Jump to content

Precedentul judiciar


dcp100168

Recommended Posts

Precedentul judiciar

Un nou proiect de lege care vizează unificarea practicii judiciare se va afla din toamnă pe agenda Parlamentului. Astfel, precedentul judiciar va permite să se obţină o decizie într-o anumită speţă pe baza unui verdict dat într-un caz similar.

Printre altele, proiectul prevede înfiinţarea unor complete de unificare, în cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), care să asigure interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către toate instanţele din România. Judecătoarea Mona Pivniceru, preşedinta Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), aso­cia­ţie care a promovat acest proiect, a explicat cum se va aplica proiectul şi ce efecte va avea asupra justiţiabilului. „Cetăţeanul va avea drept la revizuire. Concret, dacă unul din Galaţi a câştigat, iar eu în Bucureşti am pierdut, revizuiesc sentinţa şi câştig şi eu“, susţine preşedinta AMR. De exemplu, într-un proces de revendicare, un articol de lege a fost aplicat greşit. Un cetăţean dintr-un alt oraş, prin aplicarea aceluiaşi articol, a câştigat procesul. Hotărârea în cauză este publicată pe portalul instanţei respective. În baza acestei hotărâri, cel care a pierdut procesul sesizează instanţa unde s-a judecat. Aceasta primeşte cererea şi o înaintează ÎCCJ, care fie o găseşte inadmisibilă, în sensul în care cauza nu se găseşte în aceeaşi situaţie cu cea care a obţinut hotărârea favorabilă, fie o declară admisibilă, constatând că este aceeaşi situaţie, casează hotărârea prin care cetăţeanul respectiv a pierdut procesul şi rejudecă dosarul. Până la pronunţarea ÎCCJ, cauza care se află pe rolul instanţei inferioare se suspendă pe o perioadă de şase luni. „Deşi aparent suspendarea procesului pare să întârzie actul de justiţie, în realitate efectul este benefic, soluţia astfel identificată aplicându-se automat în cazuri similare“, spune Pivniceru. În opinia ei, un prim impact al aplicării acestui proiect de lege ar fi reducerea numărului de procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) care au ca obiect practica neunitară. „Dacă vrei să dai o soluţie diferită de cea a altui judecător, pe un caz similiar, trebuie să faci un raport scris în care să explici de ce interpretezi altfel acel articol de lege. Dacă proiectul de unificare a practicii judiciare trece prin Parlament, 60% din problemele noastre sunt ca şi rezolvate“, conchide judecătoarea.

Un obstacol: precaritatea pregătirii profesionale a magistraţilor

Ministerul Justiţiei este însă de o altă părere. Într-un document de poziţie transmis Comisiei juridice a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ministerul punctează: „Proiectul de lege este sustenabil în ţările în care pregătirea profesională a magistraţilor este consolidată şi nu ridică probleme de precaritate.“ În adresă se mai spune că „instituirea precedentului ca măsură care să asigure unificarea practicii judiciare nu poate fi susţinută“. Replica preşedintei AMR: „Cum să nu existe precedent, atâ­ta timp cât între legea română şi o cauză judecată la CEDO judecătorul o aplică pe cea din urmă? Iar directiva europeană a devenit lege română, odată cu aderarea la UE.“

http://www.capital.ro/articol/precedentul-judiciar-va-face-justitia-mai-coerenta-138801.html

În teorie sună bine, însă în practică mi-e teamă că se va dubla numărul proceselor...

Link to comment
Share on other sites

Da, magistratii romani sunt slab pregatiti, cata vreme mai exista idioti ca aceasta presedinta a AMR. Precedentul judiciar nu poate fi aplicat si nici n-are vreo legatura cu cauzele de la CEDO, care, apropos, nu "se aplica" de catre judecatori. Probabil ca ea face confuzie cu regulamentele sau directivele UE..

Edited by riaji
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.