Jump to content

Bani guvernamentali pentru comunele gălăţene


dcp100168
 Share

Recommended Posts

Bani guvernamentali pentru comunele gălăţene

"Aţi cerut 127 miliarde de lei ca să plecaţi din sală la votarea pensiilor. Asta a fost preţul ca să-i vindeţi pe pensionari", ţipa Roberta Anastase de la tribuna Camerei Deputaţilor, fluturând "dovezile" trădării, a doua zi după votul de la miezul nopţii la legea pensiilor. Suspiciunile erau întărite şi de informaţiile "pe surse" venite dinspre PDL care indicau şi modalitatea de alocare către colegiile pesediste a fondurilor negociate: cu o zi înainte, Executivul adoptase o hotărâre de guvern care completa fondurile alocate pentru programul instituit prin Ordonanţa 7/2006, dându-se astfel verde direcţionării a peste 300 milioane de lei către 900 de localităţi din întreaga ţară.

...

Jurnalul Naţional a solicitat Guvernului să precizeze care sunt exact cele 900 de localităţi care au primit fonduri prin hotărârea de guvern adoptată pe 20 septembrie care completa OG 7/2006. O analiză comparativă a celor două liste, lista cu cele 900 de localităţi către care a alocat Guvernul fonduri şi "lista trădării" cu cele peste 100 de localităţi prezentată de Roberta Anastase, relevă că pe lista localităţilor care au primit diverse sume prin Hotărâre de Guvern (HG) se află şi o parte din administraţiile locale indicate de Roberta Anastase.

...

În judeţul Galaţi, comuna Băleni a primit suma de 247.000 de lei pentru extinderea sursei de alimentare cu apă (10.000 de lei în lista R.A.), comuna Cuca a primit 19.000 de lei pentru realizarea unui pod din beton armat peste pârâul Lozoviţa (10.000 de lei în lista R.A.), comuna Frumuşiţa a primit 105.000 lei pentru sistemul de canalizare şi epurare a apelor uzate (10.000 de lei în lista R.A.), comuna Rediu a primit 600.000 de lei pentru extinderea sistemului de alimentare cu apă (20.000 de lei în lista R.A.), comuna Scânteieşti - 146.000 de lei pentru un pod peste canalul colector de ape meteorice (10.000 în lista R.A.), comuna Suceveni - 51.000 lei pentru alimentare cu apă (10.000 de lei în lista R.A.).

...

După răspunsul primit la solicitare, Guvernul a dat un comunicat de presă în care Emil Boc nici mai mult nici mai puţin decât o face mincinoasă pe Roberta Anastase, demontând construcţia "bani pentru plecat din sală la legea pensiilor": banii nu au fost alocaţi pe criterii politice, ci pentru proiecte aflate deja în derulare printr-un program de dezvoltare a infrastructurii din mediul rural.

http://www.jurnalul.ro/stire-special/emil-boc-o-face-mincinoasa-pe-roberta-anastase-556234.html

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

Alţi bani de la Guvern, aceleaşi criterii politice de distribuire

Galaţiul nu face notă discordantă de la impresia generală potrivit căreia repartizarea sumei de 648,233 milioane de lei, din Fondul de rezervă bugetară aflat la dispoziţia Guvernului, pentru primării s-a făcut pe criterii politice. Deşi Guvernul a subliniat că banii s-au alocat pentru plata arieratelor şi cofinanţarea unor proiecte finanţate din fonduri nerambursabile, valoarea sumelor, culoarea politică a primarilor gălăţeni care au primit aceste sume şi mai ales discordanţele dintre cât au cerut şi cât au primit sunt tot atâtea argumente pentru confirmarea scenariului de împărţire a banilor pe criterii politice.

Primarii PDL, în topul fericiţilor

Din cele 65 de localităţi ale judeţului Galaţi, PSD are 23 de comune (35 la sută), PNL- 18 comune (27 la sută), PDL - 14 comune (21 la sută) şi PC - 10 comune (15 la sută). Dacă s-ar fi ţinut cont de această repartizare, banii de la rezerva Guvernului ar fi trebuit să respecte, în general, aceleaşi procente. În realitate însă, din cele doar 28 de comune şi municipiul Tecuci care au primit bani, 14 localităţi sunt conduse de primari PDL, nouă - PSD, cinci - PC şi una singură este a PNL (Folteşti). Trebuie să menţionăm că am luat în consideraţie partidele în care se află primarii în mod "oficial", întrucât, în această perioadă preelectorală, edilii migrează de la un partid la altul, orientându-se fie după capitalul electoral al partidelor, fie după banii pe care i-ar putea aduce, de la Centru, în comune, chiar şi pe ultima sută de metri înainte de alegeri.

Revenind la împărţirea "pe culori politice" a sumei totale alocată localităţilor judeţului Galaţi (8 milioane de lei), procentele arată astfel: PDL - 48 la sută, PSD- 31 la sută, PC - 17 la sută şi PNL - 4 la sută.

Generozitate peste aşteptări!

Din cele 29 de localităţi care au primit bani de la rezerva de stat, nouă nu aveau niciun leu la capitolul datorii - informaţie certificată de Direcţia de Finanţe. Cu toate acestea, toate cele nouă localităţi au primit chiar mai mulţi bani decât au cerut propriii primari. Astfel, Brăhăşeşti (PDL) a cerut 315.000 lei şi a primit 340.000 de lei, la fel cât au primit şi Cudalbi (PDL) şi Barcea (PDL), deşi au cerut 211.000 şi, respectiv, 175.000 de lei. Exemplele pot continua cu primăriile care au primit câte 260.000 de lei, deşi au cerut Cerţeşti (PDL) -102.000 lei, Gohor (PDL) - 103.000 lei şi Movileni (PDL) - 243.000 de lei.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Sumele primite şi necheltuite în teritoriu revin la bugetul de stat

Cum ministrul de Finanţe nu a putut răspunde la întrebarea simplă (câţi bani se vor colecta la bugetul de stat), de miercuri, toţi primarii din ţară care au primit fonduri pe HG 255 vor întocmi câte un raport în care să spună pe ce au dat banii. Decizie care se înscrie în declaraţiile ulterioare ale lui Ponta, care a precizat că cei care au cheltuit banii vor fi verificaţi dacă nu au făcut ceva ilegalităţi, în timp ce restul va returna fondurile.

La Galaţi, prin HG 255 s-a alocat suma totală de opt milioane de lei unui număr de 29 localităţi (28 de comune şi Tecuci), din care 14 localităţi sunt conduse de primari aleşi de pe listele PDL, nouă - PSD, cinci - PC şi una singură a PNL (Folteşti). Directorul general executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a judeţului Galaţi, Costică Onica, trebuie să raporteze la Bucureşti, până astăzi, ce primării nu au cheltuit banii: "Conform OG 15/2012, cei care nu au cheltuit, până pe 8 mai inclusiv, banii primiţi pentru plata arieratelor, îi vor restitui la buget".

Unii primari s-au mişcat rapid

Primarul Tecuciului, Eduard Finkelstain (PDL) a primit cea mai mare sumă 1,54 milioane de lei pe care spune că a cheltuit-o integral: „900.000 de lei am dat-o pentru acoperirea cheltuielilor curente la şcoli, iar restul am plătit lucrări de deszăpezire şi reparaţii străzi”. Şi primarul Dorin Codreanu (PSD) din Bălăbăneşti (care a primit doar 80.000 de lei) spune că „am achitat restanţele, dar nu total, i-am dat unei firme care lucrează la una din cele două grădiniţe noi din comună, dar mai am să-i dau încă 20.000 de lei”.

Au avut sau nu nevoie de bani?

Sunt şi alţi primari care se văd acum cu proiectele blocate din cauză că Guvernul Ponta le ia banii pe care nu au apucat să îi cheltuie. Pe de altă parte, edilii care nu s-au folosit de alocări poate nu au avut aşa datorii presante de achitat, de unde se poate deduce că sumele suplimentare date de Guvernul Ungureanu nu prea se justifică. Deşi, în aprilie, premierul de atunci spunea că banii s-au dat în special pentru „plata arieratelor” şi apoi pentru cofinanţarea proiectelor europene.

În plus, niciun edil nu recunoaşte că nu s-a grăbit să utilizeze banii în aprilie, lăsând „infuzia de capital” pentru campania electorală, ca să vadă tot satul ce buni gospodari sunt ei! Acum, primarul comunei Folteşti (Alexandru Dinu, ales în 2008 de pe listele PNL, dar care aspiră la un nou mandat din partea UNPR) spune că: „Din cei 160.000 de lei trebuia să plătesc transportul pentru a aduce zgură din combinat şi cu care puteam să asfaltez şase kilometri de drumuri comunale, dar alocam şi 40.000 de lei pentru organizarea alegerilor locale. Acum nu ştiu ce voi face, căci nu am cerut Finanţelor să-mi aloce în teritoriu banii din contul de la Trezorerie. Ce să mai spun? Guvernul a dat, Guvernul a luat, fie numele Guvernului lăudat!”.

Proiecte locale blocate de noul Guvern

Primarul comunei Griviţa, Niţă Chebac (PC), spune că „banii urma să îi cer de la Direcţia de Finanţe de pe 20 mai, pentru a cumpăra pompe de distribuţie şi aducţiune apă. Mă lasă mască aşa o decizie, dar, dacă e dorinţa lor de a ne lua banii, ne conformăm!”.

Şi primarul Vasile Prodan (PDL), din Corni, spune că din cauza conturilor blocate nu va putea asigura cofinanţarea proiectului pe măsura 322 (alimentarea cu apă, reţea de canalizare, asfaltări, başca achiziţia de costume populare!): „Recepţia proiectului urma să o facem înainte de alegeri. Cinci ani m-am chinuit să câştig proiectul. Ce să fac? O să mă duc în faţă la Guvern cu o pancartă să-mi dea banii!”.

viata-libera.ro

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.