Sari la conținut

Reţea "tip Băhăian", distrusă la Galaţi


dcp100168

Postare recomandata

Reţea "tip Băhăian", distrusă la Galaţi

În cursul acestei săptămâni, patru persoane au fost arestate, iar alte 20 sunt cercetate în stare de libertate, după ce au creat un prejudiciu băncilor româneşti în valoare de aproape 200.000 de lei, folosindu-se de oameni fără adăpost pentru a contracta credite. "În dimineaţa zilei de 18 noiembrie 2010, poliţişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale al IPJ Galaţi, cu sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Intervenţii Rapide au descins la locuinţele lui B. Vasile zis Silică de 43 ani, cunoscut cu antecedente penale, P. Ştefan Cătălin de 38 ani, fără antecedente penale, C. Sebastian Răzvan de 32 ani, fără antecedente penale, toţi din Galaţi, administratori ai unor societăţi comerciale şi M. Radu Mihail de 19 ani, fără ocupaţie, fără antecedente penale", a declarat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi. Aceştia făceau parte dintr-o grupare infracţională monitorizată de poliţiştii încă de la sfârşitul anului 2009, grupare ce a acţionat pe raza municipiului Galaţi, sens în care au comis mai multe infracţiuni de înşelăciune, şantaj, ameninţări, tâlhărie, fals în înscrisuri în dauna mai multor persoane fizice şi juridice (unităţi bancare), prejudiciul creat fiind de 190.000 lei.

În urma cercetărilor efectuate poliţiştii au stabilit că aceştia, în perioada 2006-2009, au înfiinţat mai multe societăţi comerciale şi, cu ajutorul altor persoane, au racolat persoane fără ocupaţie, interesate de obţinerea unor credite bancare, cărora le-au întocmit în fals acte cum că ar fi angajaţi la aceste societăţi comerciale şi că ar realiza venituri legale. O parte dintre membrii grupării acţionau violent asupra unor dintre persoanele racolate, ameninţându-le şi şantajându-le pentru a le determina să meragă la bancă, să semneze contractele şi să ridice banii. "În urma audierilor şi a probatoriului administrat, faţă de cei patru s-a luat măsura reţinerii pe timp de 24 de ore, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, şantaj, ameninţare, tâlhărie, fals în înscrisuri, urmând a fi prezentaţi Judecătoriei Galaţi cu propunere de arestare preventivă", a mai declarat aceasta.

Tot în aceeaşi cauză s-a dispus începerea urmăririi penale faţă de alte 20 de persoane cercetate în stare de libertate pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune, fals şi uz de fals.

http://www.adevarul.ro/locale/galati/UPDATE-VIDEORetea-Sergiu-Bahaian-Galati_0_374962807.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Judecaţi în libertate

Poliţişti de la Investigaţii Criminale al Poliţiei Galaţi şi mascaţii de la Intervenţii Rapide au descins joi dimineaţa la locuinţele gălăţenilor Vasile Budescu, zis Silică (43 ani), cu antecedente, Ştefan Cătălin Puiu (38 ani), fără antecedente, Sebastian Răzvan Curatu (32 ani), fără antecedente, administratori ai unor societăţi comerciale şi Radu Mihail Mareş (19 ani), fără ocupaţie, fără antecedente penale.

După audieri, cei patru au fost reţinuţi pentru 24 de ore, pentru înşelăciune, şantaj, ameninţare, tâlhărie, fals în înscrisuri. Ei au fost prezentaţi Judecătoriei Galaţi, cu propunere de arestare preventivă, însă instanţa a decis judecarea lor în libertate. Procurorii au făcut deja recurs împotriva deciziei.

http://www.viata-libera.ro/articol-VIDEO_Si_bancile_pot_fi_pacalite_2.html

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...

Înfiinţau firme ca să ţepuiască bănci

Judecătoria Galaţi a început cercetarea judecătorească într-un proces de înşelăciune cu acte false în dauna a două instituţii bancare (Credite Europe Bank şi SC Colectare Recuperare Creanţe SRL). Protagoniştii sunt Ştefan Cătălin Puiu, Stela Drăgulin şi Simona Alexandra Munteanu, care s-au folosit de şomeri şi de înscrisuri false pentru a obţine credite bancare.

Ştefan Cătălin Puiu urmează să îşi afle pedeapsa şi într-un alt dosar cu aceleaşi acuzaţii: înşelăciune, şantaj, ameninţări, tâlhărie, fals în înscrisuri în dauna mai multor persoane fizice şi bănci.

Gruparea infracţională a ajuns în atenţia oamenii legii în 2010, după ce timp de un an a păgubit mai multe bănci gălăţene cu aproape 200.000 de lei. Patru persoane au ajuns iniţial după gratii, fiind vorba de Vasile Budescu, Ştefan Cătălin Puiu, Sebastian Răzvan Curatu şi Radu Mihail Mareş. În urma verificărilor s-a stabilit că grupul amintit a înfiinţat în perioada 2006-2009 mai multe societăţi comerciale. Apoi, cu ajutorul altor persoane, a racolat şomeri interesaţi de obţinerea unor credite bancare. Le-au făcut acte false, ca angajaţi la societăţile lor comerciale, cu venituri legale.

Acuzaţii de înşelăciune şi uz de fals

O parte dintre membrii grupării îi forţau pe unii dintre cei racolaţi, ameninţându-i şi şantajându-i pentru a-i determina să meargă la bancă, să semneze contractele şi să ridice banii. Vasile Budescu, Ştefan Cătălin Puiu, Sebastian Răzvan Curatu şi Radu Mihail Mareş au fost reţinuţi iniţial pentru 24 de ore şi prezentaţi la Judecătoria Galaţi, cu propunere de arestare preventivă, dar judecătorii au decis judecarea lor în libertate. Toţi patru au trimişi în judecată pentru înşelăciune, alte 20 de persoane fiind trimise în boxa acuzaţilor pentru înşelăciune, fals şi uz de fals. Instituţiile bancare ţepuite de gruparea infracţională sunt Bancpost, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Ţiriac, Raiffeisen Bank, pe listă regăsindu-se şi SC Colectare Recuperare Creanţe SRL şi SC Eos Ksi România, acestea constituindu-se deja părţi civile în proces.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Cum au scăpat de închisoare membrii unei grupări infracţionale după ce au ţepuit mai multe bănci

Judecătoria Galaţi i-a condamnat pe protagoniştii unei înşelăciuni cu acte false în dauna a două instituţii bancare (Credite Europe Bank şi SC Colectare Recuperare Creanţe SRL) la pedepse minore.

Schema folosită de escroci era simplă. În baza unor acte false obţineau credite de la bănci, pe care nu le mai restituiau. Pe lista păgubiţilor se numără Credite Europe Bank şi SC Colectare Recuperare Creanţe SRL.

În urma unui proces care a durat doi ani, au venit şi condamnările. Simona Alexandru Munteanu a primit un an şi două luni de închisoare cu suspendare sub supraveghere, urmând ca pe parcursul termenului de supraveghere să presteze o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei comunei Corni sau a şcolii Gimnaziale nr. 1 din comuna Corni, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare. În cazul ei, SC Colectare Recuperare Creanţe SRL a precizat că nu se mai constituie parte civilă.

Ştefan Cătălin Puiu a scăpat cu un an şi şase luni de închisoare, tot cu suspendarea sub supraveghere a executării. Şi el va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Municipiului Galaţi sau a Spitalului Clinic de Urgenţă ”Sf. Apostol Andrei” Galaţi, pe o perioadă de 80 de zile lucrătoare.

Cea care va ajunge efectiv după gratii va fi Stela Drăgulin, condamnată la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Femeia a fost obligată de instanţă să plătească 4.534 de lei către SC Colectare Recuperare Creanţe SRL în contul prejudiciului creat.

Ştefan Cătălin Puiu urmează să îşi afle pedeapsa şi într-un alt dosar cu aceleaşi acuzaţii: înşelăciune, şantaj, ameninţări, tâlhărie, fals în înscrisuri în dauna mai multor persoane fizice şi bănci. Hotărârea a fost atacată la instanţa superioară, care urmează să se pronunţe definitiv în acest caz în perioada următoare.

adevarul.ro

 

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Şomeri şantajaţi să contracteze credite bancare. Martorii la înşelăciuni nu mai sunt de găsit

24 de persoane au fost puse sub inculpare după ce au păgubit mai multe bănci gălăţene cu aproape 200.000 de lei. Pe lista acuzaţiilor aduse grupării infracţionale se numără înşelăciunea, şantajul, ameninţarea, tâlhăria şi falsul în înscrisuri.

Patru persoane au ajuns iniţial după gratii, fiind vorba de Vasile Budescu, Ştefan Cătălin Puiu, Sebastian Răzvan Curatu şi Radu Mihail Mareş. Poliţiştii au descoperit că cei patru făceau parte dintr-un grup infracţional, care a comis mai multe infracţiuni de înşelăciune, şantaj, ameninţare, tâlhărie, fals în înscrisuri în dauna mai multor persoane fizice şi bănci.

În urma verificărilor s-a stabilit că grupul amintit a înfiinţat în perioada 2006-2009 mai multe societăţi comerciale. Apoi, cu ajutorul altor persoane, a racolat şomeri interesaţi de obţinerea unor credite bancare. Le-au făcut acte false, ca angajaţi la societăţile lor comerciale, cu venituri legale. O parte dintre membrii grupării îi forţau pe unii dintre cei racolaţi, ameninţându-i şi şantajându-i pentru a-i determina să meargă la bancă, să semneze contractele şi să ridice banii.

Judecaţi în libertate

Vasile Budescu, Ştefan Cătălin Puiu, Sebastian Răzvan Curatu şi Radu Mihail Mareş au fost reţinuţi iniţial pentru 24 de ore şi prezentaţi la Judecătoria Galaţi, cu propunere de arestare preventivă, dar judecătorii au decis judecarea lor în libertate. Cei patru sunt judecaţi acum pentru înşelăciune, alte 20 de persoane fiind trimise în boxa acuzaţilor pentru  înşelăciune, fals şi uz de fals. Instituţiile bancare ţepuite de gruparea infracţională sunt  Bancpost, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Ţiriac, Raiffeisen Bank, pe listă regăsindu-se şi  SC Colectare Recuperare Creanţe SRL şi SC Eos Ksi România, acestea constituindu-se părţi civile în proces, în încercarea de a recupera măcar o parte din prejudiciu.

Judecătoria Galaţi a decis recent să readministreze probele în acest dosar, decizia instanţei fiind surprinzătoare, în condiţiile în care procesul trenează de aproape patru ani, iar majoritatea termenelor de judecată au fost pierdute pe lipsuri de procedură şi încercări de împăcare cu păgubiţii, care nu s-au mai concretizat. Şi pentru ca tacâmul să fie complet, martorii care pot ofeli detalii despre cum erau racolaţi şomerii şi şantajaţi să contracteze credite bancare nu mai sunt de găsit. Ultimele trei termene de judecată au fost acordate doar pentru audierea acestora, însă martorii nu au dat niciun semn de viaţă, instanţa urmând cel mai probabil să îi citeze cu mandate de aducere.

adevarul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Verdict în cazul grupării care şantaja persoane fără ocupaţie ca să obţină credite bancare. Şomerii au fost obligaţi să plătească creditele

Judecătoria Galaţi a pronunţat o primă decizie într-unul din cele mai longevive procese de înşelăciune din România. Faptele au fost comise în intervalul 2006-2009, iar multe dintre ele s-au prescris.

Protagoniştii principali ai acestei afaceri infracţionale sunt Vasile Budescu, Ştefan Cătălin Puiu, Sebastian Răzvan Curatu şi Radu Mihail Mareş, aceştia fiind condamnaţi de Judecătoria Galaţi la pedepse între trei şi cinci ani de închisoare pentru înşelăciune şi tâlhărie. Istanţa a decis ca celelalte 21 de persoane implicate în această afacere, toţi şomeri, să plătească creditele pe care le-au luat de la bănci, fiind vorba de sume ce pornesc  de la 2.000 de lei şi ajung până la 5.700 de euro.

O parte dintre faptele de care cele 25 de persoane au fost acuzate s-au prescris, cum ar fi falsul în înscrisuri sub semnătură privată şi uzul de fals, în condiţiile în care au fost comise acum 12 ani.

Gruparea avea un mod de operare extrem de simplu. Cele patru persoane amintite au înfiinţat, în perioada 2006-2009, mai multe firme, iar ulterior au recrutat persoane fără ocupaţie, angajându-le fictiv la societăţile amintite. Pe baza unor adeverinţe false, şomerii se prezentau la bănci şi contractau credite bancare. Cei care refuzau, eram ameninţaţi şi şantajaţi.

Pe lista băncilor ţepuite se regăsesc Bancpost, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Ţiriac şi Raiffeisen Bank, prejudiciul total depăşind 200.000 de lei.

adevarul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 months later...

Şantajau şi ameninţau şomeri ca să obţină credite bancare. Escrocii au scăpat, iar persoanele fără ocupaţie au fost obligate să plătească creditele

Faptele au fost comise acum 12 ani, iar procesul a durat cinci ani, astfel că judecătorii nu au putut face altceva decât să constate că multe dintre faptele pentru care suspecţii fuseseră trimişi în judecată s-au prescris.

Curtea de Apel Galaţi s-a pronunţat definitiv, pe 27 noiembrie, într-un dosar de înşelăciune care este printre cele mai vechi din România. Faptele au fost comise în intervalul 2006-2009, iar judecata a început în 2013, astfel că multe dintre acestea s-au prescris.

Capii grupării infracţionale sunt Vasile Budescu, Ştefan Cătălin Puiu, Sebastian Răzvan Curatu şi Radu Mihail Mareş, aceştia fiind condamnaţi iniţial de Judecătoria Galaţi la pedepse între un an şi trei luni şi trei ani de închisoare, cu suspendarea executării, pentru înşelăciune şi tâlhărie.

Judecătorii instanţei superioare au constatat acum că multe dintre faptele de care erau acuzaţi  cei patru s-au prescris, în condiţiile în care au fost comise acum 12 ani, astfel că au dispus încetarea procesului penal. Vasile Budescu a fost condamnat, de pildă, la doar un an şi trei luni de închisoare pentru complicitate la înşelăciune şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

În schimb, instanţa a dispus ca celelalte 21 de persoane implicate în această afacere, toţi şomeri, să plătească creditele pe care le-au luat de la bănci, fiind vorba de sume ce pornesc de la 2.000 de lei şi ajung până la 5.700 de euro. Asta deşi persoanele în cauză au fost ameninţate şi şantajate să obţină creditele bancare.

Gruparea avea un mod de operare extrem de simplu. Vasile Budescu, Ştefan Cătălin Puiu, Sebastian Răzvan Curatu şi Radu Mihail Mareş au înfiinţat, în perioada 2006-2009, mai multe firme, iar ulterior au recrutat persoane pe ocupaţie, angajându-le fictiv la societăţile amintite.

Pe baza unor adeverinţe false, şomerii se prezentau la bănci şi contractau credite bancare. Cei care refuzau, eram ameninţaţi şi şantajaţi. Pe lista băncilor ţepuite se regăsesc Bancpost, Alpha Bank, Credit Europe Bank, Unicredit Ţiriac şi Raiffeisen Bank, prejudiciul total depăşind 200.000 de lei.

adevarul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.