Jump to content

Agricultorii gălăţeni vor picheta Prefectura


dcp100168

Recommended Posts

Agricultorii gălăţeni vor picheta Prefectura

Sindicatul Producătorilor Agricoli din judeţul Galaţi (afiliat la Federaţia Agrostar) organizează un pichet în faţa Prefecturii, joi, între orele 11.00-13.00. Cauza: nemulţumirea agricultorilor care vor participa la protest faţă de actualele politici din agricultură românească. Mai exact, agricultorii sesizează faptul că nu sunt sprijiniţi prin subvenţii, nu au cadru legal care să le permită să îşi desfacă profitabil marfa în alte state europene, nu beneficiază de irigaţii la nivel optim, la fel cum nu au la dispoziţie nici spaţii potrivit de depozitare a produselor ş.a.m.d. Lista de nemulţumiri conţine, în total, 11 puncte.

http://www.viata-libera.ro/articol-Agricultorii_picheteaza_Prefectura__2.html

Link to comment
Share on other sites

Fermierii protestează în faţa Prefecturii

* Crescătorii de animale spun că vor bloca vămile cu animale pentru a determina autorităţile să reacţioneze

Câteva zeci de crescători de animale şi legumicultori pichetează la această oră Palatul Administrativ, cerând subvenţii la motorină de 50% şi condiţii mai bune de accesare a creditelor agricole. Federaţia Agrostar a organizat astăzi în toată ţara proteste pentru a sensibiliza guvernanţii în legătură cu starea catastrofală în care se găseşte agricultura.

La Galaţi, câteva zeci de fermieri s-au strâns începând cu ora 11,00 în faţa Prefecturii şi au afişat pancarte, pe care se putea citi „subvenţie de 50% la motorină" şi „credite subvenţionate de Guvern". „Nu pot vinde grâul cu mai mult de 3.000 de lei vechi pe kilogram, dar ei importă masiv grâu. Nu pot vinde lapte pe piaţă, dar îl importă din străinătate.Au ajuns să vândă şi brânză din străinătate. A noastră ce are? Vor să o dăm degeaba?", ne-a declarat Fănică Bălănuţă (52 de ani), fermier.

Crescătorii de animale cer subvenţii comparabile cu cele din UE, în caz contrar vor recurge la măsuri radicale de protest. „Vom duce oile în vamă şi vom bloca circulaţia. Este concurenţă neloială ce fac ei. În străinătate se plăteşte o subvenţie de 25 de euro pe cap de animal, iar la noi se plătesc 5 euro. În afară se plăteşte subvenţie la motorină de 50% iar la noi nu au fost capabili să ne plătească nici subvenţia de un leu pe litru, aşa cum au promis. Este normal să exporţi când eşti subvenţionat. Noi nu putem face nimic", ne-a declarat Ştefan Duică (29 de ani).

Protestul fermierilor se va încheia la ora 13,00.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Galati-_Fermierii_protesteaza_in_fata_Prefecturii-_Crescatorii_de_animale_spun_ca_vor_bloca_vamile_cu_animale_pentru_a_determina_autoritatile_sa_reactioneze_0_328167405.html

Link to comment
Share on other sites

Protestul fermierilor gălăţeni

Circa 50 de fermieri gălăţeni au protestat, joi, în faţa Prefecturii Galaţi, la fel cu alţii, din întreaga ţară. Ca peste tot, nemulţumirile lor sunt legate de faptul că statul român nu îi sprijină, neacordând subvenţii sau acordând sume insignifiante faţă de nevoile reale, dar şi faţă de ajutoarele care se acordă fermierilor în alte state europene.

Printre protestatarii de ieri, din faţa Prefecturii i-am remarcat şi pe doi foşti directori ai Direcţiei Agricole, Petre Grigore şi Alexandru Sântion…

Preşedintele Grupului Agrostrar Galaţi, Mircea Croitoru – legumicultor din Matca - a solicitat ministrului Agriculturii un dialog real, în urma căruia legumicultorii români să poată să îşi vândă marfa pe piaţa internă: „Importurile ne omoară, nu ne putem vinde recoltele! Nu ne putem compara cu europenii care primesc subvenţie pe produs, pe ambalaj, pe încălzire... noi nu primim nimic! Suntem pe malul prăpăstiei! Ne-am săturat! Politicienii ne-au promis că vor face depozite în marile bazine legumicole şi nu au făcut nimic! Eu vând legumele în afară, în Germania, Polonia, pentru că mi se oferă preţuri mai bune decât în România”.

La rândul său, Petre Grigore a declarat că din cauză că Guvernul a înjumătăţit subvenţia pe hectar şi nu a mai alocat subvenţia pentru energia electrică folosită la irigaţii, la nivelul judeţului Galaţi, din cele 40.000 de ha, câte au fost irigate anul trecut, în acest an au fost irigate doar 4.000 de ha. Din acest moment, spune Petre Grigore, nu se pot înfiinţa culturile de grâu şi rapiţă, iar recolta de grâu se vinde cu preţuri extrem de mari care vor influenţa, la rândul lor, preţul pâinii. „Vom avea un an deosebit de greu, vedeţi deja asta în pieţe. Am dat grâul cu 4 mii şi acum a ajuns la 8 mii, pâinea va fi scumpă şi proastă, iar statul nu ne sprijină. Primeam mai mult ajutor când nu eram în UE”, a declarat Petre Grigore.

În piaţă, brânza se vinde cu 14-18 lei kilogramul, pentru că „eu o vând la un intermediar, cu 8-10 lei şi el pune adaos. Nu am ce face, nu am unde să o vând şi atunci accept preţul impus de intermediar. Lâna oii o arunc, pielea, la fel. Statul ar trebui să facă centre de achiziţie”, explică Tache Popa, crescător de oi din Barcea. El spune că „la 100 de oi, într-un an dai 1.000 de baloţi de lucernă şi 10 tone de boabe. Deci cheltui cam 200 de milioane de lei [vechi] pe an. Dacă ne-ar da subvenţie măcar 450-550 [lei vechi] pe oaie, ne-ar mai ajuta. Dacă nu ne va mai da nici subvenţia pe oaie, eu cred că România nici nu va mai avea oi!”. Necula P. Lungu, din Fântânele şi Ion Codreanu, din Frumuşiţa, crescători de oi şi ei, confirmă: „Ţiganii ne iau marfa pe te miri ce... de Paşti n-am apucat să vindem mieii şi acum am vândut 60 de miei, unui tulcean, mi-a dat un milion pe miel, dar aş fi putut să iau două milioane pe el, în piaţă”. Moş Ion Gheorghe, de 67 de ani, din Matca, spune că „sunt oier de când mă ştiu. Dar dau caşul în poartă cu 80 de mii [lei vechi] şi la piaţă îl dă cu 120 de mii, asta nu e bine! Statul nu se implică”. Nici măcar fondurile europene nu reprezintă o soluţie pentru supravieţuirea oierilor. Marian Ferea, din Măstăcani, spune că „am depus proiect pentru finanţare, ar trebui să primesc 1.500 de euro pe an, timp de 5 ani. Dar până acum doar am cheltuit, vreo 8 milioane [vechi] pe acte. Au venit, au făcut poze prin stână şi atât, nici un răspuns până acum!”.

http://www.viata-libera.ro/articol-Guvernul_ne_amaraste_painea_2.html

Link to comment
Share on other sites

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.