Jump to content

Covurlui - 575 de ani de atestare documentară


dcp100168

Recommended Posts

Covurlui - 575 de ani de atestare documentară

Pe 1 septembrie s-au împlinit 575 de ani de la prima menţionare a ţinutului Covurluiului, devenit în secolul XIX judeţul Covurlui - o mare parte a actualului judeţ înfiinţat în anii ´60. „Noi, gălăţenii, avem trei evenimente pe 1 septembrie: pe lângă începutul anului bisericesc, cel al anului astronomic, se împlinesc şi 575 de ani de la prima atestare documentară a ţinutului Covurlui”, am aflat ieri de la directorul Muzeului de Istorie Galaţi, prof. Cristian Căldăraru.

Este vorba despre o scrisoare din 1 septembrie 1435, prin care Iliaş Voevod, fiu al lui Alexandru cel Bun, îl anunţa pe regele Vladislav al Poloniei că s-a împăcat cu fratele său vitreg Ştefan şi că i-a lăsat acestuia „din obcina noastră, partea de jos a ţării, unde erau şi morile Covurluiului”. Documentul a fost comunicat în 1932 de Mihai Costăchescu în „Documente moldoveneşti înainte de Ştefan cel Mare, partea a II-a". Morile respective erau mori de apă construite, pe Prut, pe cheltuiala lui Alexandru cel Bun. Morile au fost localizate datorită unui document din 15 iulie 1448, prin care domnitorul Petru al II-lea al Moldovei întărea fraţilor Cernat Ploscarul şi Şteful „jumătate din morile noastre domneşti de la Covurlui pe Prut”, în zona Folteştiului de azi.

De ce judeţul nostru nu sărbătoreşte oficial această menţiune? Să fie de vină tendinţele postdecembriste de separare a fostului judeţ Tecuci? Tot directorul Căldăraru ne-a precizat însă că o astfel de iniţiativă, de marcare a acestui motiv de mândrie a vechimii noastre (consemnate, căci poate vor apărea şi alte menţionări mai vechi) a fost făcută de regretatul istoric al Galaţilor Paul Păltănea încă din 1996, când s-a adresat în scris prefectului Mihai Capră şi preşedintelui Consiliului Judeţului, regretatul Răsvan Angheluţă, cu propunerea de a fi marcată public data. În 2002 şi ulterior, tot istoricul Păltănea a făcut alte demersuri pe lângă autorităţile gălăţene. Chestiunea ar trebui însă reluată şi, până la viitoarea cifră rotundă, peste 5 ani, să avem o astfel de sărbătoare oficială meritată! „Data aceasta ar trebui cunoscută cel puţin în şcoli. Poate că această provocare lansată acum va fi ascultată de cine trebuie”, speră directorul muzeului.

http://www.viata-libera.ro/articol-Covurlui_-_575_ani_de_atestare_documentara_2.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.