Jump to content

La volan, ce condiții meteo vă deranjează cel mai mult?


Recommended Posts

Posted

Dacă e ceață, merg încet, cât mai pe dreapta, faruri de ceață, mai schimb fazele, mai dau un claxon, ...mă descurc :ph34r:

Dacă plouă și sunt multe persoane în mașină, se cam aburesc geamurile. Dau drumul la aerul cald.

Pe zăpadă sau gheață, merg încet.

Dacă e soare... și se mai află și undeva aproape de linia orizontului... să mai mergi și în direcția lui... ei, aici e aici! Chiar și cu ochelarii pe nas, am probleme!

Voi?

Posted

Daca e ceata proiectoare de ceata si daca e la drum lung bag GPS-ul. E singurul care poate " ghici " curbele.

Daca ploua si se aburesc geamurile dau drumul ori la AC ori la aer cald in functie de vreme.

Pe zapada sau pe gheata la fel merg incet. Sunt curios cum o sa fie iarna asta cu tractiune spate.

Daca e soare si e aproape de linia orizontului.. mai bine trag pe dreapta si ma joc la telefon sau trag un pui de somn. E cel mai nasol sa conduci in apropierea apusului cand nu e nici noapte nici zi.

Cel mai mult ma deranjeaza lumina farurilor noaptea! Ma obosesc luminile. Unu ba are xenoane, unu ba are doar un far si te chiorasti sa vezi cam ce poate fi, motor sau masina. Alt cretin merge cu ceata spate aprinsa desi nu e nicio ceata si asa mai departe. Tot caut de ceva vreme ochelari de noapte dar nu gasesc decat pentru tiristi, de aia cu IR .

Posted

Cel mai mult, da' cel mai mult... ma deranjeaza noaptea ... sa merg pe ploaie, sa nu pot depasi in conditii de siguranta, iar "carnatul" din fata mea sa aiba aprinsa lampa de ceata!!!

Doamne, cat poate fi de enervanta chestia asta!!! Efectiv te termina lumina aia rosie puternica... te orbeste, se imprastie pe parbriz!

PS

Si ma mai deranjeaza si soferii care nu-s echipati de iarna (treaba lor) dar care blocheaza circulatia!

Posted

"carnatul" din fata mea sa aiba aprinsa lampa de ceata!!!

Imi doresc uneori sa am niste proiectoare cum au unele masini de offroad sau tirurile sus. Sa-i bagi lumina chiar in luneta sa vezi ce repede stinge idiotul ceata. Mi se pare o tampenie sa aprinzi ceata spate cand nu e ceata. Nu te ajuta EFECTIV CU NIMIC IN MERS.

Eu ceata spate o folosesc doar daca e ceata sau noaptea la parcari impreuna cu lampa de marsarier si daca e nevoie bag si avariile. In rest..

Posted

Pe zapada sau pe gheata la fel merg incet. Sunt curios cum o sa fie iarna asta cu tractiune spate.

Am 2 colegi care au BMW-uri... echipate cu tot tacamul... Iarna trecuta au renuntat sa mai mearga cu ele. Sa stii ca-i naspa.

Posted

pai iarna trecuta a fost crunt! Eu la aia mica am terminat telescoapele pe fata de la zapada iar la logan am rupt spoilerul. La mercedes nu mi-e frica de lucrurile astea cat mi-e frica ca nu o sa pot pleca de pe loc :)) .

Posted

că veni vorba despre tracțiuni...

O mulţime de oameni au ocazia să o audă pe Andreea Esca spunând că accidentul s-a produs fiindcă şoferul a pierdut controlul asupra direcţiei pe carosabilul umed. Şi majoritatea iau chestia asta drept bună, deşi dacă i-ai întreba în mod expres, n-ar considera-o pe Andreea Esca tocmai autoritatea cea mai potrivită în materie.

În realitate, problemele apar deoarece pierzi controlul asupra tracţiunii, nu asupra direcţiei. Iar la maşinile cu tracţiune spate, pierzi foarte uşor aderenţa pe puntea tractoare şi prin urmare, controlul asupra tracţiunii. Dar de fapt, tocmai fiindcă maşina are mereu tendinţa să "dea din coadă", aşa înveţi să controlezi acceleraţia tot timpul, mai ales pe zăpadă sau pe carosabil umed. În timp ce o tracţiune faţă se conduce destul de "indolent" (no offense ) fiindcă stă singură pe traiectorie şi astfel nu ai ocazia să înveţi nimic.

De-obicei, iarna ai ocazia să vezi că tracţiunea faţă stă singură pe traiectorie chiar mai mult decât ţi-ai dori-o. Dacă mergi cam tare pe zăpadă şi vezi târziu un obstacol pe drum sau o curbă, degeaba încerci să virezi, fiindcă maşina pierde aderenţa şi îşi păstrează traiectoria iniţială (de coliziune cu obstacolul) chiar dacă roţile faţă sunt bracate. Adică vezi caroseria că s-a rotit cu 20-30 de grade şi merge oblic, dar tot pe vechea direcţie. Singurul lucru pe care poţi să-l faci este să îndrepţi roţile, ca să recapeţi aderenţa, dar tot loveşti obstacolul. Sau fie ieşi de pe drum, dacă era vorba de o curbă la stânga văzută târziu, fie ajungi pe contrasens, dacă era o curbă la dreapta. Iar la ştirile de la ora 17:00, se pot vedea o mulţime de accidente petrecute cu tracţiuni faţă, exact după reţeta asta - intrând în maşina de pe contrasens, uneori chiar pe asfalt uscat.

În schimb, la tracţiunea spate poţi să foloseşti pe zăpadă pierderea de aderenţă în avantajul tău. Dacă ai intrat prea tare în curbă şi maşina nu se încadrează în viraj, soluţia e să frânezi, ceea ce accentuează derapajul. Iar dacă nu ai ABS şi se blochează roţile faţă, cu-atât mai bine! Maşina începe să se rotească şi în momentul când se aşează corect pe direcţia de ieşire din curbă, ai grijă ca roţile faţă să fie deja drepte şi ridici piciorul de pe frână. Şi când îţi reuşeşte prima dată, nu-ţi vine să crezi nici ţie nici celorlalţi

Iar pe asfalt uscat, e şi mai evidentă diferenţa: dacă ai intrat prea tare în viraj, la tracţiunile faţă trebuie să frânezi cât se poate, până în ultima clipă, după care să introduci în viteza inferioară şi să accelerezi, ca să recapeţi aderenţa şi să ieşi din viraj pe direcţia corectă (de preferat, cea a drumului ) . Ceea ce îţi reuşeşte cu mult efort şi după mult antrenament. În timp ce la tracţiunile spate e mult mai simplu: când simţi că intri prea tare în viraj şi eventual începi să auzi şi cauciucurile fluierând, calci pur şi simplu acceleraţia şi vezi imediat cum fluieratul dispare, iar maşina intră corect în viraj.

Posted

că veni vorba despre tracțiuni...

Asa e Relu, insa e foarte greu (la tractiunea spate).

Pe zapada mai mare, cel putin la pornire, datele se schimba in sensul ca rotile din fata intampina o forta opusa la inaintare, iar cele din spate impingand masina - dau nastere un cuplu ce face ca spatele masinii sa fuga in toate directiile (stiu asta si din proprie experienta). Nu mai demult de iarna trecuta am vazut masini cu tractiune pe spate care la pornire se puneau de-a curmezisul...

Ca si sofer le prefer pe cele cu tractiune fata.

Posted

Este un Mercedes Benz tip C180, benzina, sport. Adica tipul "C" fabricat intre 1994-1996, motor benzina 1800 cmc, 122 CP (teoretic 90 kw). Am numai cauciucuri de iarna cu riscul a +1,0-1,2 l/sutaKM. Daca montezi corect lanturile -dezumflare-montare-strangere-umflare la 2,2-2,4 at, nu ai probleme decat daca zapada depaseste 0,5m. Si cum nu poti mai mult de a 3-a, 1700 rot/min, cuplu aproape de maxim, circuli. Bine ca iarna trecuta nu am avut polei ca trebuia sa le pun pe toate 4.

Posted

Partea nasoală la mine este că nu am cutie manuală ci hidramată! Aș putea merge cu a 2-a sau a 3-a manual.. și din a treia să zic că-i dau a 2-a!

Posted (edited)

Din experienta stiu ca este greu. Plus consum ceva mai mare. De aceea am cautat tipul Sport la seria respectiva si, cum sunt cam coleric, nu ma satisface o cutie manuala. (Adica si de preturile din noiembrie 2008, cu taxa cu tot.)

Am gresit! O cutie automata care, de regula avea si mai putine trepte la vremea aceea!

Edited by AndreiM
  • 1 month later...
Posted

Ceata nu ma deranjeaza, in curbe te poti folosi de ceata. Cel mai mult ma enerveaza ninsoarea, deaorece am tractiune spate si imi fuge foarte usor de cur

  • 2 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.