Sari la conținut

Nereguli grave descoperite la asociaţiile de proprietari din Galaţi


djabar1523

Postare recomandata

  • 1 year later...

Lupte surde între locatari şi administratori

La redacţie vin foarte multe sesizări ale cititorilor noştri cu privire la activitatea unor administratori de asociaţii de proprietari. Cetăţenii reclamă adesea modul defectuos de lucru al acestora, în contradicţie flagrantă cu interesele grupului de locatari/proprietari pe care ar trebui să-i reprezinte corect, eficient. Asociaţiile în cauză rămân cu plăţi restante la furnizorii de apă, de gaze, de energie termică etc, documentele asociaţiei nu sunt corect întocmite, la vedere, iar proprietarii se simt înşelaţi, furaţi. Uneori, după ce senzaţiile lor se transformă în acţiuni în instanţă, se dovedeşte că e adevărat, chiar sunt furaţi.

Disputa dintre proprietari şi administratori a căpătat deja dimensiuni alarmante. În 2011, pe rolul Judecătoriei Galaţi au fost înscrise peste 120 de astfel de cauze, de procese între locatari şi asociaţie, respectiv administratori. În cele ce urmează, vă prezentăm, prin două cazuri distincte, cam care sunt dimensiunile unor astfel de neînţelegeri dintre proprietari/locatari şi administratorii de asociaţii.

(Ne)plăţi la furnizori, restanţe, penalităţi, acte la secret

Un caz tipic în sensul celor afirmate până acum îl reprezintă cel al Claudiei Toader, administratorul Asociaţiei de locatari nr.186. Împotriva acesteia, un grup de locatari, după mai mulţi ani de lupte surde purtate pe mai multe planuri, ni s-a adresat în scris, dar şi verbal, încercând să obţină sprijin şi prin „Viaţa liberă”. Unul dintre aceştia este Timofte Valentin, în prezent preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 897. „Mă văd nevoit să vă cer sprijinul în a arăta prin intermediul ziarului dumneavoastră modul cum înţelege un administrator să se comporte cu cei care-i asigură salariul lunar şi felul în care acesta le gestionează banii câştigaţi de fiecare în felul său cu multă trudă.

Mă gândesc în primul rând la pensionari, care, în majoritate, au ajuns la limita subzistenţei… În 2009, am reuşit cu chiu cu vai, întâmpinând opoziţie din partea administratoarei amintite, să ne desprindem din Asociaţia de locatari nr. 186 şi noi, cei de la Scara 3 a Blocului LC5 din Mazepa II, ne-am constituit în Asociaţia de Proprietari nr. 897. După ce protocolul de desprindere s-a concretizat, am rămas surprinşi de datoriile pe care Asociaţia nr. 186, prin doamna Toader Claudia, ni le-a repartizat, în speţă e vorba de restanţe, penalităţi şi cheltuieli de judecată despre care noi, locatarii, nu am ştiut nimic, pentru că acestea, pur şi simplu, nu au fost afişate pe listele de plată a întreţinerii.

Mai mult, dacă am cerut să vedem o factură sau un alt document al asociaţiei 186 am fost refuzaţi. Am cerut şi ajutorul Primăriei Galaţi - Serviciul Pentru Relaţii cu Asociaţiile de Proprietari - Biroul financiar-contabil şi de gestiune, dar, prin intermediul doamnei inspector Antohi, am aflat doar că administratoarea Toader Claudia este un înger de femeie şi că dumneaei nu poate să creadă că respectiva ar putea proceda în acest mod. În aceste condiţii, ne-am adresat instanţei de judecată. Am câştigat în două instanţe, dar s-au scurs, între timp, trei ani de zile, pentru că doamna Toader Claudia a recurs, prin avocat, la tot felul de tertipuri pentru a lungi agonia. În această perioadă, dumneaei n-a demonstrat cu niciun act sau cu vreun martor că noi am fi avut de plătit sumele de bani pe care le pretindea.”

Acuzaţii de fraudă, cu facturi umflate

L-am întrebat pe domnul Timofte Valentin cum consideră dumnealui că locatarii de la scara pe care o reprezintă ar fi fost furaţi. „Ne fura, fără ca noi să ştim; inventa fonduri de reparaţii, care erau mărite după bunul plac, fără acordul proprietarilor; inventa cheltuieli cotă parte cu sume considerabile fără nicio justificare. Pot pune la dispoziţie în acest sens documente rezultate în urma proceselor pe care Asociaţia de locatari, prin administratoarea Toader Claudia, le-a avut cu Apaterm.

Toate aceste procese au fost câştigate de Apaterm, iar asociaţia noastră, altfel restantă la plata agentului termic, era nevoită să suporte şi cheltuieli de judecată cu titlu executoriu. Avem dovezi clare cum au fost umflate facturile de plată de la Electrica, Gaze, Apă Canal.” Ce au realizat locatarii de la Scara 3 a Blocului LC5 prin această desprindere din Asociaţia nr. 186? „…Acum, cheltuielile lunare ale asociaţiei noastre sunt cu 30 la sută mai mici, deşi preţurile fluidelor pe care le plătim s-au majorat considerabil…”, aflăm de la interlocutorul nostru.

Ajutoare neautorizate În altă ordine de idei, Toader Claudia îşi permite să pună o persoană neautorizată - pe nume Pohariu Toma Petru - pentru a face încasări. Toader Claudia mai păstoreşte şi alte asociaţii de proprietari cu acordul Primăriei. E vorba de asociaţiile nr. 185, nr. 561. Dar, de la Asociaţia nr. 561 a fost dată afară de către proprietarii nemulţumiţi, după ce aceştia au descoperit grave lipsuri în gestiune, după ce s-au săturat de comportamentul deplorabil al acesteia în relaţia cu locatarii.

Pe domnul Pohariu l-a prezentat ca fiind expert contabil, locatarii au sesizat că nu e lucru curat la mijloc şi au dat-o afară după ce un expert autorizat a descoperit hoţiile făcute… În fine, domnul Timofte Valentin face şi următoarea remarcă: „Se pare că în Galaţi, acest fenomen al fraudelor comise de administratori de asociaţii în cârdăşie cu unii preşedinţi şi alţi indivizi în slujba acestora e în expansiune. Din păcate, aşa cum am păţit şi noi, suntem înşelaţi, fără ca nicio autoritate locală să se sesizeze. Până când?…”

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 years later...

Fapte cu iz penal descoperite la asociaţile de proprietari

* Facturi decontate de mai multe ori, solduri calculate incorect, erori de calcul şi de înregistrare a chitanţelor, precum şi chitanţe falsificate * Sunt doar câteva dintre deficienţele majore descoperite de controalele primăriei, desfăşurate deocamdată la nivelul a 18 asociaţii de proprietari din Galaţi * Administratorii riscă să îşi piardă atestatul sau, mai grav, să dea socoteală în faţa legii

 

Primăria Galaţi a început o amplă operaţiune de control la asociaţiile de proprietari din oraş, în special la acele asociaţii care s-au dovedit a fi rău-platnice în anul 2013. Comisiile de control nu au stat, din câte se pare, cu mâna în sân în ultimele luni, ci au descoperit o multitudine de probleme, unele dintre ele fiind chiar de competenţa organelor de anchetă.

Debite mari, nereguli financiare mari

Controalele au început la finalul anului trecut şi au drept scop punerea în ordine a circuitului banilor pe traseul proprietari-asociaţii-furnizori. Primăria a înfiinţat nu mai puţin de 14 comisii, formate din câte doi oameni.

"Începând cu data de 15 decembrie 2013 au fost constituite 14 comisii pentru verificarea financiar-contabilă a activităţii asociaţiilor de proprietari/locatari. Comisiile, formate din economişti, îşi desfăşoară activitatea conform Dispoziţiei Primarului municipiului Galaţi nr. 3.630 din 13.12.2013. Asociaţiile selectate pentru verificare fac parte din categoria asociaţiilor cu grad scăzut de încasare şi care în anul 2013 au făcut plăţi la Apaterm în sume nesemnificative în raport cu valoarea sumelor datorate la energie termică şi apă caldă de consum", se arată într-o informare de presă a Biroului Comunicare al Apaterm.

Practic, susţin surse din cadrul furnizorului local de agent termic, s-a mers pe principiul că trebuie controlate exact asociaţiile care fac plăţi foarte mici, pentru că cei din sistem bănuiau că există o legătură strânsă între sumele mici plătite către Apaterm şi eventuale deficienţe financiar-contabile la nivelul asociaţiei. Teorie care, din câte se pare, în multe cazuri s-a şi demonstrat.

"Decontare repetată de facturi"

Asociaţia 372 a adunat un adevărat "buchet" de probleme, după cum susţin membrii comisiei care au controlat activitatea desfăşurată de administrator şi preşedinte. Iată câteva dintre acestea: "decontarea repetată a aceloraşi facturi şi în original, şi în copie; chitanţe neoperate în fişele locatarilor sau operate cu alte valori decât cele de pe chitanţă; existenţa unor facturi şi bonuri fiscale pentru diverse reparaţii de subsol şi acoperişuri care nu au fost luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere şi nu au fost aprobate de comitetul executiv sau de preşedintele asociaţiei", se arată în informarea de presă a Apaterm. De asemenea, comisia a mai notat faptul că, la Asociaţia 372 debitorii mari nu sunt acţionaţi în judecată, ci doar notificaţi sporadic, că soldurile din fişele locatarilor sunt incorect calculate sau că nu sunt calculate penalităţi şi, implicit, acestea nu pot fi recuperate.

Administrator dispărut fără urmă

Asociaţia 750 Perla şi Asociaţia 556 nici măcar nu au putut fi controlate din simplul motiv că administratoarea nu a fost de găsit, iar la sediu membrii comisiei de control nu au găsit niciun document. "La data deplasării la sediul asociaţiei nu s-au găsit documente justificative (chitanţiere, registru de casă, documente justificative privind plăţile) motivat că acestea erau la domiciliul administratoarei. Ulterior, controlul nu a mai fost posibil, deoarece administratoarea nu a mai fost de găsit nici la sediul asociaţiei şi nici nu a răspuns la apelurile telefonice, sustrăgându-se în mod evident acţiunii de verificare financiar-contabilă", se mai arată în documentul pus la dispoziţia presei de către Apaterm.
În schimb, la Asociaţia 534 preşedintele şi administratorul vor da socoteală pentru o problemă destul de gravă. "Există un număr de 40 de chitanţe care au fost falsificate. Au fost înregistrate ca fiind anulate în registrul de casă şi, în realitate, acestea au fost înlocuite cu chitanţe false ce totalizează suma de 13.477 lei", se mai spune în informarea Apaterm.

Şi la Asociaţia 204 a fost descoperită o deficienţă greu de explicat. Potrivit comisiei de control, există "diferenţe de 204.398 lei între sumele repartizate în listele de plată afişate şi totalul datoriei asociaţiei la furnizori".

Sume neachitate furnizorilor

La Asociaţia 560, comisia de control a întâmpinat iniţial o serie de dificultăţi, însă în cele din urmă administratoarea a colaborat şi a pus la dispoziţie actele necesare desfăşurării controlului. Deficienţele descoperite, nu neapărat grave, afectează direct Apaterm. "Încasările de la locatari în perioada 1 ianuarie 2013 - 31 martie 2013 sunt în valoare de 52.449 lei, iar administratoarea face plăţi către SC Apaterm SA doar în sumă de 88,99 lei. În luna mai, din suma totală încasată de la locatari (15.956 lei) s-a platit către S.C. Apaterm S.A. doar 4.250 lei. De asemenea, în luna iunie 2013, din suma de 17.494 lei încasată de la locatari s-a plătit către S.C. Apaterm S.A. doar 3.250 lei."
Mult mai grav este ceea ce s-a descoperit la Asociaţia 710. Potrivit comisiei de control, "s-au constatat diferenţe majore între totalul sumelor datorate de locatari conform evidenţei contabile a asociaţiei şi datoriile către furnizorii SC Apaterm S.A. si SC Apă Canal SA, care, la 31 decembrie 2013, conform extraselor de cont, este de aproximativ 300.000 lei pentru debit. Însă cea mai gravă abatere constatată este "sustragerea de sume de bani prin falsificarea unui chitanţier", după cum se mai arată în documentul pus la dispoziţie de Apaterm.

Preşedinte de asociaţie cu datorii mari

Şi Asociaţia 550 bis a strâns câteva deficienţe semnificative. Este vorba despre "existenţa unei diferenţe la soldul de casă de 7.946 lei, erori de înregistrare a chitanţelor privind încasările de la locatari, erori de înregistrare şi omisiuni de înregistrare a documentelor justificative privind plăţile efectuate", după cum au constatat membrii comisiei de verificare. De asemenea, se mai spune în documentul Apaterm, există o "diferenţă de 24.289,68 lei între totalul datoriei existente în fişele locatarilor şi soldul de plată existent numai la SC Apaterm SA".
Interesante sunt constatările echipei de control care a luat la puricat documentele Asociaţiei 371 bis. "Chitanţe neînregistrate în Registrul de Casă, registrul întocmit eronat, diferenţă la soldul de casă în valoare de 3.313 lei şi chitanţe neînregistrate în fişa locatarului", sunt doar câteva dintre problemele scoase la lumină de control. "Mai mult, preşedintele de asociaţie figurează cu debit la întreţinere în valoare de 27.534 de lei", se arată în documentul Apaterm.

Administratorii penali vor fi daţi pe mâna poliţiei

Administratorii care au fost prinşi pe picior greşit de controlul celor din Primărie vor suferi consecinţe în perioada următoare. Potrivit biroului de presă al Apaterm, societatea de unde provin cei 28 de membri ai comisiilor de verificare, în cel mai bun caz, administratorii vor fi mustraţi sau vor primi o serie de avertismente.

"Dacă deficienţele constatate sunt minore, atunci administratorii vor fi avertizaţi. De asemenea, ei vor fi obligaţi să remedieze toate problemele descoperite în urma controlului. Dacă problemele sunt grave se poate merge chiar până la ridicarea atestatului. Sigur, în anumite cazuri vorbim despre fapte de natură penală. În aceste situaţii au fost sesizate organele competente, care vor demara propriile anchete", se arată într-un răspuns al Biroului Comunicare al Apaterm.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 4 months later...

Furturile administratorilor înseamnă puşcărie!

* Mai mulţi angajaţi ai asociaţiilor de locatari sau proprietari riscă să ajungă în spatele gratiilor * Deficienţele găsite sunt cercetate de Poliţie

Unul dintre principalele motive pentru care situaţia Galaţiului din punctul de vedere al încălzirii din iarna ce va veni este atât de neagră este legat de datoriile populaţiei. Faptul că oamenii nu plătesc se oglindeşte în situaţiile financiare ale Apaterm şi CET. Toate bune şi frumoase. Numai că nu doar gălăţenii sunt vinovaţi pentru modul în care se fac încasările. Lanţul incompetenţei şi al ilegalităţilor este strâns legat şi de administratori, de modul în care Primăria Galaţi a înţeles sau nu să-i controleze. Încet, dar sigur, acest lanţ poate fi rupt de organele statului, mai exact de Poliţie.
În acest moment, pe birou poliţiştilor de la Serviciul Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Galaţi se află patru dosare ce vizează direct modul în care lucrează administratorii asociaţiilor de proprietari.

Sesizări din primăvară

Cele patru dosare se află pe masa poliţiştilor încă din luna mai a acestui an, după ce Primăria şi Apatermul au dispus o serie de controale la asociaţiile de proprietari cu grad scăzut de încasare, asociaţii de proprietari cu datorii uriaşe către furnizorul de apă caldă şi căldură al Galaţiului.

Prima dintre cele patru asociaţii controlate este asociaţia 850, campioana absolută pe Galaţi în ceea ce priveşte datoriile  către Apaterm. În total, această asociaţie datorează către Apaterm 3.177.928,14 lei, din care datoria de bază este de 1.922.356,03 lei, restul reprezentând penalităţi. Potrivit celor de la Apaterm, în perioada aprilie 2014-septembrie 2014, această asociaţie, compusă din 272 de proprietari a virat în conturile societăţii 24154,9 lei, adică un procent infim din suma datorată. "Cu sprijnul Primăriei Galaţi, Serviciul Administrarea Asociaţiilor şi după multe intervenţii au fost ridicate o parte din  documentele financiar - contabile. Din verificarea chitanţelor, coroborat cu Registrul de Casă, s-au constatat următoarele: Registrul de Casă este completat eronat şi anume: încasările sunt înregistrate în locul plăţilor şi invers; Pentru perioada 22.08.2013 – 31.10.2013 nu există înregistrări în Registrul de Casă; Chitanţe falsificate, cu sume modificate sau înregistrate în Registrul de Casă în valori mai mici decât în realitate", se arată într-un comunicat al Apaterm.

Tot pe masa Poliţiei se află şi dosarul asociaţiei 710, din acelaşi cartier Micro 39. Cele 460 de apartamente ale acestei asociaţii au către Apaterm o datorie în valoare totală de 2.666.652 lei. Controlul celor de la Apaterm a constatat şi aici deficienţe cu iz penal. "S-au constatat diferenţe majore între totalul sumelor datorate de locatari conform evidenţei contabile a asociaţiei şi datoriile către furnizorii  S.C. APATERM S.A. şi S.C. APA CANAL S.A., care  la 31.12.2013, conform extraselor de cont, este de aproximativ 300.000 lei pentru debit,  sustragerea de sume de bani prin falsificarea unui chitanţier", mai notează Apaterm.

Cea de-a treia asociaţie aflată sub lupa oamenilor legii este asociaţia 534. Această asociaţie din cartierul Micro 20, compusă din 192 de apartamente, are o datorie către Apaterm ce se ridică la "doar" 989.234 lei. Aici problema este de altă natură. "Există un număr de 40 de chitanţe care au fost falsificate. Au fost înregistrate ca fiind anulate în registru de casă şi în realitate acestea au fost înlocuite cu chitanţe false ce totalizează suma de 13.477,53 lei", mai notează Apaterm-ul.

Ultima asociaţie din acest cvartet este asociaţia 372, din cartierul Micro 17. Această asociaţie are o datorie totală către Apaterm în valoare de 2.509.139 de lei. La această asociaţie s-au descoperit următoarele nereguli: "decontarea repetată a aceloraşi facturi şi în original şi în copie; chitanţe neoperate în fişele locatarilor sau operate cu alte valori decât cele de pe chitanţă; existenţa unor facturi şi bonuri fiscale pentru diverse reparaţii de subsol şi acoperişuri, care nu au fost luate în calcul la stabilirea cheltuielilor de întreţinere, şi nu au fost aprobate de  comitetul executiv sau de preşedintele  asociaţiei; debitorii mari nu sunt acţionaţi în judecată, ci doar notificaţi sporadic; soldurile din fişele locatarilor sunt incorect calculate; nu sunt calculate penalităţi şi nu sunt recuperate de la aceştia".

Investigaţie penală

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi, aceste investigaţii au fost extinse, urmând ca oamenii legii să stabilească dacă doar administratorii se fac răspunzători pentru faptele ce se impută. "În acest moment, dosarele la care faceţi referire se află în lucru la colegii de la Serviciul de Investigare a fraudelor, aceştia făcând cercetări pentru fals, uz de fals şi înşelăciune", a declarat Cristina Tatulici, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
În cazul în care vor fi găsiţi vinovaţi, atât administratorii, cât şi posibilii lor complici, riscă pedepse cu închisoarea de la şase luni la cinci ani.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...
  • 1 year later...

Nereguli grave descoperite la asociaţiile de proprietari din Galaţi

* La jumătate dintre asociaţiile de proprietari verificate, experţii contabili au estimat prejudicii de peste un milion de lei * Una dintre asociaţii a refuzat expertiza financiar-contabilă, iar preşedintele şi administratorul acesteia au fost sancţionaţi cu 5.000 de lei * Alte 100 asociaţii vor fi verificate în 2016

 

Preşedinţii şi administratorii unor asociaţii de proprietari din municipiul Galaţi s-au ales cu plângeri penale şi riscă să fie acţionaţi în instanţă, după ce expertizele financiar-contabile comandate de Primărie, în anul 2015, la zece asociaţii (în urma încheierii protocolului de colaborare dintre municipalitate şi Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România, CECCAR - filiala Galaţi), au scos la iveală numeroase nereguli cu iz penal. Ba mai mult, în cazul a jumătate dintre cele zece asociaţii de proprietari a fost descoperit un potenţial prejudiciu de aproape 1,1 milioane de lei.

Asociaţia 761, numărul 1 pe lista neagră

Conform documentelor furnizate de Primărie Prefecturii Galaţi, la Asociaţia nr. 761 expertul contabil autorizat a descoperit cel mai mare prejudiciu, motiv pentru care municipalitatea a sesizat Serviciul Investigare Fraude. Este vorba despre un "prejudiciu prezumtiv în sumă de 685.411 lei”. „Conducerea asociaţiei de locatari a produs, în opinia expertului, bugetului consolidat un prejudiciu în sumă de 67.366 de lei, din care prin stopaj la sursă suma de 26.906 lei”, se arată în documentul furnizat de conducerea Primăriei. În urma neregulilor, s-a dispus „extinderea expertizei financiar-contabile asupra gestiunii asociaţiei şi pentru anii 2012-2013”, în baza HCL nr. 583/2013, care prevede că „în cazul asociaţiilor de proprietari/locatari la care UAT Galaţi este membru şi care înregistrează datorii mai vechi de 60 de zile către furnizorii de utilităţi asigurate prin serviciile publice ale unităţilor administrativ-teritoriale, expertiza financiar-contabilă a gestiunii fondurilor ulterior efectuării de către comisia de cenzori a controlului financiar se va realiza cu prioritate, perioada supusă verificării fiind de minim un an, cu posibilitatea extinderii la trei ani”, procedură care a şi fost aprobată în luna august a anului trecut. Totodată, municipalitatea a sesizat, anul trecut, ca urmare a rezultatului verificărilor, atât ITM Galaţi - pentru verificarea situaţiei angajaţilor din cadrul asociaţiei, cât şi ANAF Galaţi, pentru o serie de verificări privind plăţile efectuate către bugetul de stat. Totodată, autorităţile au luat decizia ca verificările să fie extinse şi asupra apartamentelor ce aparţin Primăriei, din cadrul asociaţiei, procedură aflată în desfăşurare, la finele anului trecut.

Al doilea cel mai mare prejudiciu a fost descoperit la Asociaţia nr. 185, unde, la începutul anului 2014, „a fost creat un prejudiciu prezumtiv în sumă de 381.669” lei, însă potenţialul prejudiciu adus asociaţiei de proprietari în anul 2014 în urma încasărilor şi a cheltuielilor efectuate pentru plata furnizorilor de utilităţi şi servicii este în sumă de 45.864 de lei. Şi în acest caz, autorităţile au sesizat Serviciul Investigare Fraude.
Sub lupa experţilor contabili s-a mai aflat şi Asociaţia nr. 114, unde, conform municipalităţii, „în opinia expertului a fost creat un prejudiciu prezumtiv de 1.238 de lei, constând în plăţi fără documente legale din fondul de reparaţii pentru lucrări urgente de desfundare a instalaţiilor de evacuare dejecţii”. Totodată, „pentru salarii brute în sumă de 6.720 de lei plătite cenzorului şi preşedintelui nu au fost prezentate documente justificative”.

O expertiză a fost efectuată şi la Asociaţia nr. 359, unde, conform concluziilor, „un potenţial prejudiciu ar putea fi constituit din creanţele neîncasate de la proprietari, precum şi cheltuielile efectuate fără aprobarea comitetului executiv în sumă de 10.032 lei”.
„Grave deficienţe privind gestionarea fondurilor atât materiale, cât şi băneşti” au fost descoperite şi la Asociaţia nr. 372.

Un preşedinte şi un administrator, sancţionaţi

Printre cele zece asociaţii care ar fi trebuit să fie verificate de experţii contabili se numără şi Asociaţia nr. 229, numai că, în acest caz, conform datelor prezentate de municipalitate, „asociaţia a refuzat să pună la dispoziţia expertului actele în vederea efectuării expertizei financiar-contabile”, motiv pentru care atât preşedintele, cât şi administratorul au primit câte o amendă de 2.500 de lei.

În schimb, la Asociaţiile nr. 402, 564 şi 714, conform rapoartelor de expertiză, nu au fost descoperite prejudicii. În cazul Asociaţiei nr. 714, chiar dacă nu au fost constatate prejudicii, au fost descoperite o serie de erori de calcul, dar şi majorări de întârziere necalculate. Tot aici, membrul CECCAR a descoperit că salariaţii din cadrul asociaţiei nu figurează cu forme legale, iar la nivelul acesteia nu exista, la începutul anului trecut, o structură de conducere. În cazul celei de-a zecea asociaţii care ar fi trebuit verificată (Asociaţia nr. 109), pe rolul instanţei exista, la finele anului trecut, un proces care viza expertul contabil, mandatat să facă verificările.

La cererea Primăriei, alte 100 asociaţii vor fi verificate de experţi contabili, anul acesta

Primăria va continua colaborarea cu filiala gălăţeană a Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) şi în acest an, în vederea unor noi verificări financiar-contabile la asociaţiile de proprietari şi locatari. Conform informării transmise Prefecturii, în luna decembrie, la cererea asociaţiilor de pensionari din Galaţi, reprezentanţii Primăriei au precizat că nu mai puţin de 100 de asociaţii, care au în componenţă apartamente al căror proprietar este municipalitatea, vor fi supuse unor expertize financiar-contabile în anul 2016.

„Expertiza contabilă, pentru a fi recunoscută în justiţie, poate fi efectuată doar de către un expert contabil autorizat de Corpul Experţilor Contabili Autorizaţi. În baza rezultatelor verificării, în condiţiile în care rezultă fapte de natură infracţională privind activitatea financiar-contabilă şi gestionară a asociaţiei, sunt sesizate organele de cercetare în drept şi de asemenea acţionate în justiţie persoanele care se fac vinovate în vederea recuperării eventualelor pagube”, au afirmat reprezentanţii municipalităţii.

Orice membru al asociaţiei poate comanda expertize

Conducerea Primăriei a informat totodată că, potrivit Legii 230/2007, asociaţia de proprietari sau orice membru al asociaţiei de proprietari poate contracta, în nume propriu, lucrări de expertiză tehnică şi/sau contabilă cu o persoană fizică sau juridică, care are calitatea de a efectua expertize. „Potrivit normativelor în vigoare, expertiza contabilă este mijlocul legal folosit ca probă în justiţie, prin care se poate demonstra un prejudiciu pecuniar produs de către administrator, preşedinte, comitet executiv, etc”, au precizat autorităţile.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 weeks later...

Fraude uriaşe la asociaţiile de proprietari din Galaţi. Un audit cerut de Primărie a scos la iveală că se fură pe întrecute

Primăria municipiului Galaţi a cerut ajutorul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR) în a descâlci iţele la asociaţiile de locatari şi de proprietari din oraş în care autoritatea locală deţine apartamente sociale sau de serviciu.

În ultimii doi ani, Primăria fost pur şi simplu „bombardată” cu sesizări de la cetăţeni, iar raportul CECCAR a demonstrat că la asociaţii se fură pe rupte. În anul 2015, Primăria Galaţia a primit aproape 1.800 de petiţii din partea cetăţenilor nemulţumiţi de modul cum merg lucrurile la asociaţiile de proprietari sau de locatari din care fac parte. În faţa acestei adevărate „avalanşe” de reclamaţii, autoritatea publică a apelat, conform legii, la Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România (CECCAR), singura entitate în măsură să facă lumină în chestiune.

Din păcate, legea limitează dreptul administraţiei publice de a verifica asociaţiile de proprietari, aşa că expertiza s-a limitat doar la acele asociaţii în care primăria este membră prin prisma faptului că deţine acolo apartamente sociale sau de serviciu. Chiar şi aşa, au fost găsite, în urma controalelor, fraude importante, care arată cât de prost merg lucrurile la asociaţii şi cât de multă dreptate au gălăţenii care spun că banii achitaţi la întreţinere sunt deseori furaţi ca-n codru.

Prejudiciu mediu de 13.000 de euro pe lună la Asociaţia 762

Asociaţia de proprietari nr. 761 a fost verificată de expertul contabil autorizat Viorica Vasiliu, care a descoperit la faţa locului un prejudiciu estimat la peste 685.000 de lei. Asta doar în anul 2014, motiv pentru care expertul contabil a cerut extinderea verificărilor şi pe anii din urmă, în conformitate cu HCL nr. 583/2013. Un calcul sumar, arată că la asociaţia nr. 761 s-a reuşit „performanţa” de a se crea un prejudiciu de 57.000 de lei (adică aproape 13.000 de euro) în fiecare lună, ceea ce arată că lucrurile au fost şi sunt deosebit de grave.

În linii mari, la amintita asociaţie de proprietari au fost întârzieri majore în plata facturilor către furnizorii de utilităţi, întârzierile fiind deseori nejustificate dat fiind că în soldul registrului de casă existau sume care să acopere facturile. Există suspiciunea că, de fapt, lichidităţile ar fi fost folosite temporar de administratorul asociaţiei în scopuri personale, motiv pentru care s-a propus sesizarea Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF).

Un alt aspect este legat de necalcularea sau calcularea greşită a majorărilor de întârziere în cazul persoanelor cu datorii la întreţinere, iar un prejudiciu important, estimat la 67.000 de lei, s-a produs prin neplata impozitelor pe salarii aferente angajaţilor asociaţiei. În acest caz, au fost sesizate Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) şi Direcţia Generală Regională a Finanţelor Publice (DGRFP).

Mai mult decât atât, expertul a propus sancţionarea persoanelor vinovate de gestiunea dezastruoasă a banilor asociaţiei, precum şi retragerea atestatului administratorului.

Prejudiciu prezumtiv de 381.000 de lei la Asociaţia 185

Raportul întocmit de Contab Consulting MH SRL la Asociaţia de Proprietari nr. 185 a relevat, de asemenea, mari probleme în gestionarea fondurilor. Astfel, este estimat un prejudiciu de peste 381.000 de lei aferent anului 2014, dintre care 45.864 de lei reprezintă paguba produsă asociaţiei, iar restul unor persoane sau bugetului de stat.

Expertul a cerut extinderea verificărilor pe trei ani, lucru aprobat, de altfel de Primăria Galaţi, dat fiind că există suspiciuni că aceeaşi manieră păguboasă de lucru a existat şi în perioada 2012-2013. De altfel, în cauză a fost deja sesizat Serviciul de Investigare a Fraudelor, s-a dispus sancţionarea conducerii asociaţiei şi s-a solicitat suspendarea atestatului administratorului.

Nereguli asemănătoare (dar cu prejudicii ceva mai mici) au fost descoperite şi la asociaţiile cu numerele 114 (preşedintele şi cenzorul au primit 6.700 de lei fără a prezenta documente justificative), 359 (un prejudiciu de 10.000 de lei, care ar puea fi mult mai mare; deocamdată s-au extins verificările), 372 (se menţionează că s-au găsit „grave deficienţe”, dar nu s-a specificat suma) şi 714.

Au refuzat să dea actele la control

O situaţie aparte a fost constatată la asociaţia de proprietari nr. 229, acolo unde preşedintele Virgiliu Rossi şi administratorul Ana Botez au refuzat să pună actele contabile la dispoziţia expertului desemnat. Cei doi au fost amendaţi cu suma de 2.500 de lei, însă asta nu rezolvă problema, căci nu s-au putut afla cum sunt gestionaţi banii, cu toate că există cel puţin patru reclamaţii la primărie cu privire la presupuse fraude.

În urma celor descoperite, Primăria Galaţi a decis ca în cursul anului 2016 să fie verificate circa 100 de asociaţii de proprietari în care municipalitatea este membră cu unul sau mai multe apartamente.
adevarul.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 1 year later...

Primăria şi-a propus să "ghideze" asociaţiile de locatari

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, s-a întâlnit, miercuri, 1 noiembrie 2017, cu reprezentanţi ai mai multor asociaţii de proprietari pentru a dezbate principalele probleme cu care aceştia se confruntă.

”Dezbaterile de acest gen sunt importante pentru a stabili de comun acord câteva reguli clare, care să poată fi aplicate în situaţii similare la nivelul tuturor asociaţiilor. În sensul acesta, intenţia municipalităţii este de a realiza un ghid de bune practici în conformitate cu toate legile în vigoare, care să poată fi aplicat şi respectat de către toţi reprezentanţii asociaţiilor de proprietari. Astfel, cele mai multe dintre piedicile întâmpinate în acest moment, atât în relaţia cetăţenilor cu asociaţiile, cât şi în relaţia asociaţiilor cu municipalitatea vor fi eliminate în cel mai scurt timp”, se arată într-un comunicat al Biroului de Presă al Primăriei Galaţi.

Întâlnirea a durat circa două ore, timp în care edilul şef împreună cu funcţionarii care activează în cadrul compartimentului de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Galaţi au ascultat cu ce probleme se confruntă asociaţiile de locatari constatându-se că se impune găsirea unor soluţii unitare, astfel încât să nu existe diferenţe de la o asociaţie la alta în rezolvarea problemelor.

Preşedinţii asociaţiilor de locatari şi proprietari s-au plâns de nenumăratele situaţii în care se nu reuşesc să recupereze banii de la datornici, de problemele pe care le întâmpină cu chiriaşi ai Primăriei sau ce probleme întâmpină în privinţa comunicării cu furnizorii.

Concluzia municipalităţii, ca urmare a acestei întâlniri, este că se impune, în regim de urgenţă, realizarea ghidului de bune practici, astfel încât problemele din cadrul asociaţiilor să-şi găsească rezolvările cât mai uşor, iar relaţia municipalităţii cu asociaţiile şi, implicit, cu cetăţenii să se deruleze într-o manieră profesionistă şi cât mai apropiată de nevoile comunităţii.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 5 months later...

Big Brother ajunge şi la asociaţiile de proprietari

În timp ce numeroşi gălăţeni se confruntă cu lipsa transparenţei din partea conducerii asociaţiilor de proprietari, întrucât, de cele mai multe ori, oamenilor le este refuzat accesul la documente importante precum facturile la utilităţi, modul în care li se calculează şi repartizează cheltuielile sau plăţile făcute de către asociaţii, şi nu ştiu efectiv unde se duc banii lor şi pe ce, câteva sute de familii din Galaţi pot verifica on-line situaţia financiară a asociaţiei din care fac parte.

Oamenii pot consulta de pe telefon, computer sau tabletă facturile emise asociaţiei, ştiu în orice moment dacă acestea sunt achitate sau nu, pot consulta on-line listele de plată, au acces la avizier on-line şi au la dispoziţie un istoric al plăţilor, pe care îl pot vizualiza oricând. De asemenea, îşi pot achita cheltuielile de întreţinere on-line, fără a mai pierde timp la ghişeul asociaţiei, unde, de multe ori, programul de lucru al administratorilor se suprapune cu cel al persoanelor active. Totodată, proprietarii nu mai sunt obligaţi să bată drumul la asociaţie pentru a furniza consumul de apă, ci îl transmit on-line.

Sistemul a fost introdus la Asociaţiile de proprietari nr. 727, 121, 189, 226 şi 187 din municipiul Galaţi, care însumează aproximativ 600 de apartamente, şi ar putea fi extins şi la nivelul altora. "Le-am pus la dispoziţie un sistem prin care ei pot plăti de acasă, fără nicio problemă. Anul trecut, am dat drumul la plăţile on-line, iar acum se pot face plăţi şi la pay-point. Proprietarii au acces la avizier, au registru de casă, au registru jurnal, au registru de bancă, situaţia soldurilor, plus listele de plată pe toată asociaţia. Omul are acces la toate informaţiile legate de asociaţie. Absolut totul este detaliat, plus restanţe. În momentul în care eu încarc facturile în sistem, pot fi consultate de către oricine. Noi nu emitem chitanţe manuale, folosim nişte imprimante termice, astfel încât datele să intre automat în sistem. Este singura formă prin care se pot reduce costurile, transparenţa datelor, evidenţa corectă a situaţiei financiare", ne-a declarat administratorul Narcisa Condrea, care a precizat că "punându-le oamenilor la dispoziţie numeroase posibilităţi de plată, creşte gradul de încasare la nivelul asociaţiilor".

Potrivit acesteia, aproximativ 50 la sută dintre proprietarii de apartamente din cele cinci asociaţii de proprietari fac plăţi on-line în prezent, în timp ce restul a rămas fidel plăţii la casierie. "Ca prestator de servicii nu sunt condiţionată de a respecta un program. Respect, însă, programul de casierie (...) Am văzut o deschidere a preşedinţilor spre noţiunea de prestator de servicii, dar mă lovesc de cenzorii care sunt numiţi din cadrul membrilor din asociaţie, nu experţii contabili, ci acei cenzori care vin din rândul membrilor, sunt aleşi, care în loc să facă verificarea din punct de vedere al interesului tuturor proprietarilor, pe ei îi interesează mai mult cât plătesc ei. Aproape toate asociaţiile pe care le-am preluat, le-am preluat cu probleme şi a fost foarte grea trecerea", ne-a spus Narcisa Condrea.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 3 years later...

O asociaţie de proprietari din Galaţi a primit 6 amenzi în valoare de 18.000 lei

Ca urmare a unei sesizări a unui locatar supărat pe administraţia asociaţiei de proprietari din care face parte, Primăria municipiului Galaţi, prin Compartimentul Asociaţii de Proprietari, a declanşat, în luna decembrie 2021, un amplu control la asociaţia respectivă care s-a lăsat cu o avalanşă de sancţiuni.

În fapt, ca urmare a verificării activităţii Asociaţiei de Proprietari nr. 556 au fost aplicate 6 sancţiuni contravenţionale. După cum ne-a informat Primăria Galaţi, sancţiunile s-au dat pentru că nu s-a convocat adunarea generală a membrilor asociaţiei, nu s-a încheiat poliţa de asigurare de răspundere civilă profesională, nu s-au luat măsurile în scopul constituirii fondului de rulment, dar şi pentru nerespectarea prevederilor privind plăţile curente ale asociaţiei de proprietari în contul curent al asociaţiei, nerespectarea prevederilor art. 70 privind veniturile obţinute din exploatarea proprietăţii comune, nerespectarea termenului de răspuns la solicitările locatarilor. Valoarea totală a sancţiunilor este de 18.000 lei.

Potrivit portalului Primăriei municipiului Galaţi, Asociaţia de Proprietari nr. 556 se află în cartierul Micro 21, pe str. Oţelarilor, nr. 23 B, bl. D9 B, sc. II, parter şi are arondate 108 apartamente.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 2 weeks later...

760 de controale la asociaţiile de proprietari din municipiul Galaţi

Asociaţiile de proprietari continuă să fie un subiect controversat pentru gălăţenii care locuiesc la bloc. Ca urmare a articolului în care am relatat cum o asociaţie de proprietari a primit 6 amenzi de la Compartimentul „Asociaţii de proprietari” din cadrul Primăriei municipiului Galaţi, am primit la redacţie zeci de mesaje de la gălăţenii care reclamă nereguli în asociaţiile de care aparţin.

Ca urmare a sesizărilor cititorilor noştri, am solicitat Primăriei municipiului Galaţi să ne spună câte asociaţii de proprietari au fost controlate pe parcursul anului trecut şi care au fost rezultatele contralelor.

„Referitor la solicitarea dumneavoastră vă comunicăm că pe parcursul anului 2021 s-au efectuat peste 760 de verificări la asociaţii. Doar asociaţia amintită în răspunsul anterior a fost sancţionată în anul 2021. Restul asociaţiilor care au fost supuse unor verificări din oficiu sau la solicitarea locatarilor au primit avertismente şi măsuri de remediere unde a fost cazul, conform legislaţiei în vigoare. Subliniem şi pe această cale că obiectivul nostru nu este acela de a sancţiona, ci de a veni în sprijinul gălăţenilor şi asociaţiilor din care fac parte”, ne-a transmis Primăria municipiului Galaţi.

monitoruldegalati.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

  • 10 months later...

Primăria Galați, „călare” pe asociațiile de locatari

În cursul anului 2022, mai multe asociații de locatari au fost "călcate" de reprezentanții administrației publice locale, ca urmare a unor sesizări primite de la cetățenii municipiului Galaţi. Controalele s-au finalizat cu mai multe sancțiuni, ca urmare a neregulilor constatate.

La solicitarea ziarului "Viaţa liberă", Primăria municipiului Galați ne-a comunicat că, pe parcursul anului 2022, 31 de asociații de proprietari din municipiu au fost verificate. "În urma verificărilor s-au constatat următoarele: neconvocarea adunării generale conform prevederilor legale, nerespectarea statutului și a acordului de asociere, precum și neîndeplinirea sau depășirea atribuțiilor de către președintele asociaţiei. S-a constatat, de asemenea, că președinții asociațiilor de proprietari nu au răspuns în scris la sesizările și contestațiile scrise ale proprietarilor din condominiu în termenul legal, precum și necomunicarea datelor de identificare ale contului bancar prin afișare la avizier. Prin urmare, s-au aplicat următoarele sancțiuni: trei avertismente membrilor comitetului executiv și cinci amenzi contravenționale președinților și administratorilor de condominii", ne-a comunicat responsabilul cu informațiile publice din cadrul Primăriei Galați, Petrina Horghidan.

Reprezentanții instituției le transmit gălățenilor că aspectele sesizate atât în timpul programului cu publicul, cât și prin intermediul petițiilor on-line sunt verificate și telefonic sau prin e-mail, solicitându-se transmiterea diverselor acte justificative prin mijloace de comunicare on-line.

viata-libera.ro

Link spre comentariu
Distribuie pe alte site-uri

Creați un cont sau conectați-vă pentru a comenta

Trebuie să fiți membru al comunității pentru a putea adăuga comentarii.

Creează un cont

Înregistrează-te în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un cont nou

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații importante

Pentru a personaliza conţinutul şi pentru a asigura o experienţă de utilizare sigură, folosim module cookies. Dacă folosiți acest site, ne permiteți să colectam informații prin intermediul modulelor cookie. Puteți modifica setările cookie-urilor. Prin continuarea navigării pe acest site confirmați acceptarea utilizării fișierelor cookie conform Politicii de utilizare a cookie.