Sari la conținut

Enel construieşte o mega-termocentrală


dcp100168

Postare recomandata

Enel a demarat studiul de impact pentru construirea la Galaţi a unei termocentrale pe cărbune

O echipă de specialişti a început, joi, să verifice puritatea solului din Zona Liberă Galaţi, acolo unde Enel Italia şi Global International 2000 din Bucureşti vor construi o termocentrală pe cărbune cu o capacitate de 800 de megawaţi, a declarat directorul Administraţiei Zona Liberă, Angela Ivan. "Ieri (miercuri, n.r.) a sosit la Galaţi o echipă formată dintr-un american şi trei români, doi dintre ei fiind trimişi de Global International 2000, pentru a realiza un studiu de impact mediu. Astăzi (joi, n.r.) au demarat inspecţiile prin sondaj pe două dintre sectoarele concesionate, operaţiunile urmând să continue în zilele următoare. Practic, experţii verifică puritatea solului. Terenul a fost agricol, dar ei vor să aibă certitudinea că în trecut nu a fost infestat cu substanţe chimice sau radioactive, astfel încât să nu li se reproşeze nimic atunci când vor începe construcţia centralei curate", a declarat, joi, directorul Administraţiei Zona Liberă Galaţi, Angela Ivan.

Firma Global International 2000 din Bucureşti a concensionat 36,5 ha de teren în Zona Liberă, suprafaţă pe care va construi, împreună cu Enel Italia, cea mai mare termocentrală pe cărbune din sud-estul Europei. Terenul este concesionat pe perioadă maximă, 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu alţi 24 de ani şi cinci luni, nefiind exclusă extinderea pe noi suprafeţe. Potrivit directorului general al Zonei Libere, termocentrala va fi administrată de o firmă românească, înfiinţată la iniţiativa Global International 2000 şi Enel. Directorul de investiţii şi dezvoltare pentru România al Enel SpA Italia, Matteo Cassani, a dezvăluit că termocentrala pe cărbune va avea o capacitate de 800 de megawaţi şi va funcţiona cu un singur bloc, în sistem ecologic. Lucrările de construcţie vor demara în 2009 şi vor dura aproximativ patru ani. Potrivit lui Cassani, Enel a comandat deja studiul de fezabilitate pentru această investiţie, documentul urmând să fie finalizat la începutul acestui an. Conform aceleiaşi surse, investiţia se va ridica la un miliard de euro.

Înainte de începerea construcţiei centralei de la Galaţi, Enel şi Global International 2000 vor trebui să obţină acordul transfrontalier de la cele două state vecine, Ucraina şi Republica Moldova. Directorul Agenţiei Judeţene de Protecţie a Mediului, Mihai Turcu, a declarat că acest acord va fi emis de autorităţile de mediu din cele două ţări, însă demersurile oficiale vor fi efectuate de ministerele de externe din Ucraina, Republica Moldova şi România. Primarul municipiului Galaţi, Dumitru Nicolae, a apreciat că acordul Ucrainei va fi obţinut mai uşor decât cel din partea Republicii Moldova deoarece statul ucrainean va fi principalul furnizor de materie primă, respectiv cărbune, pentru termocentrala Enel din Zona Liberă.

Actuala termocentrală din Galaţi, Electrocentrale SA, funcţionează pe gaz metan şi păcură, aceştia fiind combustibilii de bază. Unitatea mai preia, însă, gaz de cocs şi gaz de furnal de la combinatul siderurgic ArcelorMittal Galaţi. Electrocentrale produce energie electrică şi energie termică. Pe partea de electricitate, are o putere instalată de 535 megawaţi pe oră, însă 160 de megawaţi oră sunt în plan de casare. În ceea ce priveşte energia termică, termocentrala are o putere instalată de peste 700 de gigacalorii pe oră. Agentul termic produs este furnizat în exclusivitate societăţii edilitare Apaterm SA, care distribuie apă caldă şi căldură populaţiei municipiului Galaţi.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

:o:o:o

Spionii care ne umflă factura

Foşti agenţi din serviciile secrete ruse, bulgare şi israeliene, cu conexiuni la Bucureşti, furnizează cărbune energetic pentru termocentralele româneşti la preţuri umflate de aproape două ori - adaos pe care-l suportăm toţi din buzunar. Sistemul Energetic Naţional a importat huilă rusească prin intermediarii Boris Golovin (colonel în rezervă în spionajul militar rusesc), Tonya Halpern (aflată în atenţia contraspionajului militar românesc) şi foştii KGB-işti Constantin Iavorsky, Anatoli Patron şi Iuri Ustinov. Furnizările de materie primă în Sistemul Energetic Naţional au fost monopolizate de foşti spioni sovietici, aliaţi în afaceri cu un om familiar agenţiilor de informaţii israeliene. Mai nou, un proiect de două miliarde de euro, dezvoltat la Galaţi, poartă amprenta spionajului rusesc.

Boris Golovin. A fost colonel în trupele Spetnatz - GRU - serviciul de spionaj al armatei ruse. Reprezintă în România interesele lui Oleg Deripaska şi Igor Ziuzin, doi oligarhi ruşi, parteneri ai evazionistului mondial Mark Rich.

Tonya Halpern. Un raport al Direcţiei de Siguranţă Militară (contraspionaj) obţinut de EVZ indică apartenenţa ei la serviciile secrete israeliene. Sursele EVZ susţin că este ofiţer AMAN - spionajul militar din Ţara Sfântă. Importă cărbune în România prin offshore-ul ei din Cipru, Petlon Enterprises Ltd.

Constantin Iavorsky. Fost general KGB, a monopolizat livrările de cărbune pentru termocentralele româneşti. S-a înconjurat în afaceri de o armată de ofiţeri SRI.

Igor Ziuzin. Oigarh rus, controlează gigantul Mechel, furnizorul cărbunelui ars de CETurile româneşti. Ziuzin deţine şi combinatele siderurgice de la Târgovişte şi Câmpia Turzii.

REŢEAUA

Ofiţerii $

Partenerul tradiţional de afaceri al lui Boris Golovin este Liviu Niţă, protagonistul celebrului scandal „Sunoil“, fost acţionar în Global International 2000. În 1999, Niţă a fost arestat pentru că a emis cecuri fără acoperire în valoare de peste 60 de miliarde de lei, prejudiciind rafinăria Petrobrazi (SNP Petrom). Asociatul lui Niţă în firma SunOil Company, prin care s-au dat tunurile, era chiar Golovin, prietenul său. Niţă a absolvit Institutul de Marină „Mircea ce Bătrân“. Specializarea: ofiţer de telecomunicaţii. În reţeaua transfrontalieră de afaceri a celor doi a fost cooptat şi colonelul ® SRI Corneliu Păltânea - în prezent, judecat pentru complicitate cu mafia petrolului. Golovin&Niţă, împreună cu ofiţerii KGB Anatoli Patron, Iuri Ustonov şi Alexei Voskoboi au fondat Nova Bank şi Centrul de Afaceri Româno- Rus (CARR) - azi, monitorizate pentru spălare de bani.

LICITAŢII CU DEDICAŢII

Cartelul huilei dublează preţurile

New York, Third Avenue, 7th Floor NY. Aici funcţionează offshore-ul Palmer International LLC, traderul grupului Mechel. Ambalată drept „investitor american“, căsuţa poştală intermediază tranzacţiile cu cărbune rusesc destinat României. Contul bancar prin care operează offshore- ul din SUA al oligarhului Igor Ziuzin e deschis în Ungaria, la fosta instituţie bancară care, înainte de ’89, era paravan pentru spionajul maghiar. De aici, ruşii de la Mechel încasează banii pentru cărbunele energetic exportat în estul Europei.

EVZ a intrat în posesia mai multor facturi emise de Palmer International LLC. Documentele arată că preţul cu care ruşii vând cărbunele variază între 45 şi 46 de dolari tona. O confirmă contractele Palmer LLC şi declaraţiile vamale din portul ucrainean Izmail. Totuşi, centralele romaneşti plătesc între 75 şi 82 de dolari pe tonă, aproape dublu. Cum s-a ajuns aici? Licitaţiile publice au fost cartelizate, iar caietele de sarcini întocmite cu dedicaţie.

Studii de caz

27 mai 2004. CET Iaşi, Termica Suceava şi SCUT Giurgiu achiziţionează 450.000 tone de huilă de la două offshore din Cipru: Petlon Enterprises Ltd. şi Constant Oil. Firma Tonyei Halpern primeş te 25 de milioane de dolari, şi offshore-ul lui Constantin Iavorski aproape 20 de milioane dolari. Căsuţele poştale câştigă între 80 şi 83 de dolari pe tona de huilă.

12 august 2004. Tonya Halpern (Petlon) primeşte 9,8 milioane de dolari de la Termica Suceava pentru 120.000 de huilă energetică. Tot atunci, Iavorsky încasează 4,9 milioane dolari. Preţ/tonă: 81,5 dolari. În 2005 şi 2006, Halpern şi Iavorsky câştigă contracte pe bandă rulantă şi vând cărbune în Giurgiu, Iaşi, Suceava şi Deva la preţuri cuprinse între 76 şi 82 dolari/tona.

19 septembrie 2004. Alte două offshore-uri, Global Corporation LTD (Singapore) şi Alitrade AG (Elveţia - Zug), vând 60.000 de tone de huilă către CET Iaşi. Preţul/tonă: 78 dolari. În spatele tranzacţiilor sunt ruşii Anatoli Patron (expert financiar KGB/SVR), generalul ® Alexei Voskoboi (fost şef al rezidenţei KGB din Turcia) şi generalul ® KGB, Iuri Ustinov - implicaţi în decapitalizarea băncii Nova Bank din România.

Septembrie 2006. Global International 2000 SRL, firma colonelului ® GRU Boris Golovin, vinde huilă la Iaşi şi Suceava. Preţul total: 10,2 milioane dolari. Preţ/tonă: 75 dolari.

FACTURĂ. Intermediarii ne vând acelaşi cărbune de două ori mai scump decât îl vinde producătorul rus (46,0 dolari)

RECHIZITORIUL LUI BENYATOV

Energie, ofiţeri şi interese ruseşti

Galaţi. 4 septembrie 2007. Sub numele Global Power Investment (GPI), un consorţiu de trei firme, începe construcţia celei mai mari termocentrale pe cărbune din sud-estul Europei, pe un teren de 36,5 hectar. Investiţia: 2 miliarde de euro. În GPI se întâlnesc trei grupări de afaceri pe bani publici: holdingul italian ENEL (85%), traderul de energie Romelectro (5%) şi SRL-ul bucureştean Global International 2000 (10%). Ultimul, un paravan al intereselor ruseşti în România.

Sediul Global International 2000 e chiar în clădirea fostei misiuni comerciale sovietice. Acţionar majoritar e colonelul ® GRU Boris Golovin, asociat cu Horia Bejan, fost director în Ministerul Industriilor. Anul trecut, EVZ a dezvăluit că Golovin, Bejan şi colonelul SRI Vasile Stângă au fost implicaţi în recuperarea unei datorii istorice a URSS. Prin Global, au livrat huilă pentru centrala „Mintia-Deva“. La preţuri umflate. Un al treilea asociat din Global e Victor Ustinov - fost ataşat comercial al Rusiei la Bucureşti. Acum, Ustinov este reprezentantul Engineering Company Ziomar, casa de comerţ a companiei ruseşti de stat, ZiO Podolsk - producător de utilaje nucleare, implicat în programul de îmbogăţire a uraniului din Iran şi controlat de Atomenergomash, un pilon al industriei nucleare ruseşti. Prin Ziomar, ZiO Podolsk deţine acţiuni în controversata Global International 2000. Terenul de 36,5 ha pe care se ridică termocentrala a fost concesionat, în august 2007, de firma lui Golovin de la Administraţia Zonei Libere Galaţi. Contractul e valabil 49 de ani (cu drept de prelungire încă 24), iar redevenţa e confidenţială. Ruşii participă în afacere şi cu materia primă: cărbunele adus de Mechel din Urali. Alunecos, Golovin face pe niznaiul: „Eu sunt un simplu acţionar, nu ştiu ce să vă spun. Dar, ce, e vreo problemă? Am câştigat licita- ţia acolo. (...) Noi am făcut proiectul şi Enel a venit la noi. Nu ştiu în ce stadiu sunt, întrebaţi la Enel“.

Bucureşti. 7 septembrie 2007. Procurorii Parchetului General finalizează rechizitoriul lui Vadim Benyatov - consultant financiar american, născut în Rusia. Benyatov e judecat pentru spionaj şi constituirea unui grup infracţional „transnaţional“ acuzat că a divulgat secrete legate de privatizarea unor societăţi energetice româneşti. În dosarul „Trădare şi spionaj“ mai sunt inculpaţi consultantul Stamen Stantchev (fost ofiţer special în armata bulgară), Dorinel Mucea (ex-director adjunct al Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatiză rii în Industrie) şi alţii. Din rechizitoriul lui Benyatov reiese că, iniţial, gigantica termocentrală trebuia să se construiască la Brăila: „În procesul de negociere a contractului de constituire a unei societaţi cu capital mixt la SC Termoelectrica SA, sucursala Electrocentrale Brăila (...) au fost depuse trei oferte, între care şi cea a consorţiului format din Global International 2000 şi ENEL Spa-Italia“.

Stantchev, complicele lui Benyatov, a netezit drumul spre câştigarea contractului. În septembrie 2006 au fost depuse trei oferte, iar în octombrie Mucea, apropiatul lui Stantchev, a devenit preşedintele comisiei de privatizare a Electrocentrale Brăila. Cu două zile înaintea datei-limită de depunere a ofertelor finale, Stantchev trece la fapte în favoarea Global - Enel. Rechizitoriul consemnează: „În convorbirea telefonică din 25.10.2006, ora 11.31, Stantchev îl informează pe Benyatov că Enel participă la negocierile privind societatea comercială în discuţie şi afirmă că poate ajuta această firmă, învăţându-i cum să procedeze «pentru că vor avea un interviu», situaţie cu care Vadim Benyatov a fost de acord“. Indicaţiile au avut efect, iar comisia lui Mucea a dat câştig de cauză consorţiului.

Boris Golovin nu comentează mişcările lui Stantchev şi ale lui Benyatov.

Parchetul General. Cu ajutorul SRI, procurorii determină „legătura infracţională, rolul şi locul inculpaţilor Benyatov Vadim şi Stantchev Stamen în cadrul grupului infracţional organizat“ precum şi „scopul urmărit de inc. Benyatov V. şi Stanchev Stamen de a obţine indirect (...) beneficii materiale de la una din competitoarele în procesul investiţional declanşat la SC Termoelectrica SA (adică Enel Spa - Italia)“. Ulterior, privatizarea Electrocentrale Brăila e amânată din cauza dificultăţilor sale economice, iar consorţiul Enel-Global International 2000 îşi mută interesele la Galaţi.

evz.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Enel detine 30% din piata de distributie de electricitate

ENEL ajunge la 30% din piata de distributie de energie electrica din Romania prin preluarea pachetului majoritar de actiuni al Electrica Muntenia Sud (EMS), a declarat, joi, directorul general executiv al Enel, Fulvio Conti, prezent la ceremonia prilejuita de incheierea tranzactiei. "In momentul de fata detinem 30% din piata de electricitate si dorim sa ne extindem. Vrem sa producem energia pe care o distribuim", a spus Fulvio Conti. Acesta a mai precizat ca Enel are in plan construirea unei centrale de 800 Mw la Galati a carei investitie se ridica la aproximativ 900 milioane euro, precum si o investitie in energia eoliana in zona Dobrogei. Reprezentanti ai Enel, referindu-se la parteneriatul pentru realizarea proiectului "Braila" pe care compania il are cu E.ON si Termoelectrica, au spus ca atat Enel cat si E.ON au dreptul la cate 50 de procente fiecare din energia produsa. Enel S.p.A si compania controlata de stat Electrica S.A. au finalizat procesul de privatizare a Electrica Muntenia Sud (EMS), prin semnarea documentelor finale pentru vanzarea catre Enel a unui pachet majoritar de 64.4% din capitalul Electrica Muntenia Sud.

Enel este cea mai mare companie de electricitate din Italia si cea de-a doua companie energetica europeana, in functie de capacitatea instalata. Enel produce, distribuie si comercializeaza electricitate si gaze naturale pe teritoriul Europei, in America de Nord si America Latina. Dupa preluarea companiei de utilitati spaniole Endesa, impreuna cu partenerul sau Acciona, Enel este acum prezenta in 21 de tari cu aproximativ 75.500 MW capacitate de generare si furnizeaza gaze naturale si electricitate pentru circa 50 milioane de clienti. Fiind listata la bursa din Milano din anul 1999, Enel este compania italiana cu cel mai mare numar de actionari – aproape 1,7 milioane de investitori institutionali si de retail. Compania are 73.500 angajati si opereaza o gama larga de centrale hidroelectrice, termoelectrice, nucleare, geotermale, eoliene si fotovoltaice. In anul 2007, Enel a inregistrat venituri de 43,7 miliarde euro, EBITDA in valoare de 10 miliarde euro si un profit net de 4 miliarde euro. Dupa finalizarea vanzarii activelor non-strategice, Enel este intr-un proces de extindere internationala pe piata electricitatii si a gazului natural. Avand o capacitate de 30.000 MW in centrale pe baza de surse de energie regenerabile (hidro, geotermala, eoliana, solara, biomasa si cogenerare), Enel este lider mondial in acest sector.

In Romania, Enel activeaza, in prezent, in sectorul distributiei si furnizarii de electricitate, dupa achizitia participatiei majoritare la doua companii de distributie, in urma procesului de privatizare initiat de Guvernul Romaniei in 2004. Enel Energie este compania care vinde electricitate tuturor categoriilor de clienti din Romania, in timp ce Enel Distributie Banat si Enel Distributie Dobrogea sunt cele doua companii care gestioneaza reteaua de energie electrica, in cele doua regiuni. In urma finalizarii achizitiei Electrica Muntenia Sud, compania isi dubleaza prezenta in sectorul de distributie de electricitate din Romania, ajungand la aproape 2,5 milioane de clienti, 93.000 km de retea si 5.700 de angajati.

http://www.standard.ro/articol_47142/en ... i_ems.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Enel a infiintat Enel Productie

Grupul italian de utilitati ENEL, prezent pe piata romaneasca de distributie si furnizare a electricitatii, a infiintat, in luna iulie, compania Enel Productie. “Enel Productie este noul nume al Global Power Investment, compania infiintata pentru a gestiona proiectul termocentralei de la Galati, pe care Enel intentioneaza sa o dezvolte, construiasca si sa o conduca impreuna cu Global International 2000 si Romelectro”, au precizat reprezentantii Enel. Grupul italian intentioneaza sa construiasca la Galati o termocentrala intre 800 si 2.000 MW, potrivit informatiilor din piata.

http://www.standard.ro/articol_62244/en ... uctie.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

In secolul 21, cand prapaditii aia de vietnamezi sau sri-lankezi ajung sa construiasca centrale eoliene, la Galati, in Europa nu se cauta solutiile profitabile atat din punct de vedere economic cat si din punct de vedere ecologic. Se cauta solutiile idioate: mega-termocentrala pe carbuni..

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Enel nu va cere finanţare pentru termocentrala la Galaţi până în 2010

Reprezentanţii companiei Enel apreciază că nu sunt motive pentru o creştere a preţului energiei electrice în acest an, iar în ceea ce priveşte clienţii industriali ar putea apărea întârzieri la plata facturilor. "Nu ne aşteptăm însă la probleme majore", a declarat preşedintele Enel România, Matteo Codazzi, într-o conferinţă de presă.

Pe de altă parte, el a adăugat că este prematur să avanseze cifre privind eventuale disponibilizări de personal. Enel estimează că în prima parte a anului 2010 va pune în funcţiune primele turbine eoliene, a afirmat Carlo Tamburi, şeful diviziei internaţionale a grupului italian. Tamburi a adăugat că până în 2010 Enel nu va cere finanţare pentru proiectul de construcţie a unei termocentrale la Galaţi, în timp ce pentru proiectul la Brăila, dezvoltat împreună cu Termoelectrica şi E.ON, nu a avansat un termen de începere a investiţiei. "Trebuie să luăm decizii de finanţare în funcţie de situaţia din piaţă", a spus Tamburi. El a adăugat că pentru ambele termocentrale Enel are în derulare lucrările preliminare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Enel are nevoie de avizele Ucrainei şi Rep. Moldova pentru construcţia termocentralei de la Galaţi

Enel a primit de la autorităţile locale din Galaţi avizul pentru planul de urbanism zonal în vederea construcţiei temocentralei în Zona Liberă, dar are nevoie şi de avizele de mediu din partea Republicii Moldova şi Ucrainei, întrucât unitatea va fi situată în apropierea graniţelor cu cele două ţări. Termocentrala va fi construită la aproximativ cinci kilometri de graniţa cu Republica Moldova şi Ucraina şi, fiind o zonă transfrontalieră, vor fi necesare avize de mediu şi de la autorităţile din cele două ţări, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX, directorul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului Galaţi, Mihai Turcu.

"Dacă lucrurile ar decurge normal, undeva în trimestrul al treilea sau al patrulea ar trebui să înceapă lucrările de construcţie", a afirmat directorul Zonei Libere Galaţi, Agela Ivan. Ivan a adăugat că termocentrala va avea două generatoare de 700-900 de megawatt fiecare, va funcţiona pe bază de cărbune şi va fi ridicată pe un teren de 38,6 hectare, concesionat de la Zona Liberă Galaţi.

Eleonora Marin, arhitectul-şef din Primăria Galaţi, a adăugat că, în perioada următoare, cele două companii vor trebui să prezinte avizele pentru utilităţi şi cele de mediu, pentru a putea fi emisă şi autorizaţia de construcţie.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

ma intreb ce sansa au galatenii in fata intereselor internationale aparati de administratia lu' niculai.au fost atatia investitori seriosi care au fost fugariti de administratia locala....daca tot suntem obisnuiti cu fumul de la cocseria boraturii tiganesti de ce sa nu mai tragem pe nas si niste aroma de huila ruseasca?oare de ce au hotarat amplasarea termocentralei tocmai la galati? ca doar galatiul este plin de exploatari miniere....cand dracu o sa avem la conducere niste oameni carora chiar le pasa de orasul asta? toata zona asta de la litoral si pana pe la vaslui de afla pe culoarul de vant.in loc sa amplaseze instalatii eoliene....galatiul este privilegiat si pentru energie fotovoltaica.pe harta de insorire a romaniei este singurul loc cu 1700-1750 w/mp.da noi profitam de exploatarile miniere din zona si facem termocentrale....hai mai galateni in strada sa aratam ca ne pasa de plamanii copiilor nostri.sa dam dracului totii nemernicii astia care ne otravesc. daca o sa asteptam sa fim aparati de impotentii aia de la mediu cumetriti cu baragladina sau de la administratia locala....murim toti pana se trezeste la viata mumia aia de niciolaie

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

fetita mea in varsta de 1an si 5 luni sufera de astm bronsic din cauza poluarii.daca te gandesti serios pun eu la dispozitie avocatul meu sau daca avem cumva unul specializat pe astfel de procese cotizez cu partea mea financiara si mai aduc inca o multime de "investitori". practic toate cunostintele,prietenii si partenerii mei de afaceri intra la "caciula" asta.bravo pentru initiativa.inca o data te asigur ca ai toata sustinerea mea (logistica si financiara) si a tot grupului meu de prieteni si parteneri.cu multa simpatie si caldura

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Multumesc, Gabbiano. Eu am suferit la randul meu de o forma de astm pana pe la varsta de 14 ani si sunt absolut sigur ca o mare parte din vina o avea acest colos industrial. Am sa ma mai consult, la randul meu, cu avocatul din familie (care la prima vedere pare cam sceptic, cel putin in ceea ce priveste instantele de pe meleagurile noastre, dar nici nu ma astept sa fie vreo procedura simpla avand in vedere sistemul judiciar romanesc) si o sa ma mai documentez cu privire la asta. Deocamdata, frustrarea e inca in stadiul de idee, dar am sa te pun la curent in masura in care pun la punct toate detaliile de baza.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

este normal sa fie sceptic.ideea este ca in tara asta nu conteaza principiile,nu conteaza libertatea si drepturile individului.daca reusim sa strangem o mare masa de manevra sigur o sa fim bagati in seama.si eu ma gandesc de ceva timp la initiativa ta.si la mine a ramas la stadiul de frustrare .este pacat pentru ca impreuna putem sa facem ceva .putem sa incepem sa vorbim cu toti prietenii si cu toate cunostintele.putem sa atragem atentia,sa postam pe net fotografii cu rahatul asta de sidex "in toata splendoarea lui". am aratat odata niste poze din telefon cu norii grosi care se ridicau deasupra combinatului cuiva care lucreaza la mediu.am intrebat persoana respectiva cand au de gand sa faca ceva.raspunsul a fost stupefiant:dar combinatul nu prea mai polueaza.cand am intrebat daca pot sa fac o sesizare am fost rugat frumos sa mai astept cateva zile ptr ca trebuie sa primeasca ei o sponsorizare.jur ca discutia este 100% reala si am si martori.daca o sa asteptam sa fim protejati de impotentii astia de la mediu care maninca banii publici degeaba sau de mumia de nicolaie o sa ne incantam de cate ori reprezentantii ciorii indiene o sa mearga cu cadouri la copii internati la spitalul tbc si o sa ne facem ca am uitat din ce cauza se afla acolo. in orice tara civilizata boratura asta nu si-ar fi permis sa dea drumul la noxe asa.din pacate aici este patria sfintei spagi si a santajului si singura sansa de a respira un aer curat este sa ne strangem in jurul celor cu astfel de initiative.cu mult respect

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Fratele lui Predoiu, implicat in afaceri cu energie electrica

Avocatul Cosmin Predoiu, fratele ministrului Justitiei, figureaza ca reprezentant legal al afacerii de la Galati in care Enel s-a implicat in constructia termocentralei de un miliard de euro alaturi de firma Romelectro, firma anchetata in dosarul DNA privind contractele cu Complexul Energetic Rovinari. Desecretizarea contractelor de pe piata energiei electrice ar putea lovi astfel si in interesele familiei actualului ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, al carui frate, Cosmin Predoiu, este reprezentantul legal al afacerii termocentralei de un miliard de euro de la Galati, informeaza Vot.ro. Potrivit sursei citate, in luna martie 2008, cand Guvernul Tariceanu, din care facea parte de trei saptamani si Catalin Predoiu, adopta ultimele masuri pentru finalizarea tranzactiei dintre statul roman si compania ENEL pentru Electrica Muntenia Sud, fratele ministrului Justitiei figura drept reprezentant al companiei italiene. In aceeasi luna, Cosmin Predoiu apare si ca reprezentant legal al afacerii termocentralei de un miliard de euro de la Galati, in care Enel este asociata cu compania Romelectro, una din firmele de intermediare de pe piata energiei, dar si cu rusii de la Global International 2000 SRL, implicati in controversata afacere de modernizare a Electrocentralei Mintia de la Deva. Firma Global International 2000 este condusa in Romania de Boris Golovin, despre care presa a scris ca ar fi ofiter GRU si ca ar reprezenta in Romania interesele financiare ale oligarhilor Oleg Deripaska si Igor Ziuzin.

Firmele din Romania in care este implicata compania Enel (potrivit sursei citate):

1. ENEL DISTRIBUTIE MUNTENIA SA

2. ENEL ENERGIE MUNTENIA SA

3. ENEL ENERGIE SA

4. BLUE ENERGY SA TULCEA

5. ENEL DISTRIBUTIE BANAT

6. ENEL ROMANIA SRL

7. ENEL DISTRIBUTIE DOBROGEA SA

8. GLOBAL POWER INVESTMENT GALATI SRL

http://www.ziare.com/Fratele_lui_Predoi ... 80689.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 months later...

Noul sef al Enel Romania ii scoate pe minoritari din proiectul centralei de 1 mld. euro de la Galati

Claudio Zito, 52 de ani, noul country manager si CEO al Enel Romania, cel mai mare jucator privat de pe piata energiei electrice, spune ca grupul va face de unul singur centrala de la Galati, proiect de circa un miliard de euro, dupa ce a finalizat achizitia pachetelor minoritare detinute de partenerii sai in proiect. Centrala de la Galati va avea o capacitate instalata de 800 de MW, mai mare decat un reactor nuclear de la Cernavoda, studiul de fezabilitate pentru acest proiect fiind deja finalizat. "Pentru proiectul de la Galati am obtinut drepturile de dezvoltare pentru aceasta centrala, am finalizat studiul de fezabilitate si urmeaza sa depunem la autoritatile de reglementare actele necesare demararii acestei investitii. In acest proiect, Enel are acum o participatie de 100% dupa ce am finalizat luna aceasta achizitia participatiilor de 10% si 5% detinute de Global International si respectiv Romelectro. Aveam un drept de preemtiune asupra acestor participatii si ni l-am exercitat, asa ca acum acest proiect este unul 100% Enel. Centrala de la Galati va avea circa 800 MW si acum ne ocupam de achizitia terenurilor", spune Claudio Zito, country manager si CEO al Enel Romania, companie care a avut anul trecut afaceri de 800 de milioane de euro dupa preluarea Electrica Muntenia Sud. Italienii de la Enel au cea mai mare prezenta privata pe piata de distributie si furnizare a energiei electrice dupa ce au devenit actionari majoritari la fostele Electrica Banat, Dobrogea si Muntenia Sud. Compania este implicata in multiple proiecte de producere a energiei, pornind de la investitii pe partea nucleara, pana la cea a energiilor regenerabile.

http://www.zf.ro/companii/noul-sef-al-e ... i-4458864/

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

Startul lucrărilor la Termocentrala Enel de la Galaţi, amânat pentru 2010

Lucrările de construcţie la cea mai mare termocentrală pe cărbune din sud-estul Europei, de tip ecologic, în valoare de un miliard de euro, vor fi amânate până la începutul anului 2010, potrivit directorului general al Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan, transmite corespondentul Informaţia.ro (AMOS News). Termocentrala realizată de Enel Italia urma să aibă ca punct de pornire al lucrărilor anul 2009, astfel încât până în 2011 să poată fi dată în funcţiune. Directorul general al Zonei Libere Galaţi a comunicat însă că din cauza avizelor de urbanism care au îngreunat startul lucrărilor, investiţia va fi demarată la începutul lui 2010. „În acest moment mai sunt câteva probleme cu avizele de urbanism, însă investiţia se va realiza. Lucrările vor începe în toamna acestui an sau cel mai târziu la începutul anului viitor", a declarat directorul general al Zonei Libere Galaţi, Angela Ivan. Aceeaşi sursă ne-a informat că reprezentanţi din cadrul administraţiei locale şi judeţene s-au întâlnit recent la Roma cu partea italiană pentru a discuta despre termocentrala ce urmează să fie construită în Galaţi. "În urma discuţiilor purtate la Roma cu cele două părţi am înţeles că s-au reconfirmat planurile de investiţii. Sigur cu această criză chiar ne făceam griji că nu se va face, dar s-a confirmat faptul că se va continua proiectul", a mai afirmat Angela Ivan.

Termocentrala de la Galaţi (cu două generatoare cu o capacitate fiecare de 700-900 de megawaţi) va avea ca materii prime cărbunii aduşi din Ucraina, iar unul dintre scopurile realizării sale ar fi scoaterea regiunii de sub dependenţa energetică de gazul din Rusia. Firma Global International 2000 din Bucureşti a concensionat 36,5 ha de teren în Zona Liberă Galaţi. Potrivit directorului general al Zonei Libere Galaţi, terenul este concesionat pe perioadă maximă, 49 de ani, cu posibilitatea prelungirii cu alţi 24 de ani şi cinci luni.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

Enel a finalizat studiul de fezabilitate

Enel si-a anuntat la randul sau intentia de a construi o centrala de 800 MW tot la Galati. "Enel continua procesul de dezvoltare a proiectului de la Galati, o termocentrala cu o capacitate de 800 MW. Am finalizat studiul de fezabilitate si in prezent suntem in curs de transmitere a solicitarilor pentru obtinerea avizelor si autorizatiilor necesare, la autoritatile relevante. Nu putem estima in prezent data de finalizare a procedurii de autorizare si, implicit, data la care vom putea initia lucrarile de constructie, de vreme ce sunt implicate mai multe autoritati si agentii", explica reprezentantii Enel.

http://www.zf.ro/companii/proiectele-de ... e-4732483/

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Mai bine ar face un reactor nuclear. Scoate tot atata putere, polueaza mai putin, materia prima este mai ieftina si cu siguranta uraniu ne mai ajunge pentru 200-400 de ani la consumul actual, insa carbunele nu ne mai ajunge nici macar o suta de ani. Asta este o solutie ieftina, pentru ca pe bani nitel mai multi putem face centrale eoliene sau solare.

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 10 months later...

Construcţia termocentralei Enel va începe la sfârşitului anului

Atât bugetul oraşului, cât şi forţa de muncă vor avea de câştigat dacă firma ENEL va construi, în ciuda crizei, centrala termoelectrică pe cărbuni. Un milion de euro ar urma să încaseze municipalitatea doar în acest an, ca urmare a încasării taxelor din acest proiect.

Mega-centrala ar urma să fie amplastă pe terenurile Administraţiei Zonei Libere Galaţi, în zona portuară a municipiului. Conform declaraţiilor Angelei Ivan, directorul de la „Zona Liberă", în ultima parte a anului, se va da drumul proiectului. „Mai sunt unele mici amănunte legate de autorizaţia de mediu. Din câte ştiu eu, este foarte probabil ca, la sfârşitul anului, să înceapă lucrările propriu-zise", ne-a declarat Angela Ivan.

Reprezentanţii Agenţiei Regionale de Mediu sunt ceva mai rezervaţi. „Nu pot aprecia dacă până la sfârşitul anului se va acorda sau nu autorizaţia de mediu. Pe 3 martie trebuia depus raportul de mediu, dar până în prezent, această etapă nu a fost respectată", a explicat Carmen Sandu, directorul Agenţiei Regionale de Mediu.

În cazul în care proiectul va fi pus în practică încă din acest an, la bugetul local vor intra aproape un milion de euro. „Banii vor proveni din taxele necesare pentru autorizaţiile necesare constririi termocentralei", a explicat directorul de la „Zona Liberă".

Investiţia în noua unitate de producţie a energiei, în valoare de aproape un miliard de euro, va fi derulată de grupul italian Enel şi firma Global International 2000 din Bucureşti. Pe lângă banii reanimarea bugetul local acest proiect ar contribui şi la reducerea numărului de şomeri. "La o investiţie de un milliard de euro, în mod normal, cel puţin 20% din sumă este alocată pentru plata forţei de muncă utilizate pe şantierele termocentralei. Prin urmare, ar fi nevoie de cel puţin 3.000 de muncitori pentru construirea uzinelor termocentralei", ne-a declarat Mariana Parfene, expert resurse umane.

În doi ani, ar urma să fie ridicată unitatea energetică. Termocentrala va avea două generatoare de 700-900 de megawatt fiecare şi va funcţiona pe bază de cărbune adus din Ucraina. Unitatea va fi ridicată pe un teren de 38,6 hectare.

În ceea ce priveşte mediul, termocentrala este percepută de gălăţeni ca fiind înlocuitoarea cocseriei de care plămânii noştri abia scăpaseră. Temerile sunt însă contrazise de directorul Agenţiei Regionale de Mediu. „Nu vor fi emise noxe de genul celor de la cocserie, prin urmare nu sunt probleme", a explicat Carmen Sandu.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/Investitii-_Italienii_ar_putea_scoate_Galatiul_din_criza_0_282571901.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 7 months later...

Termocentrală de un miliard de euro care crează 2.000 de locuri de muncă

Mega-termoelectrocentrala va fi amplasată pe teritoriul Administraţiei Zonei Libere Galaţi, în apropierea zonei portuare a municipiului.

Până în 2014, termoelectrocentrala pe bază de cărbuni realizată de Enel ar trebui să fie în funcţiune. Valoarea investiţiei se ridică la un miliard de euro. Ultimele etape ale obţinerii autorizaţiilor de mediu sunt în curs. "Cei de la Enel sunt foarte atenţi la toate aspectele. Au analizat chiar şi solul pentru a se vedea calitatea sa de acum şi cea de după ridicarea centralei, pentru a se putea dovedi că termocentrala nu este poluantă. Apoi vor mai fi de obţinut câteva autorizaţii de la Primărie", ne-a explicat Angela Ivan, directorul "Zonei Libere" Galaţi.

Un milion de euro ar urma să încaseze municipalitatea doar în acest an, ca urmare a încasării taxelor din acest proiect. "Eu aş vrea ca tot proiectul să fie pus în aplicare începând cu 2011 pentru a încasa aceşti bani la bugetul oraşului", a mai completat Angela Ivan.

Conform documentaţiei, pe şantierele amenajate pentru construirea termocentralei pe bază de cărbuni vor lucra peste 2.000 de oameni. După ce se va finaliza investiţia, doar 130 de persoane vor asigura în permanent fluxul energetic al mega-centralei cu automatizare de ultimă generaţie. Investiţia în noua unitate de producţie a energiei termo-electrice, în valoare de aproape un miliard de euro, va fi derulată de grupul italian Enel şi firma Global International 2000 din Bucureşti.

Termocentrala va avea două generatoare, de 700-900 de megawatt fiecare şi va funcţiona pe bază de cărbune adus din Ucraina. Unitatea va fi ridicată pe un teren de 38,6 hectare, care este concesionat de la Administraţia „Zonei Libere" de la Galaţi. Concesionarea terenului a fost realizată încă din anul 2007.

În ceea ce priveşte mediul, specialiştii au asigurat că proiectul este ecologic. „Nu sunt probleme de mediu. Nu vor fi emise noxe de genul celor de la cocserie", a argumentat în legătură cu acest proiect Carmen Sandu, directorul Regionalei pentru Protecţia Mediului pentru Regiunea de Sud-Est.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/La_Galati-_-Enel-_creaza_2-000_de_locuri_de_munca_0_422957761.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 month later...

"Pescarii" nu vor termocentrală pe cărbune în Zona Liberă!

Fără termocentrală pe cărbune în Zona Liberă! Acesta este punctul de vedere al reprezentanţilor conducerii Asociaţiei Judeţene a Pescarilor Sportivi din România, exprimat de preşedintele asociaţiei, Ion Stefan, în cadrul conferinţei de presă susţinute vineri. Ion Ştefan a declarat că asociaţia pe care o conduce nu şi-a dat avizul cerut de la firma Enel şi de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Galaţi în vederea construirii unei termocentrale de 800 megawaţi în Zona Liberă. Investiţia pe care intenţionează să o facă firma Enel, aşa cum a precizat Ion Ştefan, pe o suprafaţă de 32 hectare din Zona Liberă, ar urma să funcţioneze pe baza arderii a nu mai puţin de 200 de tone de cărbune pe oră. „Galaţiul a scăpat de poluarea provenită de la cocserie şi acum se doreşte construirea unei termocentrale care să funcţioneze pe bază de cărbune. Asociaţia noastră, care este administratorul unei arii naturale protejate situate în vecinătatea Zonei Libere, nu şi-a dat avizul pentru construirea acestei termocentrale. Suntem de acord cu folosirea tuturor surselor de energie, care însă nu au un efect şi un impact negativ asupra mediului înconjurător. Din acest motiv nu am dat un răspuns pozitiv atunci când ni s-a solicitat acordul, atât din partea firmei italiene, cât şi din partea Agenţiei Regionale pentru Protecţia Mediului Galaţi”, a declarat Ion Ştefan.

http://www.monitoruldegalati.ro/eveniment/fara-termocentrala-pe-carbune-in-zona-libera-4805.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.