care stă cu viză de flotant în localitatea gălăţeană Buciumeni. ”Bărbatul are şi o patologie asociată, fiind bolnav de diabet, este insulinodependent. El a precizat că a fost înţepat de ţânţari şi a prezentat simptome similare infecţiei cu West Nile. Este monitorizat la Spitalul de Boli Infecţioase şi acum rămîne să vedem dacă este sau nu infectat cu West Nile”, a precizat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, dr. Liliana Moise.

În acest moment la nivelul întregii ţări sunt diagnosticate 15 cazuri de infecţii cu West Nile, din care unul la Galaţi, în speţă femeia de 68 de ani din Cavadineşti ce încă este internată la Spitalul de Boli Infecţioase.

http://www.monitoruldegalati.ro/eveniment/inca-o-suspiciune-de-west-nile-la-galati.html

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Primul caz de infectare cu West Nile în 2011, la Galaţi

Ministerul Sănătăţii a anunţat, joi, că în judeţul Galaţi a fost confirmat primul caz de infecţie cu virusul West Nile, la o femeie în vârstă de 37 de ani, starea acesteia fiind bună. Primul caz de infecţie cu virusul West Nile din acest sezon a fost confirmat în România la o lună de la punerea în funcţiune a sistemului de supraveghere privind această maladie, a declarat pentru MEDIAFAX consilierul ministrului Sănătăţii, Geza Molnar. El a precizat că este vorba despre o femeie 37 de ani, din judeţul Galaţi, internată în spital, starea acesteia fiind bună. "Femeia este în spital, dar nu există niciun risc vital. Sistemul de supraveghere a infecţiei a fost activat în urmă cu o lună, acesta fiind primul caz în acest sezon", a precizat Geza Molnar.

El a spus că în România există "o populaţie de ţânţari infecţioşi" care transmit această maladie, singurele măsuri care pot fi luate vizând combaterea acestora. "Nu este o boală care să se transmită de la om la om, ci numai prin muşcătura ţânţarului", a precizat Geza Molnar.

Cele mai afectate zone sunt în general cele de pe malul Dunării, Tulcea, Galaţi şi Ialomiţa.

Geza Molnar a ţinut să precizeze că nu se poate vorba despre o epidemie, ci doar de un caz punctual.

mediafax.ro

Link to comment
Share on other sites

Virusul West Nile a lovit prima dată la Galaţi

O gălăţeancă de 38 de ani a avut ghinionul să fie prima pacientă din România care contractează în acest an virusul West Nile, cauzator de meningo-encefalită.

Iuliana Buruiană are 38 de ani şi locuieşte la Smulţi. În urmă cu aproape două săptămâni, a fost înţepată de un ţânţar şi a început să se simtă din ce în ce mai rău.

Primul salvator, spun medicii, a fost soţul care nu s-a pierdut cu firea când a văzut că Iuliana are crize convulsive şi a făcut tot ce i-a stat în puteri ca să o ajute. I-a dat cu oţet pe faţă – ceea ce i-a rănit într-o oarecare măsură ochii – dar per total i-a făcut mult mai mult bine decât rău.

Acum, femeia a trecut deja prin două spitale şi a intrat în faza de recuperare.

Detalii despre acest caz ne-a oferit directorul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică Galaţi, dr. Valentin Boldea. „Femeia a fost internată, mai întâi, la Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi pe data de 9 iulie, cu crize comiţiale, leziuni oculare şi ulterior febră. După stabilirea suspiciunii de meningo-encefalită, a fost transferată la Spitalul de Boli Infecţioase unde i s-au recoltat probe serologice şi de lichid cefalo-rahidian. Probele au mers la Bucureşti pentru efectuarea testelor de specialitate. Am primit astăzi confirmarea de la Institutul Cantacuzino: este vorba despre infectare cu virusul West Nile. Acum diagnosticul este oficial”, a declarat dr. Boldea.

„Boala a avut un debut destul de atipic pentru o meningită seroasă, cu o stare mai dificilă, dar care a fost ulterior depăşită. A fost investigată corect şi la Judeţean, şi la spitalul nostru. La început a fost transferată cu titlul de caz posibil de meningită, dar testele au confirmat infectarea. Pacienta a avut o evoluţie favorabilă, iar acum se află într-o stare relativ bună”, precizează managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, dr. Mihaela Debita.

În cursul anului trecut, în judeţul Galaţi s-a înregistrat o singură infectare cu virusul West Nile, în cazul unei paciente în vârstă de 68 de ani, din Cavadineşti.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

În „cuibul” lui West Nile nu s-a făcut nici acum dezinsecţia

Deşi a trecut o săptămână de când în România a fost confirmat primul caz de infectare cu virusul West Nile de anul acesta, nu s-a făcut dezinsecţia în localitatea de unde provine pacienta. Este vorba despre comuna Smulţi, din judeţul Galaţi, acolo unde Primăria nu a luat încă nicio măsură împotriva ţânţarilor.

„Am întocmit toate actele necesare pentru a constitui zona de carantină şi efectuarea dezinsecţiei în zonă. Am făcut adresă către Primăria Smulţi să ia măsuri de dezinsecţie. Este sarcina lor. Noi deocamdată aşteptăm rezultatele celui de-al doilea set de analize pe care le-am trimis la Bucureşti", spune Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.

În localitatea Smulţi însă nu s-a întâmplat nimic. „Am contactat o firmă pentru dezinsecţie. Deocamdată nu s-a făcut nimic. Urmează să aibă loc mâine, poimâine. Costurile încă nu le cunoaştem", spune Gheorghe Dănăilă, viceprimarul comunei Smulţi.

Starea de sănătate a Iulianei Buruiană, femeia infectată cu West Nile, este stabilă. Medicii, în grija cărora femeia se află în continuare, spun că faţă de momentul internării, pacienta şi-a revenit uimitor de repede cu toate că boala evoluase fulgerător şi atipic.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Bătrână din Galaţi diagnosticată cu meningită West Nile

O gălăţeancă de 80 de ani a fost diagnosticată cu o formă de meningită virală provocată de virusul West Nile. Potrivit Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, femeia a spus că a fost pişcată de mai mulţi ţânţari în curtea casei sale. „Pacienta a venit la sfârşitul lunii iulie la Spitalul de Boli Infecţioase, pentru că se simţea rău. Avea durere de cap, vărsături, sensibilitate la lumină şi o durere a cefei la mişcare. I-a fost pus diagnosticul de meningită şi i s-au recoltat probe care au fost trimise la Institutul bucureştean Cantacuzino. Astăzi (marţi, 20 august - n.a.), Institutul a trimis confirmarea meningitei virale produsă de virusul tropical West Nile”, a declarat dr. Valentin Boldea, directorul executiv al DSP Galaţi.
Spre deosebire de formele de meningită cauzate de bacterii, meningitele date de viruşi sunt mai puţin periculoase. Pentru că a răspuns la tratament, bătrâna a fost deja externată. Acesta este primul caz de infecţie cu West Nile de anul acesta. Anul trecut, un alt gălăţean a fost diagnosticat cu aceeaşi formă de meningită.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Primul caz de West Nile, în 2014, la Galaţi

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a fost anunţată astăzi de Institutul Matei Balş din Capitală despre confirmarea primului caz al anului cu meningită West Nile. Este o afecţiune virală care se transmite prin înţepătura unui ţânţar infectat. În mod normal, astfel de cazuri apar vara când populaţiile de ţânţari sunt în număr mai mare.

„Boala a părut la un bărbat în vârstă de 46 de ani care lucrează în aer liber. Primele manifestări ale bolii au apărut pe data de 26 august când bărbatul a fost internat la Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi. Pe data de 1 septembrie starea lui de sănătate s-a agravat şi a fost transferat la Institutul Matei Balş din Bucureşti cu diagnosticul encefalită virală. După transfer au ieşit şi rezultatul testelor serologice şi a reieşit că bărbatul are meningită West Nile. Simptomele bolii sunt greţuri, vărsături, sindrom febril moderat, pe scurt semne de meningo-encefalită clasică. Virusul este transmis la om prin înţepătura unui ţânţar infectat. În stadii avansate, boala afectează întregul sistem nervos şi poate fi letală îmbrăcând forme grave care pot duce până la deces. S-a început ancheta epidemiologică. Direcţia de Sănătate Publică a luat legătura cu Primăria Galaţi şi cu Centrul de Transfuzii. Trebuie să aflăm unde s-a infectat pacientul, acasă sau la locul de muncă. Vom comunica apoi Primăriei să reia măsurile de distrugere a populaţiilor de ţânţari din acel loc. Vom anunţa şi Centrul de Transfuzii, deoarece pe o perioadă de 30 de zile trebuie să refuze la recoltare donatorii care vin de la locul de muncă al bărbatului sau din arealul unde acesta locuieşte”, a declarat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Anul trecut, în judeţul Galaţi a fost depistat tot un singur caz de meningită cu West Nile.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

Patru gălăţeni confirmaţi a fi infectaţi cu virusul West Nile

De la sfârşitul lunii august şi până acum, la nivelul Direcţiei de Sănătate Galaţi au venit patru confirmări de meningită cu virus West Nile, virus transmis de ţânţari. "Trei dintre aceste persoane, trei femei din mediul rural cu vârste cuprinse între 26 şi 78 de ani, nu mai sunt internate. Cel de al patrulea caz confirmat este al unui bărbat de 43 de ani, care se află internat în spital, dar starea lui de sănătate este stabilă", a declarat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvînt al DSP Galaţi.

presagalatibraila.com

Link to comment
Share on other sites

Boală gravă provocată de înțepăturile de țânțari. Patru cazuri de infecție, la Galaţi

 • Transmis la om prin înţepătură de ţânţar, virusul West Nile poate provoca meningite şi encefalite
 • Singura măsură de protecţie este prevenirea înţepăturilor de ţânţari

În jur de 40 de români au fost infectaţi cu virusul West Nile, din luna mai şi până la sfârşitul lui august. În patru dintre aceste cazuri, pacienţii au decedat.

Zece la sută din totalul infecţiilor au fost înregistrate în judeţul Galaţi, potrivit Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi. "Este vorba despre trei femei, cu vârste de 26, 48 şi 78 de ani. Toate trei sunt din mediul rural, iar în momentul de faţă nu mai sunt internate în spital. Celălalt bolnav este un bărbat de 43 de ani, care în momentul de faţă este internat în spital, însă evoluţia stării sale de sănătate este favorabilă", a precizat Liliana Iordăchescu, purtătorul de cuvânt al DSP Galaţi.

Cum se manifestă

Odată pătruns în organismul uman, virusul West Nile poate provoca meningită sau encefalită. Primele simptome date de infecţia cu acest virus nu sunt deosebit de specifice. Pot apărea greaţa, vărsăturile, febra, durerea de cap şi alterarea stării generale de sănătate. De la înţepătură, pot trece între trei şi 15 zile până ce apar simptomele. În această perioadă asimptomatică, are loc incubaţia virusului.

"Spre deosebire de alte tipuri de meningite, în marea majoritate a cazurilor de infecţie cu West Nile evoluţia pacientului este una favorabilă. Când infecţia avansează, apar şi alte simptome, care ne trimit cu gândul la o posibilă encefalită sau la o meningoencefalită. Durerile de cap se intensifică, devenind insuportabile, ceafa este rigidă şi apar frisoanele cauzate de febră. Toate aceste simptome se amplifică dacă bolnavul se află în apropierea unei surse de lumină, indiferent că aceasta este naturală sau artificială. Netratată imediat, infecţia duce la dezorientarea în timp şi spaţiu, la tulburări de cunoştinţă, la comă şi chiar la deces", a explicat dr. Mihaela Ganea, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase "Sf. Cuvioasă Parascheva" Galaţi.

Măsuri de prevenire

Având în vedere faptul că nu există vaccin care să prevină infecţia şi nici tratament specific, este foarte important să luăm anumite măsuri de prevenire a înţepăturilor de ţânţari, inclusiv în lunile septembrie şi octombrie. "Ţânţarul este singurul vector prin care virusul West Nile se transmite la om. De aceea, este indicat ca ferestrele locuinţelor să fie prevăzute cu plase fine. De asemenea, autorităţile trebuie să ia măsurile necesare pentru a stropi cu insecticid în zonele cu multă verdeaţă. Este indicată şi folosirea substanţelor (conţinute în spray-uri sau creme - n.r.) care îndepărtează ţânţarii", adaugă dr. Ganea.

De unde vin ţânţarii purtători

Nu se ştie exact cum a ajuns în România acest virus. West Nile este foarte des întâlnit în Egipt, Iordania, Israel, Orientul Mijlociu, India şi în câteva foste state ale Uniunii Sovietice. Autorităţile au identificat ca posibile cauze ale răspândirii virusului vijeliile, păsările migratoare sau diferite mamifere mari şi mici. Circuitul virusului este de la păsări la ţânţari şi iar la păsări. În acest ciclu pot fi implicate şi alte mamifere, incluzând aici şi omul. Deşi infecţia este transmisă prin înţepătura ţânţarilor, insectele preiau virusul de la păsări. Din acest motiv, este foarte importantă curăţarea coteţelor şi vaccinarea conformă a păsărilor.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

A fost confirmat primul caz de West Nile, în Galaţi, în 2017

Un gălățean de 64 de ani, din Galaţi, a avut parte de o experienţă nu tocmai plăcută. Apicultor de meserie, bărbatul a fost diagnosticat cu meningo-encefalită cu virus West Nile. Este primul caz de anul acesta confirmat de Direcţia de Sănătate Publică Galaţi. „A fost confirmat primul caz de meningo-encefalită cu virusul West Nile la un bărbat din municipiul Galaţi. Momentan este internat în Spitalul de Boli Infecţioase”, ne-a declarat Liliana Iordăchescu, purtător de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.

Gălăţeanul, Petru Podoleanu, s-a dovedit a fi extrem de norocos, ajungând la timp la spital pentru a primi tratament de specialitate. „Sub tratament specific evoluţia pacientului a fost favorabilă. A fost o formă medie de boală, care, după cum am spus, a evoluat favorabil. Bărbatul este încă internat, cu simptomatologie în remisie şi, cel mai probabil, în câteva zile va fi externat”, ne-a explicat Mihaela Ganea, medic la Spitalul de Boli Infecţioase din galaţi.

După mai multe zile de spitalizare, Petru Podoleanu şi-a învăţat lecţia şi spune că de acum înainte va fi mult mai precaut atunci când va fi pe câmp cu stupii. „Eram la Griviţa cu stupii. I-am mutat de acolo, pe baltă, dar sigur la Griviţa m-au înţepat, deşi nu erau la fel de mulţi ţânţari ca în alte părţi. Sâmbătă m-au luat durerile de cap. Mi-am instalat stupii, după care m-am culcat. Duminică nu am mai rezistat decât până la prânz, apoi am plecat acasă, unde am chemat salvarea. Am ajuns la spital şi domnul doctor mi-a făcut puncţie şi acum sunt bine. Cu siguranţă asta îmi va fi învăţătură de minte şi de acum, voi fi mai precaut. Aveam şi până acum soluţii şi lumânări împotriva ţânţarilor, dar am neglijat să le folosesc”, ne-a povestit Petru Podoleanu.

Medicii atrag atenţia asupra acestui virus, boala declanșată de el putând avea simptome de la cele mai simple, precum dureri de cap, cefalee, ameţeli şi vărsături, până la unele complexe şi se poate ajunge chiar şi la stare comatoasă. „Ca prevenire a infecţiei, toate persoanele ar trebui să se ferească de înţepăturile de ţânţari. Asta se poate face destul de simplu, prin instalarea la geamuri de plase, pentru a nu permite accesul insectelor în locuinţă, prin folosirea soluţiilor care îndepărtează sau ţin la distanţă insectele de piele în momentul în care persoanele respective vor să își petreacă o zi în aer liber”, a adăugat medicul Mihaela Ganea.

Şi Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a atenționat, de două ori anul acesta, primăriile să facă dezinsecţii, dar acestea au fost „întrerupte datorită ploilor care au apărut între timp”, a explicat Liliana Iordăchescu.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 11 months later...

Primul deces din 2018 cauzat de virusul West Nile a avut loc la Galaţi

Primul caz de deces de anul acesta al unui pacient cu virusul West Nile a avut loc la Galaţi. Este vorba despre un pacient de 79 de ani, care a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase cu multiple înţepături de ţânţar.

Iniţial, pacientului i s-a pus diagnosticul de meningo-encefalită acută, iar Institutul Cantacuzino a fost cel care a dat confirmarea de West Nile. "Bolnavul a fost diagnosticat cu meningo-encefalită acută, cu rezultat pozitiv de la Institutul Cantacuzino, pozitivitate pentru virusul West Nille", ne-a explicat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi.

Conform sursei citate, evoluţia bolii a fost foarte rapidă, iar pacientul a decedat pe patul de spital. "Este un caz cu multiple comorbidităţi, care a fost internat în Spitalul de Boli Infecţioase cu o evoluţie fulminantă. A decedat în spitalul nostru. Este vorba despre un bolnav de 79 de ani, din Galaţi, care prezenta pişcături multiple de ţânţari", a adăugat dr. Mihaela Debita.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase ne-a explicat că Direcţia de Sănătate Publică va face o anchetă în acest caz.

Recomandări pentru populaţie

Virusul West Nile, foarte periculos pentru om, este transmis de ţânţari. Încă diun luna aprilie, Direcţia de Sănătate Publică a informat primăriile din judeţ, dar şi pe cea din municipiu, să îşi ia măsurile necesare astfel încât să fie combătuţi ţânţarii. Mai mult, primarilor li s-a recomandat să taie stufărişul şi să cureţe bălţile din localităţi, acestea fiind zone în care, de regulă, se adună ţânţarii.

"Infecţia cu virusul West Nile afectează sistemul nervos central, iar manifestările pot prezenta aspecte diferite. Unele persoane pot prezenta simptome uşoare, incluzând febră, cefalee (dureri de cap), greaţă, vărsături şi uneori inflamarea ganglionilor limfatici şi erupţie cutanată pe faţa anterioară şi posterioară a toracelui şi abdomenului. Sunt însă persoane infectate, al căror sistem imunitar este scăzut, care pot dezvolta o formă severă a bolii cu manifestări ce includ febră ridicată (39-40 grade Celsius), cefalee, dezorientare, fotofobie, convulsii, slăbiciune musculară, paralizie, comă", avertizează DSP Galaţi, prin purtătorul de cuvânt al instituţiei, Liliana Iordăchescu.

Specialiştii recomandă montarea plaselor de ţânţari la uşi şi ferestre şi evitarea ieşirilor în aer liber între asfinţit şi zorii zilei, când ţânţarii sunt mai activi. De asemenea, pe pielea expusă aplicaţi o substanţă repelentă (care îndepărtează ţânţarii) atunci când staţi afară în perioadele de zbor ale insectelor şi purtaţi haine cu mâneci lungi, pantaloni lungi şi ciorapi în timpul plimbărilor sau al altor activităţi în aer liber, seara sau noaptea.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Recoltările de sânge, sistate în mai multe judeţe din cauza riscului de transmitere a virusului West Nile

Nu este vorba despre o epidemie de meningită cauzată de infecţia cu West Nile, a anunţat joi Ministerul Sănătăţii. Nu este o epidemie, dar suntem în pragul unei epidemii în Europa, avertiza Organizaţia Mondială a Sănătăţii acum zece zile. Apelul la calm al Ministerului Sănătăţii este urmat de cifre care, cel puţin la prima vedere, par destul de îngrijorătoare. Astfel, pe 29 august, numărul complicaţiilor grave date de virus a ajuns la 117 de cazuri, iar cel al deceselor la 12. Cu doar şapte zile în urmă, pe 23 august, România raporta 56 de cazuri de meningită şi 6 decese. În mai puţin de o săptămână, cifrele s-au dublat. Cum se traduc aceste statistici seci într-un semnal de alarmă pentru întregul sistem de sănătate? Criza acută de sânge. În zonele în care au fost raportate cazuri de infestare au fost sistate recoltările. De ce? Dacă aveţi un prieten, o rudă sau o cunoştinţă apropiată care are nevoie de transfuzie, nu i-aţi dori să primească sânge infestat cu West Nile de la o persoană aparent perfect sănătoasă. Care a avut, probabil, doar simptomele unei uşoare răceli de sezon.

Ministerul Sănătăţii a anunţat, pe 30 august, că în judeţele în care au fost înregistrate îmbolnăviri cu virusul West Nile, în centrele de transfuzii s-au luat măsuri de siguranţă, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii. În acelaşi comunicat, autorităţile din Sănătate au raportat că numărul cazurilor de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile a ajuns la 117, iar cel al deceselor la 12. „O problemă gravă este faptul că în zonele unde s-au confirmat cazuri de îmbolnăviri provocate de virusul West Nile nu se mai fac recoltări de sânge. Asta face ca numărul donatorilor eligibili admişi, şi aşa jumătate din numărul necesar, să fie acum jumătate din jumătate“, a declarat directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Iaşi, Liviu Stafie, citat de presa locală. El a adăugat în schimb că nu sunt motive de îngrijorare în privinţa incidenţei celor afectaţi de înţepături: „doi la sută din cei înţepaţi de ţânţari prezintă manifestări similare celor bolnavi de meningoencefalită“.

Persoanele care au făcut infecţia cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile. Ministerul Sănătăţii recomandă autorităţilor administraţiei publice locale să intensifice măsurile de dezinsecţie în localităţi pentru a preveni răspândirea infectiei cu virus West Nile.

La cele 117 de cazuri de meningoencefalită raportate de Ministerul Sănătăţii (2% din cei infestaţi), numărul real al persoanelor expuse la West Nile ar depăşi 6.000 de persoane. Dintre care 3.000 doar în ultima săptămână.

gandul.info

Conform datelor furnizate Ministerului Sănătăţii de către Centrul Naţional de Supraveghere şi Control a Bolilor Transmisibile, din data de 2 mai 2018 până în data de 29 august, au fost înregistrate 117 cazuri de meningite/meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virus West Nile, fiind înregistrate 12 decese.
Cele 12 decese au survenit la pacienţi care prezentau co-morbidităţi. 5 decese s-au înregistrat în Bucureşti, 2 în judeţul Olt şi câte unul în judeţele Iaşi, Galaţi şi Covasna, Constanţa şi Dâmboviţa.
Faţă de anul trecut, debutul perioadei de îmbolnăviri s-a produs cu 3 săptămâni mai devreme, iar specialiştii apreciază că ne apropiem de vârful epidemic din acest sezon, dar nu este vorba despre o epidemie, aşa cum a fost în anii 1996, 2010 şi 2016.

agerpres.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Șase infecții cu West Nile, în Galați

Peste 165 de cazuri de meningite şi meningo-encefalite cauzate de infecţia cu virusul West Nile au fost înregistrate, până pe 6 septembrie, anunţă Ministerul Sănătăţii (MS). Instituţia precizează că 17 persoane au murit din cauza infecţiei cu acest virus, transmis prin înţepătură de ţânţar, şi cere autorităţilor locale să continue măsurile de dezinsecţie în localităţi, pentru a preveni răspândirea infecţiei.

Cu şase cazuri de îmbolnăviri provocate de virusul West Nile, dintre care unul s-a soldat cu decesul bolnavului, Galaţiul este unul dintre judeţele puternic afectate de valul de îmbolnăviri care a lovit România. MS spune că virusul West Nile se transmite prin mai multe specii de ţânţari, răspândiţi atât în mediul urban, cât şi în cel rural, iar printre factorii favorizanţi pentru transmiterea virusului se numără şi perioada ploioasă, care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală.
Potrivit MS, în Galaţi şi în restul judeţelor în care au fost înregistrate îmbolnăviri, pentru a elimina riscul de transmitere prin transfuzii, s-au luat măsuri de siguranţă sporită, astfel că donarea de sânge se amână în cazul persoanelor care au fost identificate cu factori de risc pentru infecţia cu West Nile. Concret, persoanele care au făcut infecţia cu virusul West Nile sunt excluse de la donare timp de 120 de zile.

Ce mijloace de protecţie aveţi la dispoziţie

"Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecţie fizică a populaţiei pentru evitarea expunerii la înţepăturile ţânţarilor, precum protecţia mecanică a tegumentelor, folosirea substanţelor repelente, precum și a plaselor de protecţie la ferestre. Direcţiile de sănătate publică vor desfăşura o campanie de informare a populaţiei referitoare la măsurile necesare pentru protecţia personală împotriva infectării cu virusul West Nile", mai arată MS.
Infecţia cu virus West Nile nu se transmite de la om la om, ci doar prin înţepătură de ţânţar. Circa 80 la sută din persoanele infectate nu au simptome, dar în cazul în care apare febra, durerea de cap intensă, durerile musculare, vărsăturile şi erupţiile cutanate se recomandă vizita la medic. În cazurile severe, care afectează cel mai frecvent persoanele de peste 60 de ani, cu afecţiuni cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boală renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică şi slăbiciune musculară.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Şapte gălăţeni, infectaţi cu virusul West Nile

De la începutul lunii mai şi până pe 19 septembrie, 216 cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost confirmate în România, dintre care 25 s-au soldat cu decesul bolnavilor. În judeţul Galaţi au fost confirmate şapte îmbolnăviri, un pacient murind din cauza complicaţiilor. Infecţia cu acest virus provoacă un tip de meningită în cazul omului.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Opt cazuri de infecţie cu virusul West Nile, confirmate în Galaţi

De la începutul lunii mai şi până pe 27 septembrie, 237 cazuri de infecţie cu virusul West Nile au fost confirmate în România, dintre care 30 s-au soldat cu decesul bolnavilor. În judeţul Galaţi au fost confirmate opt îmbolnăviri, un pacient murind din cauza complicaţiilor. Infecţia cu acest virus provoacă un tip de meningită sau de meningoencefalită în cazul omului.

Direcţia de Sănătate Publică Galaţi atrage atenţia că virusul West Nile se transmite prin mai multe specii de ţânţari, răspândiţi atât în mediul urban, cât şi în cel rural, iar printre factorii favorizanţi pentru transmiterea virusului se numără şi perioada ploioasă, care a făcut dificilă distrugerea ţânţarilor, dar şi deficienţele în aplicarea măsurilor de control şi a măsurilor de protecţie personală.

"Specialiştii în sănătate publică ai Ministerului Sănătăţii recomandă folosirea mijloacelor de protecţie fizică a populaţiei pentru evitarea expunerii la înţepăturile ţânţarilor, precum protecţia mecanică a tegumentelor, folosirea substanţelor repelente, precum și a plaselor de protecţie la ferestre", a transmis Ministerul Sănătăţii.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Primul caz de infecţie cu virusul West Nile în acest sezon, la un bărbat din judeţul Galaţi

Primul caz de infecţie cu virusul West Nile a fost confirmat în acest sezon, în perioada 3 iunie - 18 iulie, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de peste 80 de ani, din judeţul Galaţi.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), în sezonul 2019, în perioada 3 iunie - 18 iulie, a fost înregistrat un caz de infecţie cu virusul West Nile, cu debut în săptămâna 27. Cazul confirmat a fost înregistrat la grupa de vârstă ≥ 80, la un bărbat cu domiciliul în judeţul Galaţi.

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor şi substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul acesteia, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

adevarul.ro

Link to comment
Share on other sites

Gălăţeanul de 82 de ani confirmat cu West Nile, în curs de vindecare

Gălăţeanul de 82 de ani confirmat cu virusul West Nile se află încă internat în spital, dar medicii consideră că a depăşit faza critică şi este în curs de vindecare.

„În prezent, pacientul este ameliorat, pentru că nu a avut foarte multe comorbidităţi”, a declarat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Galaţi. Debita a precizat că Institutul Cantacuzino a confirmat pe 17 iulie că este vorba despre o infecţie cu West Nile, primul caz din ţară de anul acesta.

Cine este primul român infectat cu West Nile

Gălăţeanul, Ion Tudorie, locuieşte în zona centrală a oraşului şi le-a spus medicilor că a fost pişcat de ţânţari în apartamentul propriu. „Într-o seară, ploua afară, am lăsat geamul deschis şi am scos plasa de la dormitor. A intrat un ţânţar şi am simţit când m-a pişcat. După două zile, a început să mă doară foarte tare capul, am avut ameţeli, aşa că am sunat la salvare şi am ajuns la spital. Acum mă simt mult mai bine”, a povestit Ion Tudorie.

Medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase au tras concluzia că este vorba despre virusul West Nile, imediat ce au văzut simptomele bărbatului. „Pacientul s-a prezentat cu un sindrom febril. Ţinând cont că avea semne meningiale, probele de sânge au fost trimise la Institutul Cantacuzino, pentru diagnostic cu virusul West Nile”, a explicat dr. Mihaela Debita.

Zeci de decese înregistrate anul trecut

Cazul lui Ion Tudorie este unul fericit, bărbatul ajungând la spital în timp util. Virusul West Nile provoacă meningoencefalită, boală care, în multe cazuri, poate fi mortală.

Numai anul trecut, spre exemplu, s-au înregistrat în ţară peste 250 de cazuri de infecţie cu virusul West Nile. Dintre acestea, 36 s-au soldat cu decesul bolnavilor. În judeţul Galaţi au fost confirmate în 2018 opt îmbolnăviri, unul dintre pacienţi murind din cauza complicaţiilor. Acesta, un bărbat în vârstă de 79 de ani, a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase cu multiple înţepături de ţânţari. I s-a pus diagnosticul de meningoencefalită acută şi a încetat din viaţă din cauza multiplelor comorbidităţi (afecţiuni prezente simultan la un pacient – n.a.).

realitateadegalati.net

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Al doilea caz de West Nile din Galați

Un nou caz de îmbolnăvire cu virusul West Nile a fost raportat de autorități. Victima este o femeie de 41 de ani din Galați. Se pare că femeia s-a îmbolnăvit după ce a fost înțepată de un țânțar în timpul unei excursii în Delta Dunării.

Gălățeanca s-a simțit prost și acum este internată la spitalul Victor Babeș din București. Prezența virusului a fost confirmată în urma analizelor efectuate la Institutul Cantacuzino din capitală. Femeia este sub supravegherea medicilor.

Acesta este cel de-al doilea caz de West Nile din județul Galați, din 2019. În urmă cu câteva săptămâni, autoritățile medicale anunțau că un bărbat de 81 de ani, din județul Galați, era primul caz de îmbolnăvire cu virusul West Nile din întreaga țară, în această vară. Pacientul a fost tratat la spitalul din Galați.

expressdedunare.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

22 august

Unsprezece cazuri de infecţie cu virusul West Nile, înregistrate în acest sezon; două persoane au murit până în prezent

Numărul cazurilor de infecţie cu virusul West Nile din acest sezon a ajuns la unsprezece, din care două decese. Cazurile au fost semnalate în Galaţi, Tulcea, Călăraşi, Buzău, Dolj, Iaşi şi în Bucureşti.

Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), din 3 iunie şi până în 21 august au fost înregistrate 11 cazuri de infecţie cu virusul West Nile. În această perioadă s-au înregistrat două decese: unul în Călăraşi şi unul în Buzău.

Cazurile au fost semnalate în judeţele Galaţi (3 - din care unul a avut expunerea atât în Galaţi, cât şi în Tulcea), Călăraşi (douăi), Buzău (unu), Dolj (unu), Iaşi (unu), Tulcea (unu) şi în municipiul Bucureşti (două).

Specialiştii recomandă populaţiei să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor şi substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul acesteia, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (plase de protecţie la ferestre), să asigure desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriei, să îndepărteze recipientele de apă stătută şi gunoiul menajer.

news.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 2 years later...

(Miercuri, 24 august 2022)

Prim caz de West Nile în județul Galaţi

O femeie, în vârstă de 52 de ani, a fost diagnosticată a avea boala West Nile. Este practic primul caz de boală neurologică West Nile, transmisă prin înţepătura țânțarilor, diagnosticat în acest sezon în județul Galați. Femeia a fost diagnosticată pe data de 17 august, a fost internată la Spitalul de Boli Infecțioase, dar între timp a fost externată, starea ei fiind stabilă. Virusul West Nile poate cauza o boală neurologică fatală la oameni, deşi 80% dintre persoanele infectate nu au niciun fel de simptome. Virusul se transmite în special prin înţepăturile de ţânţari infectaţi. Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile. La nivelul țării s-au înregistrat în acest sezon şapte cazuri de îmbolnăvire cu West Nile, printre acestea fiind şi cel din Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Caz nou de West Nile în Galaţi

Medicii au confirmat un nou caz de infectare cu virusul West Nile la o persoană din Galaţi. Este vorba despre o femeie de 74 ani care în prezent este internată la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Sf. Cuvioasa Parascheva. Starea femeii este stabilă.

Virusul West Nile se răspândeşte prin întepătura ţânţarilor infestaţi. În funcţie de perioada de incubaţie, care poate să difere de la o persoană la alta, manifestările infecţiei cu virusul West Nile pot să apară în 3 până la 14 zile de la momentul muşcăturii de ţânţar. Daca o persoana are in organism virusul West Nile, de regula va prezenta primele simptome ale infectiei in interval de 3 pana la 14 zile de la muscatura de tantar. Simptomele infectiei pot varia ca severitate.

Simptomele severe ale infecţiei cu virusul West Nile pot fi:
• febră
• confuzie
• convulsii
• slăbiciune musculara
• pierderea vederii
• amorțeală
• paralizie
• comă.

O infecţie gravă poate dura mai multe săptămâni. În cazuri rare, o infecţie severă poate cauza leziuni permanente ale creierului. O infecţie uşoară, de regulă, nu durează atât de mult.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Trei persoane din județul Galați, infectate cu West Nile

Conform Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), cinci persoane s-au infectat cu virusul West Nile în ultima săptămână, numărul total al infectărilor ajungând astfel la 42. Acestea au fost înregistrate de la începutul supravegherii infecției cu acest virus, 6 iunie, până în data de 22 septembrie.

"Pe județe, situația este următoarea: Botoșani - un caz, Brăila - două cazuri, Brașov - un caz, Constanța - trei cazuri, Dâmbovița - două cazuri, Galați - trei cazuri, Giurgiu - un caz, Ilfov - patru cazuri, Iași - trei cazuri, Olt - un caz, Sibiu - un caz. Șase cazuri de infecție cu virusul West Nile au avut dublă expunere, două în municipiul București și în județul Constanța, alte două cazuri în București și în județul Ilfov, un caz în Ilfov și în Ialomița, iar un caz în București și în Ialomița. S-au înregistrat patru decese, în: Constanța - 1, Brăila - 2 şi București - 1", se precizează în comunicatul INSP, preluat de Agerpres.

Evoluţie favorabilă a îmbolnăvirilor din Galați

Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Galați monitorizează atent situația în plan local şi susțin că toate cele trei cazuri înregistrate în judeţul nostru au avut o evoluție favorabilă.

"La nivelul Galațiului au fost confirmate trei cazuri de pacienți infectați cu West Nile. Este vorba despre persoane de sex feminin, care nu au istoric de călătorie, una din urban și două din mediul rural. Pacienta din urban, în vârstă de 53 de ani, care a avut debutul clinic pe 1 august, nu avea istoric de călătorie, iar celelalte două, una în vârstă de 46 de ani și cealaltă de 74 de ani, locuiesc la țară, probabil în zone cu apă, favorabile țânțarilor. Ultimele două cazuri au fost și ele externate și au evoluție clinică favorabilă. Toate cele trei femei au fost internate la Spitalul de Boli Infecțioase din Galați", ne-a declarat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al DSP Galați.

Chiar dacă vremea s-a răcit, specialiștii sunt de părere că vor mai fi zile călduroase, în care țânțarii pot reapărea. Medicii ne recomandă să ne ferim purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, să utilizăm substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor și să împiedicăm pătrunderea acestora în locuințe, prin montarea de plase de protecție la geamuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 10 months later...

Primul caz de infectare în Galaţi cu virusul West Nile, transmis de țânțari

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a identificat opt români confirmaţi cu infecție produsă de virusul West Nile, de la începutul perioadei de supraveghere a acestei infecții, adică din 6 iunie până pe 17 august. Mai mult, conform reprezentanților INSP, trei dintre bolnavi, din județele Satu Mare, Ilfov și Dolj, au decedat ca urmare a infectării cu acest virus transmis de țânțari.

Celelalte cinci persoane infectate cu West Nile sunt din București (două), Dolj, Ilfov şi Galați. Unul dintre cazuri a avut dublă expunere, atât în București, cât și în județul Tulcea. Trei dintre cazurile de infecţie s-au înregistrat în grupa de vârstă 50-59 de ani, patru în grupa de vârstă 60-69 de ani, iar un caz în grupa 70-79 ani. În cinci cazuri a fost vorba de bărbaţi, iar în trei de femei. Patru îmbolnăviri s-au înregistrat în mediul urban şi patru în mediul rural.

"A fost confirmat primul caz de infectare cu virus West Nile în județul Galați, la o femeie în vârstă de 57 de ani, din mediul rural. Boala a fost confirmată prin examen clinic și examen de laborator. Pacienta a fost externată, starea ei de sănătate este bună", ne-a declarat purtătoarea de cuvânt a Direcției de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, Liliana Iordăchescu.

În Galați, situația este oricum alarmantă, dacă luăm în calcul numeroasele sesizări venite pe adresa redacției despre faptul că tot orașul este plin de țânțarii care transmit acest virus, ce uneori poate deveni mortal. Nici parcurile, locurile de joacă în aer liber sau terenurile de sport descoperite nu sunt ferite, mai ales că este foarte cald și cei mai mulți dintre noi aleg să își petreacă serile în aceste locuri.

Cadrele medicale gălățene susțin măsurile de prevenție transmise populației la nivel național de către reprezentanții INSP. Pentru a preveni noi infectări, specialiştii îi sfătuiesc pe cetățeni să evite expunerea la țânțari, folosind îmbrăcăminte cu mâneci lungi (chiar dacă temperatura depășeşte în majoritatea zonelor țării 35 de grade), să utilizeze substanţe chimice împotriva ţânţarilor şi să își asigure ferestrele cu plase de protecție. O altă măsură recomandată este ca recipientele de apă stătută și gunoiul menajer să fie îndepărtate cât mai rapid posibil din gospodărie.

Reprezentanta DSP îi mai sfătuieşte pe gălățeni să se adreseze cadrelor medicale încă de la primele semne de boală, mai ales dacă au fost în zone populate de țânțari.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.