Jump to content

Investiţii de milioane la Universitatea "Dunărea de Jos"


dcp100168

Recommended Posts

Investiţii de milioane la Universitatea „Dunărea de Jos”

Universitatea „Dunărea de Jos” a reuşit să finalizeze în acest an o serie de investiţii majore, cu valori de câteva milioane de lei noi. Banii provin atât de la bugetul de stat, rămaşi din anii trecuţi, când investiţiile încă mai reprezentau o prioritate, cât mai ales din venituri proprii. Astfel, în această toamnă vor fi terminate aproape 20 de noi laboratoare la mansardă, precum şi câteva săli de curs într-un corp nou.

Cea mai de efect investiţie este mansardarea a trei corpuri de clădire. Este vorba despre corpurile G, Y şi I, care vor completa spaţiile universităţii cu încă aproximativ 1.500 de metri pătraţi de birouri, săli şi laboratoare. Mansardarea corpului G a costat în jur de 1,2 milioane de lei şi va îmbogăţi instituţia cu 633 de metri pătraţi, împărţiţi în 8 laboratoare. Corpul Y a înghiţit 1,5 milioane de lei şi va aduce alţi 647 de metri pătraţi în 10 laboratoare. „Aceste două lucrări vor fi gata în maxim o lună. Mai avem încă de lucrul, la mansardarea corpului I, care va avea o suprafaţă de 306 metri pătraţi, cu 16 laboratoare. Aici, încăperile vor fi mai mici, întrucât am ţinut cont de compartimentarea ultimului etaj. La corpul I mai e nevoie de ceva bani pe lângă cei 500.000 de lei deja cheltuiţi şi probabil de ceva timp”, a explicat rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”, prof. dr. Viorel Mînzu.

O altă investiţie importantă este amenajarea spaţiului proaspăt achiziţionat de universitate în zona Micro 20, respectiv fostul sediu al Cozamin. „Aici se lucrează pe două planuri. Pe de o parte se lucrează la un plan general de amenajare şi, pe de alta, la o compartimentare rapidă pentru a putea da în folosinţă cât mai repede nişte spaţii. Studenţii de la Medicină vor intra în aceste săli încă din această toamnă. Valoarea acestor lucrări este de aproximativ 100.000 de lei, banii provenind din venituri proprii”, a declarat rectorul Universităţii „Dunărea de Jos”. Tot Facultatea de Medicină va beneficia şi de o serie de laboratoare de medicină dentară în sediul de pe strada Mihai Bravu, acolo unde au fost realizate nişte investiţii specifice la nivelul instalaţiilor electrice şi la cele de aer comprimat pentru scaunele dentare. Valoarea totală este de 120.000 de lei.

S-a lucrat, de asemenea, şi la acoperişurile unora dintre sediile instituţiei. Astfel, au fost refăcute acoperişurile de la corpurile U, A şi I (în zona în care nu s-a făcut mansardare), costurile totale fiind de aproape 2 milioane de lei. Nu toţi banii au fost cheltuiţi anul acesta, aceste reabilitări începând în anii trecuţi.

De asemenea, consolidarea aripii sud a Corpului M a golit conturile universităţii de aproximativ 2 milioane de lei, în timp ce realizarea unei centrale termice în Campusul Ştiinţei (clădirile din zona Facultăţii de Mecanică) a costat 800.000 de lei. „Deocamdată, investiţia nu este finalizată, aşa că şi în această iarnă clădirile din Campusul Ştiinţei vor fi racordate tot la reţeaua centralizată a oraşului. De la anul ne vom desprinde, pentru că actualul sistem e şi costisitor, şi ineficient”.

De asemenea, pe lângă aceste investiţii mari, în această vară mai toate spaţiile universităţii au avut parte de igienizări şi reparaţii curente.

„S-a făcut totuşi ceva în acest an de criză, însă trebuie menţionat că cele mai multe lucrări s-au realizat din fondurile noastre. De la bugetul de stat, în urma rectificării, noi am primit doar 2,7 milioane de lei pentru lucrări, în loc de 7,7 milioane”, a mai spus Viorel Mînzu.

http://www.viata-libera.ro/articol-Investitii_de_milioane_in_an_de_criza_la_Universitatea_%E2%80%9EDunarea_de_Jos%E2%80%9D_2.html

Link to comment
Share on other sites

  • 3 years later...

Parcare şi fântână arteziană de 1,2 milioane de lei la Universitatea "Dunărea de Jos"

Mai multe lucrări de investiţii cu fonduri de la stat sunt în plină desfăşurare, în această perioadă, la Universitatea „Dunărea de Jos”. Aşa cum am aflat de la Cezar Bichescu, director general Investiţii şi Resurse umane din cadrul instituţiei de învăţământ, în această perioadă se execută sau sunt programate să înceapă câteva lucrări mici, dar şi unele de anvergură.
Astfel, în acest moment se execută şarpanta la corpul I din Campusul Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Administrative, iar Sala Senatului, a Consiliului de Administraţie şi Rectoratul se află sau urmează să intre în reabilitare.

Grosul investiţiilor, în Campusul Ştiinţei

Cele mai multe fonduri se cheltuiesc pentru lucrări în Campusul Ştiinţei. La Corpul CN se execută şarpanta, lucrare a cărei valoare este de 120.000 de lei. De altfel, momentan, întreaga zonă arată ca un adevărat şantier, pentru că se înlocuiesc ţevile de apă caldă şi de apă rece. Modernizarea reţelei de apă este efectuată de Romlotus şi costă aproximativ 300.000 de lei. Lucrările ar urma să se finalizeze la începutul lunii decembrie, ne-a asigurat Cezar Bichescu.
Imediat după înlocuirea reţelei de apă, în zonă va începe o lucrare de anvergură. Este vorba despre reabilitarea întregii curţii interioare, în valoare de 1,2 milioane de lei. Practic, la sfârşitul lunii ianuarie sau începutul lunii februarie 2014, curtea interioară va fi de nerecunoscut. Nu numai că se va asfalta, dar se va lucra la partea de peisagistică: se vor reface spaţiile verzi, se va pune gazon şi se va monta o fântână arteziană. De asemenea, se vor delimita şi se vor pava aproape 150 de locuri de parcare. Licitaţia pentru executarea acestor lucrări a fost câştigată de firma Pro Boats SRL.

Lucrări finalizate, lucrări în proiect

Tot cu fonduri de la guvern s-a reabilitat deja reţeaua electrică a căminului IB şi cea termică de la căminele IA şi IB. De altfel, universitatea a solicitat şi speră ca anul viitor să primească fonduri suficiente pentru reparaţii capitale la Căminul A, aflat în reabilitate continuă din 1999.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.