Jump to content

O gălăţeancă a cerut retrocedarea curţii Combinatului!


dcp100168

Recommended Posts

O gălăţeancă a cerut retrocedarea curţii Combinatului!

Olimpia Cututulis a depus o cerere pentru 2,4 hectare de sub un laminor şi banda de minereu. În cele din urmă, însă, gălăţeanca de 67 de ani a acceptat un alt teren, aflat pe centura oraşului, la schimb.

Una dintre cele mai ciudate cereri de retrocedare de la Galaţi este cea legată de restituirea unei parcele din terenul pe care a fost ridicat Combinatul Siderurgic ArcelorMittal. În urmă cu câţiva ani, gălăţeanca Olimpia Cututulis (67 ani) a depus la Primărie o cerere de retrocedare a 2,4 hectare care se află sub un laminor şi sub banda de minereu a unităţii siderurgice. „Familia mea a făcut parte din comunitatea italiană din Galaţi, iar acele terenuri pe care s-a ridicat combinatul au aparţinut comunităţii noastre. Înaintaşii mei au cumpărat terenul în anul 1890", ne-a explicat Olimpia Cututulis, care locuieşte cea mai mare parte a timpului la rudele din străinătate.

După o lungă perioadă de analize şi negocieri, Primăria a decis să nu-i ofere pământul în cauză, pentru a nu afecta activitatea ArcelorMittal. „Normal că nu puteam să-i retrocedăm terenul pe care l-a cerut pentru că acolo este ridicat Combinatul. I s-au oferit alte parcele în compensare, iar într-un final am ajuns la o înţelegere", ne-a declarat Mitică Budescu, director în cadrul Primăriei Galaţi.

Evident, retrocedarea pe vechiul amplasament ar fi pus în pericol existenţa Combinatului. „Fără banda de minereu, activitatea ar fi fost blocată şi chiar s-ar fi închis producţia", ne-a declarat Silviu Săvu, inginer în unitatea siderurgică.

Gălăţenca a ales, în compensaţie, un teren de două hectare situat în zona Falezei, în apropiere de fabrica de mezeluri Saltempo.

Fostul Sidex ocupă o suprafaţă totală de 1.600 de hectare. Terenul revendicat a fost integrat în proiectul platformei siderurgice în anii '50.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Culmea_retrocedarii-_A_cerut_curtea_Combinatului_0_328767222.html

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.