Jump to content

Gălăţenii se iau la trântă cu băncile


AndreiM

Recommended Posts

Buna ziua.

Suntem un grup tot mai mare de clienti inselati si jecmaniti de BCR. Am luat credite de la aceasta banca, negandindu-ne nicio clipa ca o institutie de aceasta talie poate recurge la asemenea inselaciuni.

Dupa primul an, dobanda noastra a crescut in medie cu un procent de 50% (cu toate ca veniturile noastre se incadrau pentru rata din primul an), pe motiv ca se raporteaza la „dobanda de referinta variabila, afisata la sediile BCR". Unde era afisata, nimeni nu a vazut, dar noi am crezut ca dobanda curenta va varia in functie de indicii Euribor/Robor, asa cum este normal, nu in functie de vointa bancii, fara ca noi sa avem vreun drept la replica.

Aceasta banca nu a aplicat nicio clipa in dobanda noastra curenta scaderea pe care indicii Euribor/Robor au cunoscut-o in decursul ultimilor 2 ani, noi platind aceleasi rate ca in vremuri de crestere economica, in ciuda faptului ca dobanda noastra era si este VARIABILA.

Deja pe Internet s-a format o comunitate anti-BCR.

Grupurile sunt in expansiune! Tot mai multi pagubiti adera si doresc incetarea oricare forme da abuz.

In data de 22 iulie a fost difuzat un reportaj pe aceasta tema de catre Observatorul de 19.00 al Antenei 1.

Pe spatele nostru se fac banii, a celor cocosati de practicile abuzive ale bancilor.

Clauzele contractuale sunt abuzive si inselatoare, flagrante incalcari ale legii.

La BCR, probabil, oamenii din interior sunt foarte fericiti de afacerea pe care au facut-o cu romanii, care au intrat in criza cu multe credite si, practic, si-au dublat profitabilitatea in vremurile de criza, cand reducerea salariilor si cresterea cursului au pus o presiune enorma pe intreaga populatie a Romaniei. Toate aceste frumos ‘ambalate’ in gaselnita de succes numita "dobanda variabila de referinta a BCR".

http://www.creditbcr.ro/

http://www.creditbcr.ro/dam-in-judecata-bcr/

http://www.creditbcr.ro/forum/viewforum.php?f=13

ATENTIE: FORUMUL GALATENILOR si implicit CONDUCEREA acestuia nu are nicio legatura cu grupurile mentionate mai sus.

Link to comment
Share on other sites

Toate bancile mari isi permit sa calce in picioare clientii mici, tocmai pentru ca nu-si permite nimeni din guvern sau de la Banca Nationala sa-i traga de maneca.. Mai e vreo cineva care nu stie ca bancile sunt dusmanii declarati ai economiei de piata..? :d

Link to comment
Share on other sites

Peste 300 de clienţi nemulţumiţi ai BCR au trimis o scrisoare deschisă preşedintelui Traian Băsescu, prin care îi solicită să le sprijine demersul, respectiv să ceară ANPC să aplice legea fără discriminare.

De asemenea, 300 dintre clienţii BCR doresc ca preşedintele să respingă orice act normativ care ar diminua drepturile clienţilor în raport cu băncile.

Dintre aceştia, 150 s-au reunit într-un club din capitală săptămâna trecută, unde s-au sfătuit cu avocaţii cu privire la soluţiile pe care le au pentru a scăpa de dobânzile abuzive. Pentru a avea mai multe şanse, oamenii se gândesc să dea banca în judecată la comun.

Redăm, în cele ce urmează, scrisoarea adresată preşedintelui Băsescu:

''Scrisoare deschisă adresată Preşedintelui României

Stimate Domnule Preşedinte,

Suntem un grup de peste 3000 clienţi ai Băncii Comerciale Române, victime ale sistemulul legislativ precar din această ţară. Spunem precar pentru că, rareori legile sunt clare şi, atunci când acest lucru se întâmplă, ele se aplică în mod discreţionar, în funcţie de puterea de influenţă a diferitelor grupuri de interese din România. În cazul de faţă este vorba de grupul de interese al bancherilor din România, preocupat să anihileze efectele OUG 50 / 2010, care reglementează drepturile şi obligaţiile părţilor în ceea ce priveşte contractele de credit pentru consumatori. Preocupările acestor domni în a modifica sau interpreta prevederile legale ale actului normativ amintit mai sus, au ca scop păstrarea de către domniile lor a unor privilegii care nu au legătură cu realităţile economico-sociale din România de azi.

Pe scurt, actul normativ amintit mai sus prevede printre altele şi eliminarea comisioanelor abuzive introduse în contractele de creditare de către bănci, precum şi aducerea dobanzilor la formule de calcul transparente, raportabile la indicatori independen i de pe pia a de profil. Evident, transparentizarea costurilor creditelor nu este pe placul bancherilor din România, ele fiind de natură a arăta profiturile ''nesimţite'' ale acestor instituţii, profituri făcute pe seama clienţilor bun-platnici, cărora, în plină criză, le-au crescut în mod abuziv costurile creditelor angajate, deşi costurile finan ării băncilor au scăzut semnificativ (a se vedea scăderile successive ale ROBOR, EURIBOR, LIBOR, RMO, si multe altele).

Astfel, deşi unele comisioane ILEGALE au fost interzise în mod explicit prin actul normativ mai sus amintit, există bănci care, în dispreţul total al legilor şi autorităţilor române, au redenumit pur şi simplu comisioanele respective continuând să le perceapă în continuare. Referitor la dobânzi, deşi legea precizează clar la ce trebuie raportate acestea, băncile continuă să inventeze referinţe la referinţe şi marje peste marje cu singurul scop de a continua spolierea clienţilor bun-platnici, şi – ATENŢIE – pentru a crea premisele aducerii clienţilor astfel captivi în situaţia uşor predictibilă de a-şi preda, mai devreme sau mai târziu, locuinţele băncilor – devenite între timp noile companii imobiliare din România. Suntem poate singura ară din lume în care, în plină criză, băncile scot profituri uriaşe, pe seama populaţiei, iar organismele de stat cu rol de reglementare, verificare şi control în domeniu, nu iau măsuri decât atunci când sunt ameninţate cu proceduri de infringement de către autorităţile europene. Şi atunci, multe dintre aceste măsuri au efectul unui calmant adimistrat unui pacient aflat în comă.

Vă reamintim Domnule Preşedinte că în alte ări care au trecut sau trec prin criză băncile neperformante au dat faliment, aşa cum este normal într-o economie liberă. În România însă, ţara în care pe timp de criză toată lumea - vrând-nevrând - e solidară, bugetarii cu 25%, companiile private cu impozitul minim şi câte şi mai câte vor urma, cartelul băncilor este lăsat în voia lui să facă legea pe o piaţă pe care n-a reuşit să impună legea nici un factor politic aflat până în prezent la putere. Astfel, în loc să treacă la restructurări administrative, de personal sau la restructurarea creditelor neperformante, bancherii din România au reacţionat la criză prin acţiuni care au vizat influenţarea deciziilor politice care vizau protecţia populaţiei în general precum şi protec ia consumatorilor în special. În acest sens, este binecunoscut faptul că bancherii au blocat iniţiativa legislativă privind falimentul personal, iar acum, profitând de slăbiciunea unor instituţii ale statului precum ANPC, încearcă să blocheze efectele OUG 50 / 2010 care practic nu le mai permite să aibă profituri uriaşe ilegale şi imorale pe seama spolierii unui popor.

Cum v-aţi simţi Dvs. Domnule Preşedinte ca şi client al unei bănci într-o ţară în care iniţiatorul unei legi (ANPC în cazul de faţă), constată că băncile încalcă în mod flagrant legea, dar, când vine vorba de măsuri concrete, devine neputincioasă şi-i trimite pe clienţi să se judece în instanţă? Vă reamintim Domnule Preşedinte că ANPC are ca şi prerogative în exercitarea atribu iunilor funcţionale inclusiv dreptul de a suspenda activitatea agen ilor comerciali care încalcă legisla ia cu privire la drepturile consumatorilor. Aţi văzut vreo bancă a cărei activitate să fi fost suspendată, Domnule Preşedinte? Noi, consumatorii care într-o vreme ridicam PIB-ul României, n-am văzut aşa ceva.

Probabil suspendarea activităţii este o măsură de natură excepţională care se aplică doar pentru ''buticul din colţ'', măria lor băncile fiind undeva mult deasupra legii pentru a li se aplica acelaşi tratament. Sigur, vor exista voci care vor susţine că băncile nu încalcă legea într-atât de tare. Să însemne acest lucru că a înnebunit populaţia? Pentru că suntem totuşi mii... Şi din aceste mii fac parte şi mii care v-au votat, Domnule Preşedinte, conferindu-vă calitatea de Garant al Constituţiei României, cu speranţa că, atunci când va fi cazul, îi veţi ajuta ca drepturile ce li se cuvin conform Constitu iei să li se şi acorde.

Vă asigurăm Domnule Preşedinte că vom merge până capăt cu demersul nostru în justiţie împotriva acestui sistem cămătăresc, în ciuda unor voci de bătrâni bancheri pensionari, care ţn că un astfel de demers ar fi de natură a provoca o gravă dezordine socială. Noi nu dorim aşa ceva, dar nu putem renunţa la drepturile noastre, mai ales că în fapt, atitudinea din ultimii ani a băncilor din România este pe cale să provoace o gravă criză socială prin tentativele repetate în ultima vreme de a lăsa pe drumuri o bună parte a populaţiei României.

Vă reamintim, Domnule Preşedinte, că, atunci când nevoia v-a împins, v-aţi întors către popor, iar poporul v-a urmat. Vă rugăm să consideraţi că - deşi nu absolut tot poporul român trăieşte drama jugului bancar pe timp de criză, dat fiind numărul mare şi în creştere al cetăţenilor care se alătură

demersului nostru - poporul s-a întors de astă dată către Dvs., cerându-vă sprijinul pe care îl poate da Garantul Constituţiei în România.

Pe cale de consecinţă, vă solicităm, Domnule Preşedinte, să sprijiniţi public demersul nostru, în sensul de a cere în mod imperativ ANPC să-şi facă datoria şi să aplice legea fără discriminare, precum şi în sensul de a respinge de la promulgare orice act normativ de natură a altera drepturile cetăţenilor români în relaţia cu băncile. În situaţia în care grupul de interese al bancherilor va reuşi să răstoarne legislaţia în domeniu în favoarea lor, riscaţi, Domnule Preşedinte, să rămâneţi doar preşedintele băncilor din România, entităţi care se vor întrece în oferte care mai de care pe o piaţă imobiliară pustie, în timp ce noi cei ce am votat să trăim bine vom fi de mult plecaţi spre orizonturi în care cămătăria este interzisă de facto, nu numai de jure.''

http://www.capital.ro/articol/clientii-bcr-ati-vazut-vreo-banca-a-carei-activitate-sa-fie-suspendata-138956.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Gălăţenii se iau la trântă cu băncile

* La „Păpădie”, prima întâlnire a unui grup de clienţi care vrea să cheme OTP Bank în instanţă *

Unul dintre primele episoade din războiul clienţilor gălăţeni cu băncile, amplificat mai ales după intrarea în vigoare a OUG 50/2010, s-a consumat, marţi după-amiază, la „Păpădie”, lângă Casa de Cultură a Sindicatelor. Din e-mail în e-mail s-a dat sfoară în Galaţi că toţi cei ce sunt nemulţumiţi de modul în care evoluează contractele încheiate cu OTP Bank sunt invitaţi la o întâlnire în care să se găsească o modalitate de acţiune comună. „Ideea aceasta a plecat de pe internet, unde s-au format grupuri de dialog ale clienţilor nemulţumiţi de atitudinea diverselor bănci. Şi noi, clienţii care considerăm că suntem supuşi unor abuzuri din partea OTP Bank, am decis să ne organizăm şi să încercăm să soluţionăm doleanţele noastre în instanţă, la fel cum au făcut, de exemplu, cei de la Volksbank sau BCR”, ne-a declarat F.Dan, cel ce a iniţiat întâlnirea de la „Păpădie”.

În principal, clienţii OTP Bank - cei mai mulţi prinşi în chingile unor credite în franci elveţieni - se consideră nedreptăţiţi de modul în care banca s-a folosit de indicele LIBOR CHF (valoarea dobânzii de referinţă pentru franci elveţieni) în calcularea dobânzilor. „Când LIBOR CHF a crescut, ne-a fost crescută şi dobânda, când LIBOR CHF a scăzut, dobânzile au rămas la fel de mari. De asemenea, marja pe care banca vrea în prezent să o ia în calcul este foarte mare şi, în cazul când LIBOR CHF va creşte, vor creşte din nou şi dobânzile noastre”, ne-au explicat clienţii nemulţumiţi.

La întâlnirea de marţi, deşi se adresa tuturor clienţilor din Galaţi şi Brăila, nu s-au prezentat decât în jur de 15 persoane. Este un început, spun cei din grupul gălăţean de iniţiativă, aceştia sperând că peste o săptămână, două, grupul să fie mai numeros. „La nivel naţional sunt în jur de 400 de persoane care s-au organizat în vederea unei acţiuni comune. Următorul pas ar fi să alegem o casă de avocatură care să ne reprezinte şi sperăm că instanţa ne va da câştig de cauză. Pe scurt, noi vom solicita modificarea marjei practicate de bancă şi returnarea sumelor încasate prin nereactualizarea LIBOR CH începând cel puţin din 2008”, ne-a mai spus F.Dan.

În contextul acţiunilor iniţiate de clienţii nemulţumiţi ai băncii, directorul executiv al OTP Bank, Laszlo Diosi, a declarat presei centrale: „Respectăm toate regulamentele ANPC şi ale Guvernului. Mai mult, soluţionăm problemele a sute de clienţi care vin la noi. Deci, dacă un client are o problemă sau o plângere, el trebuie doar să vină la noi”.

Prin urmare, banca spune una, clienţii spun alta, casele de avocatură se vor război între ele, iar instanţa va decide.

http://www.viata-libera.ro/articol-Galatenii_se_iau_la_tranta_cu_bancile_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Sancţiuni pentru bănci din partea Protecţiei Consumatorului

Sute de gălăţeni au reclamat numai în ultimele zile la Protecţia Consumatorului clauzele abuzive din contractele de credit. Oamenii reclamă transformarea comisionului de risc în comision de administrare şi a dobânzii fixe în dobândă variabilă.

În topul băncilor cu cele mai multe probleme sunt băncile Volksbank şi BCR. În total, au fost sancţionate opt bănci. Valoarea sancţiunilor se ridică la 330.000 de lei. „Avem cele mai multe reclamaţii pe bănci din istoria Protecţia Consumatorului Galaţi. Majoritatea reclamaţiilor primite de la oameni sunt întemeiate. Cu Volksbank avem cele mai multe probleme. Ei au trecut în contracte un aşa zis comision de risc. Au primit o amendă de 130.000 de lei”, ne-a declarat Viorica Colgiu, directorul OJPC Galaţi.

OPC avertizează: atenţie la comisioanele de risc!

Protecţia Consumatorului vă sfătuieşte să refuzaţi clauzele contractuale introduse de bancă dacă aţi observat că vi s-a introdus în contract un nou comision, pe care nu îl aveaţi în contractul iniţial. Viorica Colgiu, directorul OPC Galaţi, spune că una dintre cele mai frecvente „şmecherii bancare” este transformarea comisionului de risc, eliminat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 50/2010, în comision de administrare. Dacă descoperiţi aşa ceva în noul contract, este recomandabil să formulaţi plângere la OPC, deoarece „nu este permisă introducerea unui comision care nu există în contractul iniţial”.

De asemenea, este interzisă şi includerea comisionului de risc în comisionul de administrare (o altă procedură abuzivă descoperită la bănci), pentru că „majorarea valorii comisioanelor pe durata contractului este interzisă”.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/300_de_galateni_au_declarat_razboi_bancilor-_Volksbank_si_BCR_sunt_campioane_la_reclamatii_0_347965723.html

Link to comment
Share on other sites

Dictatura băncilor – scurtcircuitată de Protecţia Consumatorului

S-a terminat cu zecile de comisioane absurde, unele mai mari – dacă îşi poate cineva imagina aşa ceva! – chiar decât dobânda. Comisariatul pentru Protecţia Consumatorului a anunţat în cadrul conferinţei susţinute ieri la sediul instituţie, că Ordonanţa 50 a Guvernului chiar a reuşit să fac ordine în scandalul dintre bănci şi simplii cetăţeni creditaţi.

Acuzate făţiş de către consumatori, perfidele contracte cu litere „mici-mici” au fost cele care i-au pus pe jar pe gălăţeni. Oamenii s-au trezit sufocaţi de comisioane pentru care nu au ştiut că au semnat şi asupra cărora nu i-a avertizat nimeni. În plus, pe măsură ce contractele înaintau în timp, li se adăugau noi şi noi comisioane.

„Noi le numim ˝dobânzi mascate˝, unele dintre aceste comisioane, deşi foarte mici, de 0,5 la sută, putând fi aplicate la întreg soldul”, explică Viorica Colgiu, directoarea Comisariatului pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi.

Comisarii au explicat: „Avantajul Ordonanţei de Guvern Numărul 50 – care are statut de lege – este faptul că are aplicabilitate şi pe creditele în derulare. În plus, această Ordonanţă „afectează” comisioanele de transfer de la o bancă la alta, în cazul creditelor mai puţin avantajoase pe care oamenii vor să le ˝mute˝ de la o bancă la alta – acum acest comision, care era de 5 la sută, a devenit de 1 la sută”.

Volksbank – amendată cu 110.000 de lei

„Pus la pământ” de OG 50 este comisionul de risc (care se aplica la întreg soldul, lunar, la valoarea întregului credit), păstrându-se, în schimb, comisioanele de analiză, de administrare, de nerambursare şi cel pentru asigurare. „Cea mai amendată bancă – şi cea la care au fost întâlnite cele mai multe probleme legate de aceste comisioane – este Volksbank, ea ocupând primul loc în topul sancţionaţilor. Au fost amendate opt bănci – toate au contestat amenzile -, cuantumul de plată depăşind recordul de până acum al Protecţiei Consumatorului Galaţi. Aşadar, au fost date 10 sancţiuni, în valoare totală de 330.000 lei, Volksbank fiind doar ea singură amendată cu 110.000”, au declarat comisarii.

NU sclaviei în faţa băncilor

Până în acest moment, neplătindu-şi amenzile, băncile ar putea obţine în justiţie reducerea acestora sau anularea lor. „Şi în acest moment, reclamaţiile la adresa băncilor continuă să vină din partea consumatorilor, de aceea îi invităm la sediul instituţiei pe oamenii care contractează în acest moment un credit şi au nevoie de ajutor în înţelegerea unui act adiţional. Oamenii trebuie să înţeleagă foarte clar că noi îi putem ajuta, dar numai înainte de semnarea actelor la bancă, nu după ce dumnealor au semnat, angajându-se astfel să facă faţă tuturor obligaţiilor care reies din contract”.

Să nu ne fie, aşadar, frică să întrebăm sau să cerem încă o părere. Totul este să facem acest lucru la timp, nu când suntem deja sclavi pe plantaţia băncilor din România.

http://www.viata-libera.ro/articol-Dictatura_bancilor_%E2%80%93_scurtcircuitata__2.html

Link to comment
Share on other sites

Volksbank le-ar putea returna clienţilor un milion de euro

Potrivit coordonatorului Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Galaţi, Viorica Colgiu, instituţia pe care o coordonează a câştigat cu puţină vreme în urmă un proces care s-a desfăşurat la Tribunalul Galaţi şi care a avut ca obiect contestarea unei sancţiuni aplicate de către cei de la Protecţia Consumatorului. „Este vorba despre un proces care a început în 2008 şi a vizat un comision pentru rezerva minimă obligatorie impusă de către BNR. Acel comision era prevăzut pentru o anumită durată, iar Volksbank nu a respectat totdeauna această durată, adică l-a rulat şi după expirarea termenului. Pe această temă, noi am aplicat o sancţiune, iar ei au contestat-o în instanţă, procesul fiind câştigat de către noi. Sentinţa este definitivă şi irevocabilă”, a declarat Viorica Colgiu.

Potrivit aceleiaşi surse, este greu de apreciat suma care ar trebui restituită pentru toate contractele în care nu s-au respectat aceste termene, pentru că ar putea fi vorba despre perioada 2008 - 2009, şi despre toţi clienţii care au avut credite Volksbank în această perioadă. „Procesul a vizat patru judeţe aflate în vechea structură regională de protecţie a consumatorului cu sediul la Galaţi (Galaţi, Bacău, Vrancea şi Vaslui). Nu ştim dacă produce efecte la nivel naţional. Dar pe cele patru judeţe se poate face această solicitare ca toţi clienţii care au avut credit în această perioadă să vină să vedem dacă, într-adevăr, sumele respective au fost încasate sau nu. În aceste condiţii este greu de făcut o estimare a numărului de clienţi, dar şi a sumei care trebuie restituită acestora, dar se pare că la nivel naţional este vorba despre aproximativ un milion de euro”, a mai spus coordonatorul CJPC Galaţi.

http://www.viata-libera.ro/articol-Volksbank_a_pierdut_intr-un_proces_cu_Protectia_Consumatorilor_2.html

Link to comment
Share on other sites

 • 2 weeks later...

Dragii mei, vreau sa ma inscriu si eu la grupul anti BCR GALATI. Am primit ieri de la BCR un raspuns inadmisibil la notificarea mea facuta cu privire la faimosul act aditional.

Voi face plangere la OPC GALATI dar sunt convinsa ca nu se va rezolva nimic in favoarea mea si drept urmare sunt nevoita sa dau BCR-ul in judecata.

Vreau sa fac parte din acest grup. Ma gandesc ca e mult mai bine asa. Sunt sanse mari sa avem castig de cauza daca suntem uniti. Pe langa asta si costurile individuale vor fi mai mici.

Astept un raspuns de la voi. /:)

Link to comment
Share on other sites

 • 3 years later...

Un român a câştigat procesul cu banca. Creditul acordat în franci va fi convertit în lei

Tribunalul Galaţi a dat dreptate unui român care a avut un credit în franci elveţieni. Decizia instanţei dispune convertirea împrumutului în lei, la cursul de schimb de la data acordării creditului, informează digi24.ro.

Creditul în franci elveţieni a fost acordat în 2007, la un curs de 1,8 lei, aşadar a fost îngheţat la un curs de sub 2 lei. La această se va adaugă o majorare de 10%. De exemplu, dacă în 2007 rată era de 350 de franci elveţieni, adică 630 de lei, acum, la un curs de 3,66 debitorul ajunsese să achite băncii peste 1.280 de lei lunar, adică dublu. Mai mult, clientul a obţinut şi anularea clauzei de comision de risc, această fiind declarată nulă pe motiv că este abuzivă, dar şi restituirea sumei plătite pentru acoperirea acestui comision, respectiv puţin peste 32 de mii de le.

Decizia instanţei este irevocabilă.

În prezent, 2.400 de români care au luat credite au acţionat mai multe bănci în judecată.

"Este vorba despre o eroare. Pe baza argumentelor prezentate de către bancă, instanţă a dispus deja suspendarea executării deciziei, urmând să reanalizeze hotărârea în cadrul unui nou dosar”, au transmis reprezentanţii băncii, citaţi de Hotnews.

capital.ro

 

Un credit in franci elvetieni ar putea fi inghetat la un curs de circa 2 lei/CHF

Tribunalul Galati a decis la finele lunii iunie convertirea in lei a unui credit in franci elvetieni la cursul de schimb de la data acordarii imprumutului, curs majorat cu 10%. In septembrie insa, aceeasi instanta a hotarat suspendarea executarii deciziei anterioare.
Avocatul Gheorghe Piperea spune ca decizia din iunie este prima decizie irevocabila a justitiei romane care dispune convertirea in lei a creditului in franci elvetieni, la cursul de schimb de la data acordarii creditului (la care se adauga o majorare de 10%). "Aceasta inseamna ca, daca acel credit in CHF fusese acordat in 2007, la un curs de 1,8 lei/CHF, inseamna ca acel credit a fost inghetat la un curs de sub 2 lei/CHF. Diferenta intre acest curs de 2 lei/CHF si cel "la zi" este, practic, de la simplu la dublu!", spune Piperea pe pagina sa de Facebook.
In prezent, cursul este de 3,6666 lei/franc elvetian.
Avocatul precizeaza ca el nu a fost implicat in acest caz. In opinia sa, decizia irevocabila din dosarul mentionat reprezinta un precedent care va fi greu de "rasturnat" in celelalte procese, inclusiv in cele gestionate de el, in care sunt angrenati 2.400 de reclamanti - consumatori, contra unui numar de 11 banci parate.
Conform informatiilor de pe site-ul instantei, dosarul in care s-a stabilit acest precedent vizeaza Volksbank Romania.
Pe langa convertirea creditului la cursul de la data acordarii, instanta a obligat banca la plata catre reclamanta a sumei de 32.017 lei, reprezentand contravaloarea comisionului de risc.
Pe 1 septembrie, Tribunalul Galati a admis insa cererea Volksbank de suspendare a deciziei anterioare, prin care era convertit creditul la cursul de schimb de la data acordarii, majorat cu 10%. "Admite cererea de suspendare. Dispune suspendarea executarii deciziei nr. 230/2014 a Tribunalului Galati pronuntata in dosar nr. 7843/233/2012 pana la solutionarea dosarului 4831/121/2014 ( privind revizuirea). Irevocabila", se mentioneaza in decizia din 1 septembrie.
"Este vorba despre o eroare. Pe baza argumentelor prezentate de catre banca, instanta a dispus deja suspendarea executarii deciziei, urmand sa reanalizeze hotararea in cadrul unui nou dosar", au declarat oficialii Volksbank Romania.

dailybusiness.ro


Şi din partea cealaltă...

 

Tribunalul Galati sfideaza Directiva europeana care interzice conversia creditelor din valuta in lei la cursul din momentul acordarii

O clienta a Volksbank, Nicoleta Costache, care, culmea, este director de sucursala la o alta banci din Galati, a obtinut la Tribunalul Galati o hotarare irevocabila prin care judecatorii obliga Volksbank sa converteasca in RON un credit in franci elvetieni (CHF) acordat in 2007, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordarii creditului, curs majorat cu 10%, adica in jur de 2 lei pentru un franc, fata de 3,7 lei cat este in prezent.

Decizia contravine insa unei Directive europene adoptata la inceputul acestui an, ce urmeaza a fi implementata in legislatia nationala, potrivit careia creditele ipotecare in valuta pot fi schimbate in moneda locala la cursul de la data conversiei, nu la cel din momentul acordarii creditului.

Volksbank spune ca decizia instantei este eronata, intrucat clientul nu a cerut convertirea creditului din CHF in RON, ci doar anularea comisionului de risc, cerere admisa, de asemenea, de catre instanta. Motiv pentru care banca a cerut revizuirea deciziei, care intre timp a fost suspendata.

"Prin decizia civilă nr. 230 din 26 iunie 2014, Tribunalul Galați a admis recursul formulat de reclamantă și a obligat o bancă din România să convertească creditul acordat reclamantei, la cursul de schimb franc elvețian - leu românesc, la data acordării creditului, acest curs majorat cu un procent de 10%. Această decizie civilă a fost dată în baza deciziei Curții de Justiție a Uniunii Europene nr C 2/13 din 30.04.2014. Împotriva deciziei civile a fost formulată o cerere de revizuire de către bancă, iar prin încheierea din 1 septembrie 2014, Tribunalul Galați a suspendat punerea în executare a deciziei menționate anterior până la soluționarea revizuirii", a declarat Robert George Florea, purtătorul de cuvânt al Tribunalul Galați.

Informatia privind decizia de la Galati a fost furnizata de avocatul Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook, acesta fiind initiatorul unei serii de procese colective initiate impotriva mai multor banci in care cere convertirea creditelor in CHF la cursul la care au fost acordate. Piperea a initiat procesele dupa modelul unui caz din Ungaria, mai exact Kasler vs. OTP Bank, in care clientul a obtinut convertirea creditului in CHF, atentie! nu la cursul de acordare, ci la cursul oficial al bancii centrale. Anterior insa, guvernul ungar a emis o lege prin care se permitea clientilor cu credite in franci, mult mai multi decat la noi, sa-si ramburseze imprumuturile, integral, inainte de termen, la un curs mai mic decat cel din momentul rambursarii, dar nu la cel la care a fost aprobat creditul.

La noi in Parlament a fost depusa, de asemenea, inca de anul trecut, de catre un grup de parlamentari UDMR, o initiativa legislativa care prevede posibilitatea convertirii creditelor din CHF in lei, la cursul din momentul acordarii. Reprezentantii BNR au declarat, pentru Bancherul.ro, ca nu pot fi de acord cu un astfel de proiect de lege, intrucat contravine Directivei 2014/17/UE.

bancherul.ro

Link to comment
Share on other sites

Replica Asociaţiei Băncilor la sentinţa tribunalului din Galaţi de convertire în lei a creditului în franci elveţieni

Sentinţele judecătoreşti privind transformarea creditelor din franci elveţieni în lei la cursul de schimb de la data acordării împrumutului nu ajută deloc la redresarea creditării, iar impactul schimbării condiţiilor de creditare este "deosebit de puternic", potrivit preşedintelui ARB, Radu Gheţea.

"Eu cred că astfel de sentinţe nu ajută deloc la redresarea creditării. Astfel de interpretări nu sunt de natură să redreseze activitatea de creditare. Atunci când vezi ce ţi se poate întâmpla nu te mai grăbeşti să începi creditarea. La nivelul CEC Bank nu avem astfel de probleme, dar în calitate de preşedinte al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) transmit îngrijorarea sistemului", a declarat joi într-o conferinţă de presă Radu Graţian Gheţea, preşedinte ARB şi CEC Bank.

El a precizat că "în câteva zile" BNR va avea rezultatele studiilor pe care le întocmeşte cu privire la astfel de decizii, care ar putea fi extinse la întreg portofoliul unei bănci, caz în care băncile preiau nişte cheltuieli "nejustificate". "Sumele nu sunt neglijabile, impactul transformării condiţiilor de creditare în diversele forme - la cursul de la data acordării creditului, transformarea la solicitarea clientului dintr-o valută în alta decât leul sau transformarea în lei - efectul este deosebit de puternic şi ARB a transmis informaţiile pe care le deţine la Parlament. BNR va face publice datele sau nu, după cum consideră, eu nu-mi pot permite să dau publicităţii astfel de informaţii", a afirmat Gheţea.

Întrebat cum comentează afirmaţiile unor parlamentari potrivit cărora băncile fac presiuni asupra lor pentru a nu aproba aceste propuneri legislative, preşedintele ARB a spus că nu se pune problema de presiuni, ci de exprimarea punctului de vedere şi a argumentelor pentru fiecare proiect în parte. "Nu ştiu în ce măsură o asociaţie şi 40 de bănci pot să facă o presiune mai mare decât 500 de aleşi ai poporului, în condiţiile în care dânşii au ultimul cuvânt. Se pune problema prezentării punctului de vedere asupra iniţiativelor, la toate ne spunem punctul de vedere şi nu facem presiuni asupra cuiva din Parlament sau asupra instituţiei. Dar credeţi că foloseşte cuiva ca această ţară să rămână fără un sistem bancar viabil? Eu cred că nu", a punctat Gheţea.

zf.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 month later...

Tribunalul Galaţi a admis convertirea în lei a unui credit în CHF

* Valuta va fi convertită la un curs intermediar, media dintre cursul la care s-a semnat contractul şi cel actual
O instanţă din Galaţi le dă mari speranţe românilor care au luat credite în valută, acceptând convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni.
Tribunalul Galaţi a admis ieri, în mod definitiv şi irevocabil, cererea unei brăilence de a i se converti creditul, acceptând o valoare intermediară, medie a cursului existent la data semnării contractului şi cursul actual.
„Ratele vor scădea la jumătate.Premiera juridică dă mari şanse de câştig miilor de români care au procese cu băncile. Alaturi de ea sunt şi mai mulţi români care au mai au de plătit credite în franci elveţieni. Restanţele ajung la 360 milioane de euro, iar tolalul creditelor acordate în această valută este de peste 2 miliarde de euro”, a declarat pentru Curierul Naţional av. Marius Colţuc, fondatorul casei de avocatură cu acelaşi nume, precizând că decizia instanţei este definitivă şi irevocabilă.

curierulnational.ro

Link to comment
Share on other sites

Volksbank, obligată să convertească în lei un credit în franci elveţieni

* Tribunalul Galaţi a admis şi la revizuire, convertirea în lei a unui credit în CHF, decizia instanţei fiind definitivă şi irevocabilă * Valuta va fi convertită la un curs intermediar, de 2 lei un franc elveţian, media dintre cursul la care s-a semnat contractul şi cel actual

O instanţă din Galaţi le dă mari speranţe românilor care au luat credite în valută, acceptând, fără alt drept de apel, convertirea în lei a unui credit în franci elveţieni. Tribunalul Galaţi a admis ieri, în mod definitiv şi irevocabil, cere­rea unei brăilence de a i se converti creditul, acceptând o valoare intermediară, medie a cursului existent la data semnării contractului şi cursul actual.
Instanţa s-a pronunţat luna trecută asupra acestei decizii, dar Volksbank a depus o cerere de revizuire a hotărârii, motiv pentru care s-a constituit un nou dosar. În acesta din urmă, Tribunalul Galaţi a decis în mod definitiv şi irevocabil să oblige Volksbank la convertirea creditului în franci elveţieni, la un curs de 2 lei pentru fiecare franc.
„Ratele vor scădea la jumătate. Premiera juridică dă mari şanse de câştig miilor de români care au procese cu băncile. Alături de ea sunt şi mai mulţi români care mai au de plătit credite în franci elveţieni. Restanţele ajung la 360 milioane de euro, iar tolalul creditelor acordate în această valută este de peste 2 miliarde de euro”, a declarat pentru Curierul Naţional av. Marius Colţuc, fondatorul casei de avocatură cu acelaşi nume.
Instanţa: Banca a vrut să se protejeze, îngreunând în mod voit situaţia debitorului
În decizia supusă revizuirii, instanţa apreciase că, în anul 2008 şi anterior momentului semnării contractului, cursul valutar al francului elveţian era de mult timp unul stabil, acest aspect determinând de altfel împrumutătorul să încheie un contract de împrumut în această monedă. Stabilitatea cursului de schimb se reflecta şi în valoarea relativ mică a dobânzii pentru acest tip de împrumut, ceea ce făcea şi mai atractiv împrumutul pentru recurentă.
Reclamanta, ca şi un consumator mediu şi normal informat, nu avea cum să prevadă o modificare dramatică a cursului de schimb valutar pentru francul elveţian. Banca, având informaţii mult mai multe de pe piaţa interbancară, a inserat ca şi mod de protecţie a sa clauză în litigiu de la art. 4.2 din contract privind conversia creditului din CHF în RON.
„Astfel, acordând numai băncii dreptul de a opera o astfel de modificare, fără a permite şi împrumutatului să beneficieze de o astfel de protecţie şi fără a stabili criterii transparente care să fie cunoscute de ambele părţi şi pe baza cărora banca să ia hotărârea de a converti creditul din CHF în RON, în contract s-a inserat o clauză abuzivă. Astfel, s-a îngreunat voit situaţia debitorului, în timp ce banca nu avea nimic de pierdut dintr-o astfel de transformare, pe care şi-a asumat-o ca pe un beneficiu”, se arată în motivare.
Conversia trebuia făcută încă din 2008
Potrivit acesteia, în contractul de împrumut nu se indică în mod transparent motivul şi particula­rităţile mecanismului de schimb al monedei străine precum şi relaţia dintre acest mecanism şi cel prevăzut prin alte clauze referitoare la deblocarea împrumutului, astfel încât consumatorul să poată să prevadă, pe baza unor criterii clare şi inteligibile, consecinţele econo­mice care rezultă din aceasta în ceea ce îl priveşte, neputând să prevadă, prin urmare, costul total al împrumutului său.
„În schimb, părţile au prevăzut un prag minim de la care se activează o astfel de clauză, respectiv atunci când cursul de schimb valutar creşte cu peste 10% faţă de cel avut în vedere la momentul semnării contractului. O astfel de creştere a cursului de schimb CHF/RON a avut loc la data de 02.10.2008. Ca urmare, de la această dată se putea modifica contractul din monedă CHF în RON”, şi-a argumentat instanţa decizia.
„Reclamanta a solicitat o astfel de transformare, dar banca a refuzat constant a da curs clauzei contractuale, fără să se precizeze vreun argument plauzibil”, notează judecătorii în motivare.
„Admite recursul. Modifică în tot sentinţa recurată şi în rejudecare: Admite acţiunea şi în consecinţă: Obligă pârâta să convertească în RON creditul acordat reclamantei, la cursul de schimb CHF/RON de la data acordării creditului, curs majorat cu 10%. Constată nulitatea absolută a clauzei privind comisionul de risc, redenumit comision de administrare credit. Obligă pârâta la plata către reclamantă a sumei de 32.017,77 lei, reprezentând contravaloare comision de risc. Irevocabil”, se arată pe site-ul Tribunalului Galaţi.

curierulnational.ro

Link to comment
Share on other sites

Cu apartamentul vândut şi datoare la bancă pe viaţă

O tânără trăieşte de câteva luni un adevăr coşmar, după ce a aflat că Banca Românească, de la care contractase un credit de 95.000 de franci elveţieni, i-a scos la licitaţie apartamentul şi, în plus, ar fi bună de plată aproximativ 260.000 de lei. Noua datorie ar obliga-o practic pe Teodora Mocanu să plătească rate la bancă cam pentru tot restul vieţii. Asta în condiţiile în care din vânzarea locuinţei banca a obţinut 140.000 de lei.

„Timp de 5 ani de zile am plătit rate la Banca Românească pentru un apartament luat cu credit ipotecar şi cu un avans de 10.000 euro. Rate care pe parcurs s-au dublat faţă de momentul accesării creditului, în timp ce salariul meu a scăzut o dată cu venirea crizei economice. Totuşi, timp de 5 ani de zile am făcut sacrificii majore pentru onorarea acestor rate, până într-o zi, când din motive de sănătate am intrat în colaps financiar şi recuperare medicală. În loc să se găsească soluţii favorabile ambelor părţi, mi s-a refinanţat creditul în condiţii manipulatoare şi condiţionat de un comision impus pe care, bineînţeles, nu l-am putut onora”, ne-a declarat Teodora Mocanu.

Justiţia îi va decide destinul

Am încercat să obţinem şi punctul de vedere al băncii în acest caz atât telefonic, cât şi în scris, dar nu am primit niciun răspuns. Banca Românească a împuternicit un executor judecătoresc să poprească conturile tinerei pe motiv că „sunt două titluri executorii reprezentate de contractul de credit ipotecar nr. B0022301 din 11.08.2008 şi contractul de ipotecă nr. 1045 din 11.08.2008, Teodora Mocanu fiind obligată să plătească creditoarei suma de 90.236 de franci elveţieni şi 10.939 de lei cheltuieli de executare silită”.

În încercarea de a scăpa măcar de debitul de aproximativ 260.000 de lei, tânăra a acţionat în judecată banca, cerând să se constate că cel puţin o parte din clauzele din contractul de credit sunt abuzive.

„În speţă este vorba de o chestiune de moralitate şi de bună credinţă între partenerii contractuali. Convenţiile se execută cu buna credinţă. Faptul că acest contract a fost executat ca atare sau parţial de clienta mea nu echivalează cu acceptarea în integralitate a conţinutului acestuia, din moment ce conţine clauze abuzive. Conform art. 4, alin. 1 din legea nr 193/ 2000 sunt clauze abuzive acele clauze care nu au fost negociate cu consumatorul şi care creează între părţi un dezechilibru semnificativ al prestaţiilor, contrar cerinţelor bunei credinţe. Aşa s-a ajuns şi în cazul de faţă şi vedeţi consecinţele”, ne-a declarat Biatrice Martiş, avocatul Teodorei Mocanu.

Judecătoria Galaţi se va pronunţa la începutul lunii următoare într-o contestaţie la executare ce vizează acest caz, iar tânăra speră ca instanţa să îi facă dreptate, pentru a-şi putea recăpăta viaţa.

monitoruldegalati.ro

Link to comment
Share on other sites

Poate ca o sa ma injure multi, dar totusi nu te poti plange ca

"salariul meu a scăzut o dată cu venirea crizei"

si ca acum banca e vinovata si nu-ti mai platesti restantele.

99% din cei care au luat credite in franci elvetieni, yeni sau alte valute exotice s-au incantat la momentul acordarii (incasarii banilor). Nici unul (sau poate doar un numar infim dintre ei) nu s-a intrebat cum mama naibii daca ei nu se calificau pentru unul in lei (valuta in care majoritatea isi incasau salarii sau veniturile), nici pentru unul in euro sunt "buni" pentru franci elvetieni... Dar "francul e sigur" si "e cea mai mica dobanda"! Culmea e ca nu i-a mintit nimeni...

Link to comment
Share on other sites

 • 3 weeks later...

Sentinţa de la T. Galaţi care obligă la conversia unui credit din franci în lei la cursul de la acordare a rămas definitivă

Tribunalul Galaţi a respins astăzi cererea de revizuire a Volksbank într-un dosar în care instanţa stabilise că un client al băncii să plătească 2 lei/franc a conversia creditului accesat în moneda elveţiană, astfel că sentinţa a rămas definitivă. Banca susţine că decizia instanţei este incompletă şi va duce la dublarea dobânzii percepute clientului.

 

Tribunalul Galaţi a respins astăzi calea extraordinară de atac înaintată de Volksbank România într-un litigiu care vizează conversia în lei a unui credit în franci elveţieni.

În 27 iunie, Tribunalul Galaţi obligase în recurs banca să convertească creditul reclamantei din franci elveţieni în lei la cursul de la data acordării, la care să se adauge şi o marjă de 10%. Dacă la data acordării cursul de schimb era de 1,8 lei/franc, în prezent acesta a ajuns la 3,68 lei/franc, adică dublu. Adăugarea marjei de 10% face ca conversia să se facă la un curs de sub 2 lei/franc, situaţie foarte avantajoasă pentru clientul băncii.

Instanţa gălăţeană a interpretat în favoarea clientului o clauză contractuală care spunea că banca poate (dar nu este obligată) converti automat în lei creditul, dacă cotaţia francului variază cu mai mult de 10% faţă de cea de la momentul acordării, clauză care n-a fost, însă, activată.

De asemnea, instanţa a dispus şi eliminarea comisionului de risc din contract şi rambursarea către reclamantă a 32.000 de lei.

Volksbank: clientul nu a făcut nicio afacere, dobânda se va dubla

Avocaţii băncii susţin că şansele de a câştiga în revizuire erau reduse, dar că hotărârea Tribunalului este incompletă şi că va duce la creşterea dobânzii aplicate clientului la credit.

"Revizuirea este o cale extrordinara de atac in care sunt destul de limitate posibilitatile de indreptare a unei hotarari care interpreteaza gresit legea, contractul si situatia de fapt. Practic ne aflam in fata unei erori de judecata. Asa cum este, hotararea Tribunalului Galati este incompleta intrucat nici clienta si nici instanta nu facut referiri la costul aplicabil creditului ulterior conversiei. Asadar, pentru a o pune in aplicare, ne vom intoarce la contractul semnat de clienta, care prevede foarte clar modificarea costurilor la nivelul celor pentru un credit in lei. Efectele aplicarii hotararii sunt nesemnificative avand in vedere ca dobanda se va dubla.

Este un caz particular de intelegere a aplicarii prevederilor contractuale si nu are legatura cu deciziile CJUE. In niciun caz aceasta hotarare nu este un etalon (din niciun punct de vedere) pentru practica judiciara. Ba chiar am putea spune ca se contureaza o practica in sens contrar - sunt deja hotarari emise de instante de acelasi grad din Bucuresti, Oradea, Ialomita care resping cererile de conversie inaintate de clienti", susţine avocatului băncii, Stan Târnoveanu, într-o poziţie remisă ECONOMICA.NET.

Volksbank ar vrea convertirea creditelor în franci la un curs mai mic

Recent au apărut informaţii că banca cu capital majoritar austriac, scoasă la vânzare, ar dori să rezolve problema creditelor în franci elveţieni prin conversia acestora în lei la un curs de 2,5 lei/franc, sensibil mai mic decât cel curent, cu tot cu o reducere semnificativă de peste 30% a soldului creditelor, ceea ce ar duce la reducerea ratei lunare cu aproximativ 50%.

Banca nu a dorit să comenteze această informaţie.

Link to comment
Share on other sites

 • 2 months later...

Jale pentru gălăţenii cu împrumuturi în franci elveţieni

Piaţa valutară a intrat în fibrilaţie după ce francul elveţian a crescut ieri cu 30 la sută faţă de euro, atingând un nivel record, după ce Banca Centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa lui nu mai este justificată.
"Rata minimă de schimb valutar a fost introdusă într-o perioadă de supraevaluare excepţională a francului elveţian şi de incertitudine pe pieţele financiare. Moneda euro s-a depreciat considerabil faţă de dolarul american, ceea ce a determinat scăderea francului elveţian faţă de dolar. În această situaţie, banca a concluzionat că menţinerea ratei de schimb valutar pentru francul elveţian faţă de euro nu mai este justificată", se arată într-un comunicat al Băncii Naţionale a Elveţiei.
După retragerea limitei cursului valutar, francul a trecut rapid de paritate faţă de euro şi s-a apreciat la 1,05 euro pe unitate. Tot joi, banca centrală a redus una dintre dobânzile de referinţă pentru depozite de la -0,25 la sută la -0,75 la sută, ceea ce obligă băncile comerciale să plătească mai mult pentru banii pe care şi-i depozitează pentru siguranţă în conturile instituţiei. Cursul anunţat de BNR pentru francul elveţian a crescut, de asemenea, joi cu 15,7 la sută, la 4,3287 lei/franc.

Spirala creditelor

Francul elveţian este o monedă în care au fost contractate o parte din creditele din România, deprecierea leului în raport cu această monedă având efecte greu de suportat pentru cei care aveau astfel de împrumuturi. În România, aproximativ 70.000 de persoane au contractat, în special în perioada 2006-2008, astfel de credite, ajungând în prezent să plătească rate duble faţă de valoarea iniţială, fapt ce a dus inclusiv la deschiderea a numeroase litigii în instanţă.
Punctul slab al un astfel de credite este acela că francul elveţian este o valută atipică, fiind o „monedă de refugiu” în perioadele de instabilitate economică. Ca urmare a crizei economice izbucnite în 2008, moneda elveţiană a intrat într-o apreciere accelerată în raport cu alte valute, fapt ce afecta numeroasele firme elveţiene exportatoare. Drept urmare, Banca Centrală a Elveţiei a decis în luna septembrie a anului 2011 să nu permită aprecierea francului peste paritatea de 1,2 unităţi/euro. Decizia de eliminare a acestui plafon a venit, potrivit analiştilor financiari, ca urmare a costurilor mari presupuse de intervenţiile în piaţă pe care banca centrală le-a avut în ultimele luni.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Francul elveţian lasă fără case sute de gălăţeni

* Din cauza exploziei cursului francului elveţian, cei care au credite în această monedă au ajuns în imposibiliate de plată * Conflictele dintre instituţiile financiare şi clienţi s-au mutat în instanţe * Câteva bănci din România au "îngheţat" cursul de schimb al francului pentru o perioadă de trei luni

Potrivit statisticilor oficiale ale Guvernului României, nu mai puţin de 75.000 de români sunt afectaţi de decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a scoate de sub control cursul francului. Câteva sute de gălăţeni se află şi ei în situaţia imposibilă de a plăti rate duble sau chiar triple faţă de valorile la care au fost contractate creditele.

Spre exemplu, o persoană care a contractat un credit pentru un apartament în cartierul Micro 20, plătea o rată lunară de 600 de lei în 2007 la un credit de 78.000 de franci elveţieni, iar acum, după ultimele scumpiri, rata sa lunară a ajuns la 1.550 de lei. "Practic, pentru aceeaşi sumă, la un credit în lei, ar fi trebuit să avem un venit lunar de 5.000 de lei de familie, în timp ce pentru creditul în franci trebuia să avem un venit de doar 2.000 de lei. Nu am fi putut niciodată să cumpărăm casa", ne-a explicat acesta, sub protecţia anonimatului.

La judecată cu banca

Un caz similar îl întâlnim şi la o tânără în vârstă de 30 de ani, care şi-a cumpărat un apartament folosindu-se de creditul în franci elveţieni. "Timp de cinci ani, am plătit rate la bancă pentru un apartament luat cu credit ipotecar şi cu un  avans de 10.000 de euro. Aceste rate s-au dublat faţă de momentul accesării creditului, iar salariul a scăzut odată cu venirea  crizei economice.  Totuşi, timp de cinci ani, am făcut sacrificii majore pentru onorarea acestor rate, până într-o zi, când, din motive de sănătate, am intrat în colaps financiar. Am avut nevoie de recuperare medicală, veniturile mi-au scăzut considerabil, pot prezenta acte doveditoare în acest sens...", ne-a explicat Teodora Mocanu.

"În loc să se găsească soluţii favorabile ambelor părţi, s-a găsit doar metoda să stoarcă şi mai mulţi bani, respectiv refinanţarea creditului în condiţii manipulatoare şi condiţionată de un comision impus, pe care, până la urmă, nu l-am putut onora. De exemplu, mi s-a impus să achit un comision de risc, transformat apoi în comision de administrare, cu toate că eu am credit ipotecar cu ipotecă de gradul unu pe casă şi toate riscurile sunt plătite de mine. În contract se menţionează că acest comision de risc este un comision pus de bancă, plătibil lunar la ziua scadentă pe toată perioada de derulare a convenţiei de credit. Practic, eu plătesc banca să-şi facă datoria. Banca calculează dobânzile în funcţie de un indice propriu, aflat mult peste nivelul dobânzilor interbancare Euribor, Robor, Libor, căruia îi adaugă o marjă. În condiţiile în care normele financiare le obligă acum să ia în calcul cele trei dobânzi interbancare la calculul dobânzii, plus marja, banca a încercat să acopere ceea ce pierde prin renunţarea la indicele propriu prin mărirea marjei, obţinând astfel o dobândă totală similară celei iniţiale", mai explică tânăra.

Practic, creditul în franci a lăsat-o în cele din urmă fără casă, deoarece nu şi-a mai putut plăti ratele abuzive impuse de bancă. "Libertatea contractuală, de pe poziţii de abuz de putere economică, derapează în "terorism". Transferul riscurilor antrenate de criza contractului, inclusiv devalorizarea leului faţă de moneda de plată, francul elveţian (CHF), dublat de penalităţi excesive, care depăşesc cu mult prejudiciul potenţial al creditorului, înseamnă terorism contractual, căci contractul care impune un astfel de transfer al riscului nu are nimic de-a face cu libertatea de voinţă a debitorului", mai spune Teodora Mocanu.

La executarea silită, clienta băncii a fost victima unui alt abuz. "Mi s-a impus să plătesc pentru acest imobil suma de 90.236 de franci elveţieni plus cheltuielile de executare, adică încă 10.939 de lei. Am făcut contestaţie la executarea silită, dar cu toate acestea domnul executor nu a aşteptat decizia instanţei, a vândut casa cu un preţ mult sub valoarea creanţei, diferenţa de bani rămânând de plată tot în sarcina mea", se plânge tânăra.

Mai rău decât rubla

După ce Banca Naţională a Elveţiei a abandonat săptămâna trecută în mod neaşteptat plafonul valutar, fluctuaţiile francului elveţian au devenit mai mari decât ale rublei, care a fost în ultimele 12 luni cea mai volatilă monedă din lume. "Anunţul Băncii Elveţiei a fost o surpriză majoră pentru piaţă. Există mulţi factori negativi în jurul rublei, dar în privinţa volatilităţii este posibil ca momentul cel mai dificil să fi fost depăşit", a declarat Piotr Matys, analist la Rabobank International în Londra, potrivit datelor Bloomberg.

Potrivit Mediafax, volatilitatea francului elveţian a atins nivelul de 261 la sută, fiind peste cea a rublei, într-un grafic realizat de Bloomberg, după decizia Băncii Naţionale a Elveţiei de a renunţa la cotaţia minimă de 1,2 franci/euro, care a dus la aprecierea masivă a monedei elveţiene.
Instabilitatea rublei a crescut după ce Rusia a permis în noiembrie fluctuaţia liberă a monedei, decizie care a accelerat deprecierea declanşată de prăbuşirea preţurilor petrolului şi sancţiunile occidentale impuse din cauza conflictului din Ucraina.

În 16 decembrie, volatilitatea rublei a atins 245 la sută, în urma deciziei Băncii Rusiei de a majora dobânda de politică monetată la 17 la sută, pentru susţinerea monedei. Rubla continuă să fie cea mai instabilă monedă de pe pieţele emergente.

Reacţii din România

Pentru a veni în sprijinul clienţilor, unele bănci care au acordat credite în franci elveţieni au luat o serie de măsuri care să ducă la stoparea creşterii ratelor. Volksbank Romania, de exemplu, a decis să "îngheţe" pentru o perioadă de trei luni cursul de schimb franc/leu. "Pentru a veni în ajutorul clienţilor săi, Volksbank Romania a decis să menţină pe o perioadă de 3 luni (între 20 ianuarie 2015 şi 17 aprilie 2015) un curs valutar fix, de 3,8035 lei pentru 1 CHF (cursul de schimb VBRO valabil la data de 31 decembrie 2014), pentru plăţile următoarelor 3 rate lunare datorate de clienţi. Cursul oferit de Volksbank România este cu 17,5 la sută sub cursul anunţat de BNR luni, 19 ianuarie, de 4,4716 RON/CHF", se arată într-un comunicat transmis de bancă.

"Prin intermediul acestei măsuri, le oferim clienţilor noştri cel mai bun suport până la stabilizarea condiţiilor de pe piaţa valutară, anulând în întregime efectul negativ al exploziei recente înregistrate de francul elveţian. În acelaşi timp, această ofertă ne va acorda timpul necesar pentru a elabora o soluţie pe termen lung cu care să venim în întâmpinarea clienţilor noştri, în vederea clarificării problemei legate de împrumuturile în franci elveţieni. Aceste iniţiative au fost aduse la cunoştinţă şi potenţialului nostru cumpărător, Banca Transilvania", a declarat Benoit Catel, preşedintele Volksbank.

La rândul său, OTP Bank România, o altă instituţie de credit care are acordate împrumuturi în franci elveţieni, a anunţat vineri că va aplica reduceri ale marjei de dobândă cu până la 1,5 puncte procentuale pentru clienţii cu împrumuturi CHF cu dobândă variabilă, pentru o perioadă de trei luni, pentru a reduce impactul cursului asupra ratelor.

Potrivit datelor prezentate de ministrul Finanţelor, Darius Vâlcov, un număr de 75.412 persoane fizice au credite în franci elveţieni, iar 95 la sută din împrumuturi sunt concentrate la şase bănci.

Cursul pentru francul elveţian anunţat de Banca Naţională a României (BNR) a crescut luni cu 1,1 la sută, la 4,4716 lei, şi a atins un nou maxim istoric, în timp ce referinţa pentru euro a scăzut cu 0,77 bani, la 4,5018 lei, iar cea pentru dolar a coborât de la recordul de 3,8863 lei înregistrat vineri la 3,8815 lei. Cursul anunţat luni de BNR pentru francul elveţian era cu 19,5 la sută peste valoarea înregistrată miercuri, cu o zi înainte ca Banca Centrală a Elveţiei să renunţe la plafonul minim de 1,2 franci/euro, decizie care a provocat imediat aprecierea puternică a monedei elveţiene. Ieri, francul s-a mai calmat, la un curs de 4,4354 lei. Plafonul de 1,2 franci/euro a fost introdus de Banca Elveţiei în 2011, când francul era aproape la paritate cu euro, la fel ca în prezent. Vineri, cursul francului s-a plasat la 4,4228 lei, în urcare cu 2,2 la sută faţă de joi, când a fost cotat la 4,3287 lei, în creştere cu 15,7 la sută faţă de miercuri.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 4 weeks later...

Miting CHF în Galaţi

Următoarea acţiune de protest a clienţilor CHF ar putea avea loc mâine în Galaţi, potrivit anunţului făcut de Cătălin Voivozeanu, lider al Grupului de Clienţi cu credite CHF. Mitingul este organizat de clienţii din Galați, în speţă de Constantin Chiriac. Mitingul ar urma să aibă loc mîine între orele 16-19 la Casa de Cultură din Galaţi. Clienţii din alte oraşe învecinate şi-au exprimat şi ei dorinţa de a veni.

"Dnul Chiriac Constantin a depus astazi cererea pentru organizarea unui miting in Galati, in data de 13.02.2015, orele 16:00-19:00 in fata Casei de cultura a sindicatelor. In zilele urmatoare va fi contactat de autoritatile locale pentru discutiile premergatoare aprobarii mitingului. Sa fie cu succes si participare masiva a colegilor din Galati si nu numai", a anunţat Cătălin Voivozeanu, lider al Grupului Clienţilor cu credite CHF.

paginadebanci.ro

Link to comment
Share on other sites

Protest al celor cu credite în franci elveţieni

Peste 60 de persoane care au luat credite în franci elvețieni protestează, de la ora 16.00, pe esplanda Casei de Cultură a Sindicatelor din Galați, cerând Guvernului să modifice legislația, astfel încât aceștia să își poată achita ratele în mod corect. Protestul este autorizat să continue până la ora 19.00. Potrivit organizatorului acțiunii, Constantin Chiriac, protestatarii sunt din Galați, Brăila și Iași și au participat și la protestul similar, desfășurat la București, la finele săptămânii trecute. 

Oamenii se plâng că, din cauza cursului valutar, ratele pe care le plăteau la momentul contractării creditului (în 2007-2008) s-au dublat sau chiar s-au triplat. Protestatarii cer conversia creditelor la cursul istoric plus maxim 20%.  Protestatarii  spun că vor continua protestele, inclusiv că sunt dispuși să intre în greva foamei. Totodată, protestatarii au făcut apel și la parlamentarii gălățeni pentru ca și aceștia, la rândul lor, să modifice lege, în Parlament. "Vrem conversia creditelor din franci în lei. Am un credit de 71.000 de franci, plăteam în jur de 7 milioane, iar acum plătesc 14-15 milioane lei vechi. Deci s-a dublat, chiar mai mult. Avem un venit de 30 de milioane, este greu, am un copil mic și urmează să vină și al doilea”, a declarat Elena Lazăr, în vârstă de 33 de ani, prezentă la protest.Protestatarii au cerut demisia guvernatorului BNR  Mugur Isărescu și au afișat pancarde cu următoarele mesaje: “De ce doar noi suntem penalizați?” “Stop clauzelor abusive”, “Nu vrem banii de la stat, vrem sistem reglementat!”.

presagalatibraila.com

 

Cocoşati de creditele în franci elveţieni, datornicii gălăţeni au protestat în stradă

Cu credite în franci elveţieni pe 25-35 de ani, cu rate care s-au dublat şi chiar triplat de la momentul contractării şi până în prezent, zeci de gălăţeni care abia îşi mai pot plăti datoriile au ieşit ieri în stradă ca să ceară măsuri urgente care să îi salveze de la faliment. Au luat bani de la bănci în ani în care francul elveţian era o monedă puternică, pentru a-şi lua case, iar acum, ei şi familiile lor, abia mai pot trăi de pe o zi pe alta.
Este cazul Elenei Lazăr, o tânără de 33 de ani, şi mama unui copil de un an şi jumătate. Un al doilea prunc este pe drum, iar ea şi soţul ei nu ştiu dacă vor mai reuşi să-şi achite împrumutul de peste 70.000 de franci, pe care l-au făcut în 2007, ca să-şi ia apartament. "Avem un venit total în casă de 3.000 de lei, iar rata a ajuns la 1.500 de lei lunar. Cu doi copii e foarte greu, sunt multe cheltuieli, ca să nu mai vorbim de facturi, utilităţi, mâncare. Mai avem de plătit încă 28 de ani de-acum înainte, dar dacă nu se face ceva, să se convertească creditele în lei, nu vom reuşi", ne-a spus gălăţeanca.
Într-o situaţie la fel de disperată se află şi Marian Neagu, care în 2008 a luat un credit de peste 60.000 de euro. Acum plăteşte chiar şi 1.400 de lei pe lună. "Avem un venit în casă de 1.800 de lei şi un copil mic. O fetiţă mi-a murit, am stat cu ea prin spitale. Nu mai ştim ce să facem. Noroc că avem părinţi la ţară, care ne ajută cu mâncarea. Guvernul să facă ceva, altfel vom ajunge în stradă!", ne-a spus bărbatul.
La mitingul care a avut loc ieri, în faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, la care datornicii au cerut să le fie convertite creditele în lei, s-au strâns circa 70 de persoane.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 1 year later...

Legea privind conversia creditelor în franci elveţieni, la cursul istoric, declarată neconstituţională de CCR

Preşedintele CCR Valer Dorneanu a anunţat marţi că legea care ar fi permis persoanelor cu credite în franci elveţieni să-şi convertescă în lei datoria la banci, a fost declarată neconstituţională deoarece încalcă principiul bicameralismului. "Nu se poate face conversie la data la care s-a luat creditul. Solutia la data incheiererii contractelor e gresita. Principalul motiv pe care am respuns acesasta lege e încălcarea principiului bicameralismului", a anunţat Dorneanu.

Link to comment
Share on other sites

Ce soluţii mai au românii cu credite în franci elveţieni, după ce Legea conversiei a fost declarată neconstituţională

Persoanele care nu fac faţă vechilor credite în franci elveţieni pot fie să renegocieze contractele cu băncile, fie să iniţieze noi acţiuni în instanţă. Acestea ar fi opţiunile rămase după ce Curtea Constituţională a stabilit că Legea conversiei creditelor din franci elveţieni în lei la cursul istoric este neconstituţională, a declarat senatorul Daniel Zamfir, iniţiatorul legii. "Cei cu credite în franci elveţieni şi nu numai au posibilitatea ca, în baza principiului impreviziunii, care a fost definit foarte exact de CCR, să solicite în momentul acesta băncilor să le reechilibreze contractul. În situaţia în care băncile nu sunt de acord, evident că un judecător o va face. Vestea bună e că judecătorul care o va face are un reper, gradul de îndatorare pe care BNR l-a stabilit, de 30 la sută din venituri", a explicat parlamentarul.

Daniel Zamfir a precizat că aşteaptă să vadă şi motivarea CCR privind Legea conversiei, afirmând că este dificil de spus dacă proiectul mai are sau nu şanse de a fi modificat de Parlament şi adoptat, pentru că depinde de criticile aduse de Curtea Constituţională.

După cum v-am informat, CCR a declarat Legea conversiei creditelor neconstituţională, invocând o încălcare în procesul de adoptare a principiului bicameralismului, dar şi încălcarea unor norme europene în domeniul bancar (trimitere la faptul că legea nu poate avea un caracter retroactiv - n.r.).

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, consideră că decizia Curţii Constituţionale a fost una justă şi că soluţia se poate găsi doar pe calea negocierilor dintre debitori şi bănci. "O decizie corectă. Trebuie să fie pusă în aplicare şi cred că, legat de cei care au credite în franci elveţieni, soluţia e prevăzută în Codul civil, la capitolul de impreviziune", a explicat guvernatorul BNR, menţionând că pentru cei cu astfel de credite, "se pot găsi soluţii" pentru "împărţirea poverii" direct cu banca.

Lege privind conversia creditelor în franci elveţieni la cursul istoric a fost adoptat de Camera Deputaţilor în octombrie 2016. Guvernul Cioloş a contestat legea la CCR pentru a preîntâmpina apariţia ulterioară de demersuri similare din partea băncilor, fapt ce ar fi complicat şi mai mult situaţia juridică a debitorilor. Guvernul s-a pronunţat, la acea vreme, că legea trebuia să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

 • 9 months later...

Premieră în justiția gălățeană: proces câștigat pe ”înghețarea” cursului CHF

Războaiele gălățenilor cu băncile de la care au luat credite în franci elvețieni (CHF) și trebuie să plătească rate calculate la un curs valutar dublu față de cel din ziua în care au luat creditul, nu sunt întotdeauna câștigate de bănci.

Deși nu este foarte simplu de dus o bătălie în instanță pentru un astfel litigiu, sunt șanse ca procesul să fie câștigat, mai ales că există și un precedent. Avocatul Angelica Roșu, din Baroul Galați, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă că pentru prima dată pe raza Curții de Apel Galați s-a decis, în cazul unui împrumut bancar, restituirea împrumutului făcut în franci elvețieni la valoarea de la momentul acordării creditului. De asemenea, au fost considerate abuzive majorarea dobânzii după acordarea împrumutului și obligația de plată a comisioanelor de administrare și de rambursare anticipată. Hotărârea instanței este extrem de importantă deoarece poate avea impact asupra tuturor proceselor în desfășurare cu o cauză similară.

În iulie 2008, o familie din Brăila, Antonia - Mariana și Ilie Aramă, împrumuta 43.511 CHF de la o sucursală locală a Raiffeisen. Conform clauzelor contractuale, creditul era acordat pentru o perioadă de 480 luni, cu o rată anuală a dobânzii iniţiale de 5,5 % pe an. La acea dată, cursul de schimb era de 2,16 lei pentru un franc elvețian. ”Din cauza mai multor acțiuni unilaterale din partea finanțatorului cât și a dublării valorii CHF față de RON (la momentul introducerii acțiunii oscila în jurul a 4,2 lei), clienții au cerut în 2015 instanțelor de judecată să constate caracterul abuziv al mai multor dispoziții din Contractul de credit și să înghețe cursul la momentul creditării”, a precizat Angelica Roșu. Precizăm că echipa de avocați care a asigurat asistemța juridică în acest caz a fost formată din Angelica Roșu, Gabriela Pleșa și Isabela Amariei.

În opinia echipei de avocați care i-a reprezentat, plata ratelor la un curs de schimb diferit de cel din ziua în care s-a acordat împrumutul reprezenta o clauză abuzivă, din mai multe motive. La momentul încheierii contractului de credit în cauză, raportat la circumstanțele economice de la acel moment precum şi la capacitatea reclamanţilor de înțelegere a clauzelor contractuale şi a implicațiilor acestora pe termen lung, contractarea unui credit în CHF se prefigura  a fi cea mai avantajoasă alternativă față de un credit în lei sau în euro, fapt promovat intens de sistemul bancar. Contractul de credit încheiat de părţi a fost unul standard, preformulat, fără ca beneficiarii să poată negocia vreun paragraf din el. Clienții nu puteau să prevadă o modificare radicală a cursului de schimb valutar pentru francul elveţian, cu atât mai mult cu cât francul elveţian le-a fost prezentat de agenţii băncii ca fiind una din cele mai stabile monede. ”Practic, prin faptul că banca a hotărât să acorde credite în franci elveţieni, monedă străină ce se afla la o paritate scăzută faţă de moneda naţională la acel moment dat, dar care avea antecedente în privinţa creşterii acestei parităţi, a reprezentat un mecanism de captaţie a consumatorilor atraşi de condiţiile facile de creditare. În mod real ei nu ar fi contractat un astfel de credit dacă ar fi fost informaţi de instabilitatea sa valutară. Banca nici nu a informat clienţii cu privire la instabilitatea valutară a francului elveţian şi nici nu a prevăzut în contract o clauză privind suportarea eventualului risc valutar de către ambele părţi. Dacă banca şi-a fi îndeplinit aceste obligaţii legale, reclamantul ar fi cunoscut consecinţele economice ce le-ar suporta şi ar fi putut cântări oferta în cunoştinţă de cauză”, a mai adăugat avocata. Acest tip de comportament bancar este sancționabil și din perspectiva unor directive ale Curții de Justiție a Uniunii Europene și a Parlamentului European, cu referință la un nivel ridicat de protecție pentru consumatorii care încheie contracte de credit pentru bunuri imobile.

Față de aceste argumente, instanța a decis că restituirea creditului trebuie să se facă la cursul din data finanțării iar majorarea dobânzii după acordarea împrumutului și obligația de plată a comisioane de administrare și de rambursare anticipată sunt abuzive. În total, pentru perioada 2008 - 2015 clienții ar trebui să primească înapoi aproximativ 10.000 CHF, valoarea exactă urmând a fi stabilită de un executor judecătoresc.

Avocat Angelica Roșu a mai precizat că s-a mai reușit înghețarea cursului și într-un dosar aflat pe rolul Tribunalului Galați. În cursul acestei săptămâni, instanța de judecată a decis ca reclamanta Andreea Aida Pușcașu să restituie împrumutul luat de la banca Piraeus la paritatea din ziua acordării, la care se mai poate adăuga o marjă de cel mult 20%. În 2008, reclamanta împrumuta suma de 48.000 de CHF, pe care trebuie să o restituie în 30 de ani. Judecătorii au constatat caracterul abuziv al clauzei privind plata în valută elvețiană și au decis că ratele vor fi achitate la un curs care nu va depăși 2,785 lei/ CHF. Decizia este executorie, dar nu este definitivă, iar cazul a fost susținut de avocat Isabela Amariei.

gazetagalatiului.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
 • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.