Jump to content

Bugetarii, răpuşi de creditele la bănci


dcp100168

Recommended Posts

Bugetarii, răpuşi de creditele la bănci

Amăgiţi de uşurinţa cu care băncile acordau credite acum doi-trei ani şi de promisiunile de mai bine făcute de politicieni în campaniile electorale, bugetarii au luat cu asalt băncile şi au împrumutat mai mulţi bani decât ar fi putut să restituie. Acum, cu salariile micşorate cu 25%, tot mai mulţi bugetari se văd în imposibilitatea de a-şi achita datoriile. Răpuşi de probleme, mulţi dintre ei nici nu mai visează la o casă a lor, la o vacanţă sau la o jucărie pentru copil. Grija de a-şi plăti rata la timp a ajuns să le guverneze viaţa de zi cu zi şi nici nu mai îndrăznesc să spere la vremuri mai bune.

"Am trei credite la bănci, iar unul dintre ele este cu ipotecă. În fiecare lună trebuie să dau 1.100 de lei la rate, în condiţiile în care eu câştig acum, după ce ne-au tăiat salariile, în jur de 1.600 de lei. Cu 500 de lei trebuie să îmi plătesc întreţinerea, că şi la asociaţie am datorii de 1.300 de lei, facturile şi mai trebuie să şi mâncăm. Nu pot să mă descurc cu banii ăştia. Mai împrumut de la prieteni, de la rude, dar la salariu tot eu trebuie să îi dau înapoi. De multe ori întârzii şi cu plata ratelor şi mi-e teamă să nu imi pierd casa. Am făcut cerere la bănci să îmi de-a o perioadă de graţie de şase luni la plata ratelor, că am văzut la televizor că se poate. Dar nicio bancă nu mi-a aprobat cererea. Acum încerc poate îmi mai micşorează rata, că altfel nu mai am de unde să plătesc", ne-a declarat un gălăţean, angajat în cadrul Ministerului Justiţiei.

Un alt bugetar, din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, care are în grijă o soţie, recent disponibilizată, şi doi copii, spune că a ajuns la capătul răbdării pentru că nu mai are ce să le pună copiilor pe masă. "Avem mare noroc cu părinţii mei, care locuiesc la ţară. De la ei mai luăm un pui, un cartof şi ce ne mai trebuie, să avem şi noi ce pune pe masă. Înainte mergeam în supermarket de două ori pe lună şi ne aprovizionam cu tot ce ne trebuia prin casă sau pentru copii. Acum nu am mai călcat într-un supermarket de trei luni de zile, că nu ne mai rămân bani de nimic. Înainte mai lucra şi soţia şi ne descurcam altfel. Nu ştiu ce-o să ne facem. Copiii cresc, au nevoie şi ei de o hăinuţă, o jucărie sau pur şi simplu de ceva dulce şi de multe ori nu avem cu ce să le luăm o ciocolată...", s-a plâns acesta.

O altă categorie de bugetari, prinşi în mirajul creditelor, amăgiţi de promisiunile guvernanţilor, sunt profesorii. Mulţi dintre ei, mai ales dacă sunt tineri, primesc salarii de mizerie şi oftează şi acum la gândul că într-o zi, promisiunea de a li se mări salariile cu 50% va fi pusă în practică. S-au înglodat în datorii în ideea că va veni şi ziua în care li se va arăta respectul pe care îl merită, dar au sperat degeaba. Acum, mulţi dintre profesorii tineri, aleg să îşi ia un al doilea loc de muncă pentru a putea face faţă datoriilor, dar şi pentru a avea un trai normal. "E foarte greu, cu atâtea probleme pe cap, să te mai concentrezi atunci când eşti la clasă. Acum că mi-am luat şi un al doilea job, ca traducător, sunt mai tot timpul obosită şi recunosc faptul că nu mai dau acelaşi randament la şcoală. Dar nu avem ce face, trebuie să mai scoatem un ban în plus. Pentru o haină, o carte sau alte materiale didactice. Nu te poţi prezenta în faţa copiilor în haine ponosite sau nepregătit, pentru că ajung să nu te mai respecte. Mi-aş fi dat demult demisia şi probabil aş fi plecat din ţară, dar faptul că îmi place să lucrez cu copiii, m-a împiedicat să iau această decizie", ne-a spus o tânără profesoară de franceză.

http://www.impartial.ro/index.php?func=articol&domeniu=Economic&articol=3

Link to comment
Share on other sites

Da' tot e bine ca am scapat de mineriade si comunisti.

Si, binenteles, a ramas si Posta si sarea la "bobor".

Ca altfel, pe "moguli" (aia rai desigur) ii doare rau de tot de "reforma statului". Cre'ca deja s-au incurcat in numaratul milioanelor, caselor, hectarelor, yacht-urilor si Rolls-urilor.

Nov. 2009 Ia de la Basescu:

http://www.youtube.com/watch?v=wka2OQsH63g

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.